Hirdetés
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Kompakt vízhűtés
- SD memóriakártyák (SD, SDHC, SDXC, micro SD)
- Hobby elektronika
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen házat vegyek?
- Micro Four Thirds
- TCL LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
Aktív témák
-
bela85
aktív tag
válasz
worxland
üzenetére
Értem.. Én csak rendszert teszek rá.. a többi cucc marad a winyón.. így nem nagyon lesz intenzíven használva.
Az alábbi méréseket végeztem. ezek jónak tűnnek.. Sata2-n van csatlakoztatva.

Egyedül az bosszant, hogy néha nem indul gyorsan.. a "Windows Indítása" résznél vár sokat.. de valamikor meg gyorsan belép.. nem tudom miért lehet..
-
worxland
addikt
válasz
bela85
üzenetére
Az átlagosnál jóval erősebb használatnak volt kitéve az SSD (én időarányosan ennek ötödét se írtam az SSD-mre, pedig nincs kímélve), így ennek megfelelő a 80%-os kondi. Ez csak annyit jelent, hogy hasonló terheléssel még 4x ennyi ideig megy megbízhatóan (a valóságban meg akár többször ennyi ideig is). Ha te nem fogod ilyen intenzíven használni, akkor sokkal többet is ki fog bírni.
Azt azért tudni kell, hogy a kondi csak (vagy főleg) az írás mennyiségére támaszkodva ad infót (mivel a memóriacellák csak 3000-5000 alkalommal újraírhatóak), nem ad támpontot a vezérlő vagy egyéb egységek meghibásodásra. -
bela85
aktív tag
válasz
bela85
üzenetére
Egy kérdés..
Párszor újraindítottam a gépet.. tök gyors.. érzékelhető változás van HDD után.. viszont, most hogy indítom a rendszert.. a színes logó bejön.. írja hogy WIndows indítása.. és lefagy.. vagyis sokat kell várni.. és utána indul.. ventillátorok meg pörögnek.. (mondjuk ventiket előtte is tapasztaltam hogy pörögnek míg be nem lép a rendszer..) -
Bodor
veterán
válasz
forceberg
üzenetére
Nem ismerem ezt az R-Drive Image-et. Mondjuk a backup programok nem bántják az alignálást, ha ugyanarra partícióra megy a backup, amiről a másolat létrejött.
Klónozáshoz én ezt javaslom. [link]#48789) bela85: Senki sem mondta, hogy USB-re kötve is jónak kell mindennek látszania az SSD-n
-
Bodor
veterán
válasz
forceberg
üzenetére
Mit nem látsz?
Mit keresel pontosan?Ha az szeretnéd leellenőrizni, hogy jó e az alignálás, akkor bizony 2 program is van ajánlva a cikkbe. AS SSD és SSDOK.
(#48787) bela85: neked is csal annyi a problémád, hogy rossz AHCI ( vagy IDE) driver van fent.
Olvasd el alaposan ezt a cikket , és a benne lévőket is végig, le van írva, hogy hogyan kell drivert cserélni.
-
Bodor
veterán
válasz
pupuka76
üzenetére
Az SSDOK "Compatible SSD not found" hibaüzenettel megáll

Akkor ne azzal tesztelj, hanem a cikkemben leírt AS SSD-vel.
Az eszközkezelőben nincsen, csak IDE
Valószínű, hogy azért , mert nem tetted fel a lap oldalán letölthető AHCI drivert utólag, de nem is baj, mert csak xp-hez és Vista-hoz van driver, valószínű, hogy nem is támogatná W7 alatt a TRIM-et.
Hogyan tudok AHCI drivert cserélni?
NEM kell a TRIM-hez AHCI driver. Cseréld le az "Szabványos kétcsatornás PCI IDE-vezérlő"-t a WIN 7-esre, ebben a cikkben, az "5. Hogy tudom visszaállítani a Windows 7 alap IDE vagy AHCI driver-ét?" alatt le van írva.
(#48783) Csol-T: Nem fog lassulni egyik SSD sem, ne aggódj e miatt
-
törölt tag
Üdv!
Lehet, volt már kérdés, de nem találtam meg.
Az iránt merült fel bennem a kérdőjel, hogy mi van egy gépben való két darab különálló SSD esetén? Az egyiken a rendszer, a másikon tárolt adatok, de folyamatos használat alatt áll. Ilyenkor az operációs rendszer elküldi a másodlagos SSD felé is a TRIM parancsot, ami miatt írásnál nem fog az sem lassulni egy idő után? Természetesen TRIM-et támogató SSD-k, megfelelő OS és driver megléte mellett értem a dolgot. -
pupuka76
tag
Elolvastam, köszönöm (a benne található link alapján a Win7 telepítős cikket is).
Az SSDOK "Compatible SSD not found" hibaüzenettel megáll
Hogyan tudok AHCI drivert cserélni? Az eszközkezelőben nincsen, csak IDE, ott a "Szabványos kétcsatornás PCI IDE-vezérlő" szerepel, annak az illesztőprogramjának frissítésénél pedig nem kínál fel változtatási lehetőséget. -
diegho
nagyúr
-
diegho
nagyúr
97GB-ot írtam eddig a Samu840-re, pár naponta nézegetem HDD Sentinel-el, most vettem észre, hogy 99% a kondíció, ez mitől csökkenhetett 1%-ot ilyen hamar?
-
vadkörte
addikt
Nem tipikusan SSD, de talán érdekel valakit. Van két egyenként 1.500 Ft értékű házhoz szállítási kuponoom az Aqua-ba. Január 31-ig lehet felhasználni. Ha valakit érdekel dobjon egy privátot.
-
pupuka76
tag
Sziasztok,
nekem a következőt írja a HD Sentinel egy Adata Premier Pro SP900 SSD-re:

Az alaplapom Gigabyte GA-M57SLI S4 (NVIDIA® nForce 570 SLI chipset),
a rendszer Win7 Ultimate SP1 x86,
az alaplapi drivereket telepítettem (lehet, h ezt nem kellett volna, de a telepítése előtt volt ismeretlen hardver az eszközkezelőben),
a BIOS-ban nem találtam az AHCI-ra vonatkozó beállítási lehetőséget.
Hogyan tudom beállítani a TRIM-et, egyáltalán lehetséges?Köszönettel,
P.
-
worxland
addikt
válasz
easy...rider
üzenetére
3000 nem, amúgy meg ilyen mérést nem tudok SSD-re (de HDD-re sem). De az elég közismert, hogy a ki-bekapcs nagyobb igénybevételnek teszi ki az elektromos eszközöket, mint a sima használat, ez alól az SSD sem kivétel.
-
kapaca76
tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Asus P5PL2/C
-
easy...rider
őstag
válasz
worxland
üzenetére
ok de azért ez extrém környezet. arról van valami írás hogy "a cellák élettartamát befolyásolja a ki-be kapcsolások száma".
Mert az hogy valaki egyszer kapcsolja be, utána 30 PETAbájt adatot áttol rajta utána meg meghal, az érthető. e ha mindjuk 1 terrabájt adatot írtam rá eddig, viszont gyakran van hibernálva, vagy altatva a gép, és van 3000 ciklus ki-be kapcsolás, az megöli e? -
fraba
aktív tag
-
baboss
őstag
Sziasztok. Szeretném mindenkinek megköszönni a segítséget és atanácsokat amit kaptam .
És
mindenkinek. -
worxland
addikt
válasz
easy...rider
üzenetére
[link] - 5400-as bejegyzés
-
Vismajor01
addikt
Sata2, IDE mód

Sebesség, trimm, érétkek ilyesmik a körülményekhez képest rendben vannak?
-
HZoli87
veterán
válasz
Zlin50
üzenetére
Ez engem is érdekelne, mert a sajátom 1104. újraindítás után is köszöni szépen, jól van.
-
worxland
addikt
válasz
easy...rider
üzenetére
Függ. A többször emlegetett csúcstartó 830-as Samu is egy reboot után adta meg magát.
-
easy...rider
őstag
Sziasztok!
Csak annyi kérdésem lenne hogy az SSD-k élettartama függ e a ki-be kapcsolások számától? Ha sokszor lett bekapcsolva, az számít e?
Azért kérdem mert nem találtam infót arról számít e az áramtalanítások száma a moduloknak.Köszönöm előre is!

-
korn
aktív tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
nem is tudtam, hogy van vannak újabb verziók

8petya8
ez nem nekem címezted, igaz? -
"Sata 3-as lapon nőnének a 4k eredmények?"
Vélhetően igen(AHCI esetén a 4kQD32 a mérvadó, nem a 4K), a SEQ meg nagyságrendekkelViszont arra kérnélek(és nem csak téged), hogy mindig a legújabb verziót használjátok a progimból
-
korn
aktív tag
Sandisk Extreme 120GB
sata2-ön giga ep45-tel, nem teljesen friss rendszer, klónozott, de szerintem rendben van.
Nem egy "extreme" gyors ssd, olyan átlagos.
Sata 3-as lapon nőnének a 4k eredmények? Nem mintha szükség lenne rá, csak kíváncsiságból. Proci, alaplap mennyire befolyásolja az ssd teljesítményét? Úgy értem, hogy pl a proci limitet tud húzni az ssd-nek?
-
-
zetecR
addikt
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Oh, ty.

-
kapaca76
tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Ez mit jelent nekem?
Lehet vmit javítani a jelenlegi konfiggal az SSD-n? -
válasz
Jester01
üzenetére
A Samsung 830 64G-s max 64MB/s-el tudna írni akkor is, ha AHCI porton lenne, mindössze 16K IOPS van megadva... Agility 3 meg 50K IOPS, még szép, hogy IDE módban, átalakítóval is gyorsabban szedi a talpát...
Szerk
Visszakerestem a hsz-od, csak hogy biztos legyek, hogy Agility 3-t használtál az átalakítón, de azt, jól emlékeztem. -
Jester01
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Ugye anno én betettem egy 1.4GHz-es gépbe IDE-SATA átalakítóval egy SSD-t ami 40MB/s felett tudott .. ne legyen már az övé lassabb!
-
mcsm88
senior tag
Sziasztok, már kérdeztem, de senki nem válaszolt rá, vagy nem tudott.
SSD-re hogyan hat egy truecryptes teljes meghajtós titkosítás?
-
-
fraba
aktív tag
valaki okos tudna nekem segíteni ebben?

EDIT: rájöttem sry
-
-
Jester01
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Leszámítva, hogy a 4k írás azért elég borzasztó lassú még a körülményeket tekintve is.
-
LadaLord
aktív tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
-
B@ldrick
aktív tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Nálam a W7 (32-es de x64-nek detektálod
ugyanezt az intelide-t tette fel alapból. -
kerekfej
őstag
-
válasz
kapaca76
üzenetére
Ez jó... Ezer éve nem találkoztam már ezzel az IDE driverrel, aminek az a különlegessége, hogy az általam ismert egyetlen Intel IDE driver, ami tudja továbbítani a TRIM-et.

Ettől függetlenül én mindenképp lecserélném a W7 alap IDE driverére (logout-os telepítési segédletemben le van írva, csak nem tudom, hogy magától tette fel a W7 vagy te varázsoltad fel valami telepítőcsomagból, mert ha utóbbi akkor van rá -igaz kicsi- esély, hogy nem fog összejönni.)
Amúgy minden rendben van, a körülményeket tekintve.
-
válasz
scott_free
üzenetére
Minden a legnagyobb rendben van, már ami az SSD szempontjából alapvető és fontos. Abba meg nem kívánok nyilatkozni, hogy mely szolgáltatásokat tilt le vagy hagy engedélyezve valaki.

Bodor jóvoltából a cikkében is elérhetővé vált a progi leírása, az, hogy mik a fontos infók, honnan lehet letölteni stb.
A cikk alapján már könnyen el tudtok igazodni, hogy rendben van-e minden avagy sem és ha minden rendben, akkor már csak sebességet kell (vagy legalábbis célszerű) mérni a Crystal Disk Mark-al és ilyen módon. -
Bodor
veterán
válasz
scott_free
üzenetére
Igen az.
Ezt olvasd el szerintem, mert ez legalább aktuális. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
scott_free
üzenetére
Sztem felesleges. Nekem át van téve ugyan a hdd-re de csak azért mert nagyon kicsi az ssd-m kapacitása (32gb), ha 64-es lenne akkor nem vacakolnék vele.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
scott_free
üzenetére
Hülyeség a meglévő gyors ssd-t ilyenekkel szándékosan lelassítani, és az indexelés amúgy sem jár olyan sok írással. Szóval kapcsold be nyugodtan.
-
scott_free
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
-
Bodor
veterán
válasz
scott_free
üzenetére
Sosem értettem, hogy miért kell az indexelés kikapcsolni...
-
válasz
scott_free
üzenetére
Légy szíves teszteld ezt a progit: [link] (ez minden lényeges információt egy helyen jelenít meg) Thx!
(az amd_sata AHCI vezérlő, kérdés a verziója és ebből adódóan, hogy továbbítja-e a TRIM parancsot. A linkelt progi ezt is leellenőrzi. Ha a progi mindent rendben talál, akkor a mért sbesség értékeknek is rendben kell lenniük, kivéve, ha valami más egyéb ok áll a háttéreben(esetedben egyébként rendben vannak az eredmények), bár az alacsonyabb olvasási sebesség a 4KQD32 szegmensben, akár (nem biztos) laptopra is utalhat.) -
scott_free
senior tag
-
LadaLord
aktív tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Jah, pont úgy amúgy, csak nem írtam le minden gondolatom, mert reggel volt még, és ez-az fennakadt a szitán.

-
Gorneck
legenda
válasz
radi8tor
üzenetére
HDD-vel tökéletes a gép...új vga új memó volt már benne. SSD lesz a ludas...
Ha végre lesz stabil netem akkor win7tel is lesz hosszabb teszt...de már csak az SSD és OS van...ha most is fagy és már tette, akkor sajna egyértelmű mivel van gond.
De ebből egy Samu 840 lesz...

-
Gorneck
legenda
Nahh, úgy néz ki az SSD-m lesz a ludas...előbb szépen kifagyott a win7 is...de itt legalább dobott kéket...de nem tudtam elolvasni mi is volt a hiba...de vezérlőportot írt...bluescreenv nem nagyon talál dump file-t.
Épp a diablo települt...
Szal most már felteszem és teszt, de akkor átvándorlok a másik topikba...millet is lenne érdemes venni...

-
válasz
Jester01
üzenetére
Köszönöm, hogy ellenőrizted, akkor ez van.

apro
Igen, minden rendben, csak mindig a legújabb verziót használjátok, amely minden esetben itt lesz megtalálható.(Majd megkérem Bodor-t (de lehet, hogy olvassa is itt majd), hogy a cikkét bővítse ki a progi ismertetésével. Ott le lesz írva, hogy mely infók azok, amelyek a legfontosabbak az SSD szempontjából és ha azok rendben vannak, akkor igazából csak sebességet lehet mérni. Ha esetleg nem érne rá Bodor, akkor majd leírom én ott, ahonnan a progit le lehet tölteni. Azért nem különböztettem meg külön a fontos infókat, mert a későbbiekben alapjaiban fog megváltozni a progi megjelenése.)
-
ledgeri
nagyúr
Üdv! Szeretném megkérdezni, hogy az ssd-ken a partíció úgy egyben van, mint a hdd-kben, vagy az is "trimmelődik"?Ebből adódóan: a particionálatlan területet is felhasználja-e az eszköz, gazdálkodik vele? (a másodikat sejtem igen, de az elsőről még nem hallottam..)
-
apro
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Hali
Csináltam én is egy tesztet a progid- al nekem[link] az új AHCI-driver van fent íme,gondolom ez jó? -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Valdez
üzenetére
Az a meghajtó biztonságos törlése. Akkor célszerű használni, ha bizalmas adatokat tároltál rajta és eladod a meghajtót. Egy ilyen törlés után már nem tudják visszafejteni az adatokat róla.
Alapból csak 0-kkal írja tele az egész meghajtót, az enhanced-nél már többször írja felül az összes cellát. -
Jester01
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Nekem is annyit ír (linuxon).
"20min for SECURITY ERASE UNIT. 400min for ENHANCED SECURITY ERASE UNIT"
Aktív témák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- iPhone topik
- Bittorrent topik
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- VGA kibeszélő offtopik
- Eddigi legjobb DxOMark helyezésével zárta 2025-öt a Vivo
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Gitáros topic
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- További aktív témák...
- 100/100! - 0 Perc! WD BLACK SN850P 2 TB! Playstation 5
- Western Digital Blue SA510 500GB SATA3 - Új - Eladó!
- SAMSUNG PM9E1 "9100 PRO" 2 TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.000-12.500 MBs - Eladó!
- WD Blacck SN8100 4 TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.900-14.000 MBs - Eladó!
- ÚJ! BONTATLAN! SEAGATE 1TB külső,ADATA Slim Külső 1TB HDD
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4174, 94% Akkumulátor
- GYÁRI TÖLTŐK Macbook Magsafe 1 és 2 Budapest,/MPL/Foxpost
- Eredeti Lenovo 90W szögleges laptop táp + kerek átalakító egyben eladó
- Samsung Galaxy XCover 5 / 4/64GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4145
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

1 éves kb..
jah és BÚÉK!!!

mindenkinek.