Hirdetés
-
PROHARDVER!
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
vond
MODERÁTOR
Hali!
Nálunk az egyszerre is szerkesztendő dokumentumokat Google Drive-val oldottam meg. Ott is tudsz megosztásokat, jogokat kiadni egyes felhasználóknak. Szépen "realtime" lehet látni különböző színekkel, ahogy az egyes emberkék módosítják a doksit. Be lehet kapcsolni az előzményeket, és vissza is lehet lépkedni benne. Lehet, hogy a Synology DSM-ben is meg lehet oldani hasonló office dolgokat, de én ezt találtam a legjobbnak.
A NAS-on meg mindenféle jogokat ki tudsz osztani. Beállíthatod, hogy ki mit lásson, milyen mappákhoz és alkalmazásokhoz férjen hozzá. Meg pl. hogy mekkora adatmennyiséget használhat. Beállíthatsz csak olvasást, vagy olvasást és írást. De akár ezeken belül is tudsz mozogni. Pl. nálunk van pár olyan megosztott mappa, amit bizonyos felhasználók csak olvasni tudnak, egy másik csoport már írni is tud bele, de pl. nem törölhetnek, én meg tudok olvasni, írni és törölni is. De olyan is van, aki nem is látja. Nagyon jól személyre szabható.
[ Szerkesztve ]
VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
vond
MODERÁTOR
Nagyon szívesen!
A NAS-os hozzáférések alkalmazhatóak a lokális gépeken, a webes felületen, és egyéb területeken is.
A beüzemelés után el kell végezni az alapvető hálózati és egyéb beállításokat, aztán létre kell hozni a megosztott mappákat és felhasználókat. Jogokat adni nekik, esetleg csoportokba rendezni őket, aztán lehet is használni a rendszert.
Nálunk is úgy működik a dolog, hogy bent a munkahelyen, a helyi hálózatokon keresztül hálózati meghajtókként elérik a kollégák a megosztott mappákat. A meghajtó felcsatolásánál megadod a felhasználó+jelszó párost, és ezt meg is jegyeztetheted a rendszerrel.
De ha nincsenek ittbent, akkor otthon, vagy akárhol máshol is elérik a cuccokat, csak internet kell hozzá. FTP-n, vagy webes file-kezelő felületen, de még mobilapplikációk segítségével is hozzá tudnak férni NAS-on lévő anyagokhoz.
Mindent szépen be tudsz állítani. Ki, mihez, hol, hogyan férhet hozzá. Eleinte nekem is kicsit olvasgatnom, foglalkoznom kellett a dologgal, de miután frankón belőttél mindent, már nincs sok teendő vele, csak élvezni az áldásos hatásait. Nálunk pl. 25-30 embert szolgál így ki a DS1813+.
Szerintem olvasgasd a Synology DSM leírását. Magyarul is szépen le van írva minden. Azután sokkal okosabb leszel. Aztán ha valami mégsem megy, simán jöhetsz ide kérdezni.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
Szívesen!
Csupán dokumentum szerkesztéshez szerintem felesleges egy NAS. Én ezt simán Google Drive-ban oldanám meg. Max. el lehet gondolkodni egy céges Google előfizetésen. Elég sokat tud hozzátenni az ingyenes változathoz. De végülis az is sok mindenre elég. Fel kell mérni a helyzetet.
Nálunk ezek a doksi szerkesztési feladatok csak Drive-ban mennek. A NAS-t a videók (és néha fotók) tárolására és megosztására használjuk.
-
sptkyle
senior tag
Nálunk bár LibreOffice van, úgy működik, ha valaki megnyit egy doksit, akkor az ideiglenesen lockolva lesz, másik felhasználó csak olvasásra tudja megnyitni addig, amíg az első be nem zárja.
"Az a baj,hogy ha v.ki játszik igényesebb játékkal,akkor a gépre költeni kell.Ez a helyzet." by Gica666
-
addikt
Így van, Office-ok szólnak hogy nyitva van másnál, AutoCAD pl. szintén, csak olvasásra lehet megnyitni. Nyilván programfüggő is, lehet olyan adatbázist használó progi is ami csak akkor ír ha változás történik, akkor simán lehet hogy felülírják egymásét. Úgyhogy univerzális megoldás nincs.
Csak akkor szólj, ha úgy érzed, hogy amit mondani szeretnél jobb, mint a csend.
-
ohje2
csendes tag
Minden tovabbi nelkul megoldhato. Minden mappahoz megadhatot ki ferjen hozza, akit nem adsz hozza nem fer hozza. Felcsatolaskor felhasznaloi nevet es jelszot fog kerni legyen az PC vagy MAC, ha az adott felhasznalonak nincs hozzaferese a mappahoz nem fogod tudni felcsatolni a mappat, csak azt amihez van.
-
Mr Bond 007
őstag
Mivel akár otthonról is dolgozhatnak vagy hozzáférhetnek (bár ez cég függő) ezért célszerű inkább felhasználónként vagy ha több dolgozó van akkor csoportokba szedve kiosztani a jogosultságokat. Ha már van active directory (windows server) vagy ldap a cégnél akkor abba is bele tud lépni a synology és az ottani felhasználókra tudod kiosztani a jogosultságokat. Nem kell duplán melózni. KATT
Ráadásul a synology komolyabb eszközei már Vmware, Xen vagy Windows server tárolóként is felcsatolható. Virtualizált környezeteknél pedig kapsz hardveres gyorsítást. KATT[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
Amit én eddig láttam megoldást az az volt hogy scriptet írtak hogy x napos fileokat törölje az adott mappából. Tehát meg lehet oldani úgy hogy csinálsz egy melléklet mappát ami publikus és a file(ok)ra mutató linket teszel a mailbe. A script majd lefutáskor megnézi mennyi idősek a fileok és ha vmelyik régebbi mint a megadott, akkor törölni fogja. KATT
-
heroldbalu
tag
egyszerűbb módja is van.
File station>kiválasztod a file-t>"fájl hivatkozások megosztása" > itt megtudsz adni érvényességi időtartamot( ez történhet idő alapon vagy hozzáférések száma alapján) > és a megosztás kóddal is elláthatod. A kész linket pedig elküldöd.Synology, iPhone
-
Patice
Topikgazda
csak olvasható esetén a fájlt meg tudja nyitni és módosítani is fogja tudni, csak az eredeti helyre nem fogja engedni a mentést a Word/Excel jogosultság hiányában, így max. helyi mentést készíthet a fájlról. Magán a NAS-on nem fog tudni változtatni ilyen joggal.
Eladó: Intel NUC J5005, Lenovo dokkoló
-
Helioport
csendes tag
Egyszerűen keveslem. Minden app futtatása erőforrást követel. Én szeretnék is többet futtatni, illetve a NAS transzkódolási képességét is szeretném használni. Az asztali gépem 16GB-ja nem kevés, de így tudom kihasználni pl. az SSD gyorsaságát is teljes mértékben, így pl a bootidőm kevesebb mint 10 mp. Márpedig ha a NAS-t is szeretném "rendesen" használni, és KIVÉTEL NÉLKÜL minden külföldi fórum egyetért abban, hogy a RAM rendkívül alulméretezett, és ezt valahol alátámasztani érzem a SYNOLOGY részéről is, mert különben nem árulna -meglehetősen borsos áron- további RAMot a készülékekbe. Lelkes amatőr révén azt gondolom, hogy a gondolatmenetem helytálló. Vagy nem?
I just heard WayteQ 985BT with iGO Primo works great. I don't know...
-
Mr Bond 007
őstag
Synology honlapján a nasok "termékspecifikációk" aloldalán a vége felé írják hogy mennyi kamerát bír el az adott típus. Érdemes belekalkulálni hogy 2 fölött már fizetni kell a kamerákért extra licensz díjat. Ha még nem vetted meg a kamerákat akkor pl meg lehet oldani máshogy is pl ubiquiti kameráknak saját rendszerük van, ami linuxon is elmegy így docker alatt tudod futtatni legálisan és tök ingyen az egész kamerás részt. (viszont oda már kicsit combosabb hardver is kell a nas részéről) Persze van okosság is a kamera licenszt feltornászására, de van ahol nem jöhet szóba ilyesmi.
[ Szerkesztve ]
-
kabar
senior tag
-
Madwe
nagyúr
Ez attól függetlenül szimultán nem lesz megoldás. Ilyenkor az történik, hogy az adott dokumentumot először megnyitó személy szerkesztheti, mindenki, aki ezután nyitja meg (s az először megnyitó még nem mentett rá) addig csak olvashatóként tudja megnyitni, nem tudja szerkeszteni. Ilyenkor kiválasztható ugyan, hogy te is szeretnéd helyi példányként szerkeszteni, de rámenteni az eredetire nem tudod, csak mentés máskénttal, más névvel.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
az elektronikának az egyik ellensége a hőtágulás. a vinyóknál meg ott a load cycle, az asztali vinyóknál a gyártók 50k körül mondják amit tutira bír -persze ez modell meg gyártó függő-, a direkt nasba szánt megoldásoknál egy 5-600 k körül mozog.normál esetben még ha ki is kapcsolgatod akkor se kéne probléma legyen.
szerintem alapvetően nem kéne gondot okozzon ahogy a számítógépeknél se a ki-be kapcsolgatás rövid-közép távon...
viszont ezzel én úgy vagyok, hogy a hűtőt se húzom ki ha nem vagyok otthon, főleg ezek a syno-k meg nem is esznek annyit hogy érdemben foglalkozzak velük. nem hiszem hogy ezt túl kell misztifikálni.
szerintem nyugodtan kapcsold le ha zavar a hangja. fogyiban igazából szerintem alig látszik meg.
[ Szerkesztve ]
-
Madwe
nagyúr
-
Madwe
nagyúr
Amúgy miért szeretnéd ott tárolni a pst-t? semmi értelmét nem látom...
(#24210) TheProb mi használjuk, céges környezetben van inkább értelme, ahol eleve domainbe vannak a gépek, netelérési jogosultságok, több nas is van, házi mailszerver stb. s elég 1x belépni, nem kell 10 helyen külön.
-
törölt tag
ez mind attól függ hogy mennyi "védett" tartalmat akarsz tárolni és mennyit ami mondjuk film, zene, vagy más, egyébként pótolható cucc.
ha csak és kizárólag pótolhatatlan családi történetek mennek, akkor mehet tőlem a raid 1, mert a backup ahogy írod pont azt fogja csinálni mint a raid.
viszont ha lenne mellette pótolható cucc is, akkor halál fölösleges azt tárolgatni mindkettőn. azért jutottak/tunk arra, hogy otthoni felhasználásra ez a megoldás talán a legjobb, mert rugalmasabban kezelhető mint egy fix raid ha vegyes -letölthető,pótolható és kvázi pótolhatatlan- adatokról van szó.
persze ez sincs kőbe vésve, ahogy én se ezt használom, egy alternatívát írtam, nem törvényt
[ Szerkesztve ]
-
Borisz76
veterán
Lehet tévedek de szerintem Sanya erre gondolt :
Külső portok :
USB 2.0 port 2 db
USB 3.0 port 1 db
eSATA port 1 dbKülönálló kötet maximális mérete 108 TB
De ez sem olyan megoldás ami a "belső" kötet bővítését teszi lehetővé.
Mint mondjuk az én esetemben :
Közben meglett a részletes lista...mihez - mit lehet kötni.
[ Szerkesztve ]
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Sanya
nagyúr
Ha a memóriát akarod bővíteni DS216+ban, akkor garivesztéssel lehet.
egyelőre a legújabb frissítésekkel is megy a 8Gb ram.
Notebook ddr3 ramokat fogad. A szétnyitás miatt bukod a garanciát egyébként.A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!
-
Borisz76
veterán
Gabis
Keress rá a Hyper Backup kifejezésre itt a fórumban.
Írtam róla rövid ismertetőt.
Azzal megoldható a korábbi verziós fájlok visszaállítása.Amulet
Igen van rá mód.
Annyi a feltétele, hogy ugyanannyi vagy több rekesszel rendelkező modellt kell venned.
A régiből kiveszed és a sorrendre figyelve berakod az újba.
Egy fórumtársunk korábban írt már róla.Mindenkinek hasznos videós bemutatók.
[ Szerkesztve ]
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Borisz76
veterán
-
Helioport
csendes tag
nem, valóban ennyi és nem is értem... Synology is bekapcsolta a vakítófaktort erősen...
update: ...és csökkent a fogyasztás (nem számottevően) és a hőterhelés (szintén zenész)
[ Szerkesztve ]
I just heard WayteQ 985BT with iGO Primo works great. I don't know...
-
senior tag
Nem a Synology miatt van ez...
Az Intel kivezette a CPU-t és új van már csak helyette ami elérhető (ezt írták egy hírben).
Ha ez igaz, akkor nyilván meg kellett valahogy különböztetni a gépeket - innen jön a 'II'[ Szerkesztve ]
" I'm fat, but you're ugly. I can diet... :D "
-
Mr Bond 007
őstag
Olyat a synology nem tud, csak a qnap egyes készülékei, azok is csak min 4gb rammal. (náluk viszont szabadon bővíthetők gari vesztés nélkül is) Persze csodákat azoknál se kell várni csak a combosabb vállalati i5/i7-es intelekkel/xeonokkal szerelt változatoknál. Nekem a Ts453a-nál egy win7-el el lehet lavírozgatni (főleg office 2016-ra használom, mert a mac-es verziótól kihullik a hajam )
[ Szerkesztve ]
-
kulu22
aktív tag
[link]
Arra kell figyelni, hogy az utolsó pár DSM verzióval nem működik, mert a Synology nem volt eddig hajlandó a kernel forrást publikálni, idővel megoldódik, de ez nagyon nem izgat mert az appjaim rendben működnek, kintről közvetlenül elérni pedig a NAS-t nem lehet, így a biztonsági foltozás számomra nem annyira életbevágó. Most DSM 6.0-7321 Update 7 alatt megy, stabilitási gond nincs, bár igyekszem nem túlzottan kifektetni.
Azt azért tudni kell, hogy kellő mennyiségű ram és processzor kell alá, de a 916+ -on meglepően gyors a guest, ebben ugye normál processzor van, nem celeron. Egy windows server 2012 (3GB) és egy debian virtuális gépet (512MB) járatok már majdnem fél éve, eddig egyikkel sem volt semmi gond.[ Szerkesztve ]
-
gyugyo79
addikt
"Meg szeretnénk szüntetni a felhő- és megosztott mappás dolgokat."
De hát a Synologyval is csak ezekkel lehet megoldani, hisz valahogy látni kell azt a fájlt. Ezért nem is Synology probléma ez igazán ugye logikusan végig gondolva a szerkesztő programnak kell tudni ezt kezelni különben össze vissza lesz mentve az eredmény. Mintha láttam volna rá szerkesztő appot valaki próbálta már?
Office csomag függő Tudtommal ( szóval pld 2003 ba lehet nem működik) de be kell kapcsolni a közös használat engedélyezését vagy mi a neve és így menteni az állományt. Ezek után lehet megnyitni többeknek szerkeszteni egész addig kap egy lockot ha valaki megnyitja "szerkesztésre".[ Szerkesztve ]
-
Parson
addikt
'pl. a földszinten megvan nyitva a beárazások táblázat, de az irodában is kellene benne módisítani ami az emeleten van
na ilyenkor le kell szólni, hogy ha nem használod zárd be
ez sokszor megbukik azon, hogy elfelejti, vagy már nincs is a gépnél és elmarad az infó átadása'Nincs is fa*zább, mint mikor unintelligens kollégák miatt kell hülyebiztos rendszert kiépiteni, mikor a feladat amugy k egyszerü lenne: Megnyitod, szerkeszted, mented, bezárod (hogy más is tudja szerkeszteni). Hányszor belefutottam ebbe én is...
───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eredeti játékok OFF topik
- Vallás
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- A következő felhőd otthon lesz
- Kerékpárosok, bringások ide!
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- A középkategória királya: Intel 1235U 10C/12T passzív barebone
- HP Pavilion x360 14-dy Érintős hajtogatós Laptop Tab 14" -50% i7-1195G7 16/512 FHD Intel Iris Xe
- Rockrider St520
- Új 2K Gamer PC Intel i5 13400F/RTX 2070 Super 8Gb/500Gb M2 SSD/16-32Gb DDR4-DDR5/750W 2-3 Év Gar
- Új 2K Gamer PC Intel i5 13400F/RTX 2070 8Gb/500Gb M2 SSD/16-32Gb DDR4-DDR5/750W 2-3 Év Gar
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest