Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Milyen videókártyát?
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- ZIDOO médialejátszók
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- AMD Ryzen 7 / 5 / 3 1***(X) "Summit Ridge" (AM4)
Új hozzászólás Aktív témák
-
zhagyma
őstag
válasz Capella #2399 üzenetére
A Budai várban mért jelszintváltozások alapján a Széchenyi adó teljesítménye kb. az alábbiak szerint csökkenhetett (jelszintarányok alapján):
UHF 55 = 6kW -> ~1.5kW
UHF 62 = 10kW -> ~1.5kW
Ez az oka a rossz vételnek. A valószínűsitett ok a DAB+ kísérleti adás és / vagy a Száva utcai adókísérletek. Az adók vízszintes polarizációja maradt, de a polarizáció változhat a visszaverődések miatt a vételi helyen (lakótelepi betontenger). A jelenlegi ERP adóteljesítmény mellett az antenna után közvetlenül erősíts, vagy erősítős antennát használj.
Tragédia -
Capella
senior tag
válasz zhagyma #2372 üzenetére
A hétvégén nem tudtam szórakozni vele, de most bekapcsolva változatlanul rossz lett az adás nálam.
Ha tényleg elindult volna Száva utca, akkor inkább javulni kellett volna.
Inkább az van, hogy a szemközti házról visszavert jelet vettem eddig, most meg a Száva utca jelét pont az a ház árnyékolja le.
De akkor mitől lett totál rossz az eredeti Széchenyi hegy?
Az m1-m2 nézhető, persze kockásodik időnként, de a jellemzők durván fele olyan jók, mint eddig.
A Duna-Autonómia vagy nincs, vagy csak nyomokban, de a kép sem áll össze.
Ez volt állított és fektetett antennával is. Majd kell még próbálkoznom áthelyezni az antennát egy lehetőségek szerinti másik és jobb helyre.
Vagy még az van, hogy át van kábelezve a lakás a kábeltévével, és ha az megszűnik, annak a kábelét felhasználva az előszobában erre rákötöm a szobaantennát, vagy legrosszabb esetben egy erősítőset, és akkor az előszoba ablakon keresztül talán direktben tudná fogni a Széchenyi hegyi adót.
Ez a DVB-T, meg Antenna Hungária, meg sugárzási feltételek egy vicc. Egy nagyon rossz vicc.
Egy dologra jó egyelőre. Pénzt átpumpálni a HírTV és ATV számlájára.
Ezt a szerepet tökéletesen betölti, így most már szkeptikus vagyok a vétel javulásával kapcsolatban.[ Szerkesztve ]
-
totyax
aktív tag
válasz wassermann #2397 üzenetére
Így már ez is világos, kösz!
-
totyax
aktív tag
válasz wassermann #2395 üzenetére
Kösz. Az első felét nem igazán értem, de a második fele világos.
-
totyax
aktív tag
Sziasztok. A többfejes parabola (tányér) elvileg mire jó?
-
-
soveny
csendes tag
Sziasztok!
Pátyon (Budakeszi mellett) továbbra sincs semmilyen sikerem a DVB-T-vel, ami érthető, mert csak a tv-tuner (Asus Tiger-S) saját botantennájával próbálkozom. A TSReader 0,640, 0,320 értékeket ad a 746MHz-re, és semmi adatot nem tud betölteni (adatforgalom is 0 Mbit, zöld tárcsa sem forog a jobb alsó sarokban). Kérdésem, hogy vajon egy ilyen +18dB, vagy épp ilyen, +21dB (vicces a HDTV-ready felirat ) antennával véleményetek szerint nagyobb szerencsével járnék-e? (Nem látok rá közvetlen a Széchenyi-hegyre.)Kösz!
[ Szerkesztve ]
-
ati2
őstag
Van most valami radio adás?
A szentesi adón csak ezt látom 64 kbps 48 kHz és néma csend mind a 3 adóra
-
marcias
őstag
Sziasztok, talán jó helyen kérdezek: Olyan digitális TV-tuner, vagy egyéb bármilyen megoldás érdekelne, amivel HDMI jelet lehet számítógépben fogadni, és rögzíteni. Egy set-top boxból érkezne HDMI-n a jel. Köszönöm.
-
ChiliChili
tag
Valószínűleg beindult a Száva utca, mert most bejön a két Duna is, ami eddig nem volt így és nagyon jó a jelerősség, az időjárás ellenére is.
-
plaja
csendes tag
Megindultak a rádiók kísérleti adásával is.
Nálam (Kabhegy 818 MHz) 3 rádióadás fogható számítógépen DVB Viewer programmal
Rádió DVB-T teszt 1, Rádió DVB-T teszt 2, Rádió DVB-T teszt 3, néven jön az MR1-2-3.
Alakul ez.[ Szerkesztve ]
-
PikkPukk
csendes tag
Nálam (3. ker) is M1,M2 éppen nézhető még, Duna kakukk.
Jelszint a béka hátsója alatt...Arra egyébként én is nagyon vigyázok, hogy ne legyen szemetes az OS. Gyakori "system restore"-t művelek (bár ezt elsősorban néhány trial program miatt), és odafigyelek arra, hogy milyen progit, milyen drivert/codecet rakok fel (system restore, csekkelt install, sysbackup). Csináltam külön user-t is, admin jogok nélkül, többnyire azt használom. Másfél év alatt nem lassult be, nem köhög az XP...
[ Szerkesztve ]
-
zhagyma
őstag
Egyrészt Budapesten köd van és még sok helyen az országban a www.met.hu szerint. Ekkor bizony erős csillapítás szenved a kisugárzott jel a ködben való terjedése során. Ilyenkor szükség van arra a bizonyos +6dB időjárási tartalékra, amit az AH is melegen ajánl a vételi oldalra. (Minél távolabb vagy az adótól, annál nagyobb ez a csillapítás). Másrészt lecsökkentették az adó teljesítményét a Széchenyi hegyen és "matatnak". Ez már túl sok egy átlagos vételi helyen.
Érdekes módon viszont Budaőrsről, Budakesziről folyamatosan erősődő stabil vételről számoltak be még délután. Budapest más részein pedig nézhetelen az adás. Most vagy a beszámolókban van a hiba, vagy nagyon fura dolgok történnek.
-
hati
addikt
Nálam nézhetetlen lett az adás.
-
-
zhagyma
őstag
válasz Capella #2367 üzenetére
Pontosan nem tudni, hogy mi történik. Egy úriember egy hónapja 1-2 napi rendszerességgel mért értékei a tegnapi napon az 55/62 csatornákon a korábbi jelszint töredékét jelezték. Ma hajnalban más fórumokon, Budapest déli részéről viszont drasztikusan vételi minőség javulást jeleztek. Lehet, hogy kísérleteznek a Száva utcai adóval.
Addig is érdemes figyelni az adás paraméterei küzöl az alábbiak változását:
védelmi intervallum (GI = 1/8)
hibajavító kód / konvoluciós kód arány (FEC=3/4),
transport stream bitrate (~24,5Mbps) -
Capella
senior tag
válasz zhagyma #2356 üzenetére
Hogy mit csináltak, nem tudom, de totálisan leromlott az adás.
Eddig jött minden elég rendesen, magas jelszinttel, időnként voltak kockásodások.
Most a Duna és Autonómia egyáltalán nem jön, nulla jelszint.
Az m1-m2 jön de csak közepes jelszinttel, és a további kijelzett 4 minőségi jellemző alapján is jóval rosszabb a jel.
Viszont érdekes módon az adás minősége nem lett sokkal rosszabb, mint előtte. Alig kockásodik jobban.
Pedig már korábban azt hittem egész jó jelet fogok a passzív szobaantennával. Pre Viterbi lecsökkent az e-3 nagyságrendről az e-4 tetejére, az AGC is -300 alatt volt az m1-m2-nél. A Dunák ennél rosszabbak voltak.
Most jóval rosszabb minden jellemző, csak a kép nem annyira. Már amelyik fogható.
Próbáltam fektetni az antennát, nem változott.
Akkor eddig miért kockásodott, amikor talán már jónak kellett volna lennie?
Vagy mi lesz itt, lesz egyáltalán normális DVB-T adás.?Egy cikkben írták, hogy jelenleg csak 15% teljesítménnyel adnak, ha igaz. Most már akkor még annyival sem.
Ha a 15% tényleg igaz, még annyi remény van, hogy pár év múlva talán mégis lesz az 50% is, vagy 100.[ Szerkesztve ]
-
kugyu21
senior tag
Nekem a Pinnacle Hybrid Pro a gyári progijával, 2.4 GHz procival, 9550 vga bekapcsolt gyorsítással gyakorlatilag csak állókép volt (Mindigtv). Itt a fórumon kapott korrepetálással (még egyszer köszönet ezért NRC-nek) a teljes gyári szoftver lecserélésével már filmszerű volt de azért még így is akadozott jócskán.
Szerintem pedig az lenne a tisztességes ha feltüntetnék a tuner milyen szolgáltatásának használatához milyen teljesítmény szükséges (ha már a max-ot nem tüntetik fel).
De akár a magyar forgalmazó is felül bélyegezhetné, hogy a HD-hez ennél nagyobb gép kell, hiszen ma aki hibrid tunert vesz általáben azért veszi mert HD-t is akar nézni (ha nem, elég lenne a 1/4 áru cucc is).
Az konkrétan mit jelent, hogy az OS nincs leamortizálva?[ Szerkesztve ]
-
bzoley
veterán
válasz kugyu21 #2363 üzenetére
Attól függően változhat, hogy milyen formátumot, felbontást használnak az adott országban. HD adás nem mindenhol van, és ha ráírnának a dobozra 5-6GHz-es cpu-t, kicsit elriasztaná a vásárlót, holott egy 2GHz alatti cpu is elég lehet, ha a vga tud segíteni, és az OS sincs leamortizálva, teleszemetelve. Az átlag adáshoz általában elég a feltüntetett követelmény.
Mondjuk ahhoz, hogy minden flottul működjön, kell némi szerencse is.Tévékhez hülye vagyok, ezért sincs tévém
[ Szerkesztve ]
-
kugyu21
senior tag
Ez országonként különbözik ? Szerintem elég lenne ha leírná a rendszerkövetelményt mpeg2 és mpeg4 esetén, vagy a nagyobbat és abba beleférne a kisebb is.
Dolgoztattam a vga-t is de az sem volt elég. Nagyobb gépre egyenlőre, ezt kivéve, más okból nincs szükségem ezért tuner helyett egyenlőre maradok a STB-nál, vagy ez [link] is fel tudná okosítani az mpeg2 tuner-ű TV-met a Mindigtv vételére?[ Szerkesztve ]
-
bzoley
veterán
válasz kugyu21 #2361 üzenetére
Sajnos nem létezik akkor csomagoló doboz, amire ráférne a követelmény országonként.
Ahogy korábban említve lett, feltüntették az épp aktuális, átlagos követelmény, a lokális követelményeknek sajnos a fórumokon kell utána járni. Hw-es vevőt nem nagyon árulnak, jelentőssen megnövelné az eszköz árát. Kiegészítő, transcoder kártya létezik, nem feltétlenül emberi áron, inkább érdemes a vga-t segítségül hívni. Cpu még talán érthető, de ha tévézel, miért ne dolgoztatná a vga-t, azért(is) van, más munkája nem nagyon van közben. -
kugyu21
senior tag
válasz PikkPukk #2346 üzenetére
Én is pont erre akartam felhívni a figyelmet, hogy a tuner vásárláshoz gép is kell, és nem is biztos, hogy csak pont akkora amekkorát javasolnak (persze mindannyian HD-ról beszélünk).
Elég szomorú, hogy önképzőkörbe kell járni, vagy külön tanfolyamot kell elvégezni ahhoz, hogy valaki használható eszközt tudjon vásárolni.
És tényleg nem létezik olyan tuner amelyik hardveresen végzi a dekódolást, nem terhelve ezzel a szükségesnél jobban procit és a videokártyát?[ Szerkesztve ]
-
gombi86
csendes tag
igen, természetesen parabola. csak az a kérdés hogy analóg vevő egységet is csatlakoztathatok-e hozzá? vagy nem?
-
zhagyma
őstag
válasz zhagyma #2355 üzenetére
Biztos jel lesz még az adásparaméterek változása. A védelmi intervallumnak csökkennia kell 1/8-ról 1/32-re. A konvolúciós kódaránynak meg kell változnia 3/4-ről 2/3-ra. Ezen beállítások mellett a transport stream bitrate-je nem fog változni. Elképzelhető nagyobb bitrate-t eredményező eset is.
[ Szerkesztve ]
-
zhagyma
őstag
"Ellenőrzés" alatt valami ilyesmire gondoltam. A teljesítmény akkor sok, ha a Széchenyi hegyi adót megtámogatja SFN rendszerben a Száva utcai. Ekkor arányosan csökkenteni kell a Széchenyi hegyi teljesítményt. Ha nem így lenne túllépnék az 55 / 62 csatornákon a zavarokra, az NHH által előrt határértékekeket.
[ Szerkesztve ]
-
zhagyma
őstag
Ez azért van, mivel ma 11:10-kor mértek a Budai várban. A DVB-T adás jelerőssége a mérések szerint töredékére csökkent a 62 / 55 csatornákon, miközben az analóg frekvenciákon és DVB-H esetén a jelerősség maradt. Ez nem írható az időjárás rovására, azaz csökkentették a Széchenyi hegyi adó teljesítményét. Ez előjele lehet a Száva utcai adó SFN rendszerű indításának.
Bocs a vételi körülményeidre rosszul emlékeztem.
-
bzoley
veterán
válasz zhagyma #2347 üzenetére
Szerintem még az ablakon kihajolva sem látnék rá. Feltéve, hogy a kékkel jelölt helyen lévő toronyról van szó.
Amúgy sok mindent nem tudnék ellenőrizni rajta. Eddig is teli zölden világított a program, nem igen észlelném a változást.
Annyi változás most viszont van(jó ideje először), hogy alig mutat valami vételt, a minimum körül ugrál. Az adás még nem akadozik.[ Szerkesztve ]
-
gombi86
csendes tag
Sziasztok! csak annyiban vág ide, hogy analóg/digitális a kérdés. Van egy upc-től rámmaradt antennám. fogalmam nincs, hogy az analóg vagy digitális, de a kérdésem az, hogyha egy analóg boxot kötök rá, akkor fogok tudni valamiféle adást fogni? Gondolom jól látszik a kérdésemen, hogy tök nem értek ehhez. Várom válaszotokat, előre is köszi!
-
PikkPukk
csendes tag
válasz PikkPukk #2345 üzenetére
Korr.
1. Én egyébként a DVB-T-ről beszéltem, nem az analóg adások vételéről...
2. Azt akartam elregélni (csak megkutyultam egy kicsit), hogy a DVB-T tuner csak továbbítja a tömörített digitális jelet a számítógépbe, a dekódolás (ami az igazán gépigényes) a számítógép feladata.
3. Valszeg amikor a tuner dobozára ráírták a gépigényt, akkor még csak elméletben létezett H264 HD adás (ennék fogva a feltüntetett gépígény az MPEG2-es SD adásokra vonatkozik), ennélfogva nem is kellene figyelembe venni.
Inkább olvassál fórumokat... -
PikkPukk
csendes tag
válasz kugyu21 #2344 üzenetére
Magának a tunernek nem sok köze van ahhoz, hogy akadásmentesen le tudd játszani a DVB-T-n fogható adásokat. Elsősorban a vett adás felbontásától, kódolásától, bitrate-jétől függ (H264 HD-hez sokkal erősebb gép kell, mint az MPEG2 SD adásokhoz kellett). De ezt már talán sokszor elmondtuk...
Talán csak annyi, hogy a tunerek és az USB lassúsága (nem tökéletes/folyamatos átvitele) miatt erősebb gép kell az akadásmentes lejátszáshoz (tévénézéshez), mint hogy ha winyóról játszanád le ugyanazt a filmet.
Nekem AMD X2 3800+ (2Ghz) proci van, a winyóra felvett full HD műsor lejátszása kb. 60% körüli CPU-t használ (VGA rásegítés nélkül). Közvetlenül a TV adást nézve - gyorsabb mozgásoknál - néha megakad, bár ez most lehet a gyenge jel miatt is.
Ja, és egy megfelelő H264 támogatású VGA kártya jelentősen gyorsít a dekódoláson. Ilyenek az ATI HD sorozatú kártyái (bár van 1-2 kivétel) és az újabb GeForce (9xxx ?) kártyák is. Persze a hardveres (VGA) dekódolást a dekóder szoftvernek is támogatnia kell (pl. a Leadtek PVR2 lejátszójához adott ArcSoft dekóder támogatja).Szóval nem egyszerű az eset, utána kell nézni egy kicsit...
Summa, summárum: majdnem mindegy, hogy melyik DVB-T tunert veszed (bár azért legyen valami márkás darab), sokkal lényegesebb a software támogatás.
Akadnak még nem "gyári" (alternativ) lejátszók is: pl. ProgDVB (fizetős sajna), DreamDVB (ezt nem próbáltam még). Nekem Leadtek DVB-T USB vevőm van, amihez a Winfast PVR2 lejátszót használom. Ez sem egy csúcs progi (sok bosszantó apró hibával), de azért még használható.[ Szerkesztve ]
-
kugyu21
senior tag
válasz funkygee #2343 üzenetére
Nem a konkrét kártya ellen akarok szólni, azt nem ismerem, de a szükséges rendszerkövetelményekkel (ez magyarul nagyon rosszul hangzik) kapcsolatban nekem fenntartásaim vannak.
Korábban már írtam saját tapasztalatomat egy (teljesen más márka) USB-s eszközzel kapcsolatban, amelyik a dobozon lévő felírat szerint 2GHz-es procit elégségesnek mondott. A telepítés után előkerülő readme file már 2,4GHz tartott szükségesnek. Az én gépem ennek még éppen megfelelt, de mível a használat során nagyon döcögött lefuttattam a telepített programok között talált elemző progit, ami már 3GHz-es Dual-Core-t követelt. Ekkor már nem örültem annyira.[ Szerkesztve ]
-
funkygee
aktív tag
Erről a hybrid tunerről mi a véleményetek? [link]
30€ plusz szállítás, alul van az oldalon leírás, h.264 es azt írja.
-
Capella
senior tag
válasz wassermann #2341 üzenetére
Pont ez a legszemetebb dolog az egészben. Mindenki azt hitte, vagy így volt érzékeltetve, hogy tényleg vehető lesz a DVB-T adás egy szokásos USB stick vevővel és picike botantennával.
Ez a tetőantennához kötés egy agyrém. Nem tudom, hogy létezik-e ilyen a világon még rajtunk kívül.
Ha nem, akkor Hungaricum, és pályázzunk a Guinnes rekordra, mint legfeleslegesebb, legpazarlóbb digitális adás megvalósítása.
Én annyiban szerencsés vagyok, hogy passzív szobaantennával is egész jó. -
wassermann
Topikgazda
A visszafogott adóteljesítmény, a vevő oldalon fog villanyszámlaként jelentkezni. Sok kis antennaerősítő zabálja majd az áramot és sajnos úgy néz ki nem lesz meg, a beígért nyugati, akár buszon vagy taxiban is nézhető DVB-T... inkább a mobiltelefonos fizetős szolgáltatásra mozdulnak.
-
zhagyma
őstag
Sajnos igen. 2009-ben újabb gerincadók lépnek be az adóhálózatba és évente újabbak és újabbak (AH lefedettségi terv). Ezek eltérő frekvencián fognak sugározni (MFN). Reményt adhat, hogy egy vételi helyen több "közeli" gerincadó közül lehet majd választani. A tetőantennás vételre tervezést úgy tűnik komolyan gondolták. Nagyobb városok közelében várható, hogy SFN rendszerű adókkal "feljavítják" a vételi körülményeket.
[ Szerkesztve ]
-
zhagyma
őstag
Értem. Nagy valószínűséggel mindkét muxot reflektált jellel veszed, mivel nem vagy adóközelben. Okok:
A reflexió eredménye a vevőn jelerősség csökkenésben vagy növekedésben nyilvánul meg egy adott frekvencián / mux-on. Ha az antennát leteszed valahova, akkor az antenna körül egy hullámhossznyi sugarú gömbben kell találnod egy jelerősség maximumot egy adott frekvencián, ahol az adó felől jövő hullám és a reflektált hullám összege térerőmaximumot okoz (jelerősség maximum). Ez jelenti nálad azt a 20-80 cm arrébb rakást.
A reflexió frekvenciafüggő. Azaz eltérő frekvencián más térpontban lesz a maximális jelerősséged (térerőmaximum).
A reflexió irányfüggő mivel az adóból jövő hullám és a reflektált hullám valamilyen szögban találkozik és összegződik. Ekkor egy irányított karakterisztikájú antennát az összegzett térerővektor irányába kell fordítani a maximális jelerősség elérése érdekében.
Hogy ne legyen egyszerű a DVB-T esetén még ez variálódik. Itt ugyanis egy mux 8 MHz széles csatornájában 8192 vivő van 8K üzemmód esetén, amelyek a szimbólumidőnek megfelelő frekvenciatávolságra vannak. Ha végig gondolod lesznek vivők, amelyek fázishelyes összedódnak a reflektált vivőpárral és lesznek, amelyek ellenfázisban kioltódnak. Ezt a DVB-T vevő a pilót vivők segítségével megpróbálja kompenzálni, azaz megpróbálja azonos szintre hozni minden vivő jelszintjét, hogy a demodulátor képes legyen felismerni a vivőre modulált szimbólumot (6 bit -> 64QAM). Ez valószínűleg nem sikerül minden vivőre egyidejűleg a reflexiók miatt, ezért marad a vitrebi, reed-solomon hibajavító kódolás. Ezért mondom, hogy a jelminőség fontosabb, mint a jelerősség.
[ Szerkesztve ]
-
ati2
őstag
válasz zhagyma #2332 üzenetére
Az a furcsa, hogy egy irányból jön a két mux, az antenna szentes felé néz, és tereptárgy sincs az útban (csak pár levél nélküli fa).
A Szentes irányába állított antennán +/- 15° körül fordíthatok az antennán, hogy legyen egyáltalán quality.
Csak kicsit arrébb kell rakni az antennát 20-80 cm-et, mert vagy az egyik, vagy a másik mux jön jól. Köztes helyen meg nincs stabil jelszint, főleg a 826 MHz-en.Szóval nem tudom, hogy reflektált vagy közvetlen jelet fogok, mert ugyanabba az irányba néz mindig az antenna
-
zhagyma
őstag
válasz MCWRusty #2335 üzenetére
Az ERP viszonyok hasonlítgatása csak azonos frekvencia / csatorna esetén tehető meg egzakt módon. Én sem ezt tettem, ezért fenntartással kezeld ezeket a számokat, csak becslésre jó.
A végleges esetben a jel hasonló lesz, mint a jelenlegi DVB-H-nál (38 csatorna, amely az AH szerint a tervezett maximális ERP-vel megy). Addíg is bízzál a Száva utcában, amely a Széchenyi hegyivel SFN rendszerben fog működni. Az SFN adásrendszer az olimpia idején bizonyított (mindenki erre hivatkozik), bár ott 3 adó is ment Budapesten.
-
MCWRusty
csendes tag
válasz attuska #2333 üzenetére
meg anno leveleztem egy sraccal aki probalgatta linux alol, o kaffeinet es mythtv-t hasznalt, az SD adasok nala mentek. Hd adasokkal gondja volt mert megette alola a gepet vmiert, pedig amugy 1080p-s videot is szokott nezni, szoval lehet a rossz jel miatt is vannak ilyen gondok, amit a windowsos programok jobban kezelnek, mert azok celprogramok, nem ugy mint mplayer. illetve meg azt mondta h ugy veszi eszre, h eloszor lementik winyora az adatot s onnan jatszak le, hat ez is lehet hibaforras, de mint mondtam lehet csak szimplan a tuneredet nem kezeli jol, es vmi hiba jon elo egy ido utan.
-
attuska
csendes tag
válasz MCWRusty #2327 üzenetére
Egy másik fórumom, a netboard.hu-n írta már valaki, hogy neki a xine veszi, a kaffeine lefagy, a mplayer nála is csak hangot ad. Ő ubuntut használ.Próbálkoztam a xine-vel, kb 8 indításból egyszer kapja el, szépen nézhető is egy pár percig, majd szépen öszzeomlik. Xterm-ben indítottam, hogy lássam, miket ír ki. Azt írja ki a vége fele, hogy a stream-ben nem várt dolgokat észlel, amikkel nem tud mit kezdeni, majd belegabalyodik és kilép. Arra gyanakszom, hogy a xine-lib nem megfelelő. Egyébként a kaffeine is a xine lejátszó motort használja, így értehető az összeomlása, az ő kiírása szűkszavúbb. Lehet, hogy kipróbálom frissített xine-libbel. Addig is marad a DVBViewer.
-
zhagyma
őstag
A sat.hu-n fennt van, mind a 3 adó ERP (effektív kisugárzott teljesítménye): A Szentesit megtalálod DVB-T hazánkban és Európában -> 5185.
"Adóteljesítmény" címszó alatt kétféle teljesítményadat kering a köztudatban, amelyeket az AH kommunikál: az egyik az adóteljesítmény, amely az adóberendezés által kiadott teljesítmény, a másik az (ERP = effektive radiated power) az adóantenna által kisugárzott teljesítmény. A kettő között a kapcsolatot az adóantenna nyeresége és az összekötő tápvonal (vezeték) csillapítása adja. Normál esetben az adóantenna által kisugárzott elektromágneses hullám teljesítményét szokták megadni (ERP). Az ERP a fontosabb, hiszen ez a teljesítmény határozza meg a vételi helyen a térerősséget.
Az általad említett 250-300W a Széchenyi hegyi adóteljesítmény az AH által kommunikált érték, amely 6kW(55) és 10kW(62) kisugárzott teljesítménynek felel meg.
A DVB-T adás vételéhez 1/4 - 1/8 analóg ERP elég a kísérletek szerint (a DVB-T adó modulációs beállításaitól, frekvenciától, terepviszonyoktól, stb. függően, amely a tervezési kérdés). Úgy néz ki itt 1/10 lesz. Olvastam ilyen viszonyról is szakmai irományokban.
Ha a két mux nem egyirányból jön, akkor biztosan reflektált jelet veszel az egyik irányból.
-
ati2
őstag
válasz zhagyma #2330 üzenetére
A másik két adóét láttam a hozzászólásában, de a szentesit nem.
Ráadásul a félhivatalos 200-300W-os Széchenyi-hegyi adatnak is ellentmond a 6-10 kW.Meg az a furcsa, hogy a sat.hu-n lévő AH-s ember nem reagált rá semmit.
Szóval ennyi erővel én is bemondhatom, hogy 10 megawatt-al adnak és még antenna sem kell hozzá, stb...Pont te írtad, hogy 4-8x kisebb teljesítmény elég a DVB-T hez mint az analóghoz (50x4-8 = 200-400 kW-nak kéne megfelelnie ez alapján).
De csak egy bolhafingnyi a DVB-T jel az analóghoz képest, és a két MUX-ot nem lehet 1 antenna pozícióban fogniElnézést a hangnemért, nem rád vagyok mérges
-
zhagyma
őstag
Az adatok pentódától származnak, aki a sat.hu-n "székel" jelenleg. Ő saját bevallása szerint felhívta az AH illetékesét és Ő minden kertelés nélkül megadta neki a kért adóteljesítményeket.
A DVB-T adóteljesítmények (50kW Szenetes) egy nagyságrenddel kisebbek az analóg adóteljesítményeknél (~500kW). Ezért az analóg adás minőségével nem feltétlenül van egyenes arányban a DVB-T vétel minősége.
[ Szerkesztve ]
-
ati2
őstag
válasz zhagyma #2328 üzenetére
Kicsit ellent mondásosak ezek az adatok, az olimpiát mindenki tudta nézni pesten, most meg a nagyobb teljesítménnyel nem?
Szentes meg tuti nincs 50 kw, megint elég szarul jön a DVB-T (jól irányított antenna állásban se tökéletes, és az se mindegy hol van az antenna).
Az analogban a TV2-nek tök mindegy hol van, és merre néz az antenna 330° -ban is forgathatom a szobaantennát, mégis jól jön. -
zhagyma
őstag
válasz MCWRusty #2327 üzenetére
mod: Bocs. ChiliChili-nek szól.
...Várható-e a közeljövőben, hogy nem csak a Széchenyi-hegyről, hanem a Hármashatár-hegyről is fogják sugározni a DVB-T adást?
A Hármashatár-hegyről való sugárzást jelenleg nem tervezzük, viszont a Száva utcából várhatóan rövidesen megindul a sugárzás. ...Ez 2009.01.16-i állapot a mindigtv [GYIK] szerint. Időnként refresh.
Olimpia idején ez volt:
... Széchenyi-hegy és Hármashatár-hegy 1 kW és Száva utca 3 kW. ...
Ez van:
Szécheny hegy jelenleg 6kW (55)és 10kW(62) ERP teljesítményyel ad.
Kabhegy 20KW ERP mundkét mux-ra.
Szentes 50 kW ERP mindkét mux-ra.Budapesten a Száva utca is elindul "hamarosan" SFN rendszerben a Széchenyi hegyi adóval, ami minimális térerő növekedés, viszont homogénabb térerő eloszlást eredményez. A DVB-T vétel stabilabb lesz csökkenő átviteli hibával.
[ Szerkesztve ]
-
attuska
csendes tag
Sziasztok!!
Tudja valaki egyáltalán venni Linux alatt az Autonómia DVBT adást?
XP alatt a DVBViewer-rel vehető nálam csak, ALTDVB ritkán hajlandó csak dekódolni, kaffeine, xine összeomlik az első képkocka kimerevítése után. Mplayer meg nem talál benne videó folyamot. Mindegyik linuxos lejátszó ismeri a h264-et. A HD adások XP alatt nálam szörnyen akadozva ugyan (gyenge a proci), de jönnek, kaffeine, xine meg rövid lejátszás (1-2 perc) után omlanak össze.
Egyébként szemmel láthatóan jobb a DVBT Autonómia minősége, mint a műholdasé! -
Capella
senior tag
A tévék saját honlapján érdemes szétnézni.
Az m1-m2 műsorújság pl. jelzi, hogy SD ltr(16.9), illetve:
"A kutyák története (Dogs that changed the world)
Angol ismeretterjesztõ film
2/2. rész: Formatervezett ebek
2005
m1HDCAM, HD-Színes, alámondás/sztereó"A Dunát még nem figyetem ki. [link]
Illetve van még a Port.hu -
marcee
addikt
Létezik net-es műsorújság, amiben jelölik, hogy melyik programot adják HD forrásból az m1, m2, dunán?
\m/
-
Rellind
senior tag
Legyen szíves valaki adjon valami program nevet amivel tudok a tv-tuneremmel csatornát keresni mert a gyárija egy határ...... Nem lehet finomhangolni meg ilyenek...
Köszönöm... -
-
PeterPH
senior tag
válasz Cyberslider #2318 üzenetére
Pont az a szép a DVB-ben, hogy a felvétel készítés gyakorlatilag a beérkező digitális jel diszkre írását jelenti, 0 közeli processzor használattal.
Persze ha te realtime át akarod tömörítgetni, akkor már más a helyzet, de azt meg minek. -
Cyberslider
őstag
Ezeknek a dvb-t-s vevőknek ugyanolyan software-es kódolójuk van, mint a régi analóg tuner kártyáknak igaz? Gondolom, hiszen a hardware-es drágább lenne jócskán!
Akkor viszont nehezen fog bármilyen gép is felvételt készíteni mondjuk fullHD-ben 1920x180-ban... igaze?
Szóval itt most az a kérdés hogy milyen eszköz kéne amiről normálisan lehetne felvételt készíteni jó minőségben?
Sajna a jelenlegi régi cinergy 400-as kártyáról szépen vesz fel 720x576-ban normál analóg jelet, de néhány másodpercenként egy kicsit megakad és úgy megy tovább. Ennek lecserélésén gondolkozunk, de nem hiszem hogy ezek a tunerek jobb képességűek lennének felvétel során igazam van? (A megjelenítő képességben persze, de az más tészta)A konfig amúgy Phenom X3 + 2GB + ATI3200HD
https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/cyberslider/index.html
-
-
zhagyma
őstag
válasz kutyuska #2312 üzenetére
...UHF 62 MUX C 53dBuV 0.45mV Budai Vár dupla leke 7m SAT koax...
Ugyanez 190 km-re extrém tetőantennával és erősítéssel: UHF 62 MUX C 45.8dBuV 0.199mV. Egy STB bemeneti érzékenysége ~40dBuV = 0.1mV. Mindkét esetben foghatónak kell lennie az adásnak.
Egyébként a sugárzás nagy területre és tetőantennás vételre optimalizált. Az adó közelében így nem ideálisak a vételi viszonyok (inhomogén), ami a kis teljesítmény mellet jobban látszik. Budapesten ezért fog indul a Száva utcában is egy "rásegítő" adó SFN rendszerben a Széchenyi-hegyivel (csatornkiosztás ugyanaz).
wassermann Ha minden igaz az utolsó MIG29-es idén decemberben fejezi be pályafutását. Talán előbb is lerobban.
-
kutyuska
aktív tag
Idézet egy másik fórumból:
"CSak tájékoztatásul:
UHF 24 RTL 70dBuV 3.2mV
UHF 38 MUX B 68dBuV 2.5mV
UHF 41 M 1 85dBuV 18 mV
UHF 55 MUX A 54dBuV 0.50mV
UHF 58 TV2 83dBuV 14 mV
UHF 62 MUX C 53dBuV 0.45mV
Budai Vár dupla leke 7m SAT koax "Mennyi lehet a budai vár légvonalban, 3-5 km?
Ezek után nem csoda, ha a nagylepke és a 28dB-es erősítő 30km-re az adótól néha kevés!" Babra munka, de megéri! "
-
Kaoru
senior tag
Sziasztok vettem egy Fujitsu-Siemens USB-s hibrid tv tunnert, vista 64 bites drivert és progit leszedtem hozzá a weboldalról, rákötöttem az UPCés antenna kábelt, PAL_B/Hungary, autoscan és talált 47 csatornát, jó mondjuk ennek a fele duplikáció, viszont nem jön be az rtl klub :S, másik szobában viszont bejön.
Akinek ez a progija van az tudja hol lehet finom hangolni, vagy mi az adás frekvenciája és hol lehet beállítani?
Előre is köszi.Wake Up, You are dead! || Wacom Intous4 || http://youtube.com/KaoruHUN
-
zhagyma
őstag
válasz netguru #2256 üzenetére
Nem kötözködni akarok, csak információt szeretnék.
A jelenlegi adóhálózat teljesítményeid nem tűnnek jónak (100KW). Az AH-sok azt nyilatkozaták, hogy budapesten 250-300W az adóteljesítmény.
Ahhoz, hogy ERP-t számolj ebből az adóteljesítményből ismerni kellene az adóantenna nyereségét és az adó és az adóantenna közötti csillapítások és veszteségek értékét. Én ezeket nem ismerem, de feltételezett értékekkel sem jön ki pár KW-nál több.
A 2012 után tervezett gerincadóhálózat listában a GE06 szerinti maximális ERP-ket írtad, ahogy az oldal alján meg is jegyezted. [Ez rendben van: 2x50KW] De honnan tudod, hogy keresztpolarizációval fognak adni és esetleg lezárták már az összes koordinációt a szomszédos országokkal? Ha erre jársz, válaszolhatnál.
[ Szerkesztve ]
-
*Electra*
csendes tag
Sziasztok!
Tudnátok segíteni?
Belső (PCI) tunert szeretnék vásárolni de elég tanácstalan vagyok. Külső antennával DVB-T szeretnék fogni, de egyben rákötném a UPC analóg adását is... a megjelenítő eszköz egyenlőre egy 22'-os szélesvásznú lcd monitor lenne.
Ajánlanátok egy távirányítós, megbízható (lehetőleg olcsó) tunert a fenti célra...
Köszönettel.... -
wassermann
Topikgazda
válasz zhagyma #2305 üzenetére
Teljesen hasonló saját tapasztalat korábbról, totál beépített környezetben (időigényes):
árbócra antenna, vízmércével először tök vízszintesre, kb. 20 fokonként teljes körben végignézni, majd a legjobb visszaverődésre beállítani, kis bólintással a legjobb függőleges poziciót beállítani[ Szerkesztve ]
-
zhagyma
őstag
válasz radi8tor #2303 üzenetére
Minden nagyfrekvenciás vétel esetén lehet alkalmazni visszavert jeleket a vételre egy irányított, nagynyereségű antenna segítségével, amelyet a visszvert jelre irányítasz és az elégé stabil. Ebben az esetben az antenna irányfüggő nagy nyeresége által a más irányból jövő alapjel "elnyomásra" kerül (lehet, hogy nincs is).
...Ez egyébként a DVB-T sajátossága is, hogy tudja hasznosítani a visszaverődő jeleket...
A DVB-T vevő pontosabban nem "felhasználja" a reflektált jeleket, hanem "kiküszöböli" azok hatását a DVB-T adásrendszerbe beépített védelmi eljárásokkal. Természtesen bizonyos korlátok között.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz asadasad22 #2299 üzenetére
Ez egyébként a DVB-T sajátossága is, hogy tudja hasznosítani a visszaverődő jeleket.
Szerintem egy erősítős antennával kéne próbálkozni az adó irányában[ Szerkesztve ]
⭐ Stella
-
zhagyma
őstag
Ha a [32v4500] készülék DVB-T / DVB-C / Analóg vételre alkalmas, MPEG2 és MPEG4 tömörítést ismer. Ha UPC kábelTV van, akkor DVB-C csatornákat talált a TV hangolóegysége. A UPC ezeket a csatornákat kódolja és előfizetői kártyával nézheted.
A UPC fog adni neked egy STB-t (Set-top-box) előfizetői kártyával. Mivel ebben a TV-ben van PCMCIA / CI csatlakozó, ezért képes önmagában is fogadni ezt az előfizetői kártyát, de valószínűleg csak az STB-vel együtt fogja biztosítani neked a UPC egy digitális HD csomag előfizetése mellett.Felhívom a figyelmed, hogy ez nem LCD TV topic, hanem PC-és. Legközelebb ott érdeklődj.
-
!!!!!!
csendes tag
Sziasztok!
Vásároltam pár nappal ezelőtt egy sony 32v4500 készüléket.
A csatorna keresésnél kiválasztottam,hogy digitális, kábelen keresse a csatornákat. (UPC)
7 adót talált. Működik a guide, kiírja, hogy milyen adás van. A jelszint magas. DE NEM látok képet........
Megtudnátok írni, hogy mi a probléma?Előre is köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- MSI RX 6600 MECH 2X 8G eladó
- Új MSI 14 Cyborg FHD+ IPS 144Hz i7-13620H 10mag 16GB 512GB SSD Nvidia RTX 4060 8GB Win11 Garancia
- Új Lenovo 15 LOQ FHD IPS 144Hz G-Sync Ryzen7 7435HS 16GB 1TB SSD Nvidia RTX 4060 8GB Win11 Garancia
- Új Lenovo 15 LOQ FHD IPS 144Hz G-Sync i7-13650HX 14mag 16GB 1TB SSD Nvidia RTX 4060 8GB W11 Garancia
- Hotwav Cyber 13 és Blackview Shark 9 Mobiltelefon
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest