- Házimozi belépő szinten
- Minden a maxon: Asztalunkon a ROG Strix Scar 18 notebook
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Vezetékes FEJhallgatók
- Körvonalazódnak a Lenovo új kompakt táblagépének tulajdonságai
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Gaming notebook topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Vigyorka #48238 üzenetére
Ha már desktop, miért nem a képernyővédőt állítod be? Melyik DE-vel használod? Telepítsd az xscreensaver csomagot, ami egy GUI képernyővédő
-
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Vigyorka #48040 üzenetére
Régen amikor hagyományos TV-re volt kapcsolva az első Raspberry Pi-m, a túllógást a config.txt-be beírt értékekkel lehetett nagyon szépen visszahúzni. Pepecselős meló volt, mert minden változtatás után újra kellett indítani. De csak egyszer kellett végigcsinálni!
Ha magában Kodit használnál csak ( pl. Libreelec ) ott már egérrel lehet huzigálni a sarkokat, de a Raspberry Pi OS alatt futtatott Kodiban nem tudom, hogy benne van-e ez a lehetőség.
-
-
-
-
válasz
Vigyorka #46868 üzenetére
Rendszerfrissítés után is ezt műveli? Mintha nem ápolna nagy barátságot a Pi-vel.
Egy ellenpróbát tehetnél a rasberryPi OS-el, hiszen ki tudna jobb kernelt faragni hozzá, mint a hw tervezői.
Egy pendrive-on hogyan nyomsz le egy billentyűt? Arra gondoltam ,hogy annyira bealszik, hogy a rádiós eszközök sem funkcionálnak, így felébreszteni sem tudják. Viszont egy vezetékes USB billentyűzet már fel kellene hogy ébressze.
-
válasz
Vigyorka #46866 üzenetére
Na azt a listát kellene feltenni egy szövegmegosztóra. Elég az a rész, amikor eltűnik a kép, és a rá következő üzenetek, de az sem gond, ha kiteszed az egészet.
A 0 jó, azt jelenti a terminál elsötétítése ki van kapcsolva.
Lassan kifogyok az ötletekből. Nem tettél fel/álítottál el valami plusz pimpelő/optimalizáló bisz-baszt? -
válasz
Vigyorka #46863 üzenetére
Látszólag az energiatakarékos funkciók ki vannak kapcsolva.
Próbálj meg egy vezetékes bill.t rádugni. Azzal fel tudod ébreszteni?Amikor eltűnik a kép, lépj be ssh-val, és dmesg-el nézd meg mi történik olyankor?
A
cat /sys/module/kernel/parameters/consoleblank
parancsnak mi a kimenete? -
-
-
válasz
Vigyorka #46858 üzenetére
Pro tipp: ezúttal csinálj magadnak dokumentációt, később hálás leszel magadnak
Célszerű pl. a logolást a legkisebbre venni, /tmp-t memóriába felcsatolni. Írtam is erről egy cikket logoutra
-
sonar
addikt
-
válasz
Vigyorka #46840 üzenetére
Próbálj meg egy fájlrendszer ellenőrzést. Mivel a felcsatolt filerendszert nem tudja javítani, ki kell adni a
touch /forcefsck
parancsot, ez a következő újraindításakor le ellenőrzi a root (SD kártya)fájlrendszerét.
A külső lemezeketl pedig csak le kell csatolni.
sudo umount /dev/sda2
sudo chkfs.ext4 /dev/sda2 -
stopperos
senior tag
-
-
-
ViZion
félisten
-
-
J0shu4M1ll3r
senior tag
válasz
Vigyorka #44742 üzenetére
Szia!
Épp most tettem újra én is az enyémet egy SD kártya makkanás után és ugyanezt a választ kaptam, ahogy láttam, ez a service alapból fut, így nem indíthatókérdésem mindenkihez:
Visszaraktam mindent úgy, mint korábban volt, ugyanazt a portot használja a transmission, routerben nem volt állítás, mégis closed státuszban van.
Hogy tudnám kinyitni?
Köszi! -
válasz
Vigyorka #44701 üzenetére
qb-t service ként így indítunk: -, h magamat idézzem
Állítsuk be, h boot során induljon a qb is, ehhez szolgáltatásként indítsuk.
sudo useradd -rm qbittorrent -G pi -s /usr/sbin/nologin
Hozzuk létre ezt a file-t:
sudo nano /etc/systemd/system/qbittorrent.service
És tegyük bele eme sorokat:
Description=qBittorrent Daemon Service
After=network.target
[Service]
User=qbittorrent
Group=pi
ExecStart=/usr/local/bin/qbittorrent-nox
ExecStop=/usr/bin/killall -w qbittorrent-nox
[Install]
WantedBy=multi-user.targetIndítsuk és ellenőrizzük a szolgáltatást:
sudo systemctl daemon-reload
sudo systemctl start qbittorrent
sudo systemctl enable qbittorrent
sudo systemctl status qbittorrentEzekután a qb webes felületét a 192.168.1.48:8080-as címen érjük el
User: admin
Password: adminadminAzt hozzáteszem, h ahonnan másoltam leírás ott pi a default user
-
-
-
UberMutant
őstag
válasz
Vigyorka #43601 üzenetére
szia,
a settings / webui menüben ott egy link , ahol leírja mit kell csinálni:
https://httpd.apache.org/docs/current/ssl/ssl_faq.html#aboutcerts
How do I create a self-signed SSL Certificate for testing purposes?openssl req -new -x509 -nodes -out server.crt -keyout server.key
ezzel a paranccsal csinál két filet. azokat tedd olyan helyre, ahol a docker containered látja.
(előfordulhat , hogy nem állítottál semmit a docker container felraksánal , akkor pl itt lehet /path/to/appdata/config/qBittorrent)
majd a webui opcióban kapcsold be a https elérést és add meg a két file helyét.
pl /config/qBittorrent/server.crt és /config/qBittorrent/server.keya böngészőben ezután menni fog https://ip:port , csak pampog, hogy nem az igazi a certificate , nyomd, hogy menjen tovább.
utána működik a megnet link regisztrálás.
ezzel azért ne engedd ki a netre. csak helyi hálón, vagy vpn-en keresztül használd.
ha ez már megy , akkor tisztességes certifictet let'sencrypttel tudsz csinálni majd.
-
g.gergo
senior tag
válasz
Vigyorka #40945 üzenetére
Üdv,
Frissítésre én a watchtower-t használom. 1 naponta néz frissítések után. Frissítés után törli a régi image-t.sudo docker run -d \
--name watchtower \
-e WATCHTOWER_POLL_INTERVAL=86400 \
-v /var/run/docker.sock:/var/run/docker.sock \
--restart unless-stopped \
containrrr/watchtower --cleanup
Teszt/stabil verziók váltásához pedig használd a tag-et. Például utolsó sorban használj
ghcr.io/linuxserver/qbittorrent:latest
vagyghcr.io/linuxserver/qbittorrent:unstable
-
válasz
Vigyorka #40571 üzenetére
Persze, h működik ha azt adod meg elérési útvonalnak
Bármilyen utat megadhatsz neki de az lenne a lényege, h ne férjen hozzá "mindenhez" - ezért konténer, egy elszeparált környezet.#40573mesger82 Csak egy ötlet. A led-ek villogása lehet ad vmi irányt.
-
-
válasz
Vigyorka #40269 üzenetére
Nem jó jó helyről próbálod szedni. Te innen szeded:
containrrr/watchtower
Ahol a containrrr egy user aki készített egy konténert a watchtower-nek és megosztotta a világgal- de úgy tűnik nem rakta bele az arm verziót
Neked inkább ez kellene - vagy hasonló. Rengetegen készítenek konténereket:
talmai/rpi-watchtowerszerk: Úgy látom az első lenne az egész project készítője.
-
-
g.gergo
senior tag
válasz
Vigyorka #38548 üzenetére
Ez így nem jó. Ennek megfelelően paraméterezd.
docker create \
--name=qBittorrent \
-e PUID=1000 \
-e PGID=1000 \
-e TZ=Europe/Budapest \
-e UMASK_SET=022 \
-e WEBUI_PORT=8080 \
-p 6881:6881 \
-p 6881:6881/udp \
-p 8080:8080 \
-v /etc/docker/qbittorrent/appdata/config:/config \
-v /media/NAS/Media:/downloads \
--restart unless-stopped \
linuxserver/qbittorrentAmint látod, nálam a downloads könyvtár a /media/NAS/Media könyvtárra mutat. Magyarra lefordítva a qbittorrent app-on belül, ahol latod, h downloads, az valójában nekem a Media könyvtár.
-
_q
addikt
válasz
Vigyorka #38548 üzenetére
Portot nyitottál routeren?
Ezek nem vagyok benne biztos hogy jók lesznek így:
-v /path/to/appdata/config:/config \
-v /path/to/downloads:/maxtor/disk_1/torrent/done \
Helyette valami ilyet kellene:
- /home/pi/qbittorrent:/config
- /maxtor/disk_1/torrent/done:/downloads
Persze legyen joga az 1000-res felhasználónak írni és olvasni ezekhez és létezzenek is ezek a mappák.Még azt nézd meg, hogy a HDD az biztos ilyen néven van-e: df -Th paranccsnál a jobb oldali oszlopban kell látnod mi a neve.
-
zsolt_64
senior tag
válasz
Vigyorka #35983 üzenetére
Erről beszélek. Azt én tettem fel, lényege hogy egy másik repository-t is be kellett regisztrálni. Amikor a rapsbianos csapat is feltette a kodi 18-at, én töröltem az extra repót. Én már megvárom a "hivatalost" , azér köszi...
A sudo apt... al sikerült végülis frissíteni ? -
zsolt_64
senior tag
-
-
-
_q
addikt
válasz
Vigyorka #35016 üzenetére
Csak teszt miatt igaz, nem pedig azért mert Artic nem vált be? Kíváncsi vagyok mit fogsz tapasztalni, a kínai vajon gyengébb minőségű-e.
(#35017) :AMF:
Semmilyen Pi-m nincs még, tehát én úgy alapból a Pi vételén gondolkozok. Amúgy úgy értettem a B+-t, hogy 4B most vagy majd 4B+ ha megjelenik majd, vagy egyik se kell. Igazából hasznos lenne, de kihasználságot is figyelembe véve már más a helyzet. Pi 4 4GB, táp, hűtés, paszta, SD kártya, tehát minden együtt már 30 ezer Ft-ba kerül. Így meg már másként fest ha nincs kihasználva full time, mint sokan itt teszik a fórumon. Szóval egyelőre olvasgatok csak. -
zsolt_64
senior tag
-
zsolt_64
senior tag
válasz
Vigyorka #34771 üzenetére
Hát gratulálok, asszem veled értekeztem erről a (qrwa) drága hővezető lapkáról.
Tanulságos, és gondolom, mostmár nem kívánod szétszedni.
Milyen a megvett hőátadó fólia jellege , ragacsos ?, vagy inkább ilyen gyurmaszerű ?
mindkét oldala ragad ?, típusa megnevezése ?
Beültetted a bogarat a fülembe hátha nekem is lejjebb menne a hőmérséklet, csak megvásárolt fólia nélkül nem merem szétszedni...Lehet veszek ilyen 1 mm-est és a pi4-re és a bordára is ragasztok full felületen, lehet hogy az az igazi ? -
zsolt_64
senior tag
válasz
Vigyorka #34676 üzenetére
Igen ezeket különböző vastagságokban árulják,amit mellékeltek kb 1 mm vastag volt.
Ennek nyilvánvalóan kissé össze kell nyomódnia, hiszen rugalmas, és akkor van határozott érintkezés.
Emiatt aztán minnél nagyobb annál jobb, illetve nem számit ha kicsi "kilóg" , sőt ott is elvezethet 1 kis hőt. sajnos a mellékelt ragacsaim nekem is mind inkább kisebbek voltak,mint nagyobbak.
Ha kicseréled várjuk az infotJa és szerintem nemigen ajánlatos levenni a bordát,mert akkor oda a ragacs
Azt már le sem merem irni hogy felrskáskor az érintkező felületek alkoholos tisztitása erősen javallott -
zsolt_64
senior tag
válasz
Vigyorka #34674 üzenetére
Mind a kétoldalt ragacsos a hőelvezető lap.
Hopp ez érdekes nekem, csak az egyik oldal volt ragacsos, értelemszerűen ez ment a csipre, egyébként 2 darabot mellékeltek, és igen lehetett volna nagyobb is.
Azért irom, mert ez kritikus része a bordának. ha el nem jó,vagy elcsúszik stb... akkor az egész mit sem ér.
Nekem még az alsó borda is meleg,pedig csak a csavarokon keresztül kapja a hőt.Tipp: én a csavarok végét bemártottam proci hővezető pasztába, úgy hogy a becsavaráskor kisajtolódott 1 kicsi Igy talán jobb a hőátadás
Hővezető ragacsot meg árulnak itt-ott csak qrwa drága, többe kerül mint a borda
-
zsolt_64
senior tag
válasz
Vigyorka #34669 üzenetére
Ugye erről az házhelyett alul-felül hűtőbordáról van szó ?
Ha igen akkor hogyan raktad fek l hővezető ragacsokat ?
mindkét oldalon van fólia ezeken.
van 1 ragadós oldaluk, ezt kell feltenni a csipekre, és a másik oldalról is le kell venni a fóliát.
Ja és sokat számit a környezet, jól kell szellőznie.
Ha az enyémre rányitom most az ablakot és betódul a friss levegő -10 fokot esik... -
válasz
Vigyorka #34365 üzenetére
Próbálgattam beállítani, de nem sikerült...
Kollégának van egy látóasszony topikja. Sokáig nem értettem miért. Most már tudom.
Ha nem árulod el, hogy miket és hogyan próbáltál állítani, könnyen lehet, hogy ugyanazokat fogjuk tippként megadni amit már próbáltál és nem járt eredménnyel.Szóval a config.txt-ben(raspbian-configban) kikapcsoltad az overscan-t? Újraindítottad? Utána változott?
Ahogy már írták a TV menüjében próbáltad állítgatni a képarányt, vagy annak beállításait?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xbox Series X|S
- Házimozi belépő szinten
- Minden, ami hőszivattyú
- Óra topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Minden a maxon: Asztalunkon a ROG Strix Scar 18 notebook
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Asztalos klub
- További aktív témák...
- Asus Tuf Gamer PC. AMD Ryzen 5 3600/GTX 1080 Ti 11 Gb/16 Gb DDR4/500 Gb M2
- 27% számlával! Ryzen 5900X / RTX 3080 / B550i / 32GB 3600MHz / 1TB NVMe / 750w GOLD! BeszámítOK
- 27% számlával! i9-11900K / RTX 3080 / Z590i / 32GB 4000MHz / 3TB NVMe / 750w GOLD! BeszámítOK
- HP t630 Thin Client 256GB SSDvel - leírást olvasd
- Eladó steam kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 12 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF 96TB+400GB 2U rack - 2xE5-2680v4 128GB RAM,2x10G NET,HBA330
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest