Hirdetés
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- AMD Ryzen 7 / 5 / 3 1***(X) "Summit Ridge" (AM4)
- Steam Deck
- Milyen TV-t vegyek?
- Projektor topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Házimozi projektorok, kiegészítőik és kialakítások haladóknak
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Asztrofotózás
-
PROHARDVER!
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
foltang
csendes tag
válasz alphamooncam #177497 üzenetére
Szerintem hiba ugyanannak érteni az EQ-s szobakorrekciót, és a HTPC használatot. Vannak olyan processzorok, amik fogadnak EQ beállításokat, szóval a kettő nem ugyanaz. Sőt, van miniDSP is, mint alternatíva. Ne mossuk össze a kettőt.
Egyébként pedig rendbe kéne tenni a PC-idet, mert az nem üzemszerű állapot, hogy egy frissítés letöltés megakasztja a normál munkát. Valami alul van méretezve a gépe(i)dben. Egyébként pedig állítsd be, hogy mikor mehet a frissítés, oszt' jóccakát. Fordulj szakemberhez, ha nem boldogulsz vele.
Az nem tudom mennyire erény, ha egy media lejátszó nem frissül. Olyat a windows is tud.
Azt is csak halkan jegyzem meg, hogy a HTPC nem egyenlő a windows-zal. -
gab1ka
senior tag
válasz alphamooncam #177497 üzenetére
Ez egyszerű user error, az én pc-m akkor frissít amikor én akarom, ahogy minden ismerősömé is.
"A PC még mindíg nem úgy működik ahogy kellene, hanem ahogy Redmondban akarják."Na ez az ami konkrétan nem igaz, amit mindössze az szül, hogy magadból kiindulva teszel egy ténynek szánt kijelentést.
Felesleges elrettenteni másokat valamitől csak azért mert nekünk esetleg nem megy könnyen.
Ettől függetlenül teljesen egyetértek azzal, hogy tud nyűg lenni a pc-s mozizás annak, akinek nincs túl sok affinitása beállítgatni ezeket a dolgokat. Én be tudom, be is van, de még így is sokszor a tv távjához nyúlok és a Plexet használom 1-1 sorozathoz a pc-s szuper minőség helyett, ha így érzem kényelmesnek. Meg is értem azokat akik hasonlóan tesznek, csak ne ilyen túlzó, teljesen téves érvekkel legyen ez a döntés alátámasztva.
Ezt a windows updatet szívesen segítek neked is kikapcsolni, ha szeretnéd.
Ha megy az angol akkor megtalálod itt: [link] , ha nem boldogulnál vele de túl akarsz lenni rajta, akkor kérdezz. -
ada19
senior tag
válasz Tamoo #177495 üzenetére
Úgy tudom elsősorban az analóg eszközök érzékenyek rá, szivattyúk, orvosi eszközök. Én inkább attól tartok hogy az olcsó (és ezalatt nem noname-t értek) szünetmentesek csak 2-3-400 W-al terhelhetőek specifikáció szerint, nem tudom mi történik ha hirtelen ez megnövekszik pl. egy robbanás erejéig a sub felvétele.
Szerk: lehet robi-k meg is válaszolta mind a kettőt szakszeűen.
[ Szerkesztve ]
Mégsenem
-
alphamooncam
őstag
válasz gab1ka #177485 üzenetére
Jelenleg három win10-es PC van használatban otthon. Ebből egy-egy modern ( i5 10400f, és Ryzen 5 gen 5600G) mégis ha azt észlelem, pl. átszól a másik szobából a gyerek hogy mit csinálok a másik gépen mert akad GTA vagy a Fortnite, már biztos vagyok benne hogy a háttérben frissít a Win.
Ilyenkor nincs mit tenni, hamarabb szabadulok, ha hagyom hogy a PC tegye amit akar, aztán lehet folytatni a játékot.
A PC még mindíg nem úgy működik ahogy kellene, hanem ahogy Redmondban akarják.
Ha ehhez hozzászed, hogy csak akkor kapcsolod be a PC-t, amikor éppen vetíteni akarsz, akkor jó eséllyel akkor fog elkezdeni frissítgetni, amikor éppen filmeznél. Na neee
[ Szerkesztve ]
Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.
-
robi-k
őstag
válasz Dorian #177493 üzenetére
Forgógépeknél (pl. régebbi, nem inverteres hűtőgépek asszinkron motoros kompresszorja) ill. klasszikus, transzformátoros lineáris tápegységgel rendelkező készülékeknél (pl. sztereó erősők, AVR-ek) fontos, hogy a bemenő tápfeszültség szabályos színuszhullámú legyen.
Projektorok belül kapcsolóüzemű tápegységet használnak, amelyek nem érzékenyek a bemenő jel szabályos színuszos alapkája (úgy is egyenáramot csináll a bemenő tápfeszből).
És még1: normál üzemben a szüntmentes egyszerűen átengedi a 230 V betápot a kimenetre, csak akkor kapcsolja át a kimeneteket belső inverres megtáplálásra akkululátoros betáppal, ha a bemenő feszültségnél jelentős feszültségesést vagy frekvencia eltérést tapasztal. Addig kvázi egy egyszű zavarszűrős elosztóként működik.
[ Szerkesztve ]
-
MasterMark
titán
-
Dorian
félisten
válasz robi-k #177492 üzenetére
Max teljesítmény a manual szerint 350 W, tehát ebből gondolom 1,5A a max áramfelvétel.
és MasterMark:
Mi az - és miért lényeges - h "valós szinuszos" legyen?
Pl a linkeltnél ez szerepel: Kimeneti hullámforma: Szimulált szinuszhullám[ Szerkesztve ]
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
robi-k
őstag
válasz Dorian #177484 üzenetére
Tápszűrő nem lesz megoldás, de egy szüntesmentessel orvosolható a probléma.
[ Szerkesztve ]
-
gab1ka
senior tag
válasz alphamooncam #177483 üzenetére
Elég könnyen feladod ha egy eset után (te emelted ki) mazochizmusról beszélsz.
Azért pc-t használni nem azt jelenti, hogy a világon több milliárd ember egész nap telepít meg üvöltve frissít. Teljesen felesleges általánosítani meg ennyire eltúlozni ezt a kérdést. (nem kimondottan neked szólt ez, csak úgy általánosságban..)
-
alphamooncam
őstag
válasz Dorian #177481 üzenetére
"OK, te meg mettek szívtatok vele folyamatosan, mások meg nem. Szerencsére bárki kipróbálhatja ideiglenesen akár egy laptopról is, aztán tud dönteni."
Eszem ágában sincs megmondani ki mit csináljon, ne csináljon.Beszámoltam arról, hogy egyszer volt ilyen, meg arról, hogy nem vagyok mazohista, hogy egynél többször hagyjam megszivatni magam.
Szeretem, ha az történik amit eltervezek, akkor amikor akarom, szóval nekem fontos az üzembiztonság.
Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.
-
skippper
senior tag
Mérnök informatikusként egyrészt lételemem a PC-mókolás, ezzel együtt a szívásra is immunis vagyok már (meg reményeim szerint könnyebben elnavigálok a beeállítástengerben). Teszek egy próbát vele aztán csinálunk egy vaktesztet különböző contenteken, kíváncsi vagyok mi sül ki.
-
Dorian
félisten
válasz alphamooncam #177474 üzenetére
OK, te meg mettek szívtatok vele folyamatosan, mások meg nem. Szerencsére bárki kipróbálhatja ideiglenesen akár egy laptopról is, aztán tud dönteni.
Én aztán nagyon nem vagyok pécés talentum, ezért a beállításokkal szívtam, ill. sokat kérdeztem, de aztán azóta se kellett hozzányúlni és ez az azóta éveket jelent. Kérdést megelőzve win frissítések sem okoztak semmi gondot, pedig volt jópár.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
mettek
addikt
válasz Tamoo #177478 üzenetére
Én értem a jó szándékot de ez akkor is nagyon bonyolult és pc-n szinte sosem működik a menj végig a leíráson.
Nálam pl 4k hdr lejátszás nem ment. Volt amikor megjelent a windows menüben a HDR opció bekapcsolása volt amikor nem. Monitoron mindig ott volt az opció, tv-n nem.
Lehet hogy user error de nem jöttem rá az okára. A másik hogy hiába néztem oktató anyagokat, nem tudtam összerakni egy olyan megoldást hogy legyen borítóképem és a madvr is menjen alatta és váltson 4hdr-re is adott esetben. Felcseszett ugyhogy maradtam media playernél.
Arról nem is beszélve hogy nálam már a források száma miatt kiesik a pc-s lejátszás. Van playstation, xbox, apple tv4k streamingre, blu ray lejátszó. Igy nekem kell a proci/avr.
[ Szerkesztve ]
PSN: Mattacks87 Xbox ID: HUNgAlien
-
Tamoo
MODERÁTOR
válasz mettek #177476 üzenetére
"Úgy írod a beállítást mintha 3szor kellene next-et nyomni meg kétszok OK-ot."
Hol írtam ilyet? Szövegértés! Azt írtam csak, hogy nem folyamatos szívás.
Igen, sokáig tartott nekem is beállítani. De nem egy év volt, hanem intenzív 2-3 hét (REW alapok "tanulásával" együtt). Utána meg leírtam a hogyant, hogy másoknak egyszerűbb legyen.
[ Szerkesztve ]
-
mettek
addikt
Ne is mondd. Párom már azon ki van bukva amikor a nas-t elfelejtem bekapcsolni vagy jön rá egy frissítés arra kell várni. De igazából engem is bosszant hogy emiatt nem lehet elkezdeni egy filmet.
Pc-n ezt ezer dolog szabotálhatja. Pc-n játszottam 15 évet így tudom mekkora szívás. Az más persze aki össze tud rakni egy htpc-t és letiltja a frissítéseket meg elmond pár imát. De ehhez is átlagon felüli informatikai ismeret kell meg angol nyelvtudás sem árt.
Játék terén is elengedtem a grafikai minőséget a kényelmet választottam mára. Playstationt bekpacsolom, 1 percen belul játszom gondok nélkül.
Ez pc-n ugy nézett ki hogy frissítés frissítés hátán. (Windows, játék launcherek amiből 4-5 is van, játék, nvidia driver, stb)PSN: Mattacks87 Xbox ID: HUNgAlien
-
mettek
addikt
válasz Tamoo #177472 üzenetére
Ez túl lett beszélve párszor. Én hosszú napokat töltöttem azzal hogy egyáltalán lejátszónak használjam és az sem ment, nemhogy a processzálás. Örülök ha mérni tudok egyet a rew-vel nemhogy eq-zzam meg azt berakjam az eq apoba. Azzal is szórakoztam nem keveset, feladtam.
Én ezekbe belefáradtam. Ennyi időm nincs.Úgy írod a beállítást mintha 3szor kellene next-et nyomni meg kétszok OK-ot. Én itt vagyok 10 éve, olvasgattam amikor ezt te is elkezdted. Szerintem 1 évig ment a mit hogyan Voiddal. Ne nekem ennyi időm nincs rá, de 1 hetem se. Inkább álljon 1.2 millió az Emotiva prociban.
[ Szerkesztve ]
-
Tamoo
MODERÁTOR
Ha a rendkívüli karbantartási igény egy pipa és újraindítás, akkor igen. De ki lehet kapcsolni a frissítést és ilyen sincs.
Nem mondom hogy nem lehet szívni a pc-vel, én is szívtam már, de ne essünk már át a ló túloldalára, hogy folyamatos szívás. Ez nem igaz.
Persze nem való mindenkinek, ez is tény.[ Szerkesztve ]
-
alphamooncam
őstag
válasz Tamoo #177472 üzenetére
Okoztak már Nálad pl. Windows frissítések "rendkívüli" karbantartási igényt a mozizós PC-n?
mettek: Jó pár éve nyugdíjas vagyok, ez nem kortól függ sőt, a nyugdíjas még inkább kerüli bonyolítást.
A PC-s szívást meg elég volt egyszer átélni, amikor mozizás helyett vendégek előtt kellett szabadkozni, hogy hát bocsi, de most elmarad az előadás menjünk inkább zsugázni... szóval elég kellemetlen volt.
-
mettek
addikt
válasz skippper #177468 üzenetére
2 dolgot kell magadban tisztázni. Nyújthat e jobb élményt az atmos. Abbol amit eddig olvasgattam, kevés film tartalmaz igazi atmos keverést és azokban is 1-2 jelenet csak.
Én nem erőltetném.A másik hogy szeretsz e mókolni, pc-vel szórakozni mert azért az nem a kényelmes embereknek való. Nekem soha nem sikerült boldogulnom vele. Nyugdíjasoknak, informatikusoknak, home office-ozóknak ajánlott első sorban.
Akinek a mozira csak szűk szabadidőben van ideje annak szerintem nem való. Én is így vagyok. Hazaérek 5kor fáradtan, nincs kedvem nekiállni mókolni. Ha időm van inkább sorozatot nézek vagy playstation-t nyomom.
[ Szerkesztve ]
-
Tamoo
MODERÁTOR
válasz skippper #177468 üzenetére
Aki atmost használ az úgysem fogja mondani az előbbit és ez fordítva is igaz.
Én is úgy vagyok berendezkedve pc-vel végfokokkal, hogy gyakorlatilag újra kellene építeni mindent ha atmost akarnék. Kezdve onnan, hogy a háttereimet lentebb kellene hozni, de a kábelezése meg a mostani helyre van bevésve.
Viszont ha most nulláról építenék rendszert, szerintem ugyanígy ezt a PC-s felállást választanám. -
skippper
senior tag
Ha választani kellene 7.1 + PC EQ Chain vagy 7.1.4 + Audyssey (3700), melyikre esne a választásotok?
Ugyanitt van-e rá reális esély, hogy a PC EQ és a mennyezeti hangszórók ötvözve legyenek?
-
BIGi75
senior tag
válasz VoidXs #177465 üzenetére
Az én YPAO-m meg a pc-s EQ kb. úgy aránylik egymáshoz mint a zsacskós maggi meg Nagyanyám húslevese...
PureDirect-ben használom az AVR-t pc-vel, de akkor Straight módba lép. Arra van megoldás, hogy kikeverje a 7 csatornát 5.1-nél, de ne piszkáljon bele a hangba?
[ Szerkesztve ]
-
BIGi75
senior tag
Most tudatosult bennem, hogy a PC-s lejátszás a nyerő...ha a kép jól be van állítva, a hang meg korrigálva akkor nincs az menő mediabox vagy UHD bluray ami überelné az összhatást (már ha nem áll rendelkezésre dirac-os csúcs szuper processzor).
-
skippper
senior tag
válasz Dorian #177461 üzenetére
Nincs véletlen napelemed? Az tud huncut dolgokat okozni: https://www.villanylap.hu/lapszamok/2020/julius-augusztus/5543-mire-jo-a-tulfeszultseg-vedelmi-eszkoz
[ Szerkesztve ]
-
Dorian
félisten
Mostanában többször előfordul nálunk pillanatnyi áramszünet, amire a projektor (és a villanysütő órája, de ez lényegtelen) kikapcsol. Olyan pillanatnyi, hogy az erősítő vagy a PC ezt át tudja hidalni gondolom az elegendő pufferkondik okán. Feltételezem, hogy a projinak ez nem túl optimális (főleg ha már megy 2 órája, és nincs azonnal visszakapcsolva a hűtés), ezért szeretnék hozzá valami kis szünetmentest. Nem hiszem, hogy túl komoly dologra van szükségem, hiszen ha a PC analóg tápjában vagy az AVR-ben lévő puffer is képes áthidalni, akkor tényleg csak pillanatnyi lehet. Mit javasoltok? Lehet, hogy egy kondis tápszűrő is megfelelő lehet ilyesmire?
-
denesdr
addikt
válasz VoidXs #177459 üzenetére
Így van, ráadásul a szobai kiemelés egy free boost, ha nem lenne, akkor a hangszóróinknak keményebben kellene dolgozni ugyanazért a hangnyomásért, de mivel mi nem akarjuk azt az aránytalan nagy hangnyomást (kiemelést), így EQ-val segíthetjük a hangszórók dolgát (csökkenhet a nemlineáris torzítás az elektromos- és hőterheléssel együtt) és még a hangzás is kiegyenlített lesz (végülis ez a cél).
[ Szerkesztve ]
-
VoidXs
nagyúr
válasz alphamooncam #177458 üzenetére
A spektrum a vízesés rétegeinek szummája, a módus pedig egy mélységi tengelyen egyenes vonal a vízesésen. Minél tovább adod össze egy egyenes pontjait, annál nagyobb számot kapsz, ezért analitikusan bizonyítható, hogy módus = kiemelés. Ha ezt összepárosítod az emberi agy zengésszűrő képességével, tehát nem hallod a szobát annyira zengeni, mint amennyire valójában zeng, akkor marad egy kiemelésed. Arra már bőven jó az EQ.
[ Szerkesztve ]
W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
alphamooncam
őstag
-
VoidXs
nagyúr
válasz alphamooncam #177450 üzenetére
Megmagyarázhatsz egy olyan témát, amibe senki nem kötött bele, de ettől még nem lesz értelmes a határfrekvencia alatti mérés. Mi is a szó arra, ha olyanról írsz, ami nem a vita tárgya? Ismét csak azt látom, hogy a módus és EQ kapcsolatát nem érted, de akkor nagyon egyszerűen: a módus felcsúcsosítja a spektrumot, a füled kiszűri a zengést (merthogy a módus egy végtelenbe tartó zengés), marad a zavaró kiemelés, ezt az EQ megjavítja, jó idő. Ha a rezonátor működését alaposan ismernéd, akkor tudnád, hogy a szintén végtelenbe tartó rezonanciája miatt csak módus ellen jó, nem pedig az általános zengés ellen. Azt kizárólag hagyományos akusztikával oldhatod meg.
[ Szerkesztve ]
W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
denesdr
addikt
válasz BIGi75 #177451 üzenetére
A 15-20kHz tartományt nem biztos, hogy érdemes tovább kalapálni, de kísérletezgetni ettől még lehet.
Diffúzorok elhelyezése pl az elsődleges visszaverődési pontokra pozitív hatással lehet, nálam is így lett kialakítva, utólag raktam csak a plafonra (oda nem került diffúzor) további 2 közetgyapot lapot, ez is javított véleményem szerint, bár ennek mérhető hatása nemigen volt és előtte sem volt rossz a szoba. -
Tamoo
MODERÁTOR
válasz alphamooncam #177450 üzenetére
Ha ráérsz majd subbal csinálj egy mérést 20-120Hz közt (de inkább 200-250Hz-ig, hogy a torzítást is végig mutassa) 100dB-el és töltsd fel az mdat-ot. Megnézzük rajta, hogy mindenhol esik-e 60dB-t 300ms alatt. Mit tud a betontömb.
(De a hallgatói pozícióban mérd és a sub is maradjon az eredeti helyén!)[ Szerkesztve ]
-
BIGi75
senior tag
válasz VoidXs #177412 üzenetére
Szóval egyenlőre annyit tehetnék még, hogy fő hallgatói pozíció mellet is mérnék még párat 1-2 méterrel, vizsgálva a 15-20Khz anomáliát? A subot pár centivel elmozgatva pedig a korai esést a tetején?
Mivel úgy tűnik a panelezés gondolata a mérések alapján okafogyottá vált, 1-2 diffúzor elhelyezése azért még jótékony hatással lehet a térérzetre? (Mivel már rákészültem egy kis barkácsolásra.. ) -
alphamooncam
őstag
válasz alphamooncam #177443 üzenetére
Csak hogy érthető legyen...
A szoba módusa nem egyenlő a szoba utózengésével.
A módus egy rezonancia egy ( téglalap alapú zárt szobában három ) jól körülírható, megjósolható, kiszámolható szűk frekvencia tartományban.
Az utózengés ezzel ellentétben egy olyan halmaz, ahol közel egyenletes egy a módushoz képes széles tartományban.
Az utózengésről írtam korábban hogy képes ráülni, elfedni, szennyezni a szomszédos hangokat. A módus ezt hatványozottan teszi.
Nem vagyok EQ ellenes, de sztárolni se sztárolom. Mély tartományban arra való, hogy a kiemeléseket vágja. Kioltásokkal, utózengéssel nem tud mit kezdeni.
Ha az EQ ezen a területen való alkalmatlanságát figyelembe veszi a korrekcióra vágyó akkor nem lesz becsapva.
Persze csak szerintem.
-
VoidXs
nagyúr
válasz skippper #177448 üzenetére
Meg akarja magyarázni magának, hogy jó döntés volt több köbméter betont beönteni a lakásába. Ami igaz, mert megoldotta, hogy a szobája egyenletes lecsengésű legyen, és így a teljesen flat karakterű stúdió monitorjai vissza is tudják adni az eredeti hangjukat, csak nem képes megérteni, hogy pontosan ugyanazt érte el, mintha EQ-t használna. Sőt, a hangszórói azért gyárilag olyan flatek, mint egyetlen házimozis darab sem, mert aktív EQ van bennük... Ennyit arról, hogy nincs nála EQ és nem kell neki.
[ Szerkesztve ]
-
skippper
senior tag
Végeredményképpen egész pontosan mi az amin most vitatkoztok? Kicsit elvesztettem a fonalat, de leírnád egy mondatban, hogy mi az, ami mellett érvelsz? (csak hogy ne menjenek el egymás mellett a vélemények)
Az alapján, amiket eddig olvastam, így tudnám megfogalmazni azt, hogy Nekem hogy jött át a mondanivalód:
"Nincs értelme mérés alapú EQ-val foglalkozni házimozi rendszerek esetén, mert a szobaakusztikai javítások nagyobb szubjektív hangminőségjavulást okoznak"
Jól értettem? -
VoidXs
nagyúr
válasz alphamooncam #177444 üzenetére
Nem vág egybe, rosszul mondtad azt is. Alsó határfrekvenciának hívják, ami alatt a szoba mérete érvényteleníti a mérést (gyártók sem mérnek ott QA-n), mert a módust lényegében végtelen időnek mutatja. Ez érzésre (pl. chest slam) fog változást okozni, nem pedig hallásra. Ha az impulzus elejére akarnád visszavinni az energiát, azt egy ilyen szobában betontömb helyett nagyon olcsón meg tudod oldani: közel teszed magadhoz a subot.
-
Tamoo
MODERÁTOR
"Én még tőled sem láttam olyan mérést, ami meggyőzött volna arról, hogy neked sikerült 100Hz alatt tökéletesen rendbetenni az EQ-dal."
De én nem is állítottam ilyet soha. Nem azt mondom, hogy az EQ megszünteti az esetleges hosszabb zengést, de ha 10-15dB-t csökkentünk a problémán, akkor már egészen más a hatás. Én nem akarlak meggyőzni semmiről, csak amiket néha leírsz, azt nem bírja sokszor szó nélkül megállni az ember. -
VoidXs
nagyúr
válasz alphamooncam #177442 üzenetére
A zengésből kiemelés lesz, és az ül rá a szomszédos hangokra... Tehát mindenki más helyesen mondja, a kiemelés a hallható probléma. Ezt az EQ visszahúzza, októl függetlenül. A zengést ki tudja szűrni a hallásod (próbáld meg felvenni, ahogy beszélsz a szobában, és visszahallgatni, ha te ugyanolyan zengően hallod élőben, akkor ismét csak emberfeletti vagy), a kiemelést nem, hiszen a szomszédos hallócsontjaid hatástalanítja.
[ Szerkesztve ]
-
alphamooncam
őstag
válasz Tamoo #177441 üzenetére
"Én még tőled sem láttam olyan mérést, ami meggyőzött volna arról, hogy neked sikerült 100Hz alatt tökéletesen rendbetenni a betontömböddel."
Én még tőled sem láttam olyan mérést, ami meggyőzött volna arról, hogy neked sikerült 100Hz alatt tökéletesen rendbetenni az EQ-dal.
Akkor miért is kell mindenhova az EQ?!
Olyat mérést viszont láttam, hogy nem volt szükség EQ-ra, mert naggyából rendben volt.
-
alphamooncam
őstag
válasz Tamoo #177436 üzenetére
"Tévhitben élsz ha azt hiszed 10-15dB kiemelés nem zavaró legalább annyira mint egy magas utózengés. "
Hellyel közzel a Te válaszaid a legkorrektebbek, ezért Neked válaszolok.Azt gondolom, hogy a hosszú utózengés/ így a módus is azért károsabb nagyságrendileg pl. egy 6dB-es kiemelésnél, mert míg az utózengés "ráülhet" a szomszédos hangokra részben elfedve/elkenve azt, addig egy kiemelés ilyet nem tesz, és az érzékelést nem viszi annyira félre, mint ahogy a vágás/kioltás miatt kieső hangok sem.
-
Tamoo
MODERÁTOR
válasz alphamooncam #177439 üzenetére
Én még tőled sem láttam olyan mérést, ami meggyőzött volna arról, hogy neked sikerült 100Hz alatt tökéletesen rendbetenni a betontömböddel.
[ Szerkesztve ]
-
Dorian
félisten
válasz alphamooncam #177439 üzenetére
Basszus, ne játszd már az értetlent, Tamoo az előbb linkelte be a miértet.
[ Szerkesztve ]
-
alphamooncam
őstag
válasz Dorian #177435 üzenetére
"Azért onnan indul, mert alatta szakmai hiba az átlagolt utózengést vizsgálni."
Ezt a kijelentést azért átgondolnám a helyedben.
Eq-val alapból nem lehet megoldani, "betontömböket" meg senki nem kar látni a nappalijában, kb ennyi az oka.
Amin nem tudok segíteni, azzal nem is foglalkozom elv alapján, ez nem szakmai hiba, hanem szándékos figyelmen kívül hagyás.
Összefoglalva azért nem nézik az utózengést, mert gazdaságosan sehogyan sem tudják befolyásolni, inkább ignorálják a kérdést.
-
skippper
senior tag
válasz alphamooncam #177433 üzenetére
"Aztán rakja össze magának aki akarja, hogy van-e értelme EQ-zni vagy sem, amikor jellemzően az utózengés a legzavaróbb egy házimoziban."
Egész pontosan miért akarsz "vagy" relációt tenni ezek közé "és" helyett?
Kicsit olyan, mintha azt mondanád, hogy a krumplistésztában a tészta minősége a legfontosabb, így mindenki rakja össze magának, hogy akar-e bele egyáltalán krumplit is rakni.
[ Szerkesztve ]
-
ada19
senior tag
válasz skippper #177430 üzenetére
Én egy ideig Direct móddal mértem mert Cavern intézte a crossovert is és az X4200-on Direct kikerüli crossovert és Audyssey-t is. A gond csak azzal volt hogy hasonló görbét kaptam mint Tamoo és BIGi75, eltartott egy ideig mire rájöttem hogy ilyenkor 2 csatornás jelként kezeli az AVR és a Direct mód ellenére az ott beállított crossovert ráhúzza....
Nekem a Multi-Ch In jött be mind mérésre mind fogyasztásra, a crossovert pedig az AVR végzi - Audyssey pedig kikapcsolható forrásonként. Régen volt, de úgy rémlik subot csak akkor tudtam normálisan mérni ha LPF-et vagy felvettem 200-ra vagy kikapcsoltam (ha egyáltalán ki lehet).
Mégsenem
-
Tamoo
MODERÁTOR
A kedvedért majd legközelebb vaktesztelek. Lehet a házimozi kalibráció is csak placebo.
Tévhitben élsz ha azt hiszed 10-15dB kiemelés nem zavaró legalább annyira mint egy magas utózengés.
"Világos, hogy a közzétett utózengés diagram miért 90Hz-től indul."
Világos? Pedig ezt már linkeltem neked párszor a 100Hz alatti RT60-al kapcsolatban [link] (fapaci hozzászólása volt)Egyébként a 100Hz alatti tartományra ott van a vízesés diagram, de afölött elsiklottál. 60dB esést nem szemléltettem rajta, mert nem mértünk 100dB fölött, de a 25dB esés eléggé korrekt.
[ Szerkesztve ]
-
Dorian
félisten
Azért onnan indul, mert alatta szakmai hiba az átlagolt utózengést vizsgálni.
EQ-nak igen minimális köze van az utózengéshez, így az EQ értelmét nem ott kell keresni, ami semmit nem von le a hasznosságából, a többi a te fantáziád.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
denesdr
addikt
A mélysávban nem az utózengés a legzavaróbb, főleg nem 100Hz alatt, hanem a módusok okozta kiemelések és beszakadások. Ez viszont szépen ki lett simítva a hallgatói pozícíó kürül, mint ahogy láthatjuk a mérési eredményekből is.
-
alphamooncam
őstag
válasz Tamoo #177426 üzenetére
Köszönöm a válaszod.
Világos, hogy a közzétett utózengés diagram miért 90Hz-től indul.
Akkor fogalmazzunk úgy, hogy az EQ 100-120Hz fölött hatásos, alatta nem, utózengési szempontból.
A módusok jellemzően ezen határ alatt alakulnak ki átlagos nappaliban.
Aztán rakja össze magának aki akarja, hogy van-e értelme EQ-zni vagy sem, amikor jellemzően az utózengés a legzavaróbb egy házimoziban.
Az ez fölötti részt pedig a fülünk/érzékelésünk becsaphatósága miatt akkor halljuk jónak vagy rossznak, amikor előre eldöntjük tudat alatt, hogy az milyen lesz, függetlenül attól hogy az valójában EQ-zva van nincs, legalábbis ezt állítják az ABX tesztet méltatók.
Összefoglalva az EQ jót tesz a lelkünknek... Persze csak szerintem.
-
skippper
senior tag
válasz ada19 #177428 üzenetére
Milyen módban szoktatok amúgy mérni? Ez már nekem is feltűnt, hogy hiába mérek csak LFE-t, a crossover rajta van. Mostanában ami bejött az az, hogy HDMI-n 7.1-re van állítva a rendszer, így az erősítő Multi-channel Input módban van, jó ez így? Meg ha jól értem, akkor a direct mód Audysseyt is kikapcsolja, így tudom mérni az előtte-utánát ha direct vs sima módban mérek.
[ Szerkesztve ]
-
ada19
senior tag
válasz Tamoo #177426 üzenetére
Lehetséges, hogy a subot meg kellett volna nézni máshol is, hogy megjöjjön a teteje, de akkor meg lehet máshol szakad be.
Anno írtam is róla nekem is hasonló volt a Denonnal, az elsődleges probléma az volt hogy Direct-ben a mérőjelet sztereónak ismerte fel és az ahhoz tartozó crossover alapján vágta is. A következő meg ha jól rémlik az LFE LPF miatt volt.Mégsenem
-
BIGi75
senior tag
válasz alphamooncam #177425 üzenetére
Átrendezés most nem történt, azt én végeztem több hónapra visszamenőleg kisebb/nagyobb módosításokkal inkább fülre, mint mérés alapján. Megvannak az eszközeim méréshez, de bizonytalanságot éreztem magamban szakmailag ezért segített Tamoo. Ennek köszönhetően ha a későbbiekben módosítás lesz és mérnem kellene, most már abban is magabiztosabb vagyok, és talán ki is tudom olvasni az adatokból a számomra szükséges információt.
Én most érzem úgy, hogy egyben van az egész, kihoztuk a maximumot az eszközeimből, eddig nem így gondoltam. A feleségem észrevétele talán jobban átmegy számodra: " olyan kellemesen hűvös és tiszta lett a szoba, helyére került minden" érzése volt meghallgatás közben.
Ha találok vmi korábbi mentést, akkor megosztom. -
Tamoo
MODERÁTOR
válasz alphamooncam #177425 üzenetére
Nincs előzmény diagramja. Nem pakoltunk át semmit, nem láttam értelmét, meg nem is lett volna rá opció. Viszonylag szerencsés helyzet.
Ez az utózengés a szoba tulajdonsága, senki nem írta, hogy az EQ érdeme.Gyakorlatilag nem kellett szívni semmivel és még így is elszaladt kb. 4 óra. Nyilván nem nettó 4 órát mértünk, de nem is filmezés töltötte ki. Kipróbáltuk mit csinálnak a sub extra kapcsolói, hozott be BIGi75 gyapotot is, hogy megnézzük a hatását. Azok aztán kikerültek, mert némi irritáción kívül nem okozott semmi észlelhetőt. Nem a szokásos Airrock volt, hanem valami extra tömör cucc. Akusztikai célra nem tűnt jónak.
Lehetséges, hogy a subot meg kellett volna nézni máshol is, hogy megjöjjön a teteje, de akkor meg lehet máshol szakad be. Pakolászás-mérés, elmegy még egy-két óra, aztán visszakerül ugyanoda, főleg ha máshol útban van.
Nem egy délután szokott lenni mire kiismeri az ember a teljes rendszert (legalábbis nekem), itt is rengeteg időt el lehetett volna még tölteni vele. Nekem is volt otthon, hogy egy-két délután elment arra, hogy elrontsam ami jó.#177411 ctrlaltdel13: Itt is elment annyi amennyi el szokott, nem volt semmi magic. Te nagyobb hangnyomás igénnyel mozizol, ezért érzed azt a hiányt. Többségnél ennyi bele szokott férni.
[ Szerkesztve ]
-
alphamooncam
őstag
válasz BIGi75 #177406 üzenetére
Örülök, hogy jobbnak érzed a házimozid, remélem, hogy sokáig fogod élvezni !
Ennek van előzmény diagramja?
Közzé tudnád tenni, hogy milyen volt előtte?
Az tudható, hogy milyen szintű volt a szoba átrendezés mérés előtt, és után?
Ez azért lehet érdekes, mert ebből lehet egyértelmű az ok-okozati összefüggést megállapítani, hogy a javulást (?) az EQ magában, átrendezéssel együtt, vagy EQ nélkül hozta ilyen szintre.
Nyilván nem ingyenbe fájt. Ha nem titok elárulod, hogy mennyibe kerül egy ilyen beállítási munka és mennyi idő alatt készült el Nálad?
-
VoidXs
nagyúr
válasz ctrlaltdel13 #177423 üzenetére
Ezesetben volt valami széles halk tartomány, és hogy ne vesszen el a maximális 6 dB-s emelés miatt, inkább minden mást halkított vissza.
[ Szerkesztve ]
-
VoidXs
nagyúr
válasz ada19 #177420 üzenetére
Ha nem a mélyeken koppan, akkor nyugodtan tehetsz APO-ban a masterre 3-4 dB-t. Ameddig a 2k feletti tartomány megy kicsit pirosba, még nincs gáz, oda olyan ritkán kevernek max hangerőn (szinte kizárólag csak flashbang effektet), hogy statisztikai lehetetlenség, hogy ebből hátrányod legyen.
#177421 ctrlaltdel13: Az APO kimeneti görbéin is akkor -6 dB felett van minden csatornacsúcs? A sub ugye +10 dB-re lett mérve?
[ Szerkesztve ]
-
ada19
senior tag
válasz ctrlaltdel13 #177416 üzenetére
Nálam kb. 10 dB. Cavern előtti -10 dB most kb a 0 Denon AVRen.
Mégsenem
-
VoidXs
nagyúr
Az akkor van, ha az egyik csatornád drasztikusan halkabb, mint az összes többi, és a szintek összehozása miatt minden máson sokat halkít (legalábbis a Cavern, újonnan van benne rá warning). Ezt EQ nélkül SPL mérővel (akár DecibelX app) keresd meg, és utána kalibrálva minimális lesz a veszteség, jellemzően 3 dB.
[ Szerkesztve ]
-
denesdr
addikt
A maximális boostolás mértékétől függ a halkulás (ha jól értelmezem), lehet nálad mélyebb gödrök vannak kitöltve, azért a nagy különbség.
-
BIGi75
senior tag
válasz ctrlaltdel13 #177411 üzenetére
kb 8dB
-25 körül volt az AVR korábban, most kívánja -20-15 között. -
VoidXs
nagyúr
válasz Tamoo #177407 üzenetére
Ezek elég szép eredmények, és látszik is benne a depth EQ. A lecsengés pont abban a tartományban van, ami a legtöbb mozis kedvence, ez már az a szint, ahol meg lehet állni, maximum pakolászni kell. A magasakat érdemes lenne több ponton átlagolni, hátha csak egy kis helyen van szakadás. A sub korai esése viszont egy 110-es gödör miatt van (nálam is volt ilyen), őt kellene kicsit odébbtenni, hogy megjöjjön a teteje.
-
Tamoo
MODERÁTOR
válasz BIGi75 #177406 üzenetére
"16Khz 18khz között van egy kis hupli, először azt hittük a Triangle, de a sony atmoson is jelen van, ugyanúgy és ott minden csatornán. Ennek a szoba, vagy az előfok lehet az oka?"
Erősítőnek nem kellene ilyet csinálni. Igaz, hogy a Sony dobozokon is volt arrafelé hullámvasút, de szerintem azokon más okból. Azoknak a magasa nagyon nem a mikrofon felé nézett.) Mennyezetről nem szedtük le ugye. A Triangle meg közelről mérve is mutatta a "huplit". Magasaknál nem úgy működik a szoba módus mint a mélynél. Szóval szerintem nem a szoba okozza. Valószínűleg ilyen a doboz. De amúgy nem volt bántó számomra se mozin sem zenén. Nyilván nem mondom, hogy nem láttam/hallottam jobbat, de nem kell rohanni kihajítani, főleg ha Te elégedett vagy vele. -
Tamoo
MODERÁTOR
Beállítottuk a miniDSP-t, aztán a YPAO-val is bemértünk a sokféle forrás miatt (kikapcsoltunk pár fölösleges beállítást ) + kapott egy PC-s korrekciót is.
Ez lett belőle. Itt már subbal, 60Hz-es crossoverrel. (simítás 1/12 itt és az előzőn is)
Mélyet nem sajnáltuk, de meghallgatva jó lett mozin. Meg hát ízlés kérdése. Még így is felmerült, hogy esetleg hogy kellene tolni rá. (+1-2 nagyobb subbal )SUB simítás nélkül. AVR valószínűleg viccelődött valami vágással, amit nem nyomoztunk ki.
Akusztikai paneleket nem raknék. Egész szép egyenletes az utózengés.
Nem mondom, hogy nem láttam mérve szebb magasat, de nem volt bántó számomra. Kompromisszumos a surroundok elhelyezése, de a tér ettől függetlenül jobb volt mint vártam, az akusztika nappalis viszonylatban átlagon felüli, a rendszer is egyben van így. Biztos vagyok benne, hogy sokan örömmel moziznának ilyennel. Kábelekre nem kell költeni szerintem.
Ha fejlesztenék első körben, akkor sub irányban lépnék tovább. (Vagy erősebb vagy +1)[ Szerkesztve ]
-
BIGi75
senior tag
válasz BIGi75 #177389 üzenetére
Tamoo volt ma nálam mérni+kalibrálni. Nagyon elégedett vagyok az eredménnyel, nem lesz sem erősítő, sem hangfalcsere . Frekimenet szubnál jobb lett, mint vártam, lecsengési idők is jól alakultak, még a panelezés szükségességén is gondolkodni kezdtem. 20Hz-nél 700ms-ről indul, 60Hz-nél beáll 400ms-re, 3-400ms megy végig 20khz-ig. Teljes frekimenet viszonylag egyenletes, beszakadás mentes a sub is. 16Khz 18khz között van egy kis hupli, először azt hittük a Triangle, de a sony atmoson is jelen van, ugyanúgy és ott minden csatornán. Ennek a szoba, vagy az előfok lehet az oka? (Mondjuk ezt már nem is hallom sztem).Tamoo majd oszt meg grafikont...
THX Tamoo, VoidXs (a Cavern-ért) -
gab1ka
senior tag
válasz ada19 #177402 üzenetére
Jó hogy ez másnak is feltűnt. Én pár hónapja láttam az úriemberről egy kisebb porvihart az audio-s youtuberes körökben, különösebben nem ástam bele magam, de röviden valami olyasmiről volt szó, hogy ő nem volt hajlandó az általa gyártott hangfalakat tesztelésre odaadni semelyik reviewernek, mondván hogy az emberek "nem értek meg még arra hogy szakszerűen véleményezzék a portékáját".
Megvenni meglehet, de kipróbálni nem, és természetesen az övé mindenkiénél jobb. Azért ez finoman szólva is vicces.Egy pillanatig sem kételkedem amúgy a szakértelmében, de az ilyesmi annyira béna..
-
-KP-
addikt
válasz ada19 #177402 üzenetére
Ehhez nem kell az ő kitjeit venni. Itt magyarszkiban is vannak váltótuningos emberkék bőven, akik a világ minden pénzét ráköltenék a váltóra. Nem is azért linkeltem be a videót, hogy bárki váltó upgrade kitet vegyen tőle, csupán hogy lássák egyesek, hogy még tök drága gyári hangfalakban is csak a spórolás megy. Ezért is írtam, hogy érdemes végignézegetni mert vannak igazi csemegék.
-
ada19
senior tag
Borzasztó ellentmondásos nekem ez a fickó. Tényleg jó mérős videói vannak, de.
A másik felében meg arról beszél hogy aki nem hisz a kábelekben azok olyanok mint a laposföld-hívők. Természetesen ő is árul csodakábeleket amiket mérni ugyan nem tud, de el kell hinnünk hogy nagyon szuperek. Amir egy időben pár videójára reagált, cáfolva kb mindent amiket Danny állít.
Harmadrészt, az upgrade szettjeinek az ára sokszor duplázza maga a hangfal árát, számomra kérdéses tényleg megér-e annyit.
Mégsenem
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- PlayStation 5
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Asszociációs játék. :)
- Elemlámpa, zseblámpa
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- Amiga A500 - A régi barátnő
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest