- Vezetékes FEJhallgatók
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Mini-ITX
- Micro Four Thirds
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- 3D nyomtatás
- A Micron újszerű módszerrel javítja QLC-s SSD-jének sebességét
- Otthoni időjárás-állomás
- Továbbfejlődött a Keychron egéralternatívája a Logitech MX Masterre
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Keem1
veterán
Srácok, ez lehet megoldódott.
Eddig ugye ugyanazon a hálózaton próbálkoztam. Most egy digis mobilnetet adtam a gépemnek, a hálókábelt pedig kihúztam (androidos telefon + digi sim ---> pc)
És ugyanez VPN nélkül, de a megosztott digis nettel:
Sajnos mással, más hálózatról nem tudom kipróbálni, de holnap a munkahelyemen megnézem. Bár van egy sejtésem, hogy a vpn tiltva lesz a céges hálózaton.
azbest:
De, igen... -
válasz
duffbeer #36252 üzenetére
Igen, én is arra jutottam, h formátumot váltok (mp4) csak még nem tudtam tesztelni. Egy egyszerű kis usb-s webkamerát használok de csak tesztelgetem, h mit lehet kihozni a dologból. Az egész onnan indult, h van egy kínai csoda ip kamerám és azt szeretném a saját app-ja helyett (android, icsee) valami kulturáltabb felületen nézegetni. Közben kezembe került a kis kamera és gondoltam elszórakozom vele kicsit
-
Dufresne
addikt
Rpi4 smb szerver távoli erélésével kapcsolatban lenne kérdésem.
Otthon belső hálózaton keresztül megy szépen minden. Routeren fut egy sima PPTP VPN server, amire be is tudok jelentkezni, akkor látom is az otthoni hálózaton lógó eszközöket és az Rpi4 is szépen látszik LIBREELEC néven, viszont a "Windows nem tud kapcsolatot létesíteni" üzenetet kapom, ha megpróbálom megnyitni.
Az Rpi4-en futtatott Transmission-t elérem kívülről megfelelő port forwardinggal a routerben beállított DDNS szolgáltatáson keresztül és VPN-en keresztül is.
Mit kellene beállítanom, hogy az SMB megosztást is lássam kívülről?Asztali gépról Windows 10 alatt nem megy a dolog, de az Androidos telómról meg be tudok lépni a megosztásba VPN és TotalCommander használatával
-
Ceree
senior tag
Sziasztok,
decemberben váltottam RPi2-n OpenElec-ről LibreElecre a frissebb Kodi miatt. A frissítés normal update volt, hogy az adataim megmaradjanak. Bár végül a Transmission-t újra kellett telepíteni, de 100%-ban sikerült a művelet, megy a HifiBerry is tökéletesen.
Viszont néhány napja történt valami: nem érem el böngészőből többé a transmissiont.
A kliens fut, ezt látom a tracker-en nél is.
Kezdetben fel sem tűnt, mert háttérmappából etettem a torrent klienst, viszont ez így nem állapot. :S
Sokat gugliztam már a témában, de nem igazán jutottam előre, azt sem tudom merre menjek tovább. (Transmission alatti beállítások sem változtam, elérhetőnek kéne lennie a 192.168.0.* tartományból, ellenőriztem.) Viszont sem böngésző, sem natív transmission androidos kliens nem látja.
Kérlek segítsetek! Köszi!
-
cigam
titán
Ez miben tud többet mint egy mezei rádió(pláne amelyik tud android/iOS tükrözést)?
-
válasz
rosejbli #36187 üzenetére
És nagyon sok helyen (emlékeim szerint itt is) azzal beszélik le az érdeklődőket az autóba szerelt RPI-ről, hogy egy androidos tablettel minden szempontból jobban járnak...
Én egy raspberry-s kísérletet láttam eddig, de az kb. egy napi hekkelgetés/olvasgatás/anyázgatás után elhalt, és tablett helyette.
MaCS
-
renziNNN
tag
Sziasztok!
Nem használtam még pi-t, azonban elgondolkodtam rajta, hogy autóba fejegység helyett, egy pi-t raknék érintőkijelzővel. Van valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata? Mennyire ajánlott-nem ajánlott ez az elképzelés? Valamint milyen os lenne a megfelelő, ha én csak spotify és waze-t szeretnék használni? Fontos, hogy ne laggoljon, mert a jelenlegi androidos fejegység már próbára teszi az idegeimetde gondolom a Pi 4 model B 4gb ram-al gond nélkül ki kéne, hogy szolgáljon.
Előre is köszönöm a segítségeteket.
-
duffbeer
őstag
válasz
MaCS_70 #36034 üzenetére
Nem, igazad van, valóban nem érdemes vele spórolni, ha kétes tervei vannak valakinek. Arról szólt a beszélgetés, hogy az említett feladatokra bőven elég 1GB. Ha valaki tervez jövőben bármit, akkor nyilván nem érdemes spórolni. Nekem be van állítva minden Pi a maga feladatára és azt csinálják már évek óta. Ha új feladat van, veszek újat. Egyébként desktopra nem biztos, hogy Pi-t vennék. Akkor már olyat, ami androidot is megeszi. Na de ez csak az én véleményem.
Nekem elvi bajom van ezzel és a plusz memóriát irreálisan drágának tartom. 4GB-os majdnem duplája árban a nyamvadt RAM miatt?
Azért ez gáz. A Pi4 azért kapott 4GB-ot, mert már nagy volt a nyomás a konkunrenciák miatt. Kiszolgálói headless és IoT feladatokra sem indokolt a nagyobb memória. (A Zero is pl. még mindig csak 512MB)
-
PistiSan
addikt
Tudtok valami eszközt arra, hogy a pi ről tudjak androidra értesítéseket küldeni saját tartalommal kizárólag belső hálózaton keresztül?
Jelenleg pushbullet-en keresztül küldök értesítéseket, de ott ha valami nem működne, akár a net, akkor már meg vagyok lőve. -
workin
senior tag
Sziasztok!
DIY módon szeretnék egy "android auto" -s konzolt beépíteni a kocsimba...(csak próba, hogy megy e). csinált már valaki ilyet ?
Innen szedhető le a project OS.
-
pvt.peter
őstag
Köszi a tippet, még nem kezdtem neki a bedrótozásnak.
Ha jól látom, akkor ennek az az értelme, hogy a PI -re felrakva hozzálehet adni mappákat, és webes, illetve akár Android kliensen keresztül le lehet játszani a korábban hozzáadott tartalmat.
Első hangzásra lehet, hogy pont erre van szükségem, este kipróbálom. -
MeSserke
csendes tag
Sziasztok!
Rpi 4-re szeretnék valahogy Netflixet hekkelni, de eddig beletörött a bicskám.
-Raspbianon régi chromium+widevineCDM megoldás már nem működik
-Raspbianon friss chromiumhoz nem találok megfelelő widevineCDM plugint
-windows on arm vagy win10 iot disztrót ill. android disztrót nem találtam a 4-re
-kodi - szintén zéróValaki járt már sikerrel vagy figyel nálatok ötlet esetleg?
-
azbest
félisten
pi4 -hez nem is tudja megvenni. Figyelmeztető szöveg van a licensz oldalán, hogy a pi4-ben nincs ilyen hardver.
(#35505) Dißnäëß
vp9 -re elvileg van hardver pi4-ben, csak még nincs megcsinálva a szoftveres körítés. Az is a h265-s modul mellett van.Egyébként, ha a vp9-et aktiválják... akkor elvileg megfelelne hivatalos androidtv rendszer igényeinek. Más kérdés, hogy egy hackelhető eszközre mennyire lenne hajlandó kiadni a google (drm támogatás és chromecast mód nem megy hackelt változattal alatta).
-
azbest
félisten
válasz
files32 #35337 üzenetére
kipróbálni, mielőtt letörlöd, jó lehet
Nincs hardveres gyorsítás, nemhogy videókat, de a kezelőfelületet is proci erőből csinálja. Lényegében semmi másra nem jó, mint valami szöveges vagy térképes tartalmat mutatni.
Meg amúgy is egy tabletes android, amire tévés stílusú launchert tettek. -
files32
tag
Üdv!
Használ valaki Android TV os-t RPin?
[link] -
rosejbli
senior tag
válasz
zsolt_64 #34990 üzenetére
Nyilván egy sim kártyás box eléggé rétegigény. Nem gondolom, hogy ebből adnák el a legtöbbet.
Ez például elég jó alternatíva lehet + ezekre is létezik corelec, ha valaki tényleg csak a kodit akarja használni, de az ugye androidon is elérhető és ott ott van a többi alkalmazás is. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb kábelszolgáltató appján keresztül is lehet már androidon tv-t nézni, akár a hd csatornákat is.
Nem akarok senkit lebeszélni a pi-ről, mert tényleg csoda kis masina, és ha esetleg már nincs szükség a tv okosításra, akkor másra is be lehet fogni, de azt azért lássuk be, hogy nem célhardver -
zsolt_64
senior tag
válasz
rosejbli #34989 üzenetére
Csak belenéztem egy mások topickba [link]
Érdemes elolvasni és a ráadott válaszokat is
[link] Puff neki
Hozzáteszem hogy nem értek az androidos tv boxokhoz, csak kb 3 percet kutogattam...
Tehát még nem is olcsóbb , megveszed és be vagy zárva egy célhardverbe, aminek biztosan nincs olyan támogatottsága és tábora mint a raspberry-nek
itt egy másik kedvcsinálónak [link] ... hááát eléggé bizonytalan -
rosejbli
senior tag
-
PistiSan
addikt
válasz
syler123 #34818 üzenetére
Szia!
Tegnap másoltam 90GB-ot, nálam is ilyen másolási értékre esett vissza a sebesség elég hamar. 45-49MB/s körül, közben néztem a rendszer terheltségét a htop-al, a load 8-as volt, az androidos app szerint pedig 100%-os load volt.
Fura dolog ez, mert ha mondjuk 4GB körüli fájlt másolok, az 100-110MB-al másol szinte mindig, olyan mint ha a nagyobb fájloknál már elérne valami puffer méretet és azért menne ennyivel a másolás. -
g.gergo
senior tag
Üdv! Az otthoni rb3b+ - on fut egy pihole, illetve pivpn is. OpenVPN Android app-al tudok is csatlakozni mobilnetről a szóban forgó vpn-re. A belső hálózati címmel be is tudok lépni a pihole admin felületére. A problémám, h ebben a formában nem szűr semmit, enged mindent, hiába van block/blacklistben. Állítani kell még vmit vhol? Köszi
-
Sumptuous
senior tag
Sziasztok!
Lehet nem ide tartozik a kérdésem, emiatt átirányitast elfogadok!
Szeretném a málnát használni dns szerverként, de távolról.
Telefonnak megadnám a ddns (valami.asuscomm.com) cimem és az összes dns lekérdezést szeretném ha a rapsberry-re futna ki.
Az android 9-ben elérhető a Személyes DNS, jelenleg az adguard.dns.com van beállitva, de ez olyanokat is szűr, amit a saját piholeomban már fehérlistára helyeztem. Ezért szeretném leváltani. VPN-t nem szeretnék használni, a mobiladatcsomagban elérhető méretlen/korlátlan tartalmak miatt. Routerben a Port továbbitás engedélyezve van a Pi-felé (192.168.0.6) (tűzfal egyelőre kikapcsolva) illetve a Pi-hole-ban a távoli elérés is engedélyezve van.
Mit kellne még beállitanom?(Elnézést a hosszú i-k hiánya miatt, ezen a billentyűzeten nincs/nem találom, majd megoldom.
)
-
asuspc96
senior tag
A lényege az egésznek az lenne, hogy majd egy androidos appból kéréseket küldve egy ip-címre kiszolgálja azokat a kéréseket, és visszaküldje a válaszokat.
Odáig már eljutottam, hogy feltettem mindent, amit a kezdetekben vázoltam hogy smint lesz, most kötögetem össze, meg konfigurálgatom be.
Nos a lényeg az lenne ugye, hogy van az én publikus ip címem, és ha arra én üzenek, akkor reagál a pi arra valamit.
Jelenleg odáig már eljutottam, hogy ezt lássam:Viszont nekem az kéne, hogy majd ez az egész mögöttes cucc kívülről is elérhető legyen, ne csak az itthoni lokális hálózatról.
-
asuspc96
senior tag
helló
lehet vétettem egy hatalmas hibát...
engedélyezve lett azufw
, az nginx miatt, viszont amikor a ruleokhoz hozzáadtam mit engedjen, akkor csak a http/s-t engedtem, elfelejtettem az ssh-t....úgyh most nem nagyon tudok bessh-zni
a probléma csak fokozódik, mivel a windows nem ismeri fel ebben a formában az sd-kártyát:virtuális gépen se akaródzik megnyílni....
megnéztem androidos telón, hátha a total commander bele tud nézni, de nem:
esetleg bármi ötlet ?
vagy húzhatom újra az egész rendszert ?Step 2 – Adjusting the Firewall
Locked myself out of SSH with UFW in EC2 AWS -
Vigyorka
aktív tag
Sziasztok!
Most vettem egy Raspberry Pi 4 4GB-t.
Amit szeretnék rajta: Transmission, FTP, fájl megosztás Win 10 és android eszközökkel - szamba vagy NFS...
Melyik rendszert ajánljátok? Egy 2TB-s HDD két particióval ext4-re formázva?
Leírásokat a menetéről - megköszönöm.Kösz a segítségeteket!
-
válasz
Ezekiell #33606 üzenetére
Miután az utólagos bővíthetőség némi nehézségbe ütközik, én rászánnám azt a pénzt, és a 4G-t venném, több okból. Egyrészt ki tudja mit hoz a jövő, elég erős a hardver ahhoz, hogy kijöjjön vmi olyan új felhasználási lehetőség, ami ma még nem létezik, és kelleni fog a sok ram (pl hivatalos Windows, vagy Android támogatás vagy mittudomén), de ha ez nem is szempont, akkor is ott a lehetőség a maradék ramból virtuális meghajtót csinálni, ezzel tehermentesíteni az SD kártyát.
-
intuicio
aktív tag
válasz
wassermann #33568 üzenetére
chemand
Nagyon köszi, sikerült is megcsinálni!
Csak úgy hasít az RPi3-on a Kodi, sikerült megcsinálni a MovieShark repot is, mennek a filmek,sorozatok rajta.
És hogy mennyire jó ez az Android alól futtatható kis Yatse: Kodi távirányítós program.Még valami, bár ez már OFF lesz:
A MovieShark repoban lévő cuccokat végignézve nem nagyon volt benne külföldi online tartalom... Van esetleg itt olyan aki tud külföldi repókat? pl XXX érdekelne
-
intuicio
aktív tag
válasz
chemand #33566 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ!
Minap keresgettem neten leírást, és ott spec. egy osmc oprendszert telepített. Ezért is kérdeztem, hogy mit hogy, mert Te pl ezt a libreelec-t írtad
Amúgy filmnézésre van értelme ezt a szettet megcsinálnom? Vagy inkább jobban járnék egy tv okosító boxal? Azt olvastam az android alapu boxok, nem igazán szeretik a Kodi-t.Ui.: Ha esetleg valahol elakadok, írhatok neked pm-et? Alapból vendégem leszel egy sörre
-
DarkByte
addikt
válasz
azbest #33540 üzenetére
Az igazi Gigabit LAN-t itt már úgy kell érteni, hogy ez nem az USB chip-en át működik? Keresgéltem telefonnal reggel, de nem igazán találtam meg ezt az infót.
Amúgy majdnem tökéletes, két dolog picit szúrja az ember szemét:
- Micro-HDMI, lehet adapterezni (nem igazán látom a dual output előnyét, nekem teljesen jó lett volna ha marad 1 db normál HDMI)
- eMMC csatlakozó még elfért volna mondjuk a hátoldalonDe azért így végre tisztességes szintre megnőtt a málna
Valami rendes Android TV disztró lenne tök jó rá, amivel megy a Netflix 4K.
Na meg sajna gyanúsan VP9 hardveres dekódolás nincs. nem hogy VP9.1 HDR. :| De pont most van híre hogy talán lesz az Nvidia Shield TV-nek is 2019-es update-je, hátha majd az.
Apropó, egyáltalán tudhat ez HDR-t?diox: dobd be valami online JSON validátorba, pl. jsonlint és megmondja hol van szintaxis hiba.
-
azbest
félisten
válasz
AcCEsS #33541 üzenetére
én még azért kivárok pár gyakorlati tapasztalatot. Ahogy olvasom még a video lejátszást szoftveresen kalapálniuk kell, mert még nem teljesen jó. A videózás terén sem tiszta még a pontos specifikáció.
Ami nekem instant buy lenne:
- ha google kiadna hozzá teljes értékű androidtv rendszer, chromecast móddal, mindennel. De ennek közel nulla az esélye, mivel nem igazán van olyan rendszer, aminek hozzáférhető a fájlrendszere és hivatalos rendszer van rajta - a másolásvédelem miatt.
- ha ms kiadna hivatalosan teljes értékű armos win-t, kíváncsiságból lehet megnéznémNekem árnyalja a képet, hogy még mindig megvan a pi1-eseim mellett a két pi2-esem. És per pillanat azok a szerver feladatokat ellátják simán számomra. Médialejátszásra meg van egy mibox androidtv rendszerrel, ami 4k tartalomlejátszásban még mindig mintha kicsit túlmutatna a pi4-en (codec-ek, hivatalos androidtv rendszer az előfizetős tartalmakhoz).
Majd ha letisztul a pi4 megítélése, lehet még elgondolkozom rajta. Most úgy látom az angoloktól kapni 4GB ramosat, itthon még nem láttam készleten. Árban kb hasonlóan adják.
-
[PATRIK]
csendes tag
A routerben az eredeti beállítások vannak. Telekomos Sagemcom Fast 3686 modem-router egybe van. Nem tudom, hogy a DHCP-t át lehet-e állítani rajta. Ezért külön próbáltam beállítani a DNS szervert a számítógépen.
A virtuális gépen tudom pingelni a netet.
Az Ip beállítások mind alapértelmezetten vannak. Azon túl nem nagyon értek hozzá.
A host gépen úgy van, ahogy beállítja a pi-hole telepítője.
A kliens egy Windows 8.1 gép. A hálózati beállítások alapértelmezettek. Az Ipv4 DNS szerverét raktam kézire és beírtam a címet amit a telepítés végén a Pi-hole mutatott.
A webes felületet látom. Adminként be tudok lépni. Viszont hiába írom be a Windowsba a DNS szervert nem csatlakozik rá. A webes felület ugyanúgy azt mutatja, hogy nincs csatlakozva kliens. Androidos telefonnal is megpróbáltam. De ott se csatlakozott. Szóval valószínűleg itt rontok el én valamit. -
Sziasztok!
Kis tanácsot szeretnék kérni tőletek.
Az a célom, hogy egy hálózati zenelejátszót csináljak egy SBC segítségével.
A házban benne lenne a DAC is.
A DAC megvan már, RPi-t tudok venni, de vannak hiányzó dolgok.Amire szükségem van még:
- LCD kijelző, amire ki tudok tenni file neveket, zeneszámokkal kapcsolatos infókat, akksi töltöttséget, stb.
- valami olyan hardver, ami megoldja, hogy lejátszás közben is tudjak váltani akksi és hálózat között, vagyis simán lehessen tölteni az akksit használat közben.
- gombok, amivel tudok léptetni számokat + pause/play/stop. És a szoftver, ami ezeket kezeli.
- szoftver, ami kijelzőre írja az infókat, esetleg androidos vezérlő felület hozzá - A RuneAudio majdnem jó, de nem tud beépített LCD-t és gombokat kezelni.Van ezzel valakinek tapasztalata?
A gombokat gondolom, valami porton meg lehet oldani könnyen.
Bevállalom, hogy nekem kell a szoftvert megírni hozzá (hátha beengedik a módosításaimat a runeaudio-ba), de csak akkor ha nincs más megoldás.Bármilyen infó jól jönne.
-
mesger82
tag
Sziasztok,
Adott egy Raspberry Pi 3 B+, 2TB-os külső merevlemez, 500Mbit-es UPC net (a ConnentBox beállítás érintetlen) OSMC, és Transmission. A transmission pár napot elvett az életemből mire működőképessé tettem, de legalább már működik (teljesen kezdő vagyok a témában és a Linuxban...) Pár dologra még nem jöttem rá, remélem tudtok ebben segíteni...
A letöltés sebességét befolyásolja, hogy a merevlemez NTFS vagy Ext4 file rendszerben van?
Ugyan azt a torrentet a Pi-n NTFS merevlemezre 0-5MB/s, Ext4-esre 0-11MB/s-es ingadozó sebességgel töltötte le, ha a merevlemez a PC-re volt kötve stabilan ~30MB/s-el, SSD-re ~60MB/s-el töltötte le. Vagy a Pi ennyivel lassabb? Bár a rendszerinfóban alig jelzett terhelést a letöltés alatt.Az alapértelmezett "51413"-as Port zárva van. Emiatt lehet ilyen gyenge a letöltési sebesség?
Azért jeleztem az érintettlen ConnectBox beállítást, mert nincs benne Port nyitási lehetőség, emiatt telefonálnom kell az UPC-nek, hogy távolítsák el az ipv6-ot.Az androidos Transmission Remote App-al nem tudok csatlakozni a Transmissionhoz. Mi lehet a hiba?
Már odáig eljutottam, hogy azt írja ki az app, hogy nem sikerült csatlakozni, az **** IP-re, a **** IP-ről (port 60804), ezt a portnyitás hiánya miatt lehet? Esetleg más lehet a hiba? Mert eddig rpc-whitelist-et írt ki, pedig az IP címeket beleírtam a /etc/transmission-daemon/settings.json-ba.Segítségeteket előre is köszönöm.
Üdv,
Gergő -
pube111
senior tag
válasz
ludarazs #33199 üzenetére
Itt kattints a Create Hostname gombra. Adj neki egy domainnevet, pl otthonpi, akkor ez lesz az elérési címed: otthonpi.ddns.net.
Ezután a routeredben keresd meg a dyndns menüt, és állítsd be a felhasználónév, jelszó párost, amit a noip.com-on használsz.
Ha raspbiant használsz, abban van vnc. Valahol a beállításokban be tudod kapcsolni, majd ezzel az androidos appal tudsz hozzá csatlakozni, azt hiszem, 5900 a port.
otthonpi.ddns.net:5900
A noip.com-on havonta meg kell hosszabbítani az ingyenes fiókot. -
Csicsóka
őstag
válasz
bence092301 #33003 üzenetére
Ott van a TR, addon formában az LE alatt, bárhonnan elérhető PC böngészőből a 9091-es porton, vagy transgui progival dózer, Linux, Mac alól. Android telóról remote transmission appal. A gépen, meg most írtam az előbb, hogy ott lesz az SMB-n kiszolgált teljes HDD tartalma, benne az is amit a TR letöltött. Erre felesleges az OMV. Jóval bonyolultabb arra X-et, desktopot, és még + KODI-t miegymást telepíteni. De Te tudod.
RPI is elég sokaknak, nekem csak zene játszó (moOde audio) a Rock64, vagy a RockPro64 jóval izmosabb. -
Csicsóka
őstag
válasz
bence092301 #32982 üzenetére
Ha csak ennyit akarsz, nem is kell Armbian, vagy más teljes értékű Linux. Nekem csak az egyéb más szerver feladat miatt megy rajta. Amlogic boxokat, és a teljes belső hálót szolgálja ki. A Te célodra bőven elég a rá való LibreELEC. Egy ideje támogatott a Rockchip RK3328, és egészen jól megy rajta. Z28 boxon Djnice is próbálta az S905 topikban ír róla. Volt nálam olyan 4K teszt video, amit jobban vitt, mint az Amlogic S905, pedig erre ez az egyik legjobb cucc. KODI-t nem kell külön telepíteni mert ez maga a KODI. Transmisson, Deluge addon van KODI-hoz, a rádugott HDD tartalmát pedig minden varázslás nélkül kiszolgálja SMB-n a hálózat többi eszközének. Yatse androidos távirányítón keresztül pedig kényelmesen kezelhető, YT is átküldhető telóról rá, vagy van TubeCast addon is.
-
válasz
bence092301 #32979 üzenetére
Szóval: a rock64-en android fut, amire ha rákeresel, van chromecast app és pl utorrent.
A kodi, ahogy a kolléga írja, egy médialejátszó - szvsz a legjobb: szuperhatékonyan használja ki a hardvert és kb minden OS-re portolták, droidra és raspbianra is.
-
válasz
bence092301 #32977 üzenetére
Lehet persze. A rock64 androiddal megy, kvázi bármilyen droid app felmegy rá, kérdés mennyire futnak jól a telóra optimalizált appok - kodi esetén sztem jó ló a rock64
. Médialejátszásra én is azt vennék.
Az extra buherára (pl esetemben a több vezetéknélküli hálózat kezelése) nem tudom mennyire alkalmas, illetve többet fogyaszt a sima raspberry 3b+-nál.
-
rosejbli
senior tag
válasz
bence092301 #32965 üzenetére
Kodihoz androidra van távirányító.
Ezzel megy az is, hogy betallózol vmit, és ki lehet rakni a youtubet is, ha fel vam telepítve az addon hozzá. -
Arról lehet tudni valamit, hogy az egyes raspberry változatok mennyit fogyasztanak, zero-tól Rock64-ig?
Másik kérdés, hogy androidhoz elég-e 1GB RAM úgy, hogy 1-2 app is fusson, vagy ha droidot szeretnék, akkor több kell?
-
Nem alapkövetelmény a streaming, de nem jönne rosszul. Gyakorlatilag ezeket kell megoldani:
0. kameraindítás (attiny85, automatikusan indítaná ha a tápáramot szolgáltató napelem feltöltötte az akksit), ez a rész nagyjából világos, sőt, a nemrég berendelt thieye kamerámon lehet alapból meg van oldva a probléma a "car mode"-dal (kb 3-4 hét múlva érkezik a kamera, akkor tudom tesztelni)
1. Vezérlés (menü, felvétel): A-megoldás: kell egy kütyü ami vagy androidot futtat és szimplán megy rajta a kamera appja vagy B: bevethetők róla a html parancsok - "A" igényel egy komolyabb, pl Rock64-es rendszert, "B" megy arduinóról is.
2. Adatmozgatás: ez nekem arduinónál fehér folt, nyilván egy Raspy-nak, pláne Rock64-nek vagy telónak nem gond.Routert tudok szervezni, ha kell - bár legszivesebben egy dobozban oldanám meg a vezérlési-adattovábbítási feladatokat. Net amúgy vegyesen LTE mobilnet és a környékről fogható ingyenes wifi lenne - utóbbi elég bizonytalan, mindenképp kell az LTE backup.
Az esp8266-os kérdéssel átmegyek az arduinós topikba
-
Sziasztok! Zöldfülűként kérnék egy kis véleményt:
Egy akciókamera - egyszerűség kedvéért hívjuk gopro-nak, mert az egyik kamera egy hero 4 black lesz - képét szeretném streamelni/fotókat megosztani róla, illetve a kamerát távolról (500km...) neten keresztül vezérelni. Azaz gyakorlatilag IP-kamerává változtatni. Azért írtam gopro-t, mert azt már elég alaposan körbejárták a kamerahackelésben érdekelt népek.
A kérdés, hogy milyen megbízható és alacsony fogyasztású/minimál-hardver és szoftver kéne a projekthez?
Amit eddig tudunk:
- A kamerához van full kontrollt biztosító Androidos app, ami képet is hoz a kameráról
- Ebből ügyes kollégák kihalászták a http protokollt használó parancsokat, amit Arduinora felpakolva tudják vezérelni a kamerátKérdések: meg lehetne-e úszni a vezérlést-megosztást anélkül, hogy egy folyamatosan töltőn tartott(...) Teamviewerrel vezérelt mobiltelót kéne bevetni? Egy Pi zero vajon tudná kezelni az adatforgalmat? Azt hogy lehet megoldani, hogy egyidejűleg kapcsolódjon wifin a netre ÉS a kamerát is wifin kezelje?
A teamviewer-es telefon is csak 3/4G hálózattal működőképes megoldás, lévén nem tud egyszerre netes wifire és a kamera wifijére csatlakozni - ennél kéne valami jobb megoldás, ami kérfelé tud nézelődni.
P.S.: Látom valaki már ráállt a témára
Még persze a távoli elérés és a hardverigény kérdéses...
-
kenand
veterán
-
cigam
titán
válasz
maestro87 #32735 üzenetére
Bocs rosszul emlékeztem. Nem a hurcolászás, hanem az adatmentés volt az ok. Nos van egy jó hírem: Nem csak Windows alatt léteznek adatmentő megoldások. Ott van pl. a multiplatform testdisk, vagy a kifejezetten ext fájlrendszerhez készült R-linux. De igazából a biztonsági másolatokra kellene építeni az adatbiztonságot, nem a helyreállító programokra.
Hogy az android-os box-od mit fog támogatni az azzal hasonlatos, minthogy megjóslom az időjárást, vagy a lottószámokat. A fájlrendszer konverzió sem lehetséges. Csak bonyolult kerülőúton, ha nincs rajta túl sok adat.
- partíció méret csökkentése
- új partíció létrehozása a kedvenc fájlrendszereddel
- adatok másolása a-ból b-be
- ha még nem végeztél, ugorj a lista elejére -
maestro87
őstag
Miért hurcolásznám? Nem hurcolászom. Pár napja tettem csak a Rpi-re. Új a HDD és a külső ház is.
Egyébként az exFat lesz a ludas. Visszatettem a régi laptopból kioperált HDD-t ami eddig is rajta volt NTFS fájlrendszerrel és probléma nélkül elindítja a torrentet, a CPU hőmérséklet is marad 55°C körül. A mount.ntfs CPU használata is 5% alatt van csak.
Ezután újra leteszteltem az exFat-ossal, hogy arra indítom el a letöltsét és ugyanaz mint előtte. Szóval nem jó az exFat. NTFS-t meg nem ajánlják linux-ra (nem tudom miért), akkor mi legyen? Olyan kellene amit majd a következő androidos box is fog támogatni, mert ezt lefogom cserélni az biztos.
Vagy nyugodtan mehet NTFS-re is?
És mivel lehetne átkonvertálni adatvesztés nélkül?Murdock1981: Köszi.
-
JohnDoe_Hun
tag
Persze. Akkor neked libreelec kell. Ha van egy kis linux ismereted akkor még max az omv. Ezeken belül kell még transmission (torrent kliens). A routerben ddns beállítás és akkor mehet a távoli elérés is. Androidos vagyok ott van transmission gui ami vezérli a letöltéseket. De az omv például vezérelhető böngészőből.
-
Csicsóka
őstag
válasz
kovbandi82 #32170 üzenetére
mpd/mpc páros fut a Volumio, és a moOde alatt is. Csak Webui-n keresztül vezérled. Szerverre nem kell ez pláne ha már fut apache, vagy más webszerver. Ezért csak az MPD-t telepítsd, egyszer kell beállítani csak, majd távolról lehet vezérelni PC-ről, android alól a RaspiRadio vagy a MPD Control appal. Az mpd maga, nem kavar be egyetlen eddig már működő szerver alkalmazásnak sem.
-
cinemazealot
addikt
válasz
istvankisss2 #32129 üzenetére
Ha kicsit visszakeresel több autós megvalósítással találkozhatsz. Arra viszont gondolnod kell, hogy a gyári autós eszközök szélsőséges időjárási viszontagságok (komoly hideg, komoly meleg, pára) és rázkódás ellen is tervezve vannak, a Pi nem. Beépítés után hamar tönkremehet.
A másik az OS. Androidot említed, ami nyilván kényelmes, viszont úgy tudom, hogy a Pi-re szánt disztribúciók nem a legkiforrottabbak. Talán tanácsosabb rögtön egy Androidos tabletre építkezned, így nemcsak az OS, de az érintő kijelző kérdése is meg lenne oldva.
-
istvankisss2
újonc
Üdv!
Segítséget szeretnék kérni! Autóba való audió lejátszót szeretnék építeni, ami egy hangprocesszorhoz kapcsolódna és annak adna digitális jelet. Kísérletezéshez beszereztem már egy raspberry pi 3 b+ lapot, de rá kellett jönnöm, hogy ez nagyon nem lesz elég nekem. Jelenleg egy Asus tinkerboardon gondolkodom, mert azon van natív 24bit/192kHz audio kimenet ami egy gonddal kevesebb a rpi-hez képest. Amit a kész eszköztől elvárnék az az, hogy futtasson valamilyen OS-t, ami tudja tárhelyről vagy hálózatról lejátszani streamelni a zenét. Legjobban örülnék egy androidnak, mert arra lehet appokat telepíteni. Spotify és internet rádió kellene. Telefonról kapná a mobilnetet. Legyen ezen kívül egy érintőmonitor, meg valamilyen fizikai kezelő gombsor amivel legalább ki/be lehet kapcsolni. Nem lenne hátrány, ha hangerőt is lehetne szabályozni valami potméterrel, bár arra lehet kínából rendelni BT remote kütyüt. Egyenlőre ennyi lenne a cél. Ha valaki tudna a megvalósításban segíteni, tervezni, vagy kivitelezni is akár, akkor jelezze legyen szíves! Vagy ha van már valahol ilyen futó carPC projekt, az is érdekel. Köszönöm!Ui: az is egy variációja a történetnek, hogy van pl egy tinkerbord lejátszó a hangprocesszorra kötve mint hálózati lejátszó (volumio, stb..), és egy androiddal telepített monitoros másik gép kezeli azt.
-
JohnDoe_Hun
tag
Szia. 755 az engedélye a home/wd/torrent/downloads-nak és a transmission ide is tölt le. Az megy. Külső app, androidos pl. RaspController nem is engedett belépni root-ként. De most pár újraindítással engedi. Érdekes és most tudok írni a downloads mappába is. Ki érti ezt? Most úgy tűnik minden faxa csak laggol a kodi a miboxhoz képest tetű lassú. Fel lehet azt turbózni valahogy?
-
JohnDoe_Hun
tag
Egy cec hdmi portom van azon másik eszköz csücsül. Próbálgatom az androidos pi controllereket de másolni nem enged a külső vinyóra ssh-n keresztül. Van egyéb engedély vagy felhasználó amit be kéne iktatnom vagy ssh beállítás ami enged vinyóra írni?
-
JohnDoe_Hun
tag
Sziasztok.
Két kérdésem is lenne.
Kezdő rpi3-as vagyok szóval kezdetnek feltoltam a raspbiant mert még évekkel ezelőtt ubuntu-t használtam (csak felhasználói szinten)
Sikerült is beállítanom. Csak torrentre meg dlna-ra kel amúgy külső vinyóval.
Az első gikszer akkor jött amikor ki-be kapcsoltam. A minidlna nem indult el csak ha kiadtam a service-nek a restart parancsot. Ez azért gáz mert kijelző nélkül használom és nem akarom mindig bepötyögni a restartot.
A másik problémám a pi3 elérése mondjuk androidos telórol. Ez azért kéne mert ha leszedek egy filmet akkor a feliratot külön hozzá kéne raknom a letöltött mappához és rohadtul egyszerű lenne letölteni a telóval majd feltolni a mappába.
Filmnézésre amúgy egy mibox3-t használok kodival.
A válaszokat előre is köszi. -
oba
addikt
Köszi srácok az infót. Akkor passzolom a dolgot. Nem is gondoltam bele, hogy böngésző alatt nem használja a hardveres gpu gyorsítást. A kodi -s YT eléggé pepecselős, bár biztos szokható. Volt régebben első generációs banana pi -m, de ott sem volt igazi a youtube. Lehet valami androidos boxot kéne néznem. De azok meg sokkal drágábbak, ami értelmes. No mindegy, még alszom rá
Köszi a helpet.
-
válasz
Intel fan11 #31756 üzenetére
Próbáld valami androidos telefonnal megkerestetni, az előbb írt két gomb 5mp-ig, amíg nem villog a home gomb körül az egyik LED, és akkor keress rá telefonról Bluetooth-szal. Látszania kell!
-
azbest
félisten
válasz
MaCS_70 #31742 üzenetére
mindig a kompatibilitásra fogták a korábbi években is azt, hogy miért nincs nagyobb model. Aztán csak meg lehetett oldani a pi2, majd pi3 kiadását is. Persze, kernel szinten van különbség, mert azt hardverre kell fordítani. Ezt is meg lehetett oldani, hogy hardvertől függően válassza ki, hogy melyik kernelt töltse be. De a userspace-ben minden ugyanaz maradhatott, max nem használja ki az erősebb hardver minden képességét a raspbian. De legalább ott a lehetőség, hogy más rendszerekhez külön image legyen, optimalizáltabb.
Az ár jó kérdés, próbálhatják tartani az eddigieket. De persze próbálhatják úgy szintre emelni is, mondván teljesen más. De ez még odébb van, lehet még el sem kezdték.
(#31743) golya87
attól függ gondolom, hogy a videocore 5 milyen képességekkel rendelkezik. Elvileg van már egy-két set top boxban, csak ott még a7-es magokat dobtak mellé. Mondjuk lan és sata nem annyira divat most sem. Viszont úgy látom androidtv rendszerrel is adna ki stb-t (bár az sd kártyás, mókolható megoldás mellett lehet nem megoldható a másolásvédelem miatt, de lehet mégis, mert beleégethetik a kulcsokat a soc belső memóriájába, ahogy most is ott van egy része a fw-nek) -
dew28
aktív tag
válasz
kovbandi82 #31569 üzenetére
android / ios rendszereken a plex klienst minden elofizetes nelkul csupan 2 (vagy 5?) percet enged lejatszani a filmbol kvazi demokent, ezt ketto fele keppen tudod megoldani:
- vagy plex pass-t veszel ami a teljes plusz szolgaltatas csomagot tartalmazza (offline sync, tv stream, stbstb) ez van elofizeteses formaban havi / eves X osszegert, vagy egyszeri eletreszolo 120 euro koruli aron.
- masik lehetoseg, hogy magan az eszkozon veszed meg kizarolag a programot egy egyszeri (kb 1200ft koruli) osszegert, cserebe a plusz szolgaltatasok nem mennek, viszont azon az egy eszkozon barmikor le tudsz jatszani barmit.
a fentiek a dedikalt mobil kliensre vonatkoznak, asztali kliensekbol, es bongeszobol barmilyen platformon megy ingyen.
-
Sziasztok! Kellene pi2-re egy olyan disztró, ami elfér egy 4G sd kártyán, és csak egyetlen feladata lenne, egy usb webkamera képét kellene neten elérhetővé tennie, lehetőleg webes felületen, de esetleg vmi Android klienssel működő megoldás is lehet.
Máskor én magam járnék utána/gugliznék/kísérleteznék, de most nincs időm rá, estére működnie kéne.
Tudtok ajánlani egy bevált megoldást, esetleg egy leírást, fórumot? Köszi előre is! -
Armatura
tag
Sziasztok.
Segítséget szeretnék kérni.Egy rpi 3-ra tennék fel androidot (LineageOS ),és libreelecet multibootal (Pinn ).
A gondom hogy önmagában telepítve,kihagyva a multiboot/Pinn részt elő tudom hozni a recovery menüt ami kellene,hogy telepíteni tudjam a GApps-ot.
Viszont a Pinn-telepítőjével ha az android már feltelepült nem tudom működésre bírni a recovery menüt,mert csak a Pinn bootválasztója jön be.
Ha valakinek van ötlete azt megköszönném! -
Csicsóka
őstag
válasz
kovbandi82 #31000 üzenetére
Ha nem kell puccos WebUI, akkor rádiózáshoz simán elég egy alap rendszerre telepített mpd mpc páros.
Android telóról MPD Control, vagy Raspiradio-val vezérelhető. PC-ről pld. GMPC lehet jó hozzá.
Ezt az igényt simán, villám gyorsan kiszolgálja a zero is. -
Salex1
őstag
Stabil, jól működő android van pi3-ra? Ha igen, hol érhető el?
-
azbest
félisten
válasz
sztanozs #30712 üzenetére
de tud
legalábbis az androidosban kell/lehet username és password
-
azbest
félisten
válasz
joysefke #30677 üzenetére
A támogatás és kiforrottság terén valóban legelöl van a pi. Friss kernel, a legtöbb dolog működik vele, ha valami komolyabb bug van, akkor foglalkoznak vele, bár ez inkább új model kapcsán szokott előkerülni, ami már régebb óta piacon van, ott kikúrálták már a szokásos betegségeket.
1. más boardhoz sem jár semmi az alapárért, legfeljebb van fedélzeti flash, de az olcsóbbakhoz legfeljebb emmc bővító csatlakozó az extra ott is. Pont a kiegészítők azok, amin a leginkább keresni lehet, ezért sem adják fillérekért a teljes készleteket. A board, csak a belépő. Aki türelmes, az sokmindent fillérekért meg tud rendelni kínából hozzájuk.
Videójátszás terén nincs semmilyen minőségfokozó felár. A ritkán használt mpeg2 és vc1 codec amit külön meg lehet venni, a h264 benne van az alapárban, a rögzítés is.
Videólejátszás terén ma már a vp9 és h265 is egyre inkább teret nyer. Ezekre nem képes a pi, prociból lehet valamit kiköhög, de ilyen lejátszáshoz már számtalan amlogic chipsetes doboz van, a hozzájuk való libreelec-kel, saját topicja is van. De 18eft-ért cserében már van mi box is, ami hivatalos androidtv rendeszerű, 4k netflix is megy vele, chromecast módbot is tud és magyar szervizpartneres helyről vehető. Bár most épp az oreo update miatt úgy jövő hónaptól simulnak ki a ráncok, de azért annyira nem vészes.
2. A tápra valóban figyelni kell, de a telefonok kapcsán is éppúgy fontos a minőségi kábel és gyári vagy jó minőségű töltő. Azokból kínából is csak minőségit érdemes venni. Azért pedig jogosan kérnek el pár ezrest. A 2.5A-ben azért pár rákötött dolog ellátása is benne van, 2 körülivel már jól kell működjön, ha nincs rákötve nagy fogyasztó, ami egyébként is problémás minden platformon. Az okostöltőknél nem az erő, hanem az igény detektálása a problémás, mert a pi nem jelzi, hogy neki milyen igénye van. Csodálkozom, a kínaiak még nem árulnak 1 dolláros toldót, amiben ellenállásokkal jeleznék a dugó végén, hogy 2 amper kell.
3. annyira azért nem válogatós a pi. Legalábbis a korábbi generációsok simán elmennek a feltörekvő kínai márkákkal is. A jobb kártyákat is olcsón kapni ebayes bevált eladótól ( sinceritytrading - courtesytrading). Van, hogy pont az újabb, pi által nem kihasznált gyorsabb sebességre is képes kártyákkal van baja, legalábbis ezt olvastam.
Szóval, a lényeg, hogy ha valami állatorvosó ló kell, amin sokféle dolgot ki tudsz próbálni és jó eséllyel működni fog rajta, akkor arra a pi remek választás. Kb minden megy rajta, de egyik sem különösebben kiemelkedő teljesítménnyel. Ha valami konkrét, kifejezetten egycélú felhasználásra kell valami, akkor valószínűleg találni arra jobb teljesítményű alternatívát. Aztán árban vagy hasonló vagy drágább. De ha mást is akarsz az alternatívával, akkor hamar beleütközhetsz olyan hiányosságokba, ami azt megakadályozza (régi kernel, driverek hiánya, támogatás hiánya). Amihez már jobb a támogatás, ott az árcédula szokott megszaladni, simán $100as vagy feletti is lehet.
Egyébként én is kb ezeket a lépcsőket jártam be, a ph aktivitásomon is látszik
Sokat voltam a itt a pi topicban, de aztán, amikor kiforrotta magát és szinte már egy átlagos linuxos pécé szintjét közelítette (némi hardveres korláttal), csak használtam és azóta is használom (pl házi média szerver, régebben lejátszó is). Ezért is írok ide ritkán, mert általában átlalános linuxos ismeretekre van szüksége a kérdezőknek, nem pi specifikus segítségre.
Aztán volt amlogic boxos korszakom is, amikor azt használtam lejátszónak már. Végül mi box és chromecast lett az előfizetős szolgáltatások miatt az amit napi szinten lejátszónak használok.
Szívtam egy keveset orange pi pc-vel is, azóta sem használom tartósan... néha körülnézek miket lehet kapni, de általában rendre utasítom magamat, hogy valóban szükségem van-e rá vagy a mostani board és box mennyiség is képes arra. Igazi nasom is van, azt sem erőltetem boardokra -
joysefke
veterán
SD-Probléma?
Egy elfekvőben lévő, kb két éves (nem az új széria) Samsung 32GB EVO "ultra fast performance" UHS-I (up to 48MB/s) kártyát használok libreelec-cel.
A kártyát microSD-SD adapteren keresztül beletettem a régebbi laptopomba (2010-es gyártmány) ahol hiba nélkül használható volt.
A problémám az, hogy kétféle telepítési módot is kipróbálva a libreelec indulásakor a 32GB-os kártya kérdés nélkül átméreteződött egyszer 0,5GB másszor 1.6GB méretűvé majd a rendszer adattár hibára panaszkodva leállt. Ügyeltem a FAT32 formázásra.
A csökkent kapacitású kártyát a laptop SD meghajtójában semmilyen trükkel nem tudtam visszaformázni 32GB méretűre pedig három szoftverrel is próbáltam (Win7 disk manager, SD Formatter, és valami harmadik). A kapacitást végül a mobilommal sikerült visszanyerni, ami visszaformázta 32GB-re.
A rendszert végül úgy sikerült működésre bírni, hogy Android telefonnal leformáztam az SD kártyát, a Windows laptopban töröltem az előre definiált üres Androidos könyvtárakat majd copy-paste-vel rámásoltam a noobs bootkönyvtárakat.
Na most a kérdés az, hogy hol a hiba??
A PI nem szereti annyira Samsung SD kártyát vagy esetleg a laptopom SD meghajtója csinál valamit formázáskor rosszul?üdv
J. -
Csicsóka
őstag
válasz
namilegyen #30449 üzenetére
Nem lenne jobb erre egy Amlogic S905?
Van táp, távirányító, normális ház, Android, ha kell. LE, CE alatt kiváló média player.
Van hozzá Armbian, OMV ha arra vágysz. -
egrikrisz
újonc
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy a legújabb Raspberry Pi modellen valaki ki tudná-e próbálni nekem, akinek Android fut rajta, hogy a Telekom TVGO alkalmazása megfelelően fut-e, stabil-e?
Azért lenne fontos, mert van egy monitorom, amiből TV-t szeretnék csinálni és ez mindenképp kellene hozzá.
Köszönöm előre is a segítségeteket! -
Degeczi
nagyúr
válasz
eldvor #30396 üzenetére
Még szép, h azonos településen lenne a két eszköz
Nézz meg pl. egy Xiaomi MiBox-ot is: az nagyon nem hárompálcás, és kényelmesen készen vannak olyan feature-ök (pl. rádiós távirányító mikrofonnal) amiket házilag nemigen raksz össze, azt meg észre sem veszed, h Android fut rajta
-
válasz
szpeti40 #30357 üzenetére
Androidról se megy, szóval nem hiszem hogy a win tűzfal a ludas.
(#30358) Titmouse09 Igen, van a Pi-n internet, wifin
wlan0: flags=4163<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST> mtu 1500
inet 192.168.2.8 netmask 255.255.255.0 broadcast 192.168.2.255
inet6 fe80::9032:bf67:a4f:5115 prefixlen 64 scopeid 0x20<link>
ether b8:27:eb:f3:33:96 txqueuelen 1000 (Ethernet)
RX packets 45 bytes 4919 (4.8 KiB)
RX errors 0 dropped 0 overruns 0 frame 0
TX packets 160 bytes 24387 (23.8 KiB)
TX errors 0 dropped 0 overruns 0 carrier 0 collisions 0 -
Sziasztok! Az istenért nem taudom beállítani a pi-n az ssh-t. Vagyis beállítom, de nem érem el utána másik gépről. NOONS-al telepített raspbian van rajta, raspi-config alól engedélyezett ssh megvan, hostname -I paranccsal megvan az IP cím, de win alól putty-al nem érem el
Androidos telóról sem. Raspi wifin van, internet van rajta. A raspiról próbálnám pingelni az asztali pc-t de nem éri el és az asztali se tudja pingelni a raspit. A routerre gyanakszom, fos telekomos sagemcom. Lehet ez a ludas?
-
dzz
aktív tag
válasz
fpeter84 #30153 üzenetére
Köszönöm az infókat, mindjárt megnézem a linkelt dolgokat! Amúgy nem almázom és nem droidozom, Androidos telefonunk van (LG V30), de nem ásnám bele magam a mélyébe, mert nincs rá szükségem. Linux alatt jól meg vagyok, jöhet az openwrt is, bár pár éve rendes Fritzboxunk van, nem kellett még mókolni, mint annó a tplink 1040-el
Nézelődöm tovább és jövök a kérdésekkel!
-
vadkörte
addikt
Dupla DIN méretben komplett Androidos rendszerek vannak, ahogy a kolléga is ajánlotta.
Megoldott benne a navigálás, zene és médialjeátszás, rádió, tolatókamerát integrálhatsz bele (a legtöbbhöz van is)
Pl1
Pl2
Ha mindenáron szívni akarsz egy olyan rendszer összelegózásával, aminek a kezelése sem biztos, hogy - nem lebecsülve a lányod - az egységsugarú user-nek - fekszik, hát hajrá. Én nem erőlködnék vele, ha már kész rendszerek vannak. -
dzz
aktív tag
válasz
fpeter84 #30147 üzenetére
Nem vágyom androidra
Gondolok a jövőre is, nem szeretnék olyasmibe belefogni, amihez lövésem sincs és az android ilyen. Az OBD jól meg linux alatt, minden kódot ki tudok olvasni és a Delphim csak annyit írt, hogy ABS szenzorhiba, linux alatt megtudtam, hogy jobb első
Amúgy ez egy 97-es modell, multiplexer kell hozzá és ezt egyszerűbb linux alatt megvalósítanom, mint droidon (eddig kézzel dugdostam át a portokat, de könnyen automatizálható és akár wifin át a szobából meg tudnám nézni ha panasz van). Az autóban nincs 2DIN magas helyem, gyári eszközök ezért nem jöhetnek szóba. Talán egy androidos X kliens, mint egy kijelző megfelelhetne, de az megint bonyolítja a dolgot. Reméltem, hogy valaki tud ajánlani egy bevált típust.
A rádióról jó, hogy szólsz, nem gondoltam, hogy problémás lehet
az RTL chipes DVB-T jól megy a laptopon, megpróbálom majd azzal, de a rádió eredeti helyén megmarad a gyári kazettás is, szóval vész esetén azt is lehet hallgatni. Mi a gond a rádiókkal amúgy RPi-n?
-
dzz
aktív tag
válasz
fpeter84 #30144 üzenetére
Igazán egy általános fedélzeti mindenest szeretnék a lányom slk-jába a pohártartó helyére (kodi autós skinnel és obd, hogy az én életem is egyszerűbb legyen
). Wifi/BT-n lehessen rá csatlakozni, egy SSD a zenéknek, ilyesmi. Android is jó lenne, ha eléggé bele tudok mászni, de inkább linux mert azt ismerem 2x éve (Gentoo/Sabayon vonal). Neki a legfontosabb a zene, a navigáció másodlagos, megteszi a google is.a Banana pi sajnos elég gyenge és öreg is már meg amúgy is printer-servert csináltam belőle gentoo-val (a 4-es kernel óta semmi bűvészkedés nem kell az A20-as procihoz, előtte szívás volt az Allwinner). Annak idején vettem a bananahoz kijelzőt is, de a fényereje csapnivaló még szobában is ha besüt a nap.
Keresgéltem a kijelzők között, és fogalmam sincs, hogy melyik az amelyik megfelelhetne. A legjobb egy amoled lenne, ha lenne. Illetve telefon kijelzők is jók lehetnének akár, de komolyabb felbontású telefonkijelző projektet sem találtam, pedig van itthon pár LG G3 és G4 meg valami Epiphone is. Ezeket lenne jó valahogy hasznosítani illetve vennék én készen is, ha tudnám, hogy nem fogok mellé.
-
Noxy
veterán
válasz
fpeter84 #30089 üzenetére
Az android auto viszont förtelmesen ostoba,
Azért ostoba mert ez csak egy alapszoftver.
Ezzel elmennek az Genfbe, Parizsba, Frankfurtba stb.., a nagy autóbemutatókra, és ott ezzel várják a nagy fejegység gyártókat Alpine, Kenwood, Blaupunkt, JVC, stb.. hogy további pénzmagért tovább fejlesztik nekik, amit később az ő fejegységükre telepítenek.
Ami meg megmarad, azt így "bután" kikerül a piacra.
Én legalábbis ezt olvastam valahol. -
fpeter84
senior tag
Azért én szívesebben nézek nagyobb kijelzőn navit, meg választok zenét, mint a kis egérmonitor telefonon, amihez ráadásul rendesen előre is kell hajolni ha a tartójába beteszem és hozzá kellene nyúlni... Régebbi autómba tettem egy 10 colos érintőkijelzővel egy komplett carpc-t és imádtam windows+centrafuse+igo-val. Mostanra viszont már ott tart az android hogy inkább azt választanám az autóba is...
Az android auto viszont förtelmesen ostoba, csak a maps-et támogatja semmi mást, a médialejátszó funkció is nyomi béna, ráadásul wifi+bt+kábeles párosítással kell xarakodni és az eszközkompatibilitása is csapnivaló. Egyszerűen nem is értem hogy mi a fenének fektettek ennyi energiát egy teljesen használhatatlan funkcióba - semmi másra nem lenne szükség ezekben a gyári fejegységekben, mint egy vezetéknélküli kijelző funkcióra ami hajlandó az érintőkijelzős parancsokat is visszajuttatni a mobil felé. Egyszerűen jelenítse meg annak a képét, és én majd eldöntöm hogy igo, waze, maps, vagy éppen mit szeretnék a kijelzőn látni...
-
fpeter84
senior tag
válasz
gazso75 #30032 üzenetére
Amennyi felületes tapasztalatom akad opel kapcsán az android auto-val, nagy ívben elkerülném... Inkább egy 2DIN droidos fejegység, az 1000x rugalmasabb, több dologra lehet használni, nem kell párosítással meg kábelezéssel baxakodni... Nézz körbe ebay-en eu-ra szűkítve ha nem akarsz kínából vámoltatni, egész tűrhető a kínálat (többnyire) angliából, én is most ezekkel szemezek...
-
gazso75
aktív tag
Azon golnolkodtam, hogy a kocsi elhasznált 2DIN-es rádióját, lecserélem. Ekkor került képbe ez.
A terv:
5" - 7" kijelzővel, beípítőkerettel beraknám a kocsiba, a telefonnal Android Auto appal kapcsolódnék hozzá, és innentől kezdve zene, googlemaps/waze, kihangosító, stb menne szépen. -
gazso75
aktív tag
-
Leho_89
csendes tag
Sziasztok,
Van olyan aki torrent+filmezésre használja ezt a kütyüt? Ilyen felhasználáshoz melyik az ajánlott OS? Erre a felhasználásra jobb választás lehet mint egy androidos tv box? Egy külső 2tb vinyóval használnám, hogy arra menjen a non-stop torrent. Ha a vinyo táp népküli akkor a Pi tudja etetni? A Pi 3 B+ tipust néztem ki mert annak van ac wifije és gigabites ethernete. -
zsopu
tag
A pi memóriakezelése hasonló elven működik mint az androidos telefonoknál?
(addig használja, amíg el nem fogy, ha elfogyott akkor a legrégebbit törli? )
Mert ha jól nézem eléggé tele van!__________total used free shared buffers cached
Mem: ______998 935 63 54 11 135
-/+ buffers/cache: 788 209
Swap: _______99 99 0 -
Torry
addikt
Sziasztok!
Sok helyen nézelődtem már, de még mindig nem egyértelmű, hogy a lentiekre tudom-e használni az eszközt, vagy jobban járnék egy androidos box-al.
Torrent streamelés (netflix módra, tehát ahogy nézem úgy töltse)
Netflix
Youtube
Asztali gépre mentett filmek, képek nézéseMindezt 1080p-ben.
Akár angol nyelvű összefoglalót is szívesen veszek.
Köszi
-
Beri78
őstag
Sziasztok!
Segítséget kérnék.
Adott egy otthoni hálózat. Asus RTn18U router – aminek a két usb csatiján 1-1 külső vinyó lóg, tele a családi videókkal. Kábelen rá van kötve a routerre a raspberry pi 3. Ezen már van egy kodi is.
A gondom az, hogy kodiban smb-vel próbáltam betallózni a 2 vinyó mappáit, de mindig user/pass-t kér, amit ha helyesen megadok, akkor se történik semmi – mindig újra kéri, és kéri….illetve a többi hozzáadás módszer se működik – pedig a user/pass helyes, mivel másik eszközön is van kodi (android tv), és ott pikk-pakk működött a dolog.
Amennyiben van valamilyen egyszerű megoldás, amit pi laikusként is megtudnék tenni az ügy érdekében, pls segítsetek
Köszi
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vezetékes FEJhallgatók
- Dune Awakening - Máris túl az 1 millión
- Vivo V40 5G - az első benyomás fontos
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Óvodások homokozója
- PlayStation 4
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- Kaspa bányász szett - kaspa miner eladó
- Komplett PC - Intel Core i7-9700K, 32GB RAM, NVIDIA GeForce RTX 2060 SUPER
- Gamer Félgép - MSI Z370-A PRO + Intel I7 8700K + Kingston HyperX 2x8GB 2666MHz CL13
- ASRock Z690 PG Riptide + Intel I7 12700 ES + Netac 2x16GB DDR4 3200MHz CL16
- Új, Gamer - GIGABYTE Z790 D + Intel I7 14700K + Apacer Panther RGB 2x16GB DDR5 6400MHz CL32
- Apple iPhone X, 256GB, Kártyafüggetlen
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Ikea Eilif Paraván - Asztali elválasztó
- AKCIÓ! Gigabyte B450M R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RX VEGA64 8GB CM 690 III FSP 600W
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest