- Megjött a Razer DeathAdder egerek legfrissebb nemzedéke
- Ismét minimalista miditorony érkezett a Fractal Design műhelyéből
- Alakul a SpaceX Starlink európai ellenfele
- Digital Fingerprinting: Így buktat le a böngésződ a neten - Tech Percek #18
- Prezentálta PCI Express 6.0-s SSD-vezérlőjét a Silicon Motion
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen TV-t vegyek?
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Vezetékes FEJhallgatók
- SoundBlaster X-Fi
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- A partnerektől függ, hogy lesz-e Arc csúcs-VGA az aktuális generációban
- OLED monitor topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Geri Bátyó #13 üzenetére
Az jo kerdes, hogy milyen usb racket hasznalsz, de nalam peldaul folyamatos szoporollerezes volt ryzennel es olcso usb kerettel. Ha intellel is tudsz tesztelni es ott nincs gond, akkor valszeg ez lesz a problema.
-
Kisgépkezelő
senior tag
Nem szereti a Linux az AMD RAID-et. Elvileg megoldható, mert van hozzá valami 8 éves driver, de nekem nem sikerült életre keltenem, anélkül meg még csak nem is látja, hogy valami be van dugva. Igaz 10 percnél többet nem is szórakoztam vele, mert nekem azon csak egy Windows van, aztán elvagyok anélkül, hogy Linux alól is azt lássam.
-
válasz
Hieronymus #26 üzenetére
A foglalás nem változott érdemben. A meghajtó(k)nak kb. 30-35%-a szabad, szóval ez nem okozhatja. Töredezettségmentesítés simán megy, de nem töredezett.
Tudom, hogy a RAID1 csak a hardverhiba ellen véd, pont ezért is csináltam. Ráadásul ezek kifejezetten RAID-re optimalizált vinyók. A meghibásodási arány szerintem 1-2% lehet, szóval elég kicsi az esély, hogy mindkettő egyszerre menjen tönkre.
-
-
válasz
Geri Bátyó #22 üzenetére
Az csak arra vonatkozott, hogy a CrystalDiskMark írási részében most csak 95 MB/s lett, de korábban 160 volt.
Ezért kár a Windows frissítést okolni.
Mivel a merevlemezek átviteli sebessége a meghajtón történ helyfoglalások növekedésével csökken. A telítődés okán folyamatosan csökken az adott szektorsávon elhelyezhető szektorok mennyisége. Az állandó fordulatszám okán az egy fordulat alatt tárolt adat mennyiség egyre kevesebb.
A szoftveres RAID esetében nem tudom mennyire támogatott a töredezettség mentesítés.Még egyszer.
A RAID1 nem nyújt jelentősen nagyobb adatbiztonságot. Egyedül a hardveres hibákat képes kompenzálni.
De ebben se lehetsz biztos.
Általában kettő teljesen azonos meghajtót raknak a RAID1 tömbbe, mi garantálja azt, hogy nem egyszerre fognak tönkre menni.
Minden I/O műveletet tökéletesen azonosan hajtanak végre. -
Csorbi
addikt
válasz
Geri Bátyó #24 üzenetére
A 2-es pont miért került ignorálásra/rövidre zárásra?
Attól, hogy az Intelen még jó volt, az AMD-n már lehet hogy hiba csúszott a létrehozásba.
Vagy azt akarod mondani, hogy a lapcserekor nem lettek újrakonfigurálva, egy-az-egyben csak át lett téve, és elkönyvelted hogy működik? -
Kicsit elgondolkodtam, de pár dolgot ki tudok zárni.
1. A régi gépből raktam át a kábeleket, szóval az lehetne, de ha a külső vinyókra (vagy onnan) másolok, nincs ez a korlát, szóval a kábel biztosan jó. Ugyan ez a 2. és 5. pont.
3. Ezen már gondolkodtam. Ráadásul az első pillanattól van egy furcsaság, de ezt később kifejtem.
4. Ha nem lenne olyan rohadt drága egy RAID kártya, már megtettem volna.
6. Mivel ezt leszámítva semmi baja a gépnek, ezt nem érzem opciónak (ráadásul már gari sincs rá, szóval zsebbenyúlós lenne).Szóval, a Win. Már az elején volt egy furcsaság. A BIOS-ban simán kiírja az SSD pontos típusát, de a Win szerint ismeretlen meghajtó volt. Már nem az, de ennek ellenére nem engedi feltelepíteni a Samu NVME driverét. Szerinte nincs kompatibilis eszköz, így a Win saját drivere van a gépen. Mivel semmilyen más esetben nem okoz problémát, nem is foglalkoztam vele.
-
Csorbi
addikt
válasz
Geri Bátyó #22 üzenetére
Igazából ezek a lehetőségeid:
1. HDD kábelcserék (hátha CRC vagy más hibák keletkeznek)
2. RAID kötet mentése valahová, bontás, komponensek ellenőrzése, újra létrehozás, visszaköltöztetés
3. OS újrahúzás
4. Dedikált RAID kártya beépítése
5. Lemezek cseréje
6. AlaplapcsereA sorrend tetszőlegesen variálható.
HDSentinelt használsz a lemezek állapotának figyeléséhez?
-
-
Csorbi
addikt
válasz
Geri Bátyó #13 üzenetére
"de tegnap jött Win frissítés, szerintem az qrta el, mert ez eddig nem volt (RAID írás)"
Ezt vehetjük konkrétumnak? Mert akkor teljesen értelmetlen itt tovább nyomozgatni.
Esetleg amit még megpróbálhatsz, többféle alkalmazással másolni (TC, DC, Intéző, stb.)
Vagy csinálsz egy rendszervisszaállítást/frissítés eltávolítást a megelőző időszakra, és kiderül. -
Én ebből semmi értelmeset nem tudok kisilabizálni
A RAID kötetet nem szeretném szétkapni. Eleve azért csináltam, hogy a munkáim védve legyenek egy esetleges meghibásodás ellen. Ráadásul a meghajtócsere sem játszik, mert gyári külső vinyók (WD Elements).
Előző hsz-ben leírtam, hogy milyen a RAID. Ennek megfelelően a SATA portok RAID módba vannak kapcsolva. AHCI módban nem tudok RAID kötetet létrehozni. Régebben próbáltam utánanézni, hogy RAID módban vajon a meghajtók az AHCI-t is használják-e, de nem találtam erről semmi infót. Csak feltételezem, hogy igen, mert az lenne a logikus.szerk: Azt is próbáltam, hogy a külső vinyók nincsenek csatlakoztatva, de az nem befolyásolja az eredményt.
-
-
jalos
tag
válasz
Hieronymus #1 üzenetére
De az egyetlen PCIe 3.0x1 miért csökkentené le ennyire? 1 GB/sec-t tud 1 lane.
65MB/s netto = 1* read (SSD), 2*Write (RAID-1) = 195MB/s. Közelében nincs a PCIe elvi sávszélességnek. Ez szinte biztos a SW RAID-1 lesz, amiről meg NEM TUDUNK semmit. Milyen RAID-1? Chipset based, OS based? Milyen OS? -
15115
tag
Próbáltad máshova csatlakoztatni a meghajtókat?
Pl a hátoldali kivezetés? -
xabolcs
őstag
válasz
Geri Bátyó #7 üzenetére
Az eGPU temaban leirtam, hogy mire gondolok a kapcsolat szerinti megjelenites alatt!
Ott osszenezheted, hogy az alaplapra dugott lemezek es az SSD hogyan kapcsolodik.Aztan ha megvan, hogy melyik PCIe root-ot meg PCIe controller-t kell nezned, akkor keresd meg hwinfo-val nezd meg az aktualis savszelesseguket!
Az alaplapod manualja csak a PCI_E3: PCIe 3.0 x4 (Chipset) foglalat es a M2_2 foglalat kozott ir korlatozast (ugyanazt a savot hasznaljak, igy egyszerre csak az egyik hasznalhato), a 6 db alaplapi SATA portokat erinto korlatozasrol nem nyilatkozik.
Az alaplapodon a SATA portok AHCI modban vannak?
Ha fel tudnad szabaditani az 1 TB-s mirror RAID-et, akkor kiprobalhatnad, hogy ugy (fuggetlen lemezekkent) is jelentkezik-e a problema.Esetleg ha van lehetoseged: megforditani az iranyt - kitenni USB hazba a 2x1 TB-os lemezt, s az alaplapra kotni a 2 db 4 TB-osat!
Sot: alaplapra kotni mind a 4-et!Azt meg nem irtad meg (es az eddigiekbol nekem nem tiszta), hogy vegul mivel epitetted fel a RAID tombot? Alaplappal? Windows-zal?
-
-
Csorbi
addikt
válasz
Geri Bátyó #13 üzenetére
Mekkora szektormérettel hoztad létre a köteteket a raiden?
És még mindig kérdés az írási gyorsítótár. -
Gyorsan futtattam CrystalDiscMark-ot és most éppen van egy kis gebasz, de tegnap jött Win frissítés, szerintem az qrta el, mert ez eddig nem volt (RAID írás). Driverek jellemzően frissek, azt nagyjából negyedévente nézem és frissítem, ha van új.
SSD
RAID
KülsőA RAID írási tempója is olyan volt, mint az olvasás, de még ez is gyorsabb, mint amit tapasztalok.
Mondjuk ugyan ezekkel a vinyókkal a régi Intel gép gyorsabb volt (190 MB/s körül), szóval az AMD sem a SATA, sem az USB terén nincs a helyzet magaslatán, de ez még el is fogadnám, ha nem lenne ez a fura probléma.Ja, igen, csak simán Total Commanderrel másolok és elvileg az írási gyorsítórárazás be van kapcsolva (azért ezt megnézem).
-
Csorbi
addikt
válasz
Geri Bátyó #10 üzenetére
Akkor kell egy teszt egy portable linux alól is, simán benne van hogy OS szintű lesz az ok.
Mivel másolsz? AMD RAID driverek fent vannak, frissek? Van bármilyen antivírus?
Én egyelőre semmilyen hardverhibára nem gondolnék. Nekem is van egy gépem amiben igaz, B450 van, egy 5600G, és nem is RAID, de az SSD-HDD közti másolás megy mint a rakéta, van hogy a 260-270MB/s-t is eléri (lemezképesség-függő, 20-18-14TB-os diszkek vannak benne).
Az írási gyorsítótárazás be van kapcsolva a köteten? -
válasz
Geri Bátyó #7 üzenetére
Kicsúsztam a szerkesztésből.
Igazából olyan a helyzet, mintha valami kommunikációs hiba lenne a proci (SSD) és a PCH (SATA) között, de ennek ellentmond, hogy az USB meghajtókkal minden jól műxik.
-
-
-
-
válasz
Hieronymus #1 üzenetére
+xabolcs
Tényleg olyan, mintha azonos PCI-E vonalon ülnének, csak elvileg ez lehetetlen. Az SSD az elsődleges M2 slotban van, ami elvileg közvetlenül a procihoz van vezetékezve, a SATA portok meg a PCH-hoz vannak. Ráadásul VGA nincs a gépben, tehát a szabad sávokkal sincs gond.
A RAID sajnos szoftveres, úgy tűnik, hogy az AMD mást nem tud, legalábbis a B550-el biztosan nem. A vinyókkal nincs gond, egyformák (1 TB-os WD RE - újabb nevén gold - vinyók) és hibátlanok.
Mindenféle teszteknél az összes meghajtó jól működik és hozza, amit kell, ezért is nem értem, hogy mi lehet a hiba. -
Csorbi
addikt
Ha sok kis fájlról van szó, teljesen normális jelenség.
Marha egyszerű, teszteld le a raid kötetet crystaldiskmark-kal, és máris kiderül hol a szűk keresztmetszet. -
nyunyu
félisten
A proci egy 5700G, szóval maximum PCI-E 3-at tud az SSD felé (is), ami nem probléma, mert Egy Samsung 970 EVO Plus van a gépben.
Asus B550-F-et használtam PCI-E 4.0 Samsung 980Proval, így először nem értettem ezt a limit témát, de aztán rájöttem, hogy nálad nem az alaplapi chipset, hanem a proci a szűk keresztmetszet.
Nekem egy fél generációval újabb 5800X volt a lapban, ami PCI-E 4.0-át tudott, míg az integrált GPUs 5xxxG-k csak 3.0-át.Plusz meg kéne nézni az alaplap kézikönyvében, hogy melyik M2 vagy SATA port melyik PCI-E slottal osztozik a PCI-E sávokon, mert az is tud meglepetéseket okozni.
(Nálam mintha a második M2 slot lett volna közös a sokadik SATA portokkal.)Azt kellene elérni, hogy minden meghajtó külön PCI-E sávon legyen.
-
Tapasztaltam olyat, hogy BIOS-ban RAID-re volt téve a SATA mód, és az amúgy 250MB/s helyett alig pár 10MB/s-ot tudott a HDD. AHCI módban viszont hibátlanul ment. Nem tudom felidézni milyen gyártmány volt de kb fél éven belüli sztori.
-
xabolcs
őstag
válasz
Hieronymus #1 üzenetére
Ahogy Hieronymus irta, jo lenne tudni, hogy hogyan kapcsolodnak az eszkozok a rendszerhez.
Van az Eszkozkezelonek "Eszkozok listazasa kapcsolodas szerint" vagy valami hasonlo nezete, illetve Linux-on az lspci / lsusb parancsoknak is valami relevans kapcsoloja.
Az emlitett mirror RAID hogyan lett kialakitva? Alaplap szinten? OS szinten? Egyeb modon?
Idealis esetben a RAID1-nek a RAID-ben levo lemezek kozul a leglassabb lemez sebessegevel kellene irnia. Mint ahogy tapasztalod az USB-s lemezek fele valo kommunikaciokor.
Esetleg egy h2testw / f3write (par tiz GB-os) tesztet a mirror RAID-re futtatva is megvan az elvarhato sebesseg, ugye?
-
...ha az SSD-ről másolok a RAID vinyókra, akkor a sebesség kb. a harmada (55-65 Mb/s)
Olyan mintha egyetlen PCIe vonalon ülne az RAID1 tömb és az SSD. Gondolom szoftver RAID,, ami a processzort is terheli némileg. Duplán kell kiírnia a meghajtókra az adatmennyiséget. 2x egyharmad az írás, 1/3 az olvasás.
Nincs elveszve semmi.
A RAID csak a rendelkezésre állást biztosítja. Adatvesztéstől nem véd. Ha egy kártékony komponens kerül a gépre, a titkosítás ellen a RAID nem véd.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Elektromos cigaretta 🔞
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Hálózati / IP kamera
- Milyen TV-t vegyek?
- Gitáros topic
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Futás, futópályák
- További aktív témák...
- OHH! Dell Precision 7560 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-11850H 32/1TB NVIDIA A3000 6GB FHD
- Asztali PC , i7 6700K , 1080 Ti 11GB , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 500GB HDD
- Asztali PC , R5 8400F , RTX 3070 , 32GB DDR5 , 500GB NVME , 2TB HDD
- Legion Go 1TB
- Lenovo LOQ 15IRX9 - i5 13450HX, 16GB, RTX 4060 8G, 1TB M.2 (Gari: 2027.03.11.)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Asus A520 R5 3600 16GB DDR4 500GB SSD RTX 2060 8GB Rampage SHIVA CoolerMaster 700W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest