- Melyik tápegységet vegyem?
- OLED TV topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- HDMI topic
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- ZIDOO médialejátszók
- Teljesen az AI-ra fókuszál az új AMD Instinct sorozat
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vargalex
félisten
válasz
ngabor2 #5328 üzenetére
Nem tudom, hogy milyen RTC függvénykönyvtárat használsz, de pl. ebből kiindulva elsőre valami ilyesmire gondolnék:
time_t t = now();
if ((weekday(t)>1 && weekday(t)<6 && ((hour(t)==7 && minute(t)>29) || (hour(t)>7 && hour(t)<21))) ||
((weekday(t)==1 || weekday(t)==6) && hour(t)>8 && hour(t)<21)) {
if (digitalRead(GPIO_NUM) == LOW) digitalWrite(GPIO_NUM, HIGH);
}
else {
if (digitalRead(GPIO_NUM) == HIGH) digitalWrite(GPIO_NUM, LOW);
}Nem fordítottam, így a hibákat nem zárom ki.
Szerk.: Ha nem menne az output módú GPIO PIN olvasása, akkor nyilván kell valami globális változó, ahol tárolod az aktuális értéket és annak az értékét hasonlítani.
-
vargalex
félisten
válasz
ngabor2 #5326 üzenetére
Gondolom a páratartalmat úgyis a loop-ban figyeled, akkor már célszerű szerintem ott kezelni az idő szerinti relé kapcsolást is. Megvizsgálod az aktuális időpontot, ha olyan és alacsony állásban van a GPIO kimenet, akkor magasra húzod, ha pedig nem és magasban van, akkor alacsonyra. Vagy fordítva a relé bekötésétől/működésétől függően.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Gergosz2 #5325 üzenetére
Jelenleg a páraszabályzás van meg, tehát ha a pára 80% alatt van, akkor zár egy relé, ha 92% fölé megy, akkor nyit az áramkör. Ez a DHT22 példaprogramjába plusz 2 sor beszúrását jelentette
DS1307 RTC modulom van. Korábban is ilyet használtam, időjárás-állomás-szerű dolgot már állítottam össze belőle. Ott lekérdezgettem az időt. Most azon problémázok, hogy hogyan lehet kis erőforrásból, mégis szépen megírni, hogy ha bármikor bekapcsolom a kütyüt, akkor annak megfelelően működtesse a világítást. Főleg a hétköznap-hétvége szétválasztás okoz most egy kis fejtörést. Eddig úgy tűnik, a swich() case lesz a barátom, és azon belül néhány if.
Nagyon rég programoztam, akkor is nagyon alap szinten, emiatt vagyok megakadva.
quint: ez nem olyan flori, ami miatt a TEK ajtót rugdos. Itt orchideák vannak, ezt nem kell aratni
-
Gergosz2
veterán
válasz
ngabor2 #5322 üzenetére
Bocs, de elvesztettem a fonalat. Most akkor melyik része van meg? A komplett relé vezérlős rész beleértve az időzítést is, vagy csak a páratartalom függő kapocsolgatás?
Milyen RTC modulod van? Én DS3231-t szoktam használni, mert bevált. Van hozzá egy jó kis library, amivel ha felconfigolod, akkor egyszerűen Clock.getYear() ... függvényekkel szépen le lehet kérdezni mindent.
-
quint
aktív tag
-
ngabor2
nagyúr
Időkapcsolót kellene gyártanom egy arduinoból egy floráriumba. RTC modul van, ebből kellene az időt kiolvasni. Hétköznaponként reggel 7:30-tól 21:00-ig, hétvégén 9:00-től 21:00-ig kellene világítani egy lámpának (= egy digitális kimenetre kötött relé LOW állásban van). Ha marad még hely, akkor egy másik érzékelőt (DHT22 páramérő) is kellene figyelnie, és értékétől függően egy másik relét kapcsolgatni (80% alatt bekapcsol, 92% fölött kikapcsol). Ez a része már megvan, pár sor az egész.
Nézegettem cron kódokat, de annyira túlbonyolított nekem, meg túl sokat is tud, hogy nem mélyültem bele.
Valaki tud segíteni?
-
-
-
Tankblock
aktív tag
Hello,
Milyen gyakran mérsz? Valamennyit fog mozogni, mondjuk én 5 percenként mérek, de így sem látok nagy kilengéseket, pl légnyomás ugyanannyi órákon keresztül is és a levegőnedvesség is....
Adafruitos könyvtárat használok :
#include <Adafruit_Sensor.h>
#include <Adafruit_BME280.h> -
Aki használ BME280-at, az normális, hogy az értékek zajosak? Szobában nyugalomban van a szenzor, és a tizedes érték ugrál. Próbáltam adafruitos és sparkfunos libbel is, oversample/filter a maximumon van, bár mikor ezeket állítgattam, akkor sem láttam érdemi változást.
-
vargalex
félisten
-
AllTheBest
őstag
válasz
Gergosz2 #5309 üzenetére
Tudom, hogy nem PLC, azért vettem meg, hogy megtanuljam kezelni és esetleg később hasznosítsam a tudásom a szakmámon belül.
Találtam már egy SoapBox Snap nevű lkalmazást, amivel elvileg normálisan lehet LD-ben programozni, a hétvégén majd lehet, hogy megpróbálkozom vele.
Ettől függetlenül tudom, hogy nem fogok megmenekülni attól, hogy megtanuljam a programozási nyelvet... -
Gergosz2
veterán
válasz
AllTheBest #5308 üzenetére
Én nem tudok róla.
Másrészt ez nem PLC, ezt mindenképp tartsd szemelőtt. De léteznek grafikus programozsi környeztek is, pl ArduBlock (Google keresés után), vagy éppenséggel a Simulink. De ezek sem létrahálzatosak.
-
AllTheBest
őstag
Sziasztok! Pár napja vettem egy arduino uno-t. A kérdésem az lenne hogy létra diagram alapú programozással próbálkozott itt már valaki? Ha igen, akkor esetleg melyik programot ajánlanátok? PLC programozás alapjai már jól mennek, ezért gondoltam, hogy inkább LD-ben próbálkoznék ezzel
-
vargalex
félisten
Sziasztok!
Néhány helyen ESP8266-okkal kellene optocsatolós relét kapcsolnom (természetesen 230V-os eszköz kapcsolása a cél). Van egy felesleges 2 csatornásom, de ez 5V-os, így az ESP8266 GPIO-t HIGH-ba kapcsolva zárva marad a relé. Tudnátok ajánlani valami bevált példányt, ami vezérléséhez elég a 3.3V? (Ebay, Ali, stb. link tökéletes lenne.)
-
Nincs valakinek egy felesleges hc-05-ös Bt modulja?
-
Úgy mértem.
Más:
Tegnap megérkezett az új motorvezérlő shieldem. Csak most tudtam kipróbálni, és a probléma, amivel kínlódtam a múltkor (csak 32Hz-en tudtam meghajtani a motort, magasabb frekvencián nem volt nyomatéka) úgy tűnik, hogy itt nem jelentkezik! (TB6612 MOSFET driver van rajta) Még csak szárazon próbáltam, nem volt időm átépíteni a kocsit, de 1,2kHz-en úgy tűnik, hogy elég tisztességesen meghajtja a motort, és nem is melegszik (+ állítólag van benne vmi hővédelem), ráadásul 12bites saját PWM vezérlése van, és i2c-n lehet vele kommunikálni. Adafruit Motor Shield V2 másolat, annak a lib-jével kompatibilis. -
quint
aktív tag
De ilyen. Ezzel a könyvtárral próbáltam ki. Úgy mérted, hogy a motortáp (Vcc, GND) rajta volt, de az Arduino nem?
-
zka67
őstag
válasz
fpeter84 #5061 üzenetére
Szia, köszönöm a tanácsodat, az ebben a hsz-ben szereplő modul megérkezett, és kitűnően teszi a dolgát.
Ennyire egyszerű eszközzel még nem volt dolgom
Csak bele kellett tenni a SIM kártyát, bekapcs, két AT parancs és már küldte is az SMS-t. Azt meg nem is gondoltam volna, hogy még telefonálni is lehet vele
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fotók, videók mobillal
- Melyik tápegységet vegyem?
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- OLED TV topic
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Nintendo Switch 2
- Óvodások homokozója
- Esik a hóóó!!
- További aktív témák...
- MSI CYBORG 15 A13V
- Dell P2419H P2419Hc Full HD LED IPS 24" + P2719H 27" LCD monitor (vékony keretes)
- A Panasonic Toughbook CF-54 i5-5300u i5-6300u TN, IPS touch Budapest, MPL Foxpost
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L390 - i7-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest