Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• S_x96x_S

addikt

válasz Busterftw #50016 üzenetére

Ha a JPR -nek megéri ilyet készíteni ( mert fizetnek érte )
    akkor releváns.
    Amúgy mit értesz integrált alatt?
    És egy felhasználót miért zavarná ez,
    - hogyha a teljesítmény megfelelő ?

pl.
    - Rubin-Vera ?
    - DGX-Spark ?

A jövő az integrációban van.

• Busterftw

nagyúr

válasz S_x96x_S #50014 üzenetére

Persze, ami konkretan annyira relevans, mint az Intel dominanciaja (~63%) a GPU piacon, amiben az intergralt is benne van.

• S_x96x_S

addikt

2 újabb nagy AMD-s supercomputeres üzlet
    ( "Lux", "Discovery" )

"AMD Lands Major U.S. Government AI Deal to Power Next-Gen Supercomputers, Featuring Instinct MI355X & the Newer MI430 AI Chips"
    https://wccftech.com/amd-lands-major-us-government-ai-deal-to-power-next-gen-supercomputers/

• S_x96x_S

addikt

válasz Busterftw #50011 üzenetére

> Illetve a JPR jelenteseben minden benne van,

logikusan - minden ami AI processzor;
    "Jon Peddie Research: Mapping the $387B AI processor landscape"

Az nvidiának például nincs TPU/NPU-ja, de az is az AI része.

• S_x96x_S

addikt

válasz Pocoyo.hun #50010 üzenetére

A köbetkező hiba, hogy a JPR 387 mrd-ben sok minden más is benne van, nem csak a tényleges AI chipek, amiket az nv árul.

ha csak az lenne benne, amit az nvidia árul, akkor 100% lenne ;]
    Az AI piac egyre nagyobb; ( "$387B AI processor landscape" )
    És az nvidiának jelenleg nincs még mobiltelefonos AI részesedése se
    ( de ha a mediatek+nvidia együttműködés még jobban beindul, akkor már lesz )

Újabb hiba. A 2025-ös évben 206,5 mrd dollár volt az nv ez irányú bevétele. ;)

???
    forrás?

- mire gondolsz pénzügyi vagy naptári évre?
    - mivel múlt időt használsz valószínüleg F2025
    - de a F2025 = "Record full-year revenue of $130.5 billion, up 114%"
    ( és ebben a gaming is benne van )

• S_x96x_S

addikt

válasz b. #50009 üzenetére

>> "az nvidias beszerzésekre már nem maradt kerete az OpenAI-nak."
    >ezt miből szűrted le?.

Valoban nem fogalmaztam pontosan. :R

Talan ez precízebb és ~semlegesebb megfogalmazás:

Next-gen-ai (2026H2-> ) irányban
    az openai tudatosan diverzifikált
    (amd ~6GW, broadcom ~10GW).
    és emiatt a targyalasok sokkal nehezebben haladtak,
    mint ahogy azt Jensen tervezte.
    ráadásul az nvidia várható reszesedese a jövőben jelentősen csökken a korai, stargates "100%-all-nvidia" tervekhez képest.

vagyis az nvidia kerete valóban nem nullázodott le.
    de a korai tervekhez képest a nagy tortához képest - kisebb reszesedésért ( >=10 GW ) is élesebb versenyben kell küzdenie.
    ( aminek nála része lett a finanszirozasi feltetelek rendezése is )

Az Nvidia megkerülhetetlen egy ekkora projektnél sem a z MI450 sem a saját TPU-nem képes reálisan még kiváltani egy ilyen szoftveres előnyt amit az Nvidia képvisel, az mellé meg persze hardverileg is csúcson vannak.

Pont ezt a lock-in-t probalja az OpenAI csökkenteni.
    ( legalábbis az openai magabiztos, hogy ez nem lesz gond - főleg az AI szoftverfejlesztő agensek idején )
    amúgy az egyedi broadcom-os ai chipnél is ugyanez a helyzet,
    sőt sw -res területen még rosszabbul is áll mint az MI450 ,
    de mivel az teljesen az openai -ra van szabva - megéri a macerát.

Altman mindenkinek tartozni fog.

Ebben egyetértünk,

---

de én inkább a next-gen-ai diverzifikációját
    szeretném újra kihangsúlyozni
    ( csak valahogy lecsúsztam a gondolatról )

függetlenül az OpenAI -től és a nagyra törő tervektől
    - jelenleg mindenki diverzifikálni szeretné
    az nvidia függését ( lock-in )

még az Anthropic is ;

És a kínai kormány is.

és ezek alapján nagy valószínűséggel
    igaz az,
    hogy az nvidia növekedése lassul(hat)
    és az amd növekedés gyorsul(hat)
    a next-gen-ai területén.

Aztán milyen valószínűségi százalékokat teszük e-mellé
    az már egyedi megítélés;
    Az nvidia továbbra is domináns lesz, de sokkal kisebb mértékben.

• Busterftw

nagyúr

válasz Pocoyo.hun #50010 üzenetére

Illetve a JPR jelenteseben minden benne van, GPU Accelerator reszesedes sokkal magasabb, a 2025 Q2 85% korul volt, Q3-ban 83% korul.

• Pocoyo.hun

junior tag

válasz S_x96x_S #50007 üzenetére

"JPR szerint ( October 17, 2025 ) a jelenleg AI Chip piac
    ~ $387 Milliárd és ebből most durván az nvidiának ~130-160 $ Milliárd lehet a részesedése. Vagyis az arány 150/387 ~= 38%"

Újabb hiba. A 2025-ös évben 206,5 mrd dollár volt az nv ez irányú bevétele. ;)

A köbetkező hiba, hogy a JPR 387 mrd-ben sok minden más is benne van, nem csak a tényleges AI chipek, amiket az nv árul. Szóval nem egy korrekt ez alapján számolni az nv részesedését, ami minden erőlködésed ellenére 90%

• b.

félisten

válasz S_x96x_S #50008 üzenetére

"az nvidias beszerzésekre már nem maradt kerete az OpenAI-nak."
    ezt miből szűrted le?.
    Hiányzik szinte minden reális vagy akár csak kicsit is aggódó megközelítés az AMD felé míg az Nvidával szemben folyamatosan azt látod hogy lemaradtak, mekkora gondban vannak.
    Értem hogy én is elfogult vagyok az Nvidia irányában de az üzleti dolgokat reáisan látom minden téren nem csak számiítástechnikában.
    Az Nvidia megkerülhetetlen egy ekkora projektnél sem a z MI450 sem a saját TPU-nem képes reálisan még kiváltani egy ilyen szoftveres előnyt amit az Nvidia képvisel, az mellé meg persze hardverileg is csúcson vannak.
    Itt nem az volt a kérdés hogy lesz e Nvidia üzlet hanem hogy mekkora mértékben tudja berántani a fejőstehenet Altman
    Ahogy a a cikked is írja ügyesen kijátsza egymás ellen a vezető IT óriásokat.

Újra nem akarok neked 100. cikket linkelni. de értsd meg hogy az Open AI nak semmire nincs pénze. Egyetlen egy GW telepítésre sincs pénze.Se Nvidia se AMD...
    A bevétele 13 mrd dollár volt idén ami nem elég egy fél GW telepítésre sem, mert újra leírom 25-és 50 milliárd dollár a költsége 1 GW telepítésnek.33 GW ot akarnak telepíteni összesen számold ki.
    Ha ezt 10 éven belül törleszteni szeretnéd nulla befektetéssel akkor is meg kellene 15 X örözni a bevételüket, de hát az mellett másra is kell költeniük és nyereséget is akar tehát inkább meg kell 50-100x -ozni. Éves szinten
    Altman mindenkinek tartozni fog. Az általad linkelt cikk leírja, hogy csak az Nvidia és az Oracle felé 650milliárdos hitel tartozása lesz, a Microsoft , AMD és Broadcom felé pedig 350 milliárd dollár. Ezért írják sokan hogy ez a világ legnagyobb blöffje is lehet akár.

Az előző hozzászólásra :
    "Itt az nvidia csak azt mondja, hogy attól, hogy befektet egy cégbe,
    a befektetés után - nem kötelezi őket nvidia-HW használatára."
    A WCC cikk arról szól hogy a100milliárdért cserébe az Open AI Nvidia hardverre költ, erre reagált az Nvidia szóvívő hogy ők ezt nem kötik ki. Arra költenek amire akarnak állítólag. valószínűleg azért ez nem így van.

• S_x96x_S

addikt

válasz b. #50006 üzenetére

> Itt egy remek cikk ami összeveti az Nvidia és az AMD dealt: érdemes elolvasnod. [link]

Megnéztem;
    a szokásos befektetői cikk, ami próbálja alaposan körbejárni a témát.

Viszont a legvégén sokkal nagyobb
    amd növekedési lehetőség mellett érvel;
    ( hogyha minden összejön )
    és azt irja, hogy az nvidia növekedése lassul;
    ( amivel nem is akarok vitatkozni )

"""
    Enough To Make AMD The Better Investment
    Nvidia is dealing with slowing growth but massive, massive cash flow, which has led to a stagnating share price. In contrast, AMD is working from a smaller base, so an opportunity like this means larger growth, and thus, better returns for the share price. Even after the jump we saw on the back of the announcement, there's more upside to come, merely from valuation expansion (vindication of the bull thesis), but also the long runway of growth with plenty of opportunity for upside.

Granted AMD has to deliver on all of this, and there can't be any major snags or hold-ups with hardware or software. This is AMD's time to shine and prove it can be more than a default second place and bring true competitiveness to the AI accelerator industry for the first time. If all goes well, the share price will outshine Nvidia's over the next two years. But if there are any stumbles, the deal will look like a PR headline, and a failure to launch will negatively mark the company for the next decade.
    """

A múlt heti WSJ - os cikket is átnéztem.
    ( Ahogy én értelmezem )
    mivel az Nvidia legutoljára szállt be az üzletbe,
    az nvidias beszerzésekre már nem maradt kerete az OpenAI-nak.

Vagyis lényegében az AMD+OpenAI ( >=Mi450 ) megállapodásra megvolt az OpenAI kerete,
    de az nvidia next-gen AI vásárlásra nem ;
    És a források biztosítására még további segítség is kellett az nvidiától ;
    Vagyis a befektetés mellett még
    lízinget és Nvidia-garanciát is igénybe vesz az OpenAI.

Vagyis A 10GW -os szándéknyilatkozatból
    ~ 5 millió chip -nek a lizingje meg van oldva
    ( ami talán ~ 6-7 GW - habár a chipeket nehéz átszámoli GW-ra )
    és még meg kell oldani az nvidia garanciát.

---

Ami még nekem érdekes volt, hogy az AMD próbál olyan partnerséget kialakitani az OpenAI-val mint a Sony- val;
    És az MI450 az OpenAI igényeire (is) lett alakítva:
    WSJ: "OpenAI had worked closely with AMD on the design of its latest chip, MI450, and was optimistic about its potential capabilities. "

• S_x96x_S

addikt

válasz b. #50006 üzenetére

> DE nem köti ki Nvidia hardverek telepítését hanem minden egyes bármilyen hardveres GW létrejötte után utalják a pénzt. Erre felhívta a figyelmet az Nvidia szóvivője a WCC cikket módosítani is kellett ez miatt , hogy a 100milliárd nem Nvidia hardverekhez van kötve [link]

Ezt nem pontosan értem.
    mert amúgy az nvidia befektetők azért elég furcsán vennék,
    hogyha az AMD Mi450 GW -ja után is befektetne az nvidia az OpenAI-ba.

Emiatt amit linkeltél ( és köszi ) az szerintem mást jelent;
    "[Update]: NVIDIA has reached out to us on this matter, claiming that the firm's investments don't bind partners to use native hardware. Here's a statement by Team Green's spokesperson:
    'We do not require any of the companies we invest in to use NVIDIA technology.'"

Itt az nvidia csak azt mondja, hogy attól, hogy befektet egy cégbe,
    a befektetés után - nem kötelezi őket nvidia-HW használatára.
    És ez egy általános elve lehet az nvidiának,
    hogy nem szól bele a cég életébe.

Ettől függetlenül az OpenAI-al van egy külön megállapodás (szándéknyilatkozat/LOI),
    amely legalább 10GW NVIDIA-rendszer telepítését célozza a következő generációs "Vera Rubin" platformtól (2026H2 - ) ,
    és az akár ~100 milliárd dolláros hozzájárulás lépésenként, a projektek előrehaladásával érkezik.

Vagyis a hardver-telepítés és a befektetés két külön szerződés,
    De a befektetés függ az nvidia hw telepítéstől,
    és így CSOMAGBAN a megállapodás(szándéknyilatkozat)
    célja nvidia-tech kiépítés ösztönzése.
    (és valószínűleg így jogilag is "tisztábban" kommunikálható a versenyhatóság és a befektetők felé is)

"OpenAI and NVIDIA today announced a letter of intent for a landmark strategic partnership to deploy at least 10 gigawatts of NVIDIA systems for OpenAI’s next-generation AI infrastructure to train and run its next generation of models on the path to deploying superintelligence. To support this deployment including data center and power capacity, NVIDIA intends to invest up to $100 billion in OpenAI as the new NVIDIA systems are deployed. The first phase is targeted to come online in the second half of 2026 using the NVIDIA Vera Rubin platform." [ nvidia ]

> Tehát de 1 éven belül szerintem 100 milliárd vagy több átmegy az open AI nak hardverek és pénz formájában...

Ez elég kockázatos lenne,
    mert az össze tartalék elmenne rá.
    A részvényesek jogosan várják az osztalékot
    és a részvényár növekedését.
    Az nvidia igazgatótanács most adott $14.7 + $60.0 = 74 Milliárd USD részvényvisszavásárlási felhatalmazást a cégnek,
    ami a cég készpénz-tartalékából történik majd.
    """
    During the first half of fiscal 2026, NVIDIA returned $24.3 billion to shareholders in the form of shares repurchased and cash
    dividends. As of the end of the second quarter, the company had $14.7 billion remaining under its share repurchase
    authorization. On August 26, 2025, the Board of Directors approved an additional $60.0 billion to the Company’s share
    repurchase authorization, without expiration.
    NVIDIA will pay its next quarterly cash dividend of $0.01 per share on October 2, 2025, to all shareholders of record on
    September 11, 2025.
    ""

> Mint írtam feljebb is már 3 napja, az Nvidia hardvereket ad az Open AI nak, tehát elméletileg 5 millió GPU-t 350 milliárd dollár értékben adnak át nekik bérletbe, hitelre aminek az első szakasza szeptemberben érkezik ősszel létrehoznak 1 GW projektet és az AMD és Broadcom is 1 GW tehát egy éven belül tobábbi 30 milliárdot átutalnak a zöldek és a 350 milliárd dolláros hardverérték bizonyos mennyiségét.

A next-gen elso 1 GW 2026H2, és nem 2025 ősz.

Vagyis szerintem pár dolog összekeveredett.

Fontos különválasztani
    - a jelenlegi ( blackwell -ig bezárólag )
    - és a következő generáció hardvereket. ( >= RubinVera ; >= MI450)

2025 és 2026 -ban
    az nvidia dominál a jelenlegi hw technológia előnyével.
    De 2026H2 - 2029 ; között viszont már a next-gen jön!

Az OpenAI + AMD/BROADCOM/NVIDIA megállapodások
    már a NEXT-GEN AI -ról szól;
    ( és nem a mostani Blackwell/Mi355-ről )

"to power OpenAI’s next-generation AI infrastructure across multiple generations of AMD Instinct GPUs." [ openai+amd ]

"to deploy at least 10 gigawatts of NVIDIA systems for OpenAI’s next-generation AI infrastructure to train and run its next generation of models on the path to deploying superintelligence. "
    [ openai + nvidia ]

----

én amikor az OpenAI-s megállapodások következményéről véleményt mondtam,
    akkor természetesen a NEXT-GEN -es részt felülsúlyoztam a véleményemben. Természetesen a most telepített blackwell-es rendszerek még 2030-ban is működni fognak,
    de az arányuk várhatóan egyre kisebb lesz.

---------

JPR szerint ( October 17, 2025 ) a jelenleg AI Chip piac
    ~ $387 Milliárd
    és ebből most durván az nvidiának ~130-160 $ Milliárd lehet a részesedése.
    Vagyis az arány 150/387 ~= 38%
    És ez elég szép arány!

Viszont a jövőben - a Next-Gen AI területén
    az nvidia sokkal erősebb versenyre számíthat mint eddig.

Az AI piac nagyobb lesz ,
    az Nvidia bevétele továbbra is nő,
    de az Nvidia részaránya lassan csökkeni fog
    - a nagyobb verseny miatt.

• b.

félisten

válasz S_x96x_S #50000 üzenetére

uh írtam egy tök hosszú hozzászólást és újra be kellett lépnem a végén az egész elveszett, nincs kedvem újra nekiállni. Na mindegy.
    Na kezdjük az elején, és az elején leszögezem hogy van amiben tévedtem valóban.
    A kezdeti megállpodás szerint az Nvidia a 100 milliárdért cserébe szavazat nélküli részvényeket kap az Open AI ban a kezdeti belépés 10 milliárd dollár. [link] tehát a 100 milliárd tulajdonképpen befektetés az Open AI -ba. A maradék 9x10 miliárd minden telepített GW után kerül az open AI számlájára, ezzel támogatja az Nvidia a telepítés létrehozásához szükséges GW/ 50milliárd 20 % részét,a többit majd a Stargate és a Softbank.
    tehát a 9x10=90 milliárdos deal a megállpodás és a kezdeti 10 milliárd után,- (aminél az Open AI értéke 500 milliárdra van értékelve 2 % részvényt kap az Nvidia) nem minden hónapban, hanem minden GW telepítése utáni hónapban csippan.Itt tévedtem.
    DE nem köti ki Nvidia hardverek telepítését hanem minden egyes bármilyen hardveres GW létrejötte után utalják a pénzt. Erre felhívta a figyelmet az Nvidia szóvivője a WCC cikket módosítani is kellett ez miatt , hogy a 100milliárd nem Nvidia hardverekhez van kötve [link]

Mint írtam feljebb is már 3 napja, az Nvidia hardvereket ad az Open AI nak, tehát elméletileg 5 millió GPU-t 350 milliárd dollár értékben adnak át nekik bérletbe, hitelre aminek az első szakasza szeptemberben érkezik ősszel létrehoznak 1 GW projektet és az AMD és Broadcom is 1 GW tehát egy éven belül tobábbi 30 milliárdot átutalnak a zöldek és a 350 milliárd dolláros hardverérték bizonyos mennyiségét. Tehát de 1 éven belül szerintem 100 milliárd vagy több átmegy az open AI nak hardverek és pénz formájában... Itt a hír pár naposa hardver üzletről [link] [link]
    tehát így összeségébe az Nvidia 2029 ig szeptembertől átlagosan át ad bréletbe 350 milliárd dollárnyi hardvert minden telepített( bármilyen) GW után 10 milliárd öszegű pénzt részvényekért cserébe.
    Szóval igen lehet azon győzködni engem hogy az AMD szerinted fontosabb vagy legalább olyan fontos az Open AI nak mint az Nvidia csak ez egy hülyeség. Az amit leírtál teljesen korrekt. Az AMd egy üzleti stratégia partner az Nvidia pedig egy Kiemelt preferált üzleti partner aki részvényes is és támogaja az Open AI-t anyagilag. A preferáció a lényeg. Elsődleges.
    "OpenAI said that it will work with Nvidia as a preferred strategic compute and networking partner for its AI factory growth plans. The two companies will work together to co-optimize their roadmaps for OpenAI’s model and infrastructure software and Nvidia's hardware and software." [link]

Itt egy remek cikk ami összeveti az Nvidia és az AMD dealt: érdemes elolvasnod. [link]

Remélem tisztában vagy vele hogy nem így működk a netto nyereség amiből aztán majd vásásrolnak a cégek szerinted....
    2019 ben amikor a Mellanoxot megvette az Nvidia 7 milliárd dollárért a negyedéves nettó nyeresége 2,1 mrd dollár volt......

• Pocoyo.hun

junior tag

"szerintem az NVIDIA nem képes kockázatmentesen + tartósan havonta 10 milliárdot átutalni"

Nvidia cash on hands (kp állomány)

January 31, 2025: $43.21 billion
    April 30, 2025: $53.691 billion
    July 31, 2025: $56.791 billion

A fele már kp-ben eleve kézben van. Menjünk tovább.

"Az NVIDIA pénzforgalma jelentősen nőtt, a 2025-ös pénzügyi évben a működési pénzforgalma elérte a 64,089 milliárd dollárt , a szabad cash flow pedig elérte a 60,853 milliárd dollárt ."

Vagyis szabad tőkében van még 60. Ha jól számolom, ez már most 116, de neki havonta kell 10-et csengetni, és folyamatosan dől be a lé hónapról hónapra. Megkockáztatom, mivel nem hülyék, a 10 mrd tisztán megvan nekik nyereségben / hó. :P Igy nem is kell a félretett pénzhez és kp állományhoz nyúlni.

A szabad cash flow jelentése: "A szabad pénzáram (FCF) az a pénzösszeg, amelyet egy vállalat a működési költségek és a tőkekiadások kifizetése után termel. Ez azt a fennmaradó pénzt jelenti, amely felhasználható adósságtörlesztésre, osztalékfizetésre a részvényeseknek, felvásárlásokra, vagy a jövőbeni növekedésre és bizonytalanságra."

Az a gyanúm, csak az nv-vel kapcsolatban vagy ennyire negatív. :DDD

• Pocoyo.hun

junior tag

"???
    Semmi ilyen nem szerepel a cikkben,
    Kérek eredeti forrást ! ( pontos angol nyelvű idézettel ) :R"

Azt hiszem jogos a kérésed. De, hogy időrendben haladjunk, én szeretnék ugyanilyet tőled erre a kijelentésedre:

[link] "Vagyis a Mi450 és a Rubin Vera tényleges benchmarkok alapján fogják az nvidia további szállításait véglegesíteni."

Csak sorjában, és következetesen, ha kérhetem. Támassz magaddal szemben is ugyan olyan elvárásokat, mielőtt követelőzöl! :))

• S_x96x_S

addikt

Jövőre jönnek az nvidia ( + arm ) alapú gaming laptopok;
    és az X86 -nak új versenytársa lesz windows gaming fronton.

TL;DR: NVIDIA plans to launch its Arm-based N1X and N1 processors by mid-2026, targeting notebooks and possibly desktops. These APUs will compete with AMD and Intel, featuring powerful integrated GPUs suitable for high-refresh-rate 1080p and 1440p gaming. A debut at Computex or CES 2026 is expected.
    ( tweaktown )

Ez annak is a következménye, hogy a 64-bit ARM procikon - egyre inkább megoldották az AVX- emulálását
    ( és végre a windows-on is )
    Windows 11 on Arm is finally ready for gaming with AVX/AVX2 support, now rolling out
    ( "updated Prism emulation features for Windows on ARM. This includes new emulation features like AVX/AVX 2 and other features that were typically only found on x86 processors." )

----

persze ott van még:
    - a Snapdragon ( X / X2 Elite / Qualcomm® Oryon™ )
    - és a AMD- "Sound Wave" arm apu-ja is.

Végre lesz egy kis verseny. :R

• Busterftw

nagyúr

"Semmi ilyen nem szerepel a cikkben"
    Déjà vu-m van, meg kettos merce.

"Az Anthropic is 3 lábra áll."
    Nincs ebben semmi meglepo vagy uj, mar tobb eve is ez zajlik. Az Nvidia nem tud annyit gyartatni, hogy minden igenyt kiszolgaljanak a piacon. Kenytelenek mast is venni.

• S_x96x_S

addikt

Az Anthropic is 3 lábra áll. [ Amazon’s Trainium; Nvidia’s GPUs and Google’s TPUs ]

Oct 24, 2025
    Anthropic Has Turned Up the Heat on NVIDIA with the Latest Google TPU Deal — Integrating the ASICs Jensen Probably Fears Most
    https://wccftech.com/anthropic-has-turned-up-the-heat-on-nvidia-with-the-latest-google-tpu-deal/

FinancialTimes - is kiemeli, hogy elkezdődik a beszállítók versenyeztetése:
    "The arrangement pits Amazon, Nvidia and Google against each other in the competition for huge contracts to supply computing power."

----

Ez annak is a következménye, hogy az Anthropic és az nVidia vezetője között augusztusban eléggé elmérgesedett a kapcsolat.
    "Anthropic CEO Dario Amodei fires back at Nvidia CEO Jensen Huang's criticism, calling it a 'bad faith distortion'" Aug 1, 2025

Új hozzászólás Aktív témák