- Megjött a Razer DeathAdder egerek legfrissebb nemzedéke
- Ismét minimalista miditorony érkezett a Fractal Design műhelyéből
- Alakul a SpaceX Starlink európai ellenfele
- Digital Fingerprinting: Így buktat le a böngésződ a neten - Tech Percek #18
- Prezentálta PCI Express 6.0-s SSD-vezérlőjét a Silicon Motion
-
PROHARDVER!
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
lewisfm
aktív tag
válasz
Magnat #97099 üzenetére
A Jellyfin és az Emby között a lényegi különbség a különböző platformok implementált kliensek. Abban sokkal jobb az Emby. Pl. Samsung TV-re nincs a Jellyfin-hez store-ból letölthető kliens.
Azonban egy gyenge vason egyik sem lesz jó, példának okáért egy Synology DS118 NAS-on (ARM CPU, 1GB RAM) egyik sem fut kielégítő teljesítménnyel, sőt a NAS egyéb funkcióit is belassítja.
Nekem a Plex lett a befutó, mert az nem lassítja be a NAS-t annyira, mint ezek, még elviselhető marad, illetve kliens mindenre IS van.
-
lewisfm
aktív tag
válasz
tasiadam #96951 üzenetére
Nekem DS118 van, kicsit erősebb a te NAS-odnál. Viszont Az Emby vagy a Jellyfin megfogja, a Plex az, ami elfogadhatóan fut rajta. Persze a régi Video Station volt az igazán hatékony ezen a NAS-on, de azt kivezették sajnos. Közben rájöttem, hogy otthoni használatra nekem nem is kell NAS, ami kell, az:
- file szerver
- torrent
- PlexEzeket pedig egy mezei Linuxról simán ki tudom szolgálni és sokkal olcsóbban, sokkal nagyobb teljesítményt kapok. Valószínűleg egy mini PC lesz az utód.
-
lewisfm
aktív tag
Azt hiszem sikerült nagyot javítani a NAS válaszkészségén: az indexing service indexelte a /video mappát, ez a defaul beállítása. Azonban erre nincs semmi szükségem ÉS pont ez alá a mappa alá szoktam torrent-el letölteni a filmeket.
Gondolom, hogy folyamatosan idexelt a drága.... Egyelőre kivettem a figyelt mappák közül ezt a mappát és máris sokat gyorsult, illetve a MediaServert is kikapcsoltam.
Aztán kikapcsolni ki tudtam a SynoFindert, de letiltani milyen paranccsal kell, hogy egy újraindítás után ne induljon le magától. A leállításhoz ezt a parancsot használtam:
/usr/syno/bin/synopkg stop SynoFinderDe ugye ez csak leállítja, de a NAS újraindulása után megint elindul?
-
lewisfm
aktív tag
válasz
olajbogyo #95238 üzenetére
Köszi a tippet!
Ha nem is az indexing service-t kapcsoltam ki, de azt a pár mappát, ahová a torrent letölt azt igen. Köszi a tippet. A Medai Server-t már rég eltávolítottam, de a videó konvertálást elfelejtettem kikapcsolni. Most azt is megtettem. Kíváncsi leszek, majd kiderül.
-
lewisfm
aktív tag
válasz
Patice #95227 üzenetére
Itt a lényeg, hogy ugyan ez a vas, ugyan ez a HDD és az első pár évben sokkal jobban teljesített. Ami változott az idők folyamán az az, hogy volt amikor szinte tele volt a HDD, most olyan 1 TByte szabd hely van.
Én két dolgora gondolok:
- Az újabb DSM és az újabb package-ek, szolgáltatások jobban terhelik a NAS-t és a HDD-t.
- Mivel a HDD volt már tele, ezért valami defrag kéne neki - bár EXT4 partíciónál nem tudom, hogy ez egyáltalán számít-eHibajelenség, HDD Smart hiba nincs.
-
lewisfm
aktív tag
Sziasztok!
Az alany egy SynoogyDS118 és egy WD RED 8TB HDD, még a régebbi, CMR-es technológiával. Fájlrendszer: EXT4A rendszer működik, folyamatosan frissen van tartva, új szolgáltatásokkal sosem bővítettem. Persze az újabb és újabb DSM-ek felkerültek és a Video Station meg le.
A gondom a kövekező: az évek alatt szépen fokozatosan belassult. A lemezintenzív folyamatokkal van gond, akkor tud jelentősen megnőni a válaszidő.
Még az elején két, egyidejű torrentet csont nélkül kiszolgált és csak a 3. elindítása után lassult be érezhetően, de manapság 1 torrent letöltése közben olyan terhelést kap a NAS, hogy sokszor a letöltés befejezéséig a NAS nem válaszol.Vagy az első években olyan 30 Mbytes/sec körül tudott letölteni, de manapság csak 10-15 körül, pedig akkor csak 300 MBit-es netem volt, most meg 1GBites, amit más használattal ellenőrizve tud is a szolgáltató. Hálózati speedtest a NAS és egy kliens között is teljesen normális sebességet mutat.
Hasonló, de nem ilyen vészes a jelenség, ha a NAS belsőleg a saját lemezéről másol a sajátjára. A vicces az, hogy egyébként önmagukban a műveletek gyorsak, a normális idő alatt lefutnak.
Bár jelenleg van olyan 1 TB szabad hely a lemezen, de többször volt már olyan, hogy majdnem tele volt. Valami defrag kéne neki szerintem, de ebben a NAS-ban EXT4-re ez az opció nincs engedélyezve.
Van-e ötlet, hogy hogyan lehet visszahozni a válaszkészségét a NAS-nak intenzív lemezművelet mellett is?
-
lewisfm
aktív tag
A Plex.tv-n keresztüli elérést valóban nem próbáltam még ki. Ahhoz nem kell portokat nyitogatni a routeren?
-
lewisfm
aktív tag
válasz
Gardaai #93241 üzenetére
Lehet, hogy nem volam kellően türelmes. Az látszik, hogy az intenziv lemezműveletek akasztják meg az Embyt és a Jellyfint, pedig WD RED HDD van alatta.
Mondjuk ha ebbe a NAS-ba lehetne egy SSD cache-t rakni, akkor bizonyára nem lenne ilyen problémám.De ezek szerint a belépő szint NAS sokszor határeset...
-
lewisfm
aktív tag
válasz
boborján2 #93238 üzenetére
Nekem a DS118-ban egy ARM V8 1,4Ghz quad core CPU van 1 GB RAM társaságában.
Pl. torrentezés közben ne akarjam a Plexet használni, mert tetű lasssú, az Emby és a Jellyfin meg gyakorlatilag válaszképtelen, ímg a Video Station vígan működik, elvisel 3 torrent letöltést is egyszerre.
Többet azért már nem annyira. -
lewisfm
aktív tag
válasz
Mezga Aladár #93235 üzenetére
- A Plex nem tudja a QuickConnect-et, a Video Station tudja
- A Plex elvileg nem tud transzkódolni az ARM procis NAS-okon, a feliratok miatt néha mégis megteszi, hacsak le nem tiltom.
- A vérszegény DS118-amon a Video Station hardveresen tud transzkódolni, a Plex elvileg sehogy sem.
Ez különösen jól jön, ha a kliens mobilon csatlakozik a szerverhez és csökkenteni kell a sávszélességet.
- Az androidos kliensek valamiért követelték, hogy vegyem meg minden kliensre, vagy használjak Plex Pass-t
- Ha a HDD, amin a filmek vannak hibernálásból ébred fel, akkor a Plex kliensek timeoutolnak, a DS Video nem
- Video Station "jár" a NAS mellé, kifizettem, amikor a NAS-al együtt, beleértve a NAS support-ját
- A Plex klienseknek vanank CODEC problémái néhány régebbi Androidos tablettel, a DS Video- nak, hála az MX Player (Pro) külső lejátszónak, nincsenek ilyen problémái, az mindent is lejátszikPersze a Plex szebb, csili-vili, stb.
Az Emby meg a Jellyfin már a metadatok kiszolgálásánál is mérhetetlenül lassú egyszerűen egy film lista letöltését nem lehet kivárni.
-
lewisfm
aktív tag
válasz
kis.zsolt #93186 üzenetére
A Video Station-re írtam petíciót, ezt a választ kaptam:
Dear Customer,
Thank you for contacting Synology and for using our solutions.
DSM 7.2.2 and future updates provide enhanced security and features. Although support for certain codecs is being removed, Synology offers alternative methods for handling multimedia files to boost NAS performance and responsiveness. Users should consider their specific usage needs and preferences when deciding whether to upgrade.
Synology is discontinuing server-side support for these codecs to enhance efficiency and scalability in high-user environments. Media processing will be shifted to client devices in both DSM and BeeStation OS.
Video Station was designed over 13 years ago to simplify the organization and local streaming of purchased media files. Over the past few years, online video streaming has become the dominant and preferred method for viewing TV shows and movies.
Customers organizing their media and streaming via Video Station apps can consider migrating to Plex Media Server, which is already available in the DSM Package Center. Plex Media Server offers a similar web interface, together with mobile and TV-optimized apps. In addition to Plex Media Server, other media organizers such as Emby and Jellyfin provide functionality similar to that of Video Station.
Best RegardsMagyarul:
Le vagy tojva, azt csinálunk, amit akarunk, a amit mi kitaláltunk, az csak jó lehet!
Értem, én, hogy ott a többi hasonló megoldás, de azok nem minden NAS-on működnek kielégítően és anyagi vonzata is lehet.
A "high-user environments"-re koncentrálnak a jövőben, a "kis" felhasználókat, ezek szerint félválról kezelik. Ez is egy álláspont. -
lewisfm
aktív tag
válasz
maci25 #93185 üzenetére
Én végül a Plex mellett döntöttem (DS118 NAS), de vannak limitációk, mivel a NAS gyenge:
- A Video Station-t nyílván törölni kellett
- A Media Server-t is, valamiért befolyásolta a Plex teljesítményét
- A Plexben le kellett tiltani mindenféle transzkódolást, mert érdekes módon a feliratok miatt időnként próbálkozott vele
- Ha a NAS bármi mást csinál (Dyno Drive, torrent), akkor a Plex válaszidejében ez erősen meglátszik, néha timeout-ol
- Ha a HDD hibernálva volt, akkor mire az feléled, addigra a Plex kliens timeout-ol
- Végül Androidra egyesével meg kellett venni a Plex klienstEzek a Video Stationnél nem voltak. Csalódott vagyok...
-
lewisfm
aktív tag
Most meg a Plex miatt fizettem.
Azonban amikor a Synoilogy NAS-omatz megvettem, akkor kifiztettem indirekt módom, most meg önkényesen elvette a Syno.
A következő csomag mi lesz?
De látom, hogy már a Dockerrel is bajok vannak. Az pedig igazán alapvető szolgáltatása a NAS-nak.
Valami baj van náluk szerintem... -
lewisfm
aktív tag
Nekem ez a mostan az utolsó Syno NAS-om.
Szépen nyírja ki a csomagokat, de szerencsére van alternatíva.
Pedig mostanában terveztem egy "kisebb" összeget elkölteni egy új NAS-ra, azonban már nem bízom bennük. -
lewisfm
aktív tag
Kipróbáltam A Jellyfin és az Emby is már a metaadatok a kliens felé való szolgáltatásában is kiábrándítóan lassú.
Mondjuk amikor az Emby Core i7-es laptopomon futott, akkor szárnyalt.
De egy sima seek-eléssel is gondja szokott lenni ezekenek.Ami hibátlan teljesítménnyel működik az a Plex. Viszont ahogyan azt használnám, ahhoz Plex Pass kell.
Mellesleg ki mit szólna, ha egy autógyártó utólag letiltaná a klímát, mert nincs kedve supportálni?
-
lewisfm
aktív tag
válasz
blakey #92910 üzenetére
A DLNA-t a Video Station kiegészíti a saját logikai fa struktúrájával, így lehetővé teszi a tartalom különböző szempontok szerinti listázását.
A Plex vagy az Emby és társai a gyenge, alsó polcos NAS-okon nem futnak jól, míg a Video Station akár 3-4 klienst is ki tud szolgálni egyszerre, ebből pl. az én DS118-am akár kettő videó live transzkódolását is elvégzi, ha legfeljebb full HD a felbontásuk.
A Plex még úgy, ahogy jól fut rajta, de az Emby és a Jellyfin vállalhatatlan.
Továbbá miért fizessek pl. a Plex-ért, ha a Video Station járt a NAS-hoz?
A Plex fizetős része a hozzáféréskezelés miatt kell, az a része már fizetős.Szóval igenis,a Syno önkényesen elveszi azt, amiért egyszer már fizettem, innentől kezdve nekem a cég hiteltelenné vált, avagy visszautal számomra egy örökös Plex Pass előfizetésnyi összeget?
-
lewisfm
aktív tag
válasz
blakey #92858 üzenetére
A Video Station szerver oldali része nagyon jó volt.
Anno, amikor megvettem a NAS-t, ez volt számomra a selling point, s most elvesznek tőlem egy funkciót.Amiért jó:
Egy vérszegény DS118-as NAS-on (ARM v8, 1GB RAM) is képes (volt) hardveresen transzkódolni.
A kliensekkel valóban volt gond, főleg akkor, ha nem Androidot használtam.Kb. ez és a Download Station amit használok belőle, kb. azt afunckiót veszik el, amit nekem van NAS-om.
Nekem ez azt jelenti, hogy a kövekező NAS-om (ha lesz egyáltalán következő), akkor az nem Synology lesz, valószínűleg egy épített lesz majd.
A JellyFin és az Emby gyakorlatilag használhatatlanu lassú ezen a NAS-on. A Plex nagyjából jól működik, de, fizetni nem szeretnék csak azért, hogy a jogosultságokat kezelni tudja, pl. a gyerekeknél szabályozni tudjam hogy mit nézhetnek és mit nem.
-
lewisfm
aktív tag
válasz
Tanczi01 #89817 üzenetére
Androidra az MX Player (Pro)-t kell telepíteni, manuális custom CODEC telepítéssel.
Pro nem feltétlenül kell, csak önálló haszálat esetén jönnek elő reklámok, azt tünteti el.
DS Video app használja majd beágyazott lejátszóként, itt nem fog zavarni a reklám.A custom CODEC évente 1-2 alkalommal frissítsére fog szorulni, mert le szokott járni.
-
lewisfm
aktív tag
Sziasztok!
Milyen olcsó szünetmentest ajánlotok Synology DS118 NAS-hoz?
A következőket kell tudnia:
- minimális áthidalási idő
- USB, hogy értesíteni tudja a NAS-t az áramkimaradásról
- legyen olcsó
- nem baj, ha van rá 2 év garanciaElsősorban arra kellene, hogy a NAS-nak tudjon jelet küldeni az áramkimaradásról a fájlrendszer sérlülésének elkerülése végett, nekem elég lenne akár 1-2 perces áthidalási idő is.
Eddig APC volt, de kiábrándultam belőle, mert drága volt, fél év alatt tönkrement, de garanciában javították. Aztán ment 3 évig, de nem csak az akku halt meg , hanem az elektronikája is.
Amikor akkut akartam benne cserélni, akkor kiderült, hogy valamilyen módon egy 2007-es évjáratú akku volt a készülékben.
Szóval kerülném a márkát... -
lewisfm
aktív tag
válasz
eszakas #89594 üzenetére
A helyi hálózatból való IPV6 alapú elérés nálam nem lassú.
Megértem a rossz tapasztalatokat, de tényleg érdekel, hogy hogyan is kell ezt megcsinálni!
Már csak a tanulás kedvéért is. Nyílván azértkérdezek, mert magamtól a tiszteleteköröket már megfutottam és elakadtam, de hátha valaki már megugrotta ezt a kérdéskört. -
lewisfm
aktív tag
Sziasztok!
IPV6 kérdésem lenne:
Adott a következő topológia:
Internet <---> Telelkom router <----> (WAN port) Saját (Asus) router <-----> Synology DS118 NAS.A NAS-t IPV6-al is szeretném elérni, s az a kérdés, hogy mit és hogyan kell konfigurálni az egyes eszközökön, hogy ez sikerüljön.
A rendszer IPV4-el működik.
A saját router jelenleg IPV4-el egy önnálló, NAT-olt alhálózatot képez.
A Telekom-os router az 5000-es portot forwardolja a sajét router felé, a saját router pedig szintén az 5000-es portot forwardolja a NAS felé.Természetesne nem 5000-es portról van, szó, csak egyszerűbb a példa kedvéért így leírni.
Odáig sikerült eljutnom, hogy a NAS-t elérem IPV6-al, de csak akkor, ha a kliens is a saját Asus routerre csatlakozik.
http://[IPV6 cím]:5000Viszont ha a kliens már a Telekomos routerhez csatlakozik, már nem megy a NAS elérése és akkor sem, ha az internetről jön a request.
Ezen a szinten akadtam el. -
lewisfm
aktív tag
válasz
feeregon #89011 üzenetére
MX Player (Pro) + manuális a hozzá való custom CODEC telepítése.
Sajnos ezt külön kell megkeresni, majd felmásolni az Androidos készülékre, majd az MX Player-ben be kell állítani, hogy hol van a zip.
Tovább van a custom CODEC-nek éevényességi ideje, évente 1-2 alkalommal új CODEC-eket kell keresni és felmásolni.Ha az MX Player telepítve van, akkor azt a DS Video app észreveszi és a beépített media player helyett azt fogja használni. Így mindent is lejátszik.
A Pro-t akkor érdemes megvenni, ha nem akar valaki rekálomot nézni, ami csak akkor zavaró, ha nem csak DS Video-on keresztül kívánja valaki használni, hanem önállóan is.
-
lewisfm
aktív tag
Sziasztok!
Synology DS118-ba kellene vennem új ventilátort.
A gyáriból találtam is megoldást: [link]de kissé drágának találom a 6900 Ft-ot érte. Van-e bele más márka, pl. Noctua, ami jó, vagy jobb ennél? Pl. mert csendesebb és tartósabb. A gyári kissé hangos és az 5. évében már egyszer meg is szorult.
Mit érdemes bele venni, mi a kompatibilis vele?
-
lewisfm
aktív tag
Sziasztok!
Van egy DS118 NAS-om. Évek óta működik, de az útóbbi pár hónapban random elérhetetlenné válik a hálózaton. A LED-jei alapján rendsesen működik, nincs hibajelzés sem, csak kapok egy mail-t hogy megszakadt a kapcsolat a NAS-al (A Synology-tól jön, gondolom a quick coneect miatt, vagy valami hasonló).
Ilyenkor pár másodpercig nyomvatartott bekapcsológombbal kikapcsolom a NAS-t, majd vissza és minden működik tovább pár hétig, egy hónapig.
Saját routeren kapcsolódik a belső alhálózathoz, azt nem konfigurálódott el. Szóal évek óta ugyna az a konfiguráció.
A NAS logjában ennyit találtam:
"System failed to get External IP."De nincs semmi egyéb bejegyzés ami közelebb vinne a megoldáshoz, csak ez van néhány alkalommal.
Egyébként ez azXYZ.synology.me DDNS szolgáltatáshoz kapcsolódik csak.Milyen irányba induljak el?
-
lewisfm
aktív tag
A DS118-asomban a venitllátor haldoklik. Hol és milyen típust érdemes venni hozzá?
-
lewisfm
aktív tag
DS118-am van. A Plex elég jól működik rajta, csak le kell tiltani a transzkódolást rajta.
Az Emby viszont gyakorlatilag használhatatlan, még a UI is akadozik, s érződik, hogy az egész NAS-t visszafogja még azután is, hogy a meta adatokat összegereblyézte.Végül maradtam a Video Station + a Syno saját Media Server-énél (DLNA) , mert az fogja vissza legkevésbé a NAS-t. A TV egész jól kezeli DLNA-n keresztül - persze jól jönne a grafikus UI a meta adatokkal együtt.
-
lewisfm
aktív tag
válasz
dannnzzzz #84955 üzenetére
Erre kíváncsi leszek.
Nekem is belassult a torrent letöltés. Kezdetben volt olyan is, hogy 250 Mbit/s felett tudta tartani folyamatosan, most jó ha 80 Mbit/sec sebességet tud csak tartani.
A konfigurációban és a hálózati eszközökben évek óta semmi sem változott. Az internet 1 Gbit/sec / 200 Mbit sec (Le/Fel) sebességű.
Synology DS118 az alany nekem is. -
lewisfm
aktív tag
válasz
sewente #84782 üzenetére
Nekem a Synology Drive iszonyatosan lelassítja a DS118-at, kb. használhatatlannra növeli a response time miatt. Persze cask abban az esetben, ha valóban használva is van, pl. Synology Office-t is telepítek.
Következőnek olyan NAS lesz, ami plusszos és tud SSD-t cache-nek fogadni.
-
lewisfm
aktív tag
-
lewisfm
aktív tag
válasz
Albi001 #81158 üzenetére
Mekkora bitrátája van a DV filmeknek? Alig van TV, aminek 100 MBit/sec-nél gyorsabb hálózati csatolója van, de sokszor ezen is gondot okoz a akár már egy 70-80 Mbit/sec igényű stream is.
Illetve kérdéses, hogy a TV-nek nincsenek-e a dekódolással problémái, főleg a hang esetében. Pl. nem tudja hardveresen dekódolni a hangot, vagy szimplán rossz a dekódolás teljesítménye.
Érdemes megpórbálni több nagy sávszélesség igényű mkv filmet más-más hang kódolással, s ha azok mennek, akkor kiderülhet, hogy sávszélesség korlát van, vagy CODEC.
-
lewisfm
aktív tag
Nekem is volt ilyen problémám.
Az Asus router-ben a NAS-hoz fix IP cím volt rendelve. Ezt a fix kiosztás kellett törölni, majd a routert újra kellett indítani. Ezután az eredetifix IP címet újra hozzárendeltem a NAS-hoz, s ezek az elérési instabilitási problémáim megszűntek.A router volt a ludas, valamiért újra kellett konfigurálni ezt a részt.
-
lewisfm
aktív tag
Nálam a specifikáció alapján így néz ki:
NAS: Synology DS118Áramfogyasztás*
9.4 W (hozzáférés)
4.22 W (HDD hibernálás)HDD:
WD 8 TB, ha működik, akkor 8-9 W körül fogyaszt.Szóval kb. 12-13 W a spórolás az esetemben.
Ha minden nap 10 percenként leállítom új újraindítom, akkor várhatóan 10 év alatt megy tönkre a HDD.
Én 20 perc tétlenségre állítottam és elég ritkán használom a NAS-t - van, hogy 1 hétig se kell hozzáférnem.
-
lewisfm
aktív tag
DS118 alá nem mennék.
-
lewisfm
aktív tag
válasz
szmorepapa #76973 üzenetére
Nekem is ennyi.
Valamikor régebben, úgy 2 évvel ezelőtt a csúcs olyan 34 MByte/sec letöltési sebesség volt, de csak pillanatokra.
Azóta volt DSM és Download Station frissítés is, valamint sokkal több és szigorúbb tűzfal szabályok vannak.
Gondolom ezek együttesen okoznak némi lassulást.Ja meg a HDD-n sokkal kevesebb a szabad tárhely. Talán fregmentálódott is egy keveset.
-
lewisfm
aktív tag
Sziasztok!
Van valami hír arról, hogy idén jönnek ki új Synology soho disk station NAS-ok?
Gondolok itt a DS222+, DS722+ és DS922+ NAS-okra (ha egyáltalán ez lesz a jelölésük).
Esetleg tud valaki valamiféle várható specifikációt ezekről? -
lewisfm
aktív tag
Sziasztok!
VPN kérdéssel fordulok hozzátok.
Szerencsére tele van a net a VPN beállításáról Synology NAS segítségével, de p
ár kérdés számomra nem tisztázott:1.) Minden az OpenVPN-es leírásról olvasni.
Van lehetőség arra, hogy a Windows 10 kliensek a beépített megoldást használják, a többiek az OpenVPN-est?
Van-e hátránya ennek a ,egoldásnak?2.) Ha helyi hálózaton csatlakozik a kliens (Windows 10), akkor is szükséges az internet kapcsolat megléte?
Gondolok itt a DDNS-re.
Pl. ha akadozik az internet szolgáltatás, de itthon vagyok, akkor pl. egy Samba megosztást el kellene érnem probléma nélkül. -
lewisfm
aktív tag
Szia!
Melyik Mono verzió van DSM 7-re, illetve az melyik .Net Frameworknek felel meg?
Nem tudod véletlenül, hogy .Net Core runtime felrakható-e Docker nélkül?
Esetleg Self-contained deployment-el megoldható egy saját app felrakása a NAS-ra (ha igen, milyen config-gal)?Az alany: DS118; CPU: Realtek RTD1296 (ARM v8, 64 bit); 1 GB RAM
-
lewisfm
aktív tag
Attól még a legtöbb Docker image intel alapú CPU-ra számít, persze bőven vannak kivételek, ahol a CPU architektúra nem számít.
-
lewisfm
aktív tag
Nem intel CPU-s Syno NAS-ra nincs out of the box Docker telepítés.
Manuálisan elvileg lehetséges, de minek, ha ezekben kevés a RAM? -
lewisfm
aktív tag
Sziasztok!
Van egy DS118 NAS-om.
Folyamatosan támadják a NAS-omat, próbálnak a DSM felületre bejelentkezni az admin fiókkal, random-nak tűnő IP címekről.
Természetesen sikertelenül, hiszen egy egy csomó óvintézkedést megtettem:
- admin fiók letiltva, helyette van egy másik, titkos fiók, jó bonyolult jelszóval
- 2FA bekapcsolva
- 3 sikertelen bejelentkezés 3 perc alatt után az IP cím tiltásra kerül egy hétre
- sajnos egy gyakran használt port címen lehet kívülről a NAS-ra bejönni, ez adottság, mert bizonyos hálózatból csak azt a port címet engedik kimenni, s különben innen nem lehetne elérni a NAS-t- a NAS log-jából néhány naponta, esetleg hetente kigyűjtöm a friss próbálkozásokhoz tartozó IP címeket, s azokat a tűzfal beállításoknál tiltólistára rakom.
Ezzel a módszerrel már sikerül erősen ritkítani az incidensek számát, már nem percenkénti 2-3 az esetszám, de óránként még így is van néhány darab.- VPN sajna nem játszik.
Mi lehetne még tenni?
Van-e valami módszer arra, hogy csak az admin fióknál a hibás próbálkozásokhoz tartozó IP címek a tűzfal tiltólistájára kerüljenek automatikusan, hogy ezt ne kézzel kelljen megcsinálni? -
lewisfm
aktív tag
válasz
Magnat #72145 üzenetére
Persze, csak a logban látszik, hogy próbálkoznak.
Közben megvan a megoldás:
A hálózat így néz ki:
Telekomos gateway <---> Saját router <----> NASA Telekomos gateway-en a saját router DMZ-ben volt.
Módosítottam, hogy ne legyen így, s helyette port forward-al megyek.Továbbá a saját routeren és a NAS-on is még be tudtam kapcsolni a DoS támadás elleni védekezést is.
Meglepő, de így már nem log-ol ész nélkül.
-
lewisfm
aktív tag
Sziasztok!
Van egy Syno DS118-am , amit annak ellenére sikerül folyamatosan támadni, hogy:
- a default admin fiók tiltva van
- tűzfal beállítások megvannak, Magyarországot leszámítva az összes lokáció tiltva van
- a támadások random IP címről jönnek, szerte az egész világbólMégis percenként látszik a log-ban, hogy az admin fiókkal próbálkoznak, s folyamatosan kapom róla az emaileket is.
Mit lehet még tenni, ha a NAS-t szeretném kívülről is elérni?
-
lewisfm
aktív tag
válasz
viking78 #71423 üzenetére
Nekem egy DS118-on van fent a végleges DSM7.
A Plex csont nélkül megy rajta - bár a Plex-et bétának jelzi a DSM.
Valószínűleg csak azért, mert amikor a Plex-et először felraktam az még béta verzió volt, s ekkor a Package Center megjelölte a Plex-et bétának.Telepített Plex verzió: 1.23.3.4707-7000
-
lewisfm
aktív tag
Plex és Emby szerverhez a DS118 felejtős.
Ez van nekem is.
Régebben az Emby elindult rajta, de mostanában bár a szolgáltatás fut, de a kliens nem fér hozzá, timeoutol.
DSM7 óta van ez.A Plex működik.
De lényegében a transzkódolás felejtős, bár az audiót tudja transzkódolni, de annyire lefogja a vasat, hogy a NAS válaszkészsége erősen leromlikA Video Station / DS Video meg egy vicc:
- Lényegében csak Andriodon játszik le mindent, de ahhoz is külső lejátszó appot kell telepíteni (MX Player)
- Windows és IOS alatt a lejátszás akadozik és CODEC hiányosságai vannak.
- A Windows-os DS Video app legacy módban van, szerintem ki fogják vezetni.Gondolkodtam, hogy lecserélem a DS118-at egy nagyobbra, de olcsóbban kijövök egy olcsó használt brand mini PC-vel, amiben a RAM-ot úgy bővítem, ahogyan akarom, s sokkal erősebb CPU van benne.
DE érteni kell hozzá. -
lewisfm
aktív tag
válasz
Rommel6600 #67790 üzenetére
Szia!
DS118-am 1 GB RAM, ugyan az az ARM V8 alapú Realtek RTD1296 CPU.
Nem rossz, nem rossz, de ha újból vásárlás előtt állnék, akkor kiköhöném jelen esetben a DS220+ árát, mert a képességeinek a korlátjába ütköztem:
- nincs értékelhető hardware videó transzkódolás
- nincs Docker, ami alapvető szolgáltatás, mert ezzel lehet megoldani, hogy mindent fajta szolgáltatást IS lehessen a NAS-ra telepíteni, olyant is, amihez nincs package
- Active Backup for Busines nincs, ami hasznos lenne nekem pl. arra, hogy a családban lévő laptopokról teljes biztonsági mentés készítsek, s ebből tudjam clean módon visszaállítani a laptopot
- nem lehet RAM-ot bővíteni
- több szolgáltatás esetén hamar elfogy a CPU
- a torrent egész jól fut rajta, de cseréba a NAS válaszreakciója a 2. aktív torrent hozzáadásánál érezhetően romlik: ha éppen fut a letöltés, akkor egy következő letöltést már lassan lehet hozzáadni, aztán egy 5. letöltés hozzáadásánál előfordul, hogy közben már a Video Station + DSVideo, vagy DLNA + TV alapú videó lejátszás timeout-ra fut
Főleg akkor, ha sikerül kihajtani a torrentnek a sávszélességet, s sok peer-t sikerül bevonnia a letöltésbe.
Ilyenkor néha 37 Mbyte/sec letöltési csúcsot is elér, de tipikusan 20 Mbyte/sec körül szokot tölteni.Most gyüjtök egy DS720+-ra, vagy inkább a leendő utódjára.
Mire megjelenik, addigra meg is lesz az ára.A mostani DS118 meg marad backup NAS-nak, elviszem a szüleimhez, s így lesz georedundancia, azaz offsite backup.
Valahol eleve ez volt az eredeti elképzelésem ezért nem bántam meg.
-
lewisfm
aktív tag
válasz
Magnat #66946 üzenetére
A DS118 egy ARM designú Realtek CPU-val megy, az új pedig intel CPU-val. Én úgy tudtam, hogy ilyenkor nem műkik a migrálás, amúgy a DS118-ról nem js igen lehet más arxhitectúrájú NAS-ra migrálni.
A lényegi kérdés, hogy honnan szerezhetnék ideiglenesen tárhelyet ehhez az adatmennyiséghez.
Törölni nem igazán szeretnék.
-
lewisfm
aktív tag
Van egy DS118 NAS-om, benne egy 8 TB-os HDD. Teszi a dolgát, de tervezem egy nagyobb, intel CPU-val szerelt NAS-ra való váltást.
Átmenetileg, az áttelepülés idejére milyen megoldást tudtok javasolni kb. 5-6 TByte-nyi filmek tártolására?
Az új NAS-on mindenképpen clean install-t szeretnék, bár ha jól tudom, akkor nem is tudnék mást tenni. DS 220+ vagy 720+ a kiszemelt áldozat.
-
lewisfm
aktív tag
Köszi a cookie tippet, valószínűleg ott lesz a gyenge pont - megnézem a hétvégén.
Én custom feliratot tudok a filmek mellé akni, csak fájl kezelő szinten, manuálisan letöltve.
Mondjuk van egy ilyen fájl:
alma.mkvakkor melléteszem a kézzel letöltött fájlt ezen a néven:
alma.HUN.srtNézi a videó fájl nevét, s ahhoz illeszkedő külső feliratfájlt hajlandó csak kezelni.
-
lewisfm
aktív tag
A Syno féle DS Video (UWP) és a szerver oldalon a Video Station szoláltatás közötti kommunikációt le lehet halgatni a Fiddler és a hozzá tartozó, de külön telepítendő loopback segítségével.
Azonban a 2FA / OTP kommunikáció egy része valamiért rejtve marad, illetve nem egyértelmű, ugyanis cookie-kat is használ, nem csak paramétereket (akár header,akárURL encoded formában).
DSM6 alatt sikerült összehozni, de DSM7-nél valamit változtattak, s az a mód, amit kikisérleteztem, nem működik.
Valami biztonsági javításnak tűnik, s DSM6 alatt véletlenül annak a hiányosságát használhattam ki.A DS Video (UWP) app azóta sem változott, viszont az mégis képes magát a megbízható kliensek közé felvenni.
Sajnos a Syno ezt a részt a login folyamatban csak kb. 30%-ban dokumentálta le, azt is csak a File Station és a Surveillance Station dokumentációjában.
---
A QuickConnect féle kapcsolat felépítést is sikerült már részben megfejtenem, majd meglátjuk.
---
Még a Note Station és kliense kommunikációját akarom megfigyelni a login során, mert az az egyik legegyszerűbb megvalósítás, s nem UWP-s alkalmzás, hanem natív, tehát a kommunikációjánaka figyelése egyszerűbb, s kevesebb lépés marad rejtve.
---
Azonban a C#-os alap + Video Station kliens library-m már most is azegyik legteljesebb, ami elérhető.
- Login / logoff
- Library lekérése
- TVShow típusú library-ba tartozó sorozatok lekérése, epizódok lekérdezése
- Ugyen ez, csak szimpla mozifilmekre
- Mappa struktúrában is le tudom kérni
- Borítók, s egyéb metaadatok lekérdezése, rating kezelés
- Video stream megynyitása, streamelése (direkt play, remux, transcode, audio sáv megadása), lezárása
Ezt PoC-ban VLC engine segítségével saját UWP-s app-ban már le is tudom játszani, a belső éskülső feliratokkal együtt.Szóval az építőkockák lényegében megis vannak.
U.I.: A VLC-től is kaptam liszensz engedélyt az engine felhasználására, ugyanis normál felhasználására kell az engedélyük.
---Költő kérdés:
Ha én ezt egy személyben képes vagyok megcsinálni, akkor a Syno mért nem? Ciki, hogy van egy egész jó Video Station média szerverük, de lényegében csak Android alá van normális kliensük, s az is csak akkor működik jól,ha az MX Player-t i telepítem és a hozzá való custom CODEC-et is.Ilyen support-tal a Video Station egy félkész, de lényegében használhatatlan média szolgáltatás.
Nem csoda, hogy a Plex-et, vagy az Emby-t választják helyette. -
lewisfm
aktív tag
Valamint nem játszik le videókat, ha nem ismeri a CODEC-et (az audió) hozzá (DTS, True Audio).
Részemről folyamatban van egy klón készítése, ami a VLC engine-jét használja, de amilyen egyszerűen tűnt, olyan sok a feladat benne.
A Video Station API-jának a szükséges részét már feltérképeztem, s implementálam is C#-ban, azonban a következő hiányosságokkal küzdök:
- 2FA / OTP belépésnél a következő bejelentkezés során hiába lett megadva, hogy megbízható a kliens, újra kéri az OTP kódot. DSM 6 alatt megjegyzi a megbízhatónak a klienst, DSM 7 alatt nem.
- QuickConnect belépést nem tud
-Bizonyos esetekben proxy mögül nem működikJelenleg a klienst fejlesztem,az is UWP-s app lesz, ha egyszer elkészül, de ebből fakadóan remélhetően XBox-on is futni fog.
kb. 20-30 munkanap alatt be is tudnám fejezni, de egyszerűen nehezen szakítok ki ennyi idő.
-
lewisfm
aktív tag
válasz
Magnat #66354 üzenetére
Persze, csak ha transzkódolás is kell.
Ki kell kapcsolni / le kill tiltani.
Felületes tudásom va róla,de úgy tudom, hogy a trasznódolás tiltása a Plex és az Emby szerveren is nehézkes - ha egyáltalán lehetséges.
Úgy van kitalálva mindkettő, hogy a klien képessége határozza meg a transzkódolás szükségességét, azaz "megbeszélik".Cserében a kliensnek kell tudnia kezelni a formátumokat.
De szerintem még egy kisebb intel CPU-s NAS sem szeret transzkódolni, a nagyobb NAS-ok pedig erre a célra irrelálisan drágák. -
lewisfm
aktív tag
válasz
Csabi1984 #66350 üzenetére
A DS118-ban ne intel CPU van, ezért sem az Emby, sem pedig a Plex nem tud hardveresen transzkódolni ezen a NAS-on. Továbba tudtommal ezen média szervereknél az ingyenes verziók csak szoftveresen transzkódolnak, de ebben nem vagyok biztos.
Szóval ha transzkódol, akkor az itt mindenkélpen szoftveres, az pedig nem erőssége ennek a NAS-bak.
Még a Video Station transzkódolása is akadozik sokszor, pedig annak van némi hardveres gyorsítása ezen a CPU-n is a Syno által módosított ffmpeg-nek köszönhetően.
-
lewisfm
aktív tag
válasz
e90lci #66311 üzenetére
Nekem az Asus AC65-tel meg lehet oldani, de a SOHO routerek nem kis hányadában nem.
Ilyenkor szerencsés esetben nem továbbítja az IGMP csomagokat, de rosszabb esetben továbbítja, s ha nem lehet kikapcsolni, akkor az gond lehet.Nálam régebbi TPLink routerrel nem volt gond, felételezem az nem tudta továbbítani az IGMP csomagokat, viszont próbálkoztam újabbal, amin nem lehetett az IGMP-t konfigurálni, viszont továbbította az IGMP csomagokat, s emiatt a Wifi intsabillá vált.
-
lewisfm
aktív tag
válasz
e90lci #66309 üzenetére
Ezzel a DMZ megoldással nem megy rá a belső hálózatra az IP TV forgalma is?
Sok SOHO router Wifi-jét ha elárasztják az IGMP (IP TV) csomagok, a router Wifi-s része elkezd akadozni, majd elérhetetlenné válik.Ilyenkor azok a routerek jók, amelyeknél az IGMP továbbadását lehet konfigurálni mind etherneten, mind Wifi-n keresztül.
Több TPLink és egyszerűbb Asus routerekkel is jártam már így.
-
lewisfm
aktív tag
Nekem a Telekom-os routerre agy Asus AC65P router van kötve, AP módban.
Amikor szolgáltató problémák vannak, akkor cserében többnyire a NAS-omat sem érem el a helyi hálón.
Mi a baj a subnet-es megoldással?
Dupla NAT, de a routerem bírja, s a helyi háló független a szolgáltatótó.
Igen, a port forwardingot mindkettő routerben konfigurálni kell, de ezzel nincsen semmi gond.Nálam a bridge mód nem játszik, mert coax kábeles a szolgáltatás és az IP TV miatt nem lehet a bridge módot kérni.
Lehene még DMZ-vel próbálkozni, de azt nem ismerem, nem tudom, hogy mik az előnyei és a hártányai ez esetben.
Az Asus a WAN portjával van összekötve a Saegem routerrel, a Saegem router fix IP címet ad az Asusnak.
Ez kell a port forwardinghoz.
Az Asus pedig egy új alhálózatot hoz létre (dupla NAT), amin a NAS-nak fix IP címet ad, ami szintén kell a NAS felé irányulóport forwardinghoz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- OHH! Dell Precision 7560 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-11850H 32/1TB NVIDIA A3000 6GB FHD
- Asztali PC , i7 6700K , 1080 Ti 11GB , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 500GB HDD
- Asztali PC , R5 8400F , RTX 3070 , 32GB DDR5 , 500GB NVME , 2TB HDD
- Legion Go 1TB
- Lenovo LOQ 15IRX9 - i5 13450HX, 16GB, RTX 4060 8G, 1TB M.2 (Gari: 2027.03.11.)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 5490 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- SanDisk Extreme Portable 8TB (SDSSDE61-8T00-G25)
- Apple iPhone 15 Pro Max - Natural Titanium - Újszerű karcmentes állapotban! 100% akku! Gyári garis!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest