Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
LacHUNt3r #40599 üzenetére
Először is kérdem én egy "családnak" neked, hova ekkora teljesítmény hogy 4.5-4.7Ghz-en járassátok a processzort? ( Gondolom nem játékra megy a teljesítmény. )
2. Tisztában vagy vele hogy ez egy Haswell, és jobban melegszik mint az elődjei az Ivy processzorok.
3. Prime az nagyon érzékeny program, helyette használjátok az IBT ( Intel Burn Test ) programot, és rakjátok a Stress Levelt Very High. Ha itt végig fut a 10 kör, akkor semmi ok nem lesz az aggodalomra. Hőfokokat Core Temp / Real Temp 3.7 programmal figyelhetitek.
Becslésem szerint 4.5Ghz-es órajelhez 1.2V-nak elégnek kell lennie. 4.7Ghz olyan 1.22V
De ha nagyon nem tuningoltatok még processzort, akkor előbb fórumokon olvasgassatok utána, hogy Offset módba mennyi az a bizonyos + feszültség, illetve LLC milyen lvl szinten legyen, és ez alapján beállítani a megfelelő feszültséget.
Mivel Tuning alaplapotok van, így sok féle beállítási lehetőség van. Célszerű Offsetben használni, és nem Fix Vcore feszültséget megadni, mert Idle állapotban felesleges ha max feszültségen megy.
De úgy is megtapasztaljátok hogy a ti CPU-tok mennyit bír milyen feszültségen, lehet hogy kifogtatok egy jót, de az is lehet hogy nem. Úgyhogy CPU, és lap függő hogy mit tudtok belőle kihozni. -
LacHUNt3r
tag
Sziasztok!
A mai nap folyamán szert tett a család egy új gép konfigurációra, amelyet összeszerelt állapotban hoztunk haza az üzletből, egyelőre minden frappánsan működik (nincs hiba az összeszerelésben), viszont néhány akadályba ütköztünk.
Igen csak felső kategóriás gépnek mondható így elöljáróban, azonban szeretnénk a processzor órajelét 3.5 ghz-ről 4.5 - 4.7 ghz-re emelni (lehetőleg inkább 4.7), és némi akadályba ütköztünk, ugyan is számtalan helyen utána olvastunk, többek közt itt a prohardveren is állítottunk a biosban egy cikk szerint, amelyben a ph csapata tesztelte az alaplapot, de alig-alig sikerült stabilnak mondhatóan beállítani, az ehhez az állapothoz legközelebbi beállítás is csupán 4.5 ghz-ig ment el, aztán a prime-ban 4 perc után megállt a gép.Íme tehát a gépben érintett két kulcs eszköz:
ASUS Z87-A
Intel Core i7-4770K 8M CacheAz alkatrészek, amelyeket össze kellene hangolni tehát ezek lennének, továbbá esetleg ha szükséges hozzá, a ram típusa Kingston HyperX 2x8GB DDR3 1600MHz KHX16C10B1BK2/16X .
Tudna segíteni valaki, hogy milyen beállításokat lenne szükséges elvégeznünk ahhoz, hogy akár stabil 4.7 ghz-es órajellel működhessen a gép? A gépben továbbá még egy Corsair CX500M (Moduláris) tápegység, és egy Noctua NHC14 proci hűtő van, úgy gondolom legfeljebb ezeket lenne szükséges még tudni hozzá, de biztos forrásokból úgy tudom, mindkettő bőven mind hűtéssel, mind feszültséggel el tudja látni a gépet (megannyi teszt olvasása is megerősíti ezt).Nagyon köszönöm előre is a készségességeteket!
Üdv,
Laci -
tevike
senior tag
válasz
tevike #40597 üzenetére
Annyit helyesbítenék, h kevesebb a hiba, mint az "msconfigos" beállítás és a "Volt" emelés előtt
Már pl a windows élmény index tesztet is engedte lenyomni, rendesen 6.3-s értékelésről 7.3-ra ugrott fel a proci pl.
Valami kis fortély még van, amivel stabilizálható az állapota? Vagy majd beleszokik a gép ?
Bár ! A Google Chrome pl rendszeresen Összeomlik!
És a youtube is fagyogat, illetve néha beszíneződik 1-1 betű pl....még sem lesz okés ez a 4 mag úgy hiszem
-
tevike
senior tag
válasz
#90933760 #40596 üzenetére
Hát hazaértem, meg csináltam mindent, feszültséget is emeltem a mag áram ellátása érdekében, de még mindig csinál hülyeségeket...
pl: Google chrome indításra összomlik, újra indítom betölti. Hardverapróra lépek, nem enged rálépni 1-2 ikonra, frissítem az oldalt, már ráenged. Gép leállításkor a windows képernyő előbb pár ponton színes csíkos volt, de windows közben mondjuk nem.
Benchmark tesztet lenyomtam egy programmal, a 4 maggal szépen végig is csinálta, de akkor sem stimmel ez valahogy
Van valami fix, jó teszt, amivel le tudom mérni, hogy hányadán áll a gép a 4 maggal így? Mert nem ismerem ezeket a tesztereket annyira
-
tevike
senior tag
válasz
#90933760 #40594 üzenetére
Várom már h hazatérjek, és kipróbáljam
Igen, amúgy én is azt tapasztaltam h eszi a procit azért a játék is, ami meglepő, nekem is VGA igényesként éltek a játékok, de 100%-n van h pörög sokszor a 2x3,1ghz-s 550-m. Remélem a 4 mag működik rendesen, és akkor letudtam a gép fejlesztés egy jó részét -
törölt tag
Azért nem unlock core a menüpont neve, mert volt valami balhé, hogy az AMDnek nem tetszett a magfeloldósdi érthető módon (vagy igen csak hát valamit tennie kellett a látszat érdekében) és ilyen trükkös menüpontok alá kellett rejteni. Egyébként Intelnél is voltak/vannak ilyenek a Prescott idejében a Thermal Monitoringgal lehetett variálni az alacsonyabb szorzó érdekében, de még a 775-nél is voltak ebből problémák. Lényegtelen.
Ha megvan a 4 mag és a Win is látja akkor jó vagy, adj neki feszt még és stabilizálódnia kell. Aztán ha stabil akkor béke, játszhatsz.
Egyébként meg kell a 4 mag, legtöbb játék már azért kihasználja, ha nem is lényegesen gyorsul tőle 3-hoz képest. Újabb játékok pedig már kihasználnak 8-at is. Csak mondjuk elég kevesen vannak azért.
Nem véletlenül kell letérni a sokmagosítás útvonaláról és az APU irányába terelődni, a sokmagosodás történet meghalt az asztali fronton ahogy annak idejében az órajeltornászás is. -
tevike
senior tag
válasz
Apollo_21 #40590 üzenetére
Tyű, na nekem ezek már kínaiak! Én örülök ha megértem az alapokat, és ha a biost frissítem már félistenként nézek magamra a tükörben!
Jó, hozzáteszem, nem munkám-hobbim a gépezés, csak fölös 1-2-3órámat töltöm heti 2-3x vele játékkalDe örülök, hogy egy ilyen szakértőbe botlottam, aki tudott segíteni,és hogy ilyen emberek vannak itt PH-n!
Ahogy lesz időm letesztelem amiket tanácsoltál ma! Szerintem még este bepróbálom este
-
Apollo_21
addikt
válasz
tevike #40589 üzenetére
Fm2+ az AMD legújabb proci foglalata..jobban mondva APU-jának...(APU=cpuba egy integrált vga).
És én ezen a vonalon akarok épp elindulni.....elöször egy kis x2 370K-s FM2 -es Athlon II-m lesz benne..de megteszi..aztán ha kiadják az új "APU"-kat is amik direkt +os laphoz készülnek jön azisDe arra várni kell.
1-2hét és telelesz a ph érdekes új alaplapok tesztjével/bemutatásával..de mégcsak most kezdenek el szállíngózni -
Apollo_21
addikt
válasz
tevike #40587 üzenetére
Proci a limitáló tényező a vga ellenében sajnos..4mag...ez megint csak "sajnos" mert alig van néhány játék ami kihasználja a 2-nél több magot...
De mondom 1hét és érkezik az Fm2+ os újdonság..majd az ide vonatkozó dolgokat megis osztom a topicjába..elvileg...első ízben veszem fm2+-ot..."még" nincs senkinek. Persze valszeg azért mert cirka 4napja láttam meg boltba az első lapot hozzá -
tevike
senior tag
válasz
Apollo_21 #40586 üzenetére
Na, igen, de Te gyanítom ki is használod, kihajtod, tesztelgeted, meg játszol eleget rajta (vagy munka). Nos én meg netezek és játszok, nem éri meg nekem feszegetni a határokat, a +2magnak azért játékok miatt örülnék, nem kellene jó ideig vennem a gépbe semmit akkor
-
Apollo_21
addikt
válasz
tevike #40585 üzenetére
Persze, melegedik mint az á...t..most 2 játékvizem van..épp egybe akarom kötni öket, már ami a 2db 120as radit érinti..ésakkor jólesz..de most 32fok...ami elég jó, 23fokos szobába..jól szellőzik a ház, elvan
Fesz épp 1.392V-1.4V kereken....épp gépcsere....1héten bellül. -
Apollo_21
addikt
-
tevike
senior tag
válasz
Apollo_21 #40578 üzenetére
Haha, rafinált módon a telómmal tegnap lefényképeztem már
Alaplap: Gigabyte MA790XT-UD4P
Bios: F8
Proci: AMD Phenom II X2 550 B.E 3.10GhzÉn alapvetően nem akartam húzni a procit 3.1 alapról feljebb, mert annyit nem dobna h megérezzem szerintem, viszont melegíteni végkép nem akarom, mert nyáron katlan a szobám
Elég lenne, ha csak a 4 mag stabilan menne.
Szóval Te azt mondod, h emeljem a feszültséget, és akkor eltűnne ez a pár kényelmetlen hülyesége ami minden bizonnyal a processzornak tudható be?U.i:
Az "Advanced Clock Calibration"-ba ha belépek, ott lehet az E.C. Fireware-t állítani meg hogy melyik mag legyen aktív! Csak h minden infó meglegyen -
pelda10
tag
MEgoldottam
-
pelda10
tag
Sziasztok!
Próbáltam,kicsit húzni a procit fsb emeléssel,de nem indul el a gép.
Elem nincs az alaplapomon hogy kivegyem,mit tehetek ilyenkor?
-
Apollo_21
addikt
válasz
tevike #40577 üzenetére
Képet otthonról küldhetnél ide a fórumba...de én megpróbálnám esetleg cpu feszt feljebb vinni 1.375re...
Az a proci a legtöbb esetben..ha jól értesültem...3.4-3.6ig simán feltehető..gondolom gyárin van a kis x2 550ed...Mert akkor 3.1..
Ha persze a fogyasztás nem zavar...akkor feltekerheted mondjuk az elöbb említett órajelek valamelyikére is...1.4el már bőven mennie kell.
És igen cpu fesz manual
Szal elsőnek megnézném teljesen gyári órajelen 4aktív maggal de 1.375ös cpu fesszel..ha úgy nem kezd el fura dolgokat csinálni örülhetsz..és futtathatsz pár teszt kört ibt-vel akár..vagy linX el...amivel épp gondolod, a legtutibb ha vmi játékot dobsz be mint tesztelés
Annál jobb nemlesz hiszen erre is használod
-
tevike
senior tag
válasz
Apollo_21 #40576 üzenetére
Huh! Köszönöm a kimerítő válaszadást!
Meg fogom csinálni amint hazaérek, mert most dolgozok!
De viszont mint írtam 4 maggal is elindult a gép, windowsba is látta a 4 magot, csináltam benchmark tesztet is 4 maggal, meg gpu z is látta rendesen.
Csak ami hiba volt: Google chrome fagyott, nem engedett legörgetni, a képernyő néha színes csíkot hagyott maga után lapfül váltáskor, illetve ilyen apróságok. Egyszóval láttam h nem tetszik valami neki!
Erre is megoldás az említett msconfigos beállítás? Vagy ez más miatt lehetett talán? Köszönöm még egyszer!
U.i: Bios fesz asszem így volt valahogy, hogy " Normal CPU Vcore 1.3500 V
Ez az amit állítani kell? Így van h
System Voltage Control [AUTO] (gondolom manualra kell állítani)
- DDR3 Voltage Cntr
-NorthBridge V. C
- SouthBridge V.C
- CPU NB VID C.
- CPU Voltage Ctrl
- Normal Cpu Vcore 1.3500V -
Apollo_21
addikt
válasz
tevike #40575 üzenetére
Neked az EC Firmware-s név jelenti a magfeloldást ezt hybridre kell tenni.
Please ensure that you have set Windows to use all 4 cores by going to “msconfig ► Boot ► Advanced Options ► Number of Processors. If you still don’t see unlocked cores, then most likely that your disabled cores are defective.
Ebbe kellene beleturkálnod itt azt írja szépen le. H némely esetben előfordul h hybrid mód után látszólag biosba ott a 4mag cpu-z nem jól látja és a win sem..tehát msconfig parancssorba szépen beír..és ott bemész a többi al"mappába" majd megnézed mit ír...mindjárt csinálok énis ilyet h tudjak mondani támpontot róla
Na megcsináltam..futtatásba beirod h msconfig
elöjön a kis ablak...itt rámész a rendszerindításra ott kiválasztod a speciális beállítások fül-et..
felső menürész..processzorok száma ez nincs bepipálva alapba..ott sztem rákéne menj h 4..és restart..ezután 4magnak kéne látni a win-ben is..ennyi a "trükk".Esetleg egy bios képet h mennyi feszt kap....aztán kitaláljuk h mit kellene csinálj..
-
tevike
senior tag
válasz
tevike #40574 üzenetére
Instabil lett a rendszer tőle, fagyott a google chrome, kimaradt 1-2 funkciója. A CINEBENCMARK lefuttatta 4 maggal, szépen, GPU Z is mutatta szépen, de furcas dolgokat csinált. Kivettem a 4 magot addig, amíg nem olvasok utána, most vissza rakta magát eredeti állapotra, így nincs gond
EC firmware izgat, h mit csinálhat.
-
tevike
senior tag
válasz
tevike #40572 üzenetére
Na, most olyan történt, hogy BIOSBA, beállítottam előbb h az EC Firmware legyen Hybrid, és "PERCORE"-re raktam, kapott egy resetet, bementem biosbe, megadta a 4 magot (HUHUH, örültem
)
- Beléptem windowsba, feladat kezelő, 4 mag..hoppá!
- Ki írta h telepítette a windows a B50-es Phenomx X4-es procit.
- De kért egy restartot, hogy az új beállítások menjenek.
- Restart után, eltűnt a 2+ mag! Biosba maradt az érzékelés h "ki-be" kapcsoljam, de eltűnt a windowsba.
Ilyenkor mi van? Feszültséget emeljek 0.50-el? Vagy valami ötlet?
-
tevike
senior tag
válasz
Apollo_21 #40571 üzenetére
Na, nekem nincs ilyen, h unlock Core! Csak az a menü, hogy a 4 magot hány százalékkal csökkentse, azt hiába rakom Disabled-re, vagy auto-manual, vagy Percore, vagy all core, vagy nem is tudom hogy mi van ott, nem történik semmi igazából!
Ez alatt mutatja, hogy Number of core, és ott viszont már csak 2 magot ír :/
Egyszerűbbnek tűnik így az MSI, vagy is itt szemmel látható a funkció, amit át kell állítani, nálam mutatom milyen mindjárt
-
Apollo_21
addikt
válasz
tevike #40549 üzenetére
Vmi hasonló beállítást kellene találnod mint itt Ez egy Msi lap; én úgy jártam..kis tudatlanként h átnyomtam enabled-re..és kiirta h oké megtörtént..majd ugyanugy csak 2mag maradt aktív..aztán kellett neki asszem +1 restart h észhez térjen h történt egy változás..aztán jelezte a lehetőséget h a 4. mag aktíválható.
Ha még nem próbáltad tégy próbát. De azis lehet h nálad az "alvó" magok hibásak... -
Csövy
tag
válasz
RetepNyaraB #40565 üzenetére
Ninja 3
-
tevike
senior tag
válasz
tevike #40567 üzenetére
Sikerült elérnem azt a menüfunkciót a Biosban, ahol a magokat sorolja fel, de alapvetően csak 2 magot lát.
Number of Core 0 és 1.
Be tudom manuálisra állítani, h melyik legyen bekapcsolva, de akkor is csak ezt a kettőt engedélyezi. Akkor ez azt jelenti,h ebben a prociban abszolút halott a többi elfojtott 2 mag?
Vagy van valami bios beállítás még erre?!
-
tevike
senior tag
Sziasztok, miért van az, hogy 64 biten a személyre szabott alaplapom Bios-át akarom frissíteni, és kompatibilitási problémák miatt sehogy sem futtatható?
Próbáltam rendszergazdaként, meg minden kompatibilitási módban...GA-MA790XT-UD4P - Gigabyte
F5 BIOS-om van és F7 kellene, meg van, meg minden, de nem engedi futtatni -.-"
-
Csövy
tag
válasz
RetepNyaraB #40552 üzenetére
20 perc IBT után max 62Cig ugrott 1200rpm mellett házventik nélkül
-
Dr. Student
senior tag
Hello!
Adott egy i5-3470-es proci ennek az alapórajele 3200mhz, tehát 32x-szeres szorzó van rajta.
Viszont van benne turbo és akkor 3,6ghz a kérdésem az az, hogy 36x-osra lehet-e állítani, hogy fixen annyi menjen...Köszönöm.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
sakkay #40560 üzenetére
Ott azért már mást is kelleni fog piszkálni...
Nem tudom most mi az llc beállítás, ez már komolyabb tuningnak számít; told fel a vezérlést.(#40559) Rocko66@ ha nem multizol, akkor a 2500k alapon is elég a 7870-nek, de 4ghz-en mindenképp. Az meg jó eséllyel megy szinte alapbeállításon, emelt llc-vel.
Én mindig offsettel húzok; minek zabáljon, ha épp nem kell neki... Beállításaim nincsenek, mert laptopról vagyok még hetekig... de 4,5Ghz-re is olyan -0,100V offset jó lehet. llc 1 mellett. -
sakkay
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #40556 üzenetére
Köszönöm. Tehát akkor esetemben-mivel a legnagyobb még stabil óra számra vagyok kíváncsi-nem kell piszkálnom. Csak a feszültséget állítom, és a kívánt- esetemben 3400-ról 4400-ra, Mhz-t!?
I5 3570k tx 3 cooler, asrock z77 pro 3 alaplap. -
Rocko66
aktív tag
Sziasztok!
Kezdő vagyok a tuning terén,tehét szeretnék tőletek segítséget kérni.
Adott a következő config:
Asrock Z68 extreme 3 gen 3,i5 2500K, GSkill ripjach 2x4gb 1600mhz,NOCTUA NH D14
Régebben már próbálkoztam vele akkor 4ghz-ig húztam azt simán vitte asszem 1,2V-on, azóta nem próbálkoztam vele.(Sajna nem mentettem el a profilt,bios reset előtt és elfelejtettem a beállításokat,most meg szükség lenn rá...)
Most eljött az idő,hogy variáltam a cserén de mivel van még benne tartalék ezért azt javasolták,hogy ne cseréljem le, ezért szeretnék egy 24/7-es tuningot megejteni rajta.
A VGA csere egy GTX 560-ról lenne egy HD7870 2gb OC-ra.A cél egy 4,2.4,3ghz-s tuning.
Szeretnék tőletek kérni egy szájbarágós leírást/segítséget,hogy miket állítsak mivel teszteljek.
Persze screenshotoknak is örülnék ha már valaki belőtte ennyire a prociját és ki van már tapasztalva neki és hasonló a confgunk,kinek melyik vált be a tuningnál gondolok itt hogy offset vagy fixed mode?Hálás köszönetem előre is!
-
lyosca
csendes tag
Üdvözletem.
Szeretném megkérdezni, hogyan lehetne emelni, illetve egyáltalán lehetséges-e megemelni órajelet a memórián.
Alaplap: AsRock Fatality 990FX Professional alaplap (elvileg ez támogatja 2133MHz-ig)
Procim: FX-8350
Ram: Dominator® Platinum with Corsair Link Connector — 1.65V 16GB Dual/Quad Channel DDR3 Memory Kit (CMD16GX3M4B2133C9)Normális válaszokat előre is köszönöm!
-
laca000
őstag
Ha valakinek lenne MSI X79A-GD65 combo Intel i7 3820-ról tuning beállítása, az az UEFI-t legyen szíves küldje át nekem JPEG-ben privátban.
Köszönöm!
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
sakkay #40554 üzenetére
Elég komplikált téma és sok vélemény van. Az enyém:
-alapon a minél kisebb fogyasztás érdekében a lehető legnagyobb stabil droop a cél (tehát a legalacsonyabb llc vezérlés, ez cégenként eltérő és félrevezető számozással történik. Jó nagyon zuhanjon a feszültség terhelésre, az a fő).
-Ezt kisebb mértékű tuningnál is lehet követni, ha összedől a mocsok, akkor más piszkálása helyett csavarni kell az llc-n egy kicsit felfele és nézni megy-e.-Komolyabb tubinghoz nem kell pöcsölni, max vezérlést neki, hadd szóljon. Ez ugyan az idle fogyasztást növeli kicsit, viszont nem fog feszültség hiányában összedőlni terhelés alatt.
Ennyi
-
törölt tag
válasz
tevike #40549 üzenetére
Ez ügyben majd egy AMD-s tapasztalt kolléga fog írni, mert nekem életemben nem volt AMD-s processzorom, úgyhogy ez ügyben nem tudok segíteni, de szerintem neten fent vannak, ezek az "unlock core" magyarán magok feloldása téma.
(#40551) Merula Alba: Én leginkább akkor pasztázom újra, mikor látom hogyha romlik a hűtési teljesítménye. De MX4-nél ez nem gyakori, úgyhogy most nyár elején voltak újrapasztázva, a hőfokokra emlékszem stb, úgyhogy 1 évig biztos nem szedem szét.
-
Ueda
senior tag
válasz
tevike #40549 üzenetére
Keresd meg a BIOS-ban az Advanced Clock Calibration-t és teszteld ki, hogy milyen beállításokkal működik. Többféle beállítás van Auto, All Cores, Per Core. Elsőnek mehet Auto-val, aztán ha ez nem vezet eredményre (fagyás, instabil működés), akkor lehet tovább próbálkozni a többi beállítással.
-
Csövy
tag
Meg tudnátok nekem mondani, hogy egy 2500K-nak mi a max optimális hőmérséklete?
az enyém stabilnak tűnik 25perc aida után 4400-4600-on is csak 60fokos.
Ez még rendben van?
Alapjáraton aida alatt 3400-en 52C 1200-as rpm-en házventik nélkül.
Köszönöm a segítséget. -
tevike
senior tag
válasz
#97716736 #40544 üzenetére
Hm, értem, és logikus levezetés.
Akkor most elvonatkoztatva az alap kérdéstől, hogy mennyire éri meg, tudnál konkrétan erre a processzorra vonatkozóan mondani tanácsot?
Hogy, hogyan kell elérni a magok feloldását, van-e valamilyen személyes tapasztalatod ezzel kapcsolatban, csináltál-e már ilyet, vagy hasonlóra gondolok
Én úgy olvastam, h a Phenom II 2X 550 B.E egész jó a 4 magosítás terén, az alap lapomat meg fent említettem már, h melyik lenne, alapvetően 6magos procikat is kezel ha minden igaz.
Köszönöm az eddigieket is!
-
Apollo_21
addikt
válasz
Merula Alba #40546 üzenetére
3-4x elég procira bőven...gpu-t még nem "nyálaztam" újravele; az túl friss még
-
törölt tag
válasz
Merula Alba #40546 üzenetére
Én MX4-et használok 4g kiszerelésűt. Processzort 3-szor kentem újra, GPU-t meg 2-szer. És még a 4 pöttyből ami mutatja a jelzést, hogy meddig van tele, még a 3/4 része benne van. Úgyhogy ha tudod hogyan kell alkalmazni, vékonyan elkenve sokáig elég lesz az
-
Apollo_21
addikt
válasz
Merula Alba #40541 üzenetére
Arctic Cooling Mx-2; Mx-4 az All time favorit paszták...ezeket érdemes használni.
Nem nagy összegről beszélünk...kár spórolni ilyesmin...ezek tökéletesek lesznek bármire is kell! -
törölt tag
válasz
tevike #40532 üzenetére
Gondolom a kérdésed az hogy 4 magosítással, rövidülne-e az élettartalma.
Rövidülni nem fog, hisz alapból négy magos csak zárolva van, és nem mindegyik alaplappal oldható fel. Melegedni jobban, én szerintem csak minimálisan fog.Egyet jegyez meg: A tuning a Processzoroknál, mindig is rövidíti az élettartalmát. De most ne rövid távon nézd, hanem hosszú távon. Tegyük fel hogy most megvan ez a processzorod, és 10év helyett, 8 évet fog kibírni a tuning miatt. 8 évig úgyse fogod használni, mert már más processzorod lesz, és a kutyát sem érdekli az a -2 év.
A többlet feszültség, általában mindig a rovására megy. Egy ideig megy "xy" feszültségen, de később már kevés lesz neki, mert elő jön a Degradáció, csökken a tuningképessége, és több feszültség kell, hogy ismét bírja azt a bizonyos órajelet.
Lényegében, tömören ennyi -
tevike
senior tag
Valaki...esetleg..? Válasz?
-
Apollo_21
addikt
válasz
Merula Alba #40537 üzenetére
Avagy nem fekszik fel rendesen a hűtő..ezis benne lehet a pakliban. Mozgasd meg nem-e lötyög..stb..a pasztázást újra végezd el..hátha...ahogy elöttem is írták.
-
sakkay
aktív tag
Tudna esetleg valaki pár szót mondani a biosba az LLC-ről? Egy i53570 van asrock z77 pro3 alaplappal, és szeretném megnézni meddig lehet húzni..most 4100 megy. Csak a feszültséget állítottam, meg aszt, hogy mennyin menjen. Az llc érdemes?
-
enemy107
senior tag
válasz
Merula Alba #40537 üzenetére
Ha túl vastag az sem jó.
-
enemy107
senior tag
válasz
Merula Alba #40535 üzenetére
Cserélj hővezető pasztát, és nézd meg rendesen rajta van-e a hűtő.
-
Merula Alba
tag
Hali.
Az az igazság hogy ez antituning proci, vagy mégsem csináltam jól mindent!
Stabilan csak 2800 vagy akörül tudtam tartani. Alapfeszen!Ámde amire nem számítottam, az az hogy kazánt csinál a PC-ből!
Okádják a "szabad levegőt" a házon kívülről rá ketten is a hűtőre (persze azon is van venti), de még így is 70 fok fölé fűt. Nem akarom megsütni, hagyom így! Esetleg ha már megvan a cseregép, kiélem beteg hajlamaimat!
Stabilitás: A stabilitásról annyit hogy a Prime95-el tesztelve nem kapott sokkot! Az Everest viszont a földhözvágta.Nem gondoltam volna.
Létezik olyan hogy hősokk? Most hogy az órajelek alapra lettek rakva (bár van más ami még nem), még mindig kap random hőhullámokat! Eddig nem nagyon hallottam a hűtőjét, de most nagyon felpörög! Everest-el figyelem, felkúszik 65-re is simán, de aztán hamar lefújják a ventik! Eddig nem volt gond vele! Mi lehet? -
800.henrik
senior tag
Miért áll le az összes játék fél óra után?
A prime95, orthos, occt nem ír hibát
-
tevike
senior tag
Sziasztok!
Lenne nekem egy AMD Phenomx II X2 550 Black Edition 3,1ghz-s processzorom, állítólag 4 magosítható.
Több kérdésem is lenne ezzel kapcsolatban:
- mennyire rövidítené meg a processzor élettartalmát (Főszempont!, mert ha rövidíti, akkor nem is kell)
- mennyire teszi instabillá a rendszert vagy károsít egyéb eszközt a gépen
- mennyire nehéz megoldani/hogy lehet megoldani?Alaplap:Gigabyte MA790XT-UD4P
-
sakkay
aktív tag
Sziasztok. Van egy i5 3570k- asrok z77pro 3 alaplap. A gép eddig 4300-on ment, sokat nem tettem az ügy érdekében, csak át állítottam a 34-et 43-ra
. Frankón ment játék alatt max 58-teszt alatt max 6x.Core voltage bőven 1.2 alatt. De mos láttam pár oldallal ezelőtt, egy ugyanilyen proci bios állításának képeit, és láttam, hogy egy csomó kis menü is át volt állítva...
ez muszáj? Ramok nincsenek húzva. Vagy csak akkor, ha elkezdem tovább emelni, és kikapcsolom az cpu offset mod automatát-és elkezdek játszani a feszültséggel!?
-
enemy107
senior tag
válasz
beldeczki #40527 üzenetére
A magok hőfokát nézzed, a CPU az tulajdonképpen a kupak hőfok. Jók a beállítások. Ha teszteled a procid, és 1.4V közelében adsz neki feszt, az LLC-t kapcsold ki a lapon. Itt még éppen maradhat auto beállításon. A hőfokok most még jók, de figyelj rá, sztem nyárára majd, vagy ha nagy meleg lesz a szobában télen, inkább vedd visszább kicsivel. Úgy nézem, hogy 1,264V lenne loadban 3600MHz-en, és kb szerintem 5 fokkal minimum hűvösebb.
-
beldeczki
aktív tag
válasz
enemy107 #40526 üzenetére
Igen, épp írni akartam a fejleményekről. 10-es szorzóval 4Ghz lenne, de ott adtam neki 1,4V-ot is, de mint te is írtad még több feszültség is kevés lett volna hozzá és ahhoz már hűtés is kéne + hosszabb távon azért 1.45-1.5V szerintem nem egészséges neki. 9.5-ös szorzóval most úgy tűnik szépen megy. Szerintem 4 Ghz esélytelen, főleg a magas feszültség miatt is már.
Most így megy:
1.3V Vcore, NB-nak adtam 1.2-őt a gyári 1.1 helyett (remélem ettől nem lesz baja). Más minden hagytam gyári értékeken. A BIOS képeimen ahol auto beállítás van sehol se kell változtatni?
Itt melyik hőfok a lényeg? A magok vagy a CPU?
Intel oldalán 74.1°C van max hőmérsékletnek írva. TX3-al ezekkel a beállításokkal max 70 fokig mentek a magok és a CPU nevű hőmérséklet is ekörül volt. Ez IBT alatt volt, a mindennapos használatban semmi se terheli le így, szóval ott még 60 fokot se éri el sok helyen (próbáltam). Szóval szerintem így hagyom.
-
enemy107
senior tag
-
enemy107
senior tag
válasz
Merula Alba #40524 üzenetére
CPU Ratio Setting 9
FSB Strap to North Bridge AUTO
PCIE Frequency 100
Dram Frequency 800
Dram command rate auto
Dram Timing Controll Auto
Dram Static read controll auto
Transaction booster autoCPU voltage 1.3V
CPU PLL Voltage 1.5V
FSB Termination Voltage 1.2V
Dram voltage amennyit a gyártó ír a ram feszültségéhez.
NB voltage 1.2 V
Clock over charging voltage autoKezd el emelni az FSB Frequencyt ameddig elindul vagy elindul de fagy. A ramokat mindig 800 ra vagy alá állítsad.Ha ez megvan akkor tudod, hogy alap fesz közelében mennyit bír a proci. Utána emelhet a proci feszén, CPU Voltage, 1.35V ra, és megint kezdheted az FSB emelést. A hőfokot egyfolytában mérd, ha B3 stepping a proci akkor 62 fok a max, ha G0 akkor 71, de azt mondom 60 fok fölé semmiképp ne menj vele.
Teszteld Prime95 el blend teszt. Ha elakadsz szólj.És nagyon óvatosan a fesz emeléssel mert az Arctic Freezer 7 kevés lesz.
ZeroDK: ez még 65 nanós proci, 1 tized volttal többel számolj mint egy 45 nanós esetében
-
törölt tag
válasz
Merula Alba #40521 üzenetére
Azt nem írtad le hogy milyen tápod van. Lehet az a szűk keresztmetszet. Először kezd nagy feszültséggel, pl 3.2Ghz-et akarsz, adj neki 1.325V-ot. Ha tényleg 1.288V az alapfeszültség. Bár ebben nem vagyok biztos, hogy 2.4Ghz-es órajelhez, ekkora feszültség kellene, Core2Quad esetében
-
M4rko97
csendes tag
ha emelem a cpu órajelet akkor a hűtőésbe is bele kell piszkálni?
cpu hütő arctic freezer 13 pro co
Válaszokat előre köszönöm. -
Merula Alba
tag
válasz
Merula Alba #40520 üzenetére
Bocsi, láma voltam!
Gyári alapfeszültség: 1,288
Tudsz segíteni?? De jó!! -
KingBradley
csendes tag
Sziasztok!
Volna egy Kingston HyperX 2x4Gb 1600Mhz Lilmited Edition (KHX1600C9D3X1K2/8GX) párosom
+ A10-5800K apu
Szeretném feltornázni az órajelet 1866mhz re.
Teljesen kezdő és laikus lenék e témában, ne kövezettek e véget kérlek.
Mire kell figyeljek, ill. mi lenne ennek a helyes menete?válaszotok előre is köszönöm!
-
enemy107
senior tag
válasz
Merula Alba #40517 üzenetére
Szia!
Milyen hűtőd, és tápod van? Illetve ez milyen lap? Asus azt látom. Ramok?
Illetve meg kellene nézni a proci Vid-jét a Core Temp nevű progival. -
Merula Alba
tag
Hy all!!
A következő problémámban kérném a hozzáértők segítségét!
Van egy lassan kiöregedő gépem (lásd bővebben a profilomban), aminek a prociját (Q6600 \2400MHz\) szeretném egy kicsit "felzárkóztatni". Még lenne egy jó éve hátra nálam, aztán nyugdíjba megy!
Olvasgattam rengeteg fórumon (Magyar, Angol egyaránt), próbáltam belőni az optimális feszültségeket, szorzókat de ha eljutottam a stressztesztig akkor ott rögtön reboot!!Ez nem állapot! Nincsenek nagy vágyaim, nem 3600-3800-ig akarom feltornázni, csak kb 3000-3200-ig! Segítsetek, mert nem akarok füstöt szaglászni!
Azt gondoltam hogy menni fog, de ebben nincs meg a kellő rutinom!
A gépet anno direkt így raktam össze (amennyire lehetett), szerintem simán kellene bírnia minden fontosabb alkatrészének a tuningot!
Mit álítsak, itt merre!??
1. kép
2. kép
A segítségeteket előre megköszönöm. -
laca000
őstag
válasz
kristof123 #40515 üzenetére
A hűtőm az bírja, a processzor ne melegedjen túlságosan.
A gigabyte bios-ával köszi nem tudok mit kezdeni. -
laca000
őstag
Sziasztok, egy I7 3820-ast, egy MSI X79A GD65-el, meddig "lehet", érdemes tuningolni?
-
törölt tag
Azzal a lappal, és procival szépen lehet tuningolni, ha jó hűtésed lesz hozzá, akkor 4.5Ghz környéke simán elérhető.
Itt van róla video: [link]
Feszültséget magad kell kitapasztalni, mennyit bír stabilan, ha kicsit instabil akkor többet adni rá stb. De ezt egy idő után kitapasztalod, hogy mit bír. -
Csövy
tag
Sziasztok,
AsusZ68-V LX, 2500k, 2x4gb 1600mhz ripjaws, Ninja 3.
tudnátok segíteni hogy álljak neki egy kis tuningnak? mostanában sok videot kell majd konvertálnom, ezért is cseréltem le a gyári coolert. remélem az új elég lesz a plusz teljesítményhez. -
-
-
STC Speed
őstag
válasz
#97716736 #40506 üzenetére
Köszi a válasz,ez akkor tapasztalat Tőled
Stabil nagyon,akkor így hagyom.
Még olyan kérdésem lenne,hogy a jó cpu-vga páros,úgy néz ki,hogy a proci az nem megy végig 100% on ,viszont a vga kihasználtság meg 90% környékén ugrál?
Ilyenkor a vga teljesen kivan hajtva ugye? -
STC Speed
őstag
Üdv!
Olyan kérdésem lenne,hogy van egy Asus p5b lapom és egy C2Q Q8400 procim,picit szeretnék rajta húzni,de csak ennyit csináltam:
8.0 x 333= 2,6ghz ez volt az alap ugye
8,0 x375 =3,0ghz
csak ennyit csináltam,hogy az fsb-t huztam,de semmit mást,ez így jó,vagy kell itt még voltmod vagy más beállítás is?
Ezek a procik mennyire bírják a nyüstölést? -
beldeczki
aktív tag
Üdv!
Adott egy Asus P5Q Pro alaplap egy Intel Core 2 Duo E7500-as procival. Ezt szeretném tuningolni. Először is a ref. clockot felraktam 400-ra, így az 1600FSB meg is van, többet nem is tud a lap. Szorzó 7.5, így kereken 3000 mhz-en megy a proci.
Feszültségen emeltem, a képen látszódik. NB-nek is adtam +0.1V-ot, szóval 1.2V-on üzemel, mivel 1.1-en nem indult windows. Így most ITB alatt max 60 fokos volt proci. Itt jön egy kérdés: melyik hőmérsékleteket kell figyelni?
Tehát:
Itt van ez a három érték. Melyiket figyeljem (CPU vagy a két mag hőmérsékletét)?
BIOS beállítások itt láthatóak.
Itt jönnek megint kérdések:
Mindent jól állítottam be?
Van pár beállítás amit auto-n hagytam mivel nem tudom mit csinál, szóval ha valamelyik ilyen beállításon változtatni kellene akkor szóljatok.Itt még persze nincs vége a dolognak. Most jönne a szorzó emelés.
10-es szorzóval próbáltam, így 4000 mhz lett, de ITB alatt felment 72 fokra a proci, és kis idő múlva kékhalál. Itt már 1.35V feszt adtam neki, amit intel gyárilag ajánl max. NB is 1.24-re lett feltolva.
Szóval itt jönnek megint kérdések:
Mennyi lenne az a hőfok ameddig elmehetek?
1.35V fölé mehetek?
4000 mhz-hez min kellene állítanom (NB feszültség vagy proci vagy mindkettő)?Attól a 72 foktól tartok csak... Amúgy a hűtő egy CM Hyper TX3 Evo.
Köszönöm a segítséget előre is!
Szerk.: nincsenek tuning memóriáim, szóval azok maradnak 800 mhz-en.
Új hozzászólás Aktív témák
- Villanyszerelés
- Autós topik
- Hivatalosan is bejelentették a The Last of Us sorozat harmadik szezonját
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- E-roller topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- Beszámítás! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10850H 16GB RAM 1TB SSD Quadro T1000 W11
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! ASRock H310CM i3 8100 8GB DDR4 120GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB Bitfenix Neos 500W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 8/16/32GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R7 5700X3D 64GB DDR4 500GB SSD RX 6800 16GB Zalman Z1 Plus GIGABYTE 850W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest