- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sumptuous
senior tag
A hdmi CEC tanítható dolog a kodin belül? Egy őskövület LG tv-re lenne rákötve az rpi, kodival. A tvben van simplink (holott usb még a fasorba se..) de a vissza (back) gombot látszólag átküldi a cec-re, viszont a kodi nem lép vissza a parancsra/gombra. Így elég bosszantó használni. Minden más gomb szuper, csak az egyik leghasznosabb, vissza gomb nem megy.. Ötlet? (A tv ledje villan a gombnyomásra viszont nem reagál rá, emiatt gondolom, hogy jó a gomb is illetve a hdmi-n is átküldi, csak a kodi szrik rá.. )
-
Sumptuous
senior tag
Sziasztok!
Eddig csak pihole-ra használtam az rpi-t, most viszont elköltöztem, és máshogy oldanám meg a dns-t, szóval ugymond felesleges lett. Faterom jelezte, hogy jó lenne neki is valami médiabox, mint nekünk, azon nézne dolgokat. Gondoltam nekiadom az rpi-t. Meg is csináltam neki, felraktam a dietpi-re a kodit, arra pedig exoshark, movieshark stb. Illetve az itthoni nas-t is hozzáadtam ddns cím alapján. Az is szuperül megy. Egyetlen egy próbléma van, az egész cucc kegyetlenűl lassú. Rányomok egy videóra és egy bő fél perc mire csinál bármit is. Nas-ról hamarabb indul a lejátszás, de az online videó indulása az nagyon lassú. Próbáltam kábelen, 5ghz-s és 2.4Ghz-s wifin is. Sajnos nem segít. Maga a szoftver (kodi) nem fagy meg, egyfolytában megy a gondolkodós animáció. Nem tudom mi okozza, már a dietpi-re gyanakszom. Mire lenne érdemes leváltani? Illetve már egy órám benne van, mire mindent pöpecül beállítottam a kodin belűl. Lehet az összes(!) beállítást kimenteni, majd egy új telepítés után visszarakni a mentésből a beállításokat? Jelenleg legfrissebb kodi van telepítve, ezt is szeretném ha maradna.
Egyébként az említett médiaboxunk még a jó régi amlogic s905 alapú. 4k-s tv-n van használva, és meg se reccen. Ezzel ellentétben az rpi csak 1080p-ig megy és azon is akadozik a megjelenítés. Valamikor folyamatos, de leesik 10FPS-re is néha. Szerintem az rpi hw-je erősebb mint a médiaboxé. Tévedek? Vagy ez ennyit tud? Vagy valóban rossz linux disztrót használok, ami nem alkalmas erre a célra?
Szerk: A gpu ram-ja fel van emelve a zárójeles (kodi) értékre, ha jól emlékszem ez 256Mb-ot jelent.
-
Sumptuous
senior tag
Lehet úgy torrentezni az rpi-vel, hogy a letöltés helye egy NAS? Akár NFS, Samba, vagy FTP protokolon is tudna csatlakozni. Sajnos valahogy a nas-on lévő TM- összehugyozza magát, ha 1000Kb/sec (nem 1000 megabit! csak 8 megabit! ) fölé megy a letöltés. Elérhetetlen lesz a webfelület, a cpu meg konstans 100%-on pörög.. Próbáltam már megoldani, de nincs több türelmem hozzá. Gondoltam az rpi-t használom TM-nek.
Lehetséges? A sebesség mindegy, 100mbs az internet, inkább stabil legyen, mint gyors. Persze csak akkor érdemes, ha gyorsabban lehetne használni, mint ahogy most van..rpi 3B az eszköz és Dietpi van rajta. Jó lenne, ha maradna is.
Köszi!
-
Sumptuous
senior tag
-
Sumptuous
senior tag
Sziasztok!
Lehet nem ide tartozik a kérdésem, emiatt átirányitast elfogadok!
Szeretném a málnát használni dns szerverként, de távolról.
Telefonnak megadnám a ddns (valami.asuscomm.com) cimem és az összes dns lekérdezést szeretném ha a rapsberry-re futna ki.
Az android 9-ben elérhető a Személyes DNS, jelenleg az adguard.dns.com van beállitva, de ez olyanokat is szűr, amit a saját piholeomban már fehérlistára helyeztem. Ezért szeretném leváltani. VPN-t nem szeretnék használni, a mobiladatcsomagban elérhető méretlen/korlátlan tartalmak miatt. Routerben a Port továbbitás engedélyezve van a Pi-felé (192.168.0.6) (tűzfal egyelőre kikapcsolva) illetve a Pi-hole-ban a távoli elérés is engedélyezve van.
Mit kellne még beállitanom?(Elnézést a hosszú i-k hiánya miatt, ezen a billentyűzeten nincs/nem találom, majd megoldom.
)
-
Sumptuous
senior tag
válasz
jerry311 #33735 üzenetére
Igen, ezt tudom. Viszont ahogy a fórumtárs is említette a tv-n youtube app-ban nem szűri a hírdetést. Jelenleg egyébként nem látok hírdetéseket szinte sehol, csak nagyon elvétve. Viszont ezeket ezekszerint a pihole sem szűrné ki. Ezért kérdeztem, hogy megéri-e váltani a pihole-ra egy ilyen dns helyett. Hiszen az is dns alapú?!
-
Sumptuous
senior tag
válasz
vicces #33725 üzenetére
Akkor itt tenném fel a kérdést, mert nekem is ez a bajom van csak. Mennyivel tud többet egy pihole, mint egy adblock dns ? (Pl: adguard, alternative dns, private dns)
Lehet nem is éri meg emiatt befektetni?
Jelenleg a router ilyen dns-ekre van beállítva, jól működik, gyors is, de komolyabb reklámszűrés kellene. Az adblock plugint nem szeretem. Ezért gondoltam erre a pihole csodára. Van valakinek tapasztalata, összehasonlítási alapja?
-
Sumptuous
senior tag
Sziasztok! Nem biztos hogy jó helyen kérdezek, ezért átnavigálást elfogadok!
Szeretném bővíteni az itthoni hálózatomat egy ilyen kis eszközzel (rpi, thinserver, bármi) Két funkciója lenne, egyrészt kodi médiszerver (csak lejátszás smb/ftp - NAS megosztásrol) illetve egy PiHole-t kellene 7/24-ben kiszolgálnia. Mi lenne a legjobb alternatíva? Érteni értek a programozáshoz/hálózatokhoz stb. Tehát nem baj, ha bonyolult a beüzemelés, de stabil legyen. Nem szeretnék vele feleslegesen foglalkozni. Jelenleg három router van itthon (soho-k) és ezeknek lenne beállítva dns szerverként az eszköz (a pihole miatt) olyanra lenne szükségem, ami a pihole melett képes lenne párhuzamosan a kodi-t is kiszolgálni. (pár 4k@30 anyagok, de zöme csak 1080/720p/s. )
Az ár nem elsődleges, de szeretném 20-30k ráfordításával megúszni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Trollok komolyan
- Yettel topik
- Béta iOS-t használók topikja
- Samsung LCD és LED TV-k
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Gigabyte alaplap topik
- Projektor topic
- Melyik tápegységet vegyem?
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- További aktív témák...
- Új - Gamer Gép - Gigabyte Z790 EAGLE, Intel i7 13700, 32GB DDR5, RTX 4070, 1 TB M.2 SSD, TT 1000W
- Brutál Gamer PC eladó! 17-12400F/Víz/Asus Tuf 3080 10GB/32GB Ram/1,5TB SSD
- HP Omen i7-8700K, GTX 1050Ti 4Gb, WiFi, Bluetooth
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- Gamer Gép- Gigabyte Z790, Intel i7 14700, 32GB DDR5, RTX 4070 Ti Super, 1 TB M.2 SSD, 1300W
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 16GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
- BESZÁMÍTÁS! ASRock H310CM i3 9100F 8GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD GTX 1060 3GB AeroCool Strike-X 500W
- Akciós Windows 10 / 11 Pro OEM Licenc Kulcs 100% eredeti, jogtiszta!
- DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged