- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- Everest / AIDA64 topik
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Milyen széket vegyek?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Azonnali fotós kérdések órája
- Azonnali notebookos kérdések órája
- VR topik
- Milyen házat vegyek?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
-
PROHARDVER!
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
BIGi75
senior tag
válasz
VoidXs #177393 üzenetére
Én is így láttam az elejétől, de próbáltam adni egy esélyt ennek az "ezoterikus" megközelítésnek tapasztalati úton, csak a válaszadók jelentősebb része más irányban indult el. Legtöbben találunk valami kisebb/nagyobb kivetni valót a hangfalunkban, különben életünk végéig az első szettet használnánk, nálam nem arra ment ki a játék, hogy most cseréljem.
-
denesdr
addikt
válasz
ctrlaltdel13 #177394 üzenetére
+1 VoidXs-nek, ráadásul egy pontos passzív notch filter még a rezonanciával kapcsolatban lévő harmónikus torzítást is csökkenteni tudja, mivel a passzív szűrés a hangszóró szintjén működik. Persze ha félre van méretezve, azzal könnyen több kárt lehet okozni mint hasznot, ezért kell mérés alapján csinálni.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
ctrlaltdel13 #177394 üzenetére
Mindketten jót mondtok pedig. Ha csak hozzácsapnál egy extra szűrőt, akkor tényleg nem javasolt, hiszen fejből nem tudhatod, hogy az máshol hol zavar be, a fázistolások miatt akár random be is szakadhat. Az első szűrőmmel ezt rendesen meg is szívtam, egy aluláteresztő volt, aztán tett egy lyukat a mély közepére (az elvárt működésén túl). A jó hír, hogy szimulációval tökéletesen megbecsülhető az eredmény, és ha ilyen szoftverbe beütöd az összetevőket, akkor a cseréjükkel/átkötésekkel is el tudsz játszani, olyanokat előidézve, amiket -KP- mond. Ezeket a változásokat összevetve egy méréssel már nagyon gyorsan meg tudsz kapni egy javítási tervet.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
BIGi75 #177384 üzenetére
Ha 2500 helyett 500-ért veszed a kábel méterét, akkor az akusztikád alapja, ami szinte az egyik legnagyobb változást okozó tényező, lényegében ingyen van. Annak már lehet bántó magasakat korrigáló hatása, jellemzően a vékonyabb panelek magasat nyelnek el. Az ilyenek miatt mondom, hogy tényleg a legolcsóbb, még megfelelő kábelt vedd, mert bármilyen olcsó designer kábelt is találsz, a felárnak minden esetben van sokkal értelmesebb helye, még ha csak pártízezerről is beszélünk.
-
-KP-
addikt
válasz
BIGi75 #177387 üzenetére
Arra, hogy van egy konstrukciós hibától vérző hangsugárzód, ahol a gyártó sportot űz abból, hogy 10k felett egy szűk tartományban akár 8-10dB-t is emel a magason(ez az egyik hiba), ezt te meg próbálnád egy olyan kábellel kompenzálni, ami vág a magasakon(ez lenne a másik hiba). Még szerencse, hogy ilyen kábel tudtommal nem létezik. Hibát hibával kompenzálni nem szerencsés. Ilyenkor szoktak olyan rendszerek születni, hogy ha bármihez hozzányúlsz később, felborul a balansz.
-
-KP-
addikt
-
BIGi75
senior tag
válasz
powerup2 #177382 üzenetére
Nem az van, hogy nem tetszik, polcsugárzó párt vettem először, pont azért egészítettem ki 5.0-ra, mert tetszett a hangja. Csak ment itt ezerrel ez a kábel téma, hogy egyesek szerint ilyen/olyan hatása van egyes kábeleknek. Én nem hiszek ebben, de ha már kábel veszek, gondoltam olyat keresek amiről azt mondják, hogy van olyan tulajdonsága, ami előnyére válhat a hangfalamnak, nem pedig olyat, ami azt emeli ki, amiből kb. pont elég, de nem fogom emiatt cserélni + megfejelni 2-300k-val. Az AVR már más téma, de funkcióban elég és végfokkal már zenére is jónak tűnik, kalib után, + egy kis panelezés után majd elválik. Mély tartományban sokkal zavaróbb dolgokat kell megoldanom, és az nem a hangfal vagy az AVR által okozott probléma.
skipper: köszi, kb. pont ilyen van most bekötve. -
python1
veterán
válasz
BIGi75 #177380 üzenetére
Éppen írtam a napokban, hogy a hangszóró karakterisztikája adott, lehet az bármilyen kábel, de még hangváltó is változtatni nem fog rajta, ha nem tetszik amit hallasz, csere.
Sokat hallott fórumtárs sem tud mást javasolni.
Akusztikai kezelés ok, de akkor sem leszel elégedett ha most nem vagy az, ezt el is könyvelheted. -
powerup2
addikt
válasz
BIGi75 #177380 üzenetére
Hát mindenki maga dönti el de amúgy ez a haladó csoport esetleg a kezdőbe kéne irni. De amúgy minek vettél olyan hangfalat aminek neked nem tetszik a magasa és kábelekkel akarod orvosolni. De amúgy meg erősitőnél lehet ezt is szabályozni kalibrációnál pl dirac vagy arc szoftver segitségével. De a tapasztalt fórumtárs majd megoldja neked. Jah és az AVR-t cseréld le valami jobb darabra.
-
BIGi75
senior tag
válasz
powerup2 #177378 üzenetére
Már melyiket?
Perpill úgy gondolom, hogy akusztika terén nagyobb problémák vannak nálam, mint erősítő fronton. Először ezeken szeretnék javítani, aztán majd meglátom/hallom merre tovább, cserélek-e valamit. Ez a kábel téma csak egy jelentéktelen mellékvágány. Holnap jön hozzám egy nálam több rendszert hallott, tapasztaltabb fórumtárs, (ne haragudj meg érte, de) az ő szavára a meghallgatást követően többet adok, mint egy "cseréld le az erősítőt" javaslatra. Bár tisztában vagyok vele, hogy az AVR-em inkább belépő topikos... -
denesdr
addikt
-
BIGi75
senior tag
válasz
BIGi75 #177257 üzenetére
Ilyen választ kaptam a kérdésemre "a kábelboltból":
"KCE-FLW40 (2720ft/m) remek térrel határozott dinamikával, vagy AQ-ROCK11 (4540ft/m) ami egy nyugodtabb analógosabb hangképet ad vissza".
Szimpatik volt még ez: [link]
Jelenleg Acoustic Research SSW-250-el vagyok bekötve. Kérdés, hogy megérhet-e bármi többet a Triangle 902 Celius Emotiva Basx A2 végfokról hajtva, Yamaha RXV685 forrásról? -
Dagidög
senior tag
Pioneer VSX-923-hoz hol lehet emberi áron bemérő mikrofont szerezni?
-
VoidXs
nagyúr
válasz
alphamooncam #177371 üzenetére
Miért van minden terelős kommentedben a terelés szó? Nem néz senki hülyének, ha mutatsz egy vaktesztet. Azonnal és végérvényesen meggyőzne mindenkit, és kb. 5 percig tart megcsinálni. Mi tart vissza? Nyilván a fizika, de az szerinted máshogy létezik, hát hajrá, akkor mennie kell a tesztnek.
-
alphamooncam
őstag
Ez mekkora terelős duma!
A jelenség ismert, ezzel nincs is gond, senki sem vitatja.
Azzal viszont van probléma,- nem is kicsi - hogy, az a feltételezés, hogy mindenki hülye, és szándékosan elcseszi az érzéklelését, mielőtt valamit esetleg későbbi értékelés céljából meghallgatna.
Nyilván az is meg van, hogy a hangmérnökök rendszeresen szüneteket - vagy másnap visszatérnek rá - tartanak, hogy az érzékelésüknek legyen ideje visszaállni alaphelyzetbe, ha netalán túl sokáig/sokszor hallgatnák meg ugyanazt a részt amin dolgoznak, illetve vannak bekészítve referencia zenék, hogy legyen hasonlítási alapjuk az egyensúly fenntartásáért.
Csak az már kezd egy kissé unalmas lenni, hogy a másikat teljesen hülyének nézitek.
-
-KP-
addikt
válasz
liszi70 #177369 üzenetére
Elég sokak által ismert kísérlet: Vegyünk példának egy mélyszegény hangsugárzót, tegyünk rá eq-t és húzzuk le a béka segge alá a mélyet 200hz alatt. Hallgassunk meg egy 3-4 perces track-et ebben a felállásban. Utána kapcsoljuk ki az eq-t és hallgassuk meg újra az előző tracket. Aztán csodálkozzunk, hogy mi van. Na ennyire működik jól az érzékelésünk.
-
válasz
alphamooncam #177367 üzenetére
"nem lehet lezárni azzal, hogy mindenki rosszul érzékel mindent, minden önbecsapás."
Nyilvánvaló, de hogy mennyire önbecsapás, és mennyire rosszul érzékelünk, azt viszont vizsgálni kell(ene). Erre megvannak a módszerek. Csak alkalmazni kellene. Ritkán történik meg.
"pont azok a mérnökök hitetik el magukkal akik hogy Övék a mindenható tudás, aztán amikor jön az új tudás megvonják a vállukat"
Miféle új "tudás"? Amiről beszélünk, az maximum szubjektív érzékelés. Tudássá, tehát ténnyé akkor válik, ha az bebizonyosodott. Olyankor már a "mérnökök" nem vonják meg a vállukat. De amíg ennyiből áll a tudomány mai állásával ellentétes "tudás", hogy "ez tény, mert így hallom", addig a mérnökök kételkedése teljesen indokolt. A bizonyításra megvannak a módszerek. Csak alkalmazni kellene. Ritkán történik meg. -
VoidXs
nagyúr
válasz
alphamooncam #177367 üzenetére
Sokadszorra is csak azt írod le, hogy addig torzítanád a valóságot, amíg azt nem látod, amit szeretnél. Ez nem így működik. Minden teszten megbuknak a kábelek, pszichológiai oka van. Alaposan körbe lett járva, tesztelve, emberekkel is, nem csak műszerekkel. Fórumlakókkal is, főképp olyanokkal, akik hozzád hasonlóan elképesztőnek gondolják a fülüket. Egyetlen módon cáfolhatod meg, ha felmutatsz bármilyen tesztet, amin látszik a különbség két kábel közt. Soha nem volt ilyen, soha nem bizonyította senki a fülét. Ne beszélj mellé, mutass bármit, ami igazol. Nagyon unalmas, hogy sokadszor is csak ugyanazt a kört futod le. A hallásod leírása nem igazol, én is mondhatom, hogy láttam vizet a sivatagban, csak arról köztudott, hogy délibáb. Mondjuk a kábelekről is szinte mindenki tudja, hogy a délibábbal egyenértékű, csak van egy nagyon hangos kisebbség, akik sokaknak okoznak kárt.
-
alphamooncam
őstag
válasz
denesdr #177366 üzenetére
Ezt a véleményt simán el lehet fogadni, azonban a mérnökök számára való hivatkozás gyenge érv. Azért mert sokszor, hangosan mondanak valamit rosszul, az még nem lesz igaz.
Számtalan olyan példát fel lehetne hozni, amikor először volt a megfigyelés, majd rengeteg hibás bizonyítás, majd amikor később egy tudós megtalálta a megoldást, jött a homlokra csapás, hogy hogyhogy nem jött rá erre korábban senki.
Mert, hogy ez így működik.
Addig amíg disszonáns egy eredmény és nem illeszthető bele a valóságba, úgy addig kellene keresni a jelenség fizikai leírását, magyarázatot, amíg az illeszthető lesz az érzékeléssel.
Ezt nem fogadják el egyesek, nem érik fel ésszel!
Nincs olyan hogy mostmár mindet tudunk és minden aspektust ismerünk olyan dologról, ami nem egyeztethető bele az érzékelésünkbe, ilyenkor addig kell folytatni a kutatást, amíg az eredményre nem vezet, nem lehet lezárni azzal, hogy mindenki rosszul érzékel mindent, minden önbecsapás.
Véleményem szerint meg pont azok a mérnökök hitetik el magukkal akik hogy Övék a mindenható tudás, aztán amikor jön az új tudás megvonják a vállukat.
Szerénység a tudománnyal szemben abszolút hiányzik. Most csak fennhéjjázást látok, valós leírást nem.
Persze csak szerintem.
-
denesdr
addikt
válasz
alphamooncam #177362 üzenetére
Egy megfelelően levezetett vakteszttel érdemes kezdeni. Ha nincs, kizárólag hallás alapján kimutatható különbség, akkor nem a lejátszó láncban kell keresni a vélt különbség okát.
A minap említettél (és linkeltél) saját tapasztalatot a gumiőrlemény alátéttel kapcsolatban. Ott gyakorlatilag előre beskatulyáztad hangot, amikor megláttad mi van a hangsugárzók alatt és állítólag be is jött amit vártál (confirmation bias), na pl ilyenek kizárására jó a vakteszt.
Persze ettől még lehetett olyan a hang amilyennek írtad, de simán lehet, hogy nem a gumiőrleménytől volt olyan amilyen. -
VoidXs
nagyúr
válasz
Addig kutatott már több millió mérnök, de még pszichológusok is segítettek megtalálni a helyes választ. Tudjuk, hogy mi a valóság, csak nem vagy hajlandó elfogadni. Nekem sem tetszik sok része a valóságnak, de ettől még nem lesz úgy, ahogy én akarom, nem így működik. Még az interferenciából adódó zajmintákat is tökéletesen meg tudjuk jósolni bármilyen eszközben pontosabban, mint ahogy az mérhető lenne, olyan szinten pontos modellünk van az elektromosságról. Még ha laikusoknak készült videót is nézel a témában, abban is olyan szimulációkat mutatnak, amivel bármelyik érzékszerved soha fel nem érhet, bármennyire is gondolod jónak. Ez például pont egy jó példa arra, amikor egy mérnöknek nekiugrott az internet népe, hogy nem úgy van, ahogy gondolja, aztán kaptak egy kísérletet és mérést is a magyarázaton túl, hogy de, márpedig úgy van. Kicsit mintha nagy HDMI-teszt szaga lenne, nem? A "de én hallom" még mindig nem érv. Ha leszámolnánk, hány fizikai bizonyítékot hozott bármelyik oldal, akkor a mérnökök mellett elég nagy szám lenne, te pedig még a füledről se tudtál megmondani annyit, hogy az MP3-at hallja-e. Itt tartunk még mindig, bármennyire is húzzuk a témát. Vagy engedd már el, vagy mutass fel valamit. Bármit.
-
ctrlaltdel13
őstag
válasz
Ezzel a kijelentéssel nem is lenne gond, Ha a vélt "érzékelhető valóság" többszörösen ismételhető,ezáltal bizonyított lenne egyik oldalról.
Na onnét lehetne magyarázatot keresni valamire.
De addig🤔 -
lenox
veterán
válasz
Jo, de mi legyen, ha a magyarazatot nem mindenki erti, es van aki nem is akarja?
-
alphamooncam
őstag
válasz
alphamooncam #177359 üzenetére
Akkor leírom egyszerűbben!
Addig kéne kutatni, a megfelelő fizikai összefüggések után, amíg helyes magyarázatot nem kaptok az érzékelhető valóságra.
-
lenox
veterán
válasz
Hasonlo a sulya ennek a gondolatnak, mint az egymasbol kivont hangmintakon alapulo ervelesnek. Lehet, hogy akkor kene merest velemenyezni, ha minimalisan ertesz hozza.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
Azért az elég nagy önbizalomra ad feltételezést, hogy laikusok jobban tisztában lennének a mérések módjával és technikáival, mint akiknek konkrétan ez a szakterületük neve. Mintha rácsapnám az ajtót a könyvelőmre, hogy szarul dolgozik, csak mert meghallgattam az egyik módszerükből egy 30 órás tárgyat, de közben azt se tudom, hogy pontosan mire való. Többször próbálkoztatok elvi hibás alternatívákat ajánlani, de ezzel nem süket fülekre találtatok, hanem többen segítettünk abban, hogy ezek a módszerek hogyan legyenek hitelesek. Kaptatok programokat mikrofonfelvételek összehasonlítására, illetve arra is, hogy tudjatok zenével mérni mérőjel helyett. Amikor ezek is igazolták, hogy kábelek közt nincs különbség, csak a hangerőből kaptunk, még olyan kérések sem jutottak válaszra, hogy legalább egy gigantikus különbségről legyen ABX-teszt, ami valami hitelt ad az aranyfülűek szavának.
-
alphamooncam
őstag
válasz
skippper #177358 üzenetére
Sok beszédnek sok az alja!
Még mindíg azt gondolom, az egyes hangoskodó mérnökurakról, hogy nem azt mérik amit kéne, így a kapott eredmény sem mérvadó, és akkor itt és most befejezhetjük a vitát, mert az nem érv, hogyha sokszor és hangosan mondjuk akkor az igazzá válik.
-
skippper
senior tag
válasz
alphamooncam #177356 üzenetére
Nem gondolom, hogy okkult tudományokban hiszel, azt gondolom, hogy ugyanolyan érveléstechnikát használsz, mint a lenti gyűjtés szerzői. Konstruktív kritikának szánom, hogy a véleményedet/empirikus tapasztalataidat esetleg úgy tudd prezentálni, hogy az egy komolyabb szakmai tudással rendelkező közösségben is megállja a helyét. Érdemes annyira pontosnak lenni, hogy ha van egy sejtésünk (empirikus úton vagy mérésből szerzett tapasztalat), akkor arra keresünk magyarázatot (ami többnyire itt vagy elektronikai változás a jelfeldolgozás során vagy pszichoakusztikai folyamat), majd megismételhetően bizonyítjuk (ABX teszt). Azért ideális ez a bizonyítási módszer, mert mindkét fajta sejtést tudja bizonyítani és pont figyelembe veszi azt, hogy "a zenét nem mérni, hanem hallgatni kell". Ha valóban jobb "'A" mint "B", akkor belátható, hogy egy adott mintavétel mellett lehet 95%-ot meghaladó bizonyosságunk az igazunkban, ami alapján kimondható és tudományosan elfogadható tény, hogy "A" jobb mint "B".
Amennyiben nincs meg a bizonyítékod, akkor továbbra is csak sejtésed lehet a dologról, de ebben az esetben a sejtésed pont annyira releváns mint a fakocka. Ha ki is tudod mérni, vagy hozol pszichológiai elméletet, akkor egy fokkal előrébb vagyunk és már van miről beszélni.
Ezért jön az vissza az ilyen véleményekre (de tényleg jobbnak hallottam meg a párom is egyből), hogy értem, elfogadom, hogy jobbnak hallod, de lépjünk már egyet végre előre és prezentáljunk (műszakilag pontos és megismételhető) mérést/elméletet majd bizonyítást, hogy a személyes tapasztalatodból valami globálisabban értelmezhető következtetést vonjunk le.
-
python1
veterán
válasz
alphamooncam #177356 üzenetére
Fogalmam sincs, hogy mennyi mérésen és készüléken vagyok túl, arról nem is beszélve, hogy mennyi hangsugárzót építettem az utóbbi időben, mindenféle driverből, és még most is birtoklok drága kábeleket, csatlakozókat.
Nem mondom, hogy nincs kábel-kábel közt hallható különbség, és okoznak némi elhanyagolható hangzásbéli különbségeket különböző kiegészítők, de magát a "főcsapású" karakterét a láncnak nem változtatja meg.
Ezt úgy képzeljük el, hogy valakit úgy akarsz megváltoztatni, hogy a szeme színét szeretnéd megváltoztatni, lehetetlenség.
Tehát amiket olvasni, hogy más szintre emeli a rendszert, vagy, hogy a magassugárzó frekvenciamenetébe vagy éppen a mélysugárzóéba szólna bele, ha belegondolsz a műszaki hátterébe egy hangszórónak, te magad is tudod a választ.
Inkább tisztességesen összeválogatott, megépített rendszert állítsunk össze, mintsem végeláthatatlan kábelezésekkel ámítsuk önmagunkat, ami nem illik a rendszerbe az nem is fog semmilyen mágiával.
Egyelőre tegyük félre a fiókba a kábeles témát a következő évezredre, és más mai egyszerűbb módszerekkel jobb láncot kiépíteni. -
alphamooncam
őstag
-
skippper
senior tag
Mondjuk ismerősek az érvei valahonnan:
"a méréspártiak majd jönnek AB tesztekért, ahelyett, hogy meghallgatnák (szerk.: mintha az ABX teszt nem pont arról szólna, hogy meg kell hallgatni a füleddel). A társaságból mindenki egyértelműen hallotta a különbséget, nincs szükség mérésekre és tesztekre".Bocsi @alphamooncam, nem hupililára hanem kékre kell festeni a faladat
mondjuk közel jártam (és/vagy kék rezonátor gyöngyöket pakolni az erősítőre, illetve elektroszmog pontokra márványgolyókat, a kábel alá fakockát (lehetőleg szaunafából és kék gyönggyel intarziáltat), a biztosítékokat audiofilre cserélni a kismegszakítóban, hasonlóan az USB-hez, a HDMI kábelhez és az SSD-hez, csak hogy azokat említsem, amik azon érv mellett működnek, hogy több szakértő és laikus is egyértelműen hasznosnak találta meghallgatás alapján)
-
VoidXs
nagyúr
Az igazi csoda ott vár, ahol nem is keresnéd.
(Nem, ez nem vicc, komolyan gondolták)
-
python1
veterán
válasz
python1 #177351 üzenetére
A másik amit megfigyeltem, hogy mikor a Cavern beállítja az X-curve görbét, szinte minden változatlan marad az eredeti korrekciómhoz (aktív váltásomhoz) képest, azt leszámítva, hogy szépen konyul a vége, tehát nagyon jól követhető, hogy a Cavern mire képes na és a rendszer. Természetesen lehetne említeni bármelyik célgörbét is.
-
python1
veterán
válasz
VoidXs #177349 üzenetére
Az is esik szépen, szoktam nézegetni azt is, de csak érdekes mintázata miatt.
Viccet félretéve, szerencsére nálam rendszerben működik az elcsatolás, minden érintkező felület között vastag filc, ill gumit használtam, A hátsó és első előtétfalaknál a padlótól speciális 200x40x30-as gumibakok gondoskodnak, a kellő elcsatolásról, minden tömítést folyékony gumival töltöttem ki, tehát nyikorgás vagy hallható rezonancia kizárva. -
python1
veterán
Centerem elcsatolással.
Elcsatolásra egyszerű gumi lábakat használok az LCR-ek alatt, és a szubok alatt is.
Kizárólag EQ-val dolgozom, vagyis aktív váltást alkalmazok, és EQ -val hangolom össze a hangszórókat a dobozokban, kábel minősége teljesen mindegy, nincs beleszólása a végeredménybe.
Ja igen, ez üléspozícióban van mérve, torzítás 0,2 és 0,5% között ingadozik. -
mettek
addikt
válasz
ctrlaltdel13 #177341 üzenetére
Arra szokták mondani hogy döglött hang amikor nincs meg a megfelelő elcsatolás és emiatt döng a hang, a magasok közepek nem érvényesülnek. Nincs meg a hang levegőssége. Tompa mélytónusú a hang, a mély ráül a hangképre és ezt mondjuk az elcsatolás nagyrészt megoldja (ha nincsenek hatalmas akusztikai gondok).
-
törölt tag
válasz
ctrlaltdel13 #177341 üzenetére
A Superspikes elött sima szilikon gumi volt alatta, az is teljesen jó volt... a Spikes dobott egy kicsit rajta.
Kicsit én is túlzásnak tartom a döglött hangot! -
Quetz
őstag
válasz
alphamooncam #177340 üzenetére
Döglött hangot nem tudsz alátéttel okozni. az ugyanis csak stabilan tartja a hangsugárzó alját, illetve meggátolja, hogy a doboz rezonálása átterjedjen a tartó szerkezetre. A problémát valószínűleg a szoba akusztikája okozta, amit az alátét nem befolyásol számottevően.
-
-
ctrlaltdel13
őstag
válasz
alphamooncam #177329 üzenetére
Mit jelent az a döglött hang, amit az okozott?
És legfőképp a miértjére lennék kiváncsi.
Mit okozott ami befolyásolta a hangot?
A belső rezonancia kioltotta az eredőt?- vagy műszakilag hogy kell ezt megérteni, értelmezni? -
m3ss
veterán
válasz
#62435328 #177336 üzenetére
ennyit? ez a legolcsobb cucc kb. amit en talaltam, ami hdmi switch es extractor is egyben. persze ha eleg kevesebb input, akkor lesz olcsobban is hasonlo.
ez meg mindig sokkal olcsobb, mintha erositot upgradeltem volna.
minosegbe nem szol bele, sztem itt az a kerdes inkabb, hogy mukodik vagy sem. eldobja a jelet, nem tamogat dolby visiont, ki-be kell kapcsolgatni stb... -
válasz
alphamooncam #177329 üzenetére
"Mosógép alá való gumiőrlemény.....---> Totális döglött hang"
Azt viszont nem írod a posztban, hogy miután kivettetted alóla, akkor változott-e pozitív irányba a hang. Szóval honnan lehet tudni, hogy a gumiőrlemény miatt volt döglött a hang? -
törölt tag
Délután megyek MM-ba.
HDMI elosztót nézek.. Mennyire jár minőségromlással ha átvezetem a jelet ezeken az elosztókon??Tapasztalat esetleg valakinek??
-
alphamooncam
őstag
Mosógép alá való gumiőrlemény rezgéscsillapító alátéttel kapcsolatos élményem 2019-ből. ----> Totális döglött hang. [link]
Oda való ahova tervezték, nem hangsugárzó, hanem mosógép alá!
-
Joe123
senior tag
Ezekhez a gyöngyökhöz, legokhoz képest akkor az már szinte alap zakkant hifis körben amivel engem is kioktattak itt a dac topicban régebben, hogy nem hogy az usb kábel befolyásolja a hangot, de a SATA is amivel azt a meghajtót bekötöd amiről a zene szól, sőt még az se mindegy hogy HDD-ről vagy SSD-ről tölti be a zenét a rendszer.
Hiába próbálkoztam olyan nevetséges érvekkel, hogy eleve cachebe töltődik meg hogy ha nem lenne bitre pontos a beolvasás, a PC működni sem tudna, jött az ultimate érv, hogy akkor nem elég jó a rendszerem (fülem) ha én nem hallom a különbséget.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
mettek #177317 üzenetére
Nekem is gumiőrleményen van a sub már jó ideje. Meguntam, hogy előbb-utóbb mindig elkezdett zörögni a tüske az alátéten és már jóra beállítani is igencsak nehéz volt (T12-nél nem volt ilyen gondom, Ultimaxnál már igen). Most 5x5cm-es gumiőrlemény négyzetek, elől kettő, hátul egy. Teljesen jó.
-
Dorian
félisten
Én pedig noname, de elől nagy, hátul kicsi tüskéket használok, mert azt gondolom, h sokkal többet számít, ha a hangfal irányban áll, mint az, h egy tüske teveszőrrel betekert, szűzlányok vérébe mártott legyen.
-
törölt tag
Én is Soundcare Superspikes alátéteket használok a centerem alá, szerintem jó hatással van a hangra.
Valamelyik nap láttam használtan, azt hiszem 7000-ért.
Örületesen magas összeg... -
Khaosz55
addikt
-
skippper
senior tag
válasz
mettek #177321 üzenetére
Pont erre gondoltam, igen :) nem tudom milyen műszaki képzettsége van az írónak, nem néztem utána, de fel sem merül, hogy csak érzéki csalódást vagy confirmation biast él meg az ember? Ez már tényleg a Hupilila Dulux szintje. Ami viszont sokkal valószínűbb, hogy jó barátságban vannak az audiofil kacsával és egymás üzletét tolják meg...
-
mettek
addikt
válasz
skippper #177320 üzenetére
Valamibol meg kell élni. Amugy leírja a vegen hogy csak kis kulonbségek tapasztalhatók, high end rendszerbe ajánlott és mindenki maga kísérletezzen vele. Szerintem ez rendben van.
Nálam volt tavaly egy hifis aki bizniszelget és járt egy olyan emberkénél akinek 10 millió folotti rendszer figyelt a nappalijában és észre vett nála egy kis kék lego kockát az erősítőn. Megkérdezte, ezt a gyerek hagyta itt? Azt mondta a tulaj hogy nem az egy speckó lego ami javítja a rendszer hangját. Kulfoldi forumon szedte össze eme misztikus ötletet. -
skippper
senior tag
válasz
skippper #177319 üzenetére
Vagy kábel alá tett fakocka, amitől szintén megnőtt a színpad. Elsőre csak felvontam a szemöldököm, de egyre jobbat mulatok ezeken a teszteken
-
skippper
senior tag
válasz
BBéci #177312 üzenetére
No de milyen folyamaton keresztül teszi ezt? Úgy, hogy valami elnyeli a rezonanciát, amit átadna, nem?
Amúgy AV Online? Komolyan? Hogy vegyek komolyan egy olyan sajtót, ahol ilyen cikkek készülnek. Irányított HDMI, amitől "háromdimenziósabb kép jött létre és jelentős hangminőségbeli előrelépés történt, a hangkeltők megnőttek és távolabb kerültek, a dinamika pedig áramlóbb lett". Valószínűleg valami generátor írja a cikkeket, mert pl audiofil USB is ugyanilyen csodás dolgokat okoz
Akkor már inkább ilyesmit érdemes olvasgatni szerintem.
-
-
BBéci
legenda
válasz
ctrlaltdel13 #177309 üzenetére
-
ctrlaltdel13
őstag
Egyébként a soundcare-nek milyen anyagból van az alja meg a teteje, ami a tárgyakkal érintkezik?
-
VoidXs
nagyúr
válasz
ctrlaltdel13 #177300 üzenetére
Csak ajánlani tudom, nekem is az volt itthon
-
skippper
senior tag
válasz
tomyka74 #177298 üzenetére
Ha a rezonancia csökkentése a cél, akkor mindenképpen puha/rugalmas anyagot válassz, ne merevet. Abból pedig aztán rengeteg opció van, DIY vonalon is.
"In some recent issues of the audio magazine, ‘Hi Fi News’ [ref 1], Keith Howard used an accelerometer to measure the levels of vibration in various objects. When he tried measuring the vibrations produced in a loudspeaker stand by playing the speaker he found a result that surprised him. With the speaker unit sitting on cones the level of vibration of the stand was over one hundred times greater than if the cones were replaced with small rubbery feet. This indicates that cones are of doubtful use if the intention is to stop vibrations passing from the speaker to the stand, or to any other solid objects against which the speaker may sit.
In fact, this result is also consistent with the predictions you can get by looking into the theory of vibrations in solid structures and objects. [ref 2] (Although such predictions sometimes need to be treated with care as the results depend upon the assumptions made when doing an analysis!) The theory and actual measurements seem to agree that hard cones and spikes are not necessarily a sensible choice if vibration isolation is what you require. An air gap or soft rubbery feet would probably be much better." -
mettek
addikt
válasz
ctrlaltdel13 #177300 üzenetére
Meg a klasszikus radír.
Ha tényleg rezonancia mentesítést szeretnél akkor Soundcare.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- ASUS TUF Gaming F15 FX506 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB - 512GB - RTX 3050 Ti - 1,5 év gari
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G6 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest