- E-book olvasók
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen notebookot vegyek?
- ZIDOO médialejátszók
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
Martin97
aktív tag
válasz
zgyorik #41895 üzenetére
Biosba lépj be ott emeld meg a processzor szorzóját. A feszültségeket állítsd manualra hogy ne feszelje túl a procidat a lap. Ha az órajelemelés után instabil lesz emeld a cpu feszültségét egy kicsit. Apróbb lépésenként haladj. Fontos, hogy a processzorod hőmérséklete ne nagyon menjen 65-70 fok fölé.
-
törölt tag
Help!
egy asrock conroe 1333-d667-ben akarok húzni egy e8200-at, de ha akár 1mhz-el többet adok meg neki, reseteli magát!
speedstep ki van kapcsolva -
Martin97
aktív tag
-
Hauptmann
veterán
A 41867-re ötlet?
-
zgyorik
tag
Szép napot az Mestereknek.
Egy kis Tuningolásba szeretnék kérni segítséget.Lenne egy Asus M5A97 EVO R2.0 alaplap és benne egy AMD FX-8120 3.10GHz AM3+ proci és szeretném egy kicsit az alap 3.1-et felhúzni.sok mindent olvastam már róla de nem vagyok benne biztos meddig is húzhatom,hogy még stabil legyen.
Ilyeneket kikapcsoltam:
-AMD Turbo Core
-AMD Application Power Management
-Spread Spectrum"Load Line Calibration meg legyen Enabled-en, különben fel-fel rángatja a feszt 1.4V-okra"
A válaszokat előre is nagyon szépen köszönöm,
Gyári Hűtés van még csak rajta egyenlőre megy 4giga DDR3 1600-as RAM -
dugesz0302
csendes tag
válasz
Balathruin #41893 üzenetére
nafene, azért köszi :/
-
Balathruin
veterán
válasz
dugesz0302 #41892 üzenetére
Többet nem tudok segíteni, szoftveres húzáshoz nem értek.
-
dugesz0302
csendes tag
válasz
Balathruin #41891 üzenetére
A video kártyám egy gts540 szóval jelenleg nem azt kívánom húzni, talán egy rendes nem dual cpu hanem igazi dual core (abból is értelmesebb) kitudná hajtani de egy e2140 től nem várom
a procit kéne valahogy megoldani
vállalom a feszültséget, valami programot is találtam rá:
http://www13.plala.or.jp/setfsb/innen olvastam:
http://cputuning.uw.hu/Valami IC kódót kell kiválasztani de nem tudom hogy azt hol kell megnézni
valaki tudja esetleg hogy mi az az IC kód vagy hol keressem?
-
Balathruin
veterán
válasz
dugesz0302 #41889 üzenetére
Szoftveresen megpróbálhatod, de procit vagy ramot biztos nem állítgatnák úgy. A videokártya az amit (tudtommal) csak szoftveresen tudsz húzni, bár nekem az integráltat lehet biosban is állítani, de az FM2 az más tészta.
-
Martin97
aktív tag
válasz
Corsair90 #41887 üzenetére
Akkor szerintem manualban tuningolj. Csinálsz egy-két képet manualban hogy tudjam hogy milyen beállításokat tudsz változtatni, elsősorban a ramokra lennék kiváncsi meg a feszültségekre, és a ramod pontos típusára. Ha jó hűtőd van, meg ha tudod feszelni +0,1-0,2 (max 1,4 voltig) voltal a procit akkor menni fog 3 Ghz fölé.
Nem biztos hogy mindenképpen kellett volna bele új ram a tuning miatt. Az én legalapabb ddr2-es 667 mhz-es kingmax ramom +0,2 voltal 800 mhz-en megy stabilan, a proci meg 50% tuningal (e7200) -
dugesz0302
csendes tag
ne adjuk fel gyerekek, én nem akarom.
D valahogy csak meg lehet oldani, szakmunkás módban 1 kalapáccsal vagy valhogy
-
Balathruin
veterán
válasz
dugesz0302 #41882 üzenetére
Jól sejtettem én is. Ez egy tök alap alaplap, semmit nem tud, max. meghajtani egy konfigot és kész. Tuning teljesen kilőve.
Az egyetlen gyorsítási mód az az, hogy másik procit raksz bele, de szerintem abból sem támogat túl sokat, meg az alapból pénzbe kerül, a tuning meg nem...
-
Corsair90
tag
válasz
Martin97 #41886 üzenetére
Tudom az fsb-t is változtatni egyesével, csak át kell állítanom ez esetben manualra.
A RAM órajelét is tudom állítani egyébként, de viszont a feszültségek terén nem sok lehetőséget kínál fel.
Elég nagy léptékekben engedne csak állítani.
Sejtettem hogy a memória is egy gyenge pont, még jó hogy vettem bele tegnap 2x2 Gb Kingston Hyperx-et 1066Hz-es, remélem úgy 3GHz felé sikerül beállítani a rendszert, hogy stabil legyen a rendszer, a segítségetekkel!
Sajna csak hétfőn tudom kipróbálni a RAM-al legkorábban, mert akkor jön meg. -
Martin97
aktív tag
válasz
Corsair90 #41884 üzenetére
Az fsb-t nem tudod 1-1 mhz-el emelni vagy csökkenteni? Csak előre beállított profilok vannak?
Igen sanszos, hogy nem bírják a ramjaid a 10% oc-t (az enyém is kb ennyinél akadt el). Próbáld meg a dram freqency-t manuálisra tenni és beállítani úgy, hogy az a lehető legközelebb legyen a ramjaid alapórajeléhez. Ha nem megy mert nem lehet állítani az fsb-dram arányt akkor adj egy kis feszt manuálisan a ramoknak +0,1 V. A feszeket rakd manuálisra és teszteld ki hogy milyen értékeken stabil a rendszer mert auton túlfeszeli az alkatrészeket a lap és az növeli a hőmérsékleteket.
A test, manual mód mi(ke)t enged állítani (2. kép)? -
dugesz0302
csendes tag
bios frissítésben lehet ilyen jellegű menü beépítés?
A másik hogy kell biost patchelni?
-
Corsair90
tag
válasz
RetepNyaraB #41881 üzenetére
-
Martin97
aktív tag
válasz
dugesz0302 #41882 üzenetére
Ezzel a lappal nem nagyon fogsz tudni tuningolni mert nem tudod állítani az fsb-t, ramok órajelét, stb.
Úgyhogy szerintem csak szoftveresen tudod befolyásolni az értékeket. Pedig ezek a procik tényleg elég jól pörögnek egy megfelelő lapban -
dugesz0302
csendes tag
na akkor, a fontosabbaknak ítélt dolgokról csináltam képet, gondolom az usb beállítások vagy a ide kábelre csatlakozott vinyo és dvd íro nem érdekel titeket
http://kepfeltoltes.hu/140404/IMG_20140404_173206_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/140404/IMG_20140404_173222_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/140404/IMG_20140404_173236_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/140404/IMG_20140404_173250_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/140404/IMG_20140404_173259_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/140404/IMG_20140404_173314_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/140404/IMG_20140404_173322_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/140404/IMG_20140404_173331_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/140404/IMG_20140404_173341_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/140404/IMG_20140404_173348_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/140404/IMG_20140404_173400_www.kepfeltoltes.hu_.jpgremélem elég információt tudtam nyújtani
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
dugesz0302 #41879 üzenetére
Az az alaplap kb annyit tud, mint egy laptop. Tehát semmit.
De ha lefényképezed a biost akkor esetleg többet tudunk mondani.(#41876) Corsair90@ sztem tökvilágosan fogalmaztam. Kérünk Bios képet.
-
Martin97
aktív tag
válasz
dugesz0302 #41879 üzenetére
Tisztelt dugesz0302!
Ha biosban nincs semmilyen állítási lehetőség akkor csak szoftveresen tudod állítani az órajelet (setfsb), de ez az út nem javalott (mert ha jól tudom nem tudsz feszt emelni, ramokat finomhangolni, és a pci órajelet sem tudod fixálni, de ez nem biztos).
-
dugesz0302
csendes tag
az enyémet akkor sehogy nem lehet megoldani?
-
Corsair90
tag
válasz
RetepNyaraB #41871 üzenetére
Köszönöm, kicsit jobban körülnéztem és meg lett a manuális fsb állítás is.
Próbáltam 400x8-ban és 5 perc után kék halálozott.
Most a szorzó Auto-n van, valamint az fsb állítás Overclock 10% és mellette minden feszültség auto-n. Így 2.66GHz helyett 2.93GHz az órajel.
Melyik értéket mire próbáljam, illetve hogyan állítsam be a rendszert?
Szeretném azért ha 3- 3.2 GHz-en stabilan működne. -
Balathruin
veterán
válasz
dugesz0302 #41874 üzenetére
Ha 4 giga ramod van, akkor 64 bites oprendszer kell mellé. Számítógép tulajdonságainál kiírja, hogy 32 vagy 64. Ha 32, akkor azért nincs meg a teljes ramod.
Mást most nem tudok segíteni, nem tudom miért szoktak eltüntetni húzási lehetőségeket biosból, nálam eddig mindig ott volt a helyén. Elképzelhető, hogy a lap nem támogatja. -
dugesz0302
csendes tag
lehet rossz topicban házaltam vele ezért átmásolom ide a dolgokat amit eddig írtam a másikba
bocsi ha wall text
poszt1:
Hali mindenki.
Nem találtam rá megfelelő topicot és nem találtam az új topic létrehozása gombot szóval ide hányom a "hülyeségem".
Eddig a problémámmal sok forumot megjártam (inkább népszerűt mint sem hozzáértőt) de ideje az okosokhoz fordulnom (remélem itt lesznek).
Aida64-ből kép:
http://kepfeltoltes.hu/140329/pc_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Úgy hallottam ez a fajta proci nagyon boost baráti, szóval bírja a terhelést (hallottam pletykákat 3ghz-ről bár azt hülyeségnek tartom, megelégednék 2,2-2,4 el is. ) Hogyan mivel tudnék némi pluszt kicsikarni a kicsikéből? (milyen értékekkel futna jobban a proci etc, hűtés táp bírná)
A másik hogy 2x2 giga ram van benne de kb 700 mb hiányzik, nem számolja/használja (vagy használja csak nem tudom mire) hova lett az, hogy tudom vissza szerezni? melyik sárkányt kell levernem érte?
Remélem tudtok segíteni, a kérésem hogy ha valaki van oly szives és segít akkor azt "tutorial for noob" verzióba tegyeA nagyonhoz képest én nagyon alaphangon értek hozzá (anno 2004 körül csináltam utoljára ilyet még 1 magos amd procival 1.4-ről 2,2-re de az más környezet volt)
poszt2:
A táp matricájáról nem bírtam leolvasni mekkora, nincs ráírva (valami lite on márka van csak meg pár kínai betű). A processzor hűtésért nem aggódom, frissen pasztázva és az előző proci hűtő lett rárakva (előző gép nyikhaj) (egy e6170 es volt asszem). az meg (elméletben) bírja
poszt3:
igazából ha megmondjátok hogy mit kell tennem/állítanom a nagyobb teljesítményért onnantól kezdve ki tudom tesztelni hogy mi az az érték amin még fut és mi az amin elkezd sípolni
poszt4:
találtam egy jó kis progit
http://www13.plala.or.jp/setfsb/
de valami gódot kell kiválasztani ami az alaplapra utal, de ezt a kódot hol tudom kinézni?bocsi :/ csak hát kéne kb 0,6-1 ghz +ba hogy a bf3-om mennyen akadásmentesen 64 fős multiban
(most csak 32 fősöket járhatok
)
edit: jut eszembe, elfelejtettem megemlíteni. A biosban ninc menüpont a processzor értékeinek állítására (se szorzó se feszültség etc) hogy lehet ezt előhozni?
-
zgyorik
tag
szép napot az Mestereknek.
Egy kis Tuningolásba szeretnék kérni segítséget.Lenne egy Asus M5A97 EVO R2.0 alaplap és benne egy AMD FX-8120 3.10GHz AM3+ proci és szeretném egy kicsit az alap 3.1-et felhúzni.sok mindent olvastam már róla de nem vagyok benne biztos meddig is húzhatom,hogy még stabil legyen.
Ilyeneket kikapcsoltam:
-AMD Turbo Core
-AMD Application Power Management
-Spread Spectrum"Load Line Calibration meg legyen Enabled-en, különben fel-fel rángatja a feszt 1.4V-okra"
A válaszokat előre is nagyon szépen köszönöm,
Gyári Hűtés van még csak rajta egyenlőre megy 4giga DDR3 1600-as RAM -
daruu
tag
Helló!
Van egy intel E8400 + asus p5k, több forumon is néztem hogy a CPU ratiot 0.90 ra állítják. Gondolom valami én csinálok rosszul de én nem tudok pontot rakni és így nem is tudom beállítani ezt az értéketpls help
-
Corsair90
tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.
Van egy Q8400 cpu-m, Asus P5KPL-AM-EPU lappal.
Szerettem volna húzni a BIOS-ban, de látszólag csak egy állítási lehetőség van, a szorzó, de ezt is csak 6 és 8 közötti értékig ajánlja fel.
Ezt a leírást írja kia szorzó állító felületen:
Sets the ratio between CPU core Clock and the FSB Frequency.
Note. If an invalid ratio is set in CMOS then actual and setpoint values may differ.Alaplapon csinálnom kell valamit hogy szorzózár mentes legyen, vagy le van tiltva valahol valami, esetleg ennyi lehetőséget kínál az alaplapom?
Előre is köszönöm! -
spety87
csendes tag
Hello!
Segítség kellene a proci tuningba! 3,82 Ghz-ig tudtam csak húzni, e fölött a windows tölt de sajnos az asztal már nem tölt be. Számos lehetőség van a biosba a húzásra! Feszültségeket nem állítottam, a ramokat sem piszkáltam, szimplán az fsb húztam feljebb! Így a proci 3,82 Ghz megy, a Ramok pedig 1587Mhzen
a konfigom a következő:
• Gigabyte GA-F2A85X-D3H alaplap
• AMD Athlon II X4 750K processzor
• Corsair Vengeance 2x4GB DDR3 1600MHz KIT
• Sapphire HD 7790 dual-x oc 1GB DDR5
• Cooler Master Hyper tx3 evo
• Cooler Master 600W Thunder RS600 -
Balazs9011
csendes tag
Sziasztok. Olvastam a topic elején lévő írást és az lenne a kérdésem, hogy kb. mekkora értékeket állíthatok be valamint, hogy még valamiket esetleg be/ki kell kapcsolni. Asus M5A97 Pro alaplap, AMD FX 8350 Black processzor, Cooler Master HB6 hűtőm van.
-
Hauptmann
veterán
Nemrég kértem tanácsot az I7 860 húzására egy Asus P7H55 lapban (a ramok típusa Kingston HyperX 4096MB DDR3 1600MHz CL9 XMP Grey). Jelenleg így állok a helyzettel, egyelőre úgy néz ki, hogy stabil a rendszer.
A feszültségek rendben vannak? Ha tovább zeretném mé húzni a processzort, miekkora többletfeszültségeket adjak neki:
-
-
daara
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #41861 üzenetére
Laptopon miert nem lehet
-
daara
aktív tag
ezzel rendelkezem mit tundék kihozni belőle?
-
robikaa99
csendes tag
válasz
G4bi89 #41856 üzenetére
Az mitől van, hogy most visszavettem mindent ugy ahogy eredeti állapotában volt, de még mindig ugrál a core voltage 1.4 ről 1.2 re és a mhz pedig 2700ről 2000, vagy 900mhz re...cpu-z programmal nézem, lehet h ezzel van vmi gond? játékokat viszi meg nem lassú..ja és rosszul irtam a proci tipust nem 455 hanem 425.
-
robikaa99
csendes tag
válasz
Balathruin #41853 üzenetére
Ajjj egy daraig stabil utána lemegy 1.12v re és 950mhzre miko meg bekapcsolom akkor egy 10 másodpercig minden fasza..
ezt is sokáig kell tesztelni hogy tényleg jó legyen
-
robikaa99
csendes tag
válasz
Balathruin #41850 üzenetére
Na és akkor melyikre küldjek rá 1.4-et?
-
vaakuum
addikt
Help pls!
[I5-3570K]
Csak a szorzót tettem fel 40-re. 42-n már nem stabil.A feszültségeknél melyik mit jelent? Melyiket meddig szabad emelni, ha többet akarok kipréselni belőle, de nem akarom a proci élettartamát rövidíteni???
-
robikaa99
csendes tag
válasz
Balathruin #41846 üzenetére
Megnéztem:
CPU PLL voltage: 2.5
DRAM voltage : 1.5
DDR VTT voltage: 0.75
NB voltage: 1.12
SB/HT vol: 1.24
NB PICe vol: 1.8
a sima cpu vol re meg nem tudom h rá kéne e rakni +0.25 vagy többet vagy levenni... -
NFree
addikt
válasz
robikaa99 #41843 üzenetére
Autón ne hagyd a cpu core volt-ot negyogy megtréfáljon, tessék beállítani kézzel az optimális feszt.
Tessék kicsit érdeklődni a proci topikjában , hogy mennyi az adható max fesz 24/7 re.
És utánna tessék alapra beállítani, és ha kel akkor adni rá keveset mindíg amíg el nem éred meg nem találod azt a feszt ahol stabil a masina.
Ha ez megvan s esetleg van rá lehetőség kezdhetetd az energiatakarékos ficsőröket is belőni.(#41834) RetepNyaraB
Igen ezeket a dolgokat is kell piszkálni , csak nekem, hogy 1 helyen vanak, s van közte vagy 4 db c-s , ugye gyors kilövöm mindet de még soha nem néztem , hogy mik is azok pontosan, a lényeg , hogy ne ugráljon a freki ha én nem akarom.pedig régebben ki kapcsolgattam olyasmit is amit írsz emlékszem rá de olyan az agyam mint a szita sajnos.
-
robikaa99
csendes tag
válasz
robikaa99 #41842 üzenetére
Na most már a gép hivatlosan athlon 2 x4 b25 nek ismeri fel
3159mhz en 54 fok ig ment fel túlhajtás teszten de majd még rakok rá kicsit, megnézem a 3,4 ghz-et.
Volt nem kellett állítani auton hagytam és ugy jó volt
Egy darabig nézegettem a biost azt sem tudtam hogy kezdjem el. de csak rájöttem végül..köszi a segítséget.
-
robikaa99
csendes tag
Sziasztok, énis újonc vagyok, én egy amd athlon 2 x3 455-nek szeretném feloldani a negyedik magját, illetve 3,5ghz ig felhúzni. Onnantól hogy belépek a biosba miket vegyek fel, vagy le hogy működjön?
lap: gigabyte 790xt usb3
memoria: 2x2 gb ddr3 1333
vga: gigabyte gt 640 2 gb vga
mugen 2 proci hűtés
illetve procihoz milyen programot szedjek le amivel lehet figyelni?
Válaszokat előre köszönöm, piros pontot adok annak aki segít. -
hadogabi1
senior tag
válasz
RetepNyaraB #41836 üzenetére
Rendben hétvégén több időm lesz rá. Melo után valahogy nincs erőm már tesztelgetni
-
hadogabi1
senior tag
A játéknál már külföldi fórumokon is utánanéztem sehol nem találtam ehhez utaló jelet. Csak fifa-nal csinálja és csak ha húzva van a proci. Alapon sosem lép ki fifa-bol sem.
-
RetepNyaraB
veterán
Dehogynem veszi vissza, csak idle nem kapcsolgatja össze-vissza a magokat a win.
Ha a speedstep, a virtualization es a spread spectrum ki van kapcsolva, akkor fog (elvileg) maxon pörögni, aminek az egvilagon semmi ertelme sincsen.Hadogabi1@ Ra kene keresned a problemara, hatha ismert bug a jatekkal/Win8-cal. Sok jatek randan viselkedik ilyen-olyan környezetben. De ezzel ne mast dolgoztass
Nem hinnem, hogy ennek a tuninghoz köze van, ha mas rendben fut, hiba nelkül. Illetve visszaallitasz mindent alapra, bios resettel egyetemben es ugy is kiprobalod. Ha akkor nem jelentkezik a gond, akkor megis gazos az oc -
NFree
addikt
válasz
Balathruin #41828 üzenetére
Olyan , hogy nem bírja a tuningot a játék , nincs. Olyan részét terheli a rendszernek ami nem stabil, ezért kell töbféle módon tesztelni a stabilitást, nekem soha nem volt gondom tuningal , ha rendesen leteszteltem az adott konfigot.
(#41829) hadogabi1
Biztos van megoldás a gondra , de sajnos , ivy bridge-hez nem értek.
Nagyon szépen megkérve keresd meg őt [kat777] de mielőtt őt megkérdeznéd , látogass el a procid topikjába, ott biztos kapsz már konkrétabb beállításokat teszteket miként futasd, hogy mi lehet a baj.Linx hogy futott pl? a használható teljes memóriát ráküldted? Esteleg nézd meg prime-al is , mind a 3 féle tesztet legalább 2 ó-ig futtasd, ha ezek megvannak és nem hibázik akkor már 95% ban stabil gépet kapsz ami nem szabad , hogy hanyatt dobja magát a játéktól.
Esetleg látogasd meg a játék topikját , hogy tuningolt konfiggal volt-e valakinek problémája a játékkal.
-
hadogabi1
senior tag
válasz
Balathruin #41828 üzenetére
Én már arra is gondoltam hogy eladom az alaplapot és veszek vmi tuningosabbat extreme 3-4-6 vagy vga csere de mielőtt bármit is beruháznék előtte biztosra szeretnék menni. Mondjuk a vga-t ki tudnám próbálni sima procissal hogy úgy is kifagy-e.
-
hadogabi1
senior tag
Sziasztok.
Egy kis segítséget kérnék.
RetepNyaraB kollega már megpróbált segíteni privátban de több szem többet lát alapon leírom ide is a problémámat.
Hardver. i5-2500k, Asrock z77 pro4 lap, thermalrigh macho rev-b 1kg-s hűtő, corsair cl9 1600 1.5 -ös ram, fsp 85+ 700w táp, gigabyte hd 6970 oc2 vga.
A problémám a következő. Húzva volt a procim 4.2-re nem nagy húzás ezzel a hűtővel lynx alatt prime alatt sem ment fel 75 fok fölé. Ment is minden egészen addig amíg ki nem jött a fifa 14. A 13-al nem játszottam. Megvettem boltba indítás win8.1 és most vettem észre kb 1 hónapja indításnál mintha nyomnék 1 reset-et kb. Leáll az egész gép majd magától újraindul kb 10 másodperc múlva. Ha nem indul el tápkábel kihúz bedug megy kész. Ezt 10 fifa indításból 8 x eljátsza. Gondoltam vmi driver szar stb. Win8.1 újrarak ugyanaz a gond. Visszavettem a bios-t sima alap beállításokra. Fifa azóta 100 indításból 100 hiba nélkül. Előtte toltam cod összes bf3-4, crysis összes meg kb kocsisokon át mindent ami érdekelt. Full hd-ba toltam mindent szóval volt terhelve a proci is bőven.A fifa indításánál még egy ami fura hogy indulásnál elkezd nagyon fura ciripelő hangot adni valami vagy a vga vagy a procihűtő vagy nemtudom. De nem a hangszóróból jön.
A bios t alapon lefotózgattam.
Bios 1 oldala ugye cpu és bios azonosító stb.
Bios2 ez a tuning oldala
Bios3 szintén tuning
Bios 4 ez itt a tuning résznél a feszek..
Bios 5 így tudok offsetet állítani illetve load line-t. Hiába állítom be load line 100 %-ra elmentem újraindítom a gépet és alapból a bios ba belépek és 50 %-on van nem tudom miért lehet.
Illetve még ez van ami fontosabb lehet. C1-2-3 stb.
Bios 6
illetve a hűtés beállításai Bios7Amiket állítottam a kollega segítsége után:
c1 enabled a többi c3 - c6 - c package support disabledek.
ratio per core minden mag 42-re
spread spectrum, speedstep - enabled
turbo disabled
int pll disabled
a power limit primary secondary 500-ra
GT- disabled
ramoknál sima xmp1.2 profile kézivel beállítva az időzítések 9-9-9-24 a ramon lévő felirat szerint.
power save: disabled
cpu offset mode : -0,060 os lynx alatt tesztelve max fesz 1.26-1.27 körül van.
llc 100 -%-on okzva is 50-re rakja save után is nem tudom miért.
0-ra rakva megnő a fesz értékek lynx alatt
ram fix 1.5 v
pch - vccsa auton hagyva.Nem volt gond egy gammel sem így tesztprogikkal sem kivéve a fifa 14. Mindig indításnál fagy ki az intro után pár másodperccel azonban ha továbbjut a menüig akkor onnantól már jó. Arra gondoltam hogy visszaveszi a proci feszét az intro alatt majd megint feltoltja majd vissza és ott akadhat ki valahogy.
Budapest IV. ker újpest metrónál lakom. Természetesen ha valaki akár hétvégén aki jobban ért hozzá és áldoz az idejéből egy kicsit azt meg tudom kínálni pár söröcskével
De remélem tudtok itt fórumon is segíteni.
A tuning oka. Hiába van 15k-s hűtőm k-s procim ha nem tudom kihasználni. Azt pedig nem akarom hogy ha fifázni akarok akkor mindig újra kelljen lőnöm a gép bios beállításait. Persze el lehet menteni több profilt de akkor is.
Köszönöm szépen előre is a segítséget aki tud segíteni.
-
-
NFree
addikt
válasz
jkrisz94 #41822 üzenetére
Nos ha prime-ot futtatsz nem mind1 mennyi ideig , prime, nak kell legalább 2-3 ó futás.
Ezért ajánlottam az intel burn-t vagy linx-et legalább 10 körös teszt , és a lehető legmagasabb (legtöbb) memória használat mellett.
És momitrorzni a hőfokot mert ezek a progik igazán befűtenek, ha hibázik akkor kell emelni egy kis feszt v-hol.
Most mennem kell , sír a gyermek. -
jkrisz94
csendes tag
Nos most 3ghz-en fut a proci látszólag hibátlan.45-50fok a hőmérséklete,prime95 is futott , jatszottam is elég sokat próbáltam hajtani amennyire lehet stabilnak tűnik a rendszer, de mégse vagyis nem tudom próbáltam új játékot telepíteni és érdekes de a telepítő nem futott le kidob telepítő mükődése leállt problémával , ilyet még nem tapasztaltam ez előtt , létezhet hogy a tuning miatt van ?
O többször is próbáltam a telepítőt és nem mindig más százaléknál hagyja abba,érdekes 2 blackboxos játéknál csinálja most amit így kitudtam próbálni,
reload-es viszont gond nélkül felment , ilyet tuning előtt sose csinált -
NFree
addikt
válasz
G4bi89 #41817 üzenetére
Megtaláltam asszem ez volt az én régi beállításom a procival s lappal [link]
De egyébként szerintem itt z első hsz-ben minden benne van [link]
A cpu _z meg azért ír kevesebbet mert elég rendesen droppol a lap nem bírja a beállítot feszt hozni, van némi feszültség esés , terhelés alatt még nagyob a fesz ingadozás.
(#41814) Nirvanus
Ha nincs tuning és lap támogatja a procit akkor mindenképp rakhatsz bele, de nem vagyok benne biztos , hogy a lapod támogatja a xeon procit, a lapon a vrm-et ne félsd ha nincs tuning és szelőzés is van simán bírnia kell. -
NFree
addikt
válasz
G4bi89 #41817 üzenetére
Lehet egy pár dolgot ki kellene kapcsolni de már nem emlékszem miket.
Nos a ramod 800as lehet kevés neki az 1,8v annak sem ártana több ha nem tudod visszaosztani hogy nagyjából 800Mhz en ketyegjen.
ezenkívül emelhetsz kicsit a cpu vcore voltage-on max 1.4v
333As fsb felett adhatsz kicsit a fsb termination voltage-nak max az is 1.4v de ne ennyi legyen az első érték kisseb lptékben állísd ugyan így a cpu feszt is.
a ramnak tolhatsz 2v ot is szerintem annyi a gyári fesz amin megy s elvileg olyan 880-900mhz ig szokták is bírni a tempót, ha nem akkor az időzítéseket be kellene állítani cl 5 re azaz 5-5-5-15 re kézzel manuálisan. akkor talán megy majd feljebb is ha nem lehet jobban visszaosztani a ramot.
Ha jol emlékszem olyan 370 fsb-ig bírják ezek a procik ebben a lapban, ha hazamegyek ránézek , mert volt pont ilyen konfigom nekem is .
S talán van még pár képem.
tesztelj intel burn tesztel , a lehetőleg adható max memóriát állísd be rajta , ha a hőfokok , nem haladják meg a 80c-t és stabil a gép akkor maradhat a beállítás. 80 fölé ne engedd a procit .ami annyit jelent ha netán stabil , hogy visszáb veszed a tempót + a feszt is kicsit. -
G4bi89
senior tag
Hellosztok
Abszolút kezdő vagyok tuning terén, de tegnap óta aktívan olvasom a dolgokat a topikban meg az első hsz-t is megvolt természetesen.Szóval adott egy régi Asus P5B , Core2 duo E6300 amit sikerült 1,86 -ról 2,24Ghz-re (FSB 7x320) felhúzni így stabil a gép. A hőfokok is alapállapotban Alaplap: 38℃, CPU: 49℃, Core1: 54℃, Core2: 52℃,
Feljebb már nem volt annyira stabil de lehet valamit én nem állítok be jól.
Dram Frequency: 833Mhz
PCIe Frequency: 100
PCI clock synchronization: 33,33Mhz
Spread Spectrum: Auto
Memory Voltage: 1.80V
CPU Vcore Voltage: 1.3000V (CPU-Z 1.248 -at ír)
FSB Termination Voltage: 1.300V
Itt kell valamit "piszkálni" ?Ja igen a ramok 2x1GB GeIL CL4-4-4DDR2-800
-
Hauptmann
veterán
41803-ra nincs ötlet? Pl. a ramoknak mennyi túlfeszt érdemes adni?
-
javie
csendes tag
Sziasztok! A segítségeteket kérném
Teljesen kezdő vagyok proci tuningban, de a biosban való turkálás nem áll tőlem messze. Elkezdtem olvasgatni már egy-egy tuningal kapcsolatos, főként angol cikkeket, de teljesen személyre szabott ajánlásokat nem kaptam a rendszerem "határaihoz" és abban sem vagyok biztos, miket kell lépésről lépésre átírni, hogy minden műküdjön
Amit szeretnék húzni az egy i3770k jelenleg stock 3.5en, 16gb vengance 1600mhz ramokkal, egy asus z77 sabertooth-on, a procin egy Corsair H100i víz üzemel, korlátaim nem határtalanok, de úgy gondolom elég tágasak. Megpróbálnék egy 4.5et kezdésnek, viszont bios-ban valamiért a multiplier-t nem tudom állítani, csak előre beállított speed-eket tudok berakni, viszont valamiért még azt sem hajlandó átállítani (tehát mióta nállam van a proci, csak 3.5et ment) azt sem tudom mennyi feszültség kéne egy 4.5es órajelnek, gondolom ezt sem ártana tudnomVálaszokat előre köszönöm!
-
Nirvanus
aktív tag
Hali!
Amik vannak: EP45-DS3 / C2D E8400 / OCZ Reaper HPC 4*1GB DDR2-1200 / HD4850 / kékvihar kettő 500W
Ami lesz: Intel Xeon (4mag, 1333/1600FSB, 45nm, ~80W, 12MB L2, 3Ghz+)A kérdésem nem igazán tuning-, sokkal inkább stabilitás ügyben lenne helytálló, de azt hiszem, hogy ahhoz is jól értenek errefelé. Szóval merjek-e 1600FSB-s Xeon-t pattintani a P45-be? A lap elvileg bírná (a tuning eszembe sem jutott), DE! Féltem a VRM-et és az egész vezérlést - azt persze tudom, hogy fel kell padozni, biztos, ami ziher -, hiába fújja pont rá a cúgot a hűtőm. Az FSB most is 400 a jelenlegi procin, de ez még nem Harpertown ugye. A memória is kérdéses lesz: most betonstabil cl4 960Mhz-en. Agycsere után maradhat-e a mostani beállítás? Mármint a cl4. Így is alig mertem 2.1V-ot adni nekik, holott rájuk van írva, hogy onnantól ébredeznek, de ugye a foglalatok sem tartanának örökké egy huzamosabb 2.4V-tal. Előre is köszönöm.
-
jkrisz94
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #41811 üzenetére
érdekes eddig nem csinált sosem ilyet biztos hogy a tuning az oka mert most alapon megy tökéletesen és eddig is ment
-
NFree
addikt
válasz
jkrisz94 #41806 üzenetére
Elvileg az fsb core-t kell növeld azzal együtt , menni fog feljebb a cpu , és a ram freki is.
Jó lenne tudni mien tipus a memcsid , hogy meddig engedjük, s mennyi feszt kapjon az is legyen akkor beállítva. kézzel .
A proci feszt ne emelj egyenlőre, ahogy nézem az alaphoz hozzá adni vagy elvenni lehet gondolom azért ír 0.000v ot.
Csinálj légyszi majd cpu_z ablakot a memóriárol is .
Nos akkor elkezded emelni az fsb-t. semmi lyen feszhez nem nyúlsz.
Arra figyelj , hogy a ram nagyjából a normál értéken menjen (mhz)
Ezt gondolom a cpu freki alatt tudod rögtön állítani.
Es tesztelsz a fent leírt progikkal , legyen mondjuk intel burn. közbe monitorozd a hőfokot core tempel max 80 fokig mehetünk fölé nem.
Ha netán odájig jutsz , hogy a tesztek nem futnak le vagy kékhalálozik akkor emelsz kicsit a cpu voltage-on . nos ha netán úg yvan , hogy hozzáad, vagy elvesz és nem lehet beállítani mondjuk kézzel a feszt . akkor az 1.28v hoz számolj hozzá amennyi kell.
Legyen az első lépcső 1.3v amihez akkor +0.02v kell de ez lehet semmi, akkor adsz neki 1.35v ot az meg +0.07v lessz. és így tovább , max 1.4v ig vagy amig el nem éred a 80 fokot.
Most nem tudom , hogy a memória tényleg 666mhz megy vagy nem, vagy ezt is át kell valahogy számolni amit jelenleg nem tudom akkor mien arányba van azért kellene cpu z ablak a memóriáról is. nem tudom lehet a stabilitás érdekébe 333mhz es fsb felett, már emelni kell majd az Nb feszt is , de csak nagyon kicsit. max 1.35v
jelenleg 266Mhz es fsb vel megy a lap ahogy látom.Próbálkoz jöhetnek az infók , már rég nem foglakoztam lga 775-tel s ott is csak asus meg gigabyte- on volt.
-
Hauptmann
veterán
Sziasztok,
Tudom, hogy nem mai darab, de nincs valakinek konkrét bios beállítása Asus P7H55 és i7 860 összeállításhoz? Kezdésnek mwgpróbálnám úgy 3,2 GHz környékére húzni. Ami még fontos lehet, az a ram típusa, Kingston HyperX 4096MB DDR3 1600MHz CL9 XMP Grey KIT, KHX1600C9D3X2K2/4GX. A hűtő pedig egy Scythe Mugen.
-
NFree
addikt
válasz
jkrisz94 #41801 üzenetére
Szia az hogy alapon 40 fok az még nem jelenti azt , hogy nem lessz gond. A q6600-ok elég melegedős , és fesz igényes procik.
Namost stabilitást tesztelj :Intel burn, linx, vagy prime-al.
A tuning meg aból álna , hogy megemeled az fsb-t a ramot meg visszaosztod, hogy nem menjen jobban mint a gyári érék.
Az legtöbb álítható feszt , tedd normálra, vagy állísd be kézzel a gyári értéket, és akkor kezdheted a tuningot.
Esetleg leírhatod , hogy mi van a lapod biosába vagy csinálhatsz képeket akkor kicsit részletesebben megpróbálom elmondani mit merre állíts.
Cpu vcore max 1.5v mehet neki. de ez a maximum ne ennyi vel kezdj.
Elősször azt is tedd normálra , vagy ha raksz be egy core tempes képet megmondom mennyi a vid. -
jkrisz94
csendes tag
Üdv! adott egy q6600-as proci 2.4ghzen alapon járatva , szeretném 3ghz-re húzni stabilan, Tudnátok nekem segíteni?Az alaplapom nem egy tuning:msi p6n sli platinum :proci alapon olyan 40fok körül-alatt van szóval a hűtéssel nem lesz gond, válaszotokat előre is köszönöm, írtam egy másik topicba is nem tudom hol kapok választ előbb:S
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- E-book olvasók
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Xbox tulajok OFF topicja
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo Thinkpad T14 üzleti i5-10310u 10th gen. 8-24Gb RAM 256GB-1TB SSD gar.
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Mini PC, tiny PC HP ProDesk 600 G2 i5-6500T, Fujitsu Esprimo i5-7500T
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Pro Max - White Titanium - Használt, karcmentes
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest