Hirdetés
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen videókártyát?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Intel alaplapok 2025: B, H vagy Z chipsetet válassz?
- Mégis mi értelme az Xbox PC-nek, ha limitálja a hardverválasztékot?
- IFA 2025: belevaló projektorokkal tripláz az Acer
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Raymond #44996 üzenetére
Köszi-
Nagyjából választ is ad arra hogy őket miért is büntették meg, de a konkurenciára és a bányászatból származó bevételeire vonatkozó kérdésem jogosságát is igazolja.
Nem igazán lehetett látni az AMD nél azt, hogy a GPU szegmens töredékét is bányászatból bejövő bevételként jelölték volna mega negyedéves vagy éves jelentések.
"
Regulation S-K also required that the discussion of material changes in results of operations during the quarter “shall identifyany significant elements of the registrant’s income or loss from continuing operations which do not arise from or are not necessarily representative of the registrant’s ongoing business.” Former 17
C.F.R. § 229.303(b), Instruction 4 (subsequently amended, 17 C.F.R. § 229.303(c), Instruction 2).As the Commission stated in a 2003 MD&A interpretive release, “if events and transactions
reported in the financial statements reflect material unusual or non-recurring items, aberrations, orother significant fluctuations, companies should consider the extent of variability in earnings and
cash flow, and provide disclosure where necessary for investors to ascertain the likelihood that pastperformance is indicative of future performance.”Tehát kötelező lenne minden bevételre fontos és szokatlan, nem kiszámítható elemet jelölni a jelentésekben mindegyik cégnek.
A 14.-15 . pont amúgy választ ad a büntetés jogosságára.
-
válasz
Raymond #44994 üzenetére
Lehet én értek valamit félre, akkor bocs,de Én úgy értelmezem a vádat hogy nem tájékoztatták a befektetőket hogy a bevételük jókora része a bányászatra szállított termékekből származik. Ezt az Amd sem tette meg.
.Ez büntetés egy sarcnak tűnik nekem, lehúzzák a saját részüket. Nvidia is inkább fizet.
Megbüntetik őket egy olyan dologért ami tök evidens.
Csak hát a másik gyártó kártyait is ugyan úgy vitték bányába és ők sem adtak ki erről nyilatkozatot hogy a bevétel x része a bányászatra eladott termékekből származik, pedig nem véletlenül volt utána 100-120 dollárért RX 570 és 580 a piacon dögivel. elötte meg a Vega 64- 56 a lejobb bánya kártyák voltak és az RX 570-80 is. -
Raymond
titán
Nem mindegy hogy ki mit mondott. Az NV egyertelmu hivatalos nyilatkozatokat tett a tozsde es a befektetok fele a termekek mennyisegerol ami a banyaszoknak/banyaszatra ment es ezzel van problema. Az AMD ha mondott is valamit akkor ugy latszik nem ugy vagy nem olyat hogy ez gondokat okozzon.
-
[Nvidia to pay $5.5 mln penalty for 'inadequate disclosures' about cryptomining -SEC]
Most nem Vs ként de AMD ebben miért nincs / nem volt elővéve?
-
Petykemano
veterán
válasz
GeryFlash #44990 üzenetére
"az a prohardveres szekta akik hangosan nyomatjak hogy a crypto laz leult"
A kérdéskörrel rendszeresen foglalkozóként megszólítva érzem magam.
Nem omlott be a bánya, a kapacitásokat használják. De szerintem jelenleg a kriptoláz leült - pontosan abban az értelemben, ahogy Te is mondtad: A jelenlegi kriptovaluta árak és tranzakciós jutalékok mellett a jelenlegi generációba az elkövetkező generáció közelsége miatt már nem éri meg befektetni. (Nem nőttek égig a fák)
Magasabb kripto árfolyamok mellett lehet hogy újra megindulna a mostani generáció kifosztása. JA és persze az áramköltségek is az egekben. (Tegyük hozzá, hogy szép mentési kísérlet, hogy ha valaki napenergiával üzemelteti,. de egyrészt a napelemnek is van környezetterhelése előállítás és leszerelés során, másrészt meg amennyi napenergiát elhasznál, az pont nem jut más célra)Ha kriptovaluta árfolyamok, jutalékok és az áramköltségek változatlanok maradnak, akkor valószínű, hogy az generációs (jobb perf/W) kártyákra megérheti majd lecserélni a régieket. Tehát elképzelhető, hogy generációváltáskor lesz majd nagyobb mennyiségben kipakolva régebbi kártya.
Ami még kérdés az az, hogy a legnagyobb GPU hálózatnak számító Ethereum esetén mikor fog végül megtörténni a váltás a PoS struktúrára. Ha nagy pénzügyi mozgások nem történnek - vagyis a vagyon nem áramlik át emiatt az ETH-ből más gpu-val még bányászható coinba - akkor ez lehet majd még egy vízválasztó. DE ha ez megtörténik, akkor az eléggé arra utal, hogy a kriptovaluták világát pénzügyi értelemben azok a cápák uralják, akik a hardveres hátteret is biztosítják. Az nagy blama lenne, hiszen az egész kriptovaluta elvi lényege pénzügyi értelemben az, hogy központilag nem befolyásolható.
-
GeryFlash
veterán
válasz
Devid_81 #44989 üzenetére
Remelem ovlassak ezt a sok Intel messiast varok. Tehat a 3060 szintu A380 380 dollar MSRP, mig a 3060 $300. Hope this helps.
Felkeszul: az a prohardveres szekta akik hangosan nyomatjak hogy a crypto laz leult es nem lesz keszlethiany. De lesz, azert tudsz most kartyat venni mert mar nem eri meg nekik befektetni a generacio valtas elott. De legalabb olcsobban majd lehet venni a current gent ami azert meg igy is romma veri az intel szarjait. Hope this helps as well.
-
Devid_81
félisten
Intel will soon announce Arc graphics cards for desktops
A750 $350 End of May - Early June
A580 $280 End of May - Early June
A380 $150 July -
AZt hiszem elég jól sikerülhet az Intel 4N [link]
EUV + FinFet
50nm gate pitc
h 30nm fin pitch
40nm min metal pitch
16 metal layers
Enhanced Copper at lower layers for lower line resistance
8 VT options (4N+4P)Claims of 2x area scaling of HP logic library, plus +20% perf at iso-power over Intel 7.
-
válasz
gainwardgs #44986 üzenetére
Valószínűleg igen, de ez már az elején köztudott volt. Arról volt szó, hogy az Ada 3090x 2,3 a navi 3 3090 2,5.
-
válasz
Petykemano #44982 üzenetére
N31 XTX 48WGP/96 CU/12288FP32
N31 XT 42WGP/84CU/10752FP32
N31 XL 36WGP/72CU/9216FP32
N32 XTX 32WGP/64CU/8192FP32
N32 XT 28WGP/56CU/7168FP32
N32 XL 24WGP/48CU/6144FP32
N33 XT 16WGP/32CU/4096FP32
N33 XL 14WGP/28CU/3584FP32
[link]
N31 XTX = 7970XT
N31 XT = 7950XT
N31 XL = 7900XT
N32 XTX = 7800XT
N32 XT = 7800
N32 XL = 7700XT
N33 XT = 7600XT
N33 XL = 7600 -
válasz
Nem kicsit zavaros. Én azt gondolom ugyan ez zajlik Nvidiánál a fogyasztással, meg hogy a H202 speckók bekerültek az ADA 102 be. Már senki sem tudja mi van. Ilyenkor szokott jönni amúgy nagy pofára esés mert már akkora hype vonat van az egész sajtóban hogy az ember alig talál haza.
Most már az Ada akár 150 Tflops is lehet ...
[link] -
gainwardgs
veterán
válasz
Inkább az a gyalázatos hogy lassan 1,2 kw táp kell...sőt
-
Petykemano
veterán
Greymon most felrobbantotta a twittert.
Ilyeneket irogat:
"12288
8192
4096"
meg:
"6SE
4SE
2SE"
és ezzel magyarázza:
"I didn't make clear the specifications before."
"This is a change to 31 and 32. 33 maintain original specifications."
[link]
csak hogy ez azt jelenti, hogy a pletykált 92tflops-hoz ennyi feldolgozó mellett 3.7Ghz szükséges, ahogy azt VCZ megjegyezte.Vajon most a bolondját járatja velünk?
Vagy a bolondját járatják vele?
Vagy eltérő lehetőségeket próbáltak ki, és többféle verzió kering, mint anno a GDDR + IFC esetén?
vajon a 92tflops is tévedés? Nyilván ha ugyanazt a tflops értéket el tudom érni magasabb frekvenciával vagy több feldolgozóval is, akkor lehet választani, hogy a waferrel akarok-e spórolni, vagy az energiával. -
Devid_81
félisten
-
válasz
Petykemano #44976 üzenetére
[link]
I can only say that the two products have improved a lot compared to their predecessors, but if you want to ask me directly which one is better, I'm sorry I can't answer, because no one knows the specific improvement by percentage.Ma írta ki hogy az ADA nagyon közel teljesít órajelekben az RDNA 3 hoz. ekkor szörnyetegtől félelmetes.
Mint írja mindkét architektúra nagyon sokat változott a kezdetekhez képest. fejlesztenek ezerrel, végre megy a harc. -
válasz
Petykemano #44976 üzenetére
na igen én sem tudom . AZ biztos, hogy ez a jövő.
Egy GPU ként kell viselkednie szerintem mind a mid-, mind front end szintjén. valószínűleg úgy is fog. Kérdés mennyire lesz e kiforrott az elején.
Ha szigorúan a gyártástechnológát nézzük és ez alatt a chipletet értjük akkor nem biztos hogy pont ez a fejlettség irányszáma még. Lehet nem jól fejezem ki magam.
Eredeti terv ez volt az nvidiánál, hogy Ada monolitikus de ez egy átmeneti dizájn lesz az MCM hez. Ha most ezzel azért tudják tartania lépést vagy gyorsabbak lesznek akkor azért érdekes ez az architetúrális felvetés, még ha valóban 20 % körüli többlet fogyasztással is de azért WTF. nem kellene, hogy gyorsabb legyen, már csak marketing miatt sem.
A másik a fogyasztás pletyka hogy egyre többen írják hogy nyugi itt azért erős bulvár megy főleg az ilyen 900 W pletykákkal.ÉN arra vagyok kíváncsi, hogy állnak majd ehhez a programok illetve igényelnek e valamiféle speckó optimalizációt. Gondolom nem, de azért vannak kételyeim, főleg úgy hogy fél év van a megjelenésig és ilyenkor az RDNA 2 nél már tele volt a sajtó azzal, hogy az Ampere le lesz taszítva a trónról.
Nincs kizárva hogy ezek jönnek lassan, csak már hiányolom ezeket az irányszámokat. majd MLiD tolja. -
Petykemano
veterán
RDNA3 = Bulldozer / Ryzen
Nyilván én se tudom. De azért nem példa nélküli. Egyrészt ott a MI200. Másrészt az M1 ultra.
Én mindig azt gondoltam, hogy a multichip gpu majd valami olyasmi lesz, hogy lesz egy központi rész, ami az egész képet látja és a képernyőt osztja a chipketekre de úgy, hogy az illesztéseket saját maga kezeli.
Ehhez képest úgy tűnik, hogy a kérdés megoldása nem egy brutál frontenden múlt, hanem csak annyi, hogy hogy illesszünk össze két külön gyártott lapkát, hogy a lapkák közötti sávszélesség ne csökkenjen ahhoz képest, mintha belső buszt használna.Ezzel együtt lehetnek majd olyan játékok.vagy jelenetek, ahol a lapkák közötti kommunikációs szükséglet kielégítésére a kapcsolat kevés lesz.'
De ha az nvidia ezúttal is 20%-kal vezetne, akkor szerintem nem kínlódna azokkal a TDP értékekkel. Tudod, hogy a túlhúzott példányoknál mindig az utolsó 5-10% kerül 100-200W-ba. Szóval szerintem akkor beérné azonos fogyasztás.mellett 10-15% tempóelőnnyel is.
Chipket vs monolit
Még a 28nm előtt az AMD/ati mindig azzal domborított, hogy fél-egy generációval fejlettebb gyártástechnológiát használtak. Aztán mire mentek vele? Szerintem ez olyan, hogy ki miben mélyül el. Ha jó az architektúrád, megengedheted magadnak, hogy régebbi gyártástechnológiát használj, ha így is piacvezető vagy. -
tozso001
csendes újonc
válasz
gainwardgs #44974 üzenetére
Azért a benchmarkok adnak egy "reális" (hatalmas nagy idézőjel alatt!) képet a kártya teljesítményéről. Szóval a nem hozzáértőknek jó kiindulási pont, persze aki ért hozzá, az tudja, hogy emögött sokkal többről van szó.
-
gainwardgs
veterán
válasz
Petykemano #44972 üzenetére
Benchmark csak fa.. méregetésre való
-
válasz
Petykemano #44972 üzenetére
Azért nagyon sok kérdőjel van ebben, épp az előbb írtam a találgatósba, de akkor még nem olvastam itt a témát.
Azért nem biztos, hogy ez elsőre így fog működni ahogy leírod.
Téma most azért redditen és Twitteren is hogy fog skálázódni a chiplet , pont az egyik tag a Buldozer vs Ryzen-t-emlegette hogy, vajon az RDNA3 melyik lesz... kérdés hogy sikerül ezt megoldani . Megint az, hogy lesznek játékok amikben nagyon jó lesz meg lesz olyan ahol nagyon el fog maradni?
Szinte mindenhol a fogyasztást olvasni a két gyártó összevetésében már, egyre kevésbé azt hogy az RDNA3 hogy áll az ADA-val szemben mondjuk játékokban, raytracingban stb...
Valószínűleg a fogyasztás mutató lesz most a fő marketing az AMD nél,de azért mondjuk 20% lemaradás a csúcson nem biztos, hogy annyira jó lenne az RDNA2 után plusz nem vagyok benne biztos, hogy az ADA gyengébb teljesítmény/ fogyasztás mutatót fog mutatni a csúcs kártyák alatt mint az RDNA3. a 3060-3070 szinte ugyan azt hozza fogyasztásban, mint a vele egy kategóriás RDNA2.
Az is furcsa hogy Nvidia inkább a nagyobb/ drágább monolitikus dizájnt választja. Abu írná a tapasztalatot, de biztos vagyok benne hogy itt nem erről van szó, amiért Nvidia inkább egyelőre inkább maradt a biztos úton és cserébe nagyobb és drágább megoldást nyomatja, míg AMD ezt a verziót .
Ugye kopite behozta azt hogy Nvidia módosította az Ada specifikációt és a Hopper 202 ből kap újításokat, nem egy szimpla hatalmas monolitikus cucc lesz kigyúrva mint az állat.
Valószínűleg ez lesz az előkészület az MCM -re de közben azért lehet hogy más kárán akarnak tanulni.... -
Petykemano
veterán
válasz
gainwardgs #44970 üzenetére
Szerintem meg épp az lesz, hogy az RDNA3 remek gyártási költséggel (kis lapkák, jó yield), és elfogadható fogyasztással fog jönni, de a Lovelace egy-egy nagyon jól sikerült példányára indít az nvidia egy olyan terméket, ami mondjuk 1.5x akkora fogyasztással ugyan, de nyer a benchmarkokban.
-
keIdor
titán
válasz
gainwardgs #44970 üzenetére
Meglátjuk…
Szerintem még bármi lehet. Pletykákat kivéve semmi konkrétum nincs. Túl messze vannak még.
Szerintem a Lovelace Cuda Core száma stimmelni fog, de órajelet nem tudunk, IPC-ről sincs semmi konkrét.MCM a másik oldalon is ki tudja hogy sikerül. Lehet jól, lehet kevésbé.
-
Devid_81
félisten
válasz
gainwardgs #44964 üzenetére
Meleg
-
Devid_81
félisten
-
de rohadt jó, a Kínaiak megtarthatják az ellopott ARM részüket a végén..
[Arm Severs Itself From Arm China] -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Devid_81 #44955 üzenetére
"Viszont az N6 mobile cpu-k nagyon jo ki takarekosak+gyorsak "
csak eppen a gputol eltekintve kb. ugyanaz a teljesitmenyuk, mint a Cezannenak. a kisebb fogyasztas laptopnal szamit, azazvagyis +1-2 ora uzemido/feltoltes, desktopon meg mondjuk 75 forint a havi szamlaban, sosem terul meg sem a vevonek sem az eladonak.
-
hokuszpk
nagyúr
-
Petykemano
veterán
China’s Moore Threads MTT S60 GPU supports DirectX and can run League of Legends
Ez.Szerintem már a második saját fejlesztésű kínai gpu. Lehet, hogy még nem versenyképes, de a kínai piac elég nagy ahhoz, hogy azon néhány év alatt felneveljék.
Btw:
"The company is led by Zhang Jianzhong, who is a former global vice president and general manager for NVIDIA."Hupsz
-
HSM
félisten
válasz
Petykemano #44927 üzenetére
Nem vagyok meglepve... Volt róla cikk is, hogy ez a GPU "papíron" harciasabb lehet, mint a "gyakorlatban": "... Nem véletlen, hogy az AMD, az ARM, az Intel és az NVIDIA a közelébe sem megy az ennyire széles feldolgozótömböknek. Ugyan sok-sok TFLOPS-ot tudnának általuk a papírra írni, de a gyakorlatban rémálom lenne a hatékony működtetésük a fejlesztők szemszögéből.
A teljesítményt tekintve ez az egész annyit jelent, hogy az ultramobil eszközökhöz tervezett tesztprogramok (BaseMark GPU, 3DMark Ice Storm Unlimited, GFXBench 5.0) egészen optimálisak az Apple hardverének etetésére, mivel nem használnak olyan komplex (compute) shadereket, amiket egy modern, újgenerációs konzolokról portolt PC-s játék. Ezáltal az erőforrások allokációja kedvezőbb, ami pont jó az efféle extrém széles dizájnnak. A gond ott kezdődik, ha egy komolyabb játék kerül be a képletbe. Ilyenkor az történik, hogy egyre komplexebb shaderekkel kell dolgoznia a hardvernek, ezek regiszter-, illetve LDS-nyomása egyre erőteljesebb, vagyis drámaian csökken annak az esélye, hogy egy multiprocesszor be tud tölteni annyi azonos szemcsézettségű szálcsoportot, amivel a memória-elérés késleltetését az esetek többségében át lehetne lapolni. Itt már a papírra vetett TFLOPS-ok nem számítanak, mivel adatra fog várakozni a hardver, vagyis konkrétan nem számol semmit, amíg az adat meg nem érkezik.
Mindez azonban így sem számít az Apple-nek. Az M1, M1 Pro és M1 Max IGP-jének ott lehet csak ebből problémája, amit a cupertinóiak egyáltalán nem tartanak célpiacnak. Egyszerűen ott a saját áruházuk, amelybe biztosan ehhez a dizájnhoz optimalizált alkalmazások kerülnek, a többi áruház pedig olyan mindegy, majd vesz hozzájuk az illető egy PC-t. Ez a stratégia pedig általánosan kifizetődhet, mert pont ott gyorsak a saját fejlesztésű ARM-os rendszerchipek, ami az Apple számára fontos." [link] -
HSM
félisten
válasz
Devid_81 #44948 üzenetére
A bányába csak egy része kell a GPU-nak, úgy értettem...
A CU és ütemező lehet maradt a standrad RDNA2-s, azzal már mehet a bánya.
Illetve lehet olyan jogi megkötés is, hogy a GPU nem mehet bizonyos piacokra, míg máshova igen. Nyilván titkosak a részletek, de miért ne.
-
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #44947 üzenetére
Lehet darabszam nem volt mas piacra, es az is lehet a dolgok mogott amit Videocardzon irt az egyik hozzaszolo:
HTPC need video drivers, millions and millions in testing windows drivers, miners only need part of the compute stack, and linux.
Oke makes sense, de nah...en pl jo ar eseten tutira lecsaptam volna egy mukodo iGPU-s de vagott CU-s PS5 lapra.
-
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #44944 üzenetére
Feltételezem, lehetett a szerződésben kikötés, hogy azokat a lapkákat, amiket a Sony nem használ fel, az AMD sem használhatja a PS5 célpiacával konkurens piacon. Letiltott IGP-vel CPU-ként oké, bányagépnek oké, kompakt gamer APU-nak nem.
Számomra azért fura, mert korábban mindig azt mondák a beavatott okosok, hogy hát ilyen pár tízezer, esetleg egy-kétszázezres, low-end piacokra nem hajolnak le a cégek.
A konzol chipeket úgy tervezik, hogy legyen benne tartalék, minél kevesebb legyen a selejt pont azért, mert nincs vágott vagy vágatlan termék, csak egyféle. És az N7 selejtaránya a hírek szerint kiváló. Tehát elvileg nem is szabadott volna a milliós példányszám ellenére, hogy néhány tízezer hibás példány keletkezzen - szerintem.
Persze értem, hogy egy $500-os konzol belsejét $999-ért eladni (BC250) azért nem low-end aprópénz, de ez akkor is csak néhánytízezer példány - szerintem.
Ráadásul épp most, amikor hát kifutóban van a biznissz?Vagy lehetséges volna, hogy legyártották a konzol chipet és tulajdonképpen tényleg azért nem jutott el a boltokba a PS5, mert már kezdetektől az összeszerelő műhelyben nem PS5-öt raktak össze belőle, hanem ilyen 12 x BC250-et tartalmazó bányagépeket? És erre az egészre azért derül most fény, mert a GPU-khoz hasonlóan már nem tolják át a bányatereme raklapostól, hanem be kell jelenteni, reklámozni kell, hátha még valaki viszi?
-
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #44943 üzenetére
Kisebb orajelellel es/vagy letiltva par CU es mehetett volna DIY piacra is, HTPC stb.
De nem, a banya az nagyon fontos, oda kell tolni mindent amit lehet. -
Petykemano
veterán
"AMD is selling broken PlayStation 5 APUs to cryptominers" [link]
Most már legalább tudjuk, hogy miért volt/van hiány PS5-ből
-
hokuszpk
nagyúr
"Ezet irtam hogy a vegen lesz licensz x86 hoz..."
na erre szoktak mondani, hogy addig aljal vivoallasban.
Az Intel eddig kb. mindenkit kinyirt, akit ki tudott nyirni az X86 piacrol, es szvsz amig az a fo beveteli forrasuk, licenctemaban nincs az az ajanlat, amire rabolintananak. -
válasz
paprobert #44939 üzenetére
Ez 3 nm vagy alatta varhato.5 es 4 nm mar a TSMC nel lesz,ez biztos.Abban meg intel varhatóan jó lesz már.
Nem vagyok benne biztos amugy, hogy ez nem valamifele hatterben megbujo egyeb megallapodast takar.Nvidia odalapatolja a gyartasert a penzt aztan gyartason kivul lesz masrol is megallapodas.Eleg erdekes mar most is az Intel Nvidia osszeborulasa DLSS XeSS nel .Ezet irtam hogy a vegen lesz licensz x86 hoz... -
paprobert
őstag
A jelenlegi Intel process node-ok közül egyedül az Intel 7(10nm++) az, ami jobb, mint pl. a Samsung 8nm-e. A Samsungnál nincs teltház, már eddig is nagyon olcsón gyárthatta le az NV az Ampere GPU-kat.
Hova akar tovább költséget faragni?Mert hogy teljesítményben elméletileg nem lenne nagy előrelépés a váltás.
Persze ha később jövő gyártástechnológiáról egyeztetnek, az már egy kicsit érdekesebb.
-
Na ez rohadt érdekes lesz. Lesz a végén x86 is...
[Nvidia in Talks to Use Intel as a Foundry to Manufacture Chips] -
válasz
Petykemano #44933 üzenetére
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #44932 üzenetére
Najó, hát ha senki, akkor én írok pár gondolatot, ami ha társalgást esetleg nem is generál, de biztosan arra készteti majd a tisztelt olvasóközönséget, hogy kényszeresen helyreigazítson.
Tavaly év vége felé rajtolt el az AMD Mi200 családból a Mi250/X
Nagyjából ezek a specifikáció, amit az AT ír [link]FP64 Vector 47.9 TFLOPS
FP32 Vector 47.9 TFLOPS
FP64 Matrix 95.7 TFLOPS
FP32 Matrix 95.7 TFLOPS
FP16 Matrix 383 TFLOPS
INT8 Matrix 383 TOPSA ma bejelentett Hopper H100 pedig a következő: [link]
FP64 (Vector) 30 TFLOPS
FP64 (Tensor) 60 TFLOPS
FP32 (Vector) 60 TFLOPS
TF32 1000 TFLOPS
BFLOAT16 (Tensor) 1000/2000 TFLOPS
FP16 (Tensor) 1000/2000 TFLOPS
FP8 (Tensor) 2000/4000 TFLOPS
INT8 (Tensor) 2000/4000 TOPSNem vagyok szakértő,a hagyományos FP32 és FP64-et értem. Ebből az látszik, hogy a dupla pontosság esetén az AMD a jobb, de FP32 esetén az Nvidia. Egyébként ha a H100 PCIe és a szintén most bejelentetett Mi210 számait nézzük, akkor érdekes, hogy nagyonis összehasonlíthatók - annak ellenére, hogy az Nvidia termék N4-en, míg az AMD-e csak N6-on készül.
A többi egzotikus számítási teljesítmény viszont számomra nehezen összehasolítható.
Vajon az FP32 MAtrix egyenértékű a TF32-vel?
Vajon az FP16 Matrix és az FP16 Tensor között mi lehet a különbség?
Arról van-e szó, hogy az Nvidia kártyájában nagyon erős a Tensor, de az csak akkor használható ki, ha egy szoftver direkt a TEnsor magok használatára van programozva?
Ha csak ezt nézem, az AMD alaposan le van maradva.
Kijelenthető-e az összes többi értékre nézve is ez, hogy impozánsak az Nvidia számai de feltétel a Tensor magokra való programozás? Ez mennyiben jelent gátat?A hagyományos számokban való lépéstartás, és az egzotikus számokban való lemaradás mellett az is érdekes kérdés, hogy vajon mivel készülhet - és mikor - az AMD? Pletykák szerint már nem kell olyan sokat várni a Mi300-ra. [link] [link]
Mintha olvastam volna valahol egy olyat is, hogy a Mi300 is N6-on készül, tehát az mondjuk egyáltalán nem biztos, hogy a Mi300 az CDNA3-at jelent. Mindenesetre a Mi200-zal csak az EFB mutatkozott be, viszont semmilyen 3D stacking technológia nem. Vajon mit tartogathat az AMD?
És ugyanez igaz a Hopperre is. Látszólag elég konzervatív megközelítés. monolitikus, semmi 3D stacking. -
Petykemano
veterán
Na, akkor
Mi250/Mi210 vs H100
3...2...1... -
Petykemano
veterán
válasz
Yutani #44928 üzenetére
Ha a körülményeket nem nézzük, akkor természetesen le a kalappal.
A körülmények figyelembevételével lehet némileg relativizálni.Ez egy N5-ön készülő cucc. Amúgy nem is kicsi, összességében kb 850mm2 lehet.
A szintén N5-ön készülő Navi 3x ígéretei között az szerepel, hogy a jelenlegi csúcs kártyákra 80-120% fog rápakolni. MLiD-nek volt valamilyen számítása, most nem tudom felidézni, de azt hozta ki, hogy nem lesznek azok azN5-ön készülő compute die-ok olyan gyárthatatlanul és méregdrágán bazinagyok.Persze lehet, hogy még úgy is perf/W tekintetében nyerő lesz az Apple. De hogy ebből vajon mekkora részt magyaráz a géniusz és mennyit az eltérő tervezési célok, azt ki tudja megmondani?
Az apple esetén szerintem elég egyértelmű, hogy nagyobb hangsúlyt fektet a perf/W-ra.
Az M1 processzor részén is látható, hogy nem céloznak olyan magas frekvenciát, emiatt sűrűbben tudják pakolni a tranzisztorokat, emiatt esetleg többet is tudnak belepakolni. Eddig szerintem ezt bárki tudná csinálni, de a CPU vonatkozásban a géniusz abban mutatkozik meg, hogy hogy pakolsz úgy több tranyót, hogy abból jó sok IPC ki is jöjjön?
A GPU hatékonyságának valamekkora része szerintem szintén ebből fakad és talán van valami hasonló truváj ott is.És persze az, hogy 1-gyel jobb gyártástechnológiát használ mindenkinél az minden körülmény között előnyt jelent.
-
Yutani
nagyúr
válasz
Petykemano #44927 üzenetére
Nincs olyan gyors, de nézd már meg, mit tud SoTR alatt!
-
Petykemano
veterán
-
válasz
Petykemano #44923 üzenetére
Nem tér ki erre egy cikk sem, pedig nyomon követem az ARM történéseit napi szinten.
Valószínűleg a háttérben Nvidia felvásárlásának hiánya miatt van, mert a z ARM nem volt megfelelő pénzügyi helyzetben az utóbbi 7 évben. 5 éve azért lett eladva a Softbanknak is, akiknek azótat öbbé kevésbé problémás befektetést jelentenek lassú megtérüléssel. Hogy ebben mennyire játszik közben a 4-5 év alatt 4x -re nött ARM Kína ez jó kérdés. -
válasz
awexco #44921 üzenetére
15 % a a cikk szerint a teljes létszámnak, az kb 6500 ember. Ebbe benne van Kína, akit teljesen érintetlenül hagy a változás, már szinte külön cégként él, Növekszik, lenyúlták a licenszeket is, amiket külön alkalmaznak.
Eza régió 2018 ról mára 300 ról 1300 ra növelte a létszámát.
Az elküldendő 1000 mások szerint 1200 ember , kb 20 % része a többi régiónak. A nagy része Anglia és USA akit leépítenek. -
Petykemano
veterán
Az XFX elcímkézte [link]
-
[After Nvidia and Samsung, gaming giant Ubisoft suffers cyber attack]
Érdemes lesz jelszót változtatni Ubisoft fiókhoz..
-
HSM
félisten
válasz
Petykemano #44914 üzenetére
-
Raymond
titán
válasz
-
válasz
Jaja, feladták a leckét a többieknek erősen.
-
Petykemano
veterán
M1 Ultra
"And in the process, Apple has thrown the industry a fresh curveball by not just combining two M1 Max dies into a single chip package, but by making the two dies present themselves as a single, monolithic GPU, marking yet another first for the chipmaking industry." -
gejala
őstag
Hiánypótló teszt: UHD 770 vs 3090
MS Flight Simben az a totálisan egyenes frametime grafikon azért nagyon durva. Csak 9 fpst tud, de azt zéró variancia mellett. -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #44891 üzenetére
/Kriptó/
Az EU (parlamenti képviselőinek egy része) 2025-től betiltaná a bitcoint
Természetesen nem valami őrült elvakultságból, hanem környezeti okokból az összes PoW típusú kriptovalutával együtt.
És a képviselők nem is értenek egyet. A "zöldebbek" a környezetterhelés miatt tiltanák, a "liberálisabbak" a gazdasági-pénzügyi hatások miatt engednék.
Részletek a cikkben. De nem cél ebben a fórumban megtárgyalni, hogy kinek van igaza, csak egy jelzés, hogy ez is porondon van. És nem is hiszem, hogy ez máról holnapra befolyással lenne az árfolyamokra.Ennek viszont inkább lehet:
China Makes Crypto Transactions Illegal, Threatens up to 10 Years in PrisonEz azért durva, mert nem csak az PoW típust érinti, hanem mindent.
Az ETH profitabilitása 0.04 USD/nap/MHs környékén ingadozik. [link]
Megállt az ethereum network hashrate növekedése:
https://www.coinwarz.com/mining/ethereum/hashrate-chart
És a nehézség is értelemszerűen stabilizálódott.Ez magyarázza, hogy miért kezdtek el csökkenni a GPU árak: jelenleg nem fogy (annyi) GPU bányászati célra.
-
Yutani
nagyúr
Intel and AMD Halt Processor Sales to Russia [link]
-
válasz
FollowTheORI #44904 üzenetére
hát igen. Most hogy bezuhant a Tesla a 7. legértékesebb amcsi cég lett.
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Megbízhatatlan oldalakat ahol nem mérnek (pl gamegpu) ne linkeljetek.
- Mit tehetsz jogilag, ha átvertek, megkárosítottak a Hardveraprón?
- BMW topik
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Trollok komolyan
- Tőzsde és gazdaság
- Gyúrósok ide!
- iPhone topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- További aktív témák...
- Asus ROG Strix RTX 3060 TI V2 OC
- Több db Nvidia Quadro M4000 8GB GDDR5 videokártya számlával
- Manli RTX 2060 6GB /Jótállással!/Dobozos!/Posta ok! Beszámítás!
- RTX 5070 Ti OC 16G/új, bontatlan/ garancia/ beszámítás/ ingyen foxpost
- Eladó Gigabyte Aorus RTX 3070 8GB /Jótállással!/Dobozos!/Posta ok!/Beszámítás!
- Lenovo ThinkPad P1 G7
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Aorus B450 R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB ZALMAN I3 NEO 650W
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3292
- BESZÁMÍTÁS! 3Dconnexion SpaceMouse Enterprise egér garanciával hibátlan működéssel
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3341, 94% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest