- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Házimozi belépő szinten
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Új hozzászólás Aktív témák
-
imre8966
friss újonc
Sziasztok, szeretnék húzni az 5700x-emen, mert azokban a játèkokban amit játszom elèggè kevès az fpsem. Sajnos kezdő vagyok mind amd, mind proci tunning terèn. Egy igazán szájbarágós guide kène nekem. Sok a microstuttering ès ingadozik az fps a játèkokban, ami nem termèszetes. Stabilabbá szeretnèm tenni a proci teljesítmènyèt. További hardverek. FSP Raider 750w, gskill ripjaw 5 ddr4 4000mhz, amd rx6800,asus rog f gaming b550. Xmp bekapcsolva ès kb minden lehetséges windows tweak guideot megnèztem, de nem segített. Ja ès a hűtès lemaradt, Scythe Mugen 5 rev b
-
rantotthusi
tag
válasz
Aprósólyom #47182 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm!
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Curtain #47196 üzenetére
Így alap 100MHz-en van igen.
Ez az, amit felvihetsz még biztonsággal ~103MHz-re (10000->10300).#47197 JulianSinulf: Én az ilyen játékokat szoktam letörölni, ha rövid időn belül nem javítják.
Általában véve: Az a helyzet, hogy a programozók szerint továbbra sem egyszerű párhuzamosítani játékokat, amikben tipikusan on-demand történnek az események.ZEN-nél viszont érdemes tuningolni a memóriavezérlőt, mert az architektúrából fakadóan kicsit lassúcska a memória latency. Gondolom ezt próbálják meg kompenzálni a nagy cache mérettel. Úgyhogy tuningolni kell az Infinity Fabric-ot és a RAM-ot + Ramból a dual channel mellett legyen 4db RANK. Ezekkel összességében sokat lehet javítani a low 1%/0,1% fps lagokon.
Ryzennél nem az 1 szálas proci erő a kevés, hanem az architektúra adottsága, hogy a RAM latency lassúcska. -
JulianSinulf
őstag
válasz
Aprósólyom #47195 üzenetére
Én annak örülnék, ha valamelyik proci (jelenleg épp egy 5950X) egyszálas teljesítményét meg tudnám duplázni. Van egy játék, ahol akár 13 FPS-re is beeshet a kockák száma, itt az 1-2% plusz édes kevés. 50% plusz már egész barátságos lenne, bár még mindig kevés. De ilyen gondolom nem létezik.
Reméljük, hogy a következő részre új motort raknak a játék alá, ami nem csak "másfél" magot használ majd. -
Curtain
senior tag
válasz
Aprósólyom #47195 üzenetére
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Curtain #47194 üzenetére
Pedig legutóbb, mikor warzone-t benchmarkoltam és néztem teszteket, akkor az volt a konklúzió hogy annál a játéknál erősen számít az 1 szálas teljesítmény. Főleg 2-3 szálat terhel, a többi csak "dísznek" terhelte.... 3-4 szálig szépen skálázódik, több szálnál, már szinte semmi teljesítménytöbblet nem volt.
Igaz ez kb. 2-3 éve, azóta lehet változott. -
Curtain
senior tag
válasz
Aprósólyom #47193 üzenetére
Köszönöm, megnézem! Ezt a procit is itt vettem hardveraprón. 20ezerért mennek, a K-s olyan 30körül. Várok egy kicsit aztán lehet lecserélem ha találok egy jó ajánlatot. A CpuZ mutatja a bclk értéket?
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Curtain #47191 üzenetére
Először érdemes leszedni a Thaiphoon Burner programot: https://softnology.biz/files.html
Ezzel ki tudod olvasni a RAM modulokból az SPD infókat. Amiből a legérdekesebb lesz a "DRAM Components". Ez mondja meg, hogy milyen gyártmányú DRAM chipek vannak a RAM modulokon.Az alapján majd rá lehet keresni, hogy mások milyen tuningot értek el vele, illetve milyen potenciál lehet benne. -
Aprósólyom
addikt
válasz
Curtain #47189 üzenetére
Ui.: Ha már Z deszkát van, rákerestem ebay-en, aliexpresen 21-22K forintért lehet szerezni 3770K-t. Azzal +20% órajel biztos elérhető. A Hardveraprón, meg látszólag 15K-ért eladható egy 3770. Annyit talán megér.
És nem ártana a rendszer RAM-ból is kihozni a max tempót, vagy akár azt is cserélni olyanra, amivel jóval gyorsabb RAm sebesség elérhető. Gyanítom DDR3-t is relatíve olcsón cserélni tudnád egy jóval gyorsabbra, ha épp nem tuning RAM-od van. -
Curtain
senior tag
válasz
Aprósólyom #47190 üzenetére
Mezei Gskill Aegis 1600mhz-es ramjaim vannak, nem tudom ezekkel mit lehet kezdeni.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Curtain #47189 üzenetére
103Mhz FSB-ig még teljesen nyugodtan vállalható. Az újabb alaplapoknál sokszor eddig engedélyezik a non-K procik esetében. Persze lehet, hogy bírja felette is, de lehet hogy nem. Ez szerencse és szerencsétlenség kérdése. 103MHz az csupán +3%, ami még bele kell férjen minden IC esetében.
Na erre a +3%-ra írtam először, hogy szerintem tök felesleges, hiszen a +3% a gyakorlatban nem tud hasznosulni teljes egészében az fps-ben, hiszen nem csak a proci erőtől függ az fps. Hanem pl. RAM tempótól is. És ha már szóba került a RAM, valószínű annak a tuningjával sokkal komolyabb eredményt is elérhetsz fps-ben, hiszen a a régi i7-nek relatíve kicsi L1/L2/L3 cache mérete van, úgyhogy újabb játékokban biztos többet dolgozik a RAM-ban. Gyanítom, hogy minden RAM és csökkentett latency finomhangolás sokat számíthat, ahogy az újabb platformoknál is számít. -
Curtain
senior tag
Viszont csak nem hagy nyugodni a dolog.
Még annyit hogy ha nem állítgatom a Bclk értéket akkor semmi kárt sem tudok tenni a hardverekben igaz?
-
Curtain
senior tag
válasz
Aprósólyom #47187 üzenetére
Köszönöm! Szerintem sokat jelent ez a tuning abból a szempontból hogy így sokkal jobban ki tudja hajtani a videókártyát. Meg azért így mind a négy mag 4.1Ghz-n megy, míg a sima turbo boost-al csak egy mag megy maximumon (3.9Ghz). Közben visszaolvastam itt a topikban és többen is oc-zták ennyire a sima 3770-et. Ha veszélyes lenne gondolom nem engedné csak úgy felemelni a lap a szorzót. Külföldi oldalakon is írták hogy 4.1-4.2Ghz-n és kb 1.2v feszültségen teljesen biztonságos az oc ennél a processzornál. Az enhance turbo-t kikapcsoltam és szerintem így hagyom. Prime95 sem dob hibát, ment majdnem egy órán keresztül. Mondjuk annyi hátránya van hogy folyamatosan 4.1-en mennek a magok, nem veszi vissza őket.
-
Curtain
senior tag
válasz
Aprósólyom #47184 üzenetére
Köszönöm a segítséget! Mondjuk lehet hogy csak beképzelem de most játszottam egy kört a Warzone 2-vel és mintha magasabb lenne a gpu használat így 4.1Ghz-en, bekapcsolt enhance turbo-val. Most folyamatosan 80% felett van, az előtt beesett 60-70re is. A minimum fps nem több de az avg és a max magasabb lett valamennyivel. Azt olvastam hogy ha nem magas a cpu feszültség akkor biztonságos az oc a sima 3770-en is. 3.9Ghz-n 1.5v-volt most 4.1-en 1.2v terhelés alatt. Ezt az alaplap állította be így. Laikus vagyok a témában, nem értek hozzá. Minden jótanácsot elfogadok.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Curtain #47183 üzenetére
Az elméleti tunningnak (4,3Ghz/4,1Ghz) is csak egy töredéke jelentkezik az fps-ben. Azért az 1-2% plusz teljesítményért nem érdemes. Pláne, hogy FSB-vel tunningolsz gondolom, ami váratlan instabilitást is okozhat. Vagy szimplán nem bírja majd valamelyik alkatrész az FSB tuningot és megadja magát idővel. Szerintem nem érdemes. Vagy próbáld lecserélni a procit K-s példányra és akkor nyugodtan lehet húzni a szorzózót.
Esetleg keress K-s procit aliexpress-en vagy ebay-en. Régi procikat néha elég baráti áron ki lehet fogni arra felé.Enhanced turbo gyanítom a hasonló mint az újabb Intel platformokon a multicore enhancement. Emlékeim szerint a teljesítményre vonatkozó hatása a gyakorlatban marginális, cserébe a CPU fogyasztás érzékelhetően megnő. Tipikusan nem szokták bekapcsolni. Lehet van olyan körülmény, mikor van hatása, de én nem ismerem azt a kivételes esetet, ha egyáltalán van ilyen.
-
Curtain
senior tag
Sziasztok! Van egy régi msi z77-es alaplapom, benne egy sima i7 3770. Gondoltam ha már Z-s lap, megpróbálom feljebb venni az órajeleket. (tudom a komolyabb tuninghoz K-s proci kéne). Kipróbáltam 4.1Ghz-en és stabil a proci, max terhelésnél is csak 65fok. Engedné felrakni még 4.3Ghz-re. Van értelme megpróbálnom? Egy Gtx1070-van mellette, jó lenne ha minnél jobban kihajtaná. A másik kérdésem pedig az hogy a biosban van egy "Enhanced Turbo" menüpont, ami ki van kapcsolva. Ez mire jó? Bocsi a láma kérdésekért.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
rantotthusi #47180 üzenetére
Nem tudom olvasod-e még, illetve mennyire segít, mert nekem 5600X-szel van tapasztalatom, és csak gyári hűtővel egyelőre és nem fix-en használom, hanem PBO görbe fionomhangolásával (ráadásul magonként különböző ofszettel. ha jól emlékszem a legrosszabb ofszet -18, a legjobb magnak pedig mínusz 30 az ofszetje):
4,5GHz körül órajelen 1,145-1,175V között mozog a HWiNFO szerint. -
Aprósólyom
addikt
Járnak erre tapasztalat tuningolók?
Ami érdekelne: Síkolt (lapping) már valaki DRAM modulokat? Vajon mennyit segíthetne a hűtésen overclock eredményeken?
Nincs se hőmérős RAM-om, se nem találok ilyen tartalmat a neten. Csak CPU/GPU és Cooler lappingot találok.
Azt se tudom, hogy milyen műanyaggal tokozzák a DRAM chipeket és milyen vastagon, hogy egyáltalán számíthat-e.De akinek van komolyabb tapasztalata RAM tuninggal, annak szívesen veszem a hozzászólását.
Lehet megírom a DDR topikban is, hátha....
-
rantotthusi
tag
Sziasztok valaki r5 5500 at húzott meg már fix 4ghz fölé mondjuk 4,3 és milyen értékekkel? feszkó ilyenekre gondolok! a választ nagyon szépen köszönöm!
-
5leteseN
senior tag
Kicsit halottnak tűnik ez a téma.
A tuningolós "Öregeket" elvitte a cica?
-
cyber86
őstag
Sziasztok. Szeretnék kérni egy kis segítséget. Szeretném undervoltolni a 14700K procimat egy Asus rog strix z790-e gaming wifi II lapban.
-
ronati
tag
HyperX Fury 1600Mhz, álltalában mennyire húzható?
-
5leteseN
senior tag
Sziaszrok!
VEGA 56 esetében(E5-2680v4-essel, palack?) hogyan, és mennyi javulás érhető el egy ügyes-átlagos felhasználó által?
Mintha gyárilag kicsit "túlfeszelt" lenne...A öregnek(GTX960) mi a legújabb javasolható driver?
Előre is
Most nézem, hogy kicsit csendes a fórum. Hol pezseg jobban a téma, hova menjek?
-
DravenMoral
senior tag
válasz
HelloBello20 #47174 üzenetére
Az általad tuningolt kártya beállításokkal sem nyersz 2-3fps-el többet sajnos, szóval elengedném ezt a dolgot.
Nagyon bele lehetne menni, de nem igazán éri meg.
Inkább a memory clock számít igazán játékoknál, de nem húzgálnám, mert nem a leghíreyebb memória chipek vannak azon a kártyán, még a végén bedöglenek.Inkább a procit próbálnám meg undervoltolni, és egy kis erőt adni neki még pluszban, hiszen az a proci egymagos teljesítményben borzasztó gyenge.
Tehát hogy játékok alatt elveri egy mezei i5 3470-es proci a 4magjával, sokkal kevesebbet fogyasztva, és sokkal hűvösebben.Leginkább azt ajánlanám, hogy ha nagyon olcsón akarod megúszni, szinte ingyenesen, akkor eladnám a mostani plarformot (alaplap+proci), és vennék egy elfogadható lga 1155-ös lapot, bele pedig egy i7 3770-et. Ugyan annyiba fogsz kijönni, viszont sokkal gyorsabb rendszered lesz a proci miatt.
-
HelloBello20
újonc
Sziasztok! Adott egy Raden r9 280-as videókártya 3 ventillátoros változatban, de a mostani játékok mellett eléggé nehezen harcol.Most kijött The finals játékkal szeretnék játszani, de ilyen 50-35 közötti fps tartományban vagyok, ami számomra nem megfelelő, mert harc közben nem diavetítést szeretnék látni. Tudom-tudom... vegyek videókártyát, de csak ritkán játszoml, így nem szeretnék ebbe több pénzt ölni. Ezért csak egy kicsit szeretnék overclockolni. Videókat néztem és minden sikerült is a stressz teszten belül. Amikor elindítom a játékot még a Memory clock és a Core clock az általam beállított tartományban van, de mikor már megtalálta a játékmenetet és a harcra kerülne a sor, akkor visszaáll a gyári memory és core clock értékekre. A tápegységem 750W-os tápegyég, így nemhiszem, hogy nem tudna elég tápot adni.
Ha valaki tudna segíteni azt nagyon megköszönném.
Hardverek:
AMD FX-8350
16 GB DDR3 1600 Mhz ramok (4x4 gb)
750W Chieftec bronze tápegyég
Radeon R9 280.
Gyári adatok:
Power Limit +0%
Core Clock (Mhz) Max 1072
Memory Clock (Mhz) Max 1250
Általam állított adatok:
Power Limit +20% (Hallottam olyanról, hogy húzzam fel maxra, mert úgyis annyit vesz fel, amennyi neki kell)
Core Clock (Mhz) Max 1150
Memory Clock (Mhz) Max 1400 -
Eniral
tag
Sziasztok. Adott ez a config.. . Nem feltétlen húzni szeretném egyszerűen az is bőven elég lenne ,hogy kihozzam belőle azt amit alapból hoznia kellene. De ha egy sima ryzen master auto OC is bőven elég akkor nem kell nagyon belemenni.
A Gépben egy dupla radiátoros hűtés van.
-
kromatika
veterán
Sziasztok.Segítséget szeretnék kérni tuning beállításában.Sajnos nem vagyok benne járatos. Alap lap asus tuf gaming z690-plus ddr5 [link] Proci I5 12600K [link] ram G.SKILL 32GB KIT DDR5 7200MHz CL34 RGB (stabilan megy a lapban a 6400Mhz-t jelenleg) Proci hűtő Noctua D14. El tudni magyarázni nekem valaki vagy egy linket küldeni esetleg,hogy mit és hogy kell állítani a biosban hogy tudjam húzni a fent említett konfigit,egy normál egészséges tuningra.Köszi előre is. ui.gondolom annyira meg lehet húzni hogy pl elérjem egy i5 13500 szintjét. Köszi előre is.
-
Szentes
tag
Sziasztok!
”Kicsit öregesen” ugyan, nem mai a konfig, de hátha tud nekem valaki segíteni a tuning megfelelő beállításában.
Alaplap: Gigabyte P67A-UD5-B3
CPU: I7 3770KSzerettem volna kicsit meghúzni a procit, de valahogy sehogyan sem sikerül.
Tudom nem mai darabok, de az alaplap adott volt, a procit vásároltam most, hogy a 1155 “legnagyobbja” legyen.
(előtte 2600k volt, ami gyárilag 3,4 GHz én vagy 7 éven keresztül használtam beton stabilan 4,2 GHz-en)
Azért is választottam a 3770K, mert sokan dícsérték a tuning potenciálját “annó”, de én nem boldogulok vele.
Be kell látni, felettem is elszállt az idő, lehet én is meggyagyultam….Remélem tudtok segítségemre lenni, nagy örömet okoznátok vele.
-
Genji
őstag
Sziasztok!
Adott egy számomra új konfig: MSI Z490-A PRO ● Intel i7-11700KF ● Corsair H115i Extreme ● Biostar RX6900XT 12GB ● Kingston FURY Renegade 32GB DDR4 3600Mhz CL16 (konfig többi része a profilomon)Néztem több bottleneck calculatort és az én felbontásomon (3440 × 1440) a proci a szűk keresztmetszet a VGA 94-95%-os kihasználtsággal.
Tudnátok javasolni valami kis tuningot ami kiküszöböli ezt az 5%-os gapet? Ha valaki ismeri az MSI BIOS menüjét és tud konkrét javaslatot tenni hol induljak el azt nagyon megköszönném!
-
turho
addikt
Sziasztok!
A core feszültségen 100 mV-ot csökkentettem...és itt megálltam. 2 napja olvasgatom i5-13600k/kf CPU undervolt/hatékonyság témában. De csak egyre zavarosabb. Ki mit javasol, miket állítana át?
Illetve, monden érdekel, ami értelmes beavatkozás. Cél: minimális oc vagy az alaptudás, minél kisebb disszipáció. ( Már csak poénból is).
Illetve P és E (jól mondom) magokkal is variálnak, de nem értem azt a részt. Mi a jó beállítas ezen a téren? (Mondjuk gamer szemmel).
Köszi.Vga (konkrétan Zotac rtx4080) undervolting témához van élő topic?
-
superecneB
őstag
válasz
superecneB #47163 üzenetére
Ha valaki hasonló cipőben jár, a LLC volt a ludas.(Load Line Calibration)
-
-
m3ss
veterán
hello
ryzen 5 5600-at tudok tuningolni? egy asus b350m-a lapban van. valaki emlegette ezt a pbo-t. hogy mukodik ez, mit kellene allitanom?
elozo procim egy ryzen 5 1600 volt az ment fix 3.7ghz-en plusz feszultseggel, de ezt az orajel skalazast nem szivesen kapcsolom ki, nem akarnam fix orajelre tenni.
van ertelme a tuningnak ennel a procinal es ha igen merre induljak el?
2x16 gb gskill ram van benne 3200 mhz-en megy.
koszi -
superecneB
őstag
Sziasztok,
Mitől lehet, hogy Ivy-Bridge (3770k) eldobja az OC-t teljesen szabályos mintázatot kirajzolva?
Simán visszaugrik a gyári alap órajelre miközben bármivel büntetem 100%-on. Prime és OCCT alatt is ezt csinálja. Error nincs egyik alatt sem, viszont gyári turbo boost órajelen (ez 3700-re boostol) végig konstans, bármin efelett, elveszi pár másodpercenként. Lehet hogy az öregség tüneteit produkálja, vagy ha error nincs és stabil végig akkor hagyjam a francba?
Ha megkínálom pár mV-ttal ugyan ez történik csak jobban melegszik. -
SoulReaver
veterán
Sziasztok
i5 12600k
Z790 Aorus elite ax ddr5 rev1.1
Kombó van-e valaki másnak?Egy kis tuningban kérném a segítségét.
-
LagerMaister
tag
Helló! egy kis segítséget szeretnék kérni. Lenne egy AMD Athlon X4 750K procim, amit szeretnék egy kicsit feljebb huzni,tudom már nem mai csirke, de hátha kicsi huzással jobban muzsikálna. Alaplap egy Asus F2A85-M LE. Most minden alap beallításon van náluk. Valaki segitenne benne, jó szájba rágósan, h h tudnám kicsit felhuzni a cput?
-
baboss
őstag
Sziasztok. Asus Maximus VIII Gene. Rég foglalkoztam már a BIOS beállításokkal. Próbálom megoldani , de nem megy. Tud valaki segíteni abban, hogy a BIOS-ban mit kell beállítani ahhoz, hogy a CPU feszültség és a Mhz teljesítmény arányosan fusson. Tehát ha nem nagyon van hajtva a gép akkor a CPU ne fusson max MHz - en és feszültségen. Köszönöm.
-
jobbacsabba
aktív tag
Üdv!
Van egy Gigabyte GA-880GMA-UD2H alaplapom benne egy Phenom II X2 550 procival, ami 4 magosítható (régen használtam így). Most kingmax memóriák ketyegnek benne 1333 MHz-en. Arra gondoltam, hogy veszek bele 2000 MHz-es ramokat.
Kérdés, hogy csak berakom és működik, vagy a BIOSban kell állítgatni ezt-azt? -
fecko92
csendes tag
Sziasztok. Vettem új memóriákat a gépembe de nem vagyok megelégedve a latencyvel. Valaki értene hozzá hogy tudnám kihozni a maximumot belőlük?
gépem: msi z590 mag tomahawk, 11700k , ram:F4-4000C16D-32GTZRAtehát ilyen lett a teszt xmp on ban 4000mhzn.
ha valaki tudna segíteni nagyon hálás lennék! Szép napot nektek! -
ymester18
csendes tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék.
Adott h81m-vg4 r2.0 alaplap
4570 processzor alap óra jel 3,2 ghz eszt szeretném megemelni 3,6 GHz re ,részletes leírásban műveletek vegzeseben tudna valaki segíteni?
Válaszokat előre is köszönöm. -
kzolee216
senior tag
Egy hete meghúztam a Kingston Hyperx Fury memória (2133, CL14) kittemet, ami meglepő módon 3200mhz-en, CL16-on is teljesen atomstabil. Csak 1.3 voltot adtam neki, XMP off, majd kezzel az időzítést megemeltem CL16-ra. Szerencsém van, vagy ezek tényleg ilyen jó memoriák?
-
Gyufaaa
veterán
Ezt azért lásd be elég nehéz lenne összefoglalni. Ha leírod a géped specifikációit, biztos lehetsz benne, hogy szájbarágós segítséget fogsz kapni az alapokhoz. A kérdést neked kell tudnod feltenni, mit szeretnél és mid van hozzá. Nem csak az alapkonfig függvénye, hanem erősen kiegészítő függő is. A legtisztább, ha az adatlap fel van töltve a cuccokkal. Sok felesleges kérdés/kör tisztább.
-
Tuning kezdőknek de nincs egy szájbarágós összefoglaló, ami legalább az alapfogalmakat tisztázná?
-
egymegegy1
tag
Sziasztok fps játékra használok jelenleg i7 2600k-t 42 GHz-en, kaptam egy 3770-et Non K, kérdés az lenne hogy jobban járnék e a 3770-el?
-
Fred23
nagyúr
válasz
orbano #47150 üzenetére
Szia!
Megkésett válasz; éppen kivettem az ITX házából tisztításra a gépem, szóval rövid időre most tudom tesztelgetni egy erős táppal is, gondoltam, be is nézek pár tuningos topikba.
Szóval ha PBO, akkor nálam (ASRock lap) van olyan, hogy meg lehet adni manuálisan a fogyasztási limitet, még nem próbáltam, mi lehet ott a maximum -nem is nagyon szeretném tán megtudni
-, de tippre ez megoldás lehet Nálad is, ha van ilyen manuális opció a BIOS-odban.
Másik lehetőség meg az allcore tuning, az elég jól kilövi az energiagazdálkodást/alap TDP-t; tudtommal csak arra figyel a lap, hogy megóvja magát, ami bőven elég játékteret biztosít egy 3400G-nek (csak 4 mag HT-val ugye).
Ez utóbbit ki is próbáltam most Neked CBR20-szal, csak allcore 4 GHz, de már 2000 pont fölött vagyok. -
orbano
félisten
Sziasztok!
Adott egy 3400G amit próbálok kicsit tuningolni egy Gigabyte B450 I Aorus Pro Wifi-ben. Próbáltam elég sokat tájékozódni, sz*roztam vele kér napot, de azon kívül hogy némi aláfeszelésnek köszönhetően 4ghz-ről fel tud mászni 4.1-2 környékére nem sokat értem el.
-PBO-t hiába állítgatom, a PPT és társai maradnak a gyári értékeken. Sőt, onnantól, hogy bekapcsolom, sokkal hamarabb elkezdi visszavenni az órajelet, a Cinebench R20 1900 környékéről 1650-re esik vissza.
-Ha hagyom a PBO-t és csak aláfeszelek, akkor a benchmark erejéig marad a 4.1, de szépen lassan kezdi elérni a STAPM limitet, visszavesz, úgy, hogy közben minden hőmérsékleti érték stabil, PPT 85%-on, TDC 72%-on fix. Az R23 hosszabb tesztje alatt már 3.85ghz körül végez. A kísérleteim alapján a STAPM érték felfutását nem befolyásolják a mért hőmérskletek, ez valami fix időfüggvény, de sehol nem találok róla infót, csak laptopoknál említik, ami mondjuk elég logikus is
-
Joshi
titán
Üdv. Azt nem mondanám hogy kezdő vagyok, de AMD rendszerem már nagyon régen volt. Pár generáció már elment mellettem. Szóval a kérdésem az lenne, hogy mit állítsak, hogy az AMD Ryzen 9 5900X-ből kihozzam a maximumot. Itt egy kis infó a rendszeremről és a furcsaságokról amit tapasztaltam.
-
hegegabi80
addikt
válasz
hegegabi80 #47145 üzenetére
A linkelt topikban pontosabban a 8726 bejegyzéstől olvasható, hogy másnak is magasabbak a hőfokok.
-
hegegabi80
addikt
válasz
Ace Ventura #47144 üzenetére
Szerintem ebbe a topikba hamarabb kapsz választ, mert itt kifejezetten ezekről a procikról van szó.
Amúgy a PBO miatt tud forró fejű lenni, az 5600G meg alapból elég melegedős fajta.
Mivel érted el a 85 fokot? Valami teszt progival vagy játék stb?Igaz nekem csak 3400G van, de én kikapcsoltam a PBO-t és már nyertem 10-15 fokot (alap beállításoknál nála 1.45V körül is mozgott). Igaz 4,2 Ghz helyett csak 3,7 megy, de nekem így is elég.
Lehetne fix-re is beállítani, de akkor folyamatosan annyin fog menni az órajel, nem veszi vissza, hanem csak a feszt ha jól tudomDe hagyhatod is a bekapcsolva a PBO-t, és a feszt fokozatosan vedd lejjebb. Neten van egy jó kis videó erről a proci feszről, ha megtalálom linkelem.
-
Ace Ventura
addikt
Sziasztok!
Sok-sok Intel konfig után gondoltam kipróbálom az AMD megoldásait, és egy MSI B550M mortar lapot, és egy 5600g procit sikerült szereznem.
Szeretnék egy pici segítséget kérni. A procit szeretném fimonhangolni, mert 85 fokos hűmérséklet nekem kicsit magas. Be quiet Pure rock 2-vel hűtöm.
A lap alapból 1.309V feszülséget ad ki neki. Kérdésem, hogy mennyi a vcore-ja ennek a tipusnak, és hogyan érdemes nekikezdeni a beállítgatásnak?
Az offsetnek, és/vagy a fix fesznek milyen előnye/hátránya van? Miket érdemes még beállítgatni, hogy stabil, és hűvös legyen a rendszer? Nem a maximális órajel cincálás a szándékom, csak egy picit átlátni ezt az egészet, és a legoptimálisabb megoldást megtalálni.
Sorry, de totál kezdő vagyok még ezen a téren. -
ftamas0201
senior tag
Sziasztok!
Egy kérdéssel és segítségért fordulnék hozzátok.
Volt egy kis HTPC/mini házi szerverem itthon, plex media szerver, Teamspeak szerver és egy-két hasonló semmi terhelésű dolgok futnak rajta Ubuntu rendszeren.
Sajnos kiöregedett és cserélni kellett, az itthoni kallódó alkatrészeimet összeszedtem és összeraktam egy jóval erősebb kis gépet magamnak 0-24es szolgálatra.
A technikai adatok a következők: AMD 2600X, Gigabyte B450M DS3H, 2x4Gb hyperX Predator 3000Mhz memória és egy Geforce GT730 passzív VGA csak a képi megjelenítés miatt.
A kérdés ezekből adódik, tudom kicsit overkill is lehet akár egy ilyen procit belerakni de ez volt itthon dobozban, nem kellett venni
Viszont a fogyasztását szeretném ennek a technikának kicsit lejjebb vinni, jelenleg idle állapotban olyan 50W fogyasztása van a technikának, ezt lejjebb lehetne szorítani proci oldalról úgy hogy a teljesítményből nem sokat vesztek? Soha nem nyúltam a processzor beállításaihoz biosban, ezért kéne egy kis segítség ha lehetséges lenne kicsit lejjebb vinnem a fogyasztás úgy hogy stabil maradjon, teljesítmény ne sok vesszen, viszont kevesebbet fogyasszon.
Mi a véleményetek erről?Köszönöm szépen!
-
BaLee
addikt
Mostanában erősen gondolkodom a platformváltáson és egy i5 12600k-t nézegettem egy Asus Z690-es lappal.
Anno még a Z68as lapomnál voltak tök jó leíráso képernyőképekkel és magyarázatokkal, hogy a biosban melyik beállítás mire való és mit mire érdemes állítani. Vajon létezik ilyen a legújabb intel 12es generációs procikhoz meg lapokhoz is? Semmi extrém tuningot nem szeretnék, sima léghűtéssel esetleg alul feszelve.
Hogy kellene majd nekiindulni mit javasoltok? -
Darko_addict
őstag
Sziasztok!
A kérdésem nem konkrétan ide tartozik, de ha valaki sokat foglalkozik a PC-jével, akkor azok ti lesztek.
Alapból szeretem, ha csendes a számítógép, ezért több venti van benne, mint amit igényel, de azok alacsony fordulaton futnak. Amikor játszok, akkor nem zavar, ha hangosabb a működés.
Manuálisan szeretném beállítani, hogy melyik mikor induljon felfele, kb. mennyit pörögjön, de folyamatosan partra futok, mert a hőmérsékletküszöböket nem sikerült eltalálni. Néha felpörgött, majd gyorsan leállt stb. A VGA (1070 három ventivel) félpasszív, szóval ott nincs mit variálni.3 venti fúj be elöl (perforált előlap), 1 szívja ki a meleget a HDD-k alsó rekeszéből és fújja felfele. CPU-n egy Shadow Rock 3 van. A gépházból pedig egyetlen egy szívja ki a levegőt hátul. Még vettem egyet, de elfogytak a csatlakozók.
Konfig az adatlapomon, a gépház egy [LianLi Lancool II Mesh].
Alaplaphoz passzoló ROG szoftverrel tudom állítani az értékeket, sőt, még felfutási időt is: [kép]. Jelenleg alapbeállításon van: [kép2].
Ennyi infó alapján tudtok nekem segíteni egy optimális beállítás kitalálásában?
-
apszi
őstag
Sziasztok!
Azzal az amatőr kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy miként érdemes beállítani egy mai modern, saját magát turbózó procit órajel szempontjából, ami nagyrészt játékra van használva. Érdemes fixen, a legmagasabb elérhető szintre állítani a saját keretein belül (kifejezetten oc-ra most nincs szükségem), vagy hagyjam inkább, hogy ő maga csinálja a húzást, mikor szükségét érzi. Előre is köszönöm. -
Apollo_21
addikt
válasz
Szabó András #47129 üzenetére
Bár nem az esztelen ráköltés a célod, rendben.
De egy T4400as proci cserével ami 2mag 2szál 2.2ghz-n próbálnám kicsit élhetőbbé tenni, 10esből simán kijön. -
KatiNéni
csendes tag
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Szabó András #47129 üzenetére
hat ha joldekodolom a cpu tipusat, akkor faradj at a retro topicba, mert ez mar kb. az.
biztosan segitenek. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
KatiNéni #47127 üzenetére
a kepek lemaradtak, de mindegy is.
ez a proci ilyen. ne a feszt nezd, amig ezred de maximum tized masodpercekre kap, hanem a homersekletet, attol degradal, ha degradal.
es azt is birja a ceg szerint 95 fokig. azert ha _85 fölé_ megy, akkor kezdhetsz aggodni.
-- vagy teszel ra brutalabb hutest, neadjisten vizet --b verzio, hogy beallitod a szorzot valahova 45x kore, keresel hozza egy 1.25V-1.3V kozotti feszt, amivel még stabil, akkor nem fog ugralni. Bukod az egyszalas magas frekit, nyered a tobbszalon nagyobb teljesitmenyt.
*es egy korszerubb hwinfo sem artana
-
Szabó András
tag
Win7-em van, és egyetlen programot sem találtam ami nem lenne vírusos és a gépemmel is kompatibilis.
Találtam CPU Tweaker-t, EVGA Precision X-et, Intel XTU-t, de egyik sem volt jó a gépemhez. Más programot nem ismerek. (MSI Afterburner)
A CPU egy régi Intel 575 2GHz (egy magos).
A BIOS-omban nem lehet állítani rajta, az nem opció.
Így is tudom használni a gépet, de ha fel tudnám kicsit húzni, nem lenne ilyen lassú. Ha az élettartam lecsökken nem baj, nyilván úgy is jó régi a gép.
(Azokra a véleményekre nem vagyok kíváncsi, hogy ez milyen régi, nyilván azt én is tudom. De nyilván ilyet nem is akart írni senki.)
Állítólag ezt egyálta nem lehet tweakelni. Igaz ez? -
KatiNéni
csendes tag
Sziasztok!
Először is Boldog Karácsonyt!
Olyan problémám lenne hogy adott egy Asus rog B550f alaplap és most tettem bele egy 5800x-et... a vcore feszültség elég nagyokat ugrál... Amikor csak netezek meg ilyenek akkor van hogy 1.4 fölé is felmegy (vagyis felugrik és vissza le) amit sokkalok
De van hogy 0.992! Terhelés alatt R23-at futtatva... 1.328... Alapbol offsettel inditottam ami -0.05-re van rakva... pbo-t állítottam még pre core negativ 20... Egyszerűen tanácstalan vagyok... Vagy e za proci ilyen? Ennyit tud? Csatlok pár képet!
Előre is köszönöm a válaszokat!
Norbi
-
sonkauram
csendes tag
Sziasztok!
Az utóbbi időbe le vagyok maradva it téren. Még nem Tuningoltam. Most is inkább optimális ram beállítást szeretnék. Félgép vásárlás előtt állok. Ezért jobbnak láttam kérdezni.
Cél:
1:1 es órajelet szeretnék CPU és RAM-ok között.
Szeretnék előre gondolkodni vásárlás előtt.
A cpu órajele gyárilag 3.6 Ghz elsőkörben ehhez állítanám a ramokat.1. 3600Mhz ram a jobb választás vagy elég a 3200Mhz?
2. Az alábbi alaplap megfelelő?
3. CL16 vagy CL18 at érdemes vennem.
4. Alaplapon milyen paraméter fontos ehhez a beállításhoz?CPU: Ryzen 5 3600
Alaplap: ATX lesz még nem döntöttem el. Mire figyeljek?
CL18
G.SKILL Ripjaws V 16GB (2x8GB) DDR4 3600MHz F4-3600C18D-16GVKCL16
Crucial Ballistix 16GB (2x8GB) DDR4 3600MHz BL2K8G36C16U4R/B/WElőre is köszönöm.
-
nem_tom
őstag
Sziasztok!
i5-4460 procimnak szeretném kihasználni a turbo frekvenciáját, de sajnos sehogy sem megy. (base: 3,2 turbo: 3,4) Működni működik, 3,2 és 3,4 között ingadozik nyugalmi helyzetben, viszont terhelés alatt lemegy az alap 3,2 -es értékre az órajel. Mindenhogy próbáltam állítani, órák óta böngészek megoldások után a neten, de semmi. A BIOS-ban is és a rendszerben is fixáltam a minimum-maximum sebességet, de ez sem hatja meg.
Alaplap egy Asus B85M-E.
Valaki találkozott ezzel a jelenséggel? -
geckowize
őstag
Sziasztok,
Adott lesz a következő konfig:
MB: MSI Z590-A PRO
CPU: Intel Core i5-10600KF
Cooler: ARCTIC Freezer 34 eSports DUO
RAM: Patriot Viper RGB 16 GB (2 x 8 GB) DDR4-3200 CL16
VGA: MSI GeForce GTX 1070 8 GB ARMOR OCA kérdésem:
Jól gondolom, hogy a 10600KF defaulton is kihajtja az 1070-ből a maxot single player játékok alatt? Tehát nem érdemes addig CPU OC-vel foglalkozni, amíg 1070 van, ugye?A választ előre is köszi!
-
starwarsf1
csendes tag
sziasztok msi afterburner-t nem lehet beállítani úgy ,hogy OC-zom a vga-t és az megmaradjon? hiába indul a géppel a program, mindig aktiválni kell a profilt ,hogy az OC-menjen.
-
Szabó András
tag
Egy igazi kihívás:
Van egy régi (kb. 2008-as) eMachines laptop. Ezt kellene úgy tuningoln, hogy az sem baj ha 1-2 hónapon belül elfüstöl - persze tüzet ne okozzon a házban - de a max kijöjjön belőle (nyilván ez akkor sem lesz olyan, mint egy 5 éves gép).
Ami hozzá tartozik, hogy tuningban nem vagyok otthon, de most szeretném megtanulniNem, nincs másik gép amin gyakorolhatok
-
LGG555
aktív tag
Hali! Valaki tud olyan videót a Ryzen ClockTuner 2.1 szoftverról ami magyarul van?
-
kaboska
aktív tag
válasz
hegegabi80 #47117 üzenetére
Helló!Hát így alapon 40-43 fok kb.A gyári turbót azt hol találom? Mert az Easy tune-ba tudom oc-zni 3,6Ghz-re meg van egyedi is de ahoz nem mertem nyúlni. 4Ghz jó lenne kezdetnek.Tervezek majd egy jobb VGA-t is mellé de most nincs rá keret.
-
hegegabi80
addikt
válasz
kaboska #47115 üzenetére
Hali!
Nos attól függ mi a cél? Minél gyorsabb/magasabb órajel, ezáltal melegedő cpu?
Vagy inkább ne fűtsön annyira, de azért még maradjon teljesítmény is mellette.Igazándiból ha alapon hagyod, akkor is teljesen jó, ott a gyári turbó (PBO), ami kicsit magasabb órajelen járatja, igaz néha sok feszt is ad neki.
Esetleg a feszültséget lehet érdemes kicsit vissza venni, így megmarad a sebesség, de nem fűt annyira.
Vagy PBO kikapcs, egyedi órajel és feszültség. -
kaboska
aktív tag
Sziasztok!Ahogy látom nem jött segítség
Sajnos így nem merek nekiállni a tuningnak.Egy stabilan működő rendszert szeretnék.A gép pár hete van nálam előtte core2 win7-es gépem volt azon nagyjából eligazodtam.De ez számomra még új ezért szeretnék kérni segítséget.Akár privátban is! Köszönöm!
-
kaboska
aktív tag
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni ehhez a konfighoz!
Alaplap: Gigabtye B450M Aorus ELITE V2 RGB Processzor: AMD Ryzen 5 2600 (HT 12 mag 4,0GHz) Memória: 16 GB Kingston HyperX Fury RGB 3000Mhz DDR4 Videókártya:Sapphire R9 380X 4GB SSD: Kingston 500GB Sata3 HDD: Seagate Barrcuda 500GB 7200rpm 64Mb Sata3 OS: Windows 10 Pro 64bit Tápegység: AeroCool Cylon 700W ARGB
Minden alapon van.Mit lehetne ebből kihozni?Ha lehetne szájbarágósan.Köszönöm a segítséget előre is. -
Napele
újonc
Sziasztok! Segítséget kérnék.... Nem vagyok nagy spíler, próbáltam a procimat húzni de random mindig újraindul a gép.
Az alany ryzen 3950x és asrock b450m-hdv r4.0, fury 4gb 3200mhz (XMP prof.).
Bányászgép ezért van csak ennyi memória benne , nincs win a gépen.
A célom csak 4000mhz lenne esetleg 4100mhz.
Alapból 1,1voltot kap a proci de ezt próbáltam apránként egészen 1,3V ig.
Bepípultam raktam rá wint de a ryzen masterrel sem vagyok előrébb. Megcsnálja az auto tunningot majd tesztel és rendben. Majd akkor cinebench r23 küldtem rá és félpercig bírta.
Nagyon sok youtubos videót néztem, meg fórumokat nézegettem de nem találtam megoldást. Köszönöm. -
zseko
veterán
válasz
hokuszpk #47111 üzenetére
Valami antituning ramjaim lehetnek, 18-20-20-20-40/1.4V-al sem indul el a gép 3200-on, rögtön jön a csipogás
Lehet annyira korai ramok, hogy nem bírják? Hétfőn hoznak belőle kettőt - hogy 32GB legyen a gépben - megnézem azokkal magukban mi a helyzet.
Csak most így megpiszkálta a csőröm amit írtak, hogy lehet inkább 3200-as ramokat kellett volna venni, aztán a mostaniakat kicserélni később olyanokra, mert sokat jelentett volna...Gondoltam arra is, nem-e kellene csinálni az alaplapnak egy alaphelyzetbe állítást majd úgy újrapróbálni, csak a Win11-nek meg most kellett állítgatni valami secure boot-ot vagy mit, aztán nehogy azt törölje nekem és ne tudjak belépni.
-
hegegabi80
addikt
-
hokuszpk
nagyúr
1.4V koruli feszeket még birja az Aegis, nalam 7/24 1.38V / 3333 megy ( 1.38 / 3400 is jo, arra van kitesztelve, csak visszavettem egy lepcsot, az a tutti ) , a vege 3533 ezt 1.4V tudja, ennel tobbet 1.4V folott sem.
ha csak feszemelessel nemmegy, a fo idoziteseken lazithatsz, 16-18-18-38 -rol pl. 18-20-20-40 -re, amit vesztesz a kesleltetesen, azt boven kompenzalja a fabric sebessegnovekedese. -
zseko
veterán
Üdv, arra gondoltam, hogy szeretném a memóriát egy kicsit feljebb tolni, már ha egyáltalán lehet, ehhez kérnék segítséget.
A pc-m:
AsRock Fatal1ty AB350 Gaming K4
Ryzen 5 2600
2x8GB G.SKILL Aegis DDR4 3000MHz CL16 F4-3000C16S-8GISBA gyári XMP profillal megy 3000MHz-en. A 3066MHz-hez már emelni kellett a feszen 1.355V-ra, a 3133MHz is megy így (legalábbis az alap wines felhasználás, játék, egyéb tesztet nem csináltam).
3200MHz-nél már el sem indult a gép csak csipogott, 1.360V-ra emelve sem. Több feszt nem adtam neki mert nem tudom mennyire lehet, így inkább itt kérdezném meg, mit lehet állítani, hogy menjen a 3200MHz.
Ha kell valami adat még, akkor beteszem.
Köszi -
hegegabi80
addikt
válasz
hegegabi80 #47108 üzenetére
Turbót kikapcsoltam, az a 200Mhz sokat úgy sem hoz, viszont cserébe a fesz le is ment 1.2 V körülire 3.7 Ghz-en. Mindjárt jobban néz így ki.
Viszont a gpu rész továbbra se áll át 1400-ről 1500-ra. Lehet azért, mert ott autón hagytam a feszt és 0.9 körül kap. Kicsit magasabbra állítom majd hátha. -
hegegabi80
addikt
válasz
hegegabi80 #47107 üzenetére
Lejjebb állítottam a cpu feszt + a soc feszt is. De kicsit túltoltam és újraindult játék közben, így egyet állítottam rajta, most úgy néz ki okés.
Most már maxon 1.4 ír cpura, soc fesz 1.08. De monitoroztam folyamatosan és 1.35 körül mozgott 3,9 Ghz-en. Most jöhet majd egy kis gpu is. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
hegegabi80 #47105 üzenetére
a Giga regebben volt, hogy csinalt procikinyiro tulfeszelos biost, tedd fel az utolsot, ami még támogatja a procid. A cpunal az 1.5V max elvileg rendbenvan, ha tud a lap offsetet, akkor azzal probalj meg letagadni belole. A Dram masik kerdes, a legtobb elviseli az 1.45V koruli feszeket is, az viszont nincs rendben, ha a biosban 1.35V -re allitod ( a kepen 1.38 van ), es ennek ellenere 1.4+. Dram fesz lesszives annyinak lenni, amennyit beallitottal, nincs neki dinamikus feszultsegszabalyzasa meg ilyesmi. Majd a DDR5 -nek lesz, de még nemtartunk ott.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
hegegabi80 #47103 üzenetére
nem.
a kep szerint valoban 1.5V -t kap maximum.
viszont ezt tutti nem max terhelesen kapta, olyankor altalaban kevesebbet is ker, meg droppol valamennyit a fesz. Pont azert ker idle magas feszt, hogy ha jon a terheles ami miatt elkezd droppolni, akkor neforduljon elo, hogy a mukodokepesseg hatara ala esik. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
hegegabi80 #47100 üzenetére
azok a sorok, ahol latsz ilyet : (SWI2 TFN)
-
hegegabi80
addikt
válasz
hegegabi80 #47100 üzenetére
Új hozzászólás Aktív témák
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Synology NAS
- Vigneau interaktív lokálblogja
- MasterDeeJay: Quadro NVS 450 videókártya teszt (4 Dp port, passzív)
- Házimozi belépő szinten
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Kerékpárosok, bringások ide!
- PlayStation 5
- Napelem
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R7 5700X3D 64GB DDR4 500GB SSD RX 6800 16GB Zalman Z1 Plus GIGABYTE 850W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B85-HD3 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 - i5-6300U I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest