- TCL LCD és LED TV-k
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- ASUS notebook topic
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen SSD-t vegyek?
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Használtál is ilyet már? Arra lennék kíváncsi, hogy ezeket hogy a csodában rögzítik egy készülékházban úgy, hogy a mikrousb bedugása meg kihúzása közben ne tudjon elmozdulni?? Ugyanis egy árva rögzítő furat nincs rajta, csak a kivezetéseknél az apró lyukak, de olyan pici csavar talán nincs is.
-
PHM
addikt
A képen R3 néven szerepel. Nem ördöngösség a csere,
persze azért megkíván némi gyakorlatot.
Adatlap ellenállás/töltőáram táblázattal. -
-
Janos250
őstag
válasz
Janos250 #6389 üzenetére
Na, az általam ajánlott program eleje pontosan ugyanaz, mint Vargalexé, csak ő már betette a státust is, és mindig ad vissza választ.
Ha a ledet is bekötöd, arra figyelj, hogy "fordítva" működik, mert a led + lábikája a 3.3 V-on van, a negatívja van a GPIO13-on.VBS-t utoljára kb. 10 éve használtam, internetes kéréseket akkor se. Ehhez nem tudok hozzászólni.
Ha küldésnél "text/plain" szerepel, akkor az sima szöveg, ahogy láthatod is
-
Bazs87
tag
válasz
Janos250 #6389 üzenetére
a perverz mysql-es home automation temámhoz kapcsolódik.
vbs scriptből szeretném ezt megoldani, valami hasonlóból:URL="https://api.thingspeak.com/channels/xxx"
Set WshShell = WScript.CreateObject("WScript.Shell")
Set http = CreateObject("Microsoft.XmlHttp")
On Error Resume Next
http.open "GET", URL, False
http.send ""
if err.Number = 0 Then
'WScript.Echo http.responseText
MsgBox http.responseText
Else
Wscript.Echo "error " & Err.Number & ": " & Err.Description
End If
set WshShell = Nothing
Set http = Nothingebben a mintában nincs meg még az sql-es bekötés ugyan, de pl itt ki kellene írni az msgboxnak h true v false
persze rakhatok mellé 1 botrányosan bóvli megoldást html kódban (én nem tudom olyan szépen jsonnal, mint vargaalex)
nem látom szükségét egyenlőre, max lecopyzom az ő programjából ezt a részt, ebből is tanulok -
vargalex
félisten
A két kérésed is GET kérés. Ezért értetlenkedem. Attól, hogy GET-nek hívják, az még adatküldésre alkalmas query string-el.
Az eredeti példánál maradva az egyszerűsített verzió:
#include <ESP8266WiFi.h>
#include <WiFiClient.h>
#include <ESP8266WebServer.h>
#define DEFAULT_STATE LOW
// Replace with your network credentials
const char* ssid = "Your_SSID";
const char* password = "your_password";
// GPIO for controlling the relay
uint8_t relay_pin = 12;
ESP8266WebServer server(80);
void setup(void){
//Set default state
digitalWrite(relay_pin, DEFAULT_STATE);
//Turn on serial output
delay(1000);
Serial.begin(115200);
WiFi.begin(ssid, password);
Serial.println("");
// Wait for connection
while (WiFi.status() != WL_CONNECTED) {
delay(500);
Serial.print(".");
}
// logging to serial output
Serial.println("");
Serial.print("Connected to ");
Serial.println(ssid);
Serial.print("IP address: ");
Serial.println(WiFi.localIP());
// web server setup
server.on("/on", []() {
digitalWrite(relay_pin, HIGH);
Serial.println("Relay turned on");
server.send(200, "text/plain", "Relay turned on");
});
server.on("/off", []() {
digitalWrite(relay_pin, LOW);
Serial.println("Relay turned off");
server.send(200, "text/plain", "Relay turned off");
});
server.on("/state", []() {
String relay_state = (digitalRead(relay_pin)) ? "true" : "false";
server.send(200, "text/plain", relay_state);
});
server.begin();
Serial.println("HTTP server started");
}
void loop(void){
server.handleClient();
}Ha jól láttam, a sonoff-on a 12-es GPIO-ra van kötve a relé. A relé kapcsolgatása mellett a led-et is kapcsolhatod a 13-as GPIO-n. A fenti példa a kapcsoláskor is ad vissza választ, mert szerintem egy web szervernek illik (legalább a HTTP 200-at visszaadni).
-
Janos250
őstag
Nagyjából igen.
Az első részére valaki csinált egy rettentően egyszerű programot, megkérdezem a linkjét, hamarosan megírom ide.
A második részét még mindig nem teljesen értem.
A böngésző címsorába akarod írni, hogy
http://192.168.4.1/status
és erre a böngésző ablakába írja ki egyszerű szövegként, nem HTML-be ágyazva, hogy ON, vagy OFF?
Na ez szintén nagyon egyszerű, csak plusz pár sor még a programba.
A hátránya, hogy a böngészőben ilyenkor pici betűkkel szokott megjelenni az egyszerű szöveg.Hopp, közben megjelent az írásod vége, hogy nem böngészőből akarod.
No akkor a visszadott szöveget kell értelmezned.
Milyen scripről van szó?
Link? -
Bazs87
tag
válasz
Janos250 #6386 üzenetére
pontosan:
192.168.1.1/on
192.168.1.1/off
a státuszt pedig gettel szeretném lekérdezni, olyan választ várok, h visszaírja a stringembe az állapotot (anno http getet csinaáltam már thingspeak + arduinoval, sajnos most a kód nem elérhető számomra perpill)get 192.168.1.1/state
erre adná -> true/falseremélem érthető mit szeretnék.
Ott a kutya elásva, h automatizáltan szeretném kapcsoltatni a relét 1 win scriptből, nem pedig nyomkodni a gombot böngészőből.
Az Alex által ajánlott script és az ardus minták valóban jók, viszont nem kis időre van szükségem az áttanulmányozáshoz, továbbá azon 10 sor kimásolásához és teszteléséhez ami valóban kell nekem. Elnézést, lustaság és kevés idő. Ezen a fronton javítani fogok.
-
Janos250
őstag
"ha pedig lekérem a statust kidobja h true/false"
Na, de ezt "hova" dobja? Nem WEB lapra? LCD-re? Vagy mire?
Ha pl. ledre, akkor ott van a SONOFF-on a led, az mindenkor mutat(hatja) az állapotot.
Vargalex mintája tényleg jó alap, de ha ennél is egyszerűbbet akarsz, akkor:"http://192.168.4.1/be"
"http://192.168.4.1/ki"
Ennél egyszerűbbet nem tudom, hogyan lehetne.
Mi a kívánság?
Ebben már HTML se kell. -
vargalex
félisten
Pont azért linkeltem egy konkrét kódot, mert le tudod butítani úgy, ahogy neked kell. A példa kódban van get is. Az ne zavarjon meg, hogy ez a get egy html element click-jéhez van kötve. Ez sem kötelező. A példa egyébként éppen egy státusz oldal (csak ugye több relé is lehet) és a get kérések kezelése.
Továbbra is tartom, hogy az Arduino IDE-ben a példák között mindent megtalálsz. Vagy még mindig nem értem, hogy mit szeretnél... -
Bazs87
tag
válasz
vargalex #6374 üzenetére
köszönöm a tippet.
Én ennél sokkal egyszerűbb verzióban gondolkodom. Ha jön egy post kapcsolom a camot (set/reset)
ha pedig lekérem a statust kidobja h true/falsesemmi sallang, annyira bután tartani amennyire lehet.
A problémám h post/get-hez nincs "egyszerű" minta, legalábbis amíg google-n keresgéltem.A tervem az, h ezt a webservert slaveként használva csak kapcsolgassam, a fentebbi rendszer pedig lokálban döntsön, hogy mit és hogyan szeretne.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #6378 üzenetére
(#6344) Janos250
Azon gondolkodom, én is csinálok valami arduinos szerkezetet a kocsimra, hogy mindenki mást zavarjon
Remelem, te is vicceltel!Nekem van 2db, egy ebay-es, es egy Banggoodos. En nem vagyok veluk elegedett. A 30W-os Cree lampa jobban vilagit, (10x3W) sokkal kevesebbet disszipal. (Oke, ez csak az en szubjektiv velemenyem. Mar az osszes ilyesmim a butorraktarban porosodik.
)
-
Janos250
őstag
Na, akkor egy kis részletezés, bár vargalex programja szerintem is jó.
"Html nem szükséges"
Ha nem akarsz html-t, akkor nagyon megbonyolítod az életed! A legegyszerűbb, ha a szerver html lapba ágyazva küldi neked az adatot, mert azt bármilyen eszközön, bármilyen böngésző meg tudja jeleníteni (pc, telefon, tablet, másik ESP-vel kiszedheted, ha úgy tartja úri kedved, stb.)
A GET és a POST tapasztalom szerint egyaránt kényelmesen használható. Továbbá a link is, GET-tel.
GET:
Ugye hátrányának szokták emlegetni, hogy titkosítatlanul megy a neten, tehát túl kíváncsi emberek láthatják. Nem hiszem, hogy összedől a világ, ha a CIA megtudja, hogy éppen be vagy ki van kapcsolva a Te Sonoffod, tehát ez szerintem indifferens.
Előnye, hogy ha az az óhajod, kézzel bepötyögve a böngésző címsorába pl. a "http://192.168.4.1/?relay=mi", akkor visszaírja az állapotot, valamint pötögéssel állíthatod, pl. "?relay=be"-re bekapcs, "?relay=ki"-re kikapcs.Ez persze, ha mindig kézzel kell beírogatni, az kissé snassz.
Megoldás:
1.: A Sonoffról simán a http://192.168.4.1 -el kérsz egy WEB lapot, amiben benne lesznek a megfelelő linkek valami emberi szöveggel, és ezekre kattintva megvan a megoldás.
2.: POST: Csinálsz gombokat, pl.:
<input type=\"button\" value=\"Be\" onclick=\"location='http://192.168.4.1/?relay=be';\" style=\"font-size:50px; height:300px; width:300px\">Persze csinálhatod szebbre, ahogy vargalex példájában van, jquery használatával, de akkor meg kell tanulnod a jquery használatát.
IP címeknek a defaultot írtam, bármire állíthatod. -
Janos250
őstag
Köszi, kipróbálom, ez tényleg jó és olcsó megoldásnak tűnik. Van még régről nagyméretű hűtőbordám, amit valami bolhapiacon vettem, fene se tudja, mire. Lehet az is jó lesz. Egyébként elképesztő fénye van ennek a lednek, és elég olcsó.
Ugye azt azért nem gondoltad komolyan, hogy a 100 w-os ledet a kocsiba akarom? Remélem úgy értetted amit írtam, ahogy én szántam! Nem lesz a kocsimon h.gy.tuning. -
kmisi99
addikt
Sziasztok, a leg alapvetőbb programozási hibát vétettem, a kész kódot nem dokumentáltam le. Volt egy projektem, nagy nehezen megoldottam, a kész program most is ott van az arduinon, viszont valahogy ki lehet belőle olvasni a már meglévő programot?
-
Bazs87
tag
Sziasztok!
Megjött a sonoff relém, ezt szeretném kicsit meghackelni a következőképp:
webserver és posttal kapcsolni, gettel pedig állapotot lekérdezni. Html nem szükséges.Nézegettem az esp webserver után google-ön, de nem találtam egyszerű megoldást.
(talán lehetne a webserveren 1 gomb, ill egy text, amit html vágással kiszedek, netán ha beírom a gomb által generált kódot kapcsolja, de ez nagyon ganaly megoldás sztem( talán nem is menne a linkes gombnyomás), igényesebb lenne a get post)
egy egyszerű minta rengeteget segítene nekem.
Köszi előre is nektek!
-
Teasüti
nagyúr
válasz
gyapo11 #6371 üzenetére
És így hosszabb ideig tart a töltés/kisütés: hosszabb periódusidő. Érthető.
Viszont így a rövidebb periódusidők esnek ki (pár %-nyi duty cycle), mert azok nem fogják eléggé feltölteni, h nyisson a tranyó.
Én pont így jártam az 1000n kondival, hogy olyan 5% alatt már nem ment át a PWM jel. -
gyapo11
őstag
válasz
Teasüti #6369 üzenetére
A nagyobb kondi nem pont ugyanakkora töltést tud felvenni ugyanazzal a setup-pal?
De, ugyanakkorát.
C=Q/U, ezt átrendezve Q=C*U, vagyis ha nő a C, akkor az U-nak csökkennie kell. Tehát azonos töltésmennyiség egy nagyobb kondenzátoron kisebb feszültségváltozást hoz létre. -
-
gyapo11
őstag
válasz
Teasüti #6365 üzenetére
A kondenzátor kapcsán hogy kell méretezni a frekvenciához?
Én már elkényelmesedtem, és rábízom az ilyesmit az áramkörszimulátorokra.
Ha nézzük a tranzisztor meghajtást mondjuk 1 mA-rel. Vegyük a kondenzátort üresnek amikor az arduino kiteszi a kimenetére az 5 V-ot. Elindul a kapacitív áram, ami tölti a kondit és nyitja a tranyót. Ez az áram folyamatosan csökken, és elér egy pontot, amikor már a bázison mérhető feszültség 0.7 V alá csökken, ettől a tranyó elkezd lezárni, ami nem jó. A cél az, hogy amíg az impulzus tarthat, addig a kondi ne tudjon annyira feltöltődni, hogy ez bekövetkezzen.
Ebből látszik a lényeg. A 100 nanós kondi 1 kHz-cen 50 % kitöltési tényezővel 3.6 V-ig megy föl, majd a fél periódusidő alatt leesik 1.3 V-ra, ilyenkor már csak 0.26 mA áram folyik a kezdeti 0.72 helyett. Addig kell növelni a kondit, hogy a lejtő végén is elég legyen a vezérlő áram. -
Teasüti
nagyúr
Összeraktam azt a kapcsolást breadboard-on Uno-val és egy NPN tranyóval meg egy leddel. 1000n kerámia volt kéznél csak, de lényegében valóban működik!
0% duty cycle esetén és 100%-ra is világít a led (felhúzva a bázis), szóval ezt a problémát megoldottnak tekintem, hála az itt érkezett válaszoknak!
Külön köszönet gyapo11-nek a részletes magyarázatokért és azokért a monostabil chip ajánlókért (könyvjelzőzve)!A kondenzátor kapcsán hogy kell méretezni a frekvenciához?
Illetve szerintetek működhet ez a "heftelt" watchdog a relékkel is? Mondjuk érdekesen hangzik PWM jellel relét behúzni.Vagy nagyobb kondival el lehet simítani a PWM jelet? Ez esetben arra gondolok, hogy a monostabil "one-shot" áramkört újraindítgatni a PWM-mel, de az áramkör kimenete egyenletes DC feszültség amíg "le nem jár" az RC ideje.
Van esetleg váltó érintkezős relére félvezetős megoldás?
Solid state relay, megvan. -
tibi-d
tag
válasz
gyapo11 #6357 üzenetére
Ez így szép és jó, de akor mi figyeli ha a monostabil romlik el, vagy a relé megy tönkre. Sajnos kompromisszumot kell kötni az ésszerűség, és a gazdaságosság oltárán. Olyan bonyolulttá válhat az egész, hogy azért fog elromlani. Szerintem a lehető legkevesebb alkatrészből kéne megoldani a problémát. Ha a fet jól van kiválasztva, nagyon kicsi a valószínűsége, hogy tönkremenjen. Legalább is kisebb mint egy mozgó elemeket tartalmazó relének.
-
gyapo11
őstag
válasz
Teasüti #6340 üzenetére
A monostabil, mint ahogy a neve is mutatja egy stabil állapottal rendelkezik. Ebből az állapotból billenti ki a vezérlőjel, és beállítható idő után visszatér a stabil állapotába. Az újraindítható azt jelenti, hogy ha az időzítés lejárta előtt érkezik egy második vezérlőjel, akkor nem jár le az óra, hanem onnantól újraindul az időmérés, és ha folyamatosan érkeznek a jelek, akkor soha nem tér vissza az alapállapotába, mert mindig újraindul az időmérés. Jól látszik, hogy ez tkp. a watchdog. Kondival kell táplálni, vagy élvezérelt áramkört kell használni, és akkor bármilyen állapotban történt fagyás esetén is, az idő lejártával alapállapotba tér vissza. Ha mondjuk egy relé váltó kontaktust működtet, akkor alapállapotban eredeti fékműködés, amint elindul az arduino, és küldi a jeleket, akkor arduino által vezérelt fék, ha leáll vagy kikapcsol az arduino, akkor vissza normál működésre. Így a fet lehalását is ki lehet kerülni, mert ha az arduino működik, de a fet szakadt, akkor ugye nem villog a féklámpa, viszont ha az arduino figyeli egy bemeneten a fet működőképességét, és észleli, hogy nem megy, akkor a jelek küldésének megszüntetésével vissza tud kapcsolni eredeti működésre. Fet zárlat esetén szintén, mert a fet nem közvetlenül a ledet kapcsolja, hanem a váltóérintkezőn keresztül. Tehát amíg az arduino működik, addig ő tud dönteni, ha az áll le, akkor meg a monostabil.
Itt egy élvezérelt.
És persze szintvezérelt esetén figyelni kell arra, hogy érkező impulzusok nélkül a bemenet alapállapotban legyen, tehát földre vagy tápra kell húzni egy ellenállással. -
jksx
senior tag
Sajnos a jelenlegi jogszabályok mellett még LED-et sem építhetsz be olyan lámpatestbe amibe a jóváhagyás során izzó van. Ezt nálunk a 6/1990-es KÖHÉM rendelet szabályozza. Nem csak a vizsgán, de akár egy közúti ellenőrzés során is (ha kiszúrják) megbüntethetnek érte. Baleset során, meg hivatkozhatnak rá, hogy "mit művelt" a féklámpád (sajnos mindenre hivatkoznak egy baleset során). Új gépjármű esetén (ha az úgy lett jóváhagyva) már lehet villogó féklámpa is.
-
Teasüti
nagyúr
Ez a konkrét elképzelés:
[kép]
Csak egy gyenge skicc.Na meg csak egy kapcsolóm van (motoron kettő, de lényegtelen) a fékre, a kontroller is ugyanattól a kapcsolótól kapja a parancsot. Nem random akarom kapcsolni, félreértés ne essék!
Csak programozottan akarok világítani, futtasson le egy szekvenciát minden fékezéskor mondjuk. Villan hármat, majd folyamatosan világít. Stb. Ez az alap elképzelés. Erre jöhetnek az egyéb üzemmódok, pl éjjel csökkentett fényerő, hogy a power ledek ne égessék ki a mögöttem lévő retináját... Nappal viszont tisztességes fényt adnak, nem úgy mint az alacsony fényerejű dip ledek, amivel vettem a gépet.(#6348) razorbenke92
Az indexek az külön projekt, természetesen az is programozott lesz. Oda RGB ledeket akarok. (Aztán lehet rendőr villogósat játszani. Nem is, nappali menetjelző lesz.)(#6345) tibi-d
Köszönöm, épp kérni akartam! -
Bocs, de nem tudom lerajzolni, megtervezni sem tudnám egyedül, nem értek az analóg áramkörökhöz.
Az arduino kimeneten megjelenő felfutó él elindít egy időzítőt, az időzítő induláskor megszakítja a féklámpa áramkörét, mikor lejár, pedig visszazárja, az arduino kimenet állapotától függetlenül. A lefutó él pedig nullázná az időzítőt, így azonnal záródna az áramkör. -
tibi-d
tag
A PWM frekvencia 490-980Hz. Ez a freki a kondin rövidzárként adja tovább az arduino jelét, így a fet a PWM jelnek megfelelően dimmeli a ledeket. Ha a program szerint az arduino kimenete stabilan LOW, vagy HIGH állapotban van, akkor a kondi szakadásként viselkedik, igy a tranyó lezár, a fet kinyit, így a ledek teljes fénnyel világítanak. Az elképzelésed rajzold le, hogy lássuk.
-
válasz
Teasüti #6340 üzenetére
Ha már heftelsz, (oké tudom, nem autóba lesz a végleges), akkor csináld inkább azt, amit mostanában az autógyártók is beletesznek az autókba gyárilag: Intenzív fékezésnél bekapcsol a vészvillogó.
Kevésbé zavarod vele össze a mögötted jövőt, mert ez a villogó féklámpával ellentétben egy bevett szokás. Villogni ugyanúgy villog, szóval az észrevehetőségre se lehet panasz.Nem mellesleg egy megjegyzés, amit egyáltalán nem rosszból mondok, de gondold át:
Ha esetleg mégis belédfutnak, majd a vétkes arra fogja, hogy azért ment beléd, mert a féklámpád össze vissza discozott, és esetleg megtalálják a heftet az összetört kocsi hátuljában, akkor ne csodálkozz, ha a végén még meg is büntetnek.
-
tibi-d
tag
Én jelenleg egy autóriasztó projekten dolgozok, ami SMS-ben is értesít az eseményről. Tudja mindazt amit a "nagyok" kiegészítve egy-két "csapdával", ami egyedivé teszi, és így nem tudják hatástalanítani. Egy nano lesz beépítve, GSM modullal. Lehet, hogy beleprogramozom azt a funkciót, hogy sötétben kanyarodákor felkapcsolja a megfelelő ködlámpát a kanyarodás idejére.
-
Ennél nem lenne egyszerűbb és üzembiztosabb, ha az arduino csak megszakítani tudná a lámpa áramkörét, de csak egy időzítővel előre meghatározott ideig? Pl. 0,3mp után az időzítő az arduino vezérlés állapotától függetlenül mindenképp visszazárná az áramkört (vagy nyitná a fetet, már én is elvesztettem a fonalat
) Ez villogtatáshoz és pwm dimmeléshez is elég lenne. Az arduino elromlása esetén pedig a legrosszabb, ami történhet, hogy egyet villan a féklámpa fékezéskor.
(#6345) tibi-d: ennek az a hátránya, ha jól értelmezem a rajzot, hogy nem lehet dimmelni a pwm jellel, csak egy (bocs, ha hülyeséget írok) ampitúdó-modulált ki-be kapcsoló jelet tudsz vele küldeni.
-
tibi-d
tag
Úgy látom legegyszerűbben úgy juthatunk dűlőre, ha mellékelem a kapcsolást amiről a diskurzus folyik. Ezt lehet kiegészíteni "cicomázni", de ennél egyszerűbb megoldást nem tudok. Ha van, én is tanulok belőle.[kép]
-
Janos250
őstag
Azon gondolkodom, én is csinálok valami arduinos szerkezetet a kocsimra, hogy mindenki mást zavarjon, mert akkor jobban odafigyelnek. Villogó hátsó lámpa jó lenne, de az elsőt is villogóra csinálnám, arduinoval N FETtel azt is meg tudom oldani. Azt még nem tudom, hogy arduinoval hogyan tudnám a hangtompítót kiiktatni, de talán egy elektromos szelep a katalizátor mögé megoldható. Vizsgán kikapcs, máskor bekapcs. És ami a legjobb: arduinos átalakító a lambda szonda mellé, hogy ne azt az értéket adja tovább, amit a szonda mér. Ezt egyébként ötvenezerért árulják. Rettentően füstöl tőle az autó, így felhívja a figyelmet, hogy ÉN jövök. Arduinoval 1-2 ezerből kijön. (egyébként is most kell csinálnom egy kísérleti generátorra ilyet, mert másként az automatika nem engedi a lambdát változtatni kísérleti céllal se). Valami jó erős arduinos duda kellene, amit nyomkodhatok, hogy felfigyeljenek rám. Szerintem ez is megoldható: arduino fgv generátorként + erősítő. Még egy jó magas légterelő is kellene, hogy még jobban észrevegyék, hogy ÉN jövök, de azt nem tudom, hogy lehetne arduinoval megcsinálni. És persze nem nyitok vitát ezekről. Csak nehogy mindenki ezt akarja csinálni, mert akkor ez India lesz.
-
válasz
Teasüti #6340 üzenetére
Azért mégis válaszolok:
A 3Hz az jó. Én arra gondoltam, amikor kb. 1Hz-el villog a bicikli,
és két villanás közt megtesz kb. 15m-t, rossz látási viszonyok közt ez pont arra jó, hogy a mozgását egyáltalán nem lehet megjósolni, ha csak a lámpát látom.
A pwm vibrálása gyors mozgás (pl előzés) közben nagyon zavaró, ugyanis a lámpa, és emiatt az autó duplán látszik.On: a féklámpa bekapcsolását nem lehet kétkörösre megcsinálni? Mert eddig csak olyan megoldást olvastam, amiben a vezérlő fet nyitva van ilyen-olyan módon, ha az arduino máshogy nem rendelkezik, és azon keresztül tudja kapcsolni a gyári vezérlés is a lámpát. És ha egymástól függetlenül, akár egyszerre is kapcsolhatna az arduino és a gyári vezérlés?
-
PHM
addikt
válasz
Teasüti #6340 üzenetére
Monostabil alapkapcsolás Ne 555-tel.
Ezt úgy tudod lefutó élvezéreltté tenni, hogy a bemenettel sorba kötsz egy
100 nFos kerámia kondenzátort, s azzal párhuzamosan egy 100 Kohmos ellenállást.
Így mindig lefut a késleltetés, akkor is, ha a bemenet testen marad. -
Teasüti
nagyúr
Autósként esetleg arra, hogy téged zavarjon és így odafigyelj.
A bicikli lámpák se véletlenül villognak, a legjobb figyelemfelkeltő módszer a villogó fény a látómezőben. A szem a mozgásra érzékeny, vagy a hirtelen fényváltozásokra ha tetszik.
Biciklisként 1W-os villogót használtam, országúton este mindenki átment a másik sávba, senki se ment el mellettem 20 centire.
Motoron meg hasonlóan fontos a figyelemfelkeltés (de a modernebb autók is villogtatják a féklámpáikat pl. vészfékezéskor), én mikor a GearBrake-el mentem (fékre 3 másodpercig villogtat 3 hz-en) megfigyelhető volt, hogy a mögöttem jövők kicsit lemaradtak, talán zavarodottságukban (a szar accelero szenzor úthibákon is aktivált) de akkor is pozitív jelenség. Meg itt a motorfék jóval erősebb, mint autón én pl féket nem is nagyon használok forgalomban (ráfutásos balesetek többsége e miatt történik). A párszori villogtatás meg felébreszti a mögöttem jövőt a bambulásból.
Ezek az érvek mellette, létező megoldásokról beszélünk így az elv adott (csak a múlt századi közlekedési szokások és szabályok nem rendelkeznek a használatukról). Kérdésedre megpróbáltam kielégítő választ adni, viszont nem szándékozok erről vitát nyitni így kímélj meg az erre vonatkozó véleményedtől kérlek (és a topik témája se megfelelő hozzá)!gyapo11
Nézem ezt a monostabil multivibrátor dolgot és egy jó szájbarágós leírást se találok hozzá még angolul se, ahol úgy tárgyalnák, hogy egy gyerek is megértse.
Viszont nekem az jön le, hogy ez csak egy RC időzítő.
[link]
Nem tér ki arra, mi van akkor ha nem csak egy impulzust kap, hanem bekapcsolva hagyják a bemenetet.
Az elején az RC időzítőnél írja, hogy ott meg ha rövidre zárjuk a kondit, ami a földre van kötve, akkor az addig úgy marad, amíg nem változik a kapcsoló állása. Monostabilnál akkor is alapállapotba kerül a rendszer, ha a bemenet zárva marad (folyik az áram)?(#6339) tvamos
Műszakin nem szedik szét. Annyit néznek, hogy működik-e. Logika nélkül meg pont úgy fog működni, ahogy az várható. -
válasz
Teasüti #6334 üzenetére
És ez az egész mire lesz jó, azon kívül, hogy durván összezavarod a mögötted jövő autóst? Engem vezetés közben már az is idegesít, ha az előttem haladó modernebb(?) autók ledes helyzetjelzője láthatóan vibrál, főleg, ha nem közvetlenül nézek bele, hanem a perifériámon van (ahol a mozgást jobban érzékeli az ember).
(Miért nem lehet olyan pwm frekvencián dimmelni ezeket, ami már túl van az érzékelési határon?)
A túl lassan villogó biciklilámpákról nem is beszélve, némelyik olyan lassúra van állítva, hogy két villanás közt simán bekúszik az út széléről a sáv közepére úgy, hogy észre sem lehet venni. -
Teasüti
nagyúr
Nem lesz átalakítva, le lesz cserélve az egész panel egy saját tervezésűre onnantól, hogy jön a 12V és a GND. Ez egy motoros projekt btw. Egyelőre még csak a koncepción dolgozom, hogy egyáltalán mit szeretnék beültetni a panelre, h hol legyen a határ a féklámpa és a "fedélzeti számítógép" (Arduino, mi más) között. Lehet kap a féklámpa is egy dedikált Atmel 328p chip-et és lesz egy adatbusz a központi kontrollerhez.
Szeretnék villogtatni lassítás kezdetekor, meg érzékelni a motorféket (van erre több megoldás is, pl a GearBrake modulja - van egy ilyenem de gagyi, sokkal jobbat és programozhatót akarok). Power ledek több fokozatú fényerő beállítással ("ultra magas" fényerő a rossz látási viszonyokra), esetleg automata nappali/éjjeli móddal.
Tvamos:
Igen vmi CC DC-DC boost-buck konverter lesz, csak nem 3W-os, hanem vmi 50W körüli kéne. -
Teasüti
nagyúr
-
PHM
addikt
válasz
Teasüti #6327 üzenetére
Upsz, elsiklottam a "ledeket" szó felett.
Korábban féklámpákról volt szó.
Ezzel együtt a disszipatív áramkorlátozás nem túl praktikus.
Mindenképp kell hozzá némi feszültségtartalék, amit aztán elfűtesz a feten.
Ez viszonylag nagy tápfeszültségnél és sok sorba kötött lednél éri csak meg. -
Teasüti
nagyúr
válasz
gyapo11 #6318 üzenetére
Erre nem lenne egyszerűbb egy watchdog megszakítás? Ha pár másodpercre elmegy a vezérlés, az szerintem még nem halálos. Vagy történhet olyan hardverhiba, hogy nyitva hagyja a fetet de közben tönkremegy a logika?
Mert az eredeti áramkört (féklámpakapcsoló + helyzetjelző) relével ki is akarom iktatni, vagy átirányítani egy-egy portra bemenetként, hogy ezeknek a jelzésére működjön tovább tisztán PWM módban. Aztán ha a logika ki van kapcsolva, akkor a hagyományos gyári áramkörök veszik át a szerepet (és a helyzetjelzőn lesz a fet, ami pwm vezérelt - ugyanaz a led kapja mindkét ágat). A reléket (vagy extra feteket, mindegy) viszont ugyanúgy biztosítani kell gondolom, hogy ne maradjon behúzva, ha gebasz van.Közben utána olvasok ennek a monostabil multivibrátornak, mert kínai.
-
mrhitoshi
veterán
Üdv!
Tud valaki valamit, hogy a málnaPC nevű helyen kívül itthon, hol lehetne beszerezni egy Adafruit SPH0645 Mems I2S mikrofont ? Ez lenne az [link] -
gyapo11
őstag
Igen, ez működik. Annyit érdemes megjegyezni, hogy a nyitott és zárt állapotot érdemes definiálni. Ha egy áramkörben valami nyitott, akkor ott áram nem folyik, pl. egy kapcsoló lehet nyitott vagy zárt, és akkor folyik áram, ha zárt. Ugyanígy egy tranyó vagy fet is lehet nyitott vagy zárt, és ugyanúgy viselkedik mint egy kapcsoló. Ha zárt, akkor folyhat az áram, ha nyitott, akkor nem. Sok helyen pont fordítva használják.
Másrészt a pwm frekvenciára kell méretezni a kondenzátort, hogy a bázisáramot annyi ideig ne negedje a kapcsolási szint alá süllyedni, ameddig a leghosszabb periódusidő tart. Ha nagyon kicsire szabjuk meg a kapacitív ellenállást, akkor túl nagy lesz a kondi, és egy lefagyáskor esetleg túl hosszú időre fog kialudni a féklámpa. -
tibi-d
tag
válasz
gyapo11 #6318 üzenetére
A cél, hogy a fet nyitva maradjon bármi hiba adódik. Ha az N-csatornás fet a testet kapcsolja, akkor a gate-re kötött felhúzó ellenállás nyitja a fetet. A gate és a föld közé iktatott NPN tranyó pedig zárja a fetet. Az NPN tranyó bázisa és a föld közé beiktatott ellenállás vezérlés nélkül zárva tartja a tranyót. Az arduino kimenete és a tranyó közé kell a kondi (ha erre gondoltál, ez adja a monostabil multivibrátort) a védelmi alkatrészekkel ellátva. Ha az arduino bármilyen okból nem működik, és a kimenete stabilan valamelyik szinten ragad, a kondi vagy kisül, vagy feltöltődik, de az NPN tranyó egy pillanatnyi késéssel lezár, a fet kinyit. A kondit úgy kell megválasztani, hogy a PWM frekin közel rövidzárként viselkedjen. Ha a pozitív ágat vezérelné a fet, kéne még egy PNP tranyó szintillesztés céljából.
-
gyapo11
őstag
Ez a kondis szerintem könnyen érthető. Képzeljük el, hogy egy pnp tranyó húzza fel a gate-et tápra. Ettől a fet zár, csak most jön a probléma, hogy fölrántja a source-át, ettől megszűnik a source-gate feszültség, ettől kinyit, leesik a source-a, goto eleje.
Namost ha a tranyó nem közvetlenül a gate-et húzza föl, hanem egy tápra töltött kondi alsó lábát, akkor a kondi fölső lába kb. kétszeres tápra ugrik föl, és ezt kötjük a gate-re. A source ekkor is fölugrik tápra, de marad a source-gate között egy tápnyi fesz, ami zárva tartja a fetet, vagyis az áram továbbra is tud folyni a fogyasztón keresztül. -
gyapo11
őstag
A fetes féklámpa projecthez. Ha megoldott a bekapcsoláskori fet-zárás, vagyis hogy a féklámpa működjön a boot alatt is, mi van akkor, ha közben az arduino megfekszik, és nyitott állapotban hagyja a fetet? Vagyis ha az arduino bele tud szólni a féklámpa működésébe, márpedig itt erről van szó, akkor biztosítani kell a féklámpa működését akkor is, ha az arduinoval bármi történik, nem csak a boot néhány másodperce a lényeg. Pl. az egyik lábon folyamatosan kell küldeni impulzusokat, ami indítgat egy újraindítható monostabil multivibrátort, és ha ez az impulzussorozat megszakad, akkor onnantól nem veszi figyelembe az arduino felől érkező vezérlőjelet, hanem zárja a fetet.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #6315 üzenetére
Én nem tudok jól magyarázni, de itt szépen leírják: Bootstrap Circuit
Annyi a lényeg, hogy van ott egy charge pump. Amikor a MOSFET ki van kapcsolva, fel kell tölteni egy kondit tápra, amikor bekapcsol a MOSFET, akkor a kondi megemeli a gate driver tápfeszültségét. (Nem tudom, így érthető-e.) -
Gergosz2
veterán
válasz
BlackPriest #6311 üzenetére
milyened van most?
-
-
Janos250
őstag
válasz
BlackPriest #6307 üzenetére
Próbáld az USB - soros (Úristen, sorost írtam, ezért az ország kétharmada megkövez
) konverter DTR portját a panel DTR (vagy ha az nincs, akkor reset) lábával összekötni!
-
BlackPriest
őstag
válasz
Janos250 #6305 üzenetére
köszi, megpróbálok írni neki! láttam, hogy kintről van fele áron, de gondoltam ennyit most nem várok.
ami leírást találtam:
I have just received two identical or similar boards. You sure can use them to program an Arduino Pro. Connect it as usually:
Arduino / Converter
GND <-> GND
RX <-> RX
TX <-> TX
VCC <-> 5V or 3.3V depending on your Arduino Pro Version (or don't connect if you have separate power for your circuit)When programming from Arduino IDE, press and hold the Reset button during compilation and release it after information about sketch size appears and state changes to "Uploading". Uploading should begin and succeed.
In case of problems - connect RX to TX and TX to RX (this is the usual pin labelling scheme with other converters).
Nekem nem vált be, én is az elajándékozás felé hajlok lassan
-
Janos250
őstag
Még egy kis adalék a magyar árusokhoz, hogy mennyire értenek hozzá. "Arduino Pro Mini Atmega328 5V 16M mudul mikroszámítógép ESP8266".
Szegény tapasztalatlan vásárló jól ráfázik, ha ESP8266-ot akar venni!
Arduino Pro Mini Atmega328 5V 16M mudul mikroszámítógép ESP8266 -
Janos250
őstag
válasz
BlackPriest #6302 üzenetére
Tavaly innen a fórumról wmati küzdött ezekkel. Próbál őt kérdezni!
Egyébként én is hozzád hasonlóan jártam. Először felment, és nagy mellényel azt mondtam, hogy könnyen megy ez. Aztán szívtam velük. (Ezekből van 5-6 féle). Csábított a 350 Ft körüli ár. Mert ennyi postával együtt, csak a magyar nepper árulja több mint dupláján, + posta, pedig ő is 350-ért veszi.
http://www.ebay.com/itm/Pro-Mini-atmega168-3-3V-8M-Arduino-Compatible-Nano-replace-Atmega328-/141772546768?epid=1088819475&hash=item21024d62d0:g:5EUAAOSwHjNV8-GN
Meguntam a macerát, megállapítottam, hogy ez a panel csak mazochistáknak való, és elajándékoztam őket valakinek, aki azt mondta, neki kellenek.
Aztán később egy maradékot újra megpróbáltam, és akkor valahogy rájöttem a nyitjára, de már nem emlékszem mi volt, úgy rémlik, valami a reset nyomásával volt kapcsolatos.
Állítólag, ha a DTR is be van kötve, akkor megy. -
Janos250
őstag
Mert az N FET-nél az S a negtív póluson van, P FET-nél meg a pozítívon. Folyamatosan, fixen. A G-nek az S-hez képest kell feszültséget adni.
Ha az S állandó potenciálon van, akkor ez könnyen megoldható.
Ha az N FET-et a pozitív pólus és a lámpa közé teszed, akkor az S hol a negatív pólus potenciálján lesz ( kikapcs, FET nem vezet, lámpa viszont igen),
hol a pozítívén (bekapcs, FET vezet, ellenállása sokkal kisebb, mint a lámpáé).
Na ehhez a hol itt, hol ott S-hez képest kellene a G feszültségét szabályozni, amihez minimum rádiós kapcsolat kellene, de ott is lennének problémák,
pl. a panel tápellátása galvanikus csatolás NÉLKÜL. -
Bocs az offért meg a láma kérdésért, de segítsetek már, ha a hajam kihullik, se értem, hogy a fogyasztó pozitív ágát miért nem lehet N csatornás fet-tel vezérelni, miért csak a negatívat lehet, vagyis miért kell P-fet a pozitív ágra? Az áram iránya ugyanaz. Pár hónapja már egyszer téma volt, de akkor sem értettem.
-
BlackPriest
őstag
válasz
razorbenke92 #6300 üzenetére
pedig az elsőre feltöltött program hibátlanul fut
az első boardot még a korábbi programverzióval tettem fel, ott más volt a board választék, de a megfelelőt választottam, a másik boardot az 1.8.3-assal, ott kiválasztottam a processzor típust is.ahogy guglizgattam, kieg infó, ami biztos fontos. az én usb átalakítóm 4 pines, nincs dtr pin. tecső videót találtam, miszerint a reset gombot a feltöltés megkezdéséig(?) nyomva kell tartani, lehet, hogy csak én akarom rosszul tölteni a programot?
-
Teasüti
nagyúr
válasz
BlackPriest #6299 üzenetére
ha a bootloader hibás, attól még a feltöltött programnak mennie kell?
De nem ám!
Ha az elakad, akkor a program sem indul.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! MSI SUPRIM X RTX 4080 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 6TB Seagate SkyHawk SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Samsung 870 EVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700K 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF F15 FX506HM Gamer notebook - i5 11400H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD RTX 3060 6GB W10
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest