- Tajvani mintára alakíthatná át a chipgyártást Dél-Korea
- MoDT alaplapok 16-magos CPU-val, a Minisforum gondozásában
- Bemutatkozik az ASUS új, belépőszintű gaming notebookja, a V16
- Költséghatékonyságra törekszik a Patriot legújabb, PCI Express 4.0-s SSD-je
- Játékok futtatásán segít a legújabb GeForce driver gyorsjavítása
- Milyen videókártyát?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Milyen széket vegyek?
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- ASUS ROG Ally
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Bluetooth hangszórók
- SONY LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
válasz BestofJAVA #40823 üzenetére
Közben a pi forumán pi specifikus részleteket még írtam. Relatíve régi boot kódot használnak a 22.10 -ből kinyert fájl alapján.
-
válasz BestofJAVA #40819 üzenetére
Egér kihúz-bedug, és mi van a
dmesg
kimenetének végén?
Másik gépen jó az egér?Mutogatni való hater díszpinty
-
azbest
félisten
válasz BestofJAVA #40819 üzenetére
A 22.10-es pri ubuntuban 5.19.0-1004-raspi verziós a kernel. Ja bocs, most látom a daily buildet néztem először [link] esetleg próbáld ki ezt a lemezképet, hátha újabb.
És a boot partición úgy látom, hogy nem az alapítványos a tartalma, szóval problémás lehet simán csak odamásolni a hivatalos rendszerben lévő boot és /lib/modules tartalmát. De minimum plusz konfigurálás kellhet, ha azzal a kernellel próbálnád elindítani (cmdline.txt), mert más a kernel fájlneve a boot meghajtón, mint az alap.Az alpítványos kernel verziója 5.15.76+. Szóval full mást használnak ubuntuék a daily build nevűben.
Az imagerben lévő 22.10 link az a hivatalosan kiadott verzióra mutat [link]
Az is lehet, hogy az okoz valami bugot, hogy magán a raspin akarod kiírni. Lehet szimplán egy rendes pécén kéne csinálnod a letöltött image kiírását. Akár nincs elég hely és azért döglik le, akár megszakadt a letöltés valami miatt... vagy hibás a háttértárad... szóval ennyit tudok neked segíteni.
JA meg arra is figyelj, hogy lehet nem mindegy melyik hdmi kimenetbe dugtad a monitort
display must be connected to HDMI port closest to power jack.
Alapból lehet csak az egyiken ad képet más rendszerrel. A tápbemenet mellettit használd. hdmi0.Ha első indítás előtt a boot meghajtón létrehozot egy fájl ilyen névvel hogy ssh , kiterjesztés nélkül, akkor bekapcsolja az sshd-t és ki tudod próbálni hogy valójában elindult -e csak képet nem ad. Bár ez az aktivitás jelző ledeken is látszik azért.
Esetleg megpróbálhatod a legfrisebb NOOBS rendszerrel telepíteni, valamiért nem linkelik ki az alapítványosok [link]
Ha másnak van rev1.5 -össel működő ubuntuja, akkor nálad lehet a hiba. Ha mégis az ubuntus / vanila kernelük nem támogatja még az újabb változatot, akkor ubuntuéknál kell reklamálni valami hibajelentő részen. [link]
Régebben is voltak már olyan hardver változások, aminél új boot csomag kellett. Csak azok általában ázsiai piacra szánt változatokon jelentek meg, ami kevésbé hangos nyugaton. Péládul amikor másik fajta ram chipet is elkezdtek használni, azokhoz is új boot firmware kellett és ehhez szoftveres összetevőket a telepített oprendszerben is frissíteni kellett.
Ennél többet tényleg nem tudok tenni.
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
válasz BestofJAVA #40815 üzenetére
Első körben raspberrry os-t futtass. de ha jól értem, akkor az megy és arról futtatod az imagert.
A raspberry os alól listáztasd ki a pi-d pontos adatait.
cat /proc/cpuinfoValamikor 2022 tavaszában adták ki a pi4 rev 1.5-öt, amin más power management ic van már. A 2021 áprilisi firmawe csomagtól kezedve támogatott. Ha a rendszer, amit indítani próbálsz régebben készült, akkor jó eséllyel még a régebbi rendszerhez tartozó bootloadert és firmware dolgokat tartalmazza. Esetleg ez okozhatja az indítási gondodat.
Volt több revizió is már előtte is [link] A cpuinfo kiírja elvileg [link]
Ha nincs még hivatalos új image, amibe ez bekerült, akkor megpróbálhatod az, hogy kézzel odamásolod a boot fat particióra az újabb verziót valamiből.
Viszont a kernelből lehet a meglévőt érdememes rajta hagyni, mert a rendszer partición a kernel modulok ahhoz tartoznak.mivel a kernelt is tartalmazza a boot partició, így azt érdemes meghagyni. Ha az is cserélve lesz, akkor oda kellhet másolni a kernel modul mappát is a rendszer partició megfelelő helyére.Régebben úgy emlékszem pi2w-n élesztettem fel így olyan rendszer, aminek a támogatása nem volt még az adott oprendszer fw csomagjában / boot particióján. [link]
Hibakereséshez pontos infók kellenek, az kevés, hogy nem megy, meg az is kevés, amit mások írtak, hogy nekik meg megy
[ Szerkesztve ]
-
válasz BestofJAVA #40815 üzenetére
Raspin sokkal elterjedtebb a Raspbian, és nem is tér el annyira, szóval egy próbát megérne.
Mutogatni való hater díszpinty
-
addikt
válasz BestofJAVA #40811 üzenetére
Rakd microSDre első körben. De inkább add el gyorsan.
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
Muszáj-e Ubuntu?
Próbáltátok pl. Raspbiannal?Mutogatni való hater díszpinty
-
UberMutant
őstag
ott az én példám, tegnap csináltam.
működik.
neked csak a trollkodás megy. -
válasz BestofJAVA #40809 üzenetére
Ez esetben nem tudtad jól beállítani az USB bootot. Akármennyi embert is mondhatsz a közeledből, aki szintén rosszul csinálja (vagy csinálod helyette), ha van több tízezer, aki jól is és működik is.
[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
UberMutant
őstag
válasz BestofJAVA #40803 üzenetére
nálad a hiba , ez 100%.
letöltöttem az rpi-imagerrel és kiírtam a 22-10 es arm64 desktop ubuntut és tökéletesen indul egy rpi4 8GB lapon USB SSDről indítva.vagy valamit rosszul csinálsz, vagy szar a pendrive-od.
-
válasz BestofJAVA #40800 üzenetére
És gondolom a megfelelő firmware-re is frissítve van, nem csak USB boot van átállítva.
Tegnap még működött...
-
-
lev258
veterán
válasz BestofJAVA #40791 üzenetére
Ideje lenne tisztázni, hogyan is próbálsz boot-olni, továbbá milyen gépen. Miért emlegeted az ARM-et?
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
nagyúr
válasz BestofJAVA #40791 üzenetére
https://releases.ubuntu.com/22.04.1/ubuntu-22.04.1-desktop-amd64.iso
https://releases.ubuntu.com/22.04/ubuntu-22.04.1-desktop-amd64.iso.torrent
Nem tudom honnan, milyen fájlt töltesz le, de a két fenti fájl biztosan a megfelelő, egyik normál download, a másik torrent file, ha az jobb neked. Mindkettő direkt link, ha rákattintasz egyből tölteni fogja.
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
lev258
veterán
válasz BestofJAVA #40788 üzenetére
Az LTS kiadásnak több előnye is van.
Hosszú távon támogatott, ami azt jelenti, hogy folyamatosan kap javításokat (biztonságit is beleértve), viszont új funkciókat nem. Azokat a köztes kiadásokban lehet tesztelni, miközben van egy beton stabil rendszer. Mind szerver, mind otthoni felhasználás esetén rendelkezésre áll, megbízható. Lehet rá építeni, vagy épp fejleszteni.
A HWE rendszer segítségével frissebb hardvertámogatást is kaphat, de azt már tesztelés után. Így jóval kisebb az esélye annak is, hogy már működő hardverben okozzon gondot (bug).
Az új fejlesztések idővel erősebb hardvert is igényelnek. Egy olyan gépen, amin jól futott egy adott variáns, nem garantált, hogy az újabb (mondjuk 2 évvel később) is azonos élményt nyújt majd. A támogatás miatt viszont nem kell azonnal cserélni.
Én személy szerint ki szoktam tölteni az LTS életidejét.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
válasz BestofJAVA #40788 üzenetére
Azért a gondozás túlzás. LTS - leginkább azt jelenti, hogy a fő környezet nem változik az időtartam alatt. Tehát a fejlesztőknek ad egy keretet. (ahol előzőleg dolgoztam ezért használtak CentOS-t/RHEL-t, mert ott hosszabb, volt a támogatás)
Saját tapasztalataim alapján bizton mondhatom, hogy lejárat után vagy vége fele mindig jöttek random furcsa problémák amik igazából csak nagy frissítés után eltűntek.
Az életciklus vége fele már csak az alap dolgok működnek rendesen, az exta igények (kimondottan multimédia) tudnak döcögni.
Én hébe hóba szoktam videót vágni... a friss csomagok, hiba javítások ott már mindig csak az új disztróra jöttek ki illetve működtek tökéletesen.Természetesn ha vki csak netezik vagy egy szimpla ftp server-t üzemeltet annak tökmindegy.
[ Szerkesztve ]
A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
tordaitibi
veterán
válasz BestofJAVA #40783 üzenetére
ARM?
Biztosan ez kell neked, nem x64? Mire tennéd?
Szerk,
Tárgytalan, Uby megválaszolta.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Ajajj....valami olyan eszközre akarod telepíteni, ami ARM architekturájú? Mert normál esetben(desktop, notebook) AMD64 verziót kell használnunk a telepítéshez! (ja látom már, ill megnéztem, mi az a PINN) ARM verziókat nem ismerem, azok lehet 5GB méretűek....
a 22.04 LTS, tehát 5 évig gondozzák (a felmerülő hibákat?)
de ebben a pillanatban jobb a 22.10? Az 9 hónap gondozást kap.Itt tudod megnézni a ciklusokat grafukis ábrán is : The Ubuntu lifecycle and release cadence
Alapból valóban az LTS-ek 2 évente jönnek ki 5 év támogatással, a köztes verziók viszont 9 hónapig élnek, nincs is tovább támogatásuk, mivel ezek a főverziók tesztelésére szolgálnak. (legegyszerűbben megfogalmazva)
sonar kolléga megelőzött
Itt se látok 5GB méretű ARM iso-t amúgy.
[ Szerkesztve ]
-
24.04 lesz a következő LTS, 2 évente vannak LTS kiadások
Ubuntu release cycleA tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
nagyúr
válasz BestofJAVA #40780 üzenetére
Az áprilisi kiadás 5GB-ot meghaladó méretben töltődik. Hogy lehet ez?
Nem az alap verziót töltötted le eszerint, mivel az jelenleg 3,56GB.
Itt mondjuk a 22.04.1 van, de kb ugyanakkor, mint a 22.04:
Ubuntu Studio szerintem a legnagyobb méretű iso, de az is csak 4,28GB....
Ubuntu Unity 22.04.1 ....ilyen is van már újra!? -ez is 3,5GB
(ezt nem tudtam kihagyni, annyira szép)Honnan kezdeményezed a letöltést amúgy?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest