- Autós kamerák
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Bluetooth hangszórók
- Sok memóriát spórol a neurális textúratömörítés
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Milyen SSD-t vegyek?
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
Új hozzászólás Aktív témák
-
tasiadam
veterán
Sziasztok!
B450aorus M alatt van egy 1600AF-em, meg gyari hutovel.
Nezegettem prime95 alatt 3.5ghz-n a procit, es a freki ossze vissza ugral 50mhzs tartomanyon belul. Okes, ekozben 80 fokos volt kb, de ezt csinalta 3.4en is es alapon is.
Emeltem a voltagen 0.050et, es mar boldogabban tartotta a magasabb frekit, de nem fixen.
(Uton van az uj huto, nyugi)
Olvastam egy cikkben, h a precision boost 2 miatt elegge stabilan kene taftania az AF-nek a huzott orajelet, de ez nincs meg.
Van olyan itt aki huzott 2600/1600AF-et B450 alatt?
Ki akarom maxolni az rx580 melle a cpu-t, lehetoleg 4ghz-n, de stabil orajelen, es nem ugy hogy 3.45 es 3.5 kozott pattog. -
flikenflaken
tag
Valószínüleg túlhúztam kicsit, lejebb vettem felére, azóta nem csinálta, szerintem hagyom így ez már tuti jó.
-
Mizol29
senior tag
válasz
flikenflaken #46691 üzenetére
Aida64-ben stabilnak tűnik? Ezt nem értem pontosan. Ugye nem abban tesztelted a gpu-t? Vannak erre programok. Firestrike, Superposition, Valley stb. Egyértelmű, hogy nem stabil a vga oc. Meg ezek a tesztek sem atombiztosak. Ha tutira akarsz menni akkor, ha vga-t húzol ajánlott játékokban tesztelni ami jól meghajtja rendesen. Nálam is volt már olyan. hogy Firestrike lement kétszer is és mikor elindítottam egy játékot rá 2 percre crash-elt is. Szóval tesztelni játékkal és ha nem stabil vissza venni az értékből és újra tesztelni addig amíg nem lesz stabil az oc.
-
flikenflaken
tag
Sziasztok! 4.4 ghz-en megy az i5-6600k és húztam kiscit a videókártyán is g1 gaming gtx 1060, 1930mhz gpu clock és 9000 memory clock, aida64ben stabilnak tűnik játékban mégis ilyet csinál, mecsenként egyszer, kb 10 mp ilyen aztán helyrejön. (most vettem új asus monitort remélem nem ez a baj)
-
betyar1974
senior tag
Sziasztok!
Első alkalommal szeretnék egy kis tunningot adni a procimnak. Váltottam vga-t, 1070ti-ről, 2070-re és szerintem a proci végett megy(mehet) a kártya 68-81% kihasználtságon. Először is, valami kicsi változtatással, FELTÉTLEN BIZTONSÁGOS módon szeretnék változtatni. Ram 16gb 3000mhz, 9600k Tényleg "Szakit" keresek, mert nem tudom egyenlőre pótolni a procit, ha esetleg meghibásodna!!! -
Dauerstage
tag
válasz
Reflax #46687 üzenetére
Van. Undervolt. Már ha bírja
. Csökkentsd a feszültséget amit kap biosban, ha egyből kékhalál akkor a teljesítményéből is vissza kell venni. Tulajdonképpen szinte ugyanaz mint az OC, csak nem tuningolod hanem butítod. Sokáig el lehet vele molyolni mire stabil lessz.
Egyébbként ez s1366 ugye? Van itthon egy Xeonom ha kell szivesen odaadom(ingyééé) és akkor megtudod más procival is nézni hogy melegszik-e.
-
Reflax
tag
És az i7 950-emnek van e valami módja takarékosabbá és kevésbé hőtermelővé tenni hűtésen kívül?
-
IO.sys
őstag
válasz
flikenflaken #46685 üzenetére
Igen és kisebb fogyasztást is. Ha leértél az aljára, menj fel 4,5 GHz-re és adj rá apránként a feszültségre, lehet, hogy szerencséd lesz.
-
flikenflaken
tag
Hello, egy kis segitseget szeretnek kerni, i5 6600k-t kezdtem el huzni, biosban belottem 1.3v ( ez a max amivel meg merem) es 4.4ghz stabilnak tunik, 4.5 mar crashel. Szoval most hogy megvan a max ghz erdemes elkezdenem visszavenni a voltbol? Egyelore 1.28 meg stabil, lejebb meg nem mentem, van ennek igy barmi ertelme? Pl jobb hofokot lehet igy elerni?
-
Reflax
tag
válasz
Dauerstage #46681 üzenetére
Van valami mód, hogy megtudjam a legfirseb van e rajta?
-
Dauerstage
tag
válasz
Reflax #46680 üzenetére
Letöltöd az alaplapot hivatalos veboldaláról a "BIOS".rom file-t/másolod pendrive-ra(max 4gb)/biosban indítassz instant flash-t vagy ha jól emlékszem akkor F6-al is elérhető/elindítod és megvárod míg végigtölt. Áramszünet ne legyen közben(jó esetben csak újra kell kezdeni, rosszabb esetben akár kuka is lehet).
-
Reflax
tag
válasz
Dauerstage #46679 üzenetére
A flashelés az hogy is megy?
-
Dauerstage
tag
válasz
Dauerstage #46678 üzenetére
Illetve még egy alaplap járt hasonlóképpen nála. Ez is eggyik napról a másikra. Asus m4a87td evo. Este game, másnap reggel bios error. Megpróbáltam újra flashelni a biost sikertelenül többször is és azóta sem tölt be biosig sem. Elindul a flash és gondolkodik a világ végezetéig.
-
Dauerstage
tag
De ha már itt vagyok akkor én is feltennék egy anomáliás alaplapot megoldásra.
Adott egy Asrock 890fx deluxe4 am3 alaplap. Öcsém használta kb 1 évet és eggyik napról a másikra a Quad channel 16gb helyett már csak Single channel 4gb lett. Azóta próbáltam 6 procival és 5 fajta rammal keverve-kavarva 1-8gb/1066-1866mhz-ig és semmi nem javult csak single channel és csak egy slot(az mindeggy hogy melyikbe rakok a ramot). Bios verzióból mind ki lett próbálva. Asrock totyikban nem tudtunk dűlőre jutni. -
Reflax
tag
válasz
Dauerstage #46675 üzenetére
1 évvel ezelőttig teljesen tökéletes volt minden, az utóbbi időkben van a hőprobléma. Tök mindegy, hogy 10% a procihasználat, akkor is az alap 75, a 80%-nál és felette pedig már 90 fok
Nos igen, az alaplapom felépítését látod a linken amit hozzárendeltem, ott az összes kis hűtőbordázott cucc is forró mint az állat amíg megy a gép természetesen.
megnéztem a proci hűtőbordáját, az pedig szimplán "kellemesen" meleg. De most hogy menet közben megdőltöttem a házat, úgy búg és pörög mint valami erőmű -
Reflax
tag
válasz
Dauerstage #46666 üzenetére
Kb másfél hónapos, ahogy elkezd sípolni, már kenem is újra
Előtte fél évente kentem vagy évente.
Bocsi a lin kitt van :[link] -
Dauerstage
tag
-
Reflax
tag
Üdv! Segítséget szeretnék kérni.
A config:
Alaplap: Super Micro X8SAX [link]
Proci: i7 950 3.07 GHz 4 mag 8 szál
RAM: 8 GB (2X2 és 1X4 GB) (1333Mhz-esek)
Videókártya: nVidia Geforce GTX 960 OC 2 GBA probléma: Sokszor előrfordult, hogy sípolt a CPU, mivel ugye 80 fok felett már megy a jelztés.
A proci mostanság minden gamenél 90-100 fok.
A képen látszanak az adatok. A venti is pörög mint az állat a SpeedFan szerint 2200 RPM-en is (a proci gyári hűtője). A pörgés játék idején természetesen állandó a legtöbb esetben.
A pörgés eléggé zabolátlan, mivel ha konkrétan semmit nem csinálok vagy éppen a képen láthatóan csak írok ide, megy a Batle.net letöltés, és fut a chrome ( de tök mindegy, hogy melyik böngészőt indítom el) A venti ezt produkálja:
Felmegy jó nagy RPM-re huzamosan 1-10 percig (változó mikor mennyi), majd rögtön hirtelen le, és ezt ismétli. Elég idegesítő, mikor azt hallom, hogy a helikopter a PC házban indul be mert folyton pörög mint az állat mondjuk 40 sec-en át majd gyorsan lemegy olyan 20-30%-os pörgésre, majd megint nagyon maxon pörög.
Segítene valaki, hogy mivel tudnám azt a tétlenség esetén is minimum 75 fokot lenyomni az ideális 40-50 fokra? Nagyon melegem szokott lenni amikor a gép semmit sem csinál, és szerintem jót sem tesz neki.
A KÉP: -
szojafasirt
újonc
válasz
Dauerstage #46662 üzenetére
Nekem nem a szememet bántja hanem a testemet. Nem olyan kellemes fél óra után 30 fokos szobában gamelni.
-
IO.sys
őstag
válasz
szojafasirt #46660 üzenetére
Akkor nem annyira érzem át a problémát, nekem 90°C terhelés alatt.
-
IO.sys
őstag
válasz
szojafasirt #46658 üzenetére
Várjuk a képet.
A 70 fok az tétlen vagy terhelés alatt ennyi? Mert nem megfelelő feszültségtől természetes a kék.
-
szojafasirt
újonc
válasz
IO.sys #46657 üzenetére
Én pont azt olvastam róla hogy teljesen biztonságos. Kb 1 éve van fent. 2 hónap múlva házat és hűtőt cserélek, csinálni fogok képet és feldobom ide az eredményt.
Úgy vettem észre ha kevés feszültséget adok a procinak csak akkor kapok kéket. Be tudom stabilizálni viszont akkor 70-fok fölé megy a hőfok azt meg már én nem viselem el a szobában.
-
IO.sys
őstag
válasz
szojafasirt #46656 üzenetére
Arra a procira már nem biztos, hogy él a garancia. A folyékony fém a felületet kikezdi és kémiailag összeforrasztja a másik felülettel. Ha eleget vársz, a hűtőblokkot csak úgy lehet leszedni, hogy jön vele az alaplapról a procival együtt a foglalat is. Most kerestem ilyen liquid metal disaster képet, de nem találtam. Ha még le tudod a blokkot szedni, mindkettőt polírozni kell, hogy újra síkak legyenek. A liquid metal a cpu kupak alá való, fölé Kryonaut kell.
Így nagyon jó a hőátadás, de ha eleget vársz, nem lehet soha többet szétszedni.
ha bluescreent kapsz, az még nagyon nem jó.
A CPU Chache Ratio-ra azt írják, hogy csak komoly OC-nál van jelentősége, ami esetedben igaz lehet. A memória sávszélhez van köze, többet nem igazán tudtam kideríteni.
-
szojafasirt
újonc
válasz
IO.sys #46655 üzenetére
Jelenleg még csak a proci és a blokk között van mivel van még 6 hónap garancia a procira. Utána gondolkodom egy deliden is és oda is ez a folyékony fém kerülne.
Tegnap neki álltam finoman pöckölni a BLCK-t sikerült elérnem 101Mhz-en 4998Mhz-et 1.35V-al viszont kb másfél óra Warzone után kaptam egy Blue Screent így most vissza állítottam. Köszönöm a válaszod! Óvatosan fogok bánni vele
Egy kérdésem maradt, a CPU Chache Ratio mit állít s és mennyire kell finoman bánni vele? -
IO.sys
őstag
válasz
szojafasirt #46654 üzenetére
Üdv!
A Conductonaut a proci és a vizesblokk közt van?
A BCLK-ra 2-3 MHz-et adhatsz, fölötte elszáll a PCIe, SATA, USB, minden. Tönkre is tudnak dolgok menni. Ne az 5GHz-t keresd, hanem a jó tuningot... Persze mindenki szereti a kerek számokat, én is.
-
szojafasirt
újonc
Hali!
Egy kis segítséget kérnék.
Adott egy i5 7600k vízhűtéssel(AIO) alatta egy Asus TUF z270 Mark 1-es lap a paszta pedig a Thermal Grizzly Conductonaut. UEFI-ben van egy egygombos 5GHz-es OC(1.45-1.5V-on) ami stabilan működik is viszont mocskos meleg lesz tőle a proci terhelés alatt (75-80fok). Ezt jelenleg kikapcsoltam mivel fél óra alatt 30 fokot csinál a szobában és csöpög a víz rólam. Viszont sikerült elérnem 4.9GHz-et 1.35V-al így 50fok környékén áll terhelés alatt és stabil is.
Ha jól tudom a lapom képes BLCK tuningra ehhez kérnék segítséget, hogy ez hogy működik??Szeretnék eléri 5GHz körüli teljesítményt viszont nem akarom fűtésként használni a gépet.Ohh kimaradt a táp és a ram: Zalman ZM600 GSII 2x8gb Hyperx Fury 2133Mhz cl14
Üdv. Isti -
dzsoke2
tag
válasz
T0mBd1gg3R #46652 üzenetére
Köszönöm.
-
dzsoke2
tag
Sziasztok.Nem tudom jó topicba irok-e,de nem találtam jobbat.Van 1 rx 580 vga-m Watmannal szeretném húzni,de ahogy irják hogy a Teljesítmény,Globálra kell ráklikkelni és ott lessz.Nekem nem jelenik meg.Hogyan tudom előhozni?
-
IO.sys
őstag
A MEBx-et úgy éred el, ha bootolás közben nyomogatod a Ctrl+P-t. Ha bejön, ami nem valószínű, akkor lehet ezzel menni tovább.
Az UEFI nem egy tevékenység, hanem annak a programnak a neve, ami leváltotta a BIOS-t úgy 10 éve.
Az Intel RST-t uninstallálhatod, attól is lehet lassú a boot.
Az automatikusan induló szolgáltatások közül a Microsoftosokat el kell rejteni, aztán ami marad, azt kell átnézni. Azonosítani kell őket egyenként és eldönteni, kell-e vagy sem. Az első képen a Szolgáltatásokra gondoltál, gondolom. A telepített programokat is át kell nézni, hogy mi az, ami nem kell. Pl. teljesítménynövelő programok csak a teljesítményt veszik el a futásukkal, azok mehetnek (menjenek) a levesbe.
A BIOS (UEFI) gatyába rázás egy rázósabb feladat, sokszor leírtam már itt a módját, a nevemre keresve megtalálod a beszélgetéseket.
-
zs198
aktív tag
válasz
IO.sys #46645 üzenetére
Szia!
Először is köszi szépen a hozzászólásodat!
A gépben NVME SSD van (Sams. 970 EVO 250 GB) !
Szabad hely: 180 GB
Intel MEBx: Itt mit is kell néznem?
UEFI ( ez a bios frissítést jelenti feltételezem) : Ez a legfrissebb ennél a lapnál 1401-es verzió!
Intel RST: Ez is fent van!
Aut. ind. folyamatok: Itt mazsoláztam egy-két progi közül, de a Microsoftosak mind engedélyezettek!A Win10 energiaséma beállítva kiegyensúlyozottra!
Itt már vissza is veszi a proci beállítást szépen! Bravó!Szóval itt tartok!
Ez is valami!
És köszi szépen!A BIOS-t kellene már csak gatyába ráznom.
-
IO.sys
őstag
válasz
#68216320 #46644 üzenetére
Ja, így már értem. Sokat írtam korábban alulfeszelésről, esetleg olvasd el azokat.
Azt is nézd, hogy normál terhelés mellett soha semmi nem fogja olyan terhelésnek kitenni a CPU-t, mint egy stresszteszt. A másik oldalon meg előfordult velem olyan, hogy kiteszteltem 3 programmal is a feszültséget, aztán megnyitottam egy fájlkezelőt és merevre fagyott a gép.
Meg aztán headroom is kell, tehát ha megvan a legkisebb stabil fesz, utána párszáz mV-ot rá kell adni, hogy meglegyen a mozgástere a hirtelen nagy energiafelvételhez.
-
IO.sys
őstag
Szia!
A boot időt befolyásoló tényezőkről könyvet lehetne írni, olyan sokrétű a dolog. Nem csak bios (UEFI) beállítástól függ.
Feltételezem, hogy SSD van a gépben, mert a háttértárról nem írtál.
A boot idő többek közt ezektől függ:
- Szabad hely a rendszermeghajtón
- Intel MEBx
- UEFI friss-e
- Intel RST
- Automatikusan induló folyamatokAmiknek ezek közül utána tudsz nézni első nekifutásra, azokat nézd meg, aztán ha nem jó, megyünk tovább.
Az órajelekhez fűződő viszonyod kicsit furcsa.
A windows power management nem igazán jó teljesítményszabályzásra. Megcsinálja, csak nem nagyon jön össze jól neki. Elsőre ezt állítsd alapértelmezettre és hagyd kiegyensúlyozotton. Tudom, hogy más meg teljesítménycentrikuson használja, nekem meg nem az a véleményem.
Le lehet bontani a teljesítményszabályzást programok szintjére, de elsősorban nem erre van szükség, hanem az alapok rendes működésére. Aztán lehet specializálódni különböző programok felé, ha feltétlen az kell.
Szerintem először állítsd az UEFI-t alaphelyzetbe és nézd meg úgy az órajeleket, mert már az is eleve furcsa, hogy 3,6 GHz-en megy egyfolytában. Ott is el van piszkálva az energiamanagement, vagy a windows nem hagyja pihenni, ezt innen nem lehet tudni.Azt se lehet tudni, hogy egy filmnek nem-e kell több 1 GHz-nél, ezt általában nem a felhasználó határozza meg.
Normál körülmények közt alapjáraton 1.2-2.0 GHz közt matat, ez jellemző filmlejátszáskor is, akció közben pedig a maximális boost órajelen. Innentől kezdve beszélünk tuningról.
-
törölt tag
válasz
IO.sys #46642 üzenetére
Ebben az esetben erre gondoltam: UV = UnderVoltage
LinX-et kipróbáltam, de hosszú ideig fut hiba nélkül esetemben ezzel a laptoppal, míg a Prime95 akár 1-2 perc alatt hibát mutat. A meredek, hogy amíg a LinX közben mondjuk 52W a fogyasztás, addig Prime95 esetében 65W és közel 15-20fokkal magasabb a hőmérséklet is.
Persze nem olyan nagy gond, ha valami más program nincs tesztre. Max lesz egy gyorsan kitesztelt profilom, amit gyakorlatilag lehetetlen lesz limitbe hajszolni. Erre marad abprime95. Aztán ráérős időben majd csinálok egy magasabb órajeles, lassabban kitesztelt és elsőre nem feltétlen 100%-os profilt játékhoz, amit majd problémák esetén finomhangolok. Jobb ötletem nincs egyelőre egy vékony laptop esetében.
-
zs198
aktív tag
Sziasztok!
( egy másik fórumon ezt már megkérdeztem de sajna nem jött válasz)Próbálgattam kicsit finomhangolni a procit a topik alapján!
A konfigom:
lap: Asus Z390-F Gaming
CPU: i7 9700KF
RAM: Kingston HyperX 2X16 GB DDR4 3200 MHz
hűtés: lég: Noctua NH D15
ház: BQ Silent base 801
op. rendszer: win10
Viszont felmerült bennem pár kérdés!
Létezik a boot fül alatt olyan beállítás ami meggyorsítaná a boot-olási folyamatot? Mert a 4. genes i5 4690k hamarabb betöltötte a rendszert! (14mp, míg ez az i7 30mp??)
És hol lehetne azt beállítani, hogy terhelés alatt ( videó vágás, renderelés) ketyegjen 4,8 GHz-en pl.? Illetve netezés, filmezés alatt pedig 1GHz-en pl.?
Mert nekem 3,6-on megy alapból és nem vesz vissza belőle.
A Win10-ben a CPU minimumát visszavettem 10%-ra a power management-ben!
Linkelek kép képet, hátha segít valamit!
Örülnék ha lenne itt olyan fórumtárs aki hasonló lappal rendelkezik...
Segítségeteket előre is köszönöm! -
törölt tag
Laptop CPU UV-t szeretnék kitesztelni. Alapvetően a Prime95 nagyon jónak tűnik erre, de akkora fogyasztást eredményez (még a többi stress test-hez viszonyítva is, Aida64, IntelBurnTest), hogy igen hamar TempLimitbe futok. Desktop gépnél tökéletes stabilitás/hűtés tesztelésre, de itt kicsit overkill. Azaz az irreálisan magas hőtermelés miatt, egy esetlegesen magasabb órajel/fesz kombinációt nem tudok kitesztelni.
Mi az ami esetleg a prime95-höz hasonlóan relatív hamar kihozza, ha hiba van, de valamivel kevesebb hőtermelést eredményez? Vagyis egy átlagos felhasználáshoz közelebb áll? -
ates2
senior tag
Ad bármi boostot az,hogy ha a CPU-t / GPU-t max/high performance modba használom nonstop ?
Pl játékok alatt stb.
Lehet off topik bocs érte. -
pixelshader
tag
Végülis rájöttem!
Oc profil beállítása után a bios mindig rárakta a "performance" módot. Nagyon hangos volt, ezért mindig visszaraktam optimalra. Vagyis szinte maxon pörgött a venti a terhelés alatt.
Amit nem értek: terhelés alatt 60-70 fok.
Ahogy vége a terhelésnek azonnal 30-40. 1 másodperc alatt lehül ez fizikai képtelenség. -
pixelshader
tag
Nekem a jobb hűtővel sokat javult a helyzet.
Mert pl 90% proci használatnál gyorsan felmegy 50-60 fokra, de a hűtő is azonnal felpörög és le is csökken utána 50-re, performance módban.
Folyamatos játékkal meg 60 körül megy, optimalban.Szerintem valami olyan is át állítódik a biosban amiről én nem tudok.
Mert még mindig nem jöttem rá, hogy mi okozza ezeket a random laggokat.
Pl van olyan hogy napokig tőkéletesen megy, nem is igazán állítok semmit a biosban, csak belépek, de mégis elkezdi. Ha nem nyúlok hozzá nem csinálja.Alapértékek visszatöltése + restart megoldja.
Szóval most belőttem egy értéket és hagyom így inkább. Mert egy picivel nagyobb értéken pl a windows 10 már összeomlott.
Azért köszi a válaszokat. -
IO.sys
őstag
válasz
olarobaa #46634 üzenetére
Üdv!
Minden processzor máshogy sikerül a gyártáskor, ezért mindegyiket addig lehet húzni, ameddig az adott példány engedi magát.
Nem mindegy az alaplap se, főleg a fázisok száma. Ez egy 4 fázisos lap, ami azt jelenti, hogy túl messzire nem mehetsz.Ha az uefiben tanulmányozod az AI Tweaker menüpontot és érted nagyjából, ami oda van írva, akkor könnyű lesz.
-
olarobaa
újonc
Sziasztok!
Olyan kérdésel fordulok hozzátok hogy asus z97 pro gaming lapon szeretnék egy i5 4690k processzort húzni toronyhütővel.
A kérdés persze az alapoktól kezdődik mivel még előtte nem csináltam ilyent .
4,2ghz-re szeretném húzni
spec
asus z97 pro gamer
i5 4690k 3,5ghz
hyperx 2x8 gb ram 2600mhz
hyper M 500w táp
aorus gtx 1060 xtreme 6gb
Tudom lehet venni i7 4790k-t hogy jobb legyen stb , de én maradnék ennél a procinál -
törölt tag
válasz
IO.sys #46631 üzenetére
De sikerül, viszont a -150mV offset-nél nagyobb csökkentés már instabilitást okoz a turbo órajeleknél és kifut a 45W power limitből akkor is, ha engedem a gyári magas turbo órajeleket. Ha viszont limitálom a turbo órajeleket, hogy ne menjenek fel túl magasra, akkor nem lép ki a power limitből.
Ezt a turbo órajel limitet volna jó kisebbre venni bios-ban. Viszont nem sikerül rendesen. Kizárólag az 5 és 6 mag használatot engedi átírni. Ha 5-nél kevesebb mag van használatban, akkor felmegy akár 4.1GHz-re is (1 mag esetén). TS-el szoftveresen meg tudom oldani, de jó lett volna bios-ban is, hogy linux alatt is működjön a dolog. -
törölt tag
válasz
zsigomark3 #46629 üzenetére
Power limit van, monitorozok és ki is jelzi. Hűtése elég combos szerencsére ennek a gépnek.
-
zsigomark3
tag
válasz
#68216320 #46628 üzenetére
biztos hogy a power limit veszi vissza az órajelet?
hőmérsékletet monitorozol? esetleg nem tudsz a hűtés irányába elindulni?
cpu fan fix100% mellett is ez történik? hűtőpad megy a noti alatt? saját felelősségre az alsó burkolati ram/hdd takaró panelt is leveheted a jobb szellőzéshez -
törölt tag
válasz
zsigomark3 #46627 üzenetére
A gondom az, hogy turbo nélkül csak 2200MHz az órajel, ami alacsony. Most úgy oldottam meg, hogy a BIOS-ban ki van kapcsolva a turbo és -0.150V offset van beállítva. Így indul a gép és, ha más nem írja felül, akkor így fut folyamatosan. Például linux alatt majd nem írja felül más és ezzel a sebességgel dolgozik.
Aztán win alatt a ThrottleStop bekapcsolja a turbot, tartja a -150mV vcore offset-et és limitálja a turbo-t 3300MHz-en. Nekem fontos, hogy ne legyen játék alatt, hogy meglódul a cpu a turbo miatt, de rövid idő utána power limit visszaveszi az órajelet, mert ilyenkor akadások léphetnek fel. Most IBT-vel tesztelek, picit kilép a tdp keretből (46-48W), de nem jelez a TS power limitet. Gondolom akkor játék alatt is bírni fogja. -
zsigomark3
tag
válasz
#68216320 #46626 üzenetére
A turbó módnak nem az volna a lényege hogy maximális terhelés alatt engedje a cpu-nak a specifikációnál nagyobb frekvenciát, áramfelvételt, teljesítményt?
Véleményem szerint ezért nem fogod tudni turbóval alacsonyabb szorzóra állítani.
Talán érdemesebb lenne kipróbálni biosban egy másik profilt kikapcsolt turbó móddal.
-
törölt tag
válasz
zsigomark3 #46625 üzenetére
Valóban az, köszi. De úgy nézem kizárólag Turbo letiltása mellett működik. Ha bekapcsolom akkor magasabb értékeket vesz fel.
Igazából azzal küzdök a laptopon, hogy alacsonyabb szorzóra vegyem a Turbo-t, mint a gyári maximum és alacsonyabbra a VCore értéket, hogy a 45W TDP limitbe benne tudjak maradni, ne legyen PowerLimit Throttling.
ThrottleStop-al sikerült egy ~3300MHz értéket beállítani ami fix VCore érték mellett belefér a PowerLimit 45W értékébe és IntelBurnTest alatt sem lép ki belőle.
Ugyanezt akarnám beállítani BIOS-ban, de egyelőre nem sikerül.Például: Csak 5-6 Core használat esetén engedi beállítani a 33-as szorzót, 1-4 Core használat esetén a gyári értékekre áll vissza, ami túl magas sajnos.
Illetve még nem sikerült megtudnom, hogy turbo esetén miért megy a beállított (override) érték fölé. -
törölt tag
Sziasztok. Valaki pár szóban el tudná mondani mi a különbség a cpu adaptive és override beállítási módok között? (laptop)
-
IO.sys
őstag
válasz
pixelshader #46622 üzenetére
70 az nem sok ám, 90 fölött kezd meleg lenni.
A pasztázás a pasztától függ, ha az jó, nagy baj nem lehet. -
pixelshader
tag
válasz
IO.sys #46621 üzenetére
Végülis raktam rá egy nagyobb hűtőt. De csak annyi a különbség, hogy ez rézmagos, meg kb 2x annyi a hűtőborda, meg a venti is nagyobb.
Annyit értem el hogy alap állapotban, oc-al max 30 körül megy, de ha pl cpuz-vel terhelem (90%-on) akkor azonnal 60-nál kezdi, és szép lassan felmegy 60-70re.
Bár elvileg 71 a max.Szerintem a pasztázással van a baj. Ez valami 0,9-es kw, azt írták hogy a 4 is gyenge.
-
pixelshader
tag
válasz
IO.sys #46619 üzenetére
Értem köszi a választ. Csak azért nem álltam neki leírogatni hogy pontosan miről lenne szó, mert úgy döntöttem hogy inkább nem foglalkozok vele. Az a pár játék amikkel játszok azok így is fullon mennek fullhd/60fps-el. Doom, hellblade, resi7, plague tale, ilyesmi. Ez már így is bőven elég, később majd újítok másik lapot, procit.
Én is utána olvastam a fórumokon a beállításokról, csak olyat állítgatok amiről tudom hogy mit csinál.
A paszta valami 200 forint volt 1g, biztos nem prémium minőség, de teszi a dolgát. Pont azért pasztáztam újra a procit, mert a realtemp írta hogy melegszik. Most több órányi terhelést is kibír 50-60 között. -
IO.sys
őstag
válasz
pixelshader #46614 üzenetére
Na, az a gond, hogy csak feltételezés van, vizsgálati tény pedig semmi. Pedig ez egy ilyen sport. Most nem elemzem minden mondatod, mert reggel van, de leírok mindent, ami eszembe jut.
Szóval menjünk sorban.
- Tudnunk kéne, mit akarsz húzni.
Alaplap, CPU, RAM-ok mennyisége és sebessége, táp fajtája, kora és teljesítménye.- Tudni kell a hőmérsékleteket.
Tedd fel a RealTemp-et és rögtön látszani fog minden. Vagy a HWMonitort, az kiír mindent IS.
Az elégséges hűtés nem a fent lévő hűtőbordánál kezdődik, hanem a proci és a borda közti hőátadó közegnél. Ha régi vagy rossz minőségű a paszta, az hőátadás helyett hőszigetelést végez. A régi, grafittartalmú paszta vagy az elektronikában használatos fehér kenőcs paszta nagy ívben kerülendők, Arctic MX-2 vagy CM vagy hasonló neves pasztánál kezdődik a hűtés.Nem utolsósorban ha nincs kialakítva a gépházban a keresztirányú és hatékony légáramlás, akkor ott megáll a meleg és több 10 fokkal melegebb lesz az összhőmérséklet. Minél melegebb van bent, annál melegebb lesz terhelés hatására, és minél melegebb van bent...
Hogy kizárd ezt a hibalehetőséget, érdemes levenni az oldallapot és elfektetni a házat, hogy a meleg felszállhasson.- Tudni kell, hogy hibázik-e a RAM.
A pendrive kétféleképp bootolható. 1.) BIOS módban, ha Rufus-szal NTFS-re formázod a lemezkép kiírása előtt. 2.) UEFI módban, ha fat32-re formázod. Értelemszerűen Neked az NTFS-t kell választani. Ettől függetlenül nem biztos, hogy sikerül, mert az alaplap nem köteles bebootolni akkor se. Az a legbiztosabb, ha egy CD-t írsz meg.- Tudni kell, mi mit csinál.
Ha egy BIOS beállításról nem tudod, hogy mi az, pl. Spread Spectrum, akkor utána kell olvasni. Ez időigényes, de ha vigasztal, én is ezt csinálom, ki van nyomtatva úgy 250 oldal és még nem értem a végére. -
Apollo_21
addikt
válasz
pixelshader #46617 üzenetére
Lényegtelen h mit húzol de érdekel hogy mit bír.
Értrem, vagyis NEM.
Mivel semmi infót nem adtál hogy mi az, lehetne egy tál gabona is......de nekem hót mind1 hogyha így akartok szakmai segítséget... -
Apollo_21
addikt
válasz
pixelshader #46615 üzenetére
Szia
Számomra nem derül ki hogy mit húzol milyen, cuccokkal, miért is....
Megtennéd hogy leírod a hardvereket? -
pixelshader
tag
válasz
pixelshader #46614 üzenetére
Lehet hogy mégiscsak a hőmérséklet lesz a probléma.
Mert egy komolyabb oc után azonnal felmegy 75-re kb mire bejön a windows.
Utána ha vissza állítok mindent alapra ugyanúgy csinállja a laggolást. Ugyanazokkal a beállításokkal, miután hagyom hűlni egy picit normálisan megy.
Folyamatos terhelés mellet 50-60 a max, igaz most volt újra pasztázva. Úgy tűnik hogy ez a kis gyári hűtő csak ennyire elég. -
pixelshader
tag
válasz
IO.sys #46612 üzenetére
Próbálkoztam a memtest-el, de nem akar bebootolni pendrive-ról. Csak villog egy vonal, de nem tölt be.
Nézegettem a forumokat, de nem sikerült rájönni hogy mi a hiba.
Próbáltam a ramot fix értékre beállítani, nem segített. Feszültséget is állítgattam, újraindítás után a lap mindig visszarakja auto-ra. Kikapcsoltam minden felesleges dolgot "spread spektrum" vagy mi meg hasonlók.
Nem csak annyi a hiba hogy láthatóan belassulnak a játékok, töltés közben már a hang is laggol, recseg ilyesmi.Venni akartam egy nagy toronyhűtőt de így nem tudom hogy van-e értelme.
-
IO.sys
őstag
válasz
pixelshader #46611 üzenetére
Mindenképp érdemes kizárni a memóriahibát. Ha sokat hibázik, az lassulásként jelentkezik.
-
IO.sys
őstag
válasz
pixelshader #46609 üzenetére
Értem. Memtest megvolt?
-
IO.sys
őstag
válasz
Apollo_21 #46607 üzenetére
A tartós biztonságos feszültség/hőfok minden procinál más. Linx alatt 85-90 fok fölé ne menjen, a feszt pedig addig csökkentsd, amíg még lefut a Linx és a játékok is, aztán adj rá kicsit, hogy legyen headroom. Elcseszerinteni normál húzással nem nagyon tudod, van benne önvédelem.
-
Apollo_21
addikt
Sziasztok,
egyértelműen most nemtaláltam meg a neten, de lett egy 8600k-m, minden gyári rajta nemis akarom bántani, úgytűnik a régi 8700k-m volt annyira tré szétszedve is...
A 8600k-t úgyanazokkal a komponensekkel járatva és hűtve meglepő módon stressz tesztnek kitéve 74fokot érek el 5ghz-n 1.34V-al, ring clockot 4.5re húztam közben, ramok cl16 3000mhz-n.
Esetleg valaki tud támpontot vagy linket adni a tartós biztonságos feszültség/hőfokokkal kapcsolatban?
Most visszavettem 1.22V-al 4.5ig, nehogy valamit elcseszerintsek esetleg. -
IO.sys
őstag
válasz
pixelshader #46605 üzenetére
Ha a hőfokok rendben vannak, akkor futtass egy memtestet.
-
pixelshader
tag
Helo, mi okozhat ilyen hibajelenséget?
Ha pl csak egy picit húzom a procit akkor nincs probléma.
De ha túlhúzom nem gyorsabb lesz hanem lassabb.
Egy fórumon azt írták hogy ez azért van mert valójában nem is stabil a proci, csak nem fagy le meg hasonlók...
Én csak az fsb-t állítom be, minden mást "auto"-n hagytam. Ha jól láttam egy pici feszt adott rá az alaplap többi maradt alap beállításban.Mit kéne át állítani?
-
-
Cry0
őstag
Sziasztok!
neten úgy láttam hogy minimális szinten húzható az I5 6500-as processzor a szorzózár ellenére is, ez igaz ? illetve megéri az a minimális tuningot ?
előre is köszönöm a válaszotokat
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel I5-8500 / Beszámítás OK!
- ÚJ AMD Ryzen 5 5600X BOX AM4 6/12 magos CPU - bontatlan
- Eladó ÚJ Intel Core i3 10105F bontatlan dobozos processzor 3 év garancia 27% áfa
- AMD Ryzen 7 5700X3D - Új, 1 év garancia - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ AMD Ryzen 5600X 5700X 5800X 5900X processzor 3 év garancia 27% áfa termékbeszámítás
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest