Hirdetés
- QHD OLED és extrém frissítés: bemutatkozott a Sony INZONE M10S II
- Bekebelezi az Amazon az Apple műholdas partnerét
- Vége a régi Kindle-öknek? Az Amazon május 20-án beszünteti támogatásukat
- Munkához is jó lehet a OneXPlayer gaming tabletje
- AMD Strix Haloval érkezik a OneXPlayer erőtől duzzadó mini PC-je
- TCL LCD és LED TV-k
- Házimozi belépő szinten
- Hordozható Linux terminál billentyűzettel és érintőképernyővel
- Milyen egeret válasszak?
- Projektor topic
- ASUS notebook topic
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Hogyan verte le egy telefon chip az egész laptop ipart? – x86 vs ARM
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Bambu Lab 3D nyomtatók
-
PROHARDVER!
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.12.07)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gardaai
senior tag
-
Gardaai
senior tag
A letöltés még oké (Synology is tudja ezt), de feltöltés?
Kizárt dolognak tartom, hogy náluk lenne ilyen megoldás.. Google-nél biztosan nincs.Szerk.: Azért tűnhet úgy, hogy bárki feltölthet pl. Google Drive-ba, mert nyilván szinte nincs olyan ember akinek ne lenne és ne lenne bejelentkezve a Google fiókjába.
-
Gardaai
senior tag
DS423+ DSM7.2
Lehet kapni ehhez a NAS-hoz valami támogatott USB HUB-ot? Vagy bármi jó hozzá az USB support hack után?
Sajnos csak 1 port van rajta és a szünetmentes elveszi azt, de kéne egy Bluetooth USB dogle-t rákötnöm. -
Gardaai
senior tag
válasz
ekkold
üzenetére
+1
Nekem óránként fut.
PC-n fel is lehet csatolni a NAS adott mappájában lévő generált fájlt és látni fogja mint külső meghajtókat ugyanúgy kiértékelve mint ahogy a belsőket.Arra kell figyelni, hogy a legfrissebb verziót az angol nyelvű oldalról tudjátok letölteni, mert a magyaron még mindig a 19c verzió van és nem a 20c.
A korábbi verzióban pedig csak egy disket tudtál generálni egyszerre, hiába paraméterezed fel a dokksi alapján. 20c-vel pedig paraméterezni sem kell, egyszerre legenerálja az összes felcsatolt disket: [link] -
Gardaai
senior tag
Én próbáltam egy friss MacOS 26-ra visszatölteni egy MacOS 15.1-es backupot, végig is ment az egész 1-2 óra alatt, aztán ugyanúgy üres volt a rendszer. Létrehozta a felhasználókat amik rajta voltak, de adatok/alkalmazások sehol.
Vissza raktam egy 15-ös rendszert és arra szépen visszahúzott mindent.
Ez nem tudom válasz-e.
-
Gardaai
senior tag
Mindenkinek eltűnik ilyenkor. Az összes megoszott mappa link amit másoknak küldtem is azt írja hogy lejárt vagy törölve.
Nem tudom az lehet-e a gond, hogy SSD cache el lett távolítva, majd egy másik hozzáadva. Akkor szokott eltűnni minden ha fejlesztek a NAS-on, miközben hozzá sincs nyúlva azokhoz a kötetekhez amin a fotók és a program van. -
Gardaai
senior tag
Kezd nagyon bosszantani a dolog.
Nektek szokott olyat csinálni a Synology Photos, hogy egyszer csak eltűnik minden mappa és kezdhetek mindent 0-ról? Ez miért lehet? -
Gardaai
senior tag
Beraktam a 423+-ba az egyik M.2 slotba egy SSD-t, amire megokosítva létrehoztam Storage Pool-t majd egy volume(4)-t.
Container Manager-t szeretném átrakni, viszont egy hibába futok amikor indítanám a korábbi projekteket: [kép]
Amit csináltam:
1.) @docker mappáról csináltam egy másolatot volume4-re, ahova rakom a Container Manager-t.
2.) Container Manager törlése volume3-ról (másképpen a DSM7 nem engedi már áthelyezni a Shared Folder-t)
3.) Shared Folder áthelyezése Control Panel-en.
4.) Container Manager telepítése volume4-re.
Simán elindul, de migrálni akarja a Container-eket és a Projects fül is üres.Mit hagyok ki? Egyébként 12 projekt volt, tehát eltűnt pár darab. Voltak valahol valamik amiket még mentenem kellett volna, hogy felismerje a korábbi állapotot?
Tudom hogy újra be lehet tallózni mindent és felépíteni az egészet, de érdekelne kicsit mélyebben, hogy mit/hova ment, mert azért elég körülményes egyesével minden projektet felépíteni ahol van mondjuk 30-40 project is. -
Gardaai
senior tag
Nem módosítottam semmit, egyszer csak ez fogadott ma reggel:

Megnéztem a jogosultságokat (ls -la /):
. és .. nak a tulajdonosa a saját userem tehát nem a root, illetve a volume1 és volume3-nak is (volume2 root).Megtudná nézni valaki magánál, hogy mi a megfelelő tulajdon beállítás?
Átállítottam root:root-ra a /-t, de azért szeretném látni, hogy másnál hogyan néz ki.
Esetleg jogosoltságokkal együtt, ha megosztaná valaki pl.
drwxr-xr-x 26 root root 4096 Mar 5 13:35 .
Szerk.:
Szerintem egyébként tudom mi okozza.
Container Manager-ben felraktam a File Browser-t és amelyik mappákhoz hozzáférést adtam, azt módosította a saját useremre, mert annak a jogosultságaival futtatom. Ezt nem gondolnám helyes működésnek..Config:
version: '3'
services:
filebrowser:
container_name: filebrowser
image: filebrowser/filebrowser:s6
ports:
- 8147:8147
environment:
- PUID=XXXX
- PGID=XXX
volumes:
- /volumeX:/srv # amit itt megadok neki, annak módosítja a fenti PUID és PGID alapján a mappa tulajdonosát
- /volumeX/docker/filebrowser/database/filebrowser.db:/database/filebrowser.db
- /volumeX/docker/filebrowser/config/settings.json:/config/settings.json -
Gardaai
senior tag
Ha költöztetem a Container Manager-t egyik volume-ról egy másikra, a @docker rendszermappát átviszi ha a docker megosztott mappáját Control Panel-en keresztül átrakom? Vagy azt manuálisan kell átvinnem?
-
Gardaai
senior tag
Azt írta már van két szervere, csak nem éri el, mert gondolom ugyanazon a porton vannak.
Jó lenne tudni, hogy csinálta, egyébként továbbra is Container Manager verziót ajánlom, mert nem kell minden módosításért SSH-ba lépkedni.Forrás:
0.) Plex mappa létrehozása a docker könyvtárban (docker -> plex2)
1.) Container Manager -> Project -> Create
- Project name: plex2
- Path: amit most hoztál létre docker -> plex2
- Source: Váltsd át Create docker-compose.yml-re
- Source tartalma:
======== EZ ALATTI RÉSZT MÁSOLD
---
services:
plex:
image: lscr.io/linuxserver/plex:latest
container_name: plex2
network_mode: bridge
ports:
- 32469:32400 #32469 helyett bármi lehet, de ez egy ajánlott port
environment:
- PUID=1026 (ha nem tudod biztosan, akkor nézd meg így)
- PGID=100
- TZ=Europe/Budapest
- VERSION=docker
- PLEX_CLAIM= innen szerzett token -> https://www.plex.tv/claim/
volumes:
- /volume1/docker/plex2/config:/config # az a volume, ahol van a docker mappád
- /volume2/Movies:/movies # az a volume és mappa, ahol a filmek vannak
- /volume2/Series:/series # az a volume és mappa, ahol a sorozatok vannak
restart: unless-stopped
======== EZ FÖLÖTTI RÉSZT MÁSOLD2.) Next -> Next -> Done
3.) Megvárod amíg letölt mindent és indítja a szervert, majd eléred a NASIP:32469-es porton a második szervered. -
Gardaai
senior tag
válasz
masvilagx3
üzenetére
Mutasd a Container Manager config fájlodat.
Elég egyértelműnek kell lennie, ha viszont nincs ports benne, akkor az így néz ki:
ports:
- "1234:1234"
volumes:
- /x:/x
Utóbbi csak azért, hogy egyenrangú vele a behúzásokat tekintve. -
Gardaai
senior tag
válasz
Magnat
üzenetére
Teljesen egyetértek.
Ezért írtam, hogy ezt ilyen formában benéztem.
Láttam az adatokat, de valahol a hinni nem akarás, hogy itt tartunk, belehúzott a csőbe.Így tényleg semmi értelme egy belépő desktop CPU-s, 2-4 bay NAS-on felül gondolkodni bárkinek, ha teljesítményt is szeretne. Hiszen ez "csak" egy adattárolás és biztonsági mentésre szolgáló házi szerver, ahogy az oldalukon is szerepel.
-
Gardaai
senior tag
válasz
AiRLAC
üzenetére
"Hol kérdeztél körbe pontosan?"
Milyen NAS-t vegyek topikban. Most vissza olvastam és ott is kifogásoltam a PCIe 2.0 slotot és inkább a DS723+ lett volna a választás, aztán ott is elkanyarodtunk a "tök mindegy, a gigabites LAN csatlakozó rajta úgy se tud többet" irányba és (sajnos így utólag látom) elkönyveltem, hogy akkor úgy is mindegy. Közben sajnos nem az. Bár a 723+ is csak PCIe 3.0 x1, de mégis csak előrébb lennék, így sok értelme nem volt cserélni azon kívül, hogy 6 helyem van, 2 helyett."Ez egy NAS, Celeron procival, az előző modelled is az volt."
Igen, viszont a 3x CPU erő és a PCIe 2.0 (amiről nem tudtam, hogy x1 - úgy eldugták, hogy egy Reddit postot láttam csak utólag, aki darabokra szedte a NAS-t és megnézte az alaplapon a chipeket/csatlakozókat) már előrelépés lett volna, de így nem az."Irreális elvárásaid vannak szerintem"
Mint kiderül igen. Ezért is írtam feljebb az OFF-ba amit írtam: [link]
Úgy gondolnám 2025-ben, amikor a telefonom 3x olyan erős mint egy csúcs consumer NAS, akkor legalább egy 2010-es technológiát tudjon hozni max sebességen. De most ebbe felesleges belemenni, tévedtem.
Legalább legközelebb könnyebb lesz a csere. Vagy megvárom az új modelleket és tudják-e már legalább a PCIe 3.0 x4-et vagy épített NAS lesz."(azt nem tudom hogy tesztelted-e már egyáltalán a sebességét az újnak a régihez viszonyítva)"
Nincs szükség tesztelni, ez a sebesség nagyon kevés: [kép]
(Csak hogy mit látunk: Reggel 5 óta a NAS-nak 16.500, ami az írásom óta 17.200 feladatot kéne, hogy elvégezzen és nem, hogy csökken, folyamatosan növekszik. Nap végére valahol utoléri magát (nem mindig), amikor már elfogynak az eleve lightweight, de azon belül közepes taskok.) -
Gardaai
senior tag
válasz
AiRLAC
üzenetére
Hogy ne számítana?
Ahogy Magnat is írja:
"sztem neki nem a hálózat a bottleneck, hanem h a proci milyen gyorsan jut hozzá az adathoz"
Semmi adat nem megy ki ebből a netre, kizárólag adatbázis műveleteket végez, ami nagyon nem mindegy, hogy 0.2s vagy 2s. Egy este alatt feltorlódik 1000 elvégezendő adatbázis művelet. -
Gardaai
senior tag
válasz
Pistivi
üzenetére
Ez felettébb szomorú... de köszi az infót!
Azt gondoltam ebben az ársávban egy PCIe 3.0 x4 már alap.. De most mélyebben utána nézve, consumer felhasználóknak nincs is nagyon ilyen tudással NAS, még QNAP-nál is éppen hogy. Vagy 100k-ért M.2 bővítő kártyával, úgy meg már 400k-nál tartunk, hogy egy 2010-es technológiát félig kitudjak használni.
-
Gardaai
senior tag
válasz
kareszkaresz
üzenetére
Rendszerinfókat nyernek ki vele: [dmidecode 3.2]
Ha megnyitod azokat a sorokat, akkor látod, hogy jóval több infó van bennük. -
Gardaai
senior tag
Csere előtt körbe kérdeztem, hogy 723+ vagy 423+ legyen, honlapokat futtatnék rajta.
Van jó pár oldalam, ahol 0/24 workerek futnak és folyamatosan dolgoznak. Amíg egy SATA SSD-n kb. 1 másodpercbe telik, addig "csak" egy PCI-e 3.0 SSD-n ennek töredéke alatt lemegy egy task (persze ha tudja a névleges sebességet). Nem gondoltam volna, hogy x1-es csatolót raknak bele (és ezt ennyire eldugják mint infó), amikor már akkor bőven volt PCI-e 5.0 is. Eléggé csalódott leszek, ha nem lesz erre megoldás, mert így a tervezett honlap gyorsítás füstbe ment és nagyjából értelmetlen volt a csere egy DS218+ról. -
Gardaai
senior tag
Azt jól olvasom, hogy a DS423+ M.2 slotjai PCI-E 3.0 x1-esek? Ami minimálisan gyorsabb csak egy SATA III SSD-nél? Van valami opció hogy valahogy mégis elérjek legalább 2000 MB/s-es sebességet?
-
Gardaai
senior tag
válasz
kareszkaresz
üzenetére
Ha karakterre megegyezik a típusa a leírttal és megnézted az összes visszajelzést, nem csak egyet ahhoz a típushoz akkor igen, nyugodtan.
-
Gardaai
senior tag
Én is így vagyok vele. Pont most adtam el az előző NAS-om és szinte mindenki azzal kezdte, hogy elég erős-e a transzkódolásra. Hiába magyaráztam, hogy az már eleve "hibás működés"..
Nekem Samsung TV-m van, se DTS, se DV támogatás.. ezért vettem egy lejátszót. Nincs nekem arra türelmem, hogy nézegessem egy adott film/sorozat milyen kodek, kiterjesztés stb.
Beírom a nevét, seed szerinte rendezem, 2160p és az első amit kiad jön is. -
Gardaai
senior tag
válasz
boborján2
üzenetére
Egy Core 2 Duo Win7 Starter OR-el, úgy vitte a PLEX-et mint a DS218+ soha. Addig nem tudtam, hogy transzkódolás folyik a háttérben, amíg meg nem lett a NAS és csak tekertek a filmek.
Értetlenül ültem a fórum előtt, ahol magyarázták, hogy az 5 forintos laptopom oda keni a NAS-t. A körítés persze nagyon nem mindegy. Ha pedig minőségben akarsz tartalmat fogyasztani, úgy is lejátszó lesz a vége.
Az ár lehet túlzó volt, maradjunk egy 100e. Ft-os NAS-nál. Az kb. annyit tud PLEX alatt mint egy régi ma kb. 5-10e. Ft-ot érő laptop. Viszont a laptop szinte semmire másra nem alkalmas ilyen formában.
Nem is véletlen, hogy vannak épített NAS-ok, sokkal jobb teljesítménnyel, jóval kedvezőbb áron. Erre rájöttek nagyon korán, hogy az ár/teljesítmény nem túl jó. -
Gardaai
senior tag
válasz
bnorci71
üzenetére
"Tehát ha jól gondolom ha Pc-vel működött akkor a NAS-nak se kel többet tudni mint egy fájl lejátszás."
Nem jól gondolod. Egy 10+ éves laptop is sokkal komolyabb számítási teljesítményt tud PLEX alatt, mint egy 100-200e. Ft körüli NAS. Ezért ha neked úgy is tűnik, hogy csak átjátssza a filmeket, a háttérben simán lehet, hogy transzkódol, amit egy DS220J biztosan nem fog hozni."A Plex megosztást 90% a zenék lejátszására használom nem videókhoz."
Így más a helyzet. Azt valószínűleg vinni fogja egy DS220J is, viszont továbbra sem ajánlom. Ha belekóstolsz és tényleg hasznosítod a NAS tudását, hamar csere lesz belőle."Tehát a kérdésem az.
Ds220J-re
Plex/Transmission telepíthető-e telepíthető."
Igen.Synology-nak van távoli elérése DDNS vagy QuickConnect formájában. Meglehet oldani azt is. PLEX zenéknél nem tudom, de filmeknél fizetős a telefonos app, hacsak nem szeretnéd 30 mp-enként nézni, ugyanis minden 30 mp után megáll és újra kell indítani a lejátszást. Windows/Mac van dedikált asztali alkalmazás, ott ilyen gond nincs.
-
Gardaai
senior tag
válasz
bnorci71
üzenetére
Van erre a kérdéskörre külön topik: Milyen NAS-t vegyek?
De, hogy azért segítsek kicsit tisztábban látni, ha már Synology-t néztél ki:
"-Plex képes legyen bár gondolom ez nem nagy elvárás"
De, az. Persze attól függ. Fel, felmegy rá ez a része nem gond.
"-a Tv-ről el tudjam érni videók lejátszásához Kodi ez meg egy sima SMB megosztás ami megint nem gond szerintem."
De, lehet gond. Ez is attól függ.De mitől?
Hogy a lejátszód, esetedben a TV (?), 100%-osan támogatja-e az anyagokat amiket "megetetsz" vele. Ha nem, akkor közel sem lesz elég egy DS220J, és ha nincs PLEX Pass-od, akkor egy komolyabb modell sem biztos.Van lejátszód a TV-re kötve, vagy DLNA-n simán a TV rendszeréből nézed az anyagokat? Ez a 0. kérdés.
-
Gardaai
senior tag
válasz
kareszkaresz
üzenetére
Én ezt raktam 1 hete a DS423+omba: [link]
DSM 7.2.2, nem szól érte egyáltalán. Néztem én is a 16 GB-ot, de nagyobb volt a rizikó. Úgy voltam vele inkább gyári specifikációja legyen (2666 MHz CL19) mintsem nagyobb. Ha mégis nagyobbra mész rá, akkor érdemes kicsit olvasgatni, mert ott sokkal több nem kompatibilis van, főleg ha itthonról rendelnél és nem Ebay, Amazon stb. -
Gardaai
senior tag
Tudok valahogy ilyen szinkront csinálni telefon (android) és NAS között?:
Telefon minden fotó mappája szinkronban van Synology Photos-on keresztül.
Jó lenne, ha a telefonon lévő fotókat átmozgatom egy másik mappába, akkor a NAS-on is mozgassa át, illetve ha a NAS-on mozgatom át, akkor a telefonon is pakolja át.
Viszont, ha törlésről van szó, akkor a telefonon törölt fotókat ne törölje a NAS-ról, de ha a NAS-on törlöm, akkor törlődjön a telefonról. -
Gardaai
senior tag
válasz
fecke78
üzenetére
Az a lényeg a fórumnak, hogy visszakereshető legyen, ha valaki hasonló cipőben jár.
Download Station négy portot használ nálam: 4662, 4672, 6881, 16881 (Control Panel -> Info Center -> Service fül)
Ebből kettőt kiengedtem (már nem tudom mi alapján, több éve volt és azóta nincs is kiengedve, csak teszt volt) és így működött 16881 (TCP) és 6881 (UDP).Port kiengedés (Telekom router):

Másikat ugyanígy, csak TCP és a portok 16881 legyenek.Mint írtam, én csak teszteltem, mert amikor elkezdtem NAS-ozni, fura volt, hogy nem tölt fel szinte semmit. De aztán rá kellett jönnöm, hogy így kerreg egész nap a NAS és se élettartamban nem előnyös, sem zajban. Így hacsak nincs valami speciális oka, hogy tölteni akarsz fel, nem csak seed-elni, akkor engedd el.
-
Gardaai
senior tag
Ha nem Hot Swap-os egy SSD, de teljesen üres egyébként, új kötetként szeretném telepíteni, akkor is minden háttértár berakáskor muszáj leállítani a NAS-t vagy csak kivételnél? Ugye USB-n keresztül is problémamentesen rátudsz dugni egy HDD-t, különbözik valamitől a SATA berakás?
-
Gardaai
senior tag
válasz
burgatshow
üzenetére
+ #95975 Magnat
Én is a tiltásra gondoltam igen, viszont én nagyobb volumenre tervezek rendszert kiépíteni. Ezért kell vagy 4-5 féle tiltás, mert nem mindenhol tiltok mindent és ugye ahol tiltok valamit, azt semmi se oldja fel Deny > Allow.
Ha nincs más megoldás (azért még kutakodok) úgy is ez marad.
Köszi, hogy utána néztetek!
-
Gardaai
senior tag
válasz
Gardaai
üzenetére
Egy kis pontosítás:
Ahogy utána olvastam kicsit, elvileg minden 4 vagy több lemezen modelleknél már sata1 ,sata2, sata3, sata4... elnevezéssel érjük el a lemezeket, nem pedig ahogy md2, md3.
Ez valami felcsatoló pont lehet, látja a lemezt, viszont adatokat nem olvas ki róla.Tehát pontosabban, esetemben /dev/sata1 az elérése nem pedig /dev/md2.
-
Gardaai
senior tag
Valaki használ DSM 7.2.2< HDSentinel report generálót?
7.2.1 -> 7.2.2 frissítés óta, leállt a működése. Gondolom köze lehet ahhoz, hogy most már nem /dev/sda és /dev/sdb, hanem /dev/md2 és /dev/md3 device-ként látja a HDD-ket (scrutiny is hibára futott, át kellett állítanom).
Erre lehet valami megoldás, vagy aktívak a fejlesztők és írjak nekik egy ticketet?
Elvileg a legfrissebbet használom: hdsentinel-019c-x64 -
Gardaai
senior tag
válasz
burgatshow
üzenetére
"a sima user grouppal amin nincs semmi állítva és amit nem lehet kivenni egyik user alól sem"
Nyugodtan csinálhatsz sajátot, de ahogy írtam, a default group-ból nem fogod tudni kivenni. Ez a probléma..
Ha pedig tiltanád az App jogokat, akkor jön a jogosultság létra: Deny > Allow
Így pedig egymást fogják ütni a csoportjaid... tehát hiába próbálnád, hogy a saját csoportotba letiltod az SFTP-t, ameddig annak a csoportnak a tagja, semelyik másik csoport SFTP Allow-al nem fogod tudni felülírni, mivel a Deny erősebb. -
Gardaai
senior tag
válasz
burgatshow
üzenetére
A szöveget olvasd el itt: [link]
Ami a lényeg:
"Ez egy üres, jogosulatlan user app permission listája"
és ott vannak a fotó.
Amin látszik, hogy egy teljesen friss user, a sima user grouppal amin nincs semmi állítva és amit nem lehet kivenni egyik user alól sem, alapból rendelkezik SFTP, WebDAV Server és a többi jogosultsággal is!Download Station joga nincs, ez rendben van. Létrehozok egy torrent group-ot és adok Download Station app jogosultságot meg a torrent mappára egy RW jogot. Tiszta sor. Én az alap app jogosultság megvonásra keresek megoldást.
-
Gardaai
senior tag
válasz
Magnat
üzenetére
"Akkor az app hozzáférést add meg minden groupnak"
De pont hogy ezt nem akarok. Aki csak egy sima user, ne legyen már jogosults SFTP-hez vagy WebDAV Serverhez. Értem én, hogy maga a mappához nincs jogosultsága, ezért ha csatlakozik semmit se lát, de ez még ugyanúgy biztonsági rés, ha eleve tud csatlakozni.Mappa jogosultságokkal megvagyok, az Application Permission-t kéne valahogy kiirtanom az alap felhasználóktól. Csinálhatok egy app jogosultság tiltó groupot is, de ez nem túl "tiszta" megoldás. Főleg, hogy onnantól ha nem figyelek, összeakadhatnak ha nem veszem le az egyiket, ha egy másikat hozzáadok.
-
Gardaai
senior tag
-
Gardaai
senior tag
válasz
Patice
üzenetére
Ezt értem, de a logikát nem értem.
A fenti példámat hogyan oldanád meg?Azt szeretném megcsinálni, hogy létrehozok 4-5 group permission-t és ahogy felveszek egy usert ebből a 4-5-ből annyit adok neki amihez kellhet hozzáférése. Semmi mást nem állítok csak bebököm a group-okat.
Usereket egyesével mindent végig vizsgálni és bepipálgatni a hozzáféréseket / tiltásokat nem hinném, hogy ennél nincs jobb megoldás. -
Gardaai
senior tag
Van valami DSM jogosultság rendszer vagy hierarchia leírás?
Nem áll össze a fejemben, hogy honnan kéne tudnom mi az alapértelmezett amihez van mindenkinek jogosultsága, vagy ezt éppen hogyan állítom be.
Ugye a DSM azt írja, hogy a Deny erősebb mint az Allow. Tehát ha egy group jogosultságba beállítok egy File Station Deny-t, akkor hiába állítom be egy másikba az Allow-ot, Deny lesz a vége.Így pl. hogyan oldom meg, hogy létrehozok egy download jogot ami DownloadStation-hoz tudjon csak hozzáférni, meg a Torrent megosztott mappához.
Ha stackelni akarom a jogosultságokat, akkor adok egy work group jogot is ugyan ennek a usernek ahol már lenne hozzáférése a File Station meg a Synology Drive-hoz.
Viszont aki work az ne tudjon torrentezni, aki viszont download ne tudjon Synology Drive-ozni. -
Gardaai
senior tag
DSM downgrade okoz bármit gondot a többi rendszer fájlnál?
Úgy értem, hogy átírom a VERSION fájlt, hogy azt higgye 7.2.2 helyet 7.2.1 a verzió ami futott rajta legutóbb, így egy üres disc-el feltudom rakni a 7.2.1-es verziót (downgrade).
Csak nem tudom ez (/etc.defaults/VERSION) és ehhez hasonló config fájlok hol tárolódnak (ha nem a HDD-n - mert ezt satuztam Windows-ban), így nem akarok nagyon bekeverni egy üres, tiszta NAS-nál. -
Gardaai
senior tag
válasz
AiRLAC
üzenetére
"én általában inkább nulláról újra beállítom új lemezzel és hálózaton átmásolom az adatokat a régiről."
Nem tudok sajnos 12 TB-nyi helyet felszabadítani. Pont erre a célra van a NAS.Kérdés továbbra is adott. Tudok adatvesztés nélkül valahogy DSM-et telepíteni vagy valahogy helyre kell állítanom a rendszert?
DSM-nek van valami archive oldala, ahol adott típushoz bármilyen DSM-et letudok tölteni visszamenőleg?
Terv, hogy egy üres rendszert felrakok az újra, pontosan azt a verziót ami volt a régin és szépen kitöltöm a lyukakat.Szerk.:
Ezt megtaláltam, viszont ez az adott rendszer lehet, hogy nincs a DS423+ra? Az update7 viszont van, ez hogyan lehetséges? -
Gardaai
senior tag
válasz
Gardaai
üzenetére
Rendszer felment pikk-pakk, minden működik. Még az extra 8 GB memóriát is megette. Jelenleg fut a memteszt. Ha a rendszer nem szeretné a memóriát, akkor hol látnám a hibát?
Visszatérve a döglött rendszerhez. Az vajon járható út lenne, hogy fogom az új NAS tiszta rendeszerében a /var/packages mappát és átdobom a régibe, hátha történik valami amivel félig használható lesz a rendszer és elindulhat a javítási procedúra?
Érdekesség, hogy amikor manuálisan próbáltam telepíteni a PHP8.0-t amit tesztképpen letöröltem, hogy újra tudom-e úgy telepíteni, akkor azt a hibát kaptam, hogy nincs elég hely a rendszer partíciót, de nyilván volt.
Még pár kérdés:
1.) Tárol a /var/packages/xy bármi app adatot, vagy az kizárólag az adott volume @appconf @appdata stb. mappában van? Azért kérdezem, hogy lelkileg felkészüljek, hogy ment minden a kukába, vagy van remény?2.) Packages kukázása, majd újraindítás után a /volume1/ megszűnt létezni. (Szerencsére elérem és tudok róla menteni rsync-el adatokat.) Ez valahogy feltudom mountolni vagy mi történhetett vele?
3.) Ha sikerülne helyreállítani DS218+on a régi rendszert, stabilan. Akkor a költöztetés mehet discenként vagy kizárólag egyszerre behelyezve tudom csak migrálni?
4.) Jól gondolom, hogy egy működő/feltelpített DSM rendszerbe csak úgy adatokkal teli másik DSM rendszeres disc-et nem fogok tudni hozzárakni egy új Pool-ként?
-
Gardaai
senior tag
válasz
AiRLAC
üzenetére
Most bontottam ki, zsír új, de megnézem a friss telepítést.
Szerk.:
Most hogy beraktam egy ürest lemezt, azonnal más a helyzet.
Synology Assistant-al nézve, amikor átraktam a lemezeket, akkor 169.61.20.6 IP-t kapott (csak hasamra ütöttem, de nagyon hasonló volt), manuálisan kellett megadnom neki a local IP-t.Most viszont beraktam egy ürest lemezt és azonnal jó IP-t kapott és el is indult a telepítő. pár perc és végez. [kép]
-
Gardaai
senior tag
válasz
Gardaai
üzenetére
Hivatalosan is tönkre van vágva a DSM rendszerem.
Próbáltam javítani a Package Center-t, hogy legalább visszaállítsam a működő állapotot a második migrálás nekifutás előtt.
Sehogy nem akart működni, ezért azt olvastam, hogy töröljem a Package Center cache-t, de nem olvastam el a parancsot: "rm -rf /var/packages/* && rm -rf /var/cache/pkglist.tmp"
Szóval szuperül kikukázta az összes csomagot..Kérdés:
Ha telepítek egy üres rendszert, majd berakom mellé a régi döglött DSM-et, akkor az helyre tudja állítani valahogy? Vagy milyen opcióim vannak hogy adatvesztés nélkül helyreállítsam a DSM-et? Sajnos totál halott a rendszer, még a vezérlőpult sem működőképes.. -
Gardaai
senior tag
válasz
AiRLAC
üzenetére
Sosem volt RAID-em.
Egy DS214-ről költöztem egy darab diskkel DS218+-ra.
Mindig különálló köteteim voltam amikor bővítettem 2 disk-re akkor is.Most visszaraktam a DS218+ba, adatok rendben, viszont az appok megdöglöttek. Nem is javíthatóak. Rányomok, dolgozik kicsit és semmi se történik.
-
Gardaai
senior tag
válasz
AiRLAC
üzenetére
1. DS423+
2. mindkettőt beraktam ami a DS218+-ban volt (egy ext4 egy btrfs)
3. 7.2.1-69057 Update 7
4. Valóban csak az updatet töltöttem le, próbáljam meg manuálisan a teljes verziót? Kicsit tartok tőle, ha automatikusan nem tudja telepíteni a letöltött verziót..Szerk.:
Ezzel sem megy (369 MB). -
Gardaai
senior tag
-
Gardaai
senior tag
A rendszer felismeri, ha SSD van a NAS-ban és arról bootol vagy tölti be a rendszer dolgokat amiket tud? Vagy ez hogyan működik?
Van 2 HDD benne, de hogy fürgébb legyen, raknék bele egy SSD-t is (sima 2.5"), amire Syno Drive, Photos és egyébként gyorsabban elérni kívánt programokat / adatokat raknék.
-
Gardaai
senior tag
válasz
burgatshow
üzenetére
"Notification Centerrel összevetve nem késett az e-mail."
Írtam, hogy elvileg nem késhetett, mert azonos az időpont a belső loggal. -
Gardaai
senior tag
válasz
burgatshow
üzenetére
Mármint az e-mail megkapása után 5 percre rá próbáltam belépni, frissítés előtt.
Tehát indokolatlan volt, hogy a rendszer éppen booting up. Notification Centerrel összevetve nem késett az e-mail. De mindegy, bent vagyok.Viszont a DDNS hiba továbbra is fura. Mindegy, működik, örülök.
-
-
Gardaai
senior tag
Globális DDSN szolgáltatás hiba volt, vagy csak nálam történt valami?
Sosem csinált ilyet, 5:30 és 5:41 között megszakadt a kapcsolat, de úgy gondolom csak a távoli:"Kapcsolata a(z) xy-ddns.synology.me szolgáltatással 2025-02-20 05:30:02 +01:00 óta megszakadt. Ellenőrizze DiskStation eszköze hálózati kapcsolatát, és ügyeljen arra, hogy DDNS szolgáltatása engedélyezve legyen.
Forrás: Synology Account"
Majd:"Gratulálunk! DiskStation eszköze sikeresen csatlakozott rendszerünkhöz, és kapcsolata a(z) xy-ddns.synology.me szolgáltatással 2025-02-20 05:41:08 +01:00 óta újraindult.
Forrás: Synology Account" -
Gardaai
senior tag
válasz
Magnat
üzenetére
"Ha raidben van két diszk"
Nincs, külön van minden."ha bármi éri a nast, akkor az a diszk is veszélyben van"
Gépem mögött van a sarokban. Fizikai hatás hacsak nem dől össze a ház, akkor nem fogja érni. Ha pedig áramingadozás vagy kimaradásra gondolsz, van mögötte egy szinuszos 500W-os Smart-APC ami kommunikál vele. Van benne feszültség ingadozás védelem (vagy hogy hívják), plusz ha áramszünet van, akkor szól a NAS-nak, ami pár percen belül megkezdi a leállítási folyamatot. Csak a NAS és a modem/router lóg az UPS-en. Ezen kívül mi lehet még veszélyforrás?"Azt hogy érted, h nincs rajta kötet létrehozva?"
Nem tudom a Hyper Backup hogyan dolgozik. A külső eszközt konkrétan erre a célra formázza le, így elérem (elvileg?) más eszközökön is, ha rádugom? Ha pedig létrehozok rajta kötetet, akkor ugye rápakolja a rendszer fájlokat is. De valószínűleg rosszul gondolom. -
Gardaai
senior tag
válasz
burgatshow
üzenetére
Az lenne a lényege, hogy ha bedöglik a lemez amiről mentek vagy a NAS, akkor kiveszem és egy külső dokkolóból ugyanúgy elérem mint egy Hyper Backup mentést. Azért kérdeztem úgy, hogy ha nincs kötet létrehozva rajta.
Csak ezért nem akarnám hogy foglalja a helyet egy külső dokkolós lemez. A 4-ből úgy is 2 nagyon max 3 helyet fogok felhasználni. -
Gardaai
senior tag
Ha egy 4 férőhelyes NAS-ba, az egyik helyre rakok egy kizárólag backupnak szánt HDD-t, (nem hozok létre tároló kötetet) simán tudok rá Hyper Backup-al menteni? Ha nem, van rá megoldás?
Jó lenne ha nem kéne külső dokkolót csak ezért használni. -
Gardaai
senior tag
válasz
AiRLAC
üzenetére
Vinnék a régi NAS-t, viszont tartok tőle, hogy nálam ez nem így fog működni és akkor bajban leszek, ha nincs itt a régi.

Azt nem tudjátok, hogy mit nem fog migrálni, vagy minden egy az egyben átmegy?
pl. (beállítások) Syno Photos, Drive, Download Station taskok, Container Manager, Web Station.... -
Gardaai
senior tag
DS218+ költözés DS423+
Utána néztem a migrációnak. Tényleg ennyire egyszerű és biztos megoldás, hogy régiből HDD-k ki, újba HDD-k be, felismeri a költözést és mindent megcsinál ahogy volt?
Vagy kell azért valamire figyelni? Configot mentek, de pl. csináljak biztonsági mentést SSH-n az @appconf @appstore.... mappákról? -
Gardaai
senior tag
Kereső nem hozott találatot.
DS423+ban milyen memória vagy gyárilag? Ez forrasztott vagy külön modulos?
A specs-et olvasva -> 6 GB (2 GB + 4 GB), gyanítom, hogy a 2 GB forrasztott és 1 db slot van bővíteni (.
Olvastam itt, többen írtátok, hogy 16 GB-os modul mehet bele, viszont hogy milyen MHz és időzítés azt nem találtam. Az official ajánlás: [link]Tudnátok segíteni, hogy milyen nem official, tuti megoldás van? Crucial, Kingston?
-
Gardaai
senior tag
válasz
kis.zsolt
üzenetére
Kicsit beleásva maga, én is ezt a scriptet találtam meg, .
Nekem a terv az lenne, hogy 1 TB storage pool (weboldalaknak + SSH-n keresztül ide áthúznám a rendszer alkalmazásokat), másik 1 TB pedig cache-re lenne.
(Még van benne 4 TB Ironwolf Pro adatoknak + 8 TB Ironwolf médiának.)Viszont nem tudom a cache hogyan is működik gyakorlatban. Néztem pár videót, ahol szinte semmi különbséget nem mértek sebességben és mindig az volt a konklúzió, hogy majd idővel megtanulja a rendszer a gyakran használt fájlokat és ezeket fogja cache-lni.
Viszont nálam nem nagyon van ilyen. Akkor nincs is értelme?
Ami gyakran használt az a média és a webszerver (weboldalak), az utóbbi külön 1 TB-ra menne alapból, tehát ezt gyorsítani már nem kell.A 4 TB-on lévő adatok pedig maximum Synology Photos ami durván 400 GB-nál jár, ezt mondjuk jó lenne cache-ltetni, mert HDD-n elég langyos a performance, de ha nem tudom én meghatározni mit és hogyan kezeljen vagy priorizáljon, akkor nem tudom van-e értelme erre pénzt áldozni, ha nem is drága egy 1 TB PCIe 3.0 SSD.
-
Gardaai
senior tag
723+ NAS-ban a 2 db M.2 slotba berakható SSD használható normál tárhelynek is, vagy kizárólag gyorsítótárnak?A Synology SNV3400 sorozatú M.2 NVMe SSD-meghajtók a beépített M.2-bővítőhelyen keresztül telepíthetők az SSD-gyorsítótárazás vagy SSD-tárolókészletek kialakításához. A meghajtók külön vásárolhatók meg.
Ha jól értem, akkor igen.
-
Gardaai
senior tag
válasz
AiRLAC
üzenetére
"DS-ben Max. peers-nek hívják, azt érdemes 5-10 közé limitálni. "
Nekem egy DS218+ on 200-ra van állítva 300 futtatott torrenttel, de nem nagyon érzek semmit. Foglalt memória DownloadStation 160 mb. Vagy az Inteles/AMD procis NAS-oknál mindegy?
Lehet gyorsabb lenne ha levenném 10-re, de tényleg van értelme vagy csak gyengébb modelleknél? Futtatok honlapokat is róla ezért kérdezem (ott a performance még javulhatna, de ugye HDD-ről megy), viszont a torrent se döcögjön (ezért toltam fel ennyire). -
-
Gardaai
senior tag
Tudnátok segíteni merre találok NAS beárazós topikot?
Sajnos egyszerűen nem találok.
Vagy nincs is ilyen? -
Gardaai
senior tag
válasz
Borisz76
üzenetére
"Új felhasználóval bejelentkezel és a DS beállításaiban szépen lehet korlátozni a feltöltési / letöltési sebességet , időintervallumot stb."
Itt van a probléma ami miatt kérdezem. Sajnos ameddig nincs admin jog, addig nem lehet állítani, ha pedig adok neki, hogy tudja állítani, beállítom nála, akkor az a globális beállítást módosítja.Ennyit lát egy sima user:
-
Gardaai
senior tag
válasz
konyi79
üzenetére
Container Manager -> Scrutiny vagy HD Sentinel S.M.A.R.T. adat export pár percenként (Task Scheduler) és azt PC-n betudod olvasni a "mezei" HDDSentinel programmal.
Szerk.:
Hogy legyen egyszerűbb válasz is, sajnos nem tudod kiolvasni DSM-en belül. Talán 7.1-től vették ki, hogy lásd a S.M.A.R.T. adatokat.. -
Gardaai
senior tag
Download Station-ben hogyan tudom az Auto Stop Seed-et felhasználóhoz kötni? Tehát nekem maradjon a Forever és 1000000% beállítás, viszont egyes usereknek hagyja abba 72 óra után. Illetve ezt bonyolítva, korlátoznám a Download Schedule-t is. Este 9 után ne tudjanak tölteni.
-
Gardaai
senior tag
válasz
gyuri860213
üzenetére
Add hozzá a domain-hoz: [link]
-
Gardaai
senior tag
válasz
kis.zsolt
üzenetére
Nekem a Jellyfin szerver oldala egy iszonyat. Kaparom a falat. Folyamatosan vagy jogosultság gondja van (újraindítás segít) vagy éppen semmi pénzért nem akarja beolvasni az új tartalmakat. Ha éppen sikerül, akkor sokszor rossz metaadatokat olvas be hozzá és vagy letölti a (rossz) fotót vagy még azt sem. Ha jól tölti a metaadatokat is vagy letölti a fotót vagy nem. Rányomok, hogy Identify, beírom a címet és leokézom, tehát semmi extra művelet nincs a cím megadásán kívül és azonnal letölti a borítót ahogy amúgy kéne neki. Egyáltalán nem új sorozatokról van szó, de nem is túl régi pl. Chapelwaite, Your Honor és még tudnám sorolni. Próbáltam minden létező configgal buildelni a containert, mindig előjönnek ugyanezek a hibák.
Lehet szakmai ártalom, de nagyon sok hibát találok és látok benne.
Csak azért van továbbra is használva, mert családban Jellyfin az egyetlen ingyenes lehetőség távoli kapcsol + mobilról, úgy hogy megmaradjon a kényelem is. Viszont szinte minden alkalommal manuális beavatkozás kell ha felkerül a legutóbbi beavatkozást követően 3-4-5 film / sorozat.Marad a Plex, ott sosem volt gondom ilyennel. Ugyanabból a rendszerezett médiahalmazból dolgozik az Emby, Jellyfin, Plex is. Szétbontva filmek, sorozatok, mesék, animék, normálisan elnevezve, sample és egyéb sallangok mindig törölve.
Magasan a Plex viszi szerver szinten a prímet. Kell mellé egy Amazon vagy bármilyen TV Stick lejátszó és ingyenes verzióban lehet bármilyen korlát nélkül használni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- TCL LCD és LED TV-k
- Telekom mobilszolgáltatások
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Engedélyezte Hollandia a Tesla önvezetést, az EU többi része következhet
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Bemutatkozott a Redmi R70 és R70m: ugyanaz a telefon, más akkuval
- Háztartási gépek
- További aktív témák...
- Apple watch Series Se 2 gen 44mm,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Honor 400 Lite 8/256GB Újszerű,Kártyafüggetlen,Dobozos,Tartozékaival. 1 Év Garanciával!
- Apple iPhone 16 Pro Max 512GB 98% Akku! Újszerű,Kártyafüggetlen,Tartozékaival. 1 Év Garanciával!
- Radeon RX 9000-es széria
- Apple iPhone 15 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÚJ HP EliteBook 6 G1a Ryzen 5 PRO 230 4.9GHz 32GB DDR5 1TB FHD+ 16:10 már jobbik kijelző, gar 2028
- Lenovo IdeaPad Slim 5 OLED i7-13620H 16 GB DDR5 512SSD FHD+ Garancia
- Apple iPhone 17 Pro Max 512GB Bontatlan Független Összes Szín / 27% áfás ár
- Logitech G502X Lightspeed gamer egér
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z490 i5 11400 32GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 TI 8GB ZALMAN Z1 PLUS Adata 600W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Értetlenül ültem a fórum előtt, ahol magyarázták, hogy az 5 forintos laptopom oda keni a NAS-t. A körítés persze nagyon nem mindegy. Ha pedig minőségben akarsz tartalmat fogyasztani, úgy is lejátszó lesz a vége.