Hirdetés
- Melyik tápegységet vegyem?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Google Chromecast topic
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Amazon Kindle
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Otthoni időjárás-állomás
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Shield TV-t csinált a Shieldből az NVIDIA
- Gaming notebook topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
zhagyma
őstag
válasz
csendes #6096 üzenetére
" ... Szóval egy internetes leírás alapján egy ötméteres RF kábel végének a közepébe bedugtam egy kihajlított gemkapcsot ..."
Paperclip (gémkapocs) antenna a koax melegérre. Össztekert a hullámhossz kb. 1/4-e hosszúságú drótdarab esetén adja a legjobb eredményt: [link]
" ... , a másik végébe két db 100mm x 10mm fémlapot (régi számítógép PCI takarója volt, csak letörni lehetett) szorítottam, úgy, hogy a gemkapocs volt középen, a két fémlap rá keresztben, kicsit átlapolva ..."
A 2 db 100x10 mm-es fémlap (1 a koax meleg érre / 1 az árnyékolásra).
Ha igen, akkor ez a Tesco gazdaságosban alkalmazott dipólusnak felel meg. Itt faragott a delikvens "valami" hasonlót: [link]
Csak azt nem értem, miért raktál egybe egy paperclip antennát és egy félhullámú dipólust? Ha a feltételezésem szerint helyesen kötötted be őket, akkor mindkettő ugyanarra a feladatra jó. Ahhoz, hogy hatásuk "összeadódjon" impedancia- és fázishelyes illesztés szükséges, anélkül csak rontják egymás hatását. Mondjuk, ha elég nagy a térerő a vételi helyen, akkor a "kalapács fejjel" / "százas szöggel" / konzerves dobozzal is megy a vétel és nem számítanak az általam említett "nüanszok" ...
-
Rick4
félisten
Ezt a kódbeütést elfelejtheted, elkéstél a dologgal kb 2.5 évet. A digis kártyák a beltérihez vannak rendelve, ergo a pc-s műholdvevős- kártyaolvasós kiépítésben nagyon körülményesen és sok pénzért lenne megoldható, míg pl egy upc kártya egyszerűbben megy, csak a megfelelő olvasó kell neki. Nem mellesleg a csatornakínálat is jobb, a kép- és hangminőség is lényegesen jobb..
Konkrétan a műholdvevő kártya az egy skystar2-es, pár ezresért meg lehet venni egy régebbit, kb 20 ezres egy HD-s kártya, plusz kb 7-8 ezres egy kártyaolvasó. Gondolom fej, tükör van, de az se sok, újonnan kb 4 ezres a kettő, 20m koax 1500Ft.
-
Lacy1
csendes tag
Sziasztok!
Egy kérdést tennék fel, ami a következő képpen szól, ha én digi tévét szeretnék fogni PC-n keresztül akkor ahhoz milyen tv tunerre lenne szükségem.
Egy kicsit talán bővebben kifejtve a problémámat, ugyebár a digi tévé műholdas adását egy digitális adásra képes fej egy tányérral a tetőn fogja. Belül pedig egy beltéri egység „amit manapság egy digi kóddal is lehet arra késztetni, hogy befogjon egy jó pár adást”, én ugyan ezt szeretném átültetni egy PC-s tv tunerre. amibe ezt a bizonyos „kódot be lehet ütni”, na valójában egy ilyenre lenne szükségem.
Addig eljutottam, hogy DVB-S digitális szabvány az műholdas adás vételére szolgál. Gondolom, hogy egy ilyen tunerre lenne szükségem, meg egy mpeg 4-et tudora mivel a hd felbontást ezzel a kodolással juttatják, hozzátéve már amelyik adón ez működik. Vagy ezekkel csak a szabadon fogható digitális adásokat lehet fogni? -
zhagyma
őstag
válasz
csendes #6090 üzenetére
" .. Érdekes, hogy a kísérletezést emlegeted. ..."
Nem véletlenül emlegetem a kísérletezgetést, végülis Te is ezt az utat járod ...
A leírásod alapján nem tudom pontosan elképzelni az "elkészült" antennát. Esetleg elküldenéd a forrás link-jét a tisztánlátás érdekében. Nekem a koax kábel melegérből kialakított 9-10 cm-s drótdarab vált be (1/4 hullámhossz, nem kell illeszteni).
Ha ez kevés mögé kell "rögzíteni" kb 1 cm-re egy 20x20 cm-s fémlapot a dróttal párhuzamosan (ez ~ 5 dB = 3 elemes yagi)
" ... Visszavittem a "kiváló RF paraméterekkel rendelkező, kategóriájában a legkisebb zajú erősítővel rendelkező, GSM szűrőt is tartalmazó" erősítős DVB-T antennát - amivel egyetlen adót sem sikerült találni - az üzletbe. Az eladó rendes volt, visszavette, ..."
A legjobbat tetted. A beépített szélessávú erősítőt nagy valószínűséggel túlvezérelte az analóg adás jele (korábban nrc kolléga is jelezte). Fix erősítős antennát nem lenne szabad alkalmazni analóg / digitális együttes sugárzás mellett. Tisztán DVB-T sugárzás esetén sem javasolnám a fix erősítős változatot, mivel ha nagy jelet kap mindíg túlvezérlődik az erősítő ...
Tesco gazdaságos: 5 elemes "yagi". A működési frekvencia kb. a negyedik elem "fesztávolságának" a kétszeresét kitevő hullámhossz adatból számítható (a kisebb elemtől indulva). Ez a rész egy félhullámú egyenes dipólus és kb 60 ohm a talpponti ellenállása ezért nem kell baluntrafó a 75 ohmos koax kábel illesztéshez. Egy baja van: kültérre nem alkalmas, mivel a levezető koax erek műanyag lappal vannak "odaszorítva" a dipólus fémrészéhez. Ez oxidálódni fog esőben / hóban ...
-
smog86
senior tag
Érdekel valakit TerraTec Cinergy C PCI HD?
Új, Bulk verzió.
Róla van szó: [link][ Szerkesztve ]
-
csendes
addikt
válasz
zhagyma #6085 üzenetére
Érdekes, hogy a kísérletezést emlegeted. Visszavittem a "kiváló RF paraméterekkel rendelkező, kategóriájában a legkisebb zajú erősítővel rendelkező, GSM szűrőt is tartalmazó" erősítős DVB-T antennát - amivel egyetlen adót sem sikerült találni - az üzletbe. Az eladó rendes volt, visszavette, de megjegyezte, hogy nálam fölösleges a szobaantennával kísérletezni, mindenképpen tetőantenna kell, bár említettem neki, hogy sima teleszkóp antennával ment a DVB-T, csak akadozott. Szóval egy internetes leírás alapján egy ötméteres RF kábel végének a közepébe bedugtam egy kihajlított gemkapcsot, a másik végébe két db 100mm x 10mm fémlapot (régi számítógép PCI takarója volt, csak letörni lehetett) szorítottam, úgy, hogy a gemkapocs volt középen, a két fémlap rá keresztben, kicsit átlapolva, hogy meglegyen a 0.95-tel korrigált fél hullámhossz - vagyis kb 18cm - a 800MHz-hez. Mindezt műanyag kötözővel és egy befőttesgumival igazán robosztussá tettem, majd a két szekrényajtót kinyitva kis ügyeskedéssel, a szekrényajtó tetejére raktam, úgy hogy a lemezek vízszintesen álljanak, merőlegesen az adó irányára, úgy nagyjából rálátva az adóra. És, és, és ... a Pinnacle 310i-vel sikerült vagy 10 adót találni, ebből a Duna HD-n, Autonómián, M1, M2-n kép is van, de szakadozva, sőt a TV2 is néha bejön. Az Autonómián a hang szinte folyamatos már vagy húsz perce, néha csicsereg. Ezek után lehet, hogy az adó irányába belőtt kábelvég is elég lett volna? Mindenesetre, ha valaki tudna segíteni az antennaépítésben vagy méginkább az itt a fórumban is már emlegetett Technika TT-701 UHF szobaantennát lát valamelyik gazdaságosban és szólna (most épp az egyikben nem volt) nagyon megköszönném. Természetesen valószínű, hogy kifogtam egy hibás DVB-T antennát vagy esetleg valamit rosszul kötöttem be, és ezért nem ment a "profi" antenna.
[ Szerkesztve ]
-
mezis
félisten
válasz
csendes #6075 üzenetére
Szóval hogy lehet, hogy egy erősítő nélküli kétágú teleszkóp antenna (vagyis elvileg nem UHF) ennyivel jobb egy kifejezetten DVB-T-hez ajánlott erősítősnél? Árulnak még valahol ilyen szobaantennát, esetleg hosszabb teleszkóppal? Miért ingadozik ennyire a jel?
Bizony lehet. Csoda antenna nincs. Nagyjából azt lehet mondani, egy bizonyos méretig minél nagyobb egy antenna felülete, annál nagyobb jelet produkál. Aztán szokás erősítővel kompenzálni az optimálistól lényegesen kisebb méretet.
Az újdonságoknál meg mindig megjelennek a szélhámosok. (A tranzisztoros zsebrádiók megjelenésekor hivalkodó feliratokkal a tranzisztorok számával vakítottak. Volt olyan készülék, amibe a megfelelő számú háromlábú valami is bele volt forrasztva, igaz egyetlen cingubaccsal mind a három láb. Az energiaválságnál megjelentek a fogyasztáscsökkentő csodakütyük. Ez még mos is tart, csodamágnesek formájában. Most megjelent a digitális műsorszórás. Nosza ehhez áruljunk "digitális" antennát.)
Én a bolhapiacon néznék szét. Régen a Junoszty TV-hez volt pl. egy arasznyi átmérőjő kör alakú "keretantenna"...
[ Szerkesztve ]
-
lorenzen
aktív tag
válasz
gurabli #6086 üzenetére
Nekem van egy Terratec Cinergy 1200 DVB-C PCI kártyám.
Ez még hivatalosan nem HD, de ez csak szoftveres probléma. A HD adások nézhetőek vele. CI modult külön kellene hozzá vennem, ha szükségem lenne rá.
Hosszú évek óta kifogástalanul üzemel, mostanában már keveset használom.A Terratec, ad a kártyáihoz remote control editor programot. Bármelyik programot tudod vezérelni a távirányítóddal, csak be kell tanítanod az editorral.
Két javaslatot adok neked, gondold át.
Az USB vevők sokkal rugalmasabbak, akár egy notebook vagy miniPC-hez is használhatóak (amiben nincs szabad PCI(e) bővítőhely). A PCI csatlakozók amúgy is eltűnnek az alaplapról néhány éven belül.
Képminőségben és szolgáltatásokban teljesen egyformák a digitális külső és belső kártyák.CI modulfogadóra a kábeles diginél nincs szükség, másként korlátozzák a hozzáférést. Ha nem használod, nem érdemes pénzt ölni bele.
-
ati2
őstag
Valaki próbálta már a [Anysee E30 Combo Plus] -t?
A sima C elvileg jó, csak nem tudom lehet-e valami buktatója a T+C-nek?
Árban majdnem egyforma a kettő, és elég lenne a digihez a sima C is.[ Szerkesztve ]
-
gurabli
őstag
Sziasztok!
A HTPC-be keresek tuner kártyát, egész pontosan DVB-C kártyát, ami képes a Digikábel digitális adását is fogni/rögzíteni. Eddig a Terratec Cinergy C PCI HD CI a befutó, de nem találok túl sok mindent a kártyáról, talán ti tudtok segíteni. Jól működik, mi a vélemény róla?
-
zhagyma
őstag
válasz
zhagyma #6082 üzenetére
Visszaolvasva ez tényleg egy hangos gondolkodás, de talán nem világos:
Egy fixen beállított erősítésű erősítő "erősítése" nem változtatható. A bementi jelet lecsökkentheted csillapítással, vagy a kimenőjelet csökkentheted a tápfeszültség csökkentésével. Ez első esetben a jel/zaj viszony romlik le, míg a második esetben az erősítő zaja és a torzítás növekszik. A kísérletezés a járható út csillapítás / tápfeszültség csökkentés mix-el.
-
Rick4
félisten
Még egy dolog eszembe jutott. Mivel a dvbdream-ben a feltelepített kodekek közül kézzel lehet kiválasztani hogy milyen renderelő, video audio kodek legyen, lehet érdemes lett volna még próbálkozni, anno nekem is volt olyan, hogy próbálgattam melyik hogy jó, és volt, hogy összeakadt, nem hinném, hogy ez az AAC gond ennyire dvbdreamspecifikus lenne...
-
zhagyma
őstag
válasz
csendes #6081 üzenetére
Ha egy erősítő tápfeszültség alatt van és szabályozható akkor be lehet állítani egy erősítőáramkört úgy, hogy "0dB"-s állásban átengedje a jelet egy az egyben. Ha kikapcsolod a tápfeszültséget akkor maximum egy relé (például 1GHz-s feszültségvezérelt szilárdtes / sima relé) "átköti" az erősítőt (a tápfeszültség néküli erősítő által képviselt impedancia viszonyok hatása a jelszint- és frekvencia menetre azért kérdéses. Például: szűrőként viselkedik). Persze teljesen kiiktatható az erősítő, akár egy chipen belül is ilyen módszerrel. Tulajdonképpen csak hangosan gondolkodom ... A fix erősítésű megoldások esetén a tápfeszültség értékével lehetne "játszani". Viszont az alacsony zajhoz tartozó munkaponti beállítások biztosan "elmásznak" (jel/zaj viszony romlik), a csökkenő tápfeszültség miatt a kivézerélhetőség lecsökken és esetleg azt még súlyosbítja egy asszimetrikus munkaponti beállítás eltolódás (példáuél: a szinusz hullám negatív része vágásra kerül, míg a pozitív teljes marad). Megváltozik az erősítő feszültség amplitúdó - frekvencia / fázismenet - frekvencia karatketrisztkája (torzítás növekedés). Mindezek figyelembe vételével azért elképzelhető, hogy találhatsz "működő" tápfeszültség értéket. Sajnos kísérletezni kell az adottságok ismeretében.
-
csendes
addikt
válasz
zhagyma #6080 üzenetére
Hogyan kapcsoltad ki az erősítőt?
Ha nem adsz rá tápfeszt, akkor szerintem egyszerűen nem működik az erősítő és nincs is kimenőjel (nem engedi át az antenna jelet).
Lehet, nem tudom, elvileg meg lehet oldani, hogy, ha nincs tápfesz, akkor továbbengedi a jelet, ha van, akkor az erősítőre küldi, ez hasznos lenne olyan típusnál, aminél az erősítés nem szabályozható. Januárban a Tesco-ból vett hálós DVB-T vevőnél lehetett szabályozni az erősítést, azzal hasonló volt a tapasztalat. MIndenesetre valami kimenőjelnek jönnie kellett, mert volt kép. De 20 dB erősítéssel kb. ugyanazt a jelszintet hozta, mint a másik, erősítő nélküli. Esetleg arra van ötleted, hogy hogyan lehet ennél a típusnál (Signal A6030) szabályozni az erősítést?[ Szerkesztve ]
-
zhagyma
őstag
válasz
csendes #6078 üzenetére
" ... Másfelől amikor erősítés nélkül tettem rá a digitális tunerre a DVB-T antennát, akkor a jelerősség 0% volt, míg a másikkal 50-60%. ..."
Hogyan kapcsoltad ki az erősítőt?
Ha nem adsz rá tápfeszt, akkor szerintem egyszerűen nem működik az erősítő és nincs is kimenőjel (nem engedi át az antenna jelet).
-
nrc
tag
Igen beszéltünk róla, viszont hiába V1.5 alatt egyáltalán nincs hang, mert nem is lehet AAC dekódert kiválasztani, az általam próbált 1.5+ verziónál pedig már ki lehetett választani AAC dekódert és volt is hang, viszont a kép meg lemerevedett.
Több AAC dekódert is kipróbáltam, viszont mivel fórumokon is azt olvastam, hogy abban a verzióban még bugos az AAC kezelés, így akkor hagytam a témát.
Most pedig, hogy a DVB Dream fizetős lett, ráadásul nem is olcsó, számomra már nem jelent alternatívát, így az újabb verziókkal már nem kísérleteztem. Könnyen lehet, hogy a legújabb fizetős V1.5c változattal már megy jól az AAC hang, ezt nem próbáltam.
Egyébként szerintem hiába tud hasznos extrákat a Dream, azokat leginkább műholdas vételnél lehetne kihasználni, dvb-t-hez olcsóbb fizetős alternatívaként ott a Dvb Viewer, ingyenesnek pedig a SmartDVB.
-
csendes
addikt
A probléma oka lehet pl.:
- nem a polarizációnak megfelelő elhelyezés
Az oldalára raktam a horizontális polarizációnak megfelelően, ez feliratként szerepel is az antennán
a koax-on keresztül történő táplálás valamiért nem működik jól a tunerrel
A hozzá adott külső adapterről ment rá a táp, nem az antennakábelen. Elvileg a PCI-os TV-kártyán is be lehet kapcsolni az antenna tápfeszt, de nem kísérleteztem vele.
- az erősítés mértéke nem megfelelő, így az is előfordulhat, hogy az erősítő túlvezérli a tunert, a sokkal nagyobb teljesítményű analóg sugárzás miatt. Nem tudom, hogy lehet-e egyáltalán szabályozni az erősítés mértékét, de ha lehet, akkor azzal érdemes próbálkozni."
Sajnos ezen a típuson nem lehet szabályozni az erősítést.
A szobaantennák között - néhány kivételtől eltekintve - ugyanis nincs túl nagy különbség nyereség szempontjából, így az általad leírt különbséget a két antenna között az eltérő konstrukció nemigen indokolhatja.
Igen, elvileg 0-3 dB körüli a nyereségük. Mégis, ez elég egyértelmű volt két teszten is. Egyfelől amikor próbaképpen az analóg TV-re rádugtam a DVB-T antennát és megnéztem vele a TV2 képét (ami a Széchenyi hegyről éppen a két digitális multiplex között jön), perszer erősítést nem adtam rá, mert nyilván túlvezérelte volna a DVB-T-nél 10 dB-lel nagyobb teljesítménnyel sugárzott jelet. Másfelől amikor erősítés nélkül tettem rá a digitális tunerre a DVB-T antennát, akkor a jelerősség 0% volt, míg a másikkal 50-60%. A 20 dB-es erősítővel aztán fölment a jelszint 60% fölé.
Amit viszont nem nagyon akarok elhinni, hogy ezeket az antennákat úgy gyártanák és forgalmaznák, hogy tudják azt, hogy gyakorlatilag alkalmatlanok a feladatra, amire szánják őket.
Én is ezért kérdeztem. Nekem azt a típust kifejezetten antennaüzletben ajánlották korábban. Lehet, hogy csak kifogtam egy selejteset, nem tudom. Amire még gondolni tudok a "Made in China" felirat alapján, hogy az összeszerelésnél van a gond. Vagy valami zavarja az adást, ezért ingadozik a jel. Jó lenne, ha valaki a pozitív tapasztalatát is közzétenné. -
nrc
tag
válasz
csendes #6075 üzenetére
Ezt a típusú Signal antennát oldalára állítva érdemes használni a vízszintes polarizáció miatt.
Érdekes egyébként, hogy több nagyon hasonló felépítésű, koax-on keresztül táplált antennával is gondok vannak, egészen pontosan mások is arra panaszkodnak, hogy csak rendkívül gyenge vételt sikerült elérni az antennával még jóval egyszerűbb, erősítő nélküli antennákhoz képest is.
A probléma oka lehet pl.:
- nem a polarizációnak megfelelő elhelyezés
- a koax-on keresztül történő táplálás valamiért nem működik jól a tunerrel
- az erősítés mértéke nem megfelelő, így az is előfordulhat, hogy az erősítő túlvezérli a tunert, a sokkal nagyobb teljesítményű analóg sugárzás miatt. Nem tudom, hogy lehet-e egyáltalán szabályozni az erősítés mértékét, de ha lehet, akkor azzal érdemes próbálkozni.Amit viszont nem nagyon akarok elhinni, hogy ezeket az antennákat úgy gyártanák és forgalmaznák, hogy tudják azt, hogy gyakorlatilag alkalmatlanok a feladatra, amire szánják őket.
A szobaantennák között - néhány kivételtől eltekintve - ugyanis nincs túl nagy különbség nyereség szempontjából, így az általad leírt különbséget a két antenna között az eltérő konstrukció nemigen indokolhatja.
-
csendes
addikt
Most vettem egy használt Pinnacle PCTV 310i-t (PCI-os hibrid). Linux alatt próbáltam,.firmware telepítés után az analóg TV tvtime-mal kábelről ok, a DVB-T VLC-vel, Kaffeine-nel, illetve Me-TV-vel is szaggat. Kérdések:
1. Antenna: 6.6 km-re a Széchenyi hegytől, Blahánál, nyugatra néző ablak felső emeleten, elvileg rálátok az adóra. Kb. 100 m-re, nagyjából az adó felé egy rakás antenna, talán GSM bázisállomás vagy ilyesmi (lásd kép).
A képen középen "x" jelzi az adó hozzávetőleges helyzetét, Google Maps Distance Measurement Tool-lal belőve. Egy régi, sima 80 cm-es kétágú, erősítő nélküli Orion kistévéhez kapott teleszkópos szobaantennával a jelelerősség 50-60 százalék, jel-zaj viszony ingadozik, néha 100%. A kép szakadozik, de jól elhelyezve az antennát a Duna HD és az Autonómia szinte szakadásmentes, szép. Sajnos ez az antenna úgy bele van rakva a TV-be, hogy nem lehet kiszedni, és a TV-t egyébként is használja más. Vettem egy Signal A6030-as DVB-T-hez ajánlott erősítős antennát antennaüzeltben, nagyon picike, jelerősség 60%, jel-zaj viszony nagyon ugrál 0-100% között. Kép nincs, az EPG néha bejön. Kipróbálva az analóg TV-n a DVB-T-nek hírdetett antennát, nagyon gyenge képminőség. Szóval hogy lehet, hogy egy erősítő nélküli kétágú teleszkóp antenna (vagyis elvileg nem UHF) ennyivel jobb egy kifejezetten DVB-T-hez ajánlott erősítősnél? Árulnak még valahol ilyen szobaantennát, esetleg hosszabb teleszkóppal? Miért ingadozik ennyire a jel?2. Sikerült valakinek Linux alatt AAC hangot (RTL, TV2, stb.) behoznia VLC-n kívül?
[ Szerkesztve ]
-
nrc
tag
Felvételhez egy ingyenes alternatíva a SmartDVB, aminek egyetlen komoly hiányossága, hogy nem működik benne az epg. Ez szabványos TS formátumba rögzít, mint ahogy a fizetős DVB viewer is. Ez utóbbi talán a legprofibb ilyen szoftver ami jelenleg elérhető, ráadásul az ára is elég baráti, így érdemes lehet megfontolni akár a megvásárlását is.
A DVB Dream-ben pedig nekem eddig nem sikerült megoldanom, hogy az AAC hangot kezelje (úgy emlékszem, hogy a V1.5 előtti változatokban nem is lehet AAC dekódert beállítani), így a TV2, RTL Klub, Euronews csatornáknak és a rádióknak nincs hangjuk ezzel a szoftverrel.
[ Szerkesztve ]
-
lorenzen
aktív tag
-
aschil
csendes tag
Egy HD felbontást butítsak vissza DVD-re ???
Nincs más megoldás?
Esetleg egy másik progi amivel valami barátságosabb formátumban lehet felvenni? -
aschil
csendes tag
USB-s DVB-t használok a hozzáadott BlazeDTV 6.0 progival a lejátszás szaggat win 7 alatt.
A Windows Media Centerrel viszont tökéletes, a felvétel is. Viszont ezzel a fránya *.wtv kiterjesztéssel nem tudok mit kezdeni. Kerestem konvertáló progit, de nem igazán találtam. A jobb klikk konvertálás dvr-ms formátumba nem működik, azt mondja nem kompatibilis fájl.
Valami ötlet? -
Rick4
félisten
válasz
premete #6058 üzenetére
Otthon nem kellene, mivel van egy linuxos, HD-s műholdvevőm, igaz, ha az usb csatijára dugom ezt a stick-et, akkor felismeri, és le is keresi a csatikat, ergo egy gombnyomással váltok a műholdas és a földi csatik között, de ugye ott van műholdon 6000 csatorna, nem sok perspektíva van még a DVB-T-ben számomra. Ennek ott lett volna értelme, hogy most 2 hétig a Balatonon vagyok, és a notival tévéztem volna egyszer- egyszer, meg ha megyek valamerre, akkor a kocsiban néztem volna.. e ezt már kitárgyaltuk, az adó- vevő közötti távolságok miatt sok esetben semmi se történne, azért az egy alkalomért meg most kellene, nem két hét múlva... Szóval úgy néz ki, most is kimarad a móka...
-
-
azbest
félisten
válasz
z00mhead #6059 üzenetére
vagy a vlc playerrel
channels.conf [link]
ez szegedi, de a frekvenciát átírva más adótoronyéra szerintem menni fog ott is vele.itt pedig az adótornyok listája [link]
a vlc-re dobd rá a channels.conf fájlt és a nézet -> lejátszólista menüben ott lesz minden csatorna felsorolva... katt rá és próba hogy játsza e
Nem sérült meg az antenna csatlakozója vagy kábele?
[ Szerkesztve ]
-
premete
veterán
Sajnos, cirka 2 hét a beérkezése. Ennyiért ingyen van, egy antenna többe kerül.
Dupla áron már nem akkora business, hiába érzékenyebb, mint az itthon kaphatóak, 6900.- Ft-ért. Igaz, ennek mcx a csatija, és egy koax-mcx átalakító +550.- Ft arról a vidékről.
Bár a kislepke tetőantenna, vagy az erősítős szobaantenna sem tud többet a kis mágnestalpasnál, ha megfelelően van beállítva, 30 km.-re az adótól.[ Szerkesztve ]
-
premete
veterán
-
premete
veterán
válasz
bnorci71 #6046 üzenetére
Ezek nem tudnak, nincs külön video bemenetük. Volt egy olyan tunerem, amelyik tudta, Avertv pcmcia/ express card, annak van bemenete és csatlakozókat is adnak hozzá, 20K körül van, ki sem látszik a laptopból, ha nincsenek beledugva a csatik; hátránya, hogy laptop cserénél ha nincs az újban foglalat, mehet a fiókba. Előnye, hogy az analóg videokamera jelét is digitalizálta, és vezeték nélküli kamerát is rá lehetett kötni.
-
benvolio
őstag
Sziasztok!
Notebookhoz keresek USB-s tv tunert. Ezt találtam: Gigabyte U8000RH . Ez jóféle? Vagy ha tudtok ajánljatok valami bevált modellt.
Köszi. -
premete
veterán
válasz
zhagyma #6042 üzenetére
Ha beledugom a tunert a laptpba, a w7 rögtön felismeri Pinnacle PCTV 330e néven, elindítom a WMC-t, szintén felismeri, sőt 2 tunert talál, egy analógot és egy digitálist, végigkeresi az összes csatornát, és közli, hogy nem találhatóak tv-csatornák, győződjek meg arról, hogy csatlakoztatva van-e.
Úgyhogy viheted antennástól, amíg ki nem b***om a p***ába, ha megtalálom a távirányítót, azt is adom hozzá, lemezestől. -
azbest
félisten
válasz
#65675776 #6033 üzenetére
- azaz fagy, nem alkalmas tv nézésre dxva mellett (na az már egy előrelépés hogy csak hd-ban fagy)
- kezelőfelület
ezt már kibeszéltük másik topicban is, ha jól emlékszem erre az a válaszod, hogy keret nélküli módban használod. Ez a fél ablak lemarad dolog alapvető programozási hiba, könnyen javítható lenne.- chipset problémát is kibeszéltük már, a gyártónak ismernie kellett ezt a problémát, amikor a vista megjelenése után kiadott kártyáinál több típus is ezt a chipsetet tartalmazza. A leadtek sara ha nincs hozzá jól működő driver, neki kell ezt biztosítani, ha árulja. Tényleg nem mindig 100% a procihasználat: windows indítása után, ha semmilyen evr-t használó progit nem indítunk a pvr2 előtt, akkor néééha sikerül értemles szinten maradnia. Ez nem normális működés. Ez driver hiba, mivel a Microsoft leírása alapján néhány % teljesítményvesztést jelent maximum a win2000-ben megjelent lehetőségek használata. De virtualizációt támogató processzorral ez teljesítményvesztés nélkül is megoldható.
Nem kell third party programokat támogatni, ott a bda specifikáció, azon át kell tudnia kommunikálni... ezt meg is teszi... az más kérdés, hogy driver bug miatt hajlamos hibázni, ahogy saját programjával is megesik (bár valóban ritkábban).
Örvendetes, hogy a leadtek maga is fejleszt tv néző programot és nem mástól vesz ilyen licenszet, de ez nem mentség semmire. Ahogy az sem éppen hízelgő, hogy a többi gyártó szoftverkörítése még rosszabb. Én örülnék a legjobban, ha szopás nélkül tudnám használni a megvásárolt kártyámat. Elküldtem nekik a problémák listáját és a lehetséges megoldásokról információkat (google sokat segített), ha lesz fejlemény beszámolok róla.
(#6040) premete: linux alá sem sikerült belőni a pinnacle-t? Nem lehet, hogy valamelyik driver elcseszte a firmware-t rajta? Linux alatt és elvileg win alatti driver is feltölti az eszközre a firmware-t inicializáláskor (ha jól értettem a működésüket)
[ Szerkesztve ]
-
premete
veterán
válasz
zhagyma #6039 üzenetére
Köszönöm az együttérzést, tavaly ment simán a hozzáadott szoftverrel windows 7 alatt, az idén próbáltam az újabb drivereket is és az új pctv-t, valamint a a pctv wmc drivereket, de semmi: olyan, mintha nem lenne az antenna beledugva; egyik led világít, de arra nem emlékszem, hogy tavaly mindkettő világított-e. A távirányítóját nem is használtam, mert laptophoz a bt. egér kényelmesebb (azt sem tudom, hol van). Mielőtt kidobnám, szólok.
-
zhagyma
őstag
válasz
premete #6038 üzenetére
Megértem elkeseredésedet. Ha esetleg még nem próbáltad ezzel: [link]. Ha mégis kidobnád "elkapnám" ...
Nekem egy Fujitsu Siemens a legérzékenyebb tunerem, amibe a samsung / thomson gyártott annak idején RF tunert miniatűr faraday kalitkába zárva (ónozott rézlemez dobozba burkolva) a nagyfrekvenciás részt. Mindezt USB dongle kivitelben ...
[ Szerkesztve ]
-
premete
veterán
válasz
zhagyma #6037 üzenetére
Van pár usb-s cuccom, egyedül a Pinnacle adta fel a küzdelmet, azon se kép, se hang, se szerviz, kuka lesz a vége, asszem.
A többiekben van az AF9015-ös chipset, azok közül is a legérzékenyebb a legolcsóbb ebayes kínai cucc, a Pinnacle árából 7 darabot vehettem volna alaphangon. -
premete
veterán
válasz
#65675776 #6033 üzenetére
Esetleg tudsz egy szervizt, ahol foglalkoznak Pinnacle e330-assal?
Tavaly tavasszal vettem, nyáron használtam párszor, majd eltettem a fiókba, most a foci Vb-re elővettem, felismeri a w7, a WDC, de sem analóg, sem digitális csatornát nem talál egy darabot sem, ugyanott, ahol tavaly a gyengébb adóteljesítmények mellett is ment rendesen.
Az office depotban, ahol vettem, széttárták a kezüket........ -
törölt tag
-A 33-as PVR2-ben nálam az SD adások esetén működik rendesen a DXVA. HD adásoknál fagy csak. Illetve nem is igazán fagy le, mert le lehet állítani a PVR2-t még egy ideig rendesen. A kezelőfelület szétesése alatt mit kell érteni? Nem találkoztam ilyennel a Vista megjelenése óta. (Compro DTV 4-ben semmilyen szinten sem működik a DXVA, a Gigabyte tunerekhez mellékelt Presto PVR még csak EVR-t sem támogat, ráadásul még DVB-T alatt is csúszik a hang!)
-A CPU terheléses probléma a Conexant problémája, nekik kellene megoldani. A CX23885 és későbbi decoder-ek esetén javították (a Sonora-kat egyáltalán nem érinti már). Egyébként sem jelent minden esetben 100% CPU terhelést.Egyébként a Compro DTV általam eddig megismert hibáinak listája kb 5x-e a PVR2 hibalistájának, a Presto PVR pedig maga a hiba. A TotalMedia sem különb semmivel, amit ugye az Asus csomagol a tunerjei mellé, de abban legalább működik a DXVA. És amit nem árt észben tartani: a 3rd party sw-ek esetén semmiféle támogatás sem jár! (Ergo a GB, Asus és MSI továbbra is noname tunerek tekintetében.)
Összességében még mindig a PVR2-vel van a legkevesebb gond. Mindegyik ilyen célú sw-nek vannak hiányosságai, kinek mi az, ami ezekből gondot is okoz. Számomra pl elég komoly hátrány, ha analog módban nem határozhatom meg a felvételi paramétereket. Márpedig erre a legtöbb sw nem ad módot.
premete: A Pinnacle nem szűnt meg. Csak az Avid eladta a PCTV üzletágat a Hauppauge-nak. A Pinnacle már nem gyártja a továbbiakban ezen termékeket, de jópár dolgot még igen.
-
-
BaLee
addikt
Van egy DVB-T tetőantennám. A kérdésem az lenne, hogy ez vajon fogja az FM rádió jeleket? Magyarul rákötve egy erősítőre tudok rajta rádiót hallgatni?
-
premete
veterán
válasz
zhagyma #6021 üzenetére
Köszönöm a gyors választ.
Régebbi, 4.3.1-essel próbáltam, ahol a "nyújtás" gomb semmit sem csinált (m1;m2 hd jó volt alapból), bétát most meg már nem lehet letölteni, linkre pedig már annyi használhatatlan szoftvert vettem.....fél 13.3"-os képernyőn pedig nem leányálom a tv-zés
Mediaportál esetében is a kicsi kép volt a gondom, ahogy a legtöbb szoftvernél (Érdekes, a WMC esetén minden fullscreen-re nyújtható, többféleképpen is) Erőforrás gondom nincs az aláírásban szereplő konfiggal, 1600 Mhz-en megy hdtv-vel, 30% cpu és 50% szabad ram mellett, PIP-nél megy fel 2400-2530 Mhz-re.
Linuxtv-t próbáltam, igaz pár hónapja, utánanézek az új kernel modulnak. -
azbest
félisten
válasz
zhagyma #6021 üzenetére
AF9015 támogatást megerősítem, próbáltam (ubuntu 10.04 alá tettem fel forrásból a v4l-dvb csomagot). Ki kellene deríteni azt, hogy milyen tunert tartalmaz a tunered, nekem az olcsó kínai dongle egy újabb, még nem támogatott tunerrel van szerelve, de találtam hozzá patch-et:
http://www.dealextreme.com/forums/Forums.dx/Forum.8309~threadid.644198A srác magyar, aki leírta
VaZso
Linux és Win alá is tudom ajánlani a vlc playert
Néhány hasznos link:
linux alá példa konfig fájlok:
http://sala.melda.info/linux/dvb_t/index.htmlA hu-Budapest tartalma értelemszerűen átírható más adótorony frekvenciájára, ha arra lenne szükség. A channels.conf windows alatti vlc-hez is jó, a playlistben mutatja az összes adót, úgy még az euronews hangja is stimmel. Lehet, hogy ott is elég egy az aktuális csatornalistából csak a frekvenciákat átírni, ha más adótoronyról veszitek.
Itt a jelenlegi szegedi/szentesi lista: [link]Debian/ubuntu rendszerre az 1.1-es (legfrisebb) vlc telepítése:
http://linuxers.org/howto/how-install-vlc-11-ubuntu-1004-lucid-lynx
Ez értelmesebben megy nálam, mint a csomagból felrakott 1.0.6.[ Szerkesztve ]
-
C_hris
tag
A Home Cinema Software miért mindig egyszerű színösszállításban jelenik meg? Eddig ment normálisan most meg valamiért nem hajlandó csak így elindulni.
-
zhagyma
őstag
válasz
premete #6020 üzenetére
... A Dvbviewer-t próbáltam, leszámítva, hogy nem csinál a sztreccs gomb semmit, ...
Itt arra gondolsz, hogy teljes képernyőre "kinagyítani" az adást? Szerintem lehet, igaz DVBViewer 4.3.1 beta160 van vann fennt.
" ... a Mediaportált esetleg próbáltad? ..."
Kb. egy évvel ezelőtt próbáltam. Akkor a Hauppauge tunerem "öregecske" drivere még nem tudott prezentálni szabványos DVB-C interface-t (speciális hardware verzió), így maradt a DVBViewer. Az feltűnt, hogy a MediaPortal felépítése (client / server) miatt sokoldalú és relatíve erőforrásigényes de jónak tűnő program. Ha otthoni "műrosszórást" terveznék ezt választanám windows platformra ...
" ... mind AF9015 chipset-es és Linux alatt nem támogatott. ..."
A LinuxTV szerint az AF9015 demodulátor chip linux kernel szinten támogatott. Legfeljebb a tunerben elhelyezett RF chip-t és támogatását kell kideríteni ugyanazen oldalon ...
-
premete
veterán
válasz
zhagyma #6019 üzenetére
A Pinnacle sem jobb, sőt, azt hiszem, meg is szűnt.
A Dvbviewer-t próbáltam, leszámítva, hogy nem csinál a sztreccs gomb semmit, jó cucc és nem is drága, a Dvbdream viszont gyakran kilép..
Látom, nagyon képben vagy a témában, a Mediaportált esetleg próbáltad?
Nincsenek nagy igényeim, csak annyi, hogy W7 64 bit alatt minden adást tegyen ki teljes képernyőre, mint a WMC, és tudjam beállítani, hogy például ha 20.00-kor kezdődik a közvetítés, csak a meccset vegye 20:30-tól 21:20-ig és a második félidőt 21:30-tól, valami elterjedtebb formátumban, ne wtv-ben.
Windows-os érdekelne, mert amim van az mind AF9015 chipset-es és Linux alatt nem támogatott. -
zhagyma
őstag
Elég "gáz" ez a Leadtek hibalista, de megnyugtatlak a Hauppauge sem áll jobban. 3/4 évet vártam egy számomra fontos driver update-ra. A support finoman szólva letagadta a hiba létezését, majd a hibajavítás elkészülte után büszkén közölte, hogy kijavítva. A Hauppauge szoftverekről pedig mindet elmond, hogy DVBViewer-t használok ...
-
Rick4
félisten
válasz
z00mhead #6009 üzenetére
Csak tisztázásul: a PAL norma 720X576, tehát még kisebb, mint amit írtál, és az analóg (tehát tömörítetlen földi antennás vétel azért nem olyan rossz, a kábeltévé minőségi mutatói meg úgyse passzolnának egy lcd tévé tulaj igényeivel, tehát mindegy is) elvben nem lenne baj a digitális, műholdon sugárzott mpeg2 multistream-be tömörített csatornákkal se, azok feltétlenül rosszak, holott egyesen 708X756, sőt, 708X480-ban mennek, minden csak akarás kérdése. Sőt, az is előfordul, hogy a digi tv nagyobb bitrátával rosszabb képet produkál, mint pl a upc...
-
premete
veterán
Sajnos, a többi cucchoz adott szoftverek sem állnak a helyzet magaslatán.
Blazetv 6.0: nem lehet nyújtani a képet, így nem hd adások képe kicsi
Totalmedia 3.5: nem megy w7 64 bit alatt (de talán 32 bit alatt sem)
Még legjobban a WMC jön be, leszámítva, hogy PIP-et nem tud, időzítést sem igazán, és a wtv fájlokat vagy a fapados movie makerrel, vagy fizetős cuccokkal lehet áttenni emberi formátumba. -
azbest
félisten
válasz
z00mhead #6012 üzenetére
- A hozzá kapott pvr2 program csak hardveres gyorsítás nélkül használható (minden leadtek kártyánál ez van), mert különben pár perc után lefagy. Tehát valami alternatív programot kell használnia, ha a procija nem elég erős (vlc player 1.1.1 hamarosan kijön nvidia és ati kártyán is dxva képességgel). Talán xp alatt nem fagy ki, de vista és win7 alatt bugzik. A program kezelőfelüelte is rendszeresen szétesik, mert nem tudnak egy ablakot se leprogramozni.
- az 1800h digitális része hajlamos beragadni egy frekvenciára, ilyenkor a gép újraindítása szükséges, náha áramtalanítás - driver bug.
- 64 bites windows alatt 2GB-nál több ram használatakor az analóg adás nézése közben egy processzormagot teljes mértékben lefoglal (egymagos gépben 100% procihasználat) ezért olyan mintha nem lenne szinkronban a kép és a hang. Driver bug - ezt nem is fogják kijavítani, mert az analóg chipset driverét vacakul portolta a chipset gyártója 64bitre és magasról tojnak erre.Ez saját tapasztalat, a Leadtek support nem olyan jó, mint ahogy terjesztik. Sok a bug és nagyon nehezen javítják, már ha javítják. Rendszeresen jön ki újabb pvr2, de a bugok nagyrésze marad.
(#6011) jarvitom
ha csak az analóg kábeltv adást akarod rákötni, akkor bármely olcsó analóg tuner megteszi. Ha földvelszíni digitális adást is néznéd (dvb-t), ahhoz 2-3 eft körül lehet kínából usb-s tunert rendelni. Ha kábeles digitális adást szeretnél (dvb-c), akkor ahhoz másfajta tuner kell, nameg a legtöbb szolgáltatónál csak az általuk adott stb -vel lehet nézni az adást.[ Szerkesztve ]
-
z00mhead
tag
válasz
jarvitom #6011 üzenetére
Ha már belső, akkor hybrid (analóg és digitális egyben) 12 ezerért Leadtek DTV1800H
Hála bzoley kollégának a támogatás és a működés garantált.
A fogyasztás egy másik kérdés.
Maga a tuner kártya egy modernebb gépben nem kéne, hogy 5-10%-nál nagyobb prociterhelést generáljon, ha van egy rendes videókártyád (a digitális adásoknál).
Analógnál meg végképp, de arról nyilatkozzanak azok, akiknek ilyesmije van. -
jarvitom
csendes tag
Ezek szerint érdemes lenne belső tunert beszereznem. Melyik ma a leginkább ajánlott tuner a piacon 15K alatt?
Ui.:Átlagosan a rendszert hány százalékban terheli le (a villanyszámla miatt)?
-
C_hris
tag
Sziasztok!
Van egy ilyen tunerem: TerraTec Cinergy HTC USB XS
Az a probléma vele hogy az analóg adásokat nem tudja fogni, a scan részen csak a DVB-C és DVB-t jelenik meg, ezen kívül hd adásoknál nincs se kép se hang. Van valakinek hasonló tapasztalata ezzel a tunerrel? -
z00mhead
tag
válasz
jarvitom #6008 üzenetére
Google-öztem egy kicsit, de analógból DVI-os nem nagyon van.
A másik felvetésed (ami nem rontja le a képminőséget) pedig nem nagyon teljesíthető. Az analóg kábeltévés adás 768×576 (PAL) képpontja 1920×1080-ra széthúzva rettenetesen néz ki (ezért szív a legtöbb LCD/Plazma tévé tulaj a kábeltv szolgáltatással).
Vannak persze képjavító algoritmusok, elektronikák és egyéb sarlatánságok, de csodát ne várj, főleg ne úgy, hogy a hazai tv-adások 95%-a 4:3-as arányú, a te monitorod meg 16:9 (lapos fejek vagy fekete sáv a monitor két oldalán, te döntesz).
Ha már eldöntötted, hogy 10-15 ezret beruházol egy külső tunerre, én inkább azt javasolnám, hogy vegyél egy 50-72 centis katódsugárcsöves tévét használtan, azzal lényegesen jobban jársz.
Később, ha átállsz digitálisra, a set top box-ot pedig rá tudod kötni mind a a monitorra, mind pedig a tévére...[ Szerkesztve ]
-
jarvitom
csendes tag
Sziasztok!
Végül is egy külső analóg tunert keresek, ami támogatja a monitoromat is (1920*1080, 16:9). A monitorhoz DVI-vel csatlakoztatnám. Tudtok valami megbízható kártyát ami nem rontja le a képminőséget és megfelel az előző feltételeknek?
Kösz a segítséget!
-
lorenzen
aktív tag
válasz
ktommy91 #6005 üzenetére
Igen, a ma forgalomban lévő VGA kártyák tudják a hardveres lejátszás támogatást.
DVB-S vs. DVB-S2:
Valóban, a műholdas HD adások döntő többsége csak S2 kártyával lenne fogható. Elméletben, mert gyakorlatban szinte mind kódolt.
A magyar (HD) FTA csatornákat sikerült szétszórni a holdak között. Forgatómotort vagy többfejes rendszert kell alkalmazni.
Egyedül a német közszolgálati tévé HD adásait lehet szabadon nézni. Van egy angol nyelvű töltelék HD csatorna.
Van néhány FTA angol csatorna. Javarészt a BBC csatornái 1 HD adóval kiegészítve. Ezek nézhetőek, csak Magyarországon akkora parabola kell hozzá, hogy azonnal vagyonosodási vizsgálat alá von a hatóság.De még mindig nem derült, ki hogy valóban műholdas digitális adást szeretnél fogni?
-
azbest
félisten
válasz
ktommy91 #6005 üzenetére
ha a hozzá használt szoftver képes használni a vga ilyen tudását akkor igen. Vlc player egyre többet tud, hamarosan ati kártyákat is szereti az nvidia mellett.
Néztem a dvb-s tunert, amit linkeltél. Azzal lehet fogni hd adásokat is? A weblapon dvb-s tunerként írják, de már van dvb-s2 szabvány is, amit a régebbi tunerek úgy tudom még nem ismernek... és a hd adásokat is úgy tudom hogy az s2 változatban adják. Itt nem csak mpeg2/mpeg4 kódolásban van különbség, hanem a jelátvitelben is.
Ebben nem vagyok járatos, de érdemes lehet utánanézni, hogy van ez.
[ Szerkesztve ]
-
lorenzen
aktív tag
válasz
z00mhead #6002 üzenetére
Az analógra létezik valami kínai eszköz. D-SUB kábelen küldi ki a jelet.
Román webshopok árulták 1-2 éve olcsón.Digitálisra nincs, illetve ami van, azt STB-nek hívják, ahogyan írtad.
Én járhatóbb útnak látom a monitor cserét. Az LG bizonyosan gyárt ilyen öszvér készüléket.
Kicsit drágábban meg ott a televízió, amit monitornak is lehet használni. -
z00mhead
tag
válasz
jarvitom #6001 üzenetére
Helló!
Olyan, ami önálló (standalone) analóg és digitális vételre is lakalmas, nem sok van, sőt.
Csak analógra 12-20 ezer között van már megoldás, pl ez.
Külföldről hozni némiképp olcsóbb: $39Ha HDMI-s a monitorod, akkor a digitális adásokhoz elég egy STB, mindegyiken van HDMI, de ezek nem szoktak tudni mit kezdeni az analóg adással.
Hibrid megoldásról én még nem nagyon hallottam, de hátha van itt valaki, aki igen.
Egyébként nem olcsó megoldás, készülj fel rá. -
jarvitom
csendes tag
Hello!
Egy olyan TV-tunert vennék amit akkor is tudok használni, ha nincs bekapcsolva a gép, csak a monitor. Jelenleg kábeltv előfizetésem van, ezt kéne megjeleníteni a monitoron, de gondolom a jövőre nézve digitális adást is kéne fognia.
Tudnátok ajánlani nekem egy ilyen tunert?Előre is köszönöm a segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Politika
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Melyik tápegységet vegyem?
- Autós topik
- 2026-ra halasztotta a Siri felturbózását az Apple
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- NFL és amerikai futball topik - Spoiler veszély!
- Google Chromecast topic
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 13400F / 32GB DDR5 / RTX 4070 Super / 1TB SSD
- GAMER PC Eladó ! I5-10400F 500GB SSD 16GB DDR4 RTX3070 8GB!
- Fujitsu Lifebook U728 12" i5-8250 (4/8), 16/256 fémházas fullhd win11pro laptop eladó olcsón
- Meta Quest 3s 128GB VR Headset ajándék fejpánttal + 2 év CSEREGARI
- Egy szálon csúcs: új Intel i3 4,4 GHz 1215U, 6 mag / 8 szál, 16 GB / 1 TB
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest