Hirdetés
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- GoPro Hero 13 kamera: felkészült az akcióra
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Mini-ITX
- Milyen TV-t vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Apple asztali gépek
- Milyen notebookot vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gomba
senior tag
-
VGYke
addikt
Ide kapcsolódik, mivel most kezdem az ismerkedést! A rendszer (CPU, RAM, ?) és HDD hőfokokat mivel / hogyan tudom ellenőrizni? Csak hogy bele ne szaladjak egy "csőben" lévő NAS túlmelegedésébe?
[ Szerkesztve ]
kutya az ember legjobb barátja... lenne, ha tudna kölcsönadni
-
bb.bocs
őstag
mondjuk nekem tetszik ahogy ellehet rejteni a cuccokat, de vlmi automatizált szellőzés sem ártana, ami mondjuk érzékeli az adott hőfokot és ha egy bizonyos szintet elér, bekapcsol. bár hangja is lenne,de tuti nem főnének meg a cuccok. mondjuk egy openhab a nasra, egy wemos d1mini+egy hőmérő shield + rá egy ventilátor
-
e90lci
senior tag
Vezérlőpult-->információs központ itt mindent megtalálsz,a hőfokkal kapcsolatban.A nas hőfok ráálsz a hőmérsékleti állapotra egérrel.Vagy még van a netdata amivel figyelni tudod,meg még egy pár dolgot.
Amúgy jó az elképzelés,de valami szellőzés nem ártana.Nekem rack szekrénybe van .CPU:48C Winyók:37-40C fokig a lakásban 24C-fok van. -
VGYke
addikt
Hagy térjek már vissza ezen kérdésemhez, mert idegesít! Lényeg: router+hdd-n lévő filmeket simán lejátsza a TV DLNA lejátszója, ugyanezen filmeket a Synology DS218+ és TV DLNA lejátszója nem! A PC-n tudom nézni a DS218 filmeket, a TV-n nem. Mi lehet a baj? Csak "néhány" mkv-ről van szó, a többivel nincs baj.
(Na most a néhány nem tudom mennyi, mert az 1TB-ból ellenőriztem vagy 100GB-ot)
Itt egy le nem játszható mkv: letöltés[ Szerkesztve ]
kutya az ember legjobb barátja... lenne, ha tudna kölcsönadni
-
Fr3eWar
őstag
Legalább meg lett a gond.
Nálam egyébként szó nélkül lejátszotta a feltöltött file-od.
Annyi, hogy én a gyári VIDEO mappát hagytam DLNA-nak.Vezérlőpult információs központnál van egy zöld karika a státusznál (mögötte jó esetben normál felirat) a zöld kör fölé tartod az egeret és írja a hőfokot.
Az a grafikonos felület meg nincs a NAS-on, hanem külső tool: https://github.com/netdata/netdata
-
WaterWave
veterán
Essentialt használok, az összefoglaló részben van beállitva hogy mely napokon legyen megcsinálva. Ugy állitsd be, és akkor hátradőlhetsz
• PlayStation 5 • PSN: waterwave0122 • Thinkpad X1 Yoga • LG 48 OLED C1 • Samsung Galaxy S9+ • Tp Link AX6000 • Marantz SR8015 AV Receiver • Synology Nas 718+ 6GB • Klipsch R-28F 7.1.2 Dolby Atmos •
-
e90lci
senior tag
Szia
"* Az "admin" jelszót én állítottam be?"
Ezt csak te tudhatod.
"* Ha nem én, ez valami gyári sztenderd?"
Nem alapban nincs jelszó.
"* Ha gyári a jelszó, mi lehet?
* Ha nem én állítottam be és gyári a jelszó, bajt csinálok ha megváltoztatom?"
Nyugodtan változtasd meg,csak ne felejtsd el.Az én javaslatom hozzál létre egy adminisztrátor jogú felhasználót,az admint meg tiltsd le. -
gyugyo79
addikt
Kihagyatod értelem szerűen egy jelentős részét annak amit írok józan paraszti ésszel.
Csinálsz a NAS -ra egy Felhasználót akivel csak a mentést kezeled sima nem admin felhasználó. Az alkalmazások közül csak a drive használatra kell neki engedély. Vezérlőpult ->Felhasználó
Csinálsz a NAS -ra mappát a gyökér könyvtárba pld Mentes. Elveszel minden felhasználótól minden jogot róla amivel a NAS-t amúgy használod csak a Mentésre létrehozott Felhasználónak legyen írás/olvasás joga.
pipáld ki a rejtse el a hálózaton + almappák és fájlok elrejtése jogosultsággal nem rendelkezők elől stb. Vezérlőpult ->Megosztott mappa.
A Drive rendszergazdai konzolban engedélyezd ezt a mentésre létrehozott mappát, és a verziók számát állítsd be értelmesen pld elsőre ne is engedélyezd vagy max 2-3 -at állíts be de ne hagyd 32-n. Drive Rendszergazdai Konzolja-> Csapat mappa.
Windowsra feltelepíted a Cloud Station Backup programot és beállítod, hogy a géped melyik mappáinak tartalmáról csináljon mentést. Amikor a NAS-hoz csatlakozol vele az erre létrehozott felhasználóval akkor ki tudod választani az erre létrehozott könyvtárat. Bármennyi gépet be tudsz állítani így (feltételezem nincs 2 egyforma nevű géped mert akkor nem tudom, hogy ez igaz e) azt majd látod, hogy a mentés az Gépneve-meghajtó-könyvtár struktúrába kerül mentésre. Tehát ha géped neve HomePC és a C meghajtón lévő VGYke user dokumentumok mappáját mented akor létrehoz egy ilyen mappa struktúrát hogy:
HomePC/C/Users/VGYke/Documents
és ebbe lesz a mappa tartalma.A fórumba rákeresel tudsz olvasni mind a drive ról mind a backupról stb.
Ha oda vissza akarsz a NAS és gép vagy akaár több gép közt könyvtárakat szinkronizálni ahhoz meg a Windowsra a Drive nevű kliens kell. Az igazából mehet a SMB -re stb-re is használt felhasználóval. A mentésre én azért szoktam másik usert létrehozni, hogy vírus esetén az a hálózaton keresztül ne legyen elérhető fertőzhető a mentés de nyilván nem kötelező de ezt írtam az elején is. A verzió kezelés meg tud védeni egy kódoló vírustól pld. de ha sokon hagyod akkor zabálja a helyet. De megint csak ha kicsit vissza keresel olvasol a fórumba tudsz tapasztalatot szerezni....[ Szerkesztve ]
-
gyugyo79
addikt
Ezeket ne rakd így ki ide ha használod is őket (nem a képek zavarnak csak ki tudja ki talál rájuk és próbálkozik be a tartalmukkal...) mármint a felhasználó neveket valósan
Privátba írj inkább + takard le a név egy részét inkább.Így ránézésre jó a rejtse el a hálózati .... is kipipálhatod (6. kép)
-
gyugyo79
addikt
Pont az a lényeg, hogy ott ne lásd / tudd csatolni csak úgy mert ha te nem tudod más se tudja ...
Miért akarod látni ?
A háttér folyamatoknál ott kéne lenni a feladatkezelőbe a Cloud Station Backup -nak (Ehhez a több részlet gomb kell a bal alsó sarokban mert alapból csak az alkalmazásokat mutatja a feladatkezelő win10-ben) . Az alkalmazásoknál csak amikor a GUI használva van akkor jelenik meg.
Elvileg a jobb alsó sarokba ott kéne lennie az ikonjának és arra kattintva feljön a gui ahol meg tudod nézni a beállításokat, a legutóbbi tevékenységet (mit töltött fel) és a verzió intézőn át elérhető a mentés és akár vissza is állítható az ami kell.Vagy adsz olvasás jogot az admin felhasználódnak a DSM felületen és akkor megjelenik neki a File Stationbe és tudod ellenőrizni amit utána leveszel ha már megbízol benne, hogy jól teszi a dolgát (de az se baj ha nem én igazából azért is rejtem ezeket mert így nem jelenik meg a listában és semmi szükség, hogy ezeket a könyvtárakat lássam amikor az adminnal bent vagyok, ha szükség van rájuk akkor bármikor bekapcsolható ami kell...
Ha beütött baj és neked kényelmesen SMB -n vissza állítani a mentést akkor adsz annak a felhasználónak is olvasás jogot akivel a többi mappát is használod és kiveszed az elrejtést ...
[ Szerkesztve ]
-
gyugyo79
addikt
-
lewisfm
aktív tag
Szia,
nekem egy Syno DS118-ban van egy WD RED 8TB, nem pro.
Nem bántam meg, a pro-t nem hajtotta volna ki a NAS. A pro ráadásul biztosan hangosabb is, drágább is. A te NAS-odba meg úgy is kettőt kellene venni...
A kég fajta HDD között 6-8 % teljesítménykülönbség van legfeljebb, de átlagosan csak olyan 5% körül a külföldi tesztek alapján.
A pro-t akkor ajánlják, ha 4-nél több HDD kerül ugyan abba a NAS-ba a saját vibrációk kezelése miatt.
-
Borisz76
veterán
Ezt sehogy. Nem képfájl.
A Stream mappában van a film m2ts fáljkiterjesztéssel.
Ezt helyezd át a gyökérmappába és úgy próbáld.
Ha nem megy esetleg nevezd át .mkv-nak a kiterjesztést.
Ezzel bukod a menüt és hasonlókat de lehet ,hogy DLNA-n elindul.[ Szerkesztve ]
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Borisz76
veterán
Az lehet , hogy 12 db van de nagy általánosságban 1 db van ami hatalmas méretű....25-30 Gb.
Az maga a film, több hangsávval, feliratokkal.
A többi - kicsik - pedig a mozgó háttér a menüben, filmelőzetes,kimaradt jelenetek stb...Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
addikt
-
Borisz76
veterán
Szia.
Attól függően, hogy mit szeretnél.....2 megoldás létezik.
1, A meglévő kötetet bővíted.
Ekkor nem nő a tárhely, tükrözi az adatokat a rendszer.
Ez csak akkor működik ha az első kötet SHR.2, Új kötetet hozol létre.
Ekkor a 2 lemez 2 db külön köretként jelenik meg.[ Szerkesztve ]
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Borisz76
veterán
Nem fog kérdezni semmit.
A lemezkezelőben jelzi csak, hogy van egy használaton kívüli HDD a fiókban.Ha tényleg a meglévő SHR kötetet szeretnéd bővíteni akkor :
Tároláskezelő / Kötet / Kezelés / Meghajtó hozzáadása egy SHR kötethez
Innentől gyerekjáték....és hosszú folyamat.
Légy türelemmel.Még egyszer írom : nem nő a tárhelyed , tükrözi az adatokat!
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Amennyiben már rámásoltad a filmeket minek leformázni?
A NAS (DSM) képes kezelni a külső lemezen lévő NTFS fájlrendszert.
(Elvileg auto mount-al felmountolódik egy usbshare[number] mappába, ha rádugod a diszket az USB portra.)[ Szerkesztve ]
-
Borisz76
veterán
Belépsz a PC-n a NAS webes felületére.
Elindítod a File Station-t.
" Leteszed kicsibe "....a főmenü ikonja melletti sávon rákattintasz.Ezt követően újból elindítod a File Station-t az ikonjával.
A felső sávban 2X jelenik meg !!!
Ezt követően lehet méretezni és egymás mellé tenni az ablakokat.
Innentől kezdve úgy tudod használni mint a PC-n a Total Commander-t.Egyik ablakban megkeresed azt amit szeretnél másolni / mozgatni.
Másik ablakban pedig elvégzed a beillesztést.
A NAS-ra kötött külső USB-s lemezeket is mutatja....ugyanezzel a módszerrel tudsz másolni NAS-ról a külső lemezre.
Pár kép, hogy mire is gondolok :
Az usb-s lemezt is fel lehet csatolni a Windows-ban.
A Total Commander is látja :Pl. : Z meghajtó
[ Szerkesztve ]
-
lewisfm
aktív tag
Nekem egy DS118-ra van csatlakoztatva USB-n keresztül egy 2 TB WD Elements HDD, amit előtte egy Windows-os laptopra csatlakoztatva NTSF-re formáztam, s a NAS vígan kezeli.
Mondjuk direkt sebességet nem mértem, de nem tűnik lassúnak.
Úgy rémlik, higy amikor erről a HDD-ről másoltam a belső HDD-re ugyan olyan gyors volt, mint amikor a Windows-os laptophoz volt kapcsolva.Most erre a HDD-ra dolgozik a Hyper Backup.
-
_Gyula_
csendes tag
Szia, én éppen ma csináltam ezt meg. DS218+-om van egy hete 6TB-os vinyóval, ami SHR-es. Ma viszont átraktam bele egy 2TB-os vinyót a surveillance-nek. Simán NAS kikapcs, vinyó berak, NAS bekapcs, Tárolókezelőt megnyitni és van két választási lehetőség. Ott tudsz SHR-t, vagy alap kötetet létrehozni. Én alap kötetet hoztam létre, mert csak a kamerák cuccait akarom ezen tárolni. Kb ennyi.
-
Borisz76
veterán
DLNA-hoz kell a Médiaszerver és a Video Station.
A VS-ban tudsz hozzáadni mappát , indexelés után fogja látni.
-
gyugyo79
addikt
Ha a gépet ugyan úgy állatod be tehát marad a gépnév felhasználónév akkor igen ugyan az marad.
Nem tudom, hogy kezeli le a Synology ezt pontosan most. Vagyis, hogy ez "jól" működik e 100% -osan, pontosabban úgy mint amikor én néztem (meg lehet akkor is csak nekem volt logikus ahogy működött) ….Amikor ilyet csináltam és néztem mert érdekelt akkor a NAS a könyvtár tartalmát a jelenlegi állapothoz szinkronizálta, ha nem volt kipipálva a "Ne távolítsa el a fájlokat a távoli biztonsági mentés mappából amikor törli azokat a forrásról" . (Ezt a biztonsági mentés szabályainál találod.)
Viszont a fájl előzményekbe így is benne volt a törlőtekbe ha az be volt kapcsolva a mappára!Ha nagyon fontos dolgokkal kéne most megcsinálnom akkor egy virtuális NAS -on letesztelném az aktuális program verziókkal, hogy mi történik.
A gépet nem telepíteném újra simán csak törölném a klienst és változtatnék egy nagyot a teszt könyvtáron utána vissza felraknám és beállítanám. De persze nem tudom te ezt meg tudod e tenni / fontos e annyira.[ Szerkesztve ]
-
-
gyugyo79
addikt
A drive rendszergazdai konzolt indítsd el ( admin jogú felhasználóval ).
Rögtön kezdésnek behozott oldalon (áttekintés) ott a felhasznált adatmennyiségről infó (számítás) meg a verzió intéző gomb.Vagy a CSB kliensből (amivel az mentes -el vagy bejelentkezve) is el tudod indítani a verzió intézőt. Ha elindítod az alkalmazást a legutóbbi tevékenység felett ott van 3 gomb Verzióintéző-Beállítások-Szünet.
Annyi, hogy ha innen indítod akkor csak megnézni + vissza állítani tudod a törölteket végleges törlés nem lesz. -
gyugyo79
addikt
pld.: Mi a különbség a decimális és a bináris között?
részt olvasd el és akkor már tudni fogod. (Az hogy Windows vagy Linux mindegy)[ Szerkesztve ]
-
Csabee.
nagyúr
Szia,
Sokat nem ér szerintem. Ez a nas távoli elérésében segít, ha nem quickconnecttel vagy saját dns-en keresztül szeretnéd elérni a nasod. Sőt jó eséllyel ez is https protokollon megy, ergo routeren sem kell engedélyezni portokat. Nekem biztos nem lesz feltelepítve. De biztos lesz aki ek hasznos lesz.Üdv: Csabee.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 11
- Eredeti játékok OFF topik
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- GoPro Hero 13 kamera: felkészült az akcióra
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- További aktív témák...
- MSI RX 5700 XT 8GB GDDR6 MECH OC Eladó! 55.000.-
- AKCIÓ ÚJ Bontatlan Macbook Pro 16 M3 Pro MAX 14 30GPU 36GB 1TB Magyar billentyűzet Azonnal átvehető.
- LG 55"140cm FullHD 55LA740S 800Hz White-Cinema3D LEd TV/120hz panel/
- Dell G3 gamer laptop (Intel i5 8300H, Nvidia GTX 1050, FHD, IPS, 256GB SSD, 16GB DDR4 RAM)
- Remek áron eladó dobozos új ACER NITRO V15 /R7-7735HS/16GB 1000 GB SSD NVIDIA RTX 4060 8 GB 144Hz
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest