Új hozzászólás Aktív témák
-
drk88
senior tag
Sziasztok
Szeretnék vásárolni kábeltv vevőt PVR és média lejátszó funkcióval és persze legyen full hd. Nem vagyok jártás a témában azt hiszem nekem dvb-c kell. Milyent ajánlotok?
előre is köszi
-
galocza
aktív tag
válasz
azbest #15896 üzenetére
igen, ezt valszleg benéztem. uöcsém megnézte a progit ami letölthető hozzá, az .ts kiterjesztést ír, olvastam, hogy mpeg-2. most rendesen megnéztem, és valóban az mpeg-2 szabványcsomagban definiált, de csak container formátum, tőlem simán lehet benne a video mpeg-4 kódolású.
-
csendes
addikt
válasz
szupra #15895 üzenetére
A upc DVB-C-t csak saját STB-vel, illetve CI+-os médiakártyával lehet nézni, a laptop nem fog menni.
Az analóg kábelt laptopon analóg USB (esetleg ExpressCard) tunerrel lehet nézni, ezekből új már legfeljebb hibrid formában kapható, használtan a hardveraprón olcsón be lehet szerezni. A felvételhez csak a drágább kártyák tudták a hardveres mpeg2 kódolást, az olcsó kártyáknál ezt a számítógép, illetve a szoftver végzi. -
UnSkilleD
senior tag
sziasztok
milyen tunert kéne vennem ha upc kábel hálózat áll rendelkezésre? pcie érdekelne inkább
-
galocza
aktív tag
köszönöm a válaszokat mindkettőtöknek.
azt hiszem, megvan a kérdésemre a válasz: a mentés formátuma a szoftvertől függ, nem az eszköz képességeitől. ez megmagyarázza az adatlapot is: a hozzáadott progi mpeg-2-t használ.
drága uraim, azt hiszem fel vagyok készülve amennyire lehet, köszönöm a rám fordított időt és kedvességet.
legjobbakat,
g -
csendes
addikt
válasz
galocza #15891 üzenetére
Ez az Alcor is jó, a demodulátor ugyanaz, csak a tuner más. Itt mindent megtalálsz hozzá, a drivereket is: [link]. A homesys alkalmazás tölthető le hozzá ingyenesen Windows-ra, tud mindent, ami kell, de sajnos már nincs hivatalos támogatása. Windows-hoz a dvbviewer-t szokták ajánlani [link], de alap dolgokra a vlc [link][link] ingyenes alkalmazás is megfelel.
Ezek az olcsó eszközök annyit tudnak, hogy demodulálják a DVB-T jelet, majd a teljes multiplexet (vagy abból csak egy kiválasztott csatornát) továbbítják a számítógépnek. Illetve ez a demodulátor támogatja a szoftveres rádiózást is (SDR).
Felvenni természetesen ugyanazzal a kódolással célszerű, amivel az adott multiplex vagy csatorna kódolva van. Elvileg van olyan program, ami képes átkódolásra (pl. mplayer), de ez túlságosan leterhelheti a számítógépet és nincs is értelme általában, mivel a H.264 hatékonyabban tömörít, mint az mpeg2. -
galocza
aktív tag
válasz
csendes #15884 üzenetére
köszönöm az informatív választ, máris okosabb vagyok kicsivel 8).
közben unokaöcsém ajánlkozott, hogy vesz egy usb-set és megoldja nekem, ezt nézte:
alcor(jé most tudok linkelni!)
és itt vmi nem tiszta az egész folyamattal illetve a leírással kapcsolatban. azt tudom, hogy a sugárzás mpeg-4 mo-n, de ez mpeg-2-ben rögzít. én azt hittem, hogy az éterből kapott anyagot tudom lementeni a gépre, majd azt szerkeszthetem/kódolhatom.
a műsor rögzítésének formátuma az eszköztől vagy a használt programtól függ?
ezenkívül milyen programot ajánlanátok rögzítésre?elnézést a sok hüle kérdésért, de az idő fogy, és szeretnék felkészülni előre, ráadásul uöcsém más városban is van mint én, s így én nem tudok játszani vele...
köszi,
g -
Kernel
nagyúr
válasz
szupra #15885 üzenetére
Ezek DVB-T vevők, ami MinDigTV ingyenes műsorainak vételére való, a második még számítógéphez sem csatlakoztatható. USB-aljzat van rajta, médialejátszás céljára.
Előfizetett TV van sokféle, azok között még olyan is akad elvétve, vidéken, ahol ráteszik a MinDigTV-t, de általánosságban egy ilyennel semmire nem mégy (kábelen), pontosabban meg egyszerűbb lett volna, ha ideírod a szolgáltató nevét, hogy ne kelljen találgatni.
Szerk: a másik linket meg sem néztem alaposabban, noha gyanús volt nekem is, eBayen láttam már ilyeneket, ami csak MPEG-2.
-
csendes
addikt
válasz
szupra #15885 üzenetére
Ha DVB-T MindigTV Extrára gondoltál, akkor egyikkel sem tudod.
Az elsővel [link] csak a MindigTV szabadon fogható csatornákat tudod fogni, az előfizetéses csatornákat csak akkor, ha veszel hozzá USB-s kártyaolvasót és szoftverrel emulálod a CAM modult.
A második [link] egy set top box SCART csatlakozóval, ezt a laptophoz nem tudod csatlakoztatni. Van rajta USB csatlakozó, de a leírás alapján ez szoftverfrissítésre, médialejátszásra szolgál. Egyébként pedig nem alkalmas a MindigTV-hez, mert csak DVB-T MPEG2-t tud dekódolni maximum SD felbontással. -
szupra
csendes tag
Sziasztok
A kérdés az lenne ha erre http://szamitastechnika.vatera.hu/pc_asztali_szamitogep_alkatresz/tv_tuner_kartya/digitalis_tv_tuner_usb_dvb_t_hdtv_2019359882.html
vagy erre
http://elektronika.vatera.hu/televizio_antenna/egyeb/digitalis_tv_box_tuner_dvb_t_vevo_szett_2021068679.html
előfizettet tv jelet kötök a cable bemenetére, akkor az usb-n keresztül tudom a laptopomon a tv-t nézni?Köszönöm előre.
-
csendes
addikt
válasz
galocza #15883 üzenetére
E-bay-en van kicsit olcsóbban is, nekem is van ilyen. A hozzá adott antenna valószínűleg kevés lesz. Azt, hogy egy erősítős szobaantenna elég-e, egy próba tudja eldönteni, vatera/olx hálós csokornyakkendős állítható erősítős antenna 1-2 ezer Ft használtan, annál nincs jobb szobaantenna. Ha rálátsz az adóra, akkor van rá esély, hogy elég lesz
Maga a tuner dekódolni nem tud, csak demodulálni. A dekódoláshoz, tévénézéshez külön program kell, illetve a modern GPU-k, VGA kártyák a dekódolást hardveresen is támogatják. -
galocza
aktív tag
sziasztok!
(a sztori: régóta lesem a ritkán leadott a helység kalapácsa című tv-filmet. megláttam, hogy m1 hd-n január elsején reggel 7-kor - hogy mindenki nézze - leadják, s örültem. de szüleim digis settopboxa sajnos csak kódolva tud rögzíteni, én meg meg szerettem volna tartani. pofáraesés, idő meg fogy.)
a kérdésem a következő lenne: a fenti eseteket a jövőben megelőzendő érdemes nekem beinvesztálnom usb-s dvb-t vevőre? ezt néztem, elvileg tud mpeg-2 és mpeg-4 kódolást, szóval az nem gond:
http://www.dx.com/p/rtl2832u-r820t-mini-dvb-t-dab-fm-usb-digital-tv-dongle-black-170541#.VJ7dWcuAA(bocsi, linkelni vmiért megint nem tudok.)
megyeszékhelyen lakom, elvileg nem lehet annyira rossz a jelerősség mindentv ügyben, de gondolom a hozzáadott játékantennát el lehet feledni. ha igen, mit érdemes venni szigorúan beltérre? téglaépítésű társasház, 2. emelet, egy épület van a közelben (kb 10m), minden más minimum 30m.
pölö egy ilyen?
http://www.dx.com/p/portable-digital-dvb-t-tv-25dbi-omni-magnetic-based-aerial-booster-antenna-iec-30061#.VJ7yhsuD4Apersze ha azt írjátok, hogy inkább felejtsem el a dvb-t vagy az usb-t, elfogadom, tökhüle vagyok az ilyesmihez, utolsó tvmet is vagy 3 éve kidobtam 8). viszont nem akarok vagyonokat költeni hátha-jól-jön-még alapon.
köszi,
g(ps: persze ha esetleg valaki annyira eltelt karácsony alatt beiglivel és szeretettel, hogy rögzítené számomra vmi nagyon legszebben a fenti tvműsort és fel is töltené számomra a nyers anyagot, nagyon megköszönném, akár még egy virtuális sör erejéig is hálás lennék. 8)
-
KrAt
veterán
válasz
wassermann #15881 üzenetére
Az, de maga a tévé hibátlan, csak úgy akartam megoldani, hogy ne kelljen dekóder.. Nem jött be.. 19-es is éppenhogy elfér, örülök, hogy találtam valami jót, jó áron.. Csak kicsit elszomorodtam (őket valszeg marhára nem hatja meg, hány távirányítóval kezelik, a másik tévét is úgy használják..)
-
KrAt
veterán
Sziasztok!
Nem teljesen idevág a kérdés, de majdnem.
Vettem egy monitor-tv-t (ezt: [link]), amihez vettem egy tetőantennát, majd odaadtuk párom nagyszüleinek karácsonyra. Ma helyezte egy helyi szaki üzembe, aki azt mondja, "szar" a tv, mert csak az m1-esen van hang, a többin még az se, kép meg sehol. biztos külföldön vették a tévét, más a dekóder benne, azért nem jó.
MinDigTV-s beltérivel tökéletesen üzemel, gondolom SCART-on.
Van bármilyen DVB-T szabvány eltérés, ami ezt okozhatja, vagy egyszerűen a menüben kéne átállítania valamit? Hol a bug?
-
Kernel
nagyúr
Itt arról van szó, amikor nem a tunert, csak a lejátszót használja. Megállítja, ekkor a lemezre ment egy apró (általában rejtett) fájlt, amiben a pozíciót tárolja.
Legközelebb bármikor nézi ugyanazt a videót, onnan tudja folytatni. Illetve feldob egy kis ablakot, amiben lehet választani, hogy az elejétől akarom, vagy nem.
-
dariferi
csendes tag
válasz
azbest #15872 üzenetére
Nem a timeshift-ről, hanem az alábbiról van szó:
"Olyan DVB-T vevőt keresek ami Conax kártyaolvasóval rendelkezik, és támogatja film nézésénél a megszakított lejátszás folytatását a leállítás helyétől, fájlba mentve.
Ilyen pl. az Alcor HD 1500-ás eszköze, de az nem rendelkezik kártyaolvasóval." -
Bozek
nagyúr
válasz
moli.hu #15864 üzenetére
Azért én mondjuk nézek az M1-en Játék határok nélkül-t, magyar focit, Maradj talpon!-t, Munkaügyek-et... Sőt, a VB ideje alatt az is ment, meg a kézilabda EB-re is jó volt.
Persze azt nem tudjuk, hogy a kábelszolgáltatódnál milyen formában kapod a jelet (analóg vagy digitális), így nem írom, hogy előny a HD és az eredeti hangsáv (pl. F1-nél is, amit általában kiszednek a net-re felkerülő verziókból). -
wassermann
Topikgazda
válasz
moli.hu #15864 üzenetére
Teljesen hasonlóan itélem meg a DVB-T-s szabad műsorkínálat minőségét: megcsináltam a dolgot (Raspberry Pi-vel felokosítottam egy régi TV-t)) működik. De én szinte sosem nézek rajta semmit. Az antennával is van most valami, mert az RTL/TV2 mux kockás, de nem érdekes...
-
azbest
félisten
válasz
moli.hu #15864 üzenetére
Nekem akkor volt lsusb fagyás, meg kernel pánik és hasonló problémák, amikor olyan usb hubba dugtam a tunereket, ami nem tudott elég áramot biztosítani. A noti dokkolóján lévő 4 portos hubnak sok volt 4 tuner és változatos módon jelentkeztek hibák miatta, nem csak a tunerek terén.
Amióta erre rájöttem és egy külön tápost hubra vannak dugva, azóta nincs gond. Persze ha közvetlen a gépre van dugva és nincs hub vagy több eszköz is bedugva akkor nem kéne, hogy baj legyen. Esetleg ha előlapi csatlakozóba dugtad, amihez valami lengőkábel vezet, az még okozhat bajokat, ha gyengébb minőségű.
-
moli.hu
őstag
válasz
moli.hu #15816 üzenetére
valaszolok a sajat kerdesemre, linux tv-zos szoftverek listaja: http://www.linuxtv.org/wiki/index.php/TV_Related_Software
megkaptam a nyeremenyt postan, egy kezzelfoghato tapasztalat: az RTL2832 chipset gyarilag minden mokolas nelkul megy debian8 alatt, azonnal sikerult beuzemelni, bar egyszer fagyott az lsusb parancs, nem lehetett killezni, de annyira, hogy meg shutdownolni de tudott a rendszer, resetelni kellett. A vlc userinterface nehezen vallalhato, a kaffeine jo.
es vegul egy vegletekig szubjektiv velemeny, aki az ilyenre allergias, az ugorjon. Mar tobb oraja gondolkodom, hogy mire, hol tudom hasznalni ezt az egesz dvb-t+mindigtv rendszert. Gondolkodtam mar rokonokban is, dvr-ben is, de semmi. Amit en nezek ezeken a siralmas csatornakon, az:
-forma1 az m1-en es ismetlese az m2-n, de ezt az egesz csalad nezi, tehat akkor ugyis a teven megy, nem gepen. Ha pedig lemaradok rola, akkor a felvetel hamar felkerul a netre, felesleges magamnak rogziteni.
-showder klub az rtl-en, de ez adas utan 1 hetig barmikor megnezheto az rtlmost-on. (Es amugy se nezem mar sokaig, ha igy csokken a szinvonal, melynek indikatora az rtl-es celeb-interjuk.)
-james bond a dunan, de a sorozatnak mindjart vege, utana ujabb 4 evig nem lesz semmi ertekelheto adas azon a csatornan
-es leginkabb: nfl a c8-on, de itt mar csak 1 meccs van hatra holnaputan, utana ujabb 9 honapig nem lesz semmi..
Tehat ez az egesz dvb-t mindigtv-elofizetes nelkul szanalmas. Ahhoz viszont, hogy atmenjek a kabelszolgaltatomtol, az elofizeteses csomag keves. Nagyon keves. Rettento keves.
Szoval nyeremeny, ugy nez ki, megy a dobozba a tobbi gadget koze, jo, hogy van, mert hatha egyszer jo lesz felkialtassal. Mely dobozt 8 evente szoktam selejtezni, ilyenkor vidam meglepetest okozva magamnak, hogy milyen fura de ertektelen kacataim vannak. (pl van egy soros Redsnake irdaportom) Ha lenne benne dvb-c...
(miert van az, hogy a radio-csatornak vetele szarabb, mint a tv-csatornake?)
-
Kernel
nagyúr
válasz
RAiN91 #15861 üzenetére
Ettől nem, az áram alatti dugdosásnál lehetnek gondok, amikor két készülék között feszültségkülönbség áll elő. Például az egyik földeléses dugóval csatlakozik a hálózatra, másik nem.
De amikor már össze vannak dugva, a GND közösítődik, vagyis azonos potenciálra kerül mindegyik készülék fémváza.
-
Beri
addikt
válasz
Murphistic #15854 üzenetére
Ha ezzel nincs gond, akkor a szabadon fogható csatornák vétele általában rendben van, mert ami jó a MindigTV-hez, az visszafele kompatibilis a szlovák rendszerrel.
Én a helyedben maradnék az ingyeneseknél,
Minden ingyenesre gondoltam. -
azbest
félisten
válasz
Kernel #15857 üzenetére
Ja, ez is jó ötlet. Egy nyomógombosat használok is a gépeim monitorra kötéséhez.
-
azbest
félisten
válasz
RAiN91 #15855 üzenetére
Annyiból nem... de ha türelmes vagy, akkor február környékére esélyes hogy megjön kínából 2500ért. Vaterán is csak 7 ezer felett láttam valami hasonlót.
Ha megkockáztatod a box hdmi kimenetének épségét, akkor könnyű szerezni ilyeneket és hasonlókat magyar boltból vagy aukciós portálról 5 alatt is.
-
Murphistic
aktív tag
Ha minden csatornát fogni szeretnél, akkor az tényleg bonyolulttá teszi a dolgot.
Először is gond lehet az antennával:
- nem biztos, hogy ugyanarról sugároz a magyar és a szlovák adótorony
- a magyarok horizontális polarizációval, a szlovákok vertikálissal adnak (hosszanti irányba el kell fordítani az antennát 90 fokkal, de jó vételi körülmények között akár működhet e nélkül is)Ha ezzel nincs gond, akkor a szabadon fogható csatornák vétele általában rendben van, mert ami jó a MindigTV-hez, az visszafele kompatibilis a szlovák rendszerrel.
Kódolt adásoknál előjön az a probléma, amit zichie is említett, az eltérő kódkártyák. Ráadásul jogilag csak a Plustelkára (a szlovák előfizetéses földi adásra) tudsz előfizetni. Némelyik plustelkás STB-be állítólag be van építve a kódkártya szóval még csak cserélgetni se lehet, bár sajnos az STB-kben nem olyan univerzális kártyaolvasót használnak mint a TV-kben. Szóval, ha a fizetős adásokra is fáj a fogad akkor jobban jársz két antennával és két STB-vel. Amúgy tényleg bonyolódik a helyzet ahhoz képest, hogy tegnap este még csak az RTL Klub volt a listán
.
Én a helyedben maradnék az ingyeneseknél, abból is bejöhet olyan 13 körül + ilyen-olyan promo csatornák vagy ha mázlid van, akkor még az osztrákok is. -
azbest
félisten
válasz
RAiN91 #15852 üzenetére
Az rca-t sem lehet csak úgy rádugni vga (dsub) bemenetre.
Ha a boxon van komponens kimenet és a monitoron is van komponens bemenet, akkor akár fullhd-ban is megy. Ennek azért kisebb a valószínűsége (nem tudom milyen monitorod és boxod van).A hdmi-vga megoldás jó lehet, ha türelmes vagy, akkor olcsón meg lehet úszni. Magyar boltban is ki lehet fogni normális átalakítót csak nehéz, mert jellemzőbb hogy gagyit, de legalább drágán adják. Aukciós portálon is láttam már 5 eft környékén a normálisabb fajtából, ott arra kell figyelni, hogy ne kínából rendelje a nevedben (1 hónap alsó hangon), hanem azonnal készletről küldje.
-
-
azbest
félisten
válasz
RAiN91 #15850 üzenetére
Nem.
A digitális jelből analóg jelet csak aktív átalakítóval kaphatsz.
A dvi-i -> vga csak a csatlakozó alakjában módosít, mert a dvi-I az analóg jelet is tartalmat. A hdmi nem tartalmaz analóg jelet, ahogy a dvi-d sem.Aktív átalakítóból olyat érdemes venni, aminek van tápbemenete is. Amelyik a hdmi portról lopja az áramot, az túlterhelheti és tönkreteheti azt hosszabb távon.
Például ez egy jó hdmi-vga átalakító:
Kínából 10 dollár alatt megvan (2500 ft alatt).
Itthon a gagyibb fajták kezdődnek 8 körül a boltokban.
Ez például a 7 dolláros kínai adapter, ami tönkreteheti a hdmi portot.Arra is figyelj, hogy a hdmi->vga és a vga->hdmi nem felcserélhető. Csak az egyik irányban működő eszközök.
A hasonló display port ->vga adaptereknél nincs táp gond, mert az szabvány szerint jobban terhelhető.
-
RAiN91
őstag
Sziasztok
Adott egy set top box, HDMI kimenettel.
Ha rákötök egy HDMI - DVI; DVI- VGA átalakítót, és azt rákötöm a monitorom VGA bemenetére, működni fog?
Ilyen egyszerű átalakítóra gondolok. -
azbest
félisten
Ha jól nézem a szlovák edigitalnál is kapni set-top-boxokat [link]
Ha csak nézi az ember és nem akar sok spéci funkciót kihasználni, akkor a waytek hd95cx is jó lehet, már ha kártyás kell.
Ha nem előfizetéses lesz, akkor kevesebbért is vannak a listán ingyenes adáshoz valók.
-
Murphistic
aktív tag
Viszont a Strong 5xxx típusúakat felejsd el. Ezek nem jók a magyar csatornák vételére, mert csak az MPEG2-t tudják.
Egyébként valószínűleg ezért is gyengébb a magyarországi vételre alkalmas STB-k felhozatala Szlovákiában, mert ami a MindigTV-hez szükséges az a szlovák vételnél prémium kategória (ha jól rémlik egy MPEG4-es ingyenes csatorna fogható csak, a többi előfizetéses, de ahhoz úgyis masfajta STB kell).
A 8102-es gondolom azért nincs listázva, mert már az Euronics is a raktárkészletét árusítja ki, de attól még jár hozzá a garancia. -
Watt25
veterán
A SCART témához egy tapasztalat: Pont egy olyan helyen tapasztaltam, ahol idős használja, ezért nagyon jól jött: Elég volt a box-ot bekapcsolni és a CRT tévé is bekapcsolt! Sőt, úgy rémlik, ha nem váltott bemenetet a tévén, akkor a box kikapcsolásával a tévé is kikapcsolt. Szóval, ha jól van megcsinálva a tévé, akkor elég jó dolog.
-
Beri
addikt
válasz
Murphistic #15842 üzenetére
52xx, 53xx van pár, meg 8110, 8115. Ez a teljes felhozatal. Még a strong.tv-n sincs listázva 8102, bár ott legalább van 8112, 8113 és 8114 is.
-
Murphistic
aktív tag
válasz
Murphistic #15840 üzenetére
Uppsz, lemaradt a cikkhez vezető link: DVB-T2 Csehországban (sat-tv-radio.hu)
Ha pedig véletlenül Euronics közelében jársz, akkor szerintem keresheted ezt is Strong SRT8102: [link]
Egyébként nem tudom, hogy milyen messze vagy a határtól, azért linkeltem magyarországi üzleteket.Szerkesztés: Azért a szlovák TV-s piac kicsit más. A Towercom mintha nem nagyon akarná a fát vágni a műholdas üzletága alatt (legalábbis ezt szokták fórumokon írogatni). Ráadásul, ha el is indul valamikor a DVB-T2 akkor is még évekig párhuzamosan fog műküdni a két rendszer. Megint csak az angolokat tudom felhozni, ahol párhuzamosan van DVB-T és T2 is.
Eddigi utolsó ötletem, hogy körülnézhetsz a helyi villamossági szaküzletben is. Ők valószínűleg ki is tudják próbálni az STB-t, akár a magyar adásokkal (nálunk ezzel nem volt gond) és akkor nem veszel zsákbamacskát.
-
Beri
addikt
válasz
Murphistic #15840 üzenetére
Semmilyen strong prima nem beszerezhető Szlovákiában, a négyes elvileg volt egy darabig, mert pár kereső listázza, de itt megáll az egész. Triax TR 43 egyetlen helyen kapható, ahol épp nincs raktáron.
Ha a csehek tesztelik a T2-t, az valószínűsíti, hogy a tótok is rá fognak forogni...
-
Murphistic
aktív tag
Új szabvány miatt biztosan nem kell kidobnod a készüléket. DVB-T2-t ott használnak, ahol később álltak át mint Magyarországon (pl. Ukrajna) vagy ahol korábban és kellett a HD adáshoz (Anglia, vagy Ausztria is). Ebben a 2010-es cikkben ez szerepel:
"Az Antenna Hungária rövid és középtávú terveiben nem szerepel az rendszer bevezetése, de aki a szomszédos országok műsorait is venni szeretné a jövőben, az mindenképpen számítson rá, hogy erre nem feltétlenül lesz képes a készüléke!"
Ehhez képest a csehek már most csúsznak, mert csak tesztüzem van DVB-T2-n, meg ők is elkezdtek HD-ben adni DVB-T rendszeren.Pár hónapja a Tescoban láttam akciósan ilyen 6500-7000Ft-ért STB-t. Online most a Mediamarktot találtam, ahol van valami lehetőség, hogy MOL benzinkútra is szállítanak (gondolom mint a PikPakPont).
Strong Prima VI (SCART-tal, működik a MindigTV-vel): [link]
Triax TR 43 (a Triax oldala szerint SCART-tal és persze ez is jó MindigTV-hez): [link]Adatlap alapján az Evolveo Arcadia is jó a MindigTV-hez, bár néhány hozzászóló panaszkodott ilyen-olyan hibákra (pl. valakinek hetente lefagy a készülék...)
Személy szerint csak a két említett STB-vel volt tapasztalatom. A kettő közül nekem a Strong 8110-es jobban tetszett, így eléggé részrehajló vagyok
. Most valószínűleg én a Primát venném...
-
Beri
addikt
Evolveo arcadia esetleg? Vagy valami más? Örülnék, ha elhangzana legalább egyetlen egy ajánlott készülék, amit nem kell két hónap múlva kidobnom, mert jön az új szabvány (T2, vagy tudomisén).
Oké, elhangzott, hogy Nekünk otthon két STB-nk van: egy magyarországi Strong 8110-es és valamilyen cseh forgalmazó által átcímkézett kínai. Ez most azt jelenti, hogy vegyek 8110-et? Kerestem, találtam is egy helyen, 46 euróért. Hol vannak azok a bizonyos 7000 forint alatti csodálatos hiperszuper STB-k?
-
gigi21
csendes tag
válasz
azbest #15836 üzenetére
Köszi. Hozzászoktam a jóhoz. UPC tányéroshoz ikertuneres humax van és megszoktam. Viszont van egy új kábel szolgáltató nálunk, jók az árak, sok a HD és van 120 digitális adás, viszont nincs beltérijük. Pedig lemondanám a UPC-t, de amíg nincs a másikra jó megoldás, marad. A TV elvileg képes rögzíteni, azonban mégsem megy, pedig be is lehet állítani a program füzetben, de nem vesz fel. Úgy érzem visszalépés lenne, ha nem ikertuneres lenne. gyerek van, nemsokára jön a második, sokat veszünk fel, később nézzük vissza. Félek egy sima STB-val nem lenne az igazi.
-
Beri
addikt
-
azbest
félisten
válasz
gigi21 #15831 üzenetére
Ha elég erős a jel, ami az antennáról jön, akkor meg tud hajtani két boxot. Ha a tévén van két hdmi bemenet vagy egy hdmi switch van a tévé előtt, akkor két box-ot is rá tudsz kötni.
Problémák:
- ugyanolyan / hasonló típusú boxok szerintem mindketten reagálnak a távirányítóra. Probléma lehet az irányításukkal.
- a hdmi swich esetén vagy az is távirányítós, vagy amit én láttam, az gombbal nyomogatós. Távirányításnál akkor már 3 távvezérlővel kell bűvészkedned: box1, box2, hdmi swich.Kicsit macerásnak hangzik
-
Murphistic
aktív tag
Akkor szerintem nincs nagy gond és működni fog az STB.
Ahhoz, amit Kernel írt én ezt tudom mondani, bár lehet, hogy hülyeség, így inkább várd meg az ő válaszát is (ez a topik leginkább az ő és azbest felségterülete, én inkább csak ilyen belekotyogó vagyok most
), nem bírtam megállni, hogy ne írjak:
DC-vezérelt AV : ha bekapcsolod az STB-t, akkor a TV automatikusan átkapcsol az STB-re, ez nem fog működni
képarányváltás: ha változik az adás képaránya 16:9 és 4:3 között, akkor nem az STB rak rá fekete keretet (16:9-es adásnál), hanem kiadja a teljes képet és "szól" a TV-nek, hogy húzza össze a megjelenített képet. Így elméletileg jobb minőség érhető el. - ez speciel ebből a topicból rémlik, de lehet, hogy rosszul
. Az STB-n viszont be lehet állítani, hogy arányhelyesen jelenjen meg az video a kimeneten, úgyhogy szerintem ez nem akkora gond
RGB-kimenet: SCART-nál lehetőség van külön is átvinni az egyes színösszetevőket. Ez megint csak jobb képminőséget eredményezhet, ha tudja a TV. Sőt, itt a topikban volt róla szó, hogy bizonyos esetekben HD videójel is átvihető SCART-on, de ez nem érint téged.
Szerkesztés: legalább le tudom ellenőrizni, hogy mennyire stimmel a válaszom Kernelével
-
Kernel
nagyúr
A SCART-csatlakozó szolgáltatásai közé tartozik, hogy lead például 12V AV-kapcsolófeszültséget, ami eredetileg a videómagnók, DVD-lejátszók PLAY állapotában jelent meg. A TV ezt érzékeli és automatikusan átáll a SCART-bemenetre. A set top boxok szintén leadják ezt a "play" kapcsolójelet, csak állandóan, bekapcsolt állapotban.
Ez hasznos lehet, mert vannak olyan régi TV-k, amelyiknél bekapcsolás után mindig manuálisan kell AV-re váltani, nem jegyzi meg, főleg idősek számára ez kényelmetlen.
Korszerűbbnek számító képcsöves TV-knél a vertikális eltérítés is vezérelhető (függőleges képméret összébb húzódik, a 16:9 aránynak megfelelően) a 12 V felére csökkentésével, vagy a videojelbe ágyazott kapcsolójellel. Utóbbi átmegy kompozit-csatlakozón is, vagy az RF-bemeneten is, előbbi csak a SCART-on.
A képeltérítés csökkentésével megvalósított 16:9 váltás szebb képet eredményez, mert így a sorok száma nem változik, továbbra is a standard PAL 576 sor lesz, csak összébb szűkítve.
Ezzel ellentétben, amikor a box teszi letterboxba a képet, az alsó-felső fekete sávokra is elpazarolódik az 576 sorból valamennyi, vagyis kevesebb marad a hasznos képtartalomra, romlik a felbontás. 51-55 centinél ez még nem is annyira érdekes, 66 cm képátló felett kezd látható lenni a különbség. (Ezeket az A66xx típusjelű képcsöveket nevezi a köznyelv 72 centisnek, pedig olyan nincs is, a kereskedők terjesztették el ezt a baromságot annak idején.)
Van még egy másik kapcsolófeszültség is, ami a SCART-on keresztül RGB-módra képes átállítani a TV-t, ami jobb képminőséget biztosít, mint a kompozit átvitel, a képcső RGB-katódjaink lényegében egyenes úton történő vezérlésével.
ALI-chipes boxok további szolgáltatása, hogy SD RGB komponensek helyett HD komponens (Y Pb Pr) kiadására is átállítható a SCART, a menüben.
Mindennek manapság persze nincs olyan nagy jelentősége, nekem is már csak a konyhában van képcsöves, de meglepően szép képet lehet látni még az SD adóknál is, RGB-átvitel mellett, a MinDigről.
-
Beri
addikt
válasz
Murphistic #15832 üzenetére
Van rajta SCART-bemenet?
Persze.A vicces az, hogy kábelt nem találtam az Alzánál...
Kerestem én is, sikertelenül. Majd kiások valahonnan a régi kábeleim közül egy megfelelőt. -
Murphistic
aktív tag
Milyen az az ezeréves TV? Van rajta SCART-bemenet? (ha mondjuk valamilyen 90-es évek közepétől újabb Tesla, OVP vagy OTF, akkor jó eséllyel van rajta) (ilyen hosszúkás, fekete csatlakozó) Ha van, akkor ilyen átalakítóval és a hozzá passzoló kábellel tudod összekötni a TV-t és az STB-t: http://www.alza.sk/redukce-scart-3x-cinch-d44986.htm A vicces az, hogy kábelt nem találtam az Alzánál...
Ha nagyon régi a TV és csak antennabemenet van rajta, akkor másfajta STB kell, amin van antenna kimenet, vagy ez a doboz és valahonnan egy videomagnó, de ez kicsit már házibarkács
.
-
gigi21
csendes tag
Sziasztok! Iker tuner kellene, mert venni is akarok és közben mást nézni. De az iker tuner drága kb 40 ezer. DVB-C-ről van szó. Mi lenne, ha vennék két szimpla tuneres egységet ( a kettő 30 alatt kijönne ), a kábelt egy elosztóval megkapná mindkettő, a készülékek hdmi jeleit pedig közösítővel a Tv-re küldeném. Ez így működhet? köszi
-
Beri
addikt
válasz
Murphistic #15828 üzenetére
Összedrótozom én, csak működjön rendesen.
Kernel:
DC-vezérelt AV és képarányváltás, RGB-kimenet
Hogy mit vezérel a décé? Milyen décé? Mi a baj az ergébé kimenettel?Soha nem fog HDMI-t látni. Egy ezeréves tévén fogják nézni vele a retekklubot, mert erre van igény.
-
Murphistic
aktív tag
Egy dologba tudok talán belekötni: úgy tűnik nincs rajta Scart kimenet, csak külön az analóg hang, kompozit videó. Ez nem tudom okozhat-e nálad gondot. Ha egy korábbi Scart kimenetes STB helyére veszed, akkor átalakítóra is szükséged lesz.
Egyébként az adatai alapján rendben lévőnek tűnik. A tartósságát meg elég nehéz megjósolni szerintem.
-
Beri
addikt
válasz
Murphistic #15826 üzenetére
Nem kell feltétlenül az alzánál vásárolnom, csak ott kerestem először, mert gyorsak, van minden raktáron, stb.
Az a sencor azért volt érdekes mert tud T2-t is, sosem lehet tudni, mikor jön jól (legalábbis én ebből indultam ki). Kerestem még strongokat, de ennél lényegesen olcsóbban nem találtam semmi érdekeset, 7000 forint is 20 euró felett van.Ha azzal a sencorral nem nyúlok mellé, akkor nyomom is le a rendelés gombot.
-
Murphistic
aktív tag
Igazából mindegy, hogy melyiket veszed, csak arra ügyelj, hogy tudja a DVB-T MPEG4 kombinációt. Azt hittem, hogy magyarországi üzletben nézelődtél (pedig még az adatlapodat is megnéztem
), így ezt nem írtam (meg ugye az általad belinkelt Sencorral nem volt ilyen gond).
Az 5000-es sorozatú Strong STB-k pont nem jók, mert azok csak az MPEG2 szabványt ismerik, ami jó (volt) a szlovák adók vételéhez. Én abból szoktam kiindulni, hogy amelyik STB-n nincs HDMI kimenet is, akkor az valószínűleg nem jó a magyarországi vételhez.Javítás: Alzáéknál megint pályát tévesztettek, mert a HD-vételre alkalmas készülékekhez naná, hogy besorolnak olyat is, ami nem tudja azt
. Nagyon úgy néz ki, hogy tőlük akkor marad csak az a Sencor...
Ha az Alzánál maradunk, akkor ezeknek jóknak kell lenniük (tehát elvileg lesz kép és hang is, mivel alkalmasak a HD vételre): http://www.alza.sk/televizory/set-top-boxy/dvb-t-pozemne/hd-prijem/18851804.htm, meg természetesen az általad linket Sencor, ami már a T2-t is tudja. Ezek után én a Sencor mellett döntenék.Nekünk otthon két STB-nk van: egy magyarországi Strong 8110-es és valamilyen cseh forgalmazó által átcímkézett kínai
- no nem mintha a Strong is nem Kínában készült volna . Hasonlóan működik mindkettő, csak az átcímkézettnek elég furcsára sikerült a magyar fordítása, szóval az érthetőség kedvéért angolon hagytam.
Esetleg, ha jártok Magyarországra bevásárolni, akkor körülnézhetsz a hiperekben is. Gyakran vannak 7000Ft alatt is STB-k és azokkal biztos nem lesz gond.
-
Beri
addikt
válasz
wassermann #15824 üzenetére
Az 1., nyitó hsz. 2008. augusztus 1.-én született, akkor még nem lehetett kapni STB-ket.
Azért kéne frissíteni.A másik oka annak, hogy méltatlanul kevés szó esik róluk: talán az, hogy a PROHARDVER egy főleg PC-s dolgokkal foglalkozó portál.
Ez nem lehet probléma. Az ecigi még csak nem is játszik divx-et, mégis pörög a topicja.A jobbfelső sarokban a keresővel rákereshetsz különböző szavakra pl: STRONG, STB
Megtörtént, nem lettem közelebb a megoldáshoz. -
wassermann
Topikgazda
Az 1., nyitó hsz. 2008. augusztus 1.-én született, akkor még nem lehetett kapni STB-ket. A másik oka annak, hogy méltatlanul kevés szó esik róluk: talán az, hogy a PROHARDVER egy főleg PC-s dolgokkal foglalkozó portál.
A jobbfelső sarokban a keresővel rákereshetsz különböző szavakra pl: STRONG, STB... : ))
-
Beri
addikt
válasz
Murphistic #15821 üzenetére
27 euró, nem vészes. 20 alatt nem nagyon van semmi (pl. itt).
Strong STB-t, vagy azok közül, amiket korábban ajánlottak a fórumban .
Strongból egyet találtam olcsóbban, a SRT 5303-at. Korábbi ajánláshoz visszatekertem egy 200 hsz-es oldalt, nem volt nekem megfelelő (nem igazán van szó STB-okról úgy eleve), az első hsz-ben meg pláne nem. -
Murphistic
aktív tag
Szia!
Ha szeretnéd az ukrán*, szerb* TV-adásokat is nézni, akkor kiváló, mert tudja a DVB-T2 rendszert is. Magyarországi vételhez fölösleges és lehet találsz olcsóbban is pl. valamilyen Strong STB-t, vagy azok közül, amiket korábban ajánlottak a fórumban .
*-természetesen ez függ a lakhelyedtől is. Egyébként az osztrák DVB-T2 vételhez nem jó, mert nincs benne kártyaolvasó és ők úgy tudom csak kódolva adnak a T2 rendszeren
-
Beri
addikt
Üdv!
DVB-T STB-t keresek. Egy Sencor SDB 5001T2 mennyire értelmes választás? Más tipp esetleg?
-
Kernel
nagyúr
válasz
moli.hu #15816 üzenetére
Itt is van egy példa a VLC lejátszólistára (Windows, de elvileg mindegy):
http://prohardver.hu/tema/dvb-t_dvb-s_dvb-c_kartyak_usb_pci/hsz_13179-13179.html
Adatokat szükség szerint frissíteni kell.
-
azbest
félisten
válasz
moli.hu #15816 üzenetére
én tvheadend szervert használok, amire telefonnal, tablettel (tvhguide + vlc) vagy másik gépemről is rá tudok kapcsolódni. De simán egy vlc player is megteszi, ha csak azon szeretnéd nézni.
A vlc is többféleképpen használható, én m3u fájlban felsorolom a csatornák adatait és akkor egy playlistből választhatok csatornát.
Egy szövegfájlba csatornánként egy-egy hasonló blokk (plain text)
#EXTM3U
#EXTINF:0,m1 HD
#EXTVLCOPT:dvb-frequency=786000000
#EXTVLCOPT:dvb-adapter=0
#EXTVLCOPT:dvb-srate=27500
#EXTVLCOPT:dvb-bandwidth=8
#EXTVLCOPT:programs=100
dvb-t://A frekvencia az ami nálad fogható, a programs pedig a csatorna azonosító száma. A neve egyértelmű.
http://mindigtv.hu/lefedettseg
A frekvencia táblázat fül alatt látod, hogy hol melyik frekvencia van.
http://mindigtv.hu/mindig-tv-szolgaltatasrol
Itt pedig a szolgáltatási paraméterek részen az azonosító oszlop száma adja a programs értékét.Nekem van előfizetésem is, amit a gépre kötött smartcard olvasóba tett kártyával használok, ezért is jó a tvheadend, mert az előfizetést is kezeli az oscam nevű kártyakezelő programmal együtt használva.
-
MMIX
addikt
válasz
moli.hu #15812 üzenetére
"milyen chipset van benne"
-Ha már belinkelted, kattints rá a véleményekre is."Alcor
2013. December 2. 17:43:26
Tisztelt Gabor,
a készülékben Realtek RTL2832U chip van."
Sajnos nem Linuxot használok, azt majd valaki más. Szerintem menni fog.
A programok amiket itt a topicban is szoktak használni, ajánlani Windows-hoz, többségük van Linuxon is. -
-
moli.hu
őstag
sziasztok,
ugy nez ki, nyertem egy Alcor DTV HS+ -t, ez mukodik linuxon? milyen chipset van benne, egyartalan milyen package-dzsel tudom monitorra rakni a kepet?
eleg uj vagyok a tunerek vilagaban, utoljara vagy 15 eve jatszottam valami bovitokartyaval es windowszal. -
Kernel
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #15807 üzenetére
Alapvető félreértések tárgya, hogy manapság a számítógépes generáció kódolásokban és dekódolásokban gondolkodik, bár sok esetben még akkor sem tudják, miről beszélnek, amikor például a "kodek" szót emlegetik, ami a kóder-dekóder összevonása. (Lejátszáskor például nyilván csak dekódolásról beszélünk.)
A rádiótechnika viszont kicsit más téma. A nagyfrekvenciás vivőhullámot (ami lényegében a szállítást végzi), modulálni kell, gyakorlatilag "ráültetni" az alapsávi jelet, ami lehet analóg kép, hang, digitális adat. Klasszikus modulációs eljárások az AM, FM, digitális technikában QAM, QPSK.
Vevőoldalon visszafelé, először az ősrégi, de máig élő szuperheterodin elv alapján, a nagyfrekvenciát a tuner, egy helyileg előállított frekvencia hozzáadásával lekeveri a középfrekvenciára, majd azt demodulálni kell. A tuner feladata ezáltal konkrétan csak a vételi frekvencia kiválasztására korlátozódik, azért is nevezik tunernek, vagyis "hangolónak".
Az eltérő modulációs technika miatt, a DVB-T/C/S vétel fizikailag eltérő demodulátort igényel. T/C rendszerben a tuner általában közös, mivel azonos az áthangolandó frekvenciatartomány.
S-vételnél már magasabb frekvenciát kezel a tuner, pedig az is már egy lekevert frekvencia, a tányér fejegységében történik az első lekeverés.
Demoduláció után kapjuk vissza az alapsávi jelet, ami esetünkben egy digitális multiplex csomag, vagyis több csatorna képét, hangját, TXT, EPG, és egyéb technikai adatokat tartalmaz.
A demodulátorig van a hardveres rész, a többi már szoftveresen is megoldható, mint ahogy például egy VLC is el tudja végezni a csomag szétbontását, az MPEG / AAC / akármi kódolt adat dekódolását.
Tehát mindezzel elsősorban a moduláció és kódolás fogalmi különbségére próbáltam rámutatni, amit gyakran összekevernek a fórumokon.
-
zhagyma
őstag
válasz
"Én úgy képzeltem el a dolgot hogy van egy adott freki és sávszél és ahogy az első hozzászólásban wifiként fogja a tuner és benyomja a gépe az meg kikódolja."
Annyiban jó az elképzelésed hogy a DVB-T/C jelek feldolgozása a modern demodulátorokban a bemenő analóg jel digitalizálása után digitális jelfeldogozással valósul meg ami programozható (36 Mhz-es középfrekvenciás jel minatvételezése egy A/D segítségével majd DSP feldolgozás). Kérdés hogy a DVB-T chip-hez járó firmware biztosít-e olyan "felületet" amely lehetővé teszi az egy vivőfrekvenciás QAM-256 demoduláció, a kapcsolódó adatátviteli sebesség (baud), az eltérő hibajavítást dekódolását biztosító beállítási lehetőségeket (az egyszerűség kedvéért a tuner chip vezérlése, a digitális adatok pufferelése, továbbítása, stb. ... kimarad). Ha nem akkor jön a firmware re-engineering és a firmware módosítás esete.
UI.: Az már előfordult hogy DVB-C/T képes hardvert be lehetett állítani DVB-C módba windows BDA kompatibilis DVB-T driveren keresztűl VLC segítségével (értelemszerűen a firmware mindkét üzemmódban ugyanaz), de sima DVB-T hardver-t még sosem. Linux alatt könnyebb próbálkozni de akkor a chip-ek belső működésének és a firmware specifikáció ismeretét nem lehet "megúszni" mert különben soha nem készül el a nagy mű a sok próbálkozás, kísérletezés miatt.
-
-
golya87
őstag
válasz
Ezt a QAM 64 vs 256 dolgot inkább úgy kell felfogni, mint a gigás vs 100 megás hálókártyát. A kábelen tud jönni giga, a gép is tudna vele mit kezdeni, de nincs amivel fogd a jelet.
-
válasz
golya87 #15805 üzenetére
Ha az valami hardveres dolog lesz akkor bukik a mutatvány. A leírásban 64 QAM-et tud. Rákerestem és a DigiTV-hez meg 256-os kell, korábban ment volna 64-el is. Hát ezt nem tudom hogyan lehet megoldani szoftveresen.
Én úgy képzeltem el a dolgot hogy van egy adott freki és sávszél és ahogy az első hozzászólásban wifiként fogja a tuner és benyomja a gépe az meg kikódolja. -
wassermann
Topikgazda
válasz
MasterDeeJay #15804 üzenetére
Lsd 1., topiknyitó hozzászólás!
-
golya87
őstag
válasz
MasterDeeJay #15804 üzenetére
És a megfelelő QAM kódolást is tudja?
-
Adott egy DVB-T tuner ami RTL2832U+R820T chipes tehát elvileg tud 24-1850 ig frekit. Használom is SDR rádióra.
Hogyan lehetne ezt az eszközt szoftveresen rábírni hogy DVB-C ként működjön?
Jó lenne ha menne mert 6eFt alatt nem találok DVB-C tunert sehol, ebből a realtekesből meg van itthon kettő is. -
Kernel
nagyúr
válasz
mimi82 #15800 üzenetére
Ha bedugsz egy 1 m körüli, sodrott rézvezetéket antennának (esetleg multiméter műszerzsinórját, vagy ami van) és nem tudod legalább nyomokban megfogni a jelet, akkor szerintem azzal sem fogod.
A teszthez nem az automatikus keresőt kell használni, hanem a manuális keresésénél kell beadni a venni kívánt frekvenciát, utána figyelni a jelszintet, közben mozgatni az antennát (vezetéket).
Régi tető- vagy padlásantenna sok esetben többet ér, csak rendbe kell tenni a rozsdás csatlakozást, szakszerűen bekötni a balunt, egy jó kábelt feltenni és örülni. Nem mindegy persze az sem, hogy VHF vagy UHF antennáról van szó.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W10 I CAM I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Olcsó RTX Gamer Laptop játékra! I5 11400H / RTX 3050Ti / 16GB DDR4 / 512GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged