- Milyen videókártyát?
- DUNE médialejátszók topicja
- Miért nem működik a 4K 60 Hz minden HDMI kábellel?
- Milyen egeret válasszak?
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Hisense LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Azonnali notebookos kérdések órája
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
Új hozzászólás Aktív témák
-
kop8
őstag
Holnap lehet iszonyatossan meghúzom a procimat
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
darál0w #14994 üzenetére
Akkor mondom azt, hogy haverom egy 3,4-es Extreme Edition P4-es procit nyüstölt még akkor egy 965-ös Asus lapban, amikor már mindenki 775-ös lappal, procival, na meg E8400-al nyomta.
Sőt, mondom jobbat, ez a srác most cserélte le a 7900GTX-ét.
Jöhetne már 1 kicsit hűvösebb, lehet kicsit meghajtanám a vasat... De így inkább notizok, az legalább nem fűt annyira.
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
varrog #14991 üzenetére
ez igaz...
de ma már elég kis összegből össze lehet dobni egy erre a célre megfelelő masinát...
20-30kbol is...
egy asrock vagy vmilyen int vgas lap...10k alatt...legyen ez AMD vagy Intel...
bele egy proci legyen megint 10k alatt...x2 3800+ ~8k vagy intel részről egy e2xxx procc....
meg beledob egy kis ramot is..a régi gépből meg kikapja a tápot, monitor, billentyű meg miegyéb ami adott...
innen kezdve nemtudom ki veszi meg a 3ghzes egymagos 1000éves procit az 1000éves gépébe...
szerk : off
#14992) helkis hehe
ez is egy szempont...egy kis nosztalgia...
14993) hackeeeee az még azért nem annyira régi...
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
darál0w #14990 üzenetére
Hát nézd... Itt néha jön az, hogy jó akkor is.. Haver ezért szerzett 8800GTX-et, bár azt nem mondom meg mennyiért.. A lényeg, hogy nagyon olcsón.
És még mindig megy mint az állat.. Csak pislogtam itt is, hogy mit megy a 320-as 8800 GTS...
De ha már itt tartunk, ugyan ez van az egyedi csúcs cuccokkal is, Asus Mars, Asus Ares, na meg az ES procik...
-
helkis
veterán
válasz
varrog #14989 üzenetére
a második rész gondolom nekem szólt, ez is prescott magos..
viszont E0 stepping, azok már nem annyira kazánok.. a 4ghz-es eredményt ráadásul egy gyári rézmagos coolerrel értem el!
darál0w - nekem is volt ilyen korszakom régebben, hogy mindenáron glide-os game-ekkel akartam játszani, ezért be is szereztem egy korabeli gépet (vagy talán kicsit jobbat) Voodoo karival, mivel abban a környezetben mentek jól..
de aztán meguntam hogy kifolyik a szemem 640*480-ban -
varrog
csendes tag
Egyszerű szerintem. Van olyan akinek nincs pénze annyi sosem egyszerre, hogy egy teljesen új konfigot vegyen, vagy van otthon 1, 2, 3 régi gépe mindig. Aztán valamelyik letöltésre használja csak, azt megpróbálja úgy belőni, hogy akár évekig nagy sávszélt, sok peerrel is le tudjon kezelni. Erre egy 3 Gigás pont elég lehet. Vagy a kis gyerekének adja a gépet, hadd garázdálkodjon. Minek vegyen neki újat.
A lényeg, elég nézegetni a használt pc cuccosok forgalmát, vagy a pcbontot, alig találni 3 Gigás, vagy jobb procikat. Miért, mert amint megjelenik, lefoglalják, megveszik, vagy fel sem kerül, mert a boltos a havernak odaadja, persze miután letesztelte, hogy jó e.
Akkor tesztgépekben nagyon sok helyen használják számítógépes boltokban. Összeraknak egy egyszerű gépet, aztán beletesznek egy ilyen procit, s már mehet is a móka. Tesztelik vele a memóriákat, videokártyákat, akármit.
Nekem is mondják a szomszédaim, adjam már el. Hülye lennék. Ezért nem adom el, a régi frankó sony erősítőmet sem. Egyrészt lópikulát se kapnék érte, a másik meg állatira jól szól.
-
varrog
csendes tag
válasz
darál0w #14988 üzenetére
Hát ja, nem semmi árak. Mivel már nem gyártják, ezért ilyen drága. De ennek ellenére biztos elkelnek. 2 éve mikor én is vettem újonnan raktárról, kisker ára volt 17ezer, én vettem 12ért, hozzá kell tegyem nem Pesten, hanem Kecskeméten. Most már jóval drágábbak, mivel gondolom lecsökkent a számuk.
Állati jól mennek, egyetlen hátránya az enyémnek ,hogy Prescott, s kész kazánként melegszik. Rápakoltam, egy Arctic Coolingot, a box hűtő helyett, s így alapjáraton 50 fok, max. 62-re megy fel nyáron, de nem félek, mert 70 fok körül van a referencia hőmérséklete.
-
varrog
csendes tag
válasz
darál0w #14982 üzenetére
Jóhogy
. Csodálom, h nem zúzták be. Azt sem értem, hogy a francba maradtak ilyen procik raktáron. Talán mert soha nem csökkentették le annyira a bolti árát. Én a 3 Gigás SL8JZ procimat 2 éve vettem raktárról. És azt kell mondjam nagyon megérte. Legalábbis amire nekem kell. HD filmeket nézni, játékra is jó még. Igaz, hogy 12ezerbe került akkor, de nagy szerencsém is volt, mert nagyon kelendőek. Most is így van ez. Alig jelenik meg egy 3 Gigás proci, elkapkodják.
-
helkis
veterán
válasz
varrog #14979 üzenetére
a lábpótlásban tudok segíteni..
adatlapomon a személyes adatoknál lesd meg az oldalam..régen is az alapja a gépeknek egy pöpec táp és egy frankó alaplap volt, nevezetesen az i875-ösök.. IC7 és társai, abban egy 3g-s procit is meg lehet tépni akár 4gre, de van egy mobil p4-em, ami stabilan megy 4200-t..
itt találsz eredményeket..
-
varrog
csendes tag
Állítólag nem volt húzva, szervergépben ment.
Hát én szeretem a régi cuccokat, ezt is azért vettem, hogy maradjon egy olyan gépem, ami régi cuccos, de abból a legjobb azért. Mert most nem nincs annyi pénzem, hogy mindent lecseréljek. Ezzel meg bőven ellennék még egy darabig. Amúgy lehetne raktárról szerezni még 3.4eseket, vagy 3.4 Extrémet is, de annyira drága, hogy nem éri meg, s ráadásul tengerentúlról lehetne csak.
De hát extrém árakon, Dél Afrikából pl. 90ezerért lehetne 3.4 Extremet szerezni raktárról. Nem csoda h évek óta árulják, a kutyának nem kell.
-
varrog
csendes tag
válasz
darál0w #14978 üzenetére
Nem teljesen jól. A benchmarkok szerint, a memóriakezelése egy pentium 2-esét se közelíti meg. Ezt valahogy játék futtatások közben is észrevettem. A windows hipergyorsan betölt, az igaz. De ennyi. Hd filmek lejátszásánál sokkal nagyon a proci munkája, mint a 3 Gigásé, 2-3 szorosa. Tehát az, hogy lassabb egyből észrevehető ha dolgoznia is kell a procinak. De ha persze nem kell dolgoznia, akkor kb. a 3 Gigás teljesítményét hozza.
Böngészés közben, vagy amikor semmi számítást nem kell nagyon csinálnia, észre se vennék különbséget, de persze én javulást vártam, a 3 Gigáshoz képest.
Persze biztos, nem panaszkodnék, ha ezt tudtam volna róla. És akkor nem is ennyit fizetek érte, de mindegy.
Hogy élő példát mondjak, van egy másik 3.4 Gigásom is, amelyiknek 2 lába hiányzik, úgy vettem. Elindul viszont, mert a negatív tápfesz egyes lábai hiányoznak csak. De kb. hasonló eredményeket produkál, talán egy picivel lassabbat, mint ez a proci. Ennek viszont külsőre semmi baja nincs.
-
varrog
csendes tag
Ami viszont érdekes, hogy alapból nem mutatkozik annyira gáznak a teljesítménye, mint mérésekkel. 720p Cuda gyorsítás nélkül nagyon beszaggat rajta, Cudával, 30%-ot eszik, 1080p Cuda gyorsítás nélkül nagyon beszaggat, Cudával 60% eszik, 8600 GT videókártya van a gépben. A 3 Gigás nem szaggat be egyáltalán 720p videó lejátszásánál Cuda gyorsítás nélkül, Cudával 15%-ot eszik, 1080p még a 3 Gigással is beszaggat nagyon Cuda nélkül, Cudával 30-40%ot eszik.
-
varrog
csendes tag
válasz
akoska07 #14969 üzenetére
Szia!
Megcsináltam, semmi értelme nem volt.
WinRar benchmark még mindig botrányos,
Ez tényleg nem éri el, a 2 Gigás P4 sebességét sem. Igaz, úgy működés közben nem tűnik annyira lassúnak, az xpben, de amint, valami hajtósabb műveletet kellene végrehajtania, nyomába sem ér egy 3 Gigásnak. S próbálna dolgozni, de pillanatok alatt eléri a maxát aztán kész.
-
laci.b
csendes tag
Köszönöm a válaszokat. Akkor majd próbálkozom. Amúgy meg, igen, nem fogalmaztam pontosan, a stabilitás alatt azt is értettem, hogy nem melegszik fel túlzottan a proci. A gyrái fesz. értékekkel kapcsolatban továbbra is várom a válaszokat!
-
kircso13
senior tag
válasz
laci.b #14965 üzenetére
Mekkora orajel érhető el? minden procinál más. valakinek nagyobb valakinek kisebb. Függ az alaplaptól is , mert ugyan az a proci más lapban -200Mhz et produkált. Játék és idő az egész, ki kell tapasztalni, persze türelemmel. Emeled az fsb , szorzót és teszteled, ha ez stabil akkor lehet felfele menni. Szal senki nem fogja tudni megmondani így Neked, hogy mekkora órajelet fogsz tudni elérni. Türelem meghozza a gyümölcsét
-
laci.b
csendes tag
Kezdőként szeretnék segítséget kérni i7 920-as proci tuningolásához. Mivel gyári hűtésem van, először is azt kérdezném, mekkora órajel érhető el ilyen hűtéssel, feszemelés nélkül? (pl 160*20 még stabil lesz?)
A fórumban olvastam, hogy nem jó auto-n hagyni a különböző feszültségértékeket a biosban, így szeretném kérni, hogy valaki írja le az összes feszültség gyári értékét, hogy ezeket fixen beállíthassam, és ne kelljen tartanom az alaplap által belőtt károsan magas értékektől.
Előre is köszönöm a segítséget! -
helkis
veterán
válasz
akoska07 #14956 üzenetére
ja közben észrevettem, hogy ez is egy VIA fícsör mármint az "egyedülálló" ramkezelés
varrog - nyiss pár cpuz ablakot más fülekkel főleg az alaplap, memoria, spd érdekel..
lehet teljes képernyős..
-hybridbooster ki van kapcsolva? uninstall stb.. nem tudom hogy működik, de ne zavarjon be.. -
válasz
varrog #14952 üzenetére
csináltál cmos resetet az alaplapon mielőtt elinditottad a gépet az uj procival?
azért kérdem mert nekem is eszembe jutott egy hasonló helyzet
már én is jártam igy procival.
és ugy emlékszem akkor vmi bios gondom volt.
csinálj egy teljes bios resetet,hátha helyre jön az agya.#14954 helkis : mindkét tesztnél single channel van DDR400
#14955 varrog : hanyas verzióju a winrar, azt hittem látunk róla egy képet.
-
helkis
veterán
asszem itt lesz a gond:
Chipset
-------------------------------------------------------------------------Northbridge VIA P4M900/CN896/VN896/PT890 rev. 00
Southbridge VIA VT8237S rev. 00
Graphic Interface PCI-Express
PCI-E Link Width x16
PCI-E Max Link Width x16
Memory Type DDR
Memory Size 2048 MBytes
Channels Single
Memory Frequency 166.7 MHz (6:5)
DRAM Interleave 4-way
CAS# latency (CL) 2.5
RAS# to CAS# delay (tRCD) 4
RAS# Precharge (tRP) 4
Cycle Time (tRAS) 7
Command Rate (CR) 2T -
helkis
veterán
válasz
akoska07 #14950 üzenetére
én sem ma kezdetem
, +ugye újabban úgy is szoktak spórolni a gyártók, főleg a belépőszinten, hogy azt mondja, hogy max 95w-os procit támogatunk és akkor elég a VRM10.0, amit olcsón megkapok a kinaipiacon, 125w-hoz a 10.1, 140w-hoz meg a 11.0..
én itt ebben látok csak érdembeli különbséget a lapok között..nem panaszkodom..
-
helkis
veterán
válasz
varrog #14947 üzenetére
igen, pont olyan mintha félgőzzel menne, jó volt a meglátásod.. ezt okozhatja az amit felsoroltam, gyenge/rosszul érintkező hűtés>>túlmelegedés, chipsetbug, softwarebug (oprendszer, driver, vírus/kereső
), áramellátási gondok, kontakhiba..
auto-n van az FSB? rakd át fix 200-ra, illetve mindent fixálj le amit lehet, az everest általában mindig a max szorzóval számol, ezért lehet hogy jól mutatja az órajelet, de valójában keveseben megy a proci, egy cpu-z shoot tényleg jól jönne, imageshack.us-re meg gyorsan fel lehet rakni..
-
helkis
veterán
válasz
akoska07 #14946 üzenetére
hát egy laborban igen, de egy usernél nem biztos.. a +infókból kifolyólag, akkor valszeg a lap-táprésze kevés neki, meglestem az AI7-est az 4fázisos..
igaz nem pont ide lett szánva, de ez mehetne a maxOC-be amig nem lesz időm überelni
-
varrog
csendes tag
válasz
helkis #14945 üzenetére
Szia!
Artic Cooling hütőm van, 2100asf ordulaton van most, 53 fokon tartja a procit. Egy 400 Wattos táp van a gépben, egy winchester, meg egy videókártya. A többi dolgot lehúztam hátha az a gond, de nem az.
Ami esetleg árulkodó lehet nektek, hogy Everest szerint botrányosan alacsonyan kezeli a memóriát.
-
helkis
veterán
válasz
varrog #14931 üzenetére
a két proci között a legnagyobb különbség a fogyasztás, a D0 103W-ot kajál, a G1 csak 89W-ot, ergo ez utóbbit könnyebb hűteni is, vagyis egy alap coolerrel még normálisan "maglassulási" küszöb alatt lehet tartani, a D0-ra ez nem féltétlenül igaz..
továbbá ha jól látom a megemelkedett fogyasztási igényt egy 2fázisos lappal próbálod kielégíteni, ami ismét lehet a szűk keresztmetszet, ha a proci terhelés alá kerül..-nézd meg biosban mennyi a cpu hőfok, ha 55-60fok körüli, akkor egy jobbfajta hőcsöves coolerrel próbálkozz, ha van kéznél..
-próbaképp egy másik hdd-re dobj fel egy szűz rendszert és ott is teszteld, sokszor találkoztam olyannal, hogy egy széthajtott öreg XP pl nem bírta procicsere után a HT-t alkalmazni a rendszerben..ha a fentiek után sem megy rendesen, akkor elmondható, hogy 3.ok miatt meghiúsult a bolt, tehát az eredeti állapotot kell visszaállítani, ez senkinek sem a hibája..
-
varrog
csendes tag
Rendben, bocs.
Mindjárt megnézem.
Nem még, de ezzel próbáljam meg? Abból ki lehet indulni?
-
varrog
csendes tag
Hát érdekes dolgokat nem produkál, nem mutat jobb teljesítményt a 3 gigásnál, de annyira rosszat se mint amit az Everest elárulna, picit füttyög, de szerintem ez rendben van, s ami érdekes, h a bluray film, majdnem 100%ra lefogja, még videógyorsítással is, ami a 3 gigásat nem fogja le csak 50-60%-ra. Játékon nem tudtam tesztelni, mert a BF 2142 hibával leáll. S most még csak ez volt a gépen.
A Windows betöltésig, s utána is rendesen működik, odáig, még én se aggódtam. Mert ezeket majdnem ugyanolyan sebességgel megoldja mint a másik. De azért lassabb program futattás közben.
Kérdés, hogy próbáljak meg másik proci tesztelő programot?
-
varrog
csendes tag
A legújabb Everesttel is mértem. Ott is ennyit hozott. Esetleg tudnál ajánlani az Everest helyett valami mást, ami biztosabb?
-
válasz
varrog #14935 üzenetére
a procinak meg ez a cpu support listája [link].
vagyis lekezeli a procit,ahogy irja is mindegyik biossal.
ami a két proci adatait nézve egyáltalán nem meglepő,hiszen csak az órajelben különbözik,egyéb tulajdonságait tekintve ugyanolyan.
steppinggel lehetnének még gondok,
de inkább a C1 G1 steppingekhez adtak ki biosokat az alaplapgyártók.
amugy el sem indult volna azzal a procival a gép,ha a bios nem támogatta volna. -
varrog
csendes tag
Itt a CPU support lista, a p4 vm900-sata2nek,
[link] -
válasz
Csaszykj #14923 üzenetére
arról a 3GHz-es prociról még mindig nem tudunk semmi pontos információt.
varrog által már van információnk.adott az az alaplap ami a vevőnek van.
annak van egy bizonyos "tudása" sávszélessége mindegy ki gyártotta..
tehát hibaként nem állapitható meg a via chipset,
hiszen az előző proci "jól" teljesitett a lapban
ha procit cserélsz benne akkor csak akkor lesz gyengébb az előtte használt tesztek szerint,ha gyengébb tudásu procit raksz bele. kisebb cache,kisebb fsb,kisebb órajel.
gondolom teljesen ugyanazzal a verzió számu everest-el lett csinálva a teszt...
gondolom a ramok is ugyanolyan órajelen mentek,ugyanolyan ram-fsb aránnyal
ill. ugyanolyan időzitéssel,feltehetően dual channelben.még nem néztem utána az alaplapjának.
az is kérdés hogyan kezeli le azt a procit az alaplap.egyébként az is jó lett volna ha látunk képet a mérésekből
mindkét proci esetében.szóval erősen információk nélkül vagyunk,fontos információk nélkül.
-
varrog
csendes tag
Ja és itt vannak az alaplap specifikációi.
Ezek szerint alapból tudnia kell.
[link] -
varrog
csendes tag
Sziasztok!
Én vagyok a fórumtárs, aki megvette a 3.4 Ghz procit. Habár érhetik negatív kritikák a via chipseteket, a 3 Ghz-es p4-em 2 éves, kiválóan szerepel akármelyik Everest tesztben. Ebben az alaplapban, [link]. Sosem húztam. Csaszynak el is küldtem a kimentett méréseket.
Én nem rontani akarom a renoméját. De jogos, hogy fordított helyzetben, meg én kapnék a nyakamra.
Mi nekem a garancia arra, ha szerzek egy intel alaplapot, ami persze megint plusz költség, utána nem ugyanezeket az eredményeket kapom. Semmi, ugye. De Csaszy ha te garantálod, hogy azon korrekten működni fog a proci, akkor nem állok el az egésztől.
Helkis: 2007-es a legutolsó bios frissítés hozzá 1.1 az van rajta.
Esetleg valaki meg tudná tutira mondani, hogy az alaplapon amit linkeltem, futhat e ez a proci. Mert állítólag tudnia kell.
-
Csaszykj
aktív tag
-
hackeeeee
Jómunkásember
Nah bakker, mondom tesztelgetek már, de ebbe a rohadt melegbe... Alapjáraton is melegebb a vas, nem hogy ha még meghajtanám... Szal várok 1 kis hűvöset.. (bár tom h nem lesz mostanság, de én ráérek...)
@Csaszykj: Via....
Sztem ez mindent elmond.
-
-
helkis
veterán
válasz
akoska07 #14918 üzenetére
köszi!
rögtön egy javítást is kérnék: az én procim nem BE..
Csaszykj - intel alá intel chipset, ez máig megállja a helyét szvsz..
a 3400-es P4-ből volt egy 64-bites kiterjesztésű verzió, amit a mezei intel chipsetek nem is tudták meghajtani, spéci beágyazott rendszerekbe lettek fejlesztve, eladva, gondolom párnak lába kelt, érdekesség, hogy más chipsettel elindultak, de gondolom ott is lehetnek a nem 100%-os kompatibilítás miatt problémák.. mondj egy spec-számot.. -
Csaszykj
aktív tag
válasz
akoska07 #14924 üzenetére
Egy 3,0Ghz-es P4es proci volt a lapban.
Eladtam egy fórumtársnak a 3,4Ghz-es procim, ami az Abit AI7-esemben ment problémamentesen, és a vevőnek próbálnék valahogyan segíteni, ha tudnék. Tavaly szeptember óta nem használtam a procit, valami FuSi szervergépben ment mielőtt megvettem anno.
Mivel meghaladja a jelenlegi tudásom, azért kérdezek.
Nem történt más,csak procicsere. 55 fokos a proci egy AC hűtéssel, ebben a lapban
-
Csaszykj
aktív tag
Sziasztok!
Feltenném itt a kérdésem, mivel ennél megfelelőbb helyet nem tudok, ahogy értetek is a dolgokhoz.
Adott lenne egy 478as (áesrock ) lap Via Chipsettel ellátva, és egy P4 3,4Ghz-es proci.
Na most ebben a felállásban a 3,4Ghz-es proci alapból felét teljesíti az elődjének, a 3,0Ghz-esnek.
Everest-el csinált tesztek alapján fele a sebessége a 3,4Ghz-esnek mint a 3,0Ghz-esnek.
A gond a teljesítmény, fele mint a 3,0Ghz-esé.
Az alaplap lenne a gond ? Mivel VIA Chipsetes ? Ötlet esetleg ?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo Thinkpad P1 gen1, gen2, P52s FHD, 4K oled touch
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2666MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 15740Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB NZXT H5 Flow RGB 650W
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX One S 1TB játékkonzol extra kontrollerrel garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest