- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Milyen széket vegyek?
- Gaming notebook topik
- Kompakt vízhűtés
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Melyik tápegységet vegyem?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Audiokultúra - Hi-Fi-ről hifisen
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
-
PROHARDVER!
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dagidög
senior tag
Perpill a rendszerből 3.1 (FL+FR+C+SW) felállást tudok használni. PC-zek, cavern+EQAPO-val korrigálok.
Ha cavernben beállítom a 3.1-et, akkor nem küld mérőjelet (egyáltalán nem szól hang) a centerre és a sub-ra.
Ha 5.1-ben hagyom a beállításokat, akkor a hátsó hangfalakra kevert tartalom elvész az éterben, hiszen nincs mi megszólaltassa.
Hogy tudom ezt korrektül beállítani? -
Dagidög
senior tag
Dune 2-t Budapesten hol érdemes nézni eredeti nyelven? Melyik mozikban van jó technika? Az IMAX-ben nincs vetítés angolul...
Hogy ON is legyek: kijelző HDR kalibrálására van már földi halandóknak elérhető lehetőség, amit be lehet rakni a TV tonemappingje mellé/alá úgy, hogy ne üssék egymást?
-
Dagidög
senior tag
válasz ctrlaltdel13 #182300 üzenetére
Cavernes méréssel néztem, ott max. másfél dB eltérés van az egyes hangfalak között. Pöccre nem tudom összelőni korrekció előtt, annyira nem pontos a rendszer.
-
Dagidög
senior tag
PC-n Cavern+EQ-APO-s bemérés után mi most a legjobb módja a késleltetések megfelelő összelövésére?
Már a két front is el van mászva egymáshoz képest, a többi hangfalhoz képest meg nem tudom, mert nem tudom, hogy lehetne tesztelni, illetve beállítani őket.
Próbáltam VoidXs javaslatát, hogy futtassak le két Cavernes bemérést egymás után, de sajnos a második mérés nem javított a helyzeten. -
Dagidög
senior tag
Segítségeteket kérem, egyik Rythmik F12 subom elkezdett búgni.
1. A búgás egyértelműen a membránból jön.
2. A probléma úgy jelentkezik, ha a sub tápkábele be van dugva ÉS a saját erősítője be van kapcsolva. A bekapcsoló pöcköt még eggyel továbbnyomva a limiter is aktiválódik, ilyenkor a búgás még egy kicsivel hangosabbá válik.
3. Nem számít, hogy az RCA kábel be van-e dugva.
4. Rendszerbe kötve a búgást leszámítva tökéletesen megszólaltat minden hangot a mélynyomó.
5. A másik, típusazonos subom hibátlanul működik. Ha annak a helyére kötöm, a probléma ugyanúgy fennáll.Mit tudok ezzel kezdeni, hogy elhárítsam a problémát?
-
Dagidög
senior tag
Mik most az újonnan kapható legolcsóbb
1. Audyssey XT32-es
2. Diracos
erősítők? -
Dagidög
senior tag
válasz VoidXs #180188 üzenetére
Nálam rémesen sötét, HDR-hez mérten kontraszttalan és fátyolos. Semmilyen más tartalommal nem volt még ilyen gondom, így nem értem.
Milyen erősítő és 5.1 ajánlott most az alábbi feltételek mellett?
- új
- ~35m2-es pincehelyiség ~2,2-2,4m belmagassággal
- sok a berendezési tárgy, de az akusztika kezeletlen
- erősítőnek legyen fejlett bemérőrendszere
- lejátszás tv-ről fog menni online streamről, tehát az erősítő tudja az ARC-ot
- erősítő kezelje a 4k HDR-t
A keretet véleményem szerint a fentiek behatárolják, felesleges egy adott szint fölé menni.
Köszönöm. -
Dagidög
senior tag
válasz VoidXs #179473 üzenetére
Tehát az ismételt mérést REW-vel végzem? Utána hogy/milyen anyaggal jutok át Audacitybe és mit csinálok?
Csináltam újabb bemérést, most Cavernben annyit változtattam, hogy lehúztam a korrigálandó határfrekvencia alját 10Hz-re, a target EQ resolutiont feltoltam High-ra és 6 ponton mértem. A basszus még jobban kitisztult, mint korábban és a modernebb/agresszívebb keverésű filmeknél lett tömege. Eddig csak moziban hallottam ilyet.
A full EQ felbontás hozhat még valamilyen pluszt? Kell hozzá a több bemérési pont vagy elég 5-6?
-
Dagidög
senior tag
Nekiültem csiszolni a Cavern+EQAPO-t, végre nagyjából lett elég hangerőm.
Következő problémám a késleltetésekkel van. Hiába vagyok azonos távolságra a jobb- és a baloldali hangfalaimtól, azok a bemérést követően egymástól eltérő késleltetést kaptak. Zenén ez egyértelműen érzékelhető - azok a hangok, amelyeknek középről kéne szólniuk, balról jönnek. Ha azonos késleltetést állítok a két frontnak, nem csak középre kerül, aminek ott kell lennie, hanem teljesen leválnak a hangfalakról a hangok és teret, színpadképet kapok.Az ok, hogy kézzel összehúzom a két frontot, de a front-center-surround-LFE honnan tudom, hogy jól van beállítva egymáshoz?
A két surround is eltérő késleltetést kapott. Ezek szerint itt is helytelen a beállítás?
Hogyan tudom ellenőrizni, hogy rendben vannak a késleltetések? -
Dagidög
senior tag
válasz VoidXs #179052 üzenetére
1. Az nem ugyanazt csinálja, mint amikor bemérés után EQAPO-ban hozzáadogatom a csatornákhoz a plusz preampot, csak előbb és automatizáltan?
2. Közben megszoktam, már nem tűnik harsánynak a hang. Kipróbáltam mindegyik célgörbét. Az X curve nekem ezen a hangerőn nem jön be. Hangosabban el tudom képzelni, hogy nyerő filmeken.
3. Időközben jó lett a helyzet így, hogy nyertem még hangerőt.Időközben nagyon megtetszett a PC-s bemérés hangzásvilága. Viszont kell még dögivel hangerő. A motyó bírná, de már nem tudom hova tekerni. Hol tudok még nyerni? Végfok, hangkártya, bármi egyéb?
[ Szerkesztve ]
-
Dagidög
senior tag
Kalandjaim a PC-s beméréssel következő fejezete:
A Cavernes beméréssel a következő problémáim vannak, célgörbétől függetlenül:
1. filmek nagyon halkak - az én ízlésemnek kéne még 10-15dB. PC-n a Win és a lejátszó maxon, erősítő szintén. Az LFE csatornámon az EQAPO analysere szerint -6.5dB a peak gain (többi csatornán még nagyobb mínuszos érték).
Ha jól értelmezem a korábban leírtakat, akkor a -6.5dB-t hozzáadhatom minden csatorna preamp gainjére, igaz?
Csavarjam feljebb a mélyládákat a következő mérés előtt?
Vannak még más lehetőségeim?
2. éles, harsány a hang (ha jól sikerült belőnöm, valahol 1-3kHz között van kiemelés)
3. az LFE csatorna nagyon markáns, nekem soknak tűnik -
Dagidög
senior tag
válasz denesdr #178842 üzenetére
Ilyen mélységekig nem vagyok otthon a témában, de ha jól sejtem szabadtéren is megvannak a hangfalaknak a saját karakterisztikái (hibái), így nem feltétlen igaz, hogy nem fér el rajtuk egy korrekció.
Tehát kint is lesznek problémáid, csak kevesebb, mint beltéren. Így nem teljesen jó az összehasonlítási alap.[ Szerkesztve ]
-
Dagidög
senior tag
válasz Tamoo #178831 üzenetére
Te is túl vagy már néhány mérésen.
& #178832 python1:
Megnézem újra, több méréssel, hátha megoldja a problémát.
A fülem a front magassugárzókkal egy síkban van, így a mikrofon alaphelyzetben is odakerül. A kérdés, hogy előre-hátra, illetve felfelé-lefelé legyen-e eltérés az alaphelyzet síkjához képest? Audyssey-nél pl javasolják, hogy térjen el.
UMIK-kal mondjuk nem tudom még hogy oldom meg az előrét, mert nagyon pici állványa van, a fotósállvány menetébe meg nem megy bele a mikrofon.#178833 ctrlaltdel13 & #178834 denesdr: Érdekes. Majd meglátom, nálam hogy alakul. Amilyen rossz akusztikám van, nálam mindenképpen kell korrekció. A YPAO-val a rendszer karaktere kifejezetten lágy volt kellemes értelemben, de ez pontatlanságokkal járt. A pontos, steril hangzás általában nem tetszik az embereknek, mert nem vagyunk hozzászokva.
-
Dagidög
senior tag
válasz Dagidög #178784 üzenetére
Mélyek kivasalva, a Rythmikek megtáltosodtak. Kalibrálatlan < YPAO < Audyssey XT32 < Cavern+EQAPO
Egyelőre csak zenével tesztelek.
A közepek és a magasak élénkebbek. Magas tartomány a megszokotthoz képest nekem harsány még room curve-vel is, de még szokom.Ami fura, hogy a frontok között a frektartomány egy része elhúz balra, pl. olyan vokál enyhén balról szól, aminek biztos, hogy középről kéne, így a sztereó tér nem kerek.
Mérek újból. Egy hallgatói pozícióhoz hány mérési pont ajánlott? A mikrofont hogy helyezzem el? -
Dagidög
senior tag
Köszi a tippeket, sikerült is gyorsan lőnöm egy UMIK-1-et.
Erősítőn kilőttem mindent, hangszórók large-on, crossover nincs. Mikrofon kalibrációs fájl betöltve Cavernbe, mérés indul, export EQAPO-ba.
Egyelőre zenével próbáltam: a közép- és a magas tartomány kinyílt, tisztább lett, viszont a mély egyenesen katasztrófa, terjengős, teljesen szét van esve.
1. Bemérés előtti állapot:
2. bemérés után, aktív EQAPO-val:
Mit csinálok rosszul?
[ Szerkesztve ]
-
Dagidög
senior tag
Rendbe szeretném rakni PC-s kalibrálással a hangot, mert nem vagyok elégedett a YPAO-val. Most milyen mikrofon ajánlott erre? Még mindig az UMIK-1 megy?
-
Dagidög
senior tag
-
Dagidög
senior tag
Szereztem végül egy Yamaha RX-A 3010-et, most ezt próbálgatom. Eddigi rövid tapasztalataim összehasonlítva az Onkyo TX-NR818-cal:
Yamaha: részletezőbb, a mélyek terjengősek, a tartomány többi része lágyabb, zenén teresebb
Onkyo: kiegyenlítettebb a hangzása, egyben sterilebb, hidegebb
Mindkettő a saját bemérőrendszerével bemérve. Az Audyssey XT32 érezhetően fejlettebb, mint a YPAO, ez a mélytartományban különösen megmutatkozik.Van egyszerű megoldás a Yamin a mélyek helyes megzabolázására?
-
Dagidög
senior tag
A panelban kaptak elég sütit a szomszédok. Már nem ott lakom.
Filmfüggő, a ref. hangerőhöz közel jobb megfogalmazás. Az Onkyot korábban 0-hoz közel csavartam. Pontosabban sajnos nem tudom, nem mértem, de ez egy jó kiindulópont.
3m-re csak a center 87dB-s, a frontok 90-esek, a hátsók meg jóval közelebb vannak, kb 1-1,5m-re.
A kalkulátor alapján valóban az általad írt számok jönnek ki, így korábban több komponensnek is lángra kellett volna kapnia.[ Szerkesztve ]
-
Dagidög
senior tag
Mekkora erősítő teljesítmény, illetve milyen erősítő ajánlott most az alábbi feltételek mellett?
- 30 m2-re
- a front szekciótól kb. 3m-re ülve
- referencia hangerőhöz
- 5.0 meghajtására
- mélyek 80 Hz-en vágva
Az Onkyo TX-NR818 megfelelt, de bedöglött. Így most új erősítőt veszek, de nem szeretném alulméretezni. Túlzottan túl sem. -
Dagidög
senior tag
Pioneer VSX-923-hoz hol lehet emberi áron bemérő mikrofont szerezni?
-
Dagidög
senior tag
válasz MasterMark #177289 üzenetére
Ezt én sem értem. Nem vagyok a drága kábelek híve, de az alumínium meg a ló túlsó oldala.
-
Dagidög
senior tag
válasz alphamooncam #177123 üzenetére
Az egyik hozzászólásodban kielégítő eredményt vársz, a következőben tökéletest. Előbbire kaptál elég választ, az utóbbira nincs semmilyen megoldás.
Az EQ nem az ördögtől való, PC-n ingyenes és egyértelmű a jótékony hatása. Senki nem tart a fejedhez pisztolyt, hogy használd. -
Dagidög
senior tag
Onkyo TX-NR818 erősítőm szervizbe került, DTS chipes, HDMI deszkás típushibával gazdaságtalan a javítása.
Szufla volt benne elég, a bemérőrendszer (Audyssey XT32) egyszerű, de nagyszerű. A hibát leszámítva elégedett voltam vele.PC-ről játszok le, egy Jamo E6 5.0 szetthez + 2 db Rythmik F12-höz mit érdemes most beszereznem erősítésre, ami tartós is?
[ Szerkesztve ]
-
Dagidög
senior tag
Szembe megyek a trenddel: nálam zenén visszafogott, filmen jó a rendszer.
-
Dagidög
senior tag
válasz SomethinWild #172211 üzenetére
Nekem használtban ebben az árban a Jamo SUB650 tetszett.
-
Dagidög
senior tag
Szeretném mérni a rendszerem paramétereit egy- és két mélynyomóval is külön-külön. Mit és milyen programmal érdemes ilyenkor mérni, nézni?
-
Dagidög
senior tag
Köszönöm a korábbi válaszokat, később visszakanyarodok a PA sub kérdésre.
Találtam UMIK-et 30k-ért az ebayen, ha valakit érdekel. A szállításról nincs info, így érdeklődtem az eladónál. Szóljatok, ha érdekel titeket és beírom, mit kaptam válaszul. -
Dagidög
senior tag
válasz denesdr #170407 üzenetére
Nézegetem a pro szubokat, a használtan ~500k-ba kerülő daraboknál is azt látom, hogy ugyan komoly max SPL-t tolnak ki magukból 140dB körül, viszont csak 3x-40 Hz-ig mennek le. Így a hallástartomány aljából bukok kb. egy oktávot, cserébe megsüketülök. Vagy megéri feláldozni azt a tartományt és ezek otthoni körülmények között, normál mozihangerőn is ütnek?
-
Dagidög
senior tag
válasz VoidXs #170394 üzenetére
Követem folyamatosan a topikot, látom, hogy a Klipsch R-115SW most nagy sláger és biztos jó szub, de feljebb már valaki írta, hogy a chest slam nincs meg, csak bizsergetés, lehet épp Dorian volt.
#170395-KP: Költöztem, de hasonló az elrendezés. Igazad van, de a hosszanti mozi elrendezés a garzonlakások nagy részében kivitelezhetetlen a lakás praktikus használatának feláldozása nélkül. Amíg nem lesz több szobám és nagyobb terem játszani a mozi elrendezésére, addig marad ez a felállás.
#170396 Tamoo: Egyetértek, előbb mennék is hallgatózni, de sajnos most nem olyan időket élünk.
#170397 Dorian: Én ezt az érzést főleg koncerten éltem meg, amikor lábdob szólt. Mozikban és itthon visszafogottabban jön elő, inkább a bizsergés, remegés jellemző.
-
Dagidög
senior tag
válasz mettek #170382 üzenetére
"Blade Runner roncsetelepes bombázós jelenetében az effektet egy 50-es kaliberű mesterlövész puska és egy dob hangja adta." - Ez K pisztolyának a hangja, nem a bombáké.
Érdekes cikk, köszi.Egyre inkább az az érzésem, hogy felesleges nekem két sub. Jelenleg Rythmik F12-ket hajtok. Lenyűgözőnek tartom a hangjukat - pontosak, veszett mélyre mennek és a teljesítményük is bőséges 35 m2-en.
De a mai napig hiányolom a chest slamet. Kérdés, hogy jobb/ütősebb élményt kapnék, ha a subokat az alacsony esésű 14 Hz-es vágásról megemelném 20-28Hz-re vagy ne szenvedjek állítgatással, adjam el a két subot és az ár egy részéből vegyek egy nagyobb dögöt? Van most olyan szub 300-ig bezárólag, ami minimum hozza a Rythmikek hangminőségét és mellbe is tud vágni? -
Dagidög
senior tag
A képarányokhoz meg a fekete-fehér filmekhez én annyit fűzök, hogy általában nem rendezői művészhóbortról van szó, hanem tudatos döntésről, ami a bizonyos hatásokhoz szükséges kompozíciókat segíti.
Extrém, de jó példa a The Lighthouse c. film. 1.19:1 képarány FF képpel. A klausztrofób hatást, a karakterek összezártságának érzetét fokozza a képarány.
Wes Anderson filmjeiben a kompakt, szempillantás alatt átlátható szimmetriához járul hozzá a 4:3.
a 2.35:1 vagy annál szélesebb képarány pedig sokkal drasztikusabb, panoráma-szerű kompozíciókat tesz lehetővé.#170114 spiky03:
Pedig már szemeztem vele. Így, hogy nincs búgás, a hangja hogy tetszik? -
Dagidög
senior tag
válasz Tamoo #167846 üzenetére
&VoidXs:
Kösz a tippeket.
Egy Onkyo TX-NR818-at váltana a szett. Előrelépés lenne? 3 db ilyen T.AMP helyett 1 db Emotiva UPA500 vagy más ötcsatornás végfok nem lenne jobb és kezelhetőbb?
Ha részletezőbb hangot vagy jobb teret szeretnék, a hangkártyára vagy a végfokra érdemes több pénzt locsolni?
-
Dagidög
senior tag
Ha szeretném megoldani PC-ről a lejátszást és 5 csatornát kell meghajtsak, ami mellett van két aktív mélynyomóm, akkor 200k-ból használt piacról mit érdemes mostanában lőni (végfok, hangkártya, mikrofon)?
-
Dagidög
senior tag
Érdemes:
1. MPC-HC-ban bitstreamről átállni PC-s dekódolásra, ha utána a dekódolt PCM folyam még átmegy az AVR Audyssey-ján?
2. az AVR saját bemérőmikrofonjával PC-s EQ-ra átállni? Jobb eredményt lehet így elérni, mint Audyssey XT32-vel?Ha már a mély tartomány a téma, nézzétek meg a Tenetet. Alacsony frekvenciákban mindent messze elsöpör, amit valaha láttam. A film végén le kellett ellenőrizzem, hogy a mélynyomók hűtőbordái nem éppen fehérizzásban fűtik-e a szobát.
-
Dagidög
senior tag
válasz alphamooncam #166744 üzenetére
Mégis felhoztad az alacsony wattszámú erősítők elégségességét és megkérdőjelezted a nagy teljesítményű mélyládákat.
Az aránytalanság adódhat a szoba kiemeléseiből vagy a hangszórók tulajdonságaiból is.
-
Dagidög
senior tag
válasz VoidXs #166608 üzenetére
Az equalizer APO előnyeit nem vitatom, de az Audyssey-re nézve nem igaz, hogy nem tud mélyet EQ-zni (kivétel a leggyengébb szintje). Az 512 filter XT32-nél pl kizárólag a mélytartományra vonatkozik, csúcs AVR-ekben a SubEQ HT implementációjuk pedig több mélyládát is kezel, külön korrigál.
alphamooncam: Minél mélyebbre mész frekvenciákban, annál inkább hatványozódik a hangsugárzó meghajtásához szükséges teljesítmény. A csöves erősítő biztos helytáll bizonyos helyzetekben (mondjuk zenén lefelé 40Hz-ig, filmekben 80-ig), de filmekben kell a külön erősítővel rendelkező mélyláda, ami kisegíti azt az alsó frekikben.
Azért vesszük vissza a böszme mélyládákat, mert az átlag jelszint túl magas, onnan meg jöhet a bemérős korrekció. Hogy neked ez utóbbi nem tetszik, már egyéni dolog. -
Dagidög
senior tag
Ha PC-ről játszok le és a hangot ott EQ-zom, majd a korrekciózott PCM-et HDMI-n küldöm az AVR-nek, akkor szabályozhatom a hangerőt az erősítőn?
Olyan -4-8dB-től megjelenik a hangsugárzókon egy alapzaj, ami a hangerő növelésével folyamatosan növekszik - ezt szeretném elkerülni. -
Dagidög
senior tag
válasz alphamooncam #166351 üzenetére
Szívesen, de a PCM digitális.
-
Dagidög
senior tag
válasz alphamooncam #166349 üzenetére
Dolby / DTS anyag dekódolása -> PCM -> korrekció alkalmazása -> korrekciózott PCM megérkezik az erősítőbe/végfokba -> DA átalakítás -> hangsugárzók.
-
Dagidög
senior tag
Úgy tudtam, hogy a hangkártya szerepe éppenhogy az erősítőnél jobb minőségben kínált DA átalakítás. Ha az erősítőben mindenképp lefolytatódik egyszer a DA konverzió, akkor miért vesznek itt sokan hangkártyát a PC-be? (HDMI nélküli erősítőket hagyjuk, ott érthető)
-
Dagidög
senior tag
válasz gab1ka #166336 üzenetére
Sajnos a filmre létrehozott profilomon nem tudom, hogy tesztelhetném, mivel az csak az MPC-HC-n belül működik (madVR-be töltött 3D LUT), Windows alatt egy másik ICC profil dolgozik, azon megnézhetem, csak írd meg, hogyan (akár privátban).
#166337 alphamooncam: Van tökéletes fekete, csak az agyunk az észlelt fényhatások és színek alapján korrigálja a teljes érzékelt képet. Ezért nem mindegy, hogy a házimozizós szobában milyen színűre és árnyalatúra fested a falat. A TV-nek tudnia kéne semleges feketét vagy sötétszürkét mutatnia, a pontosság miatt nem húzhat semmilyen színbe. A színezett hatásért a colorist felel a filmgyártás során - árnyékos, sötét részeket általában türkizbe húzzák.
[ Szerkesztve ]
-
Dagidög
senior tag
válasz VoidXs #166309 üzenetére
HDMI-vel nem a csirke alaplapi hangchip lesz használatban?
#166310 gab1ka: A házimozi tv és a PC monitor VA panel, de kalibráltam IPS-t és TN-t is. Mindegyik beállításánál az első legszembetűnőbb a megfelelő színhőmérséklet - a fehér valóban fehér és nem húz sárgába vagy kékbe.
#166312 python1: Ez nyerő megoldásnak tűnik, köszönöm.
#166314 mpo : Komplett anyag, későbbre lementem. Most PC-ről játszok le, így szerencsére egyszerűbben meg tudom oldani a kalibrálást szoftver segítségével.
-
Dagidög
senior tag
Beszereztem egy i1Display pro plus colorimetert. Röviden: bele kellett tegyek egy pár órát, hogy igazán jó minőségű kalibrációt érjek el, de a belefektetett pénzt és időt nagyon megérte és igazán kellemes színeket csalt elő a kijelzőimből. Nőtt az árnyékrészletesség és a színgazdagság.
Ha már kalibrálás: szeretném tovább próbálgatni a PC-s hangprocesszálást. Egyszer volt nálam Void, de akkor rendes mikrofonom sem volt és az akusztikai körülmények is gyengébbek voltak, valószínűleg ezért az Audyssey XT32-höz képest nem hallottam lényeges különbséget.
1: van most olyan bemérő mikrofon, ami ajánlott és elérhető a használt piacon?
2: 5.2-höz milyen hangkártya ajánlott? Most HDMI-n megy a jel az erősítőbe (TrueHD, DTS-HD MA). Ennyi csatornát hogy viszek át (lehetőleg kábeldzsungel nélkül)?
#166304 VoidXs:
Én próbáltam HDR anyagot SDR-rel szemben HDR képes kijelzőn és a felbontás valóban nőtt, de a kontraszt úgy vettem észre, hogy csökkent. A kijelző mezei VA paneles led, így nem képes visszaadni a HDR tartományát. Van erre megoldás vagy gyenge hozzá a kijelző?[ Szerkesztve ]
-
Dagidög
senior tag
válasz VoidXs #165765 üzenetére
Amit írsz, az alapján a HFR-nek még sokkal magasabb értékeken lenne értelme.
A 360°-os záridőnek épp az a lényege, hogy az adott képkocka pont ott fog elkezdődni, ahol az előző befejeződött, így a mozgásmegjelenítésben semmilyen törés nem jelentkezik. Alacsony framerate mellett viszont rengeteg motion blurrel jár - Michael Mann rendező filmjeiben sokszor lehet ilyet látni.
A postban történő mókolásokkal kapcsolatban megvannak az aggályaim és a Gemini Man nem érdekel annyira, hogy csak ezért megnézzem.
-
Dagidög
senior tag
válasz Hohocali #165761 üzenetére
"Ezért kéne fordítva működni a rendszernek, publikálni kéne a filmet 60Hz-en (vagy 120Hz-en), aztán a TV-kbe (mozikba) lehet "film effekt"-et rakni, ami elmossa, eldobál képkockákat, stb. Ezt sokkal könnyebb, mint interpolálni, és mindenki boldog lenne. Egyébként ugye nem gondolod, hogy 50 év múlva is 23Hz-el fogunk bénázni?"
Leírtam, hogy ez miért nem működik. A filmes hatás a felvétel beállításainál kezdődik. Postban rárakott elmosás és eldobált képkockákkal nem tudsz rá visszahatni. 50 év múlva bizonyára már lesz technológia, ami áthidalja mindkét oldal előnyeit és hátrányait."Ne legyél naív, ott azt nézik, hogy tömik meg jobban a zsebüket..."
Tömik vagy sem, attól még jobban értenek hozzá, mint te, én vagy a kijelzőgyártók."Nem igaz, ha a szememmel követem a kezem, akkor élesnek látom. Ha egy pontra nézek, akkor elmosódik. Vagyis ha a filmben egy pontra nézek, akkor a gyors keresztmozgást elmosódottnak fogom látni akkor is, ha az egyébként éles. A szem megoldja ezt a filmben is, nincs szükség mesterséges elmosásra."
Ha a filmben olyan gyors keresztmozgás van, amit a készítője meg akar mutatni neked, akkor leköveti neked kameramozgással vagy olyan beállításokat alkalmaz, amivel jól kivehetővé teszi számodra."Játékoknál az első, amit kikapcsolok, az a motion blur, mélységélesség, meg az ilyen fasságok."
Játékokban nagyon sokszor ezt a két paramétert szokták túltolni, így megértelek. Jó paraméterezéssel viszont szépen vissza tudják adni a szemünk és agyunk érzékelését. -
Dagidög
senior tag
válasz Dorian #165756 üzenetére
Értem a problémád. Köszönöm és javítom:
A filmek (többnyire) a valóság illúzióját igyekeznek elhitetni velünk
Ha felveszel valamit 120FPS-sel, akkor... sokkal több részletet látsz, a motion blur mértéke elhanyagolható lesz és megszűnik a valóság illúziójaaz illúziód, hogy filmet nézel. -
Dagidög
senior tag
válasz VoidXs #165741 üzenetére
Minden képkockasebességnek megvan a maga helye és ideje.
A filmek (többnyire) a valóság illúzióját igyekeznek elhitetni velünk. Ha felveszel valamit 120FPS-sel, akkor a szokásosnál jóval több információval fogsz rendelkezni. A 360°-os záridőd is sokkal gyorsabb lesz 1/120-on, mint 24FPS-nél a tipikusan használt 180°-os 1/48. Ezáltal sokkal több részletet látsz, a motion blur mértéke elhanyagolható lesz és megszűnik az illúziód, hogy filmet nézel. Azt nézed, ahogy a kamera előtt elkészül egy film.
Próbáld ki, hogy egy fix pontra nézel, majd az arcod és a fix pont között gyorsan elhúzód a kezed - akármit csinálsz, el fog mosódni a mozdulat. Az ember így lát és ezt high framerate-tel a ma kameratechnológiáival nem tudod felvenni, visszaadni.Az interpolációval az a probléma, hogy olyan dolgokat számol ki, amik a forrásban soha nem voltak ott, ami hibákhoz vezethet. Én a tv-kbe beépített megoldásokat próbáltam, egyik sem tetszett. Ez az SVP mivel nyújt többet?
A játékoknál más a helyzet, mivel elmaradnak a filmek valóságérzetétől.
Egy interaktív környezetben vagy és az FPS szám növekedésével reszponzívabb lesz a teljes játékmenet köszönhetően a késleletetések csökkenésének.
Ezen felül a játék egy a szemed előtt valós időben, 3D-ben készülő virtuális tér, aminek hála utólag hozzá tudja adni a videókártya a látott képhez a motion blurt (sajnos a stúdiók jelentős része nem jó mértékben alkalmazza).A filmiparban - többnyire - tudják, hogy mit csinálnak. Kár belenyúlni a látottakba bármilyen módon. Ha elmegyek a borbélyhoz, utána nem vágok bele a hajamba.
-
Dagidög
senior tag
Annyiszor felhoztátok már az ultimaxot, hogy elültettétek a bogarat a fülembe.
Rythmik audio F szériájához képest hogy szólnak ezek a monstrumok? -
Dagidög
senior tag
válasz BBéci #163925 üzenetére
A haladó házimoziba - ami a topik mostani címe - belefér a PC-s processzálás is. Nem über alles megoldás, de fontos alternatíva, amiről érdemes beszélni.
Sajnos haladó szinten kevés felhasználó van, így kár lenne tovább csonkolni a topikot.(#163931) Tamoo: Milyen hangkártyára építetted a rendszered? Mi alapján választottad ki?
(#163933) Quetz: Ez nem pont olyan, mintha rátolnál egy loudnesst/dynamic EQ-t a hangra? A basszus miatt én is rengeteget vakarom a fejem, mert filmenként és effektenként változó, hogy elégedett vagyok-e vele és nem tudom mi a megoldás.
-
Dagidög
senior tag
válasz Quetz #161082 üzenetére
"Én azt az érzést kerestem, amikor koncerten mellbe ver a lábdob." - ez nekem is nagyon hiányzik és azt hittem, hogy összehozom a jelenlegi rendszeremmel, de ilyesmit kizárólag az Infinity War csettintős jeleneténél éreztem.
1. a rendszerem kevés hozzá
2. nem tolom fel eléggé a hangerőt (bizonyos filmeknél már bántja a fülem a hangerő, ami adódhat a gyengébb 5.0-ból vagy/és az akusztikából)
3. beállítás (forrás, Audyssey, mélyláda)Tippre sorban ezek lehetnek a problémák. Mivel érdemes tesztelni a rendszert a fenti hatásra? Mivel, hogyan mérjek? A forrás pc és van egy audyssey-hez használt mikrofonom.
-
Dagidög
senior tag
1. Samsung UE55R7102 - Hol találom ezt a beállítást? H-s tévém volt eddig és pont azt néztem, hogy jól leegyszerűsítették a beállításokat.
2. Játszom is, úgyhogy világos mire van szükségem. Ha winben 4:4:4 8 bitet állítok és MPC-HC-ban a kimenetet untouched-ra (tehát a filmes 4:2:0-t nyomja ki), a madVR-nek megmondom, hogy 10 bit or more a panel, akkor a lejátszás alatt megfelelően átáll a kimenet? Hogy tudom ezt ellenőrizni?
3. Másnem kap az erősítő valami alacsony felbontást és bedobom a sarokba. -
Dagidög
senior tag
Lecseréltem a Full HD kijelzőm egy 4k-sra. Az én 3m-es nézési távolságomból nem látok semmi különbséget 55"-en, de nem is ezért vettem a kijelzőt.
PC-ről küldöm rá a jelet HDMI-n egy AMD RX470-ről, a lejátstzó MPC-HC+madVR.1. Ha natív UHD Bluray anyagot jelenítek meg rajta, fakó a kép és a tv nem írja, hogy érzékelne HDR-t. Ha bekapcsolom a win10 kijelző beállításoknál a WCG+HDR-t, már érzékeli a tv, hogy HDR jelet kap, de a kép változatlanul fakó, ráadásul számottevően növekszik az input lagom. Mit csinálok rosszul?
2. Driverből küldhetek rá 4:4:4 chromát 8 biten vagy 4:2:0 chromát 12 biten. Melyiket érdemes választani, miért?
3. Az Onkyo TX-NR818 erősítőm nem támogatja a 4k jelet, így kénytelen vagyok külön kábelen vinni a hangot és a képet. A windows kijelzőként is érzékeli az erősítőt, ezt szeretném megszüntetni, mivel van egy felesleges asztalom. Hogy tudom letiltani a kép részét a jelnek? -
Dagidög
senior tag
Már egy ideje piszkálja a fantáziám, hogy projektorra cseréljem a tv-m. Jelenleg egy Samsung UE55H6200-at (55", ~4000:1 kontrasztarány) használok. Azt néztem, hogy a Benq w1070-re némi ráfordítással tudnék váltani. A projektort a fejem fölé egy polcra tudom feltenni. Kb. 3,5 méterről vetítenék.
A nagyobb képméret kifejezetten vonzó, de tesztben olvastam a 900:1 valós kontrasztarányról, ami nekem kifejezetten ijesztő, mert ez a specifikáció a gagyi TN paneles monitorokra jellemző. A tv-m után ez nagy visszalépés lenne.
Van valakinek tapasztalata a projektorral, aki tv-ről váltott? Nem gyenge a kontraszt? Milyen a zajszintje?
Új hozzászólás Aktív témák
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Milyen széket vegyek?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- Wuthering Waves
- Gaming notebook topik
- Kompakt vízhűtés
- Eredeti játékok OFF topik
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- További aktív témák...