Aktív témák
-
Valdez
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Az a secure erase pontosan mit jelent? Mennyinek kellene lennie?
-
Dr. Gonzο
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Azért köszönöm Neked, hogy ránéztél.
-
válasz
Valdez
üzenetére
Hmm, ennek a 400 perces enhanced secure erase-nek azért utánanézek, mert az azért nem gyenge

puttonyos
Oké, nincs gond, pusztán azért írtam, mert bizonyos nagy kapacitású HDD-knél a gyártó írja elő, hogy megfelelő külső AHCI drivert kell használni, így értettem az egyéb okot.
-
Dr. Gonzο
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
-
válasz
Chereiose
üzenetére
Lehet jobb lett volna ha te csinálod.

Régebben a 4KQD32 szegmensben voltak gondjai, ha jól emléxem még 10MB/s-et sem ért el, ami igen durva.
Azóta kijöttek FW-ek hozzá (valószínűleg a tiedén is legújabb van már) ezért lehet változás ezen a fronton, de nem egy sbességbajnok úgy sem. Ettől függetlenül egy OS futtatására teljesen alkalmas, csak mint írtam, vannak jobb SSD-k is a piacon...puttonyos
Alapvetően teljesen. Mérhetsz egy sebességet(nem kötelező), ha esetleg elmaradnak értékek a gyártó által megadottól(nem nagy mértékben), akkor lehetőségként megfelelő külső AHCI driver-t használhatsz. Sebességmérő eredményeiben hozhat változást, de rendszer alatt semmit nem fogsz kiérezni belőle, ezért külső AHCI-t csak akkor telepíts, ha az megfelelő verziójú(továbbítja a TRIM-et) és valami egyéb oka van (pl nagy kapacitású HDD(ke)t is használsz stb. -
Chereiose
addikt
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
eltaláltad
de nem én csináltam 
Hát arra csak megfelel majd, hogy a windows 7 fusson rajta. -
válasz
Chereiose
üzenetére
"Hát most időközben sikerült megcsinálni, jól működik"
Hát akkor azért írd már le, hogy milyen "csoda" folytán sikerült életre kelteni, mert az biztos, hogy user error volt, csak kíváncsi vagyok ez melyik fajta.
(Tápkábel nem lett csak rákötve vagy hasonló)
Kingston tudná csak rá a választ, de alapvetően laggolásra hajlamosak voltak, több FW frissítéssel sem sikerült mindent helyrepofozni bennük stb. A lényeg, hogy vannak lényegesen jobb meghajtók a piacon.
-
Chereiose
addikt
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Hát most időközben sikerült megcsinálni, jól működik, köszi a segítséget

De amúgy miért rossz ez a V200-as? -
válasz
Chereiose
üzenetére
Rendben, akkor egyértelmű, hogy nem a BIOS rejti csak el AHCI módban(vannak ilyen deszkák), hanem valóban nincs jelen a meghajtó, ténylegesen nem is látja a BIOS.
Ha egy másik gépben(ami teljesen más alaplapot tartalmaz) sem látszik az SSD (másik adatkábellel is próbálkozzatok), ott sem látja se IDE se AHCI módban a BIOS és sem az OS, akkor az valóban döglött.
Az lenne a jó egyébként, ha nem tudnák kicserélni csak valami másik modellre, amit esetleg te választhatnál, mert sajnos a sima V200-as(SV200) széria, az nem egy sikertörténet (és akkor finoman fogalmaztam) a Kingston-nál. Ha ráfizetéssel is, de egy V+200-al (SVP200) jobban járnál. (V300-ra se hagyd magad rábeszélni) -
Chereiose
addikt
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Üdv!
Futtattam a programot, de ez is azt írja, hogy nincs SSD, pedig be van helyezve. Nem tudom már tényleg, hogy mi lehet a probléma. Vadi újan kaptam pedig. Szerintem ez gyárilag hibás. -
Bodor
veterán
válasz
deathtania
üzenetére
"...van a Samsungnak win8ra valami programja, amit lehet használni az SSD optimalizálására, vagy win8 alatt már nem is kell?..."
Hát nem igazán kell. Ennyi elég.
-
válasz
deathtania
üzenetére
Windows 7 kompatibilis módban futtasd a telepítőt, akkor felmegy.
-
deathtania
senior tag
sziasztok!
nekem egy olyan kérdésem volna, hogy Samsung 830 64GB-s SSD-hez akartam win8ra feltenni a Samsung SSD Magician 3.2-t, de nem engedte, és ezt írja ki.

van a Samsungnak win8ra valami programja, amit lehet használni az SSD optimalizálására, vagy win8 alatt már nem is kell?
furcsa ez nekem, mert közben nem találtam frissebb SSD Magician-t. valami ötlet, hogy mi lehet a baj?
pár napja még win7 alatt ezt a progit használtam. kompatibilitási módban elindul, csak simán nem.

üdv
-
Vismajor01
addikt
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Eltévedt, mert én nem kaptam

-
válasz
Vismajor01
üzenetére
Ment priv, ott folytassuk.
-
Vismajor01
addikt
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Miután először befailolt a telepítés, figyelmesen végigolvastam az útmutatásod, és másodjára már AHCI módban volt a SATA config, és ugyanúgy pofonvágott a windows. Szóval ez is letudva(smart monitorink enabled)
-
válasz
Vismajor01
üzenetére
"Szóval SATA(ide?) volt, és mivel elsőre már (véletlenül) próbáltam ugorjak a 2. pontra?"
Nem. Akkor simán próbáld AHCI módban telepíteni(nem kell beadagolni az NVidia AHCI-t) -
Vismajor01
addikt
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
A sata IDE az biosban a sima SATA? Csakmert a sata configurenál három lehetőségem van: SATA, RAID, ACHI.
Legeslegelőször elfeledkeztem az Achiról, és SATA üzzemódban ment(illetve nem ment) fel a windows.
Szóval SATA(ide?) volt, és mivel elsőre már (véletlenül) próbáltam ugorjak a 2. pontra? -
válasz
Vismajor01
üzenetére
Nincs megkülönböztetett funkcionalitású SATA portja, azaz bármelyik SATA portra kötheted, amelyik nincs útban a VGA-nak.
A chipset miatt kicsit körülményesebb a telepítés, lévén Nvidia chipset-es a deszka. Alapvetően 2 megoldás létezik
1. SATA IDE módban telepíted fel a W7-t és utólag lesz AHCI-re átállítva az üzemmód(ezt csak úgy simán nem lehet, ha idáig eljutsz, akkor azt így lehet kivitelezni: [link])2. AHCI módban telepítesz, de először a deszka honlapjáról letöltöd az Nvida AHCI driver-t, ezt ki kell tömöríteni és felmásolni pl egy pendrive-ra, majd a W7 telepítésekor beadagolni. Nem tudom biztosan, hogy ez az NVidia AHCI driver támogatja-e a TRIM-et, ezért utólag ezt is lehet, hogy le kell majd cserélni
(Ha ez a módszer lesz a járható út, akkor annyit tegyél meg, hogy az előző hsz-ban linkelt progival ránézel és dobsz egy képet róla privátba, még mielőtt lecseréled a W7 AHCI driverre. Kíváncsi vagyok az NVidia driver-re, Thx!)Én azt javaslom, hogy az 1. módszert próbáld elsőre és csak ha úgy sem megy, akkor a 2.-t
-
Vismajor01
addikt
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Bocsi, azt akarom kérdezni, hogy nagy gond ha nem az első sata csatiba van dugva az ssd? Mivel oda nem tudom bedugni, rálóg a 6950. Azért kérdeztem, mert nem tudok win7et telepíteni az SSDre. Próbáltam figyelmesen elolvasni a bi os or not to bi os cikkedet, de én pl nem tudtam kideriteni, hogy milyen sata vezérlő van az alaplapomon(nem irja az asus): Asus M4N78 SE. Az SSD 120 GB Samsung 840.
A probléma meg az, hogy végigmegy a telepítés(pendriverol), majd a "telepítés befejezésénél" ezt dobja ki:
"A Windows Telepítő nem tudta konfigurálni a Windows rendszert ezen számítógép hardverén való futásra."
A microsoft illesztőprogram keresését/letöltését tanácsolja, azt még pont nem próbáltam, ellenben minden mást ami az interneten fellelhető volt. Van vmi ötleted?
Üdv, vismajor -
válasz
kacsaesokos
üzenetére
Semmi gáz, én is jó hülyén fogalmaztam, így visszaolvasva. Szóval nem is tudtad volna Marvell-re kötni, mivel az összes (6db) SATA port Intel-es, a Marvell csak a PATA és eSATA-ért felel...
(Vacsi után a jó meleg szobában ledőltem az ágyra aztán elszundiztam pár órát, még kótyagos vagyok kicsit, iszom egy erős kávét inkább)
Ha van kedved, teszteld ezt a progit: [link]

-
kacsaesokos
tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Akkor szerencsém volt, elővettem a kis füzetét és ott az 1-es satara raktam, ezekszerint az pont inteles, legközelebb figyelmesebb leszek, nem akartam senkit félrevezetni.
-
fraba
aktív tag
Sziasztok!
Sikerült szert tennem egy zsír új 830-as Samsung SSD-re, abból is a 64 GB-os verzióra, szóval most e öröm e bódottság van.

Viszont beszerelés után a sajátgép nem látott belőle semmit se. Na most odáig eljutottam már, hogy a Vezérlőpult/Felügyeleti eszközök/Számítógép-kezelés/Lemezkezelés-ben megformáztam az SSD-t, így elérem már a sajátgépen keresztül. De tovább nem jutottam. Kerestem, és találtam is rengeteg infót beüzemelés címszó alatt, de egyik másik egymásnak homlokegyenest ellentmond. Így felteszem a kérdést/kérést, hogy tudna valaki hozzáértő adni egy olyan címet, hogy mi A standard eljárás beüzemeléskor, amit követnünk kéne?
A nem túl távoli jövőben szeretném a jelenleg is használt, beállított, frissített w7-el belakni az SSD-met, amihez már megtaláltam eme cikket, remélem ez megfelelő lesz.

-
válasz
kacsaesokos
üzenetére
"Bioszt sem kellett frissítenem, szóval sata2-es marvelles alaplappal nem lesz gond a sandforceos ssd-kel. Nyugodtan bele lehet vágni."
Érdekes megállapítás, kár, hogy alapjaiban hibás, tekintve, hogy az Asus P5E deszkán Intel SATA vezérlők is vannak, nem pedig pedig Marvell. Ha megy a TRIM, akkor nagy valószínűséggel nem a Marvell vezérlőre kötötted az SSD-t. -
kacsaesokos
tag
Sziasztok
Vettem egy vertex 3-as 120gb-os ssd-t egy marvell vezérlős alaplapra (asus p5e3) és gond nélkül feltelepült rá a windows 7 és minden működik, trim megy, a másik ajánlott program a AS SSD Benchmark is minden rendben talált. Bioszt sem kellett frissítenem, szóval sata2-es marvelles alaplappal nem lesz gond a sandforceos ssd-kel. Nyugodtan bele lehet vágni.
-
ZeroX92P
tag
-
laca.1
aktív tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Köszi a segítséget,és bocs hogy tájékozatlanul mertem kérdezni.

-
Vismajor01
addikt
Sziasztok
ACHI módba állítottam a SATA-t, és megpróbáltam feltelepíteni a winfost.(w7 ultimate)
Elmegy a legvégéig, majd dob egy ilyen hibaüzit:
A Windows Telepítő nem tudta konfigurálni a Windows rendszert ezen számítógép hardverén való futásra.Ötlet?
-
ZeroX92P
tag
Üdv. Adott egy új samsung 840es ssd meg egy probléma mellé, a probléma a következő: játék közben elkezd zuhanni az fps eleinte ugrál normális értékek közt majd lemegy ilyen 1-2fps re majd fekete kép és meghal a win is ha nem lépek ki időbe, ha kilépek akkor a win fut tovább de akadozva és csak az újraindítás segít ilyenkor. Átlagos használat közben (film meg ilyenek) még nem jött elő Ötletek?
-
ledgeri
nagyúr
Üdv! Szeretnék érdeklődni, hogy egy SSD-n lévő oprendszert (ha a driver-kérdésektől[letöröl átdugás előtt, majd vissza..]) mennyire zavarhat meg az, hogyha (csak egy tesztidőszak alatt) sűrűn pakolgatjuk át egyik vezérlős egyik féle sata portról egy másik-vezérlős másik féle sata portra?
-
-
Chereiose
addikt
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
És ha ott sem látszódik?
Eddig 2 gépben próbáltam, egyikben sem ismerte fel a windows, de mi a vezérlőpultban néztük valamint a BIOS-ban.
Az lehetséges, hogy gyárilag hibás ez az SSD? Mert kezd gyanússá válni nekem, hogy nem ismeri fel 2 gép sem.....
-
-
Chereiose
addikt
Sziasztok!
Én egy előfizetéshez kaptam egy kingston V200 60gb SSD-t, szét is kaptuk a gépet, bátyám beszerelte, de nem működik vagyis inkább nem ismeri fel a windows :S Amúgy Windows 7 64bitet használok, nem tudom van e köze hozzá, de ez így most nem jó.
Valaki tudna segíteni és adni valami tippet, hogy mit kéne csinálnom vele?
BIOS nem ismeri fel, de nem is a legfrissebb BIOS van, alaplap típusa: Gigabyte B3
valaki?

-
vadkörte
addikt
válasz
Feri92
üzenetére
Az esetleg járható út lehet, hogy feltelepítitek a W8-at a HDD-n lévő image-ből, majd készítetek róla egy backup-ot. (Norton Ghost, Acronis TrueImage stb...) majd a beszerelt SSD-re ezt a backup-ot visszatöltitek.
Az eltérő háttértár azért okozhat kellemetlen perceket. Ilyet még nem próbáltam, csak egy ötlet. -
kerekfej
őstag
válasz
kerekfej
üzenetére
Update (kivételek):
Samsung 840 120GB
S4LN021X01-8030 (Vezérlőchip)
K9CFGY8U5A-CCK0 (TLC Nand 27nm)
K4P2G324ED-FGC2 (256MB LPDDR2-1066)Samsung 840 Pro 128GB
K9PHGY8U7A-CCK0 (MLC Nand 27nm)
K4P2G324ED-FGC2 (256MB LPDDR2-1066) -
Feri92
csendes tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
1. Akkor ezt a 2 drivert feltegyem majd neki?
2. És vhogy törlés előtt lehet vmit kezdeni ezzel a win8-al, ha OA-s, vagy akkor nem tudjuk ezt ssd-re feltelepíteni?
Köszi a segítséget. -
válasz
Feri92
üzenetére
1. Az Intel Rapid Storage Technology driver-nek(csak és kizárólag megfelelő verziójú, ami nem feltétlenül a gyártó oldalán van) van köze az SSD-hez, az IMEI driver teljesen más feladatot lát el.
2. Mielőtt letörlitek a W8-t, előtte nézzétek meg a lapos alján lévő matricát. Ha ott OA(OEM Activated) verzió van feltüntetve, akkor az lehet gond, ugyanis az OEM változatok nem szokták elfogadni az OA kulcsot. (OA nem kapható kereskedelmi forgalomban, csak a gyártótól(lapos gyártójától) lehet igényelni)
Ha ez a szitu (és letöröltök minden partíciót a laptopról), akkor azzal bebukhatjátok az eredeti OS-t.A W8 licencelése alaposan megváltozott a korábbi OS-ekhez képest, minden változata OEM licenc alá esik. Ezt figyelembe véve elképzelhető, hogy az előtelepített gépeknél már járható út, hogy kereskedelmi forgalomban lévő változatok is elfogadják a kulcsot, DE a fent leírtakat alaposan mérlegeljétek, hátha mégsem.
(Előtelepített W7-t már sikeresen klónoztam (és más is) SSD-re HDD-ről, igaz, kicsit eltér a menete a megszokottól és van pár extra dolog is, amit meg kell tenni, de nem lehetetlen küldetés)
-
Feri92
csendes tag
Sziasztok!
Barátom nemrég vett egy Asus G75VX laptopot. Abban alapból 750gb-os merevlemez volt, amire a win8 előre fel volt telepítve. Most vett hozzá egy Samsung 830 128gb-os ssd-t. Ez ügyben lenne kérdésünk:
1. 2 drivert találtam a hivatalos oldalon, ezek közül kell vmelyik az ssd-hez, vagy mire jók ezek?
Intel Rapid Storage Technology driver és Intel Management Engine Interface
2. Ilyen esetben, ha letöröljük most a 750gb-osról a win8-at, és felrakjuk az ssd-re, akkor újra lehet aktiválni a kulccsal a win8-at, vagy kell előtte deaktiválni vagy vmi?
Válaszaitokat előre is köszönjük! -
Bodor
veterán
válasz
vadkörte
üzenetére
"...Először az alaplap support oldaláról letöltött AHCI driverrel telepítettem (én hülye), de ezzel nem ment a TRIM..."
Nem véletlenül linkeltem, neked is ezt a cikket, de a lényeg, hogy most már minden jól megy.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
vadkörte
addikt
Karácsony utáni pihenésképp gondoltam le kellene valahogy mozogni a sok betermelt kaját - így atomjaira robbantom a gépem, hogy beépíthessem a Vertex 3-at. Az OCZ bekerült, mellé ment a régi/új HDD és egy puffer HDD. Majd nekiugrottam a W8 telepítésének. (meglepően gyorsan lefut, ennyi idő a alatt az XP-nél még a telepítés ~1/3-ánál tartott...)
Először az alaplap support oldaláról letöltött AHCI driverrel telepítettem (én hülye), de ezzel nem ment a TRIM, majd egy alaplapi driver telepítés/frissítés után W8 reinstall következett, mert a gép végtelen ciklusba futott.
A második W8 telepítés után a W8 AHCI driver-ével a HDS és az SSDOK szerint - megy a TRIM. Elhiszem nekik.
Néhány óra - max holnap - és lesz kép is. Tesztelgetni nem áll szándékomban, használni akarom az SSD-t és nem benchmark eredményekben gyönyörködni.
Minden az elmúlt hetekben Tőletek kapott segítséget hálásan köszönök!!! -
sz.j
nagyúr
Volt egy kis időm és megnéztem a gépemet Fire/SOUL/CD programjával, íme
Én nem vettem észre különösebb gondot ..., és Ti? -
imotep03
tag
Hali,
Nemrégiben kézhez kaptam egy 256Gb-s Vertex 4-et, és nem igazán lehet müködésre birni, a bios nem ismeri fel, auto detect bekapcsolva valamint AHCI is volt már ki/be. Egyszer felismerte majd miután szerettem vna win-t telepíteni befagyott. Természetesen probáltam másik gépekbe is még 2 laptopba ott sem volt reakcio, valamint van itthon egy agility 3-as az viszont mindegyik gép csont nélkül felismerte és müködött. Tehát én úgy gondolom hogy az SSD hibás lehet, ha van vkinek ötlete mit lehetne még megprobálni azt megköszönném. -
válasz
potyi23
üzenetére
Nálam is voltak random fagyások, igaz Samsung 830-asom van.
Próbáld meg az IRST drivert lecserélni a legújabbra az Intel oldaláról(én 11.7-es használom).
Az alaplap UEFI-jében kikapcsoltam a "SATA Aggressive Link Power Management"-et(valami energiatakarékos "feature").
Azóta nem volt fagyásom. Próbáld meg hátha... -
Bodor
veterán
válasz
Nemgéza
üzenetére
Frissítsd az AHCI vezérlőt a következő módon:
Innen letöltöd a WIN7-hez való AMD Chipset Drivers 26.6 MB 12.10 10/22/2012 drivert. Elindítod az exe fájlt, és kicsomagoltatod egy mappába, de nem indítod el a telepítést.
Utána eszközkezelő/lemezmeghajtóknál kiválasztod az SSD-t,jobb egérgomb/illesztőprogram frissítése után megadod neki manuálisan ( ne automatikusan keressen) az imént létrehozott mappát, és okézod.Utána jónak kell lennie a TRIM-nek is, esetleg újraindítás szükséges lehet.
-
Nemgéza
csendes tag
válasz
leikomessi
üzenetére
-
Bodor
veterán
válasz
leikomessi
üzenetére
Jónak tűnik minden, de én ettől függetlenül visszatenném a lapozófájlt a "C"-re. Nem azért vesz az ember gyors SSD-t, hogy aztán lelassítsa ...
8 GB RAM-nál meg úgysem sokat használja a Windows..
Olvasnivaló -
leikomessi
aktív tag
-
Bodor
veterán
válasz
Malanrion
üzenetére
Ez a topik a megfelelő hely a kérdésekre, az egyes hozzászólás elolvasása után.
No meg az sem árt, ha ott az utolsó két nap hozzászólásit átolvasod.(#48635) Nemgéza: Mutass egy tesztképet ami ezzel készült, aztán utána meglátjuk mit lehet tenni.
-
Malanrion
tag
Hali!
A laptopomba vennék az ODD-m helyére egy másik meghajtót, van már benne egy SSD-m (OCZ Vertex 2 60GB). Ezzel teljesen megvagyok elégedve, de mivel fél-3/4ed éven belül asztali konfigot tennék össze, amibe szintén szeretnék SSD-t, az lenne a kérdés, hogy milyet vegyek? Egy szintén SATA2-eset, vagy inkább már egy SATA3-asat, amit majd fel tudok használni az asztaliba( ha 3-as akkor samu830, 840-re gondoltam, egy másik gyártó tesztelése miatt is)
Válaszaitokat előre is köszönöm!

-
Bodor
veterán
válasz
dany27
üzenetére
"Nem említi a cikkében... "
De említem: "...felesleges mindkét operációs rendszerben a töredezettségmentesítés (W7) , vagy a meghajtók optimalizálásának ( W8) beállításaival foglalkozni..."
"...Szintén felesleges letiltani az alábbi hasznos két szolgáltatást:
Indexelés és rendszer-visszaállítás...."(#48627) leikomessi: Először is teszteld le a beállításokat ezzel, lássuk hogy mi van beállítva, aztán lehet próbálkozni egy firmware frissítéssel is ha szükséges lesz .
(#48634) Gorneck23: Win 8 nekem is annyira fagyott, hogy vissza is tértem a hetesre..
-
kerekfej
őstag
Samsung 840 Pro Series 256GB SSD Review
Samsung SSD830/840 Owners Club
Samsung 470
S3C29MAX01-Y340 (Vezérlőchip)
K9LCGD8U1M-HCK0 (MLC Nand 30nm)
K4T1G164QE-HCE6 (128MB DDR2-667)Samsung 830
S4LJ204X01-Y040 (Vezérlőchip)
K9UHGY8U7A-HCK0 (MLC Nand 27nm)
K4T2G314QF-HCK0 (256MB DDR2-800)Samsung 840
K9CFGY8U5A-CCK0 (TLC Nand 27nm)
K4P4G324EB-FGC2 (512MB LPDDR2-1066)Samsung 840 Pro
K9PHGY8U7A-CCK0 (MLC Nand 27nm)
K4P4G324EB-FGC2 (512MB LPDDR2-1066) -
vadkörte
addikt
válasz
Nemgéza
üzenetére
"A rendszer telepítésekor még nem, de aztán egy újraindításkor a BIOS-ba belépve a SATA vezérlőt AHCI-ra állítottam (olvastam aztán, hogy ezt még telepítés előtt kellett volna, de késő bánat...), az azóta is változatlan, tehát az szerepel ott, hogy AHCI (most nem tudom, hogy van-e annak jelentősége, hogy ezt nem a telepítés előtt állítottam át, vagy tök mindegy, ha a következő induláskor írtam át)"
Nem vagyok SSD guru, de legjobb tudomásom szerint, az SSD-re történő rendszertelepítés előtt kell a BIOS-ban a SATA vezérlőt AHCI-re állítani és nem utána. Valamint ez után, az operációsrendszer telepítése folyamán betölte(t)ni a laphoz ajánlott (előírt) SATA drivert. Bár ez utóbbi fontosságára nem merek megesküdni, mivel az általam eddig SSD-re telepített rendszer AHCI helyett IDE-n megy, mivel a hardware ezt tudja. Lehet, hogy az oprendszer (amennyiben W7/W8) saját AHCI drivere is megfelelő. Na ezt tényleg a guruk mondják majd meg.
-
Nemgéza
csendes tag
Sziasztok!
Átküzdöttem magam egy ssd-s rendszer telepítésén, de úgy néz ki, hogy nekem sem sikerült a TRIM funkciót aktiválni. Ha létezik megoldás írja már le valaki, hogy mit lehet még tenni. A fórumot olvasgatva kicsit okosodtam, de sajna túl mélyről indulok... :-)
Samsunk 830 128 Gb
Gigabyte 870A-ud3-as alaplap, a biost frissítettem telepítéskor.
A HD Sentinel 4.1 az írja, hogy a TRIM támogatva, de inaktív, az Információk fülön pedig ezt:Lemez Tulajdonságok
Lemez sorszám,0
Interfész,"S-ATA Gen3, 6 Gbps"
Lemez vezérlő,AMD SATA Controller (AHCI)
Lemez pozíció,"Bus Number 1, Target Id 0, LUN 0"
Lemez modelszám,SAMSUNG SSD 830 Series
Lemez revízió,CXM03B1Q
Lemez sorozatszám,S0Z3NEAC914771
SSD Vezérlő,Samsung S4LJ204X01
Teljes méret,122103 MB
Energiatakarékossági üzemmód,AktívATA Információk
Cilinderek,248085
Fejek,16
Szektorok,63
ATA Revízió,ATA8-ACS.49SSD Jellemzők
Adatcsomag menedzsment,Támogatva
TRIM parancs,Támogatva
Meghatározott olvasás TRIM után,Nincs támogatva
Op. rendszer TRIM funkció,"Támogatva, Letiltva"Az eszközkezelő/AMD SATA Controller tulajdonság/ az eszköz típusánál ez szerepel:IDE ATA/ATAPI vezérlők.
Sejtem, hogy ezzel lehet a gond, de itt számomra vége van a világnak. Ha próbálnám az illesztőprogramot frissíteni azt írja, hogy az illesztő program naprakész. Lehet ezt frissíteni olyanra ami ok az ssd számára?A rendszer telepítésekor még nem, de aztán egy újraindításkor a BIOS-ba belépve a SATA vezérlőt AHCI-ra állítottam (olvastam aztán, hogy ezt még telepítés előtt kellett volna, de késő bánat...), az azóta is változatlan, tehát az szerepel ott, hogy AHCI (most nem tudom, hogy van-e annak jelentősége, hogy ezt nem a telepítés előtt állítottam át, vagy tök mindegy, ha a következő induláskor írtam át)
Hát én köbö ennyire jutottam saját kútfőből és le is zsibbasztottam magam. Létezik megoldás?
-
Gorneck
legenda
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Ha erre gondoltál, akkor kb ennyit ír:
A mozgó alkatrész nélküli meghajtó (SSD) állapota hibátlan. Problémás vagy gyenge szektorok nem találhatóak.
Az SSD TRIM funkciója támogatva és engedélyezve az optimális teljesítményhez.
A kondíciót a következő SSD-specifikus S.M.A.R.T. attribútum(ok) értéke határozza meg: #202 Percentage Of The Rated Lifetime UsedNincs szükség beavatkozásra.
Lehet újra kéne pakolnom a win8-at? Az szórakozik? Érdekes....

-
válasz
Gorneck
üzenetére
A szöveges értékelés beszédesebb, azt ellenőrizd minden meghajtón. ha ott mindent rendben talál a HDS, akkor nem feltétlenül az SSD/HDD vonalon kellene keresni a hibát, bár esetleg annyit megtehetsz, hogy csak 1 meghajtó legyen csatlakoztatva(nyilván amiről az OS indul)

-
Gorneck
legenda
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Csekkoltam...és 100%ot ír rá ki...vagy nem ezt kéne néznem?

Igyekszem magam távoltartani a szakmai topikoktól...inkább csak olvasgatok...
-
Gorneck
legenda
Sziasztok,
Az ünnepek vége nem épp úgy alakult a gépem esetén, hogy az jóóóó legyen...szal a szitu a következő:
Játék közben úgy fagy meg a gépem, hogy a kép kifagy TS+Zene meg megy...
Ez nem csak játéknál volt így, hanem pl film esetén, de ram tesztelés közben is fagyott már ki.VGAt cseréltem, ramokból ma raktam be újat, wifi karit kiszedtem a gépeből, marad a lap ssd hdd. Mikor kifagy a gép a HDD led világít míg ki nem kapcsolom a gép. Ilyenkor már volt olyan, hogy nem talált bootolható eszközt a bios...
Rendszer win8 és nem változtattam rajta semmit, már elég régóta...Tudom vmivel ellenőrizni, hogy az SSD szórakozik e velem?
-
Willie
őstag
válasz
Willie
üzenetére
Szerk.: Most vettem csak észre, hogy a 0Fill be volt kapcsolva a méréskor.
Itt a friss - immáron a helyes adatokkal. -
leikomessi
aktív tag
Sziasztok!
4 napja használok 120 GB-os OCZ Vertex 3-at. Olyan problémám lenne, hogy a Windows néha fagyogat.
Például kattintok valahová, mondjuk az órára, szeretném megnyitni a naptárat és csak tölt, olyan mintha megfagyott volna. Megy a kör, tölt, de semmi. 10-20 másodpercnek el kell telnie, mire reagál újra.Friss rendszer van fenn, Win7 Ultimate x64. 1 partíció, néhány program. Beállítások elvileg jók, tehát megy a TRIM, a partíció tolás is rendben. Indexelés letiltva, valamint a lapozófájl HDD-re van kihelyezve. Erre gyanakszom, bár már korábban HDD-nél is másik partíción volt. SATA2-őn használom, a firmware csak 2.22-es. Elképzelhető, hogy ez lenne a gond?
Köszönöm előre is a választ!
-
dany27
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Rendben köszi!
Amúgy elég ciki hogy a HP-ék kúrták el ott bent a partícióeltolást...
Még egyenlőre keresem a megfelelő méretű HDD-t bele...Nem említi a cikkében a defrag valamint az indexelés kikapcsolásét. Pedig elég jól rövidíti az SSD életét nem?
-
dany27
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
HP Recovery-vel van gondja, pedig azt nem is én hoztam létre....
Mind1 úgyis gyalulom nem sokára az egészet a fenébe mert unom, hogy száz felé van az SSD és úgysem fogom használni azt a recoveryt.... Csak addig nem akarom míg nem veszek egy HDD-t az optikai helyére.
-
válasz
dany27
üzenetére
Egyrészt valami ezeréves Intel drivert használhattál, ami nem támogatja a TRIM továbbítását, másrészt(amúgy kösz, hogy tesztelted) a progim azt is írja, hogy a partícióeltolással gond van(Incorrect on some partition). (katt a Details gombon és látni fogod mely partíció(k) érintett(ek))
SSD-nél ez alapvető, hogy helyes legyen. -
dany27
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
iaStor-->msahci váltás segített! Most már megy a TRIM.
Ez valami gyermek betegsége ennek az SSD-nek hogy csak 14 napot ír müködési időnek? Pedig már jóval többet ment.Ezt írja a programod: [link]
-
válasz
dany27
üzenetére
Teszteld. - pont azért készítettem a progit, hogy ne 2-3 egyéb progi kelljen ahhoz, hogy minden fontos infót meg lehessen tudni.
(Mivel még béta, ezért lehet benne hiba, de kárt semmilyen formában nem okoz. Ha viszont hibátlanul elindul, akkor sok minden egy képernyőn fog megjelenni, többek közt a TRIM működését is ellenőrzi és ha azt írja, hogy nem megy, akkor 100%, hogy nem megy)
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
dany27
üzenetére
CDInfo csak azt mondja meg, hogy tud TRIM-et az SSD. Sentinel azt mondja meg, hogy használatban van-e.
Biztos felraktál egy másik SATA drivert (pl Intel RST), ami miatt nem megy.Indítsd el AS SSD Benchmark programot (nem kell tesztet futtatni) és írd le nekünk mit ír a bal felső részénél (pirossal, zölddel).
Intel SSD-ben nincs hőmérő, azért nem mutat semmit a program.
-
dany27
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Most már minden ok!
Az normális hogy HDsentinel nem tudja a hőmérsékletét kiolvasni, valamint a teljesítmény fülön sem látok semmit, illetve azt írja hogy a TRIM funkció ki van kapcsolva pedig nincs :S
Most ellenőriztem CMD-ben szerinte meg be van kapcsolva. Gyárilag telepített oprendszerrel használom a gépet.(Win 7 Pro)
-
khorvat
senior tag
válasz
kerekfej
üzenetére
Hm ez érdekes, ezt a próbát ha lesz időm én is eljátszom SATA3-mal!
Hogy a legszerencsésebb az AHCI driver cserét megejteni AMD-ről MS-re illetve esetleg onnan vissza?
Régebben volt vmi kézi mókolás ez most is így van még vagy inkább csak simán uninstall amd ahci és alapból msahci működésbe lép? -
válasz
dany27
üzenetére
Úgy lehetséges, hogy ezidáig nem tudtad, hogy az Intel FW utolsó 4 karaktere az, ami mérvadó.
Esetedben a 02M3 (2CV102M3) és ez határozza meg a FW "frissességét".
Ezen új infók birtokában már egyértelmű lesz számodra, hogy miért írja ki, hogy a legfrissebb FW van rajta.
(Az ISO verziója lenne az 1.7, de az sem az, mert 1.93)![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
dany27
őstag
Hi!
Notimban(HP EliteBook 8540P) gyárilag van egy Intel X25-M 160as SSD melyen egy 2CV102M3 verziójú firmware van. Úgy tudom hogy ez az 1.7-es verzió. Leszedtem Intel oldaláról a legfrissebbet kiírtam egy CD-re majd bootoltam róla, erre ő azt mondta h nem kell frissítenem mert a legújabb van fent... Ami lehetetlen mert az van rajt ahogy a gyárból kijött. A legújabb firmware meg most jött ki 11/27-én.
Mit csinálok rosszul?
-
kerekfej
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Igen valóban Sata2 üzemmód.
-
-
válasz
laca.1
üzenetére
Olvasd át és ha lesz még kérdésed, akkor azt is a Milyen SSD-t vegyek? [Mielőtt írsz először olvasd el az 1. hozzászólást!] topikban tedd fel.
Itt azok kérdeznek, akik már megvásárolták az SSD-jüket.
-
laca.1
aktív tag
sziasztok. ssd szeretnék vásárolni,amivel nem vagyok tisztába ebből adódik kérdésem.Az hogy az alaplapon sata2 van, na most ez esetben nem probléma ha olyan ssd. veszek ami sata3-as?csak gondolom lassabb lesz.
A másik fontos amit figyeljek a trimet tudja-e?De a legjobb lenne ha ti hozzáértők adtok egy pár tippet egyenlőre 60Gb körül elég.A tippeket előre is köszönöm. -
Bodor
veterán
válasz
djdaniel
üzenetére
TRIM-nek nincsen kapcsolója, ha jól telepítettél akkor mennie kel. Olvasnivaló
Firmware-t meg csak akkor frissíts, ha feltétlenül szükséges.
Aktív témák
- Hálózati / IP kamera
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- Akvarisztika
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Mini PC
- Ford topik
- Bestbuy játékok
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- HP üzleti laptopok Elitebook, Probook 4-12. gen gar.
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- Dell Latitude E7470. Olcsó üzleti kategóriás laptop! Új akkumulátor!
- 183 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5090
- Dell Latitude 5400 14" FHD IPS, i7 8665U, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

de nem én csináltam 

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)