- Alacsony profilú, madzagmentes klaviatúrák jöttek a Razer színeiben
- ASUS ROG csúcslap érkezett, ezúttal a "lopakodó" fajtából
- Átvette a DRAM-piac trónját az SK Hynix a Samsungtól
- Pénztárcabarát, ugyanakkor trendi mikrotorony jött a Jonsbótól
- A Linux támogatását vágja meg leginkább az Intel leépítése
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Calibre, az elektronikus könyvtár
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Egérpad topik
- Először égett le egy újságnál a GeForce RTX 5090
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Nikon DSLR topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Yutani #48655 üzenetére
De, ez itt most az AMD és az NVidia sara.
AMDnél mint kiderült, az MSRP kizárólag rebate árral jött össze, szóval várható volt, hogy lemennek a reviewek, és elszáll az ár. NVidiánál mondjuk tényleg nincs stock az 5070hez. Erre jönnek a túlárazott AIB megoldások, de utóbbinak hagyománya van: 10 éve Asus ugyanezt csinálta.
egyébként 1000 euroért kb mindkét széria DoA. 4070et tényleg kapni kb 550 euroért, 7800XT kb 500 euro, AMDből meg 760 körül már ott a 7900XT.
-
válasz
Yutani #48562 üzenetére
Szerintem ez valami fatális Nvidia hiba lesz az architektúrában vagy a driverben, amit hosszú évek munkájával fognak tudni ledolgozni a zöldek.
Amúgy alapjában véve jó az irány, de az a reális és jó működés, amit az AMD kártyáknál tapasztalunk a több évvel előrébb tartó fejlesztéseiknek köszönhetően.
Ha a Microsoft is esetleg hajlandó lesz figyelmbe venni az Nvidiat, mint tényező a PC gaming piacon akkor majd működhet ez jól is esetleg a Dx 15 alatt.
(Puszi, vigyázatok magatokra, bocs hogy üzengetek b. vel akit amúgy nagyra tartok. üdv, Abu) -
Alogonomus
őstag
válasz
Yutani #48522 üzenetére
Van RT-képes kártyám, néztem RT-s AAA játékot, és egy az RT-t meg rasztert egészséges mértékben vegyítő Avatar, vagy például az általam is tesztelt Ashes of Creation sokkal szebb végeredményt biztosít, mint egy az RT-t abszurditásig toló játék, amilyen például a Wukong, vagy a Cyberpunk.
-
Alogonomus
őstag
válasz
Yutani #48517 üzenetére
Minimális RT az elfér egy játékban, de amikor az RT a fő feature egy játékban, és az RT számítási igénye mellett már csak egy 10 évvel ezelőtti játék szintjére butított grafikai részletességet fér bele, hogy összesített gépigényt tekintve egy felsőkategóriás rendszeren azért értelmes sebességgel el is fusson, az a játék legfeljebb a fanokat fogja meg.
-
Alogonomus
őstag
válasz
Yutani #48437 üzenetére
Arra utaltam, hogy a Stalker 2-ben eleinte szintén jelentős problémát okozott a 8 GB-nál magasabb memóriaigény, és annál is megoldották, hogy ne töltsön be több textúrát, mint amennyi a kártya memóriájában elfér.
A "faluban" azért a friss mérések alapján is a 7000-es tartományban van többször a memóriahasználat, de kint a mezőn valóban 6-ossal kezdődik a használt memória értéke. -
Ribi
nagyúr
válasz
Yutani #48384 üzenetére
Intel gyártástechnológia le van maradva, emiatt elve nem tudja ellátni a piacot csak elmaradt technológiával. Pont ezért volt az első mondatom, de ezek szerint nem ment át...
Az hogy régen mi volt senkit sem érdekel, most mi van. De megintcsak nem ment át az, hogy akkor hogy lett a világon chip hiány, ha Intel mindent is ki tud szolgálni? Nem "intel chiphiány" lenne, hanem "chip hiány". Amit Intel sem kapacitásban nem tudott (ha már a múltról beszélsz) és nem is tud kiszolgálni, de technológiában sem. -
Alogonomus
őstag
válasz
Yutani #48387 üzenetére
Azért nem volt Intel chip hiány, mert az Intel chipek magas ára – és minimális generációnkénti gyorsulása – miatt sokkal riitkábban fejlesztettek az emberek gépet. Jelenleg már az asztali gépekben is általában 4-5 év után lecserélik az emberek a gépük processzorát, míg a Ryzen 2017-es érkezése előtt az volt a ritka, ha valaki 4-5 évenként új gépre váltott, sőt sokan akár 10 évig is ugyanazt a processzort használták.
Laptopot sem cseréltek korábban legalább 2 generációnként. -
Alogonomus
őstag
válasz
Yutani #48384 üzenetére
Szerinte rosszul tekintesz a korábbi helyzetre.
Amíg az Intel platformja volt a nyilvánvalóan erősebb opció, addig a beüzemelt új gépek túlnyomó többségét, – a Zen korszakig ez akár 95% is lehetett – Intel platformra építették, és a prebuilt gyártók nem is igazán tartottak AMD platformra épülő gépet a kínálatukban, vagyis nem a piac mennyiségi igényeit tudta ellátni az Intel, hanem a piacon annyi új gép jelent meg, amennyihez az Intel biztosította az alkatrészeket. Ráadásul amíg lényegében egyedüli szereplő volta piacon az Intel, addig az árak magasabban tartása érdekében valamekkora kínálati hiányt is nyilván fenntartott.
Tehát nem az Intel tudott kiszolgálni minden piaci igényt, hanem az piaci kínálatot korlátozta az Intel gyártási üteme. -
Ribi
nagyúr
válasz
Yutani #48382 üzenetére
Jaa, ennyi erővel pistibéla kft is el tudja látni a világot (10mm (miliméter)-es gyártástechnológiával), csak ugye nem kell senkinek.
Most "el tudja látni", de 2 éve az egész világ szarban volt, akkor hol volt Intel ellátottság?
Meg ez nem úgy megy, hogy most el tudja látni, hogy mellette van még másik x gyártó, de azokból kiesik pár, akkor nem növekszik meg az igény Intel félére. Ha így lenne kb a saját kapacitásuk töredékét sem használják ki perpillanat. A fenti állítás egy mindenféle környezeteti tényezőt mellőző állítás a teljes körynezetére vonatkoztatva. -
fLeSs
nagyúr
válasz
Yutani #48374 üzenetére
1. az Intel eddig is el tudta látni az egész világot új gyárak nélkül
2. a bérgyártás már nem amerikáról és a nemzetbiztonságról szól, hanem arról, hogy az Intel több profitot akar csinálni úgy, hogy mindenkinek gyártani akarnak. Ezt nem adófizetői pénzből kéne finanszírozni.
3. TSMC gyár lesz amerikában is (mivel a TSMC is kapott támogatást)Nem megvédhető az a tény, hogy az Intelnek adófizetői pénzt ad a US kormány. Ez sima pénzáttalicskázás. Kb. mint ami a Forddal és a GM-mel történt, csak az Intel nemzetstratégiailag tényleg fontosabb, mint egy autógyártó, viszont az autógyártóknál meg rengeteg amerikai dolgozott, ezért nem akarták őket hagyni csődbemenni. Viszont most nincs szó csődről az Intellel kapcsolatban, csak kamu érvekről.
Sztem ami inkább történt az az, hogy a TSMC-t oda akarták csalogatni az USÁ-ba, hogy építsenek náluk egy gyárat, viszont akkor már nem nem adhattak a hazai chipgyártóknak is támogatást, mert elég hülyén nézne ki, hogy az USA finanszíroz egy tajvani gyárat, de az amcsi gyártókat meg nem. Szóval kaptak.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Yutani #48292 üzenetére
Driverest. Ez úgy van, hogy az Intel kivette a fast path-okat a kontroll logikából, és ezzel azt is eldöntötték, hogy a DirectX 11-et emulálják, így nem készítenek rá támogatást. Na most ezzel az volt a baj, hogy iszonyatosan lassú volt. Konkrétan olyan címek nem futnak 30 fps-sel, amelyek amúgy mennek több éves IGP-ken. Erre hoztak egy korlátozottabb natív DirectX 11-es meghajtót, majd a fontosabb címeket elkezdték átrakni arra, de ott meg hiányzik a fast path a hardverből, így nem skálázódik jól a rendszer a legtöbb natívan támogatott játékban. Csak azok működnek jól, amelyek deferred contextre vannak írva, ebből meg ugye marha kevés van DirectX 11-en. Ezt viszont már sosem fogják másképp csinálni, mert a DX12 és a Vulkan felé megyünk, de a hardver és a szoftver hiányosságai miatt a retro gamingre nem ajánlott a rendszer, mert sosem tudhatod, hogy melyik emulált játékba futsz bele, és ott tényleg 3-6-9x lassabb lesz a sebesség, mint lehetne. Valahol viszont hasznos volt meglépni, mert rengeteg tranyót spórolnak vele, és mindössze kb. 100 játékra terveztek natív támogatást DirectX 11-hez, tehát sokkal olcsóbb karbantartani a meghajtót, mint például az AMD-nek és az NV-nek, akik minden DirectX 11-es játékot natívan futtatnak. Meg önmagában az emberek erről nem is tudnak, azt hiszik, hogy ha vesznek egy modern hardvert, akkor nem lesz majd baj a 2010-2015 környéki játékokkal. Hát lesz, ha emulálva fut éppen az adott régi cím.
-
Gyuri27
félisten
válasz
Yutani #47995 üzenetére
Én az egész évet nézem. Főleg, hogy a btc 2018 dec 15-én volt a legolcsóbb: 2844 eur. Előtte 5000+. És utána is magasabb.
Ha jól emlékszem a számok is azt mutatják akkor lett "vége" az első láznak.
És ha nem a 2017 q4-től számolom (ami 14.9%-s esés) hanem 2017 q3-tól akkor az esés 17.3%. szemben a 8.9%-s felfutással.
Na de mindenki értelmezze a számokat ahogy akarja. -
paprobert
őstag
válasz
Yutani #47739 üzenetére
Az Alder Lake volt az a dobás, és vissza is vette a koronát a Zen3 fejéről, amit kb. fél évig az AMD birtokolt.
De annyira mégsem volt nagy, hogy messze ellépjen, azóta nagyjából teljesítmény-szinkronban vannak.
A Zen5 viszont már lefektette az irányt, és látszódik az út előre.
Az AMD felé fog billeni a mérleg nyelve, ha nem hoz valami radikálisat az Intel. -
válasz
Yutani #47739 üzenetére
"Kizárt, hogy az AMD elkövetné ugyanezeket a hibákat, és az Intel saját erőből visszanyerné a lendületét"
Igen egyetértek...Azért túlzás ez alapján ilyen következtetéseket levonni a kollegának, mert csökkentik a befektetéseiket, karcsúsítanak.
Még így is sokkal nagyobb cég mint az AMD volt anno, a Ryzen idejében.. plusz az egyáltalán nem kizárt hogy az AMD elköveti ugyan ezeket a hibákat, lásd zen 5 ami az első lépés a felé amit anno az Intel csinált a csúcson... Azért a Ryzen kb aza pillanat volt mint a C2D anno Intelnek. -
Raymond
titán
válasz
Yutani #47691 üzenetére
Az van hogy hiaba hasznalnak AMD-s GPU-kat is ha az NV-bol sokkal tobbet hasznalnak. 2006 kozepe ota, tehat 18 eve az AMD konzisztensen kevesebb dGPU-t szallitt negyedevenkent mint az NV, 2014 ota jelentos lemaradassal:
Ezen kivul ott van az is hogy a Steam-ben lathato gepek jelentos resze gamer noti, itt az AMD gyakorlatilag nincs jelen, az szinte mind NV. A covid alatt volt 1-2 ev amikor volt AMD GPU-s gamer noti is a 6000-es sorozattal, de az is csak egy mareknyi modell es rovid ideig, nem oszt nem szoroz a komlett bazist figyelembe veve. -
gejala
őstag
válasz
Yutani #47689 üzenetére
Itt csak Polaristól kezdve vannak benne a 10%-ban.
500-as széria sokáig elérhetetlen volt a bánya miatt, Vega/Fury sose volt népszerű, 5700XT-től meg tömegesen szabadultak meg a vevők, miután az első félévben vállalhatatlan volt a driver.
Az ilyen 460/480/5600XT kártyákról meg mostanra rengetegen váltottak 3060-ra vagy másra. -
Alogonomus
őstag
válasz
Yutani #47683 üzenetére
A tényleges darabszámok minden gyártó vonatkozásában majdnem annyira titkos adatnak számítanak, mint például az orosz-ukrán háború emberi és anyagi vonatkozású veszteségei. Mindkét esetben főleg másodlagos és harmadlagos adatforrásokból próbálhatunk következtetni a valós helyzet állására.
Ebből következően mindenki csak különböző származtatott adatok közül választhat egy neki szimpatikusat, és aztán azt hozhatja fel a saját véleményét alátámasztásaként.A Steam adatai – még ha a saját területével kapcsolatban pontosnak is tekintjük – például a nagyjából 100 milliónyi aktuális generációt képviselő konzol, valamint a legalább 150 milliónyi eggyel korábbi generációt képviselő konzol teljesen kimarad abból a halmazból, míg a mai játékokban már erőteljesen kompromisszumos Maxwell/MX/Pascal/GTX-16 GPU kártyákat beleszámolja. Az a 250 millió egységnyi AMD-eredetű konzol-GPU például alighanem az Ampere körcikk méretét is meghaladná, és máris teljesen más képet mutatna az eloszlás, amivel a fejlesztőknek számolniuk kell piacként.
De ugyanígy hiányzik a mintavételi körből a Steam Deck és a Nintendo Switch is, ami megint valószínűleg erősen megkavarná az eloszlási arányokat. -
válasz
Yutani #47683 üzenetére
"Egyszerűen nem tudom elhinni, és nem tudom, hogy ti, többiek meg hogy tudjátok ilyen magától értetődőnek venni."
nem értem mit vársz? Mit kellene tenni?
Remélem nem térünk vissza ahhoz az időszakhoz hogy támogassuk a kisebbet, mert az AMD egy giga cég óriási bevétellel és profittal.
Jelenleg az Ada kártyákat ugyan annyiért vagy akár olcsóbban, nagyobb választékban érheti el a vevő. Kevesebbet esznek ,gyorsabbak RT ben, támogatnak egy rakás ficsőrt generációkra visszamenőleg. Nincs piacfordító lehetőség egy AMD kártyában sem. Ezzel nem azt írom, hogy rosszak természetesen, csak pár Giga Vram önmagában, főleg a Super generáció megérkezésével nem elég semmire. -
válasz
Yutani #47669 üzenetére
Nekem személy szerint eszembe se jutna most Intelt venni gépfejlesztésénél.
Tavaly akartam fejleszteni, -most 12600 CPu van -,de akkor még bizonytalan voltam de most( tényleg most, kb 10 perce) már meg is rendeltem az Asus TUF AM5 deszkát, pár hónap alatt összerakom az új rendszert.
Számomra GPU terén sem rossz a helyzetük, nekem tetszik a 7000 generáció. -
-
Devid_81
félisten
válasz
Yutani #47429 üzenetére
Jaja, teljesen felesleges volt Oket igy nevezni ahogy.
Meg az elsz@rt Nvidiahoz kepest is nagyon rossz latni ezeket a elnevezeseket.
Foleg a 7900 faj legjobban talan.Gondolom ha kiadtak volna oda ahova valo avagy 7800/XT, akkor most mindenki feszulten varna a hireket a hianyzo 7900 XT-rol, ami ugye nem letezik.
-
válasz
Yutani #47409 üzenetére
"A csávó ellopta, és a perirat szerint azt az Nvidia felhasználta"
Hol találtál periratot ?Az azért kérdéses, hogy tudta azt, hogy az valójában lopott tudás vagy elégedett volt az új szerzeményével, hogy tapasztalt srácot szereztek a munkaerő piacról. A lopott forráskód és rengeteg adat a magángépén volt a srácnak.
Ugye ez mást jelent akkor ha azt mondjuk hogy a srác lopott az előző munkahelyéről és azt eladta saját szellemi tulajdonaként ( tudásként) az nvidiának az utóbbi tudta nélkül meg akkor is mást jelent ha bebizonyosodik, hogy tudatában voltak annak hogy az adatok lopottak.
A te általad leírt forgatókönyben az Nvidia kerül főleg bárd alá a második esetben a srác. Ami probéma hogy itt az Nvidia alkalmazottja már de lopás idejében nem volt az, tehát már akkor megszegte a törvényt .
Tehát itt azért bonyolultabb pereskedés várható a Srác és az Nvidia, a Srác és a Valeo és a Valeo és Nvidia között.
Ez lehet hogy az az eset amikor te veszel egy lopott autót, amiről te nem tudtál hogy lopott majd kopogtat egy év múlva a rendőrség és elviszik a kocsidat majd feljelentenek orgazdaságért.
Se pénz se kocsi meg még jól meg is büntetnek .
Feltéve ha valóban nem tudtak róla de ők ezt állítják.
"Nvidia has yet to comment on the lawsuit, but a previous letter from Nvidia’s lawyers to Valeo written in 2022 stated that Nvidia had no knowledge of the stolen confidential material and that Nvidia had ‘no interest’ in Valeo’s code."
Ugye ha tudtak más a helyzet,de efelől ilyen kis értékben vannak kétségeim mert a valeo és az Nvidia együtt dolgoznak és partneri viszonyban vannak. Állítólag töbször dolgoztak már egymással mérnöki gárdákkal a Bloomberg cikkek szerint és a srácot feljelentették már Németországban lopásért.
Emlékeztet a sok évvel ezelötti AMD től távozó vezetők adatlopására,de itt mekkora iditának kell lenni hogy azok elött hagyd nyitva a mappát videókonferenciában, akitől elloptad benne a okk dokumentummal és forráskóddal. Ez ha nem megjátszott dolog akkor nem tudom ... -
FLATRONW
őstag
válasz
Yutani #47382 üzenetére
Nekem itt a gyártásttechnológia tűnik minden rossznak a forrásának. Külső megrendelők nélkül is van pénz a fejlesztésre, mégsem tudnak elmozdulni a 10 nm-ről, annak bevezetése is elég nyögvenyelős volt.
Persze meg lehet a kérdést úgy is közelíteni, ahogy ők látják, ha megrendelőket vesznek el a konkurenciától, akkor azok nem ilyen ütemben fejlődnek, és a jelenlegi technológiával is az élen tudnak maradni. -
gainwardgs
veterán
válasz
Yutani #47352 üzenetére
Nincs 100%-ban rendben, de ahogy észrevettem már lassan ezt "diktálja" az ipar.
A játékok már nagyon "határidőre" készülnek, nem baj ha nincs kész, nem fut jól, adjuk ki, kell a zseton stb.
Majd az user rákapcsolja a Dlss-t, Fsr-t stb. azt jóvanazúgy
Persze a remedy-t még nem ide sorolnám.
4070 is kb 2év múlva hasonló pozícióban lesz sajnos.
De egyelőre várjuk meg a megjelenést, aztán kiderül, biztosan itt is lesz pár olyan beállítás amit ha kikapcsolsz nem veszed észre, de cserébe nyersz jópár fps-t
De azt biztosra veszem hogy aki itt is full raytracing-et akar path tracing-el egyetemben hát nem tudom hogy 4090 alatt el fog-e futni normális sebességgel
Bízzunk benne hogy igen -
gainwardgs
veterán
válasz
Yutani #47343 üzenetére
A 3070 egy 2020-as kártya.
Csak nem gondoltad hogy fullon fog futtatni egy majdnem 2023 végén megjelenő játékotSzerintem amúgy sokkal jobb lesz optimalizáltság szempontjából mint összes eddigi unreal5 motoros megjelenés
Ráadásul grafikailag sem mutat rosszul.
Cyberpunk-ban elég frankó a Dlss 3.5, szerintem itt is parádés lesz -
válasz
Yutani #47226 üzenetére
Nem tesztelték Intel kártyával, pontosabban nem kapott Intel tesztelési lehetőséget.
Illetve látszólag dx12 a játék valójában szerintem nem teljesen az, tekintve hogy dx11-es kártyán játszok vele éppen notin. (960m ami egy 750ti).Hagyjunk időt kiforrni neki, cyberpunk is hasonlóan azaz még rosszabbul aztán ma már igen jó játék lett szerintem.
-
FLATRONW
őstag
válasz
Yutani #47215 üzenetére
Fura dolog ez. FSR még úgy ahogy használható 4k Quality módban, tehát egy 1440p-re képes kártyától kicsivel erősebb kell hozzá.
Nvidia oldalon nincs olyan GTX kártya, ami megüti ezt a szintet, a legerősebb az 1080 Ti ( az 1660 is csak 1070 szintjén van).
Sajnos, nem sajnos, de jelenlegi állapotában tényleg nem tud nekünk az FSR sokat adni. Előbb utóbb viszont váltunk, és akkor szeretnénk használni a DLSS-t, így már most is támogatjuk, hogy mindhárom kerüljön be a játékokba.
-
Raymond
titán
válasz
Yutani #46994 üzenetére
Es csak romlik a helyzet az orak multaval. Erre a csajra emlekszel? [link] Nagyon nepszeru video volt es honapok mulva felvettek az LTT-hez (errol is bovebben a masodik link alatt). Aztan par honap mulva nem volt mar ott, nem reszletezte senki (se az LTT se a csaj) hogy miert (minek is reszletezne?), de ugy latszik tegnap este kifakadt belole egy Twitter/X thread formajaban. Eleg durva a dolog [link] Ha az eredeti GN video temajat most meg is probaljak elmagyarazni vagy kezeli ez az uj Madison tema legalabb akkora problema ele alltja oket ha nem nagyobb ele. Sok sok penz eluszott mar most is az "I won't spend $100-$200-$500 employee time to retest" hozzaszolas es hozzaallas miatt - kb. 4 ezer Floatplane subscription, tehat tobb mint $200K eves szinten es gondolom a szponzorok se fognak rohanni a kovetkezo napokban/hetekben/honapokban hogy kuldjek nekik a hardvereket mindenfele orult projekthez.
-
válasz
Yutani #46893 üzenetére
Mondjuk nem volt az annyira alacsony azon a kripto árszinten.
Lassabb volt a megtérülési idő, csak ennyi.de nagyon profitábilis volt az RDNA 2 is az alacsonyabb fogyasztás miatt. Ezért nem lehetett azt sem venni, nem azért mert a gamereknek az jutott.
Például a mai árfolyamon :RTX 3090 : Profit per day: 0.67 USD
RX6800: Profit per day: 0.53 USD -
válasz
Yutani #46859 üzenetére
Nem fértem hozzá sajnos a 12 GB verzióhoz.
Ázsiai beszállítás volt a hiány alatt csak ,aztán hozzánk így nem jutott igazán németből. Amúgy jellemző a cégre, mivel feliratkozás volt náluk a skalperek miatt, hogy pár hónap után küldtek egy emailt hogy felajánlanak egy 10 Gigás verziót vásárlásra a 12 GB helyett és mivel 10 éve regisztráltam hozzájuk több vásárlással, így kapok rá 10 % kedvezményt is, de vissza utasítottam mert 12 GB verzió volt a cél.( + nem tudtam hogy vége lesz náluk)
Ezért lett aztán MSI. -
Petykemano
veterán
válasz
Yutani #46848 üzenetére
Szerintem azt ők is érzékelik, hogy a kurrens "big thing" a grafikában a raytracing, a next big thing meg a neural rendering. Jelentsen utóbbi akármit is a gyakorlatban.
De hiába erős a pozíciójuk a konzol piacon, a PC piacon nem ők diktálják a trendet.
A dolog érdekessége, hogy - elvileg - nagyon sok dolgot az AMD (+ a konzol gyártók) dikálnak (az AMD-nek). Szerintem az FSR is valahol egy ilyen dolog. Valahol mintha azt olvastam volna... Nehezemre esne elhinni, hogy ne tudtak volna jobb algoritmust megalkotni - ugye nem egyedül, hanem a MS-tal és/vagy a Sony-val. De vélhetően fontos szempont volt, hogy legyen takarékos az erőforrásokkal.Azon gondolkodtam, el, hogy vajon az AMD tudott-e volna hozni - egy nem a konzol piacról származó, ott be nem vetett - jobb felskálázó megoldást, ami
1.) jobb minőséget biztosít, mint az FSR, aminek persze - mint azt a XeSS esetén láttuk sokszor nagyobb erőforrásszükséglet az ára
2.) A nagyobb erőforrásszükségletet úgy próbálja tompítani, hogy fixfunkciós/FPGA elemeket épít be. (ilyen hardverelemet be lehetne építeni a konzolba is)Szerintem nem lenne lényegesen jobb a helyzet, mint most. Az AMD tulajdonosok - legalábbis a frissebb kártyával rendelkezők - örülnének a jobb minőségnek, amit az új kártyások többletterhelés nélkül élvezhetnek.
De az Nvidia tulajdonosok akkor is vernék a tamtamot, hogy ők nem hajlandók bevállalni sem a rosszabb (hagyományos) FSR minőséget, sem a többletterhelést, ami a jobb minőséggel jár, és amihez nincs megfelelő hardverelemük, hanem igenis a fejlesztő építse be a nekik járó DLSS-t. -
válasz
Yutani #46814 üzenetére
csak épp egy kicsit kellene tovább olvasni :
" NVIDIA Trademark Placement in Applications with a licensed SDK, other than
the DLSS SDK or NGX SDK. For applications that incorporates and/or makes use of
a licensed SDK, other than the DLSS SDK or NGX SDK, you must attribute the use
of the applicable SDK and include the NVIDIA Marks on the credit screen for
applications that have such credit screen, or where a credit screen is not
present prominently in end user documentation for the application. -
-
FLATRONW
őstag
válasz
Yutani #46806 üzenetére
Igazából nem kell az nv logojaval indítani.
Teljes képernyőn elindul a Gaming Evolved, majd a következő képernyőn a többi kiegészítő midleware között, ömlesztve fel lenne tüntetve az NV is.
Engem nem zavar, hogy nem teszik bele a DLSS-t, viszont fordított esetben sem kell háborogni. Ha pedig az Intel nem követel reklámot, akkor az Xees-t simán bele lehetne tenni. -
-
válasz
Yutani #46697 üzenetére
A DLSS-t nem támogatnia kell, hanem engednie. Ez egy fontos különbség.
Mint látod az utóbbi idők "A" kategóriás címeit, amiben van skálázás azokban szinte mindegyik gyártó megoldása jelen van vagy jelen lehet. Kivéve az AMD szponzorált címek nagy részében, amiben véletlenül csak az FSR-t szeretnék a fejlesztők.Ez nekem is eszembe jutott hogy tulajdonképpen Nvidiának jó, ha van FSR a régebbi gen miatt, de igazából az a generáció amiben nincs DLSS támogatás most már a 8. évét tapossa és egy RTX 3060 szintjén jár belőle a csúcs 1080 Ti a többi meg a 3050 és a 3060 8 GB környékén karistol. Már csak ez miatt is érdemes lecserélni egy 1080 Ti-t, meg nekik jó is ha cserélnek.
Szerintem ez már nem hotspot. -
huskydog17
addikt
válasz
Yutani #46651 üzenetére
Persze, hogy lehet, csak nem nagyon jellemző. A FSR nyílt forráskódú, így minden fejlesztő úgy módosíthatja, ahogy akarja. A kérdés itt az, hogy a legtöbb játékban miért nem sikerült ezt a szintet elérni, pontosabban miért marad el képminőségben a DLSS-től. Itt két lehetőséget/magyarázatot látok:
1. Az FSR 2 out of the box (azaz gyárilag) rossz képstabilitást nyújt és mivel a legtöbb fejlesztő csapat nem tud vagy nem akar foglalkozni a forráskód átírásával, így marad úgy, ahogy az AMD kiadta. Ez esetben a Blizzard mérnökei feltehetően átírták az FSR kódját, hogy jó képstabilitást adjon.
2. Az FSR az izometrikus kamera miatt ebben a játékban alapból sokkal jobban működik (talán ez a kameraszög jobban fekszik a kódnak, ki tudja). Ennek alátámasztására (vagy cáfolására) több izometrikus játékkal kéne összevetni, ahol szintén van FSR 2 és DLSS 2 is.Nem csak a CP2077-ben volt rossz az FSR 2, hanem sok más játékban nagyon rossz temporális képstabilitást nyújt. Ezért is tippelek az első felvázolt lehetőségre. Nyilván az igazságot csak a Blizzard szoftvermérnökei tudják, akik a motort írták és beleintegrálták a felskálázó eljárásokat.
-
válasz
Yutani #46653 üzenetére
persze , hogy meg lehet jól oldani.
DLSS 2.0 is lehet volna jó ha foglalkoztak volna vele, meg volt szar is ha nem. emlékezz vissza az 1.0 utáni verziók sem voltak tökéletesek még. A 2.3 tól jött el az hogy nehéz volt rosszul beépíteni. Az FSR 2.1 jó lett a CP-ben. Biztos az FSR 3 is erre az útra lép , mikor a gyenge munka is már elfogadható minőséget jelent, a jó meg kíválót, akár natív fölöttit. -
válasz
Yutani #46651 üzenetére
A CP2077 ben 1.61 frissités óta jól működik az FSR 2.1, saját AMD címekben sem sikerült úgy beépíteni, sőt némelyikben tragikus ahhoz nézve, de így is elmarad a DLSS -től némileg. Szerintem elfogadható még neked is hogy nem egyforma minőségben dolgoznak a stúdiók és jelenleg a DLSS 3 valóban jobb képességekkel bír, azért jön az FSR3...
Amúgy Mindenben példa értékűen dolgoztak a Diablo- folytatáson.. A késleltetések, a textúrák, a Grafika, a tartalom, átvezetők, hangok... Pár apróság van benne hibaként, ami kezdésnél elfogadható. Bárcsak minden mai játék így készülne el. -
huskydog17
addikt
válasz
Yutani #46603 üzenetére
Így van. Azért az durva, hogy még az Intel technikája is jobb képminőséget ad, mint az FSR 2.1, miközben pont az XeSS jött utoljára a három eljárás közül.
Sajnos nagyon sok játékban shimmeringgel az FSR, érdemes megnézni a DF tesztjeit is, azokban is tökéletesen látszik, hogy a játékok többségében az FSR képminőségben meg sem tudja közelíteni a DLSS-t. Nagyon sok példát lehetne felhozni erre. -
FLATRONW
őstag
válasz
Yutani #46588 üzenetére
Korábban itt meg volt osztva egy videó, amiben az volt, hogy összességében az NV-nél van több hiba (szerintem ez betudható annak, hogy jóval nagyobb a piaci részesedés, így több felhasználónál több hiba jöhet elő), ennek ellenére az AMD-nél több a komolyabb hibák száma. Ez azért ad egy alapot annak a kijelentésnek, hogy kevésbé problémás az NV.
Ahogy nektek AMD-vel, úgy nekem sem volt semmi (kisebb gondok sem) probléma az NV-vel. Azonban ha megnézem az ilyen statisztikákat, akkor inkább NV-nél maradok.
És mint írtam is, jelenleg nem csak emiatt döntenék az NV mellett.
De tényleg vegye mindenki azt, ami neki szimpatikus. Engem sosem zavart, hogy mások AMD-t vesznek különböző okokból. Az viszont igen, hogy a másik oldalról burkoltan, kevésbé burkoltan le vagyok hülyézve, hogy NV-t veszek,egyszerűen azért, mert más szempontok szerint határozom meg egy kártya értékét. -
-
válasz
Yutani #46574 üzenetére
Nagyon beléd ültette ezt a kollega
de szerintem te tisztában vagy vele hogy a csúcs kártyák nem lineárisan skálázódnak ár / értékben...
Amúgy 4 K ban a legjobb perf mutatója az 5700 XT nek van .. szóval akkor érdemes azt venni 4 K ra a 4090 helyett ezek szerint?
Az egyetlen kártya az Nvida portfóliójában ami drágulás nélkül adott 60 % előrelépést. Egyik sem tud ilyet .
A 7900XTX 25 % ot ad. a 6950 hez nézve. Milyen konkurens kártya nyújt ugyan akkora teljesítményt ami jobb vagy akár rosszabb perf / mutatóval bír? -
Yutani
nagyúr
válasz
Yutani #46403 üzenetére
Kijött az újabb Steam felmérés, amelyben megint nagy változások vannak, ami inkább visszarendeződés:
Nagy oldalak találgatják, hogy mi lehet az oka. Az, amire rámutattam múltkor: valahogy nagy arányú kínai gép került be a felmérésbe, az repítette első helyre az RTX 3060-at és a kínai nyelvet. Most visszaállt a GTX 1650 és az angol nyelv elsősége.
-
huskydog17
addikt
válasz
Yutani #46491 üzenetére
Azok a számok sajnos nem tudják megmutatni se a shader compilation akadásokat, se a traversal akadásokat, se a grafkai hibákat, se a pocsék FSR képminőséget, se a katasztrofális menürendszert, se a kritikán aluli CPU kódot (2 thread) és még sorolhatnánk. Úgy gondolom Alex 10 perc videója tökéletesen reprezentálja mennyire foshalmaz egy PC port lett. Performance részletekbe azért nem ment ő bele, mert annyira sz*r az egész user experience a töménytelen mennyiségű akadással, hogy nincs értelme performance-ról beszélni.
-
huskydog17
addikt
válasz
Yutani #46458 üzenetére
Igen, ráadásul ez a játék ugye az AMD egyik saját reklámterméke (szponzorált). Az nagy valószínűséggel az AMD döntése volt, hogy mind az RT-t, mind a felskálázási eljárásokat kiherélik, de arra szerintem még ők sem számítottak, hogy néhány VGA kategóriában a tempó messze elmarad az elvárttól. Ez így számukra egy újabb öngól, mármint ez nekik nem a legjobb reklám, hiszen itt a pirosak abszolút semmi előnyt nem tudnak felmutatni a konkurenciával szemben, épp ellenkezőleg, jelenleg csak hátrányuk van. Egy Day-1 patch már jelentősen növelte a tempót, csökkentve ezzel a lemaradást, gondolom majd további patch-ekkel helyrehozzák a sebességet, ha már szerződésük van rá..)
-
válasz
Yutani #46458 üzenetére
Több ilyen teszt felmerült már egyébként a 4070 hez nézve is. Ahol kisebb CPU val teszteltek az Ampere kártyákban maradt teljesítmény bent maradt míg az új 7000 ryzenek kitolnak belőlük amúgy + 7-10 % teljesítményt. Ezért van az hogy például a 3080 van ahol 5 % kal lassabb( 7950) meg van ahol 5 % kal gyorsabb( 5800X3D) a tesztekben mint a 4070 .
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Megbízhatatlan oldalakat ahol nem mérnek (pl gamegpu) ne linkeljetek.
- Spórolós topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- XPEnology
- Milyen légkondit a lakásba?
- E-roller topik
- Elektromos autók - motorok
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Samsung Galaxy S21 Ultra - vákuumcsomagolás
- Calibre, az elektronikus könyvtár
- Elemlámpa, zseblámpa
- További aktív témák...
- Eladó egy wittings steel hr sport hibrid okos óra dobozával töltővel
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AMD GAMER Setup! Rèszletre is!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2931, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest