Új hozzászólás Aktív témák
-
datian197
tag
Sziasztok!
Még nem tuningoltam procit,ezért kérném a segítségeteket.
Egy FX-8320 processzort szeretnék 4ghz-re vagy főlé tuningolni milyen hűtőt ajánlotok hozzá? Lehetőleg olcsót... Alaplapom: asus m5a78l-m/usb3
Előre is köszi. -
Wumper
csendes tag
Nevermind, látom ez a szorzókat próbálja felemelni amit ezen a procin nem lehet. Maradok annál, hogy újraindítom párszor a gépet, hogy működjön. Köszi a segítséget.
-
-
Wumper
csendes tag
válasz
PofaJenö #43092 üzenetére
Hello.
Igen ezt máshol is olvastam, hogy nem tuningbarát csak azon vagyok fennakadva, hogy nem akarja engedni az OC-t, de néha véletlenszerüen mégis csak működik és akkor stabil. Gyári hűtéssel 250-es órajel mellet 1 órányi prime95 mellet sem ment 52 fok fölé és semmi problémát nem tapasztaltam. Valahogy nem lehetne kikerülni ezt az errort ami induláskor lép fel néha? -
Gerg00
tag
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem
Teljesen kezdő vagyok ebben a tuning dologban!
Konfig:
Asusu Z97-A,
i7 4770k,
2x4Gb G.Skill Tridentx(2400Mhz) - XMP bekapcsolvaNem szeretnék nagy tuningot elég lenne egy 4,2-4,3 Ghz!
A problémám a következő, belépek biosba gyári tuning módokra rámegyek újra indít és egyszerűen nem tölt be az oprenderszer (win8.1) , Intelligent processor 5-el is próbáltam (Fast tuningal) , egyáltalán nem stabil a rendszer, de nagy részben be sem tölt!
Esetleg vki tudna segíteni vagy vmi ötletet adni, h mit is csináljak???
Előre is köszönöm mindenkinek!
-
Wumper
csendes tag
Üdv az uraknak, egy kis segítségre lenne szükségem. Egy régi konfigot szeretnék kissé túlhajtani és eddig vegyes sikereim voltak. A konfig valahogy így néz ki:
Alaplap: GA-M52L-S3
CPU: AMD athlon II x2 250
GPU: Radeon HD 6670Próbáltam a BIOSban kicsit feljebb húzni az CPU órajelét az alap 200-ról, emeltem egy kicsit a feszültségen is és visszavettem a ram órajelét, lényegében azt csináltam amit a neten olvastam. A gond az, hogy még a legkisebb változtatás után sem mindig indul el megfelelően a gép. Akkor is ha csak 2 MHz-t emelek a CPU órajelén akkor is ezt az errort kapom: "Warning now system is in safe mode please re setting cpu frequency in cmos", itt vagy nyomok F1-et és akkor alap beálításokon indul, vagy viszamegyek a BIOS-ba. Többszöri újraindítás után azonban rendesen indul. Néhány próbálkozás után elindul még 250 MHz-n is de utána megint nem indul rendesen ha restartolok.
Valaki tudja, hogy mi a probléma, és hogy mit lehetne tenni?
Előre is köszi.
-
kertsa
senior tag
Sziasztok!
Van egy AMD K10 alapú laptopom. Szeretném csökkenteni a processzor feszültségét, hogy ne melegedjen annyira. Bios-ból nem férek hozzá, ezért régen használtam egy programot hozzá, de már emlékszem melyik volt az. Tudnátok ajánlani egy valamit?
-
_gabber_
csendes tag
válasz
_gabber_ #43086 üzenetére
Időközben utánanéztem az LLC-nek, és úgy tűnik ez volt az oka a fesz- és hőmérséklet ingadozásnak.
Visszaállítottam Extreme-ről High-ra (50%), és visszaesett a terhelés alatti fesz 1.33V körüli helyre.
Közben arra is rájöttem, hogy rosszul emlékeztem a régi feszre mert az is 1.32V körül volt 4.4Ghz-en.Most jön a tesztelés... Elvileg most vagyok kb. ugyanolyan feszeken mint a régi lapomon, annyi különbséggel, hogy 100Mhz-el nagyobb az órajel, és +10-el nagyobb az offset (ami ugye kisebb mivel - előjelen vagyok)
-
_gabber_
csendes tag
Sziasztok!
Nem vagyok túl járatos a tuningolásban, ezért szeretném megkérdezni, hogy szerintetek az alábbi beállítások jók-e 24/7 tuningra. Egy 2500K(VID: 1.41V)-t használok Asus P8Z77-V lapban, 45-ös szorzóval.
Beállításaim:
Vcore, Offset -0.055V
PLL: 1.75V
PLL Overvoltage Disabled
PCH: Auto
VCCSA: 0.925VDigi VRM:
CPU Max current : 110%
Duty Control: Ultra Fast
Phase Control: Extreme
LLC: ExtremeCPU-Z max 1.4V-ot olvas Prime alatt, max. 71 fokon. A beállításaim stabilak 2 napja.
Azért kérdezem, mert a régebbi lapom (Asrock Z68E3G3) nem bírta a procit 4.5-re húzni 1.4Vcore-al (nem akarok 1.4 fölé menni), viszont 4.4 teljesen stabil volt 1.38 körül (ott az Offset -0.045, és LLC Level 2 volt) , és nem tudom, hogy ennyi különbség lenne-e a 2 lap között, vagy nagyon sok feszt adok/adtam?. 4.4-en csak 64 fok volt a maximum az előző lapban. Ennyit dobna a hőmérsékleten +100Mhz? Hogy van az, hogy kisebb Offsettel is nagyobb órajelen stabil az új lap, talán az LLC miatt?
-
satazz
csendes tag
Üdv!
Gigabyte g41mt-s2pt lapba van egy e7200-am jelenleg 9.5x341-en. A kérdésem az lenne, hogy tudnám még tovább húzni vagy a g41-es chip erre nem alkalmas? Előre is köszönöm
-
wd.taz
aktív tag
Sziasztok!
Beszereztem egy kupak javított i7 3770K-t. Jelenleg 4,8GHz, 1,280V, CPU LLC 2, HT lekapcsolva, ma reggel futtattam 10 kör Linx-et, Prime-ot 20percig.
A hőfokok jók, max. 77°C, a K2 alatt. CPU-Z : 1,265V.... a VID-re nem emlékszek tisztán, de kevesebb volt.
A tesztek alatt nem volt probléma....
De! A BIOS kifagyott, amikor beléptem ???!!! Nem csinál semmit ?!
Ötlet?
Tazi
-
lajtika
aktív tag
Üdv. Viszonylag egyszerű kérdésem lenne. Adott egy Asus P43 alaplap, benne 4×1 GB Patriot 1066 DDR2 ram, jelenleg 800 MHZ-n megy. corsair táp 400 watt, Cooler master XT hűtés.
A kérdésem hogy egy Q8400 procit kb meddig leget biztonságosan húzni, fesz emelés nélkül? -
M4rko97
csendes tag
válasz
PofaJenö #43001 üzenetére
hello
Nem tudom hogy off topic lesz vagy nem.
Én egy olyan kérdéssel fordulok felétek hogy a boot képernyőn meg jelent egy cpu kép (x6 van rá irva,jobb alsó sarokba) Azt írja hogy oldjam fel a magokat.
a aida64/teljesítmény figyelő is azt mutatja dolgozik hat mag.
Mit tudok ezzel csinálni ? mert eddig nem volt ott.
a gépem phenom x6 1055t asus m4a88t-m
BIOS verzió 2403
AGESA verzió 3.7.0.0
üdv.Márkó
Válaszokat előre köszönöm. -
Dexar007
veterán
Kozben lehet kiderult.:
Biosban cpu fan management-ben silent-re volt teve a venti.Vagyis teljesen hangtalan alapjaraton,terheles alatt is minimalis,cserebe megsül a gep.
Most maxon jaratom vegig,igy eleg undorito hangja van,habar az amd megoldasa rosszabb tobb fokkal,de igy csak 73-at sikerult elerni teszt alatt.: [link]
Idleben 30 fok. -
helkis
veterán
válasz
Dexar007 #43072 üzenetére
hát ez valóban sok, még a gyári hűtővel is, azt tudom elképzelni, hogy sima alu hűtőt kaptál, holott anno ezeket rézmagossal adták, ha jól emlékszem.. illetve az is lehet hogy nem érintezik jól a kupak és a hűtő felülete, ezért nincs hőátadás, ezt könnyű megnézned, aida64 stress teszt alatt kézfejjel érintsd meg a hűtő oldalát, ha meg bírod tartani a kezed rajta, akkor nincs hőátadás, ha nem bírod, mert forró, akkor maga a hűtő kevés neki és lehet elcserélték a gyári hűtőt..
e-szerint a gyári hűtővel 60fok körül kellene lennie: [link]
illetve jól emlékeztem rézmagos jár hozzá gyárilag: [link] -
helkis
veterán
válasz
kiss8672 #43067 üzenetére
az automatikák nem a maximumot hozzák ki a lehetőségekből (vagy eléggé túlfeszelik a procit), egy bizonyos szintig segítik a dologot, hogy aki nem ért annyira hozzá annak is legyen sikerélménye.. meg marketingnek is jól hangzik..
szóval aki már tudja hogy mi mit jelent a biosban, az ugyanazt vagy jobbat is be tud állítani mint az automatika (illetve ezzel az a cumi, hogy egy-egy leállás után nem biztos hogy ugyanoda értékeli ki a rendszer magát, ami fagyásokhoz vezethet..), ehhez hosszú az út, amin végig kell menni, illetve itt max iránymutatást tudunk adni, konkrét beállítást nem lehet, mivel minden proci és alaplap más és más, még a gyártósorról egymás után lekerülő darabok között is lehet jókora különbség.. ezt mindig figyelembe kell venni..
de alapvetően minden tuning alapja, hogy rendesebben meg kell hűteni a procit/vgat, mint gyárilag (elég lehet egy ventit jobban megpörgetni, vagy aftermarket coolert felrakni), ekkor nyílik lehetőség alapfeszes tuningra, ha ez bizonyos szint felett van, tehát nagyságrenddel megugrik a hűtési kapacitás, akkor már fesz-t is lehet érdemben emelni, de a játékszabályok betartásával..
egy X4-955 c3-asnak 3800mhz körül szoktak menni nagyobb vacilálás nélkül, az újabb példányok enyhe feszemeléssel 4000-4200-t is tudnak.. persze a kitesztelés idejére érdemes fesz és hőfokfigyelést monirotozni, illetve terhelni őket olyan progikkal amik később használatban lesznek..
-
helkis
veterán
válasz
bivalyolo #43064 üzenetére
a memóriaírást megdobja szépen, mivel ez az L3-as cache sebessége is..
aida64-el ellenőrizheted..
(#43065) kiss8672 - biosból is megteheted, vagy felrakod az asus turboV-programot, akkor windowsból is tudod állítani a procid szorzóját, illetve feszültségét.. a hűtést ellenőrizd, hogy ne süljön szét semmi, illetve ez szab csak neki határt, valamint hogy mennyi zajt vagy képes ezért elviselni..
-
kiss8672
csendes tag
ÜDV!
Szeretnék kicsit húzni a processzorom teljesítményén, de nem tudom hogy is kezdjek hozzá.
CPU: AMD X4 965 3.4 GHZ BLACK EDITION
ALAPLAP: ASUS M5A97 EVO R2.0
XFX R7850 2GB
CHIEFTEC 550 W
HŰTŐ: Arctic Cooling Freezer 13 Pro -
bivalyolo
őstag
Hali
Az Athlon x4 760k-nál a NB-t mennyire érdemes állítani?
Hozna valami kis pluszt ha esetleg 2400Mhz-en menne? Vagy ennek csak az APUknál van jelentősége és/vagy gyorsabb ramoknál? (1333Mhz-en mennek az enyémek) -
cynric
tag
válasz
BigBlackDog #43061 üzenetére
Nem használok, akkor mindjárt kikapcsolom. Azt írja, hogy full reset kell hozzá. Milyen resetre gondol? Bocs a kezdő kérdésért.
-
priti
addikt
válasz
cynric #43058 üzenetére
Nekem i7860-nál BIOS-ban 1,2375V van beállítva a 20x200=4GHz-hez 2-es szintű Load-Line Calibration-al.
Ha nem tud LLC-t az alaplapod, akkor cpu-Z-ben nézd szerintem a droppolt feszt és az legyen kb. ennyi, de az az 1,38V BIOS-ban az sok lesz szerintem még akkor is ha droppol a lap ezerel. Nem csodálom, ha szétfűti magát. HT-t kapcsold ki a CPU ficsőrök között, ha nem tudod lehűteni másképpen, mert a virtuiális magok nélkül el lehet lenni és jelentősen csökkenti a disszipált hőmennyiséget.
Teljesítménycsökkenésről elméletben lehet beszélni a HT OFF miatt, de mivel a virtuális szálak teljesítménye elmarad a fizikai társaiktól és a letiltásukkal az órajelet is magasabbra emeled a QPI -al együtt ezért a gyakorlatban nem fog hiányozni a HT. Szerintem. -
cynric
tag
i5 760-at tuningolok most (életemben először), 21*191=4011Mhz. ASUS P7P55LX lappal, Thermaltake Contac 39 hűtővel. 1,38 körüli fix CPU feszültséggel. Prime95 alatt egyik mag eléri a 94 fokot, erre pár másodpercre visszaveszi a szorzót 9-re. Gondolom 95 foknál leszabályoz a rendszer. Idle hőfok 45!
Mekkora az a hőfok, ami még nem teszi tönkre az egészet? 4 éves a proci, azért húzom, hogy később kelljen lecserélni. 85 fok az úgy elviselhető hosszabb távon? Melyik beállítás az ami legjobban melegít (szorzó, feszültség, bármi) mit érdemes kipróbálni?
Mivel nem vagyok egy nagy mágus, kérlek segítsetek. Előre is köszönöm!
-
priti
addikt
válasz
helkis #43048 üzenetére
Jó, én erről a szoftveres bohóckodásról lemondtam, nekem ezek a szoftverek semmit nem állítanak. setFSB sem módosított az órajelen, mindegy.
Giga lap amúgy, 945GC csipes. Feltettem az F5-ös BIOS-t rá, C1E menüpont dizébül és tádámm, megszabadultam a speedstep-től végre valahára. Kiderült amúgy, hogy frissített BIOS volt a lapon, nem gyárilag volt fent az F4, kislemezről frissített. Kérdeztem a srácot milyen kislemezt használt "vagy 10 éveset." Mennyi volt az ellenőrző főösszeg? "Nem tudom mi az, de elsőre sikerült frissíteni". Nem volt több kérdésem. Mázlija volt, hogy egyáltalán indult a gép, tuti nem jól olvasta el az F4-et a kislemezről.
Mindegy most jó.
Egy nyomorom van még, hogy ha 100-ra fixálom a pci-e frekit, akkor 9x210 felett nem posztol. Ilyen integrált VGA-s lapot nem húztam még, ezeknél mi a helyzet? Ha auto-n hagyom, akkor tovább bírja, de úgy sem sokkal, de azért megoldásnak lehet elég lesz.Most éppen ott tartok vele, hogy a BIOS szerint 1,31V-os CPU most CPU-Z szerint AIDA stress alatt 1,2V-ra droppolt fesszel alulfeszelve megy 2,25GHz-en, ami azért már más festés, mint a gyári órajel 6-os szorzóra steppelve. Azért a 2,25GHz az nem 1,2GHz nahh.
Filmet nézni alakulgat már így is, de bacca a csőröm, hogy ezt a 100-as default frekit miért is nem lehet itt fixálni, amikor ez egy 775-ös deszka C2D-vel... gondolom auto-n meg húzza magával a pci frekit is a tuning ami tök jó lesz majd a sata vinyónakMindegy, egy 160GB-os noti HDD-t tettem bele, azé' nem kár.
Ahogy fixálom a frekit 100-ra nem indul és visszateszi magát 1,8GHz-re. Próbáltam, hogy 101-re teszem, de ugyanez és tuti emiatt, mert auto-ra téve megy stabilan.
Pontosabban bírja az AIDA próbaverziójának a stesszét, de ha azt bírja filmezni szerintem elég lesz. -
mufi
senior tag
Hm, valamiert nem akarja az 5Ghz-et hiaba adok neki meg 1.45V-t is, uh szerintem valami a beallitasoknal nincs rendben
-
mufi
senior tag
válasz
helkis #43054 üzenetére
ddr3 1333mhz, azokar szeretnem most kicsit finomhangolni, ezek a ramok 2100mhz korul is dolgoznak, en szeretnek 2000mhz-et kihuzni beloluk. Ezen a lapon annyi beallitas van, ogy elveszek, anno a p5-e lapon konnyebben mentek a dolgok...
Jah, a windowsom az bezony eleg regi, ebben a rendszerben volt mar legalabb 3-4 nvidia es egy ati kartya is... -
helkis
veterán
szerintem kezd kicsiben, a logikája ez igen, de az LLC nem erre van igazából, hanem van egy olyan jelenség, amikor terhelés hatására csökken a feszültség V-drop, ezt hivatott kiegyenlíteni, így sokkal stabilabban lehet tuningolni..
sajna veszélyes is lehet, mivel egy feszültség nem úgy áll be mint egy négyszögjel, hanem felfutásnál, van egy kis "túllövés" ami olykor nem is olyan kicsi, ezek a fesz-tüskék tudják degradálni a procit, elég rendesen, ha ész nélkül, ill. megfelelő hűtés nélkül hajtja az ember..
szóval kezd kicsiben, pl 4.2ghz-en, és próbáld le 0%-al, és így tovább, majd felfelé.. ha megvannak a kért és valós értékek között a különbségek akkor már látni fogod, hogy mivel merre tudsz játszani..
sajna minden alaplap más, ezért még ha egy ugyanilyen lapon is próbál valaki, akkor is más feszek fognak kijönni ugyanarra a beállításra.. szóval kitesztelős dolog ez is, mint a tuning.. -
mufi
senior tag
válasz
helkis #43048 üzenetére
Ertem, akkor gondolom ha mondjuk 4.8Ghz-et akarok elerni akkor elobb az 50%-al kellene probalkozni, es akkor ennek hatasara mondjuk a BIOSban beallitott 1.3V a CPU-Zben marad 1.3V, ha meg modjuk extreme-re teszem akkor ugyanez az ertek CPU-Zben akar felmehet 1.33V-re is?
-
priti
addikt
Most nézem, hogy te ugyanazt a progit linkelted, csak van 2.2-nél frissebb is, ami bátorító.
Tehát amit chip-ről leszedtem az simán lehet, hogy jó lett volna csak azért nem jó, mert próba verzsön?Mondjuk abban órajel állítására lehetőséget nem láttam, de lehet hogy ha nagyon átnézem volna találok, csak a távirányítón egy ilyen "bot" joy van, mint az XBOX kontrollereken és így azzal kell az egeret lökdösni ami még oké lenne, de a távon külön gomb a jobb meg a bal klikk és egy kézzel áhh, két kézzel meg arra jó, hogy egy media player progiban elnavigálj, de ehhez már nem volt türelmem.
Biztos van akinek sima ügy, de én XBOX-al sem tudok játszani, nekem ez totál nem fekszik, hogy ha kicsit húzod a kart akkor lassan viszi a nyilat, ha jobban meghúzod akkor meg átviszi a képen egy pillanat alatt és akkor találd el vele az ablakban a pipát, ami egy karakternyi méretű négyzet... szenvedek vele fél percet aztán falhoz vágom kb. -
priti
addikt
válasz
helkis #43044 üzenetére
Win7, de az energiagazdálkodást rögtön próbáltam. A profilban felnyomtam a CPU minimumot 100%-ra, de CPU-Z szerint maradt 1,2GHz-en.
Letöltöttem valami RightMark CPU Clock Utility 2.2 nevű cuccot, mert arról láttam képet, hogy van benne pipálható formában ez a speedstep ON/OFF. Életemben nem használtam amúgy semmi Oprendszerre telepíthető szoftvert tuning-ra, mindig BIOS-ból intéztem. (Oké VGA BIOS-ba nem mindig írtam be, az kivétel) Szóval tök hülyén indítom, ebben a szoftverben default-ban benne volt a pipa, ez jó jel volt, kivettem a pipát, progi újraindítást kért minden remeknek tűnt, de CPU-Z szerint ismét maradt 1,2GHz-en. Itt hagytam abba, mert távirányítóval nem olyan kényelmes cop@kodni vele.
Átültem az asztali gépre, hogy leszedek valami mást, de közben járt az agyam, hogy ez simán lehet olyan low level lesz, hogy szoftverből elérhetetlen, aztán láttam guglival setFSB-t, hogy az órajel generátor IC-t eléri amit nem teljesen értem, szerintem ez egy picit másképpen lesz, de tökmindegy, nem kell nekem mindent érteni ha megy, pont nem érdekel végülis, hogy miért megy.Szóval azt mondod, hogy BIOS-ban adjak feszt FSB-nek meg CPU-nak és utána ebben (már ha megy kompatibilitási módban win7-en) be tudom állítani az órajelet úgy, hogy a speedstep nem pofázik bele a szorzóba?
-
helkis
veterán
milyen oprendszer? ha teljesítmény centrikussá teszed az energiagazdálkodást, akkor elvileg maxon kell járnia mindig..
(#43041) priti - nem lövi ki, ellenben az RMclock (sajna már nem fejlesztik) -al szvsz be tudnád lőni, mikor hogy menjen a proci core2-nél még használható a progi..
(#43042) mufi - az M4E az nem 2011-es lap, hanem 1155-es..
+TcK_Marco jól mondja, az LLC-vel kell játszani, esetleg offsettel, vagy magával az alapfesszel, ill. ezek kombinációjával tudod kisakkozni, mikor mennyi legyen a fesz min-max...+itt egy leírás a laphoz, hogy általában hogy érdemes tuningolni, reggelj be, akkor látszanak a képek is: [link]
(#43039) demmer123 - ezt kitalálni lehetetlen.. sajna.. ki kell tesztelni, egy dolog biztos, a hűtő nem lesz akadálya a dolognak.. a többi a procin múlik, illetve azon, hogy a mag és a kupak között mennyire jó a hővezetés.. de, egyébként a brocken sem rossz hűtő, itt egy teszt róluk: [link]
-
mufi
senior tag
Maximus IV extreme, 2011-es alaplap talán első biosz van rajta még...beállítom, hogy a core Voltage 1.34V legyen, erre nézem LinxAVX teszt közben, hogy CPU-Z progiban néha még 1.37V-re is felmegy ez az érték. Ezt hogyan tudom kicsit kontrolálni tehát hogy pl megaok 1.34V értéket és max 1.35V-ig menjen?
-
priti
addikt
Csá, mindig jó lapom volt, eddig nem futottam bele.
Mi van akkor, ha 775-ös belépő szintű a lap és a lényeg megvan, feszt procira és FSB-re és persze órajelet lehet állítani, de például szorzót nem és a speedstep-et sem lehet kikapcsolni a BIOS-ban?
Lehet szoftveresen varázsolni valamit ilyen konfiggal is vagy ez felejtő?
HTPC-ben van egy E2160, ami 9x200=1.8GHz alapon, de speedsteppel lemegy 6x200=1,2GHz-re és a film alatt nem is megy fel, az meg így megreccen meg belassul meg... szóval tré. Másik lapban a proci vígan szaladgál 3GHz-en, nagyon régen kipróbáltam, de az meg ATX lap, ami nem fér bele a HTPC házba. Van gond. -
demmer123
őstag
Ezzel a hűtővel egy 4690k procit mennyire lehetne feltuningolni?
Noctua NH-D14
1,100mv 4,2ghz megy egy alpenföhn brocken hűtővel
4,6 4,8ghz meglenne vele ?
-
helkis
veterán
válasz
frizso #43035 üzenetére
valószínüleg az alaplap chipsetje azaz FSB-je fog határt szabni neki, P35-ös lapok általában 475mhz körül állnak meg, egy jobb P45-ös meg olyan 500-700 között..
tehát ha 475*7,5=3562.5mhz..de igazából semmilyen korlátozás nincs amíg jók a paraméterek!
illetve van a technológiai határ, ami adott csíkszélesség, prociarhitechtúrából fakad, ezeknek a quadoknak olyan 4200-4300 körül van végük vízzel, levegővel szvsz olyan 4000 körül, de oda már bőven kell fesz is..
üdv! helkis
-
törölt tag
válasz
honda 1993 #43032 üzenetére
(#43025) honda 1993
"De az aida64-ben is csak azt irja az fx6100-hoz, hogy "tipikus fogasztas" 95w.
Hol keressem az amit valoban fogyaszt az adott beallitasok mellett ?"Szerintem erre válaszoltam.
-
törölt tag
válasz
honda 1993 #43025 üzenetére
Vagy ha úgy jobban tetszik itt a képlet : OC Wattage = TDP x ( OC MHz / Stock MHz) x ( OC Vcore / Stock Vcore )^2
-
honda 1993
senior tag
válasz
MazsolaTade #43029 üzenetére
Inkább tanuld meg használni a biost.
Ilyen programokkal amit írtál, én nem fognék hozzá.
-
MazsolaTade
tag
Sziasztok!
Kicsit hozzá nem értő lesz a kérdésem, de ha nem szeretnék BIOS-ban turkálni, akkor az Asus turbo evo programját használhatom, vagy hanyagoljam a dolgot?
-
BigBlackDog
veterán
Sziasztok!
Kis segítséget szeretnék kérni egy 2500k szelídítésével kapcsolatban. Egy Asrock Extreme 3 Gen 3 lappal és egy Scythe Ninja 3 hűtővel van megtámogatva. Jelenleg ~4,5 GHz-en dolgozgat (45-ös szorzó, +0.015 V CPU core offset voltage, +0.008 V additional turbo voltage, a többi érték auto-n van). Hőmérsékletet tekintve 80 fokig ment el 15-20 perc Prime95 után. Feszültségértékek, hőmérsékletek ~1 perc terhelés után így alakultak.
A probléma annyi, hogy hiába próbálkozok 46-os vagy nagyobb szorzóval, a win betöltése után az üdvözlőképernyő már nem jelenik meg, csak a sötét monitor látható (USB portok/eszközök is kikapcsolnak és a HDD led is sötét, nem villog, nem világít), majd általában kikapcsol a gép 30-40 mp múlva. Viszont, ha az alaplap beépített "OC" funkcióját használtam (Advanced Turbo 50), akkor 5 GHz-en is bootolt, eljutottam az asztalig és csak ott, fél perc használat után kaptam egy kék képernyőt a képembe.
Mit kéne másképpen csinálnom, hogy nagyobb órajelet is be tudjak lőni? Van tartós élet esetleg a 4.5 GHz fölött is az esetemben szerintetek, vagy nem érdemes próbálkozni, esetleg ennyit tudna a proci? -
cynric
tag
Sziasztok! Szeretném húzni a procit, amennyire csak lehet stabilan. Előre is bocs a hülye kérdésekért.
Konfig: i5 760, ASUS P7P55LX, KINGSTON HyperX 4096Mb DDR3 1600Mhz CL9 Blu XMP KIT KHX1600C9D3B1K2/4GX, CORSAIR 4GB Vengeance DDR3 1600MHz CL9 KIT CMZ4GX3M2A1600C9, CHIEFTEC CTG-500-80P 500W , MSI R9 270X Hawk 2GB. Proci hűtő egy Thermaltake Contac 39 lenne.
Még sose tuningoltam ezelőtt. Ha tudtok linkelni bármit, szívesen elolvasom. Hogy kezdjek hozzá? Meddig lehet és meddig ajánlott elmenni? Milyen hőfokok számítanak megfelelőnek? Ez a Tt hűtő jó lesz? Mi mehet tönkre a proci húzásától? Teljesítményben mekkora növekedésre lehet számítani?
Amilyen beállítás valakinek már bevált (ugyanezzel a lappal + procival), nekem is befog? Max annyi, hogy az én hűtésem nem lesz olyan hatékony?
Válaszotokat előre is köszönöm!
-
chenzoo
újonc
Köszi a gyors választ.
-
chenzoo
újonc
Sziasztok.
Szeretnék segítséget kérni processzor felhúzásához.
Az a helyzet ,hogy az alap fsb 333 és ezt csak 343 ra engedi felrakni, ez felett nem bootol be.
Próbáltam visszavenni a ram frekvenciáját is meg emelni a cpu frekit de semmi.a gép:
intel core 2 duo E 8500 3.16ghz (+cm hyper 103 cooler)
gigabyte g41m-combo
2+1 Gb kingmax ddr2 ram 800mhz
asus gtx 550ti oc 1gbMegköszönném ha valaki tudna valamilyen tippet adni.
-
Gyufaaa
veterán
válasz
honda 1993 #43020 üzenetére
AIDA64 + MSI After Burner. OSD-re kiírathatsz bármit.
-
honda 1993
senior tag
Hali.
Van olyasm program mint a CoreTemp, csak olyan kellene ami irja a valos TDP-T ( vagyis fogyasztasat a procinak) ,nem pedig csak a gyari erteket?
-
smekone
tag
Újabb fejlemény az ügyben!! Letöltöttem az OCtunert és ha azzal állítom be a 3400MHz-et mondjuk akkor viszi az aida64 kijelzi viszont a feladatkezelőbe csak azt írja hogy a maximális CPU sebesség 2500MHz...
-
Alpi.
addikt
válasz
honda 1993 #43017 üzenetére
Szívesen ! Remélem előre vitt.
-
Alpi.
addikt
válasz
honda 1993 #43015 üzenetére
Igen, jóval kissebb mértékben emelhető. 2400-2600 kijön imc fesz emelés nélkül is. (esetleg pici emeléssel) Szerintem mindenképp érdemes kihasználni, ha már adott a lehetőség.
Másik kérdésedre majd tuti jön valami Amd guru. Én csak pár kellemes napot töltöttem eddig Amd-zéssel, szóval annyira nem vagyok ott a témában. -
honda 1993
senior tag
Es ezt is ugyanazzal a szisztemaval kell piszkalni mint a sima orajelet ?
Vagyis ha nem akar stabilan mukodni akkor adok neki meg egy kis feszultseget , aztan tsztelem prime95-el...
Egyebkent jol tudom hogy ezt sokkal kisebb mertekben lehetseges emelni ?
"Gyakorlatilag magok és a ramok közti sávszél" Es az vajon miert lehet hogy az en ramom ( hyperX 1600 mhz ddr3 ) valamiert 1333-as kent jelenik meg a biosban ?
Ga 970a-ds3 lapom van.
-
honda 1993
senior tag
En meg nem hallottam az NB orajel-rol ( viszonylag alacsony a gyari erteke, pontosan 2.000mhz)
Es van a "sima " orajel vagy nem tudom hogy mondjam, ami gyarilag 3,3 ghz. (A ketto kozott mi a kulombseg ?)
Es miben veheto eszre a teljesitmeny javulas az NB orajel emelesenek hatasara ?
-
Alpi.
addikt
válasz
honda 1993 #43011 üzenetére
Pedig Amd-nek ez a lelke.
-
honda 1993
senior tag
Hali.
A processzor nb orajel emelese mit eredmenyez ?
Egyaltalan pontosan mi is az NB orajel ?A biosban kozvetlenul a processzor gyari 3.3ghz-es erteke alatt van egy masik 2.000 mhz-es ertek ( ez az nb orajel)
De errol ezidaig nem is nagyon hallottam semmit.
-
smekone
tag
Aventyr: Fú úgy már rég próbáltam de azt hiszem úgy tudom húzni, viszont régen 4 magosként is tudtam ...
beneboy:Stabilnak stabil mert így használom már régóta csak nem reagál a szorzóemelésre se a csökkentésre
-
beneboy
tag
válasz
smekone #43007 üzenetére
Helló!
Én ez a link alapján álltam neki ugyanennek a provinak a tuningolásához.
Illetve van itt egy másik írás, direkt ehhez a procihoz.
4 maggal stabil? (prime 95 In-place large FFTs teszt 2 órán keresztül)
Ha ez megvan és stabil, feszültség emelés nélkül meddig jutsz el csak szorzó emeléssel? -
smekone
tag
Srácok egyszerűen nem jutok megoldásra van egy amd phenom II x4 b55 procim egy asrock 960gm fm3 alaplapban ha jól tudom és csak 2500MHz-én megy már mindent kipróbáltam bios frissítés fesz emelés de nem csak emelni nen tudom de csökkenteni sem egyszerűen nem reagál ha állítom :/
-
zs-mate
tag
Sziasztok,
Összeállítgattam magamnak az alábbi konfigot, de még minden alapbeállításon van. Nem szeretnék átesni a ló túloldalára, de tudnátok segíteni abban hogy-mit állítskj biosban egy alap tuninghoz, semmi őrültség
M5A97 R2.0
FX-6200
2x4gb kingston 1600mhz cl9
HD 7770 1gb occorsair vs 450
hűtés: északi déli hídon 1-1 3cm, elöl hátul 12-12cm, oldalában 3x9cm, proci hűtő asus silent knight II+zalman ventiszabályzó
A hűtéssel úgy érzem nem lesz gond, ha segítenétek a tuningban nagyon megköszönném
-
prezzo
csendes tag
Üdv az URAKNAK!
Kéne egy kis HELP!
Gépem:
Asrock G41M VS3 R2.0
Q9300 4x2500Ghz FSB 1333
DDR3 1x2GB-1x4GB össz 6GB 1333MHZ
Táp LC Power 650W
VGA 9800GTIgazából az a problémám hogy ez a lap kezeli az 1333-at mindenből,és mindenből az van benne,de csak 1066-ig tudom a frekvenciát állítani ez miért van?
Ha húzom a procit pl beállítom hogy 1066-elkezdem húzni 1330-ig a proci órajelét,de akkor letilt a BIOS,és nem azzal a beállításokkal működik!
HELP-HELP
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Everest / AIDA64 topik
- Elder Scrolls IV - Oblivion - Olvasd el az összefoglalót, mielőtt írsz!
- Motoros topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Xbox Series X|S
- Kerékpárosok, bringások ide!
- PlayStation 5
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- iPhone-t használók OFF topikja
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! AMD FX-8320 8 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i7-13700KF - 16-Core 3.4GHz LGA1700 Box
- Core i5 12500 (50e) + Core i9 12900 (88e)- 3 hó gari - hűtő nélkül
- Ryzen 5 5600G + Cooler Master Hyper hűtőborda / G.Skill AEGIS CL16 DDR4 3200MHz
- ELKELT! FOXRA VÁR!!Intel i5 10400F 2,9Ghz LGA1200 GARANCIA
- Csere-Beszámítás! RTX Gamer Számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R7 7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2080 8GB Fractal Design Define R5 FSP 750W
- BESZÁMÍTÁS! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! MSI Z690 i7 12700K 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Phanteks P600S Cooler Master 750W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest