Hirdetés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- OLED TV topic
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- TCL LCD és LED TV-k
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Vezetékes FEJhallgatók
- Megjelentek az ASUS üzleti notebookjai
- Zeneszerkesztő és DJ topic
-
PROHARDVER!
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vastika
tag
Sziasztok!
Van egy DS116 NAS-om, és az a hülyeség vele, hogy a médiaindexelés nem fut automatikusan, tehát nem frissül, ha egy új fájl kerül az "ellenőrzése alatt álló" könyvtárakba.
Most ha bekerül valami, akkor be kell jelentkeznem a web-es felületre, és nyomnom kell egy újraindexelést...
Ezelőtt QNAP + Twonky volt itthon, a Twonky automatikusan megoldotta (sőt a beépített médiaindexelő is, csak az lassú és erőforrás zabáló volt)
De a Synology-n sem a beépített nem tudja látszólag, sem Twonky-t nem találok :-(
Adjon valaki tanácsot, hogyan tudnám megoldani, hogy automatikusan működjön a dolog?
Üdv: Vasti -
Vastika
tag
Egy szem mappa van megosztva (almappák természetesen vannak benne ;-) , csak videók (mkv, mp4, avi) , a mappa beállítása rendben van.
Működik is a dlna megosztás, három tévéről megy a filmnézés: csak ez a kellemetlen benne, ha valami változás van, akkor kézzel kell újraindexelni.
Kicsit nehezen hihető nekem, hogy a rendszer nem tudja - úgyhogy valószínűleg én nem látok valamit, amit látnom kellene! Csak azt nem látom, hogy mit nem látok ;-)
-
-
Vastika
tag
válasz Véreshurka #70033 üzenetére
Helló!
Köszönöm, ez jól hangzik ;-)
De ilyen turkáláshoz nincs kedvem...
Ha egy NAS ezt nem csinálja meg kapásból, akkor így jártam, rosszul választottam. Néha bejelentkezek, és rákattintok az újraindexelésre, legközelebb meg olyan NAS-t veszek, ami megbirkózik egy ilyen különleges, bonyolult, és ritkán felmerülő dologgal ;-)
Üdv: Vasti -
Vastika
tag
ssh, és mc, aztán a transmission mappájából átmozgatom a Filmek megosztott mappa megfelelő alkönyvtárába ;-)
(Meg átállítom a tulajdonost - jogosultságokat, mert nfs-en is meg van osztva a mappa, néha ott törlöm le, ami már nem kell)
A QNAP-on is így volt, és betűről betűre így csináltam...
Igaz, ott Twonky volt, és abban be lehetett állítani, hogy figyelje a változásokat, és azonnal intézkedjen, ütemezetten keressen változásokat, vagy egyáltalán ne foglalkozzon a változásokkal. -
Vastika
tag
Nem félek a turkálástól csak már nincs kedvem hozzá ;-)
(Amúgy a "kezdetektől" kb. 15, de inkább több évig linux rendszergazdi voltam, úgyhogy alapjában véve nem félek egy kis parancssoros pötyögéstől - ezért is jut eszembe hamarabb, hogy ssh, stb., mint a kattintgatás, távoli szervereken elég ritkán kellett kattintgatni ;-) -
Vastika
tag
válasz Magnat #70040 üzenetére
Ez érdekes... Tényleg nem ástam bele magam a dolgokba, mert nem volt kedvem, de erre pont nem gondoltam (máshogy meg nem próbáltam még másolni)
Van is pár másolandóm, mindjárt nekiesek a NAS felületén a File Station-ban, aztán kiderül az igazság :-)
(Mondjuk az érdekes, hogy QNAP-on egy nem a rendszer részét képező dlna szerver megbirkózott vele, hogy bekerült néhány új fájl a felügyelete alá tartozó területre, itt meg a rendszer része a szolgáltatás, és mégsem... Mindegy, ettől függetlenül még mindig jobban bejön a Synology, mint a QNAP ;-)
-
Vastika
tag
válasz csozsi #71033 üzenetére
Azért piszok drága berendezés nem kell a teszteléshez: elég egy nem túl veterán PC, két GBit-es hálókártyával, pár GB háttértárral.
Egy linux rá, aztán hogy plusz routerként tolod be a hálózatod és a szolgáltató routere közé, vagy valami transzparens cuccot csinálsz belőle, elsőre szinte mindegy is.Kis szerencsével ha csinálsz belőle egy router-t, és indítasz akár csak egy iptraf-ot, hamar el is csípheted, hogy mit rendetlenkedik a NAS a tudtodon kívül ;-)
Amiket leírtál (módosítások a hálózaton) nem érnek semmit: a hálózat attól még ugyanúgy működik tovább, a NAS számára nincs is "látható" különbség, szóval az vidáman forgalmazza tovább ugyanazt a valamit mindenféle felállásban...
[ Szerkesztve ]
-
Vastika
tag
válasz csozsi #71036 üzenetére
A linuxot csak a teszt idejére gondoltam bedugni a hálózatba, amíg kiderül, hogy mi generálja a forgalmat ;-)
(Egy okosabb switch nem hiszem, hogy itt megoldás, kivéve, ha tényleg nagyon okos - de olyat biztosan nehezebb lesz tesztre szerezni, mint egy akármilyen PC-t két hálókártyával)
Amúgy elég nehezen hiszem el, hogy 10 év alatt nem talált senki megoldást egy ilyen problémára, vagy legalábbis nem azonosította be valamennyire még senki a probléma forrását! Ha az én hálózatomban történne itthon ilyen, tuti, hogy pár órán belül legalább sejteném, hogy mi okozza ;-)
Valószínűleg inkább az van, hogy mindenki csak megkérdezte, hogy mi a probléma, de nem tett lépéseket a felderítés irányába...
-
Vastika
tag
válasz PhoenixK #71042 üzenetére
Szerintem nem valószínű...
Ha fut dhcp a NAS-on, és hülyeségeket osztogat (rossz átjáró, dns, stb), akkor azok az eszközök, amik a NAS-tól kapták a beállításokat, egyszerűen nem működnének.
Szóval néha, vagy inkább gyakran előfordulna, hogy a bizonyos eszközökön (asztali gép, laptop, telefon, táblagép, akármi) egyáltalán nem működik semmi, egy (vagy több) újraindítás után meg, ha a router nyerte a versenyt ;-) , újra működne.
Ha mindegy megy, csak egy szolgáltatás akadozik, az 99,9%, hogy nem ilyen jellegű dhcp probléma.
-
Vastika
tag
válasz hotkar #71085 üzenetére
Szerintem miközben elkezded beírni, ő meg lelkesen kiegészíti, akkor nyomj egy lefele nyilat, aztán egy DEL-t az eltárolt titkos infón ;-)
Ha ez nem megy, és amúgy nincsenek megmentendő űrlap kitöltési előzményeid, akkor meg SHIFT + CTRL + DEL, bejön a böngészési előzmények törlése, ott tudsz válogatni, hogy mit - lehet csak az űrlapadatokat, és ki lehet választani, hogy mennyi időre visszamenőleg.
Nekem egyszer sulis rendszergazda koromban valamiért hirtelen egy tanórán a számtech teremben kellett belépnem rendszergazdaként. A kis majom gimisek persze azonnal körülvettek (vicces banda volt ;-) , lelesni, hogy mi a jelszó ;-) Én meg rájuk figyeltem, próbáltam elijesztgetni őket ;-) , írtam be vakon a felhasználói nevet, TAB, jelszót, enter, nézek a képernyőre - a TAB nem sikerült! Én is beírtam a felhasználói név után a jelszót ;-) Sz*rrá röhögték magukat rajtam a kis piszkok ;-)
-
Vastika
tag
válasz Dj_McLoad #71172 üzenetére
Helló!
Nem lehet, hogy haldoklik az a vinyó a NAS-ban?
Talán sérült a rendszer, és azért gondolja úgy, hogy költöztetni kellene...
Én megcsinálnám ;-) , az kb. egy firmware újratelepítés, és ha működik, lehet SMART adatokat nézegetni.
De ha van kedved és asztali géped, ki is veheted a NAS-ból a vinyót, rádugod az asztali gépre, és pl. egy HD Sentinel progival megnézed, mi a helyzet vele.
Üdv: Vasti[ Szerkesztve ]
-
Vastika
tag
válasz Somlai Gábor #71203 üzenetére
Ha nincs fix IP címed, akkor hogyan működik a NAS smtp szerverként?
(Komolyan kérdezem, mert több, mint 8 éve nem foglalkozok ilyenekkel, akkor még nem nagyon lehetett ilyet / nem emlékszem már rá, hogy hogyan működött ;-)
Nem lehet, hogy a (domain vagy ISP?) szolgáltatódtól mail relay szolgáltatást kellene kérned? Sőt az is lehet, hogy van, csak használni kellene. Már tényleg nagyon lyukas az agyam ;-)
De valami ilyen irányba keresgélnék...
-
Vastika
tag
válasz csozsi #71220 üzenetére
Öröm boldogság, hogy megvan a hiba forrása :-)
Én maradnék a 2.9x-es transmission-nál: tudja a dolgát az is.
Vagy ha 3.xx, akkor tényleg el kell kezdeni monitorozni valahogy a hálózatot, hogy milyen korlátozást nem tart be???
Mert gondolom az a hiba oka, hogy valahol elszalad a ménes a beállított mindenféle korlátozások ellenére... -
Vastika
tag
válasz Declare #71224 üzenetére
Nem jár, venni kell... Nem adhatnak egy NAS-hoz mindenféle rendszerhez licenszet, amit futtatni lehet rajta virtuálisan ;-)
A Hardveraprón is árulnak nem drágán (elvileg) legális licenszeket, számlával.
A külföldi piszok olcsó licenszekkel vigyázz: 99%, hogy nem legálisak, és sokszor aktiválni sem lehet őket. Én egyszer elcsábultam (szintén virtuális gépre kellett) , küldtek szépen futárral egy lekapart matricát, amit nem tudtam aktiválni. Írtam nekik - küldtek egy másikat futárral, mindkettőt Angliából :-) Az is le volt kaparva, azt sem lehetett aktiválni. hívtam az MS-t, azt mondták túl sokszor volt már aktiválva. Írok az eladónak: engedjem be TeamViewer-el, majd ő aktiválja. OK. be is aktiválta, egy harmadik termékkulccsal! Írok neki, hogy akkor most legális a Win10-em, vagy nem, mert vállalkozásban használom? Nem válaszolt, csak visszautalta a pénzt ;-)
-
Vastika
tag
válasz Somlai Gábor #71203 üzenetére
Egyébként szerintem teljesen felesleges önszívatás ilyennel foglalkozni...
Van domain neved: bérelsz valahol valamilyen erre való szolgáltatást évi pár ezer forintért, és megvan a levelezésed problémamentesen. Annyi e-mail címet csinálsz ott is gyakorlatilag, amennyit akarsz.
Ha kevés a tárhely, leszedheted a leveleket a NAS-ra.
De sokkal nyugodtabb érzés, amikor egy rendes szervered, egy rendes internet kapcsolaton stb. futnak az ilyen dolgok, mentéssel, stb... -
Vastika
tag
válasz Somlai Gábor #71276 üzenetére
Az, hogy kifelé mennek, nem olyan nagy dolog: elvégre egy számítógépről e-mailt küldeni nem olyan bonyolult dolog ;-) OK, itt persze egy kicsit más a helyzet, és feltételezem nem is menne mindig mindenhová a levélküldés, a túloldali smtp szerver paranoia szintjétől függően ;-)
Hogy úgy fusson egy, az internetről közvetlenül elérhető smtp szerver a NAS-odon, hogy abba tudjanak más smtp szerverek leveleket pumpálni, oda már sokkal több feltételnek kell teljesülnie.
Eleve azt sem értem, hogy ha nincs fix IP címed, mihez regisztráltál domain nevet?
Azt megnézted már, hogy a DNS bejegyzés, annak mx rekordja stb. tényleg a te IP címedre mutat-e? -
Vastika
tag
válasz Somlai Gábor #71281 üzenetére
Saját tapasztalat (kb. 20 év rendszergazdaság után - igaz, 8 éve nem foglalkozok ilyenekkel) :
főleg a magyar / "kisebb" levelező szerverekkel szokott probléma lenni, ők utasítják el a kapcsolatot ilyen-olyan okból, "tiltanak ki" egy időre, akár csak azért, mer X időn belül elküldtél Y levelet, stb.A Telekom szakijai fixre veheted, hogy valamennyire értik a dolgukat ;-) Azért volt zárva az smtp neked, mert az tök alap biztonsági okokból, hogy zárva van! Ezzel lelövik a Windows-os gépeken lakó, spam küldözgető élősködők jelentős részét. Én ezen kívül is blokkolni szoktam (irodák, iskolák, stb.) a helyi tűzfalon.
Az is jó, hogy 8 éve ugyanaz az IP címed, de ez elég nagy véletlen és szerencse is, mert a szolgáltatók próbálnak dinamikusan osztogatni (valahol ez is az érdekük)
Mi lesz, ha valamiért holnapután új IP címet kapsz? Aztán meg 2-3 naponta? ;-)
Szóval a fix IP alapjában véve nem feltétel, de azért csak van valami oka, hogy akik szervert üzemeltetnek, fix IP-s internet kapcsolatot használnak ;-)Ha szeretsz ilyenekkel szórakozni, akkor jó játék a saját levelezőszerver egy bármilyen ingyenes és profi szolgáltatás helyett... ;-)
De nem véletlen, hogy már a cégek is átszoknak arra: nem náluk van, ami nem feltétlenül kell, gondoskodjon a redundanciáról (internet kapcsolat kiesés, hardver probléma, adatmentés, stb.) a szolgáltató. -
Vastika
tag
válasz zsamiatt #71301 üzenetére
Naaaa... Azért valakik csak üzemeltetik azokat az aprócska hálózatokat a szolgáltatóknál, egy kicsit talán szakemberek is vannak náluk.
Persze ha felhívod az ügyfélszolgálatot, nem velük fogsz beszélni! ;-)
(De ha valami hülye probléma van, "szakemberként" telefonász egy szolgáltatóhoz, az ügyfélszolgálatnak gőze sincs, hogy mit akarsz, viszont megfelelő a hangnemben a részedről, sok évvel ezelőtt, amikor még ezzel foglalkoztam simán el lehetett jutni némi telefonos kapcsolgatás után IGAZI szakemberekhez, aki olyan szinten képben voltak, hogy annál több nem is kellett - nem egyszer történt ez meg velem ;-)A mondandóm lényege pont az volt, hogy OTTHON üzemeltetni szervert jó játék, de kevés értelme van.
A hosting az persze más - az arra való, hogy oda szervereket dugjon be, aki akar, de most nem arról volt szó.[ Szerkesztve ]
-
Vastika
tag
Ez így első ránézésre némi synology-s parancsnév eltérésen kívül kb. pont úgy megy, ahogy linux alatt egy raid kötetet létrehoz az ember...
Szóval valószínűleg az van, hogy a klikkelgetős felületen nincs lehetőség a nvme meghajtókat raid kötetként konfigurálni, de amúgy meg miért ne működne a dolog?! Azok is csak "lemezek" a számítógépben, a linux meg a rugalmasságáról ismert úgy általában ;-)[ Szerkesztve ]
-
Vastika
tag
válasz Somlai Gábor #71308 üzenetére
Nem robbant fel - még működik ;-)
Freemail - kb. el kell felejteni, pontosabban sok-sok éve el kellett volna felejteni. Vagy átirányítani egy GMai-re pl., ahogy én is tettem.
GMail: a felülete olyan, amilyen, de nem kell használni!!! Beállíthatod egy bármilyen levelezőprogramban pl. (De érdekes, amit mondasz: én már kezdek megöregedni ;-) , meg láttam is már ezt-azt az évek során, de szerintem a GMail-nél egyszerűbb és átláthatóbb levelező "rendszer" nem nagyon van. Én akkor szoktam át a levelezőprogramról a webmail-re, amikor GMail-em lett ;-)
De nem is kell GMail-t használni, mert van más lehetőség is...Még1x: ha neked ez jó, használj saját mail szervert otthon! Csak kissé feleslegesnek tartom ;-) Azért még vállalkozásokban is nem a pár fős az a méret, ahol elkezdenek ilyet használni (és ez egyre inkább eltolódik a nagyok felé) , nem véletlenül.
Arra, hogy a GMail nem tetszik, a legkevésbé egy saját levelező szerver a megoldás saját domain-el, stb., de te tudod ;-)Pl. ha a NAS-odon van valami webmail felület, ami tetszik, akkor tuti, hogy az olyat is tud, hogy az akármilyen, akár GMail-es leveleidet leszedje a NAS-ra, és azon a felületen keresztül nézegesd.
Ha van valamilyen levelező program, amit szeretsz, az együttműködik kb. bármelyik szolgáltatóval: mindegy, hogy Freemal, GMail vagy Hotmail, ugyanazon a felületen látod a leveleidet.Saját domain-t és mail szervert egészen másért és máshogy szoktak az emberek összeütni úgy általában ;-)
-
Vastika
tag
válasz Somlai Gábor #71311 üzenetére
"Mindenesetre jó volt küzdeni vele hogy működjön."
Igen, gondolom ez volt a lényeg ;-)
Amúgy totál megértelek... Régen én is mindent ki akartam próbálni és meg akartam oldani.
Ha a volt főnököm (még a 2000-es évek elején) lomizott a német haveroktól valami kidobott, muzeális pl. DEC gépet, addig nem nyugodtam, amíg valami operációs rendszer nem futott rajta (soros terminállal természetesen ;-)
Most meg már arra sem tudnának rávenni, hogy építsek magamnak egy NAS-t... ;-) -
Vastika
tag
válasz shownomarcy #71335 üzenetére
Helló!
Szerintem (...) egy kicsit rosszul közelíted a dolgot.
A fejre állt állapotot ne akard tükrözni ;-)
Amit én csinálnék:
- adatok mentése (abban benne van a könyvtárszerkezet ;-)
- konfiguráció mentés (abban benne vannak a felhasználók, stb.)
- új vinyó a NAS-ba, rá friss rendszer
- elmentett konfiguráció visszatöltése
- adatok visszamásolása -
Vastika
tag
válasz WaterWave #71330 üzenetére
Mielőtt valaki 6-ről 7-re vált, alaposan nézze meg, hogy minden futni fog-e a 7-es rendszeren?
Ha nem - ne váltson.
Ha igen - váltson, és élvezze a friss rendszer előnyeit, ha vannak ;-)
Szóval ha minden működik 7-es alatt, akkor érdemes szerintem váltani, vagy eleve azzal kezdeni.Nekem DS116 van, és egyelőre tuti, hogy nem váltok 7-es DSM-re, mert több dolog is van, ami - bár hivatalosan már a 6-ból is kivették - még eldöcög, de a 7-es alatt tuti nem bírnám életre csiholni. Így nekem mindegy milyen verziójú mivel, de teszi a NAS a dolgát, és ez a fontos :-)
-
Vastika
tag
válasz #46824192 #71339 üzenetére
Nem tudom, én ilyeneket nem használok: így azt sem tudom, hogy 6 alatt fut-e?! ;-)
De elég alap dolognak hangzik, nagyon csodálkoznék, ha csak úgy eltűnne... ;-)
Szóval lehet, hogy teszem azt 2 hét múlva meg nem lesz tutisohatöbbé semmilyen formában pl. dlna meg nfs szolgáltatás?! Na, azért haragudnék egy kicsit ;-) -
Vastika
tag
Milyen felhasználóval, melyik megosztást próbálod?
Na, azt kell megnézni, hogy annak a felhasználónak, ahhoz a megosztáshoz van-e hozzáférése? ;-)
(Vezérlőpult, Megosztott mappák)
Illetve tuti, hogy jó jelszót adsz meg a felhasználóhoz?
Ha minden passzol, akkor működni szokott ;-) -
Vastika
tag
válasz krealon #71345 üzenetére
Igen, de ha az nem sikerül, akkor kérdez.
A beírt adatokat meg eltárolja, ha kéri az ember.
Lehet őket törölni egyébként, de elfelejtettem, hogy hol ;-)De szerintem itt most nem az a gond: a kérdező az admin felhasználót cserélte le másra, és utána nem tudja csatolni a megosztást. Legalábbis ha jól értem ;-)
A kettő között nem kellene összefüggésnek lennie: gondolom eddig sem admin-ként csatolta, az a felhasználó meg, amivel csatolta, maradt, ahogy volt, szóval az esetleges eltárolt bejelentkezési adatok is rendben vannak, ha eddig működtek, most is kellene nekik.
-
-
Vastika
tag
válasz shownomarcy #71348 üzenetére
Ez a legbiztosabb...
Az azonnali mentés a legfontosabb, aztán utána már nyugi van, hogy legalább az adatok megvannak ;-)
A merevlemezt meg kellene nézni, hogy rendben van-e? Pl. PC-ben HD Sentinel-el.
Nem tudom, hogy ez a hiba csak valami rendszer / fájlrendszer sérülés, vagy fizikai hiba: ezt kellene először kideríteni. Mert ha a vinyó amúgy hibátlan, akkor, miután lementetted az adatokat és a beállításokat, lehet legyalulni és újratelepíteni, maradhat a NAS-ban. De ha hibás, akkor kuka... -
Vastika
tag
válasz #46824192 #71355 üzenetére
Ja, ebben az esetben (te használod csak egy felhasználóval, mindenhez hozzáférsz, a jelszót meg eltárolja a gép) teljesen mindegy, hogy admin vagy nem, és hogy milyen hosszú a jelszó, mert ha bekap a géped valami olyat, mindent legyalul.
Nálunk csak én férek hozzá mindenhez, az asszony és a gyerekek a saját cuccaikon kívül mindent (családi képek, videók, stb.) csak olvashatnak ;-)
Ja, és persze mentek több helyre is állandóan: felhőbe a nagyon fontos cuccok éppen elférnek, egy NAS-ra dugott külső vinyóra mellé még a kevésbé, de azért fontosak is mellé, és akkor van még mindig 2-3 ugyanekkora külső vinyó, amire mentek ;-)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- World of Tanks - MMO
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Le Mans Ultimate
- Íme a The Witcher IV első előzetese
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- The Game Awards 2024 - Nézzük élőben a bejelentéseket!
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Autós topik
- Renault, Dacia topik
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest