- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Jó, jó, mechanikus billentyűzetet... de milyet?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- 3D nyomtatás
- Acer notebook topic
- Fujifilm X
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
Új hozzászólás Aktív témák
-
JulianSinulf
őstag
válasz
Sasa 111 #47270 üzenetére
A pasztákhoz azért nehéz viszonyítani, mert ott számít a felkenés.
Általában X-elem és az oldalakon még finoman pöttyözöm is a procit.
Nagyon ritkán nyomok középre egy nagyobb adagot, hogy majd azt nyomja szét a hűtő.
Bár hőmérsékleti különbséget igazán nem láttam a két felviteli mód között.
Az igazi az elkenés lenne, de az nekem nem megy.
Szóval ezek alapján a lap se nem jobb, se nem rosszabb, mint a paszta. Ugyanazokat a hőmérsékleteket hozza mind a kettő, azonos teszt alatt.
Az 5950X-et többszőr is pasztáztam, mielőtt rákerült a lap. Egyszer valamit nem is jól csináltam, mert 5 fokkal megemelkedett a proci hőmérséklete. Aztán döntöttem a lap mellett. A lap előnye, hogy nem kell vacakolni a kenegetéssel és nem kell izgulni, hogy vajon egyenletesen terül e a paszta a procin.
Amire figyelni kell, hogy a Thermaltake lapja vezető anyag. Vagyis csak a kupakon lehet, máshol nem, mert zárlatot okozhat. Emellett elég könnyen szakad. Óvatosan kell vele bánni. Ennek ellenére is egyszerűbbnek találom, mint a pasztát.A másikat nem ismerem. Azóta nem is nézegettem ezeket.
-
-
JulianSinulf
őstag
Szia!
Lehet, hogy optimalizálatlan az a nem AAA játék.Nekem is volt olyan gondom VGA csere után, hogy a játék itt-ott megakadt. 100-120-ról leesett az FPS 80-100-ra. És a VGA nem is volt 100%-ra hajtva. A proci meg egy 5950X.
Próbáltam v-sync 60 FPS-t, de ilyenkor meg 45-50-re esett be egy pillanatra. Hiába a monitorban is a sync, meg a programban, nem akart jó lenni.
Egy 980Ti-t cseréltem 6800XT-re. Ekkor kezdőttek ezek a gondok. Nagyon idegesítő volt. Aztán ezt lecseréltem egy 4080-ra. Azóta nincs problémám. -
JulianSinulf
őstag
válasz
Grenaco #47239 üzenetére
Szia!
Fölösleges alulfeszelni. A 80 fok nem árt neki. Ez egy meleg széria. 105 foknál kapcsolja le a gépet. Sajnos teszteltem. Elvileg amúgy nem szabad elérnie, mert, ha túl meleg, akkor visszavesz a sebességből.
Nekem az 5950X is szokott 90 fok körül lenni. Igaz, csak nagyon ritkán. AIO-val hűtöm. De a 70-80 fok teljesen normális nála játék alatt.Az új hűtővel hűvösebb lesz, akkor meg állíthatsz mindent vissza.
A bios-t lenne érdemes megnézni. A proci a laptól kapja a telemetriát, így, ha nem megfelelő adatot kap, akkor hajlamos lehet gyorsabban működni. És ezeket az adatokat a bios által tudják piszkálni a gyártók.
A gyári bios-szal nekem is így volt. Aztán frissítettem. Mindjárt nem járt 90 fok körül, igaz, hogy C23-ban sem ért el annyi pontot, mint korábban. De az a különbség meg nem érdekel, ami adódott. Nem hiányzik. Viszont ez is azt mutatja, hogy 90 foknál még mindig nem lassult. -
JulianSinulf
őstag
válasz
ViZion #47225 üzenetére
Szia!
HDD-k cseréje lassabra esetleg még segíthet.Nekem 8100T procim van Asrock H370M-ITX/ac lapban. Egy darab 16 GB 2400 MHz-es memória, egy 950 Pro nvme és anno egy 5400rpm HDD. Így volt 20-25W a fogyasztás. A táp egy Corsair 450W-os kiszerelés. Ezekkel a nagyon pici tápokkal nem akartam vacakolni. Szóval így volt 20-25W a fogyasztás. Egy vagy két házventivel. Már nem emlékszem.
Ami változott azóta, hogy kapott egy Noctua hűtőt a proci (nem biztos, hogy kellett, de én nyugodtabban alszom), biztos, hogy 1 házventi van még mellette. Az 1 HDD helyett 2 darab 7200-as fordulatú lett benne.
És W10 prof fut a gépen. Így a fogyasztás üresjáratban 30-32W.A hétvégén fog kapni egy VGA-t. Ki lesz próbálva egy GTX 1030 2GB DDR4-es modellel, amire 20W-ot írnak és egy Arc a310-zel, aminek a fogyasztásáról nincs adatom.
Amelyik bírja a 4K 60 FPS HDR-t és a filmekkel sem lesz gondja, az marad. Ha mind a kettő bírja, akkor a kevesebbet fogyasztó marad. Ilyenkor mindig az üresjárati fogyasztás a mérvadó számomra. Ha dolgoznia kell, akkor természetes, hogy fogyaszt. Persze ott sem mindegy, hogy mennyit. Pl. a linux nem használta jól a hardvert és bár üresjáratban ugyanannyi volt a fogyasztás, filmeknél "sokkal" több.
A 1030-ban nem bízom, mert máshol már olvastam, hogy volt akinek gondja volt vele, nem vitte a filmeket megfelelően. Ezért is jött kettő, mert nem sikerült időben sztornózni. -
JulianSinulf
őstag
válasz
akos4455 #47204 üzenetére
Szerintem ne parázd túl a dolgot.
Egyszerűen kifogtál egy rossz VGA-t.
Gondolom a szerviz nem mondta meg, hogy pontosan mi volt a kártya gondja.Garancia esetén azt kell nézni, hogy kész gépet vettél vagy alkatrészeket gépszereléssel.
Ha kész gépet, akkor a gari lehet, hogy csak a gépre vonatkozik egyben és csak 1 év.
Ha viszont alkatrészeket, akkor tételesen kell, hogy ott legyen minden a számlán az összegekkel és elég csak azt gariztatni, ami rossz. Így a garancia biztos, hogy annyi, amennyit a gyártó ad. Pl. memóriánál akár élettartam, VGA-nál akár 2-3 év is lehet.Nekem egy év alatt meghajlott a 6800XT. Gariztattam. A 4080 már vertikális tartóban van.
Nem fúj annyi meleget az m.2 SSD-re sem.
A procin 280-as AIO van. Már a 6700K-n is az volt.
Oké, hogy a te hűtőd az egyik legerősebb a piacon, a másik meg a Noctua NH-D15, de csak léghűtés. Bár vetekszenek a 240-280-as AIO-val, én jobban szeretem az AIO-t. Egyrészt nehéz a léghűtés és a 6700K-ról azt olvastam, hogy szállításnál jobb levenni a nehéz hűtőt róla, mert meghajolhat a proci. Én meg akkoriban sokat szállítottam.
Viszont ami nagyon tetszett az AIO-ban, hogy hűvös a proci és halk a gép.
Ezt egy 5950X követte, az van most is, szintén 280-as AIO-val. Be quiet, a pumpa nem is a blokkon van, hanem a csövön.
85 fokra csak hosszú játék és meleg (27 fok) szoba mellett szokott becsúszni és csak nagyon rövid időre. Meg azért az sem mindegy, hogy mivel játszom.
Ehhez jó pasztázás és jó felszerelés kell. Volt egy eset, mikor 5-10 fokkal melegebb volt ez a proci. Vagy nem jól csavartam rá a blokkot vagy nem volt jó a pasztázása. Elsőre jó volt, csak szét kellett szednem a gépet.
Aztán vettem egy Thermaltake Grizzly lapot annyiért, amiből sok procit fel lehet pasztázni, viszont ezt nem kellett kenegetnem, csak rátettem a tetejére és kész. Elvileg a következő procin is használhatom, ha cserélem. Így lett olyan hűvös, mint amilyen.A te esetedben érdemes lenne finomhangolni a procit. Nem húzni, hanem pont, hogy visszavenni ezt azt. Mivel nem ilyenem van, így pontos infóval nem tudok szolgálni. Neten láttam, hogy egy ilyen művelet után nem csak hűvösebb lett, hanem sokkal barátságosabb is a fogyasztása. Mondjuk asszem annyira nem lett jó, mint egy 7800X3D. Játékra biztos, hogy ilyet vennék most. Gondolkodtam is, hogy lecserélem a mostanit egy 5800X3D-re, mert teljesítményt nem vesztenék, fogyasztásban viszont jobb lenne.
VGA esetén csak olyan tartót szabad venni, ami a gépház alján támasztja ki a VGA-t. Ezek a VGA alá helyezhető, de a VGA alatt a hátoldalon rögzítendő támasztók fabatkát sem érnek. Az MSI adott a 6800XT-hez ilyet és mégis meghajlott a kártya.
Mondjuk utólag örültem neki, mert 1300€-ba került, a 4080 meg 1400-ba. Egy százassal többért egy sokkal jobb kártyám lett. -
JulianSinulf
őstag
válasz
imre8966 #47200 üzenetére
Szia!
Az az rx6800 nem tetsző dolog az összeállításban.
Volt egy MSI 6800XT Gaming XTrios verzióm az 5950X mellett. Egyes játékokban igencsak tudott droppolni az FPS. Baromira zavaró volt.
Szépen futott a játék 100-120 FPS között, majd jött egy hirtelen 80-as beesés, majd vissza 100 fölé. Bekapcsoltam már a V-Sync korlátozást is 60-ra, de akkor meg képes volt 50-re droppolni és ugyanúgy észrevehető volt. A kártya meg nem volt teljesen kihajtva. A proci sem. Nem kicsit voltam csalódott egy 1400€-s kártya teljesítményén. Aztán szerencsére úgy 1 év után tudtam gariztatni és visszakaptam a vételárat. Vettem belőle egy 4080-at. Az is már megvan egy éve és nincs vele gondom. Hozzáteszem, hogy a 6800XT előtt egy 980Ti-m volt. FPS-ben nem tudott annyit, és mégsem volt FPS droppom.
Miből gondolod, hogy a proci a szűk keresztmetszet és nem a VGA? -
JulianSinulf
őstag
válasz
Aprósólyom #47195 üzenetére
Én annak örülnék, ha valamelyik proci (jelenleg épp egy 5950X) egyszálas teljesítményét meg tudnám duplázni. Van egy játék, ahol akár 13 FPS-re is beeshet a kockák száma, itt az 1-2% plusz édes kevés. 50% plusz már egész barátságos lenne, bár még mindig kevés. De ilyen gondolom nem létezik.
Reméljük, hogy a következő részre új motort raknak a játék alá, ami nem csak "másfél" magot használ majd. -
JulianSinulf
őstag
válasz
Dauerstage #46785 üzenetére
Ok, köszi!
-
JulianSinulf
őstag
válasz
zsigomark3 #46783 üzenetére
Szia!
Köszi! Akkor megnézem majd azt a két cikket.
Közben eszembe jutott még egy dolog, ami miatt win alól akartam húzni.
Nem tudom, hogy tuningnál csak akkor ugrik a kívánt értékre mikor terhelve van a gép, mint az alap boost a procinál vagy mindig emelt teljesítményen fog járni?
A gépet nem csak játékra használom, de csak játéknál kellene az emelt teljesítmény.A ventilátorokat a bios-ban állítottam be.
Amikor kell, akkor magasabb fokozatra kapcsolnak.
Bár elég halkak, talán az sem zavarna, ha mindig teljes fordulaton járnának.
Ezt majd még kitapasztalom.A GPU MSI.
-
JulianSinulf
őstag
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni!
A google-n kerestem és ezt a fórumot dobta be 3.-nak. Első kettőnek két PCWorld cikk volt 2015-2016-ból, amit nem tartok aktuálisnak.Szeretném megtuningolni a gépet (minő meglepő egy ilyen topic-ban) és ehhez keresek programot.
Tudom, hogy lehet a bios-szal is játszani, illetve az alaplap ilyen szempontból támogat mindenféle tuningot az egyszerű gombnyomogatástól a bios-os szorzóállításon keresztül a win alól futtatható alaplapi programig.
Egyetlenegy hátránya mindegyiknek, hogy átszabja a ventilátorok sebességszabályzását. Ezt egyenlőre nem szeretném.
Emellett, ha lehet/kell, akkor a memóriákat sem hagynám parlagon heverni. Azt viszont nem állítja.
A GPU-ra gondolom csak az Afterburner van, de ha tévedek, akkor kiigazítást kérek!CPU: 6700K
VGA: 980 Ti SeaHawk
Alaplap: Asrock Z170 OC
A hűtés alkalmas a nagyobb hő elvezetésére, a memóriák is tuningképesek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X280 - i5-G8 I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! NZXT Kraken Elite 360 RGB vízhűtés garanciával hibátlan működéssel
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- LG 77G4 - 77" OLED evo - 4K 144Hz 0.1ms - MLA - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P50 - i7-HQ I 16GB I 256SSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest