- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
válasz
pvt.peter #47919 üzenetére
overkill [link]
de lehet pwm vezérlést szoftveresen is lehetne okosítani hozzá, pwm-es ventivel. Sőt, mintha eleve lenne támogatás rá a raspi os-ben [link]Árulnak is ilyet, nem tudom magyar boltban van -e [link]
De elvileg bármilyen megfelelő pwm vezérelhető venti jó lehet, ha 5v és nem fogyaszt sokat. Azt nem tudom a pi4 és pi3 közt szoftveresen van-e különbség, de a pwm gondolom egyező. -
Vasti74
senior tag
válasz
pvt.peter #47742 üzenetére
A gyorstöltőket igazából csak telefonokhoz - táblagépekhez szabad használni, mert, mint ahogy már írták is, azok meg tudják beszélni a töltővel a töltés módját, feszültségét!
Egy egyszerű eszköz 5V-ot vár a bemenetére, és ha nem azt kap... Juj :-(
Ezért írtam, hogy 5V 3A táp elég, de akkor az tényleg az legyen ;-)
Ja, ha tényleg 1TB-os WD RED SSD-d van a házban, akkor annak elvileg olyan nagy az áramigénye, amit a Pi 3B USB portja már nem is bír el... Azt hiszem ;-) Én 1,6A maximális áramfelvételt látok rajta: OK, az a maximum, de ha valamiért éppen arra fog igényt tartani, annak az USB port nem fog örülni. Ezeket a SATA cuccokat nem erre (USB portos használat) találták ki: vannak kimondottan USB-s vinyók és SSD-k, azokkal kevesebb a gond. Bár azok is inkább egy izmosabb USB3 porton éreznék jól magukat... Úgyhogy én megtáplálnám egy külön táppal azt a külső házban lévő SSD-t.
-
Helios
tag
válasz
pvt.peter #47742 üzenetére
De amit rendeltél, az is csak 3 ampert tud 5 volton.
És egyébként maga a több kimenetes és maga a gyorstöltő is problémás lehet. Szűk egy éve jártam kicsit körbe a témát, mert akkor én is próbálkoztam pl. Ikeás több kimenetes töltővel, ami paramétereiben jó lett volna, de gyakorlatban nem és el sem indult vele.
Végül valamennyit olvasgatva és korbejárva a témát, az az általános megállapítás jött le, hogy lehetőleg kerülni kell a több kimenetes, de leginkább a gyorstöltőket. Utóbbiak nem csak „bután” szolgáltatják az 5 voltot több amperrel (mint egy gyári Raspi táp), hanem megpróbálnak rendszerint egyeztetni a kiszolgált eszközzel, és ha nem sikerül (márpedig a Raspi tápcsatlakozója szerintem nem okos és nem beszélget), akkor csak valamelyik alap standard módban indulnak el, mondjuk max 1-1.5 amperen.
-
Vasti74
senior tag
válasz
pvt.peter #47739 üzenetére
Helló!
Egy rendes 5V-os, legalább 3A áramerősséget stabilan tudó tápnak el kell tudnia látni villannyal a Raspberry-t és a külső vinyót is... Pl. "hivatalos" Raspberry táp, használtan is vadászhatsz akár.
A kábelekre is figyelj, ha cserélhetőek (mármint ami pl. a minigépbe megy) , mert van olyan vékony belű, aminél ilyen áramerősség már komolyabb feszültségesést okoz! Tipikusan a régebbi telefonokhoz adott kábelek ilyenek: kívülről lehet, hogy vastag, de egy hajszálnyi drót megy benne, mert a fém drága ;-)
Az a vinyó sem a legtakarékosabb típus (a 7200rpm is felesleges ide) , főleg, hogy egy plusz elektronikát is etetni kell. Én ha lehet, cserélném valami eleve USB portos (tehát nem SATA vinyó USB házban!) 2,5"-os vinyóra. Pl. az én WD USB-as 2,5"-os 2TB-os vinyóm ha jól emlékszem 500mA körül "kér" maximum, a te vinyód meg 800mA-t, plusz az USB-s házban lévő elektronika amit még kér, ami nagy különbség - az ilyen mini projekteknél mindennel számolni és takarékoskodni kell! ;-)
-
JulianSinulf
őstag
válasz
pvt.peter #45039 üzenetére
Én Seageat Ironwolf NAS-t használok egyik gépemben. Pontosabban 2 darab 4 TB-os van benne. Éjjel-nappal megy torrenttel már vagy 4 éve. HDSentinel vigyáz rájuk, állapotuk tökéletes.
Chia-ra szintén Ironwolf-okat vettem. 10 TB-osakat. Egy évig mentek folyamatosan kint a polcon. Direkt nem raktam külső házba őket, hanem a ház elektronikáját szedtem ki és egy ventivel keringettem a levegőt körülöttük. A Chia nem jött be, most egy dobozban vannak eltárolva. 4 darabról van szó és, hogy azért valami stabilitásuk is legyen, egy nagyobb ház kiszedhető HDD tartójába tettem őket, oldalra fordítottam és aláraktam egy ventit némi távtartással. Állapotuk ma is kiváló.
A HDD legnagyobb ellensége a hő. 50 fok fölött a WD nagyon hamar tud pusztulni. És az 50 fokot is hamar elérik. Korábban egyet (külső házas) cserélni kellett 1 hét után bad sector miatt és a második sem húzta 1 hónapnál tovább. Így inkább vettem egy Samsung-ot. Az azóta is megy. Ennek jó 13 éve.
Van, aki esküszik a WD-re. Én jó 20 éve sem hallottam róla jókat és a saját tapasztalatom is ezt támasztja alá. Így a jövőben sem fogok többet WD-t venni. -
válasz
pvt.peter #44592 üzenetére
Azt neked kell tudnod milyen erős a jelszavad, hogy a (régebben) alapértelmezett pi felhasználót használod-e, hogy milyen szolgáltatásokat futtatsz, azokat kiengeded-e az internetre. Ez egy elég komplex dolog sokfelől meg lehet közelíteni, nincs általános válasz a kérdésedre. PL. van aki szerint a belső hálózaton felesleges a samba megosztásnak user/pass párost beállítani, van aki meg el sem tudja képzelni anélkül a samba konfigot. van aki kényszerűségből smb1-re állítja a megosztást, vagy kliens oprendszer (Windows) beállításait, mert olyan régi eszközt használ.
Itt van pár program, amivel átnézhetted a hálózat felöl, de csak akkor érdemes belemenni, ha tudod mit keresel.
-
Keem1
veterán
válasz
pvt.peter #40762 üzenetére
Nem szent meggyőződésem, de szerintem olyan, ami Pi3 és 4 kompatibilis is, az maximum csak külső nagyobb kábellel oldható meg. Ami ilyen házakat láttam, azokban volt egy USB bridge, ami egy minimál fix "kábel" a Pi USB-je és a HDD/SSD USB-je között, viszont a Pi4-en már máshol található (az USB 3, hisz storage szempontjából nyilván annak van előnye).
Nem tudom, ez mennyire fantáziarajz-e vagy létezik (nem találtam), de egy ilyen kis motyó nagyon baba lenne, még nekem is.
-
válasz
pvt.peter #40722 üzenetére
Szia,
Ma telepítettem első rpi4-emet
.
Pont ezzel szenvedtem az előbb, én azt érzékeltem, ha áramellátás miatt újraindul a masina akkor eltűnik a VNC. Most valahogy megy mobil applikáción is pc böngészőn is táp kihúz-visszadug után a csatlakozás. Olyan mintha nem lett volna auto start a vnc.Eredetileg MicroSD kártyáról telepítettem de szántam neki egy 125GB-os SSD-t,most azt nem találom, hogy hogyan tudnám csak az SSD-t használni minden tárolásra. Vagy a gyári 4GB ramot használja erre a célra? Kivehetem a kártyát és megy ugyanúgy?
-
-
-
-
pvt.peter
őstag
válasz
pvt.peter #38523 üzenetére
Közben sikerült riportot lefuttatnom nekem is.
Igazából csak azért kellett mert a domoticz szerint 100% -on pörög a HDD június 9 -e óta :/
Aztán most ahogy csekkoltam, igazából a domoticzban vmi átállítódott a HDD eszköz tekintetében. Sztem pont aznap dugtam rá külső tápellátásra a HDD -t. -
-
Keem1
veterán
válasz
pvt.peter #37811 üzenetére
Hogy érted, hogy a kábelt kicserélted? Ez a Pi hivatalos tápegysége, ezen a kábel és a tápegység nem választható külön. Minden más táp/adapter lutri. Én direkt a hivatalos verizót választottam, mivel tudom, hogy a tápellátás minden elektronikai eszköznél kardinális kérdés.
Bár lehet kapni 4-5 ezerért, az asztali gépemben lévő táp is 17 ezres minőségi, pedig nem kilowattos nagyságrendű, hanem "csak" 380 W, de egyrészt minőségi, másrészt a legfontosabb ágakon adja le a megfelelő teljesítményt.
-
Keem1
veterán
válasz
pvt.peter #37370 üzenetére
Én is jobban javaslom a kártya image-be mentését. Én erre a Rufust használom, a 128 GB-os SD kártyát kb fél óra alatt lementi, szeretném azt mondani, hogy minden héten lementem, de tekintve a leállítás-kivétel-gépbe dugás-fél óra mentés-visszadugás-újraindítás időigényességét, inkább úgy két-három hetente kerítek rá sort.
Ja, ami még jó a Rufusban, hogy a Windows-zal kompatibilis, annak virtuális diszkjébe ment (VHD) - csak az image kompatibilis, nem a fájlrendszer, az ext4 továbbra sem olvasható a Windows által gyárilag. Így igény esetén Windows alatt is átméretezhető az image.
-
azbest
félisten
válasz
pvt.peter #37370 üzenetére
A kártya mentését nem magáról a futó pi-ről kell csinálni, sem a visszaállítást.
Kiveszed a kártyát, beteszed egy kártyaolvasóba és kimented. A visszatöltésnél szintúgy.
A nyitott fájlok miatt sérült lehet dd-vel a mentés, ha róla fut a rendszer. A visszaállítást pedig szerintem nem is engedné, mert saját magát írná felül.Ha mégis az élő rendszerről kéne néha backup, azt nem dd-vel kell. Ha a topicban rákeresel az rsync-re, akkor valsz kiadja a scriptet amit a srácok pofozgattak. A visszaállítás akkor sem lehet saját magára.
-
-
-
-
pvt.peter
őstag
válasz
pvt.peter #37164 üzenetére
Közben rájöttem, hogy a fix IP azóta nem fix.
Régebben még beállítottam fix IP -t a /etc/dhcpcd.conf fájlban, de tegnap vmi történt és emiatt a routertől kér IP címet az eszköz.
Jelenleg sehogy sem tudom kierőszakolni, hogy a beállított IP címet használja.
Hogyan tudnám az automatikusan létrehoztt eth0, eth1 konfigurációkat törölni és a saját custom beállításomat használni?
Próbáltam ezt a parancsot:
sudo ifconfig <interface neve> up
de nem sikerült, azt írta, hogy nincs ilyen eszköz.
Viszont network settingsnél látom a legördülő menüben az újonnan automatikusan létrehozott eth0, eth1 alatt. -
pvt.peter
őstag
válasz
pvt.peter #37162 üzenetére
Nálam is fix IP címet kap a raspberry, ha jól emlékszem maga az eszköz kényszeríti ki az adott címet, mindig ugyanaz a cím.
Annyi előrelépés történt, hogy sikerült teljesen másik wifiről, másik hálózatról csatlakoznom a vpn -re, viszont lekapcsolódás után már nem tudtam újból csatlakozni...
Járt már vki így? -
pungora96
tag
válasz
pvt.peter #37157 üzenetére
Azért használom a dyndns.hu-t, mert magyar és rövidebb a neve a többinél. Futtatok egy teamspeak szervert is a pi-n, jó ha minél rövidebb és nem az ipt kell megadnom.
Igen, mindig ugyanazt a belső hálózatos címet kapja, ez azért kell, mert port forwardingnál, ha változna a címe, akkor mindig át kéne állítani. Samba share-t is használok, felcsatoltam meghajtóként a pi-re csatlakoztatott hdd, ha változna a cím akkor szintén állítgatni kéne. Csomó mindent ip:port alapján érek el a pi-ről belső hálózaton, emiatt se jó ha változna. Puttyban létrehoztam egy profilt, azt is módosítani kéne mindig. Biztos van még valami, de láthatod miért kell a fix ip. -
válasz
pvt.peter #37116 üzenetére
Attól, hogy helyi hálózati IP-n keresztül eléred, még nem következik, hogy jó a port forwarding, mivel az akkor kerül képbe, ha a router WAN interfészére érkezik kérés, ilyenkor a forwardolt portra érkező csomagokat továbbítja a megfelelő LAN IP-re.
NAT loopback (angol) -
pungora96
tag
válasz
pvt.peter #37116 üzenetére
UPC-sek vagyunk mi is, Connectboxunk van. .dyndns.hu nekem letsencrypt (tls tanúsítványhoz) konténerben be van konfigolva (reverse proxy-t használok, hogy ne kelljen sok portot nyitni a dolgoknak, így úgy tudom elérni a különböző dolgokat, hogy ***.dyndns.hu/fajlszerver, vpnt nem használok), a pi ipje fix. Kívülről el is lehet érni szépen, de ha belső hálózatról akarom elérni dyndns-en keresztül, akkor az nagyon lassú először, majd pár másodperc után crashel a Connectbox és újraindul, ezért belső ipről használom a dolgokat, kivéve a fájlszervert nem tudom, mert azt csak publikus ip-re lehet regisztrálni (filerun). Ha eljutsz addig, hogy működőképes, akkor kíváncsi vagyok, hogy ha megpróbálod te is dyndns-el elérni, akkor neked is kifagy-e a modem. Ha segítségre van szükséged nyugodtan írj privátot, megpróbálok segíteni.
Ha a többieknek van ötlete, hogy mit csinálok rosszul vagy hasonló tapasztalatotok van, ne tartsátok magatokban. -
Márton
nagyúr
válasz
pvt.peter #37109 üzenetére
Én a noip-t használom, egyetleg hátránya az ingyenesnek, hogy havonta meg kell újítani 2 klikkel. A gond az, hogy sokszor valamiért a spam-ba kerül ez az email értesítő.
Duckdns és freedns-sel nem kell bajlódni, megy az idők végeztéig?Ha NAT/router mögött vagy: VPN, SSH alagút...
-
válasz
pvt.peter #37109 üzenetére
Ha arra gondolsz, hogy router mögött elérhető lesz-e így a Pi, akkor a válasz az, hogy elérhető, amennyiben a routerben megfelelően be van állítva a port forwarding.
Ha viszont arra gondolsz, hogy a szolgáltatód NAT-ol, akkor a válasz az, hogy valószínűleg nem lesz elérhető, de meg lehet próbálni a szolgáltatónál kérvényezni, hogy normális publikus címet osszanak ki.
Illetve annyi még, hogy ha LAN-ról is a dyndns-es címen szeretnéd elérni a Pi-t, akkor saját DNS szerver is kelleni fog (célszerűen a router), amin beállítod, hogy a domént a Pi helyi hálózati címére oldja fel, és az eszközöknek ezt a DNS-t is kell használniuk (ha DHCP-t használsz, akkor kevésbé probléma, automatikusan beállíthatod). Esetleg fix számítógépnél még működhet a hosts fájl átírós módszer is, de pl. okostelefonnál, táblagépnél ez már nem olyan jó megoldás.
-
válasz
pvt.peter #37103 üzenetére
Helyi hálózaton sem tudsz csatlakozni? Ha LAN-on belüli gépről akarod tesztelni, akkor IP cím alapján kapcsolódj, ne a dinamikus DNS szolgáltatón keresztül (NAT loopback inkább nem szokott működni, mint fordítva, tapasztalataim szerint). Egyébként szerintem a szolgáltatás fut rendesen, nem valószínű, hogy azzal lenne a gond.
-
válasz
pvt.peter #37087 üzenetére
Akkor amit duffbeer is mondott, érdemes lenne mondjuk mobilnetről megpróbálni, hogy egyáltalán elérhető-e ténylegesen a Pi, és rajta az adott port. Ezt lehet akár nmap-pel, vagy mondjuk netcat-tel (utóbbi esetben a wireguard-ot állítsd le, és a porton amit figyelne indítsd a netcat-et).
-
duffbeer
őstag
válasz
pvt.peter #37080 üzenetére
Az a gondom, hogy nekem csak androidos klienseim vannak, azokkal röccenésmentesen megy... Bármi gondom volt, öndiagnosztikával orvoslódott.
Próbáltad már közvetlenül az IP címedet megadni a kliensnél? Nem lehet Dyndnss-el gond? Pl ssh nyitva van? Ha igen, arra tudsz csatlakozni? Fail2ban, ufw nincs telepítve?
-
Yoshida
aktív tag
válasz
pvt.peter #35776 üzenetére
Ez a grafana, az influx db be mentett értékeket jeleníti meg. Influx db be meg a domoticz teszi bele, abba beepitve van a modul ami kiolvassa a pi CPU, memória használatot, plusz hőmérsékletet. Megjegyzem 1 gigasat vettem, és 30-40% a telítettsége átlagosan. Néha járt 50% körül. Igaz nincs levéve sok ram a videónak, mert ezen nem nézek videót
-
-
-
válasz
pvt.peter #35353 üzenetére
Crontabba be tudod rakni:
crontab -e
Majd add hozzá az alábbi sort:
@reboot /script/helye.sh
Ezzel indítás után közvetlenül lefuttatja, amit szeretnél.
Ha egy kis várakozás kell előtte (pl. nincs még hálózat), akkor rakj bele egy kis késleltetést:
@reboot sleep 60 && /script/helye.sh
-
válasz
pvt.peter #30835 üzenetére
Router módban működik az eszköz(Nincs + egy router a gép és közte)?
IPV4 vagy 6 címet kaptál?
Ha IPV6, kérd vissza az IPV4-et, semmibe nem kerül, semmi hátrányt nem jelent. Vagy! Kiderítjük, hogyan lehet beüzemelni IPV6-al. Ebben nincs tapasztalatom, de érdekel milyen buktatói vannak.workin
A Kodi-hoz van transmission plugin, ami megállítja arra az időre, amíg a Kodi éppen lejátszik valamit. -
vadkörte
addikt
válasz
pvt.peter #30310 üzenetére
Ha jól látom ez egy SMART TV és van rajt LAN...
A többit a fantáziádra bízom. (de ha nem menne a fantáziálás, akkor LAN kábellel kösd össze a TV-t a router-rel és a TV-n tallózd ki a RPi-s a megosztást, ami gondolom SMB (=samba))
A Wi-Fi ha a TV alapból nem tudja - értsd nincs benne Wi-Fi adapter - szerintem nem játszós. -
kovbandi82
őstag
-
vadkörte
addikt
válasz
pvt.peter #28118 üzenetére
A LAN csatin nehezen.
Az USB-s megoldást meg nem szeretem. Mellesleg nálam felesleges is lenne, hisz a routerem is csak 100-as swich-csel szerelt. Ezért pl. a NAS-om is csak 10-11MB/s-cet tud, pedig gigás a LAN-ja.
Wi-Fi-n meg nem szórakozok a Pi-vel, bár valamerre van egy körömnyi noname 500 Ft-os E-bay-es Wi-Fi dongle, lehet kipróbálom egyszer. -
Egy-két
tag
válasz
pvt.peter #28118 üzenetére
Jó, persze USB-s ,,gigabites" hálózati kártya ... de normális körülmények között ez nem játszik, hiszem akinek a 100 Mbit kevés annak ennek a duplája is kevés lesz, s nincs megállás Gigabitig, ahol Hello megváltás/korlátlan sebbesség érzet keletkezik a felhasználóban.
(Azért mondom hogy 100 Mbit duplája, mert kb 40 Mb/s tud közlekedni az usb porton s ez oszlik a plusz hálózati kártya, valamint a Pi-re kötött usb-s winyó között.) -
pvt.peter
őstag
válasz
pvt.peter #27622 üzenetére
Sok idő eltelte után végre sikerült megoldani a zárt porttal (torrentes közegben passzív móddal) kapcsolatos problémámat.
Nem tudom pontosan, hogy konkrétan miért volt probléma az, hogy IPv6 -on keresztül akart menni a kommunikáció, de az biztos, hogy az IPv6 -os konfiguráció volt a probléma, még pedig a Pi* oldalán.
Sejtésem szerint a probléma az volt, hogy a Pi -n engedélyezve volt az IPv6 -os konfiguráció is (természetesen az IPv4 mellett), és mivel szolgáltató oldalon is engedve volt, ezért gondolom azt, hogy az IPv6 -on keresztüli kérések ezen az útvonalon akartak menni.
Igen ám de a router kezelőfelületén a portok engedélyezésénél IPv4 -es címet lehet csak megadni és gyanítom, hogy az IPv4 -es címet vmiért nem tudta a Pi összekötni az IPv6 os címével
A másik nagy kérdés, miért éppen IPv6 -on akart menni a csomag? Miért nem tudta "okosba", hogy mit kell tennie?A megoldás erre az volt, hogy tettem egy próbát az IPv6 tiltásával Raspberry -n az alábbi oldal leírása alapján:
How to disable IPv6 on Raspberry RaspbianÉs láss csodát, most már az adott torrent oldalon is passzív helyett aktívként szerepelek a seed/leech listában
Ha esetleg hülyeséget írtam, és vki az elmondottak alapján helyesebben tudja a miérteket és okokat, akkor ne tartsa magában
*Raspberry Pi 3 Model B, legfrissebb Raspbian OS -sel, minimális konfigurálással, szinte default állapot
-
Egy-két
tag
válasz
pvt.peter #27756 üzenetére
Nem az igazi úgy. Mivel a pendriveok tudnak gyorsak lenni, de ez nem Szentírás. Egy bármiféle satás winyo egy Sata-Usb tokban( lehetőleg Usb3as tokban) sokkal jobb írási olvasási sebességekkel rendelkezik mint akármelyik pendrive. Értsd saját példám: Samsung 3,5 colos winyó 97 Mb/s írási sebesség; 117 Mb/s olvasási sebesség samba-n; pendriveom jó esetben tud 15 Mb/secet olvasni, irni viszont már ennek csak a felével
Gondolom NAS lesz a kis pi dolga, szóval winyód van, csináld egyszerűen, hogy a meglévő 1(?) particiot kisebbre alakítod, és létrehozol a teszt kedvéért egy cirka 20 gigás ext4 particiót, na és erre való másolással ellenőrzöd, hogy mennyit javult a samba sebessége.
Remélem sikerrel jársz!
Új: a particio alakítgatáshoz ajánlom az ingyenes partition minitool wizard-ot. Ő jól formáz és particional Windows alatt is Linux particiót.
-
Egy-két
tag
válasz
pvt.peter #27735 üzenetére
Bocsi már nem emlékszem pontosan mi volt a baj, de szerintem nem a config filet kell módosítani a dologhoz, az csupán az indítás környéki paramétereket szabja meg.
Viszont ha jól rémlik Samban akarsz elérni magasabb írási olvasási sebességet ugye ?
Akkor formázz ext4re egy particiot a winchestereden, és tégy próbát hogy javult e a dolog, feltéve hogy a cikkben linkelt dologok nem oldották meg a problémádat.Sajnos kipróbálni nem tudtam az ott leírtakat, mert nekem csak 100 Mbites Usb ethernet adapterem van Pi 0 -hoz. Így más módon nem tudok segíteni neked.
Ntfs-re az a cikk segít(hetett) volna, vagy ext4 de akkor bukod hogy Windows alól tudd irni a fileokat. -
Egy-két
tag
válasz
pvt.peter #27700 üzenetére
Ez esetben csak egy opció az ext4.
Ez egy teljes guide a dologhoz:
[link]
Én amíg Rpi 3am volt egy 100Mbites routerrel használtam így ez a probléma sose lépett fel nekem
Viszont egy Odroid XU4re való térés alkalmával jó segítséget tett a linken mellékelt obenkirk (?) oldalon levő leírás.Szerintem neked is menni fog ha követed a guideot
-
Egy-két
tag
válasz
pvt.peter #27698 üzenetére
Melyik verziójú Rpi ? Mert az első generációkat az jellemzi hogy a processzor nem bírja feljebbi sebességi szinten ntfs-re formázott winyó esetén( a más fele Windowsos particio támogatása is számítási teljesítménybe kerül).
Megoldás: formázd ext4 fájlrendszerűre a winyót! Ekkor már csak az Usb 2 miatt lehet szűk keresztmetszet.
Fuu más dolog, a mountolásnál is vannak bizonyos paraméterek, amik a másolási" sebességet javíthatják. De elsőnek a filerendszert ajánlom csekkolni.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G, H730 1GB, áfás
- Kimaxolt verzió! - 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070, 1TB SSD, 64GB
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro - M4 Pro 24GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G3 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I RadeonI 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest