- Őszi hardvermustra
- Samsung Galaxy Tab S11 - tizenegyes
- Milyen széket vegyek?
- Meghalt a Windows 10, éljen a Windows 10!
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Milyen videókártyát?
- Egérpad topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- Gaming notebook topik
- Sajátos kábelmenedzsmenttel jöttek a belépőszintre a Lian Li tápjai
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Keem1
veterán
válasz
Sumptuous #36403 üzenetére
Bár a Pi-vel kevés tapasztalatom van még, szerintem ilyesmire egy médiabox (mondjuk egy igazi Android TV-s Xiaomi Mi Box) jobb választás, sokkal kényelmesebb, a kodekek rendben vannak, valamint a gyárilag meglévő titkosítási kulcsok miatt mennek (4K-ban is) a DRM tartalmak (HBO Go, Netflix). És valóban, a 4K 120 Mbites anyag se akasztja meg, még hálózaton keresztül sem.
A Pi-t én inkább desktop GUI nélküli szervernek, médiakiszolgálónak, automatizálási központnak látom kiválónak. Egy olyan eszköznek, ami különösebb energiapazarlás nélkül állandóan működhet, tevékenykedhet éjszaka is.
Amire én jelenleg használom:
- to**ent
- médiaszerver (DLNA, Samba)
- backup (vannak webes projektjeim, így gép nélkül, függetlenül, hogy észben tartanám, menti a webtárhely és az adatbázis tartalmát, ellenőrzőösszeget készít, betömöríti és felhőben helyezi biztonságba - duplán, Google Drive és Dropbox) - ezt mind magától, naponta többször, anélkül, hogy hozzányúlnék
- automatizálás (fix ip cím híján csekkolja, ha változik az ip cím és küldi e-mailben, ha igen - saját konzol applikáció, a reklámos dyndns szarokat utálom)
- és még egy sor olyan feladat, amire létezik terminálos program (vagy megírom magam) és/vagy futnia kell az emlékezetemtől függetlenül és/vagy éjjel vagy olyankor, mikor nem vagyok otthon
- VPN szerverA GUI feleslegesen nem fogyasztja a szűkös erőforrásokat (felesleges, úgysincs monitorra kötve).
Egyébként én Windows alatt is több feladatra jobban szeretem a CLI appokat (youtube-dl, instaloader, ffmpeg). Egyszerűen ezeknél nem hogy fölösleges a GUI, hanem egyenese erőforráspazarló.Készül a saját okosotthon-projektem, aminek központi eleme nem egy röhejes hangszóró (Google, Apple), hanem egy Rpi lesz.
Szóval én ilyenekben képzelem el a kiaknázandó lehetőségeit ennek a pici, ám de annál jobb eszköznek. Szerintem desktop gépként nem annyira megfelelő, akkor már amúgy is ott a pc, hanem - ahogy írtam - állandóan működő, kis energiaigényű feladatokra.
Huhh, hosszú lett, bocs érte, és azoktól is, akik esetleg épp ellenkezőleg látják, de nekem ez a véleményem a kedvenc kis cuccunkról.
Új hozzászólás Aktív témák
- Evolv Shift 2 Air / X570 ITX / Ryzen 5800X / Radeon 5700XT 8GB / 32 GB DDR4 / 1 TB SSD
- AKCIÓ! GAMER PC: i5-14400F (10mag/16szál) +RTX 5050/5060/5060Ti/5070/5080 +16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA!
- S. Mario PC! Hogy fusson a Super Mario! I5 14400F / RX 6900XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Dell OptiPlex 7060 Micro i5-8600T / 8GB RAM / 256GB M.2 SSD
- Eladó Ryzen 5 4500, RTX 2060 Super 8Gb, 16Gb DDR4, 256Gb M.2, 1Tb HDD gamer pc!
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue - 1 ÉV GARANCIA, Kártyafüggetlen, 100% Akkumulátor,MS3409
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- BESZÁMÍTÁS! MSI H310M i5 9500 16GB DDR4 120GB SSD 2TB HDD RTX 2060 Super 8GB ÚJ Zalman T4 Plus 600W
- Bomba ár! Dell Latitude 5490 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest