- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen TV-t vegyek?
- Hobby elektronika
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- CPU léghűtés kibeszélő
- Mini-ITX
- Szomorú jövőt vetít előre a dedikált GPU-knak a Jon Peddie Research
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Keem1
veterán
válasz
Sumptuous #36403 üzenetére
Bár a Pi-vel kevés tapasztalatom van még, szerintem ilyesmire egy médiabox (mondjuk egy igazi Android TV-s Xiaomi Mi Box) jobb választás, sokkal kényelmesebb, a kodekek rendben vannak, valamint a gyárilag meglévő titkosítási kulcsok miatt mennek (4K-ban is) a DRM tartalmak (HBO Go, Netflix). És valóban, a 4K 120 Mbites anyag se akasztja meg, még hálózaton keresztül sem.
A Pi-t én inkább desktop GUI nélküli szervernek, médiakiszolgálónak, automatizálási központnak látom kiválónak. Egy olyan eszköznek, ami különösebb energiapazarlás nélkül állandóan működhet, tevékenykedhet éjszaka is.
Amire én jelenleg használom:
- to**ent
- médiaszerver (DLNA, Samba)
- backup (vannak webes projektjeim, így gép nélkül, függetlenül, hogy észben tartanám, menti a webtárhely és az adatbázis tartalmát, ellenőrzőösszeget készít, betömöríti és felhőben helyezi biztonságba - duplán, Google Drive és Dropbox) - ezt mind magától, naponta többször, anélkül, hogy hozzányúlnék
- automatizálás (fix ip cím híján csekkolja, ha változik az ip cím és küldi e-mailben, ha igen - saját konzol applikáció, a reklámos dyndns szarokat utálom)
- és még egy sor olyan feladat, amire létezik terminálos program (vagy megírom magam) és/vagy futnia kell az emlékezetemtől függetlenül és/vagy éjjel vagy olyankor, mikor nem vagyok otthon
- VPN szerverA GUI feleslegesen nem fogyasztja a szűkös erőforrásokat (felesleges, úgysincs monitorra kötve).
Egyébként én Windows alatt is több feladatra jobban szeretem a CLI appokat (youtube-dl, instaloader, ffmpeg). Egyszerűen ezeknél nem hogy fölösleges a GUI, hanem egyenese erőforráspazarló.Készül a saját okosotthon-projektem, aminek központi eleme nem egy röhejes hangszóró (Google, Apple), hanem egy Rpi lesz.
Szóval én ilyenekben képzelem el a kiaknázandó lehetőségeit ennek a pici, ám de annál jobb eszköznek. Szerintem desktop gépként nem annyira megfelelő, akkor már amúgy is ott a pc, hanem - ahogy írtam - állandóan működő, kis energiaigényű feladatokra.
Huhh, hosszú lett, bocs érte, és azoktól is, akik esetleg épp ellenkezőleg látják, de nekem ez a véleményem a kedvenc kis cuccunkról.
-
-
Ezekiell
veterán
válasz
Sumptuous #33736 üzenetére
PiHole-hoz van elég gyakran frissített youtube reklám filter, ez elég jó hatásfokkal működik, de nem 100%-os ez se nyilván. Illetve itt egy leírás, amivel állítólag jól megy a youtube ad blocking, de ezt én se próbáltam ki.
-
jerry311
nagyúr
válasz
Sumptuous #33728 üzenetére
A Pi-hole (vagy barmelyik DNS szerver szuressel) nem reklam blokkolo. Erre is alkalmas, ha a reklam jol elkulonitheto (=tilthato) FQDN-rol jon. Ha az FQDN egyforma a reklam es a hasznos tartalom eseteben is, akkor FQDN alapon nem lehet szurni.
Viszont FQDN alapon egy csomo mast is lehet szurni: botnetek, malnetek, listatol fuggoen akar kategoriak is.
Es ez mindenen mukodik, ami DNS-t hasznal. (felteve, hogy mas DNS szerver elerese tiltott) Mig mondjuk az ADBloc leginkabb csak a bongeszoben mukodik.Nyilvan nem mindenhato igy sem, hiszen csak a FQDN --> IP feoldasba szol bele. Ha valami elerheto IP alapon, nevfeloldas nelkul, akkor az tovabbra is menni fog. Ha a host fajlba felveszik a nev-IP parokat, akkor is menni fog.
Ettol fuggetlenul egy nem tul bonyolult, de aranylag hatekony vedelmi vonalnak tartom.
-
Ezekiell
veterán
válasz
Sumptuous #33707 üzenetére
Nekem kb ugyanerre (SMB/NFS share, Transmission, pihole + pár egyéb cucc) egy Raspberry Pi 4 van befogva itthon, tökéletesen teszi a dolgát. Bőven elég a 2 gigás verziót megvenni (bár mivel nem bővíthető, és a 4 gigásat vettem, hogy évek múlva is elég legyen a ram, bármi is jön). TV-n/PCn Kodi simán streamel 4k-t is róla.
Beüzemelése marha egyszerű, nem lesz vele sok macerád.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX RUBOXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Megaport gaming pc + billentyű
- ! AMD Brutál Gamer Konfig ! 9800X3D / 7900XTX ( RITKASÁG ) 32Gb RAM 32Colos ROG Monitor
- Beszámítás! HP Z2 G4 Tower Workstation számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Beszámítás! Apple Mac Studio M2 MAX 2023 32GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- iKing.Hu - Apple iPhone 13 Pro Max - Graphite - Használt, újszerű
- Intel X540-T2 dual-port 10GbE RJ45 hálózati vezérlő (10Gbit, 2 port, áfás számla, garancia)
- Apple iPhone 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI X470 R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD ROG STRIX RTX 2080 Super 8GB Rampage SHIVA 650W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest