- Milyen TV-t vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Házimozi belépő szinten
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vezetékes FEJhallgatók
Új hozzászólás Aktív témák
-
terapeuta007
aktív tag
válasz
IO.sys #46593 üzenetére
hàt igen vagy a silicon lottery-n vesztettem(amit te irtal le) .vagy a win 10es vedelmekkel van a baj.
holnap kiderul.
de ahogy irtam is az én leghutesemmel nincs igazan ertelme nagyon tovabb huzni mert 4.3ghzen már throttle ezik (nyáron)
csak kivancsi vagyok sikerul-e.
meg ha sikerul akkor lehet majd jósok hónap mulva veszek valami b@szo toronyhűtõt hõcsõvekkel ebayrol vagy vhonnan. -
IO.sys
őstag
válasz
kocsiska15 #46596 üzenetére
A ram megfelelő frekvenciára állítása kb. 2 mozdulat. Érdemes, mert alacsonyabb frekvencián való járatás helyett megvehetted volna a lassabb és olcsóbb ramot. Ryzennél számít a ram freki, a platform kialakításából adódóan alapvetően befolyásolja az egész rendszer sebességét, míg intelnél ez nem sokat számít.
XMP, DOCP vagy EOCP néven találod a beállítást. Azt a profilt válaszd (#1 vagy #2), amelyik a nagyobb frekvenciát adja.
A CPU alulfeszelése egy tuningban jártas embernek se mindennapi feladat, szóval szerintem hagyd.
-
kocsiska15
tag
Sziasztok! (nem tudom jó helyre írok-e, de remélem)
Kb. 8-9 év után lesz új PC-m, 1-2 napon belül érkezik, és nyugodtan mondhatjuk, hogy egyáltalán nem vagyok hozzáértő... azt szeretném megkérdezni, hogy muszáj/kéne-e állítani bármit a BIOS-ban? (Win10 telepítés után, gondolom)
[ MSI Mortar Max alaplapom lesz, Ryzen 5 3600 procival és G.SKILL RIPJAWS V 16GB / 3000MHZ KIT RAM-mal - a bolt összerakta a PC-t ]Többek között ez a videó volt az ami elgondolkodtatott - de az igazság az, hogy ha nem muszáj akkor nem piszkálnám (mint ahogy mondtam nem értek hozzá igazán).
A videóban pl. a proci feszültségének állítását javasolja a srác (ha jól értem csökken a hőmérséklete, növekszik az élettartama)
Illetve azt is mondja, hogy a RAM-ok órajele alapból lassúra van állítva és ezt is érdemes a megadottra állítani.. (esetemben ugye 3000)
Nem tudom, hogy ez tényleg jó ötlet-e (kell, érdemes?) és hogy nagyon elronthatok-e ezzel valamit. Azt sem, hogy a garancia hogyan viszonyul az ilyen állítgatásokhoz..Mit gondoltok ezekről? Ki tudnátok segíteni néhány válasszal, infóval?
Bocs az amatőrködés miatt, de nem nagyon szeretnék kockáztatni és igyekszem megérteni a dolgokat.
Köszi! -
IO.sys
őstag
válasz
terapeuta007 #46592 üzenetére
Win 10? Akkor Inspectre-vel kapcsold ki a spectre és meltdown védelmeket, 10-30% erőt nyersz. (Sokaknál elkezdett kékhalálozni a stab oc, amikor ez a frissítés kijött.)
-
adam320
senior tag
válasz
Ezt nem mondom biztosra, de elképzelhető hogy a processzorod ennyit bír. Nem mindegyik chip ugyan olyan, lehet hogy az egyik 4,5ghzen elmegy 1,3-mal, a másik meg már csak 1,45-tel. Feszt szerintem már ne emelj mert max. meg sütöd. Találkoztam olyannal hogy egy bios frissítés volt a gyógyír mindenre. Ha megtudod csinálni veszteni nem vesztesz vele semmit, aztán úgy kipróbálni.
-
IO.sys
őstag
válasz
Próbáld ki, hogy bluescreenview-vel megnézed, mi okozza a BSOD-ot, a hibára rákeresve lehet következtetni, mi kevés.
-
terapeuta007
aktív tag
a ram 1600mhz-es és annyin is fut .amugyis a maximum amit eza proci kezelni tud az 1866mhz lenne.
1866 on nem.volt stabil amugy . -
IO.sys
őstag
válasz
terapeuta007 #46588 üzenetére
Lehet, hogy a ramot is húzni kéne.
-
adam320
senior tag
válasz
terapeuta007 #46586 üzenetére
Nem ismerem ezt az alaplapot, de probáltad "auto"-n hagyni a feszt?
Egy cimborámnál egy xeon/gigabyte párosnál is hasonló probléma volt, auto fesszel stabil 4ghzen. -
terapeuta007
aktív tag
miertnem.tudom asrock 990fx extreme 3 lappal felhuzni az fx-6300amat 4.4ghz-re?
4.3on stabil.
c6 state: ki
load line calib. : be
cool n quiet :ki
spreadspectrum : ki
mimdenfele APM meg minden ami kell.kivan.kapcsolva
cpu fesz 1.4(megprobaltam.már 1.5 el is)
nb fesz 1.3
és egyszeruen nemakarja kekhalolzik.
ez a silicon lottery miatt van vagy en csinalok valamit rosszul?
mondjuk felesleges lenne fentebb huzni meg leghutessel itt a vége ugyis throttle-ezne de nem.értem.miert nem.stabil. a gép még 4.5ghz re huzva is elindul csak ott.meg gyakoribb a kekhalal. -
IO.sys
őstag
Ha XMP profillal állítod a memória frekit, az átrendezi a beállításokat elég jelentősen.
Azt még megpróbálhatod a jobb eredmény érdekében, hogy UEFI-ben a memória időzítéseknél a Command Rate-t 1-re állítod, az sokat dob a dolgokon. A képeken CR2-ként szerepel. Az UEFI-ben a memória időzítéseknél a 4 fő időzítés alatt találod valahol, 2T vagy 2N az értéke, azt kell 1-re állítani. Aztán mérés.CR2 = minden második CPU órajelre mozdul meg a RAM, CR1-nél minden órajelre. Nem jelenti azt, hogy dupla olyan gyors lesz, de így ki lehet szedni belőle, amit adott időzítések mellett tud.
-
NY_A
őstag
Sziasztok
Szerintetek egy CL15-ös Corsair Vengeance 2x8 3000MHz-es ramot van bármi értelme 3200MHz-en hajtani? A gyakorlatban látom ennek bármi kézzel fogható előnyét?
Olvastam, hogy simán elbírja csak nem tudom van-e értelme így használni. -
pcsabat
őstag
Sziasztok!
Hosszú idő után - 10 év - váltok AMD-re, a delikvens egy Ryzen 5 3600 és MSI B450-A PRO MAX egy Crucial 16GB KIT DDR3 3200MHz CL16 Ballistix Sport LT társaságában.
A cél stabil 4.2 ghz lenne az összes magon (brocken 2 fogja hűteni egy ty 147-el).
A fenti konfiggal vannak esetleg tapasztalatok? Milyen beállításokkal és feszültségekkel érdemes kezdeni és próbálkozni?
Sosem volt még MSI lapom, ASROCK-ról és i7-ről ékezem, így minden javaslatot szívesen fogadok.
Köszi!
-
IO.sys
őstag
válasz
Olga1214 #46571 üzenetére
Ja értem, engem összezavart, hogy a végén említetted a pcie emelkedést.
Arra tudok gondolni, hogy más frekvenciát is emelni kell vagy esetleg feszt. Én a 775-öt nem OC-ztam még úgy komolyabban. Mondjuk ez a videó, amit mutattam, talán támpont. A VTT-t és a +1,5V-t is állítja a videóban. -
Olga1214
kezdő
Ezzel tisztában vagyok, ahogy fentebb említettem, ASYNCBAN az FSB-n csak 10-et enged húzni, aztán már a biost sem dobja be.
-
IO.sys
őstag
válasz
Olga1214 #46566 üzenetére
Üdv.
A válaszért nem kellett messzire menni, ebben a videóban 1 percnél van. -
Olga1214
kezdő
Sziasztok. Az lenne a kérdésem, hogy miért nem engedi Async-ban húzni a procit a configom?
Config: 400W Chieftec táp
Asrock g31m-s rev2
Gainward gtx 960
Intel core2 q8300 quad core(2.5ghz)
(Wd10purx) Wd purple 2TB HDD
Ddr2 8gb 800mhz dual channel ram.
Bottleneckem van, kevésnek bizonyul a proci a kártyához és ezt kellene enyhíteni egy kis húzással, csakhogy syncben a PCIe is emelkedik, így az arányok nem változnak. Erre lenne a megoldás az async.
Esetleges válaszokat előre is köszönöm!!!
Üdv! -
m4rk.89
aktív tag
válasz
T0mBd1gg3R #46564 üzenetére
-
válasz
m4rk.89 #46560 üzenetére
Nekem az egyes és hatos mag 10 fokkal melegebb mint a négyes. Pont emiatt lappingoltam, illetve nem fejeztem még be rendesen de máris csak 8-9 fok lett. Ez teljesen normális, sőt! 3-mastól 8-as szériáig az intel csak pasztát tett a kupak alá, nem forrasztotta, hallottam már 30 fokos eltérésről is, persze ez nagyon extrém. Ezért szoktak delidelni. Az enyém forrasztott, azt nem lehet delidelni.
-
m4rk.89
aktív tag
válasz
terapeuta007 #46561 üzenetére
Prime95 blend alatt és játék alatt is.
-
m4rk.89
aktív tag
válasz
T0mBd1gg3R #46559 üzenetére
Kiindulási pontra gondoltam, végül 1.35V-ról kezdtem csökkenteni.
4. processzor mag a 7600k-ban terhelés alatt akár 10 fokkal is eltér a többitől. Ez rossz pasztázás lehet, vagy mi okozza?
-
-
m4rk.89
aktív tag
Sziasztok!
7600k-t milyen vcore-al próbáljak meg 4.5GHz-re húzni? ASUS Z170-P alaplap, 3000MHz-es RAM-okkal XMP profillal beállítva.
-
c64fanhun
tag
Sziasztok!
Laptopom van, i5 5300u procival, és ebben integrált hd 5500 gpu van.
Van az Intel Extreme Tuning Utility nevezetű programocska, és elvileg ezzel lehet húzni a gpu-t valamilyen szinten. Kérdésem az lenne, hogy ebben mit hogyan, illetve meddig lehet húzni? 8gb ram van a gépben, ha ez számítana mellette -
erer1000
őstag
válasz
IO.sys #46553 üzenetére
gyártói leírás https://www.amd.com/en/products/cpu/fx-8350 Max CPU Temp 61 C°
de itt a topic kezdő posztja is 60 fok környékét ír cpu tuninghoz
-
IO.sys
őstag
válasz
Sly189 #46551 üzenetére
Nem a csúszkára kell érteni, hanem a működési frekvenciára, amit beállítasz és letesztelsz.
Adj rá 50-et, tesztelj, csináld ezt addig, amíg szét nem esik a kép. Utána a memóriával ugyanez.
(#46552) erer1000:
AMD FX-et nem láttam közelről, lehet, hogy ez csak egy vélemény, de lehet, hogy tapasztalati alapja van ennek a 60-65 foknak. Szerintem előbbi. -
erer1000
őstag
csak egy gyors kérdés, hogy itt is a leírásban, de pl AMD FX-nél a saját leírása stb is azt írja hogy 60-65 stb fokok fölé ne menjünk, az a max biztonságos határ miegymás
de közben laptopokon meg 90-95 fokokig is olykor felszalad a CPU terhelve.
azokra nem veszélyes a hőmérséklet?
vagy mi más azoknál hogy nem szabályozzák le alacsonyabb hőfokon
-
Sly189
senior tag
Sziasztok, vásároltam egy hete egy MSI PS42 i5-8250u, 8gb ddr4, nVidia MX150 laptopot. Első tesztek alapján 75°C körül alakultak a CPU/GPU hőfokok (Battlefield V alatt)
Hűtő pad hatására 60 körülre esett.
Érdemes piszkálni az MSI afterburner segítségével? Ha igen mit érdemes és mennyire állítani? -
m4rk.89
aktív tag
Sziasztok!
ASUS Z170-P alaplapba mennyire jó választás a Kingston HyperX Predator 16GB memória?
XMP-t ki tudja majd olvasni a lap, vagy ha nem akkor milyen időzítéssel használjam?
A lap leírásában pontosan nem szerepel ez a ram, csak ez: HX430C15PB3K4/32.
(7600K futna a konfigban, ha bírja 4.5GHz-en.) -
NdrewSunix
őstag
Sziasztok!
IBT -nél a stress levelt mire állítsam? Standard, high vagy very high?
Már csak azért is kérdezem, mert van olyan cpu beállítás aminél standard minden ok, de high-on az első körben már fagy. -
IO.sys
őstag
válasz
FaRkaS1991 #46544 üzenetére
Köszi, még én se próbáltam.
-
-
IO.sys
őstag
válasz
Gabi7799 #46541 üzenetére
Nincs baj, épp ellenkezőleg, megúsztad. A megoldás a polír. Ha vékonyabb lesz a kupak, azzal is nyersz pár fokot. Mármint a gyári állapothoz képest. Jelenleg rengeteg apró lyuk van a felületen, ahol nincs hőátadás, szóval így nem jó. A polírnál arra kell figyelni, hogy tökéletesen sík legyen a végeredmény, ne ferdén csiszold, ilyenek. Jól le kell maszkolni és nedves dörzspapíron körkörösen kell mozgatni.
-
Gabi7799
tag
válasz
IO.sys #46540 üzenetére
Hát, viszlát vidámság.. Leszedtem, illetve csak megpróbáltam, mert tökéletesen nem sikerült. Olyan kb mint a festék, csak fogalmam sincs, hogy ezt mi oldja.. az alkohol nem. tettem fel helyette az MX-4-ből, az volt itthon. Máris 9Celsiust buktam. 4400-on el sem indul.. kékhalál, fagyás.. 4200-on teszt alatt 89C, alapjáraton 40fok tájékán.. ez van.. viszlát jóság..
Utána nézek a Kryonauttnak..
Addig is -
IO.sys
őstag
A kupakot is viszi. [link] Szedd le és kend be Kryonauttal, azzal nem lősz mellé. Annak a felvitele egy külön sztori, mert olyan, mint a tészta, gurul...
-
IO.sys
őstag
válasz
Gabi7799 #46537 üzenetére
Na ez aztán a jó hír, gratula! Nem tökölted el az időt.
A kupak és a hűtő közé folyékony fémet rakni viszont kicsit bátor húzás volt, mert a rézen kívül bele marja magát mindenbe. Pár hónap múlva már nem jön le a hűtő a prociról, helyette tokostul jön az egész foglalat is az alaplapról. -
Gabi7799
tag
válasz
IO.sys #46536 üzenetére
Az eredmény fenomenális lett.. Először is teszt alatt, 4400MHz-en épp csak egy-egy pillanatra éri el a 80 Celsiust egy-egy mag, egyébként alapjáraton 29Celsius. Előtte max 4200MHz-ig tudtam húzni és ott már 100Celsius feleti maghőfokok fagyások stb-stb jöttek.. Alapjáraton pedig 40 Celsius volt a minimum. Szóval összvissz cirka 15-20 fokkal lett hűvösebb
Mindent frankón csináltam, alkoholos tisztítás, gumikesztű, por és zsír mentes felületek.. Próbaképp folyékonyfémet használtam azonban a kupak és a hűtő között is. Gondosan elterítettem, aztán a felesleget szépen vissza szívtam a fecskenőbe, nem volt nehéz, mert olyan mint a higany.. Ha kicsit ferdén tartottam a procit, össze gyűlt az egyik sarokban, így már könnyű volt felszívni.
Ja, és a Single channel probléma is megoldódott. Ahogy mondtad, talán az alapos tisztításnak köszönhetően.
Hálás köszönet -
IO.sys
őstag
válasz
Gabi7799 #46533 üzenetére
Valaki azt írta, hogy lesikálta a procit alkohollal, utána minden működött a megszokott módon.
Alapos tisztítás után körömlakkal lekenném az egész PCB-t, hogy csak a mag látsszon ki (ahol a kupak széle felül, ott természetesen nem). Kenj a magra folyékony fémet paszta helyett (most itt a legolcsóbb, illetve szégyen gyalázat, hogy a termékfotón a kupakra nyomják), fültisztítóval fel tudod vinni. Paszta a kupak és a hűtő közé kell, nem a magra (megismételted az Intel hülyeségét). Az is kérdés, hogy a kupak és a PCB között van-e most oda való ragasztó, amin el tud oszlani a teher, vagy a kupak csak úgy minden nélkül rá van téve a magra, amit izomból nyom a hűtő? A CPU alját is megnézném mikroszkóppal vagy nagyítóval, ahogy a tetejét is, nem-e esett komoly karc rajta vagy nem-e szutykos. Megtisztítanám az alján az érintkezőket is alkohollal, megnézném az alaplapon az érintkezőket, összerak aztán bios reset. -
Gabi7799
tag
válasz
IO.sys #46532 üzenetére
Singelben megy a 2x8, Dualban nem, mert a 3. es 4. memoria slot konkretan nem latja a ramokat( de csak ezzel a procival es a pasztazas ota). Corsair H80i viz van rajta. Elvileg nem serult semmi, ovatos voltam. Mas is jart pont ugyanigy, olvastam egy forumon, de nem tudtak miert van ez.. Talan nem nagy teljesitmeny vesztes, csak azert bosszanto.. A pasztazast a youtube-on lattam , Arctic MX-4-et hasznaltam.
-
IO.sys
őstag
válasz
FaRkaS1991 #46530 üzenetére
Semmi baj azzal a lappal. A kimaxolást akkor ne hagyd annyiban, vedd meg a 7700k-t, delideltesd és rángasd ki, hátha boldogabb lesz úgy az az 5 év.
(#46529) Gabi7799
Nem látja a 2x8-at vagy singleben megy a 2x8? A pasztázás ötlete honnan jött? Folyékony fém kellett volna. SMD kondit nem sikerült véletlenül letörni? A 3770k egy elég melegedős cpu, top lég vagy egy jobb víz kell neki. -
FaRkaS1991
csendes tag
válasz
IO.sys #46528 üzenetére
Cakumpakk 26ba jött ki utazással mindennel. Egyenlőre alapon használva, az észrevételeim szerint hőmérséklet átlagba 10 fokkal emelkedett(aidán mérve), idle és terhelésen is(bár talán valahol azt olvastam a kaby lake processzorok kicsit melegebbek). 2 játékkal tesztelve, egyik az Escape from Tarkov(multi), itt az fps talán csökkent picivel(5-10) viszont nem droppolgat akkorát, stabilabb. A másik a BF5(ha már ingyen hétvége
) Itt lusta voltam leszedni egy fps számláló programot, de érzésre minimum 20-30 fps növekedés lett. Konklúzió, 4,4-en járatott 6600k nem marad el nagyon a 7700k-től. De majd ha időm engedi, meg a hűtő is, megcélzom a 4.8at, aztán majd kiderül
-
FaRkaS1991
csendes tag
válasz
T0mBd1gg3R #46527 üzenetére
Annyit nem enged a budget. Alaplapom egy sima giga z270hd3p, ramjaim 3000-es corsairek, aztán gondloltam kimaxolom a lapom adta lehetőségeket és beszerzek még egy 7700k-t mert az biztos hogy egy jó darabig(lehet hogy az elkövetkezendő 5 évben egy csavart sem veszek bele)
-
Gabi7799
tag
Sziasztok!
I7-3770K Kupak alatti ujrapasztazas utan a B memoriaslot nem latja a ramot, igy csak singel-ben megy a 2x8GB, esetleg valakinek tipp? Masik CPU-val is ki lett probalva, azzal megy minden tökeletesen. Illetve az ujrapsztazas sem hozta meg a vart eredmenyt. 4GHz-en stabilitas teszt alatt a magok 100C°-fok körül mozognak..
-
IO.sys
őstag
válasz
FaRkaS1991 #46526 üzenetére
Annyit nem adnék érte pluszban. Húzni meg kell. Delideltetni is. Nekem most egy sweet spotra húzott 3770K-m van egy komolyabb körítéssel, szeretnék amúgy a te problémádban lenni, de igazából boldog vagyok. Lehet, hogy egy 1070 mellett már nem lennék.
-
válasz
FaRkaS1991 #46526 üzenetére
Elbírja, lehet csak 4.3-mon. Nem jobb lenne kompletten eladi az alaplap-proci-ramot és venni egy erősebbet? Mondjuk pont ez az a generáxió ahol még jó egy K-s I7 egy jó ideig
-
-
IO.sys
őstag
válasz
FaRkaS1991 #46524 üzenetére
Az 1060-at kihajtja a kisebbik is, az i7 a HT miatt mindenképp jobb. A prociéhes játékokhoz az erősebb kell, pl. Deus Ex. Általában véve válts i7-re, a mérések alapján a +30% az ár függvényében éri meg. Ha jól ki tudod rángatni, úgy már más.
-
FaRkaS1991
csendes tag
GTX1060 6gb. Jelenleg a beharangozott új címekre fáj majd a fogam(RDR2-Dying Light2-Chernobylite pár példának), egyébként régi és új, single és multi is, mikor mihez van kedvem. Vga-t is szeretném majd cserélni, amit jövőre terveztem, de lehet hogy abba fektetek.
-
válasz
FaRkaS1991 #46521 üzenetére
Ez attól függ, hogy mivel játszol. Ha újabb játékokkal ami használja a 8 szálat, multiplayerben akkor sokat profitál az i7-ből, ha csak single player illetve régebbi játékok akkor jó az i5. Az se mindegy milyen vga-d van.
-
IO.sys
őstag
válasz
FaRkaS1991 #46521 üzenetére
Nem számottevő. [link] Inkább VGA-ba fektess.
-
FaRkaS1991
csendes tag
Sziasztok!
Ha off, akkor bocsi. Olyan kérdésem lenne, hogy érdemes-e egy 4.5-n járatott i5 6600k-t lecserélni egy i7 7700k-ra?Mennyire marad el az i5 húzva? Gondolkodom a cserén. Főként játékra használnám. z270-es lap van. Köszönöm. -
tomgabor
senior tag
Sziasztok. Van egy FX8320e+Gigabyte GA-970A-UD3 lapon. Gondoltam beállítok +0.025V-t a CPU Voltage Control-nál, így 1.35V-t ír, elmentem és kilépek. Belépek a biosba megint de most már csak 1.2250V-t ír +0.025V-el. Ez mitől lehet?
-
WongFeiHong
senior tag
Már jó minden köszönöm, csak a windows-ban a minimális processzorhasználatot kellett nullára állítani, mert eddig 100 százalékon volt.
-
IO.sys
őstag
válasz
WongFeiHong #46516 üzenetére
A Speedstep hogy áll most?
-
válasz
WongFeiHong #46516 üzenetére
Beállítás függő, valamelyik C state felelős azért, hogy visszavegye. De ne izgulj, ha nincs terhelve nem zabál, nem melegszik, csak annyi az órajele.
-
WongFeiHong
senior tag
Sziasztok! Az reális, ha húzás után a cpu-z folyamatosan 4.5ghz-et jelez? Egy i5 2500k-ról lenne szó, ami évekig 4.5-ön ment egy Asrock lapban, viszont ha jól rémlik, nem folyamatosan maxon mutatta a cpu-z az órajelet, csak ha játszottam. A lapom meghalt, vettem egy ASUS lapot és itt is auton hagytam kb mindent a bios-ban. (feszültséghez se nyúltam)
-
kurci87
csendes tag
Sziasztok
Segítség kellene.
Asrock z77 extreme4
I5 3570k
Olyan problémám akadt hogy a processzor szórzó záras lett. Vagyis 38x- ig megy és nem enged többet. legfrissebb bios. Mindent megpróbáltam már, fórumokon azt olvastam hogy Intel ME firmware valószínűleg megsérült. -
IO.sys
őstag
válasz
F4ther #46505 üzenetére
Igen, a memóriára szokott ilyet írni. De az AI tuning olyan, mint a guminő, se nem jó, se nem igazi, és még sérülést is szenvedhet a hardver. A manuális, rendes tuningot ajánlom, azzal sokkal magasabbra lehet jutni, rendes erőnyereséget lehet elérni. Az AI tuninggal kapcsolatban azt kipróbálhatod, hogy ha InSpectre-vel (rendszergazdaként) kikapcsolod a Spectre és a Meltdown védelmet, restart után is jelentkezik-e a fagyás. Ez a program a spekulatív támadás elleni védelmet kapcsolja ki, hogy ne lassuljon feleslegesen a géped. Amíg nem vagy kormányhivatal vagy atomerőmű, addig szerintem nem kell ettől félni, amíg van legalább egy Kaspersky Free a gépen. Az InSpectre-t feltenni általam ajánlott, hivatalosan hülye ötlet, de az AI tuning stabilizálásáért feltenni olyan, mintha a guminőt elvinnéd étterembe.
-
F4ther
tag
Sziasztok,
Az Asus AI tuningos fagyás problémám nem oldódott meg, de figyeltem hogy mikor fagy:
Néha elindulás után, ez a legritkább, amikor betölt a windows és kb eltelik 1 perc.
Ezen kívül elég véletlenszerű, nem kell hogy terhelés alatt legyen a gép.A következő hibaüzeneteket kaptam, nem túl választékosan:
Machine check expection
Clock watchdog timeout
Whea uncorrectable errorLehetséges hogy a memóriám bottleneck lenne a proci mellett és az okozza a fagyást?
Asus Rog Strix Z390-e gaming lappal
Core I 7-9700k 5,2 ghz-re húzva.
A memória valami olcsóbb kingston, 2200mhz, 4x8gb modul, de majd ma este megnézem hogy pontosítsak..Futtattam windowsos memória diagnosztikát (Ami egyébként rettentő sokáig tartott, több óra) de nem talált hibát.
-
Zsizske
kezdő
Sziasztok!
Neharagudjatok nemtudom h jóhelyre teszem-e fel a kérdést.
Új gépet szeretnék venni. Alaplapot néztem hozzá 40k-ig. Sokan az ismerőseim körében (akik tudnának segíteni tuningban) az asus b450-F rog strix alaplapot ajánlják (Szerintük az ASUS átláthatóbb BIOS-t kínál, míg az MSI egy labirintus).
Itt prohardveren alaplap ajánlóban azonban az MSI új MAX szériás alaplapjait ajánlják (Mivel jobb a wrm). Ryzen 5 3600 procit szeretnék venni, majd az alaplapba.
Szóval a témához kapcsolódó kérdésem, h egy óvatos, biztonságos CPU tuningban tudna valaki segíteni (akinek van MSI BIOS-sal tapasztalata), ha mégis csak MSI alaplapot vennék?Hálásan köszönöm előre is!
-
-
IO.sys
őstag
válasz
T0mBd1gg3R #46501 üzenetére
Az 1600 cl9 jobb, mint az 1866 cl11. A dolgot memória benchmarkkal tudod ellenőrizni.
Elvileg 1,65V-ig nyugodtan elmehetsz, meg tovább is, ameddig bírja a szilícium.Ez gyártási szórástól függ. Az biztos, hogy bármilyen hűtés is van rajta, ha túl sok a fesz, akkor az kuka lesz.
A sweet spotra az eggyel előtted lévő hsz-emben van a válasz. A ram sebessége a memóriavezérlő sebességétől is függ, ami lga1156-on az IMC volt, lga2011-hez nem értek. -
Sziasztok!
Ram topikban nem kaptam választ, hátha itt:
Van 4x4 giga ddr3 1600 cl11 ramom quad channelben (lga2011).
1.5V-os, hűtőborda nélküli Hynix, sikerült cl9-en járatni.
Érdemes lenne-e 1866-on vagy följebb járatni? Mennyi feszt szabad neki adni? Ugyanúgy kéri majd a feszt a frekinöveléshez és a latency csökkentéshez is? Mi a jobb, 1866 cl11 vagy 1600 cl9? Hol szokott lenni a sweet spot?
Illetve meddig lehet ezeket általában elhúzni? Ha szereznék rá valami bordát akár 1.6V környéke és 2 GHz is reális lehetne?Köszi
Új hozzászólás Aktív témák
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Diablo IV
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Autós topik
- Milyen TV-t vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Synology NAS
- Vigneau interaktív lokálblogja
- MasterDeeJay: Quadro NVS 450 videókártya teszt (4 Dp port, passzív)
- Házimozi belépő szinten
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! HP ZBook Firefly 14 G9 üzleti notebook- i7 1255U 32GB RAM 512GB SSD nVidia T550 4GB Win11
- BESZÁMÍTÁS! 1350W Thermaltake Toughpower GF3 Gold tápegység garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A71 128GB Kártyafüggetlen, 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest