- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
kenwood
veterán
válasz
krealon #84168 üzenetére
Koszi,ezt a tippet megnezem.
Meg lehet, hogy ezt is ki kene probalni :
[link]
Egyebkent ha gigabit helyett csak 900 megabit lenne,az beleferne,de ezek a folyamatos megabit ala esesek furak voltak nekem,es nem tetszettek.
Raadasul 2-300 megabit fole kabelen sem tudtam menni, szoval legkozelebb viszek normalis utpt,illetve megnezek http alapu letolteseket is, hogy kizarhato legyen a szolgalato oldali hiba. -
direwolf
őstag
válasz
krealon #78457 üzenetére
Értem. De úgy sem megy, ha szerver oldalon különböző portokon különböző szolgáltatásokat indítok, amik más certtel vannak konfigurálva (pl. egy apache a 443-on, mellette egy nginx a 10443-on)? Vagy minden program az openssl-t használja?
Az világos, hogy csak a megfelelő DNS-en a hozzá tartozó certtel lesz valid a https. -
-
-
krealon
veterán
válasz
krealon #75191 üzenetére
Az átitel szűk keresztmetszetét monitorozással lehet felderíteni.
Szűk erőforrások lehetnek:
- a NAS CPU illetve lemezeinek I/O terhetése (a torrent anyagok lehetnek töredezettek, ami ilyenkor úgy viselkedik, mintha sok kicsi fájl lenne)
- a hálózati láncban lévő kapcsolatok áteresztőképessége (a WiFi például szigorúan half duplex)
- a fogadó gép CPU és lemez I/O terhelése.Windows fájl másolási sebessége sokszor becsapós lehet a Windows fájl Cache használata miatt (Feladatkezelőben a Módosított memória jelzi a pillanatnyi cache méretét).
A Cached (a fenti képen 3.9 GB) az olvasási gyorsítótár. -
lazee15
csendes tag
válasz
krealon #72933 üzenetére
az adatvesztés mindkét meghajtón fenn áll? vagy csak azokat az adatokat nem fogom látni amelyik merevlemezt eltávolítom? a tervem az hogy az első fiókban levő cuccok nagyon fontosak azt benne hagynám és a 10tb-os merevlemezt bedobnám mellé és ennyi a második merevlemez tartalma menne a kukába ez így megoldható lenne?
-
Bandita4141
tag
válasz
krealon #72330 üzenetére
Az összes hálózati csatolást bontottam. Ahhoz, hogy újakat tudjak csinálni, ahhoz először bekellene tudnom lépni a hálózaton a NAS-ba fáljkezelőn keresztül, de a rohadék nem engedi, pedig a jelszavak rendben vannak, ráadásul nem az adminnal, hanem egy másik felhasználóval próbálok belépni. A szívás az, hogy csak azt azt írja a windows biztonság, hogy helytelen felhasználónév vagy jelszó. Ezért a konkrét hibát nem tudom. A dsm 6.2-nél nem volt ilyen gondom csak a 7-el.
Másnak aki feltette a dsm7-et nem volt ilyen gondja?
-
Bandita4141
tag
válasz
krealon #72312 üzenetére
igen, de a belépésnél jól, újra megpróbáltam de sajnos más a probléma. Azért nagyon köszönöm az ötletet.
Az a bosszantó, hogy frissítés előtt még minden rendben volt. Biztos, hogy a windows 10-en belül van valami turpisság, mert telefonról DS File-on keresztül elérem az adatokat.
-
Vastika
tag
válasz
krealon #71345 üzenetére
Igen, de ha az nem sikerül, akkor kérdez.
A beírt adatokat meg eltárolja, ha kéri az ember.
Lehet őket törölni egyébként, de elfelejtettem, hogy hol ;-)De szerintem itt most nem az a gond: a kérdező az admin felhasználót cserélte le másra, és utána nem tudja csatolni a megosztást. Legalábbis ha jól értem ;-)
A kettő között nem kellene összefüggésnek lennie: gondolom eddig sem admin-ként csatolta, az a felhasználó meg, amivel csatolta, maradt, ahogy volt, szóval az esetleges eltárolt bejelentkezési adatok is rendben vannak, ha eddig működtek, most is kellene nekik.
-
dkess
őstag
válasz
krealon #68936 üzenetére
"Legyszives pontosan hasznald az elnevezeseket."
Melyik részét érezted pontatlannak - azt lehet tudni? Ja, hogy semelyiket?Úgy egyébként egyébként szeretnél előreköszönni a 'WD Red 5400 RPM CMR' HDD -jeimnek (EFZX) vagy a 'WD Red 7200 RPM CMR' HDD -jeimnek (EFAX)? Ezek egyike sem illik bele a táblázatodba ... Én nem égetném magam ilyen marhasággal, de Te tudod ...
Akkor egy kis "sima" (nem Plus és nem Pro) Red "kisokos":
- a táblázatod első sorának megfelelő Red -ek mindössze ezek: [link] (6 TB és alatta EFAX -ok),
- ebben a méretben árult 5400 RPM és CMR -es HDD -k voltak a közelmúltig kapható EFRX -ek,
- az ezen méret (6 TB) feletti Helium -os 5400 RPM CMR Red -ek voltak (jelenleg már nem kapható): EFZX,
- az ezen méret (6 TB) feletti Helium -os 7200 RPM CMR Red -ek : EFAX (ugye 6 TB és alatta 5400 RPM és SMR ami az első pont). Ezek most is kaphatóak 10 TB és a feletti méretben is - linkelve is volt ...Most a Plus -okba meg Pro -kba nem is megyek bele - lehet már sok lenne ...
-
degec
senior tag
válasz
krealon #59832 üzenetére
BIG THX !
beírtam a nikkem semmi nem jött.. isten biza.. szóval ez a bajom továbbra is és a Telekom végignézte a vonalamat ami amúgy hibátlan, és továbbra se tudok feltölteni syno-ra
mondjuk értékek látszanak végponti eszközön én is tudtam, hogy jó hiszen atom stabil és gyors és minden sebesség megvan..
-
törölt tag
válasz
krealon #57718 üzenetére
Na, a szagértők rendesen összejöttek!
Ennyi erővel a törlés sem törlés valójában mert fizikailag nem töröl csak üresnek jelöli, az áthelyezés sem mozgat semmit csak más helyről mutat ugyanoda az eredeti fájlhoz. Ugye azért megengeditek hogy a jövőben is törlésnek és áthelyezésnek hívja a világon mindenki? Please......
Teljesen tök mindegy mi történik a háttérben, a lényeg hogy gyorsan másol, a másolt fájlt külön lehet szerkeszteni, módosítani úgy hogy az eredeti nem változik. De igazatok van, nehogy használjátok!!! Másoljatok csak lassan, az a franko és örüljetek hogy dupla helyet foglal, ez a legkirályabb benne! Ja nem is...
Én kérek elnézést hogy a többieknek megmutattam ezt a lehetőséget!
-
Sordoran
addikt
válasz
krealon #52286 üzenetére
Mivel ugyanazon a HDMI kábelen kell osztoznia a boxnak amire a laptopot is kötöm nagy ritkán, így nem a TV mellett van, bluetooth távirányító miatt pedig ugye rá se kell látnia. Lényeg a lényeg, 1 méterre sincs a routertől, és AC wifi-n akadás mentesen viszi a 4K filmeket is. Persze én is jobban díjaztam volna ha van vezetékes kapcsolatra lehetőség (usb átalakítóval mehetne), de így sincs ezzel gond jelenleg.
Ahogy fentebb írtam, most már a szaggatott lejátszás megszűnt, ez beállítási hiba volt. -
Pubszon
veterán
válasz
krealon #51923 üzenetére
Ezt mind értem, csak te nem, hogy mit akarok.
Én használom a sajatom.co.uk címet, amit nem adok meg senkinek, de minden beállításom ezzel van.
Minden másra, publikusan megosztva pedig a publikus.co.uk címe lenne.
Ha mondjuk a TS miatt kis gonosz emberkék akarnak betörni, garázdálkodni, akkor egyszerübb a címet megváltoztatom mondjuk publikusuj.co.uk-ra és kész, már nem is érik el a szervert, de én a sajátommal amit nem tud senki, továbbra is elérek, így rengetek helyen nem kell átírnom.
Nem nagy dolog, de jó lenne. -
gyugyo79
addikt
válasz
krealon #51923 üzenetére
Kivéve ha ...
Pld.: NAS-ra (példában az IP címe 192.168.0.1) van irányítva a 80 port. Ott vezérlőpult ->Alkalmazásportál -> Fordított Proxy résznél nem követi el "azt az aljas dolgot", hogy
Forrás:
Protokol : HTTP
Állomásnév :egyik-web-szerverem.freedns.org
Port 80
Cél:
Protokol : HTTP
Állomásnév: 192.168.0.25
Port 80Mert van egy műholdvevője (a 192.168.0.25 -ip címen) aminek van egy webes felülete és neki így kényelmes ...
Mert így valójában máris használható egy másik dns cím egy másik szolgáltatáshoz aminek még csak nem is kell a NAS -on futnia. -
szabi081
csendes tag
válasz
krealon #47141 üzenetére
Router WAN IP-je:
Whatsmyip:
A vicc az, hogy ezt már kérdeztem a szolgáltatótól és a telefonban azt mondták nincs natolva. De ezek alapján mégis ha jól értem.
Ha a szolgáltatónál ezt sikerül megoldanom, utána működni fog? A többi beállításom rendben van?
Ezt találtam még a router NAT beállításainál. Ez rendben van így?
-
-
Willie
őstag
válasz
krealon #45786 üzenetére
Köszönöm szépen, akkor ez lesz a probléma.
A NAS 100-al kezdődő IP címet mutat, míg a webes kereső teljesen más IP címet hoz ki. Holnap fel is hívom a digit, hogy nem akarok natolt IP címet. Emiatt elbaszni ennyi időt az életemből.
Érdekes mindenesetre, hogy kb 2 hónapja vittem el a NAS-t, addig tökéletesen működött és pont ezalatt az idő alatt találta ki a digi, hogy legyen natolt IP cím... -
gyugyo79
addikt
válasz
krealon #44360 üzenetére
Tényleg nem érted, hogy ha ezt komolyan gondolod akkor hibás a levezetésed utána, hogy miért nincs adatvédelem ?
Adatvedelem = Adatvesztes ellen vedett adat = az adatbol tobb peldany letezik (az egyik peldany elveszese nem okozza az adat tobbi peldanyanak megsemmisuleset).
Rendelkezesreallas = egy adott eszkozon elerheto az adat.
A RAID 1 vagy RAID 5 tomb csak addig teszi elerhetove az adatot, amig egynel tobb diszk nem hibasodik meg egyszerre. Ezaltal novekszik a rendelkezesreallas egy csupasz diszkhez kepest, hiszen 1 diszk hiba eseten is elerheto marad az adat.
Mivel az adatbol a csak 1 peldany letezik igy az megsemmisulhet (2 disk meghibasodasakor), tehat nem vedi meg minden esetben.Az van oda írva a RAID 1 vagy RAID 5 -höz, hogy védelem 1 lemez meghibásodása esetén
Te utána kezded vizsgálni, hogy van e adatvédelem miután kivetted azt az 1 lemezt amire megvolt az adatvédelem mielőtt te nagyvonalúén elcsúsztattad azzal, hogy rögtön 1 lemez mínusznál nézed meg, hogy az adat hány példányba szerepel.Tehát amíg nem állt fenn a meghibásodás addig a RAID ben is 2* szerepelt az adat.
Tehát igaz rá amit írtál : az adatbol tobb peldany letezik (az egyik peldany elveszese nem okozza az adat tobbi peldanyanak megsemmisuleset).Mert ha 1 HDD meghibásodik akkor még mindig meg van a RAID -ben 1 példányban az adat.
Az meg, hogy ez után a következő HDD a RIAD ben vagy a mentésbe megy tönkre. Vagy egyszerre két HDD hol megy tönkre nem releváns! Mert a felhozott 2 RAID 1 lemez meghibásodásáig biztosított adatvédelem.
A rendelkezésre állást azzal növeli, hogy az adat továbbra is elérhető nem kell megvárni amíg a mentésből elérhetővé válik.
De pont azzal, hogy védelmet biztosít 1 lemez meghibásodása esetére. Növeli az esélyét annak, hogy lesz mentés egy másik helyen is arról az adatról. -
gyugyo79
addikt
válasz
krealon #44349 üzenetére
"Rendelkezesreallas = egy adott eszkozon elerheto az adat."
A mentésen nem egy adott eszközön elérhető adat van ?"A RAID 1 vagy RAID 5 tomb csak addig teszi elerhetove az adatot, amig egynel tobb diszk nem hibasodik meg egyszerre."
A mentés nem hibásodhat meg csak a RAID?RAID1 nél megvan A lemezen és B lemezen az adat (minden X lemez meghibásodását elviselő RAID védi az adatokat X lemez meghibásodás esetére mert az adat nem csak 1 szer van meg rajta és nem csak egy lemezen. Mit nehéz ezen megérteni).
Készül mentés megvan C lemezen / helyen is az adat. Bár melyikkel történik valami marad 2 példány. Amíg C nem készül el is van ebben az esetben 2.Az ilyen csodás levezetések azért csak erőlködés mert ugyan annyira történhet valami a mentéssel is. Tehát az analógiád mentén az se adatvédelem.
-
gyugyo79
addikt
válasz
krealon #44333 üzenetére
Ha megnézed, hogy mire válaszoltam akkor nem értem a kérdést.
Egyszer leírtam ezt :
"Ha beszarik a raid1 -ba 1 HDD nem kap a maradék plusz 1 lemez hatványozott terhelést se a használatakor se a raid helyreállításakor. Míg raid5 -re nem igaz."
A raid5-ra nem igaz pont ahogy lentebb a kérdésre is válaszoltam ->"Helyreállítás közbe hiba lép fel borul az egész raid tömb (Terhelni/használni is egy hdd kiesésénél komoly orosz rulett). Ahogy nő a lemez méret nő annak az esélye, hogy hibázni fog"
-
válasz
krealon #42728 üzenetére
köszi, hogy segíteni próbálsz és szépen körbeírtad. De szerintem ez nem az a vonal...
Még ha nem is fogalmaztam meg ennyire műszakiul, de értem és ismerem ezeket a limitációkat.
Mint ahogy póriasan írtam is, annak is örülnék ha vinyó 1/2 sebességen dolgozna.Továbbá egyet is értenék veled a fentebbi, fogalmazzunk úgy, hogy hibaforrásokkal ha az összes korábban említett rendszerérték teszem azt 99%-on pörögne - vagy legalább 1 közülük. De még csak az 50%-os kihasználtságot sem értem el.
Kipróbáltam: leállítottam minden aktív fájlt, 1 azaz egyetlen egy fájlt indítottam letöltésbe (olyat választottam az N-es oldalról aminél sok feltöltő van és elvileg megfelelő sebességpotenciállal rendelkeznek) - tehát közben nem volt semmi más fel.
Ugyan úgy 12MB le... menet közben ugyan ez az 1 fájl 513KB fel, tehát ennyi volt az olvasás része. Erre a kis időre a "sablonos" CPU ~15%, TM processzor használata 9-12%, HDD 9-13%.A hétvégén elvileg lesz időm, bedobok egy SSD-t, bár nem várok sokat tőle. Szerintem ha a háttértáron múlna, akkor a jelenlegi hdd-t 1 fájllal is fel lehetne pörgetni.
Mivel eddig ez is lemaradt, most pótlom: DSM 6.1.7-15284 és TM-ből is a legutolsó van.
-
válasz
krealon #42721 üzenetére
"Ha a gigbites internetet koppra ki szeretned hajtani, akkor egy sok memorias PC-t szerezz, es SSD-re tolts le" és stb...
Ugye az világos, hogy szövegértési problémákon nem tudok segéteni...
Egy szóval sem lett említve az 1000-es kihajtása. Egyszerűen csak nem a korábbi 100/100-as csomagom tempójára számítanék. Pláne, hogy elvileg a HW környezet lehetővé tenné a nagyobb tempót, legalább a hdd írás / olvasási sebességének a felét. Olvastam itt lefelé 70MB-ot torrent alatt, szóval elvileg nem lehetetlen.
A lan sebessége... kérdezték tőlem, hogy rendben van-e, hát megnéztem és reflektáltam.
A terhelés valóban lemaradt, de most pótlom.
CPU-t 35%-nál többel nem igazán láttam pörögni. Most kis szanálás után, 69 torrenttel cpu 5%-13%, ram 33%, hdd 4-13%, letöltés nincs. -
Melorin
addikt
válasz
krealon #40606 üzenetére
A routeres topikban hívtad fel a figyelmemet a qos használatára mint lehetőségre a gyors, "pattogós" nethez. Most meg valahogy nem az jön le a szavaidból, hogy ez teljesülhetne.
Egyébként ne arra gondolj az esetemben, hogy ami a csövön kifér sebességgel torrentezek, kb a szolgáltató által hirdetett sebesség kb 70%-ra van limitálva nappal a letöltés, ráadásul nem folyamatosan jönnek le a dolgok, csak hébe-hóba.
Mégis, mivel a NAS az egyetlen olyan eszköz a LAN-on ami bármikor terhelheti a netet, ezt szeretném első körben jól beállítani, hogy a LAN-on lévő PC és egyéb mobil eszközök ne lássák kárát, mintha ott sem lenne. -
llacee
őstag
válasz
krealon #40608 üzenetére
Ez világos persze, de ha külön a synora dedikálom és csak a syno IP-jének ajánlom fel miért nem működhet, mintha egy kliensnek osztanám ki.
Azért kérdezem, mert van egy 2 lemezes 2 lanos és van egy normál Windows szerver. Előbbi tárhelyén növelném a jólvan nagyobb tárhellyel rendelkezővel. -
Sonja
nagyúr
válasz
krealon #40139 üzenetére
Igen, engedélyezve van a Wake-On-Lan. Viszont valóban nem csinálta még soha sem. Ellenben csak nem olyan régóta van a 6.1-es DSM rajta (1,5 hónap), előtte csak az 5-ös volt és ilyet valóban nem csinált eddig. Ha kikapcsolt, akkor bizony ki is kapcsolt, nem világított egy LED sem. Ellenben ilyenkor nem is kapcsol be, ha próbálok rákapcsolódni a NAS-ra (hiába a Wake-On-Lan). Ami pontosan jó is, hogy ilyen.
-
KovyBoy
tag
válasz
krealon #40015 üzenetére
Teljesen jogos!
A lényeg, hogy a Syno és a noti között végül is jó a kapcsolat. Aztán, hogy mi lesz az ilyen eseti másolgatásokkal... majd várok türelmesen, nincs jobb ötletem. -
Mr Bond 007
őstag
válasz
krealon #25991 üzenetére
"Ilyen kor ugyebar az NTFS (es minden naplozo fajlrendszer is) elkezd erosen toredezni (fragmentacio), ami az irast a torrent letolteshez hasonloan veletlenszeruve teszi."
Inkább az okozza a problémát hogy az ssd ilyenkor nem tudja lefuttatni az algoritmusait amik a hosszabb élettartamot garantálnák neki. Vagy mivel adott rész van csak szabadon, csak oda tud írni, és csak azok a cellák nyíródnak ahelyett hogy folyton más helyre pakolná az újakat elosztva a terhelést a cellák közt.
Tuomas:"így torrentezésnél nincs igazán előnye."
Azért bőven van. Synology-nál csak io-t tud gyorsítani (ha közben behozták a 6-os dsm-ben akkor erősen ajánlom a torrentezőknek akik csendet akarnak a nas körül), de pl a másik nagy gyártónál ki tudod választani hogy io-t akarsz vele, vagy minden írás/olvasási műveletet. (ha csak 1 ssd-t raksz bele akkor csak az olvasást gyorsítja azáltal hogy a legfelkapottabb dolgokat benne tartja) míg az írási műveleteket 2db ssd berakásánál engedi adatvédelmi okokból (raid1-be teszi őket) ha kiesne az egyik ne legyen adatvesztés.
Ennek ott van előnye már 1db ssd bedobásánál is hogy seednél nem kerreg/kerregnek a vinyód/vinyóid és minden sokkal fürgébb lesz. Nem mellesleg a hdd-k is tehermentesülnek azáltal hogy ritkábban nyúl hozzá a rendszer. (akkor is csak addig hogy áthúzza az ssd-re a felkapott adatot).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell Latitude 8-11. gen i5, i7, 2-in-1 szinte minden típus csalódásmentes, jó ár, garancia
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged