- Elküld még 6000 embert a Microsoft
- Nagyobb fajta, Dual Mode-os WOLED monitorokkal bővült az ASUS ROG-os palettája
- Székre fogatható, THX-es Razer hangszórópár a headset kiváltására
- Minden USB-C kábel egyforma? Hát NEM. És ez a baj. – Tech Percek #7
- Két nagy cég is érdeklődik a Samsung 2 nm-es node-ja iránt
- Megemeli a GPU-k árát az NVIDIA?
- Bluetooth hangszórók
- Minden USB-C kábel egyforma? Hát NEM. És ez a baj. – Tech Percek #7
- Házimozi belépő szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen processzort vegyek?
- SSD kibeszélő
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Célegyenesben a Yettel TV
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
Új hozzászólás Aktív témák
-
gu007
aktív tag
odipapa! kb 40 km légvonalban tőlem Szentes. ilyen antennával a dvbdream szerint 100%-os jelet veszek. csak pontosan kell belőni az antennát. tsreader is 100% minőséget mutat.
-
DarkByte
addikt
Az m1 és m2 hamarosan véglegesen felkerül a platformra (legalább is erről írtak pl. a hwsw.hu -n). A HD logót azért látod csak időlegesen, mert a műsoroknak csak kisebbik részét teszi ki a HD adás egyelőre (van néhány állandó, pl. a szombati "Majd a Buday" HD -ben megy már egy ideje), a többi SD -ből felkonvertált HD. (vagyis a felbontás mindig HD de nem mindig ténylegesen HD minőségű a forrás anyag. Ennek ellenére persze igyekeznek a lehető legjobbat adni, a 16:9 -es filmeket ha SD is pl. rendesen, "gyászkereszt" nélkül lehet nézni).
-
zhagyma
őstag
-
Zirowe
nagyúr
Sziasztok, az lenne a kérdésem, hogy mi a helyzet az m1 és az m2-vel?
Mert néha napján azt látom az m1 logója mellett, hogy HD, de a mindig tv oldalán az adók listáján nem szerepel se az m1 se az m2.Valamint nyáron tervezem, hogy leviszem az lcd tv-t a nyaralómba, van benne mpeg-4 tuner, ha azt összepárosítom erősítős beltéri antennával, akkor milyen vételre számíthatok Velencefürdő könyékén? Valakinek van valamilyen tapasztalata onnan?
Akkor most ezek érhetőek el digitális és ingyenesen: Duna, Duna autonomia, Tv 2, Rtl Klub?
-
Lala6
őstag
válasz
zhagyma #3141 üzenetére
Nem lehet kézzel sem megoldani.
Ha a dvb-c csatornák vannak lekeresve, akkor a kézi keresésnél a kábel adatokat ajánlja fel, frekvencia QAM...
Ha a dvb-t van lekeresve, akkor az ehhez tartozó adatok jelennek meg a menüben a kézi keresésnél, frekvencia, csatorna száma...Egyszerre csak az egyiket lehet használni, de az összes TV-n így volt, amit néztem. Az analóg az megy bármelyikkel.
Akkor nem én vagyok a hülye, hanem a TV gyártók.
-
zhagyma
őstag
válasz
zhagyma #3141 üzenetére
Hm... Pontosítok: Ha a keresés frekvencia "léptékét" menet közben változtaja a digitális rész, akkor elméletileg el tudja dönteni, hogy egy 8 MHz széles csatornában DVB-T (TPS jelet talál) vagy DVB-C jel van (egy vivőt talál). Hogy ezt egy TV menüjében, hogy lehetne megadni, vagy van-e benne ilyen, arról fogalmam sincs. Minden esetre a keresési idő így jelentősen megnövekedne, így lehet kihagyták a gyártók.
-
zhagyma
őstag
Így már értem a problémádat. Hogy miért nem lehet egyszerre kerestetni a DVB-T / C -t az analóggal, arra van technikai ötletem: A DVB-C / T rész egy chipes OFDM demodulátor lehet, amely egyszerre csak az egyik szabvány szerint tud dolgozni (mivel mostanában jelentek meg az ilyen TV-k, mindenki az egychip-es olcsóbb megoldást választhatta). Manuális hangolás esetén biztosan lehet választani.
-
Lala6
őstag
válasz
zhagyma #3139 üzenetére
De az analóg és valamelyik digitális működik. Nem egyszerre akarom nézni a két csatornát, csak csatorna listába tenni az adókat. Most pl. a DVB-C és az analóg van lekeresve, ha egy DVB-T adót szeretnék keresni, akkor az összes mostani eltűnik és csak a DVB-T meg az analóg csatornákat találja meg, a DVB-C-t nem.
-
zhagyma
őstag
Szia!
Egy Analóg / DVB-T / DVB-C vevős készülékben egy RF (rádió frekvenciás) tuner van és több (Analóg / DVB-T / DVB-C) szabványú "feldolgozó egység". Két eltérő szabványú digitális adás egyidejű vételéhez dupla RF tuner kellene, valamint dupla MPEG2/MPEG4 dekóder és a TV-nek támogatnia kell a PIP (Picture In Picture) funkciót. Na ez ritka jószág lehet ...
-
odipapa
senior tag
A
-
Lala6
őstag
Sziasztok!
Használ itt valaki DVB-C és T tuneres TV-t?
Nekem van egy Samsung, amit most szeretnék lecserélni komolyabbra, de az is Samsung. Sajnos nem tudom használni együtt a DVB-C és T tunert. Vagy a C van beállítva, vagy a T, a kettő együtt nem megy. Tegnap voltam a Media Markt-ba nézelődni, és azt tapasztaltam, hogy mindegyik TV ilyen, egyiken sem tudtam a C és T tunert egyszerre beállítani. Ha pl. beállítottam C-re, akkor a T-s frekvenciákat nem tudtam megadni(csak a C látszik a menüben), ez fordítva is igaz. Nem csak a Samsung TV-knél van így, a Sony is ugyanez.Most vagy én vagyok béna. vagy nem jól csináltam valamit?
-
kankalin
csendes tag
válasz
wassermann #3133 üzenetére
Köszi, esetleg tudtok valami tuti erősítős szobaantennát ajánlani?
-
kankalin
csendes tag
Sziasztok!
Van egy Samu tv-m MPEG-4 tunerrel. A kérdésem az lenne, hogy tudok HD műsort (földit) fogni (Budapest) vele? Mit és hova kellene dugnom? Gondolom nem az analóg dugóba, de akkor milyen dugó/antenna és hova? Bocs a buta kérdést, de még kezdő lennék, bár már sokat olvastam róla.
Előre is kösz a válasz!
-
nrc
tag
válasz
odipapa #3126 üzenetére
A jelerősség és minőség méréséhez használhatod a TsReader programot is. Egyes tunereknél a minőség kijelzéséhez további kiegészítések telepítése is szükséges lehet, erről itt olvashatsz.
Én a DvbViewer 3.9.2.0-ás verzióját használom a tunerhez, aminek beüzemeléséről itt olvashatsz.
A DvbViewer-ből van újabb változat is, amit sokkal könnyebb telepítés után beállítani, viszont ebben a 3.9.4.0-ás változatban nekem nem müködött jól a felvétel funkció. Ennek ellenére neked az újabbat ajánlom, illetve azt amelyikből sikerül vírusmentes példányt beszerezni.
A leírásban ajánlott HD PACK-ból van már újabb is, valószínű az is jó vagy akár még jobb is, mint az 1.8-as.
Egyébként a DvbDream első indításakor kell kiválasztani, hogy melyik eszközt akarod használni, ha itt nem a megfelelő BDA drivert választod ki akkor lehet olyan hibaüzenet, mint amiről írsz. Természetesen később is módosíthatod ezt a beállítást a megfelelő menüpont használatával.
A szaggatás lehet a gép elégtelen teljesítménye miatt is, ellenőrizd a cpu terhelését (ctrl+alt+del Teljesítmény).
-
bzoley
veterán
válasz
wwenigma #3125 üzenetére
Ez így nem teljesen helyes. Azt írta, hogy STB-n keresztül használhatja-e(másképp nem is nagyon tudja, ha nem a Digi a szolgáltató). A legtöbb esetben az STB-ről csak analóg jelet lehet levenni(a TV-n kívül), ahhoz pedig elég egy analóg tuner. A HD csatornákat persze bukja. DVB-C tuner szinte csak a Digi szabad, kódolatlan adásához használható.
-
zhagyma
őstag
válasz
odipapa #3126 üzenetére
Szia!
" ... Lehet-e jobb minőséget elérni egy kimondottan dvb-t-re ajánlott antennával? ... "
A DVB-T-re ajánlott antenna azt jelenti, hogy az UHF sáv felső részén adja a legnagyobb antennanyereséget. A "nagylepke", vagy "erősítős lepke" nem ilyen.
" ... Lehet-e a Duna folyamatos szaggatása a tuner minőségének a hibája? ... "
Nem. Vagy kevés a vett jel minősége, vagy a géped teljesítménye kicsi.
" ... Van-e valamilyen más "tuner program" amit kipróbálhatnék. ... "
DVBViewer, ProgDVB, ... A google sokat segíthet.
-
odipapa
senior tag
A napokban szereztem be egy Gigabyte GT-U-7200 usb-s dvb-t tunert.
A tapasztalatok:
Szentestől 38km ,"nagylepke" a padláson (jobb híján).
A tv2 és az RTL klub 80%-ban jó. Amikor nem akkor szabálytalan időközönként akadozás, néha a hang is csúszik.
Duna, m2 jobb képminőség DE, folyamatos, szaggatás kb.fél másodperces ritmusban.A kérdések:
Lehet-e jobb minőséget elérni egy kimondottan dvb-t-re ajánlott antennával?
Lehet-e a Duna folyamatos szaggatása a tuner minőségének a hibája?
Van-e valamilyen más "tuner program" amit kipróbálhatnék.
A DVB Dream-on kívül. Mivel az nem akar összedolgozni a tunerrel.
(3123. hozzászólás) -
bounty123
őstag
válasz
odipapa #3123 üzenetére
Sziasztok
lenne egy kérdésem DVB-C kártyákkal kapcsolatban. A kábelszolgáltatómtól nemsokára kérhető digitális szolgáltatás, amihez adnak 1 set-top boxot. Én főleg a számítógépen tv-zek, eddig egy 6 éves régi pctv pro szolgált ki.
1. Ha váltok a digitális adásra, amihez lesz néhány HD csatorna is, akkor a set top box-on keresztül tudom nézni a régi tunerrel az adásokat, vagy mindenképp kell egy DVB-C tuner?
2. A monitorom tud 1920x1200 felbontást, de hdtv dvb-c adásokhoz tuti nem lesz jó a régi tunerem, ugye, set-top box ide vagy oda?
-
DarkByte
addikt
-
gu007
aktív tag
odipapa!
jó földihez is. én is ezzel néztem meg a jelszintet. 100%-ot mutatott
-
GBogyó
tag
válasz
PikkPukk #3109 üzenetére
Szintén erősen SZVSZ.
Az MTV hozza létre a kimenő adatfolyamot, ezeket a mostani állítgatásokat is ők végzik. Szerintem nem elég az iparági tapasztalat, hogy milyen kép mennyire jó, mert eltérő kódoló eszközök eltérő optimális beállításokkal bírnak. Ezt kell most kikísérletezni.
Valóban, ettől nem lesz jobb a műsor, de szerintem felesleges szekálni az MTV-t, mondj sokkal jobb tartalmat sugárzó magyar csatornát.
A felbontások egész számú változtatása már szerintem rég elmúlt, a mai világban minden eszköz minden ponton csak skáláz. Nekem is fájt ez a felismerés, de ez van, hozzá kell szokni. -
-
gu007
aktív tag
-
odipapa
senior tag
Bocs, ha már írtátok.
Milyen programmal lehet a jel erősséget megnézni? -
DarkByte
addikt
Leteszteltem a CB rádió antennával és mindkét mux -on 96% körüli jelerősséget kaptam, tökéletesen jön minden.
Ilyen fajta tetőantennánk van:
Nagyon érdekes egyébként hogy hogyan is működik ilyen jól, elvégre úgy tudom a CB rádió sávok jóval a TV sávok alatt vannak, 100Mhz és lefelé. Ennek ellenére örülök hogy működik. Most azt kezd foglalkoztatni hogy Linux alatt hogyan tudnám egy teljes mux tartalmát LAN -ra szórni, mindezt grafikus felület nélkül lenne jó. -
hati
addikt
idézet egy mtv-stől:
"A dilemma csak az 1440 es az 1280-as vizszintes bontas kozott van. 1920 csak műholdon es kabelen lesz. Mellesleg az osszes adasunk (a ritka élők kivetelevel) HDCAM kazettarol megy, az pedig csak 1440x1080. " -
DarkByte
addikt
válasz
PikkPukk #3109 üzenetére
Még nem végleges a két HD csatorna (talán majd csak jövő héttől), miért ne kísérleteznének? Nekem nincs ezzel semmi bajom. Egyébként szerintem az 1440x1080i50 lenne az optimális megoldás (16:9 -re nyújtással). A vízszintes felbontás csökkentésre saját tapasztalataim szerint kevésbé érzékeny a szem, viszont az a 480 oszlopnyi pixel kiesése már tudna érdemlegesen javítani a minőségen a 8Mbit mellett. Egyébként fura, most tényleg 112kbps -es MP2 hanggal megy az adás és tisztábbnak tűnik mint a korábbi 128kbps -el?? Jelenleg egyébként 1280x1080i50 a felbontás ha jól nézem. Ezt már tesóm Athlon64 -e is elviszi 90% -ban szaggatás nélkül. Most ugyan nincs HD tartalom, de az SD felkonvertáláshoz képest jó képe van.
Délután teszek egy kísérletet hogy a DVB-T tuner -t rádugom a nagy CB rádió antennánkra. A kiskonyhában a TV már jó ideje arról megy és kristály tiszta képe van minden szentesi adónak. Kíváncsi leszek.
-
PikkPukk
csendes tag
válasz
DarkByte #3108 üzenetére
Az szinte majdnem biztos (de javítson ki valaki, hogy ha tévedek), hogy az MTV 1920x1080 i50 (2x25 félkép) tömörítetlen adást nyom át az AH-nak. Aztán ezt az AH tömöríti, ill. most még variálni is akarja...
1. Az i50-et átkonvertálni p25-re vagy p50-re szerintem értelmetlen. A p25/p50-nek akkor volna értelme, ha már eleve az MTV is ebben a módban dolgozna, rögzítene, s továbbítaná az adást az AH felé.
2. Felbontást csökkenteni csak akkor van értelme, ha egész számú osztóval osztjuk a felbontást, pl. 1920x1080 helyett 960x1080, vagy 960x540. Az 1920x1080-at átkonvertálni 1280x720-ra elég értelmetlen dolog. Viszonylag nagy marad a felbontás, miközben a tartalom elvész a pixelek közötti átlagolás miatt (Nem lesz jobb, mint a 960x540. Az más dolog, hogy ez utóbbi nem igazán szabványos felbontás, s kérdéses, hogy a hardware-es dekóderek megbírkóznának-e vele)...
Bár ahogy mostanában elnézem az MTV adásait, teljesen mindegy milyen felbontásban adják, attól nem lesz jobb a műsor...
Ja, az meg tényleg jó kérdés, hogy minek a kisérletezgetést kinyomni az éterbe? És miért nem volt erre elég az elmúlt egy év? És minek ehhez szagértő? Megmondom én is pár perc alatt, hogy nézhető e az adás... És egyébként meg kutyából nem lesz szalonna... -
DarkByte
addikt
A kérdés számomra a 720p mellett a frissítési sebesség lesz. Mert a legtöbb helyen 720p50 használatos, vagyis ugyanúgy megkapjuk az 50Hz -et (persze stúdió oldalon ahol kell alkalmazniuk kell deinterlace -ert, de csak nem olyan cuccok használnák már mint mi egyszerű halandók). Persze sávszélesség és dekódolás igény szempontjából szinte semmivel nem lesz jobb, de koncerteknél látványosan szép a progresszív 50Hz -es letapogatás.
-
wassermann
Topikgazda
Egyet nem értek csak:
- Mi a francért kell kisérletezgetni? Biztos vagyok benne, hogy vannak már - akár szakmai körökben publikált - külföldi tapasztalatok. Vagy ennyire egyediek lennének a hazai sávszélesség/tömörítés paraméterek?
A másik dolog, hogy már korábban jelezték: az új stúdiók, berendezések mind FullHD-ra lesznek optimalizálva. Ebből bármi más szerintem rosszabb lesz. Bár amíg a műsor túlnyomó részének forrása 576i, addig leht, jobban bejön nekik egy az 1080i-től különböző felbontás. -
nrc
tag
válasz
wassermann #3104 üzenetére
Az MTV-nél eldöntötték, hogy most már felmennek a MinDig-re az m1HD és m2HD csatornákkal, így eldőlt a megvásárolni kívánt sávszélesség nagysága is.
A sávszélesség méretéről hivatalos információm ugyan nincs, viszont fórumokban elejtett megjegyzésekből arra következtetek, hogy ez 14Mbit lehet, ami ugye 7Mbit-et jelent adónként. Ebből olyan 6Mbit jut a képre és a hangra, a többi elmegy egyéb dolgokra, mint pl. teletext, epg.
Most azt tesztelik, hogy a rendelkezésre álló sávszélességet, hogyan tudnák a legjobban kihasználni, ezért minden nap más paraméterekkel adják a két csatornát. Eddig volt már 1920x1080i, 1440x1080i és 1280x1080i is.
Szombaton pedig éppen a 720p-t lehet megnézni működés közben, de ez nem jelenti azt, hogy a végleges formátum is biztosan ez lesz. A végleges paramétereket majd a teszt befejezése után, a tapasztalatok alapján fogják meghatározni.
Szerk:
zhagyma sokkal tömörebben leírta ugyanezt, ráadásul meg is előzött -
zhagyma
őstag
válasz
wassermann #3104 üzenetére
Bzoley #3091-ben leírta, hogy előre szóltak: lesz kísérletezés. Mivel adott bitsebességű csatornáért fizetnek, ezért ebből kell kihozni a legjobbat. Egyes vélemények szerint, ha 1080i helyett 720-ban adnak, akkor a bitsebesség korlátból adódó kódolási hibák megszűnnek. No ezt is megnézik ...
-
PikkPukk
csendes tag
válasz
zhagyma #3100 üzenetére
"A 2006-ban elfogadott Genfi Terv kültéri hordozható vételre írja elő a hálózatok megvalósítását"
Szóval amikor az AH azt mondja, hogy a DVB-T tetőantennás vételre lett kitalálva/megcsinálva/tervezve... no comment
A másik dolog, hogy ameddig nincs túl sok csatorna, addig semmibe sem kerülne az AH-nak, hogy nagyobb bitrate-tel adjanak: pl. az SD csatornákat 2 mbit helyett 3-4 mbit-en. De persze az üzletpolitika a lényeg, a néző meg magasról le ...
A DVB-T bevezetése melletti egyik fő érv az volt, hogy az analóg sugárzás frekvencia-pazarlás. Erre kérdezném én: az hogy az AH kihány az éterbe egy 8-12mbit-es null packet-et (ahelyett, hogy valós tartalmat adna), az nem pazarlás?
Meg baromi sok értelme van 720p-ben adni, mikor a stúdió meg 1080i-t továbbít az AH felé... Deinterlace szűrő, felbontás konverzió, és máris elértük egy SD adás minőségét... -
DarkByte
addikt
Ahogyan olvasom, folyamatosan állítgatnak az MTV HD -k beállításain. Szombaton lesz 720p teszt is, kíváncsi leszek.
-
MCWRusty
csendes tag
hi
a kolibol tudtam tesztelni a dvb-t vetelt. A koli [itt] van, a szoba is ott van, azon az oldalon, ahol meg van jelolve.
a szava utcai toronyra ralatasunk van az ablakbol (18. emelet) es sarki szobaban vagyunk. Egy ismerosom hozta at DVB-Ts laptopjat a hozza kapott botantennaval. Az ablakba rakva tokeletes volt a kep, ezt el is vartuk, azonban az ablaktol mar 1 meterrel bentebb is hasznalhatatlan volt, pedig egyetlen fal van az utban, de az vasbetonA minosegrol es jelerossegrol nem tudok nyilatkozni, mert a gyari programmal neztuk es az nem irja ki.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asus rog strix scar17 (2023) RTX4080 gamer laptop + laptop hűtő
- Eladó Apple IPhone 14 Black gyári független
- Victus 16-d0004nq 16" FHD IPS i7-11800H RTX 3060 16GB DDR4 512GB NVMe SSD gar
- Gainward GeForce RTX 4080 SUPER Phoenix GS Újszerű, garanciális, dobozával és tartozékaival
- ÚJ /// ASUS ROG 5800x/32Gb/1+2Tb/RTX3070 -- BeszámítOK!
- 19.900 Ft/szett - DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest