- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
maestro87
őstag
Sziasztok!
Internet rádió építésére tudtok ajánlani valami bevált receptet?
Összedobtam egy hasonlót (Raspberry Pi 3 + Volumio + encoder + OLED kijelző), de ez nekem nagyon fapados, hogy még a lejátszási listák között se tudok váltani és a kijelző se jeleníti meg a listában szereplő zeneszámokat.Magyarul csak internet rádiónak jó, pedig szeretném ha a DLNA szerverről is tudna zenéket lejátszani úgy, hogy a telefont ne kelljen elővenni.
Szóval tudtok valami jobb megoldást? -
maestro87
őstag
válasz
jerry311 #33880 üzenetére
De akkor mi a megoldás, hogy lehetne leállítani az írást?
Van hogy 10 perc után sem indul újra magától és máshogy nem tudom újraindítani csak ha kihúzom.
Bár tegnap már megérkezett az S912-es boxom ami remélhetőleg nem fog ilyen gyakran lefagyni...(#33884) sztanozs: De SSH-n is lehetetlen ilyenkor elérni.
-
maestro87
őstag
Lefagyás esetén hogy lehet úgy újraindítani az Rpi 3-at (LibreElec), hogy a csatlakoztatott 3,5"-os HDD-nek ne legyen baja? A minap csak simán kihúztam majd vissza az 5V-os tápját (HDD 12V-os tápjához nem nyúltam), de már ettől is hirtelen leállt a HDD és persze hogy megint "structure needs cleaning" hibával tért vissza.
-
maestro87
őstag
válasz
UberMutant #33390 üzenetére
Miért? Gyorsabb lesz tőle az rpi?
-
maestro87
őstag
válasz
UberMutant #33388 üzenetére
Mert már az is zavar, hogy az rpi és a hdd külön házban van, azaz kábelezni kell. Jobb szeretem a kompaktabb megoldásokat.
Egyébként lecserélném az rpi-t valami erősebbre, mit javasoltok? (Kodi, NAS, torrent)
Azaz egy amolyan mindenes, gyors tv box kellene. -
maestro87
őstag
Szerintetek megfelelne ez a Sandisk ipari microsd kártya RPi-be, TV box-okba? Mondjuk a hivatalos Sandisk oldalon nem tudom miért nincs fent.
Itt egy sebesség teszt.
Ebay alkalmazásban 15$ felett 10$ kedvezmény lenne most rá az M10APP kuponnal. -
maestro87
őstag
válasz
golya87 #33127 üzenetére
Én HDR-es 1080p filmet próbáltam lejátszani és ugyanezt tapasztaltam, így most én is nézek neki nagyobb hűtőbordát.
Bár szaggat hűtéssel is, szóval nem bírja.
De miért emelted ki az LE-t? Más rendszer alatt viszi?
Egyébként ha nincs HDR képes tv-m attól még lehet tölteni ilyen tartalmat vagy rosszabb lesz a képminőség mintha sima x264-et szedtem volna le?A táp mizériát nem értem. Nekem is két portos Blitzwolf-ról van hajtva (már vagy 3 éve), de még csak nem is langyos. Mióta meg külső tápos HDD van rákötve, azóta a villámjel se jelenik meg... De ugyanilyen jó lehet egy Ugreen vagy Orico töltő is.
-
maestro87
őstag
Ipari micro sd kártyák témában én ezeket találtam ami még megfizethető kategória:
SanDisk 8GB Industrial ~ 1500 HUF
Kingston 8GB Industrial ~ 2500 HUF
Ebay-es szerintetek eredeti lehet? -
maestro87
őstag
Köszi, megjavítottam fsck -a paranccsal mert nem szeretem ha bármilyen hiba van a rendszerben.
De úgy tűnik felesleges volt a mentés. Egy torrentet leellenőriztem, de megvan 100%-ban, a többi meg majd idővel kiderül.
Egyébként arra van valami javaslatod, hogy lehetne az RPi-n szinkronizálni bizonyos mappákat a Windows-os gépemmel? Jó volna egy amolyan házi felhőtárhely. -
maestro87
őstag
-
maestro87
őstag
válasz
kovisoft #32924 üzenetére
Igen, csak ilyen hibákat láttam. De kb. vagy 1000 sor volt összesen, csak a hasonlókat töröltem a pastebin-es linkből, hogy ne legyen túl hosszú.
cigam: Annyira tényleg nem fontosak, csak média tárolónak használom, de van amit nem tudok újra beszerezni és azokat lementeném.
Egyébként parancssor nélkül hogy lehetne lementeni egyik külső lemezről a másikra olyan 250 gigát az RPi-n keresztül?
Ha WinSCP-vel próbálom, csak 1-2 MB/s-mal másol (mintha wifi-n keresztül másolna egyik usb-ről a másikra). SMB, FTP szintén ilyen lassú.
De Transmission-nal pl. a fájl áthelyezés múltkor 40MB/s körüli sebességgel ment.
Külső tápos. Múltkor mondjuk volt áramszünet, lehet akkor sérült meg a fájlrendszere. De a PC-ben lévő NTFS-re formázott 10 éves HDD-nek még semmi baja nem volt, pedig az túlélt már vagy 30 áramszünetet is meg számtalan reset-et.
Itt nincs ilyen, hogy optimalizálás gyorseltávolításra vagy valami hasonló? -
maestro87
őstag
fsck from util-linux 2.32.1
e2fsck 1.43.9 (8-Feb-2018)
Purple6TB contains a file system with errors, check forced.
Pass 1: Checking inodes, blocks, and sizes
Inode 56098821 extent tree (at level 2) could be narrower. Fix<y>? no
Inode 56098887 extent tree (at level 2) could be narrower. Fix<y>? no
stb...Nem merem javítani, mert valahol azt olvastam, hogy adatvesztéssel jár. Vagy ez téves infó?
De mi baja is van akkor konkrétan? NTFS-sel olyan jól megvoltam, nem voltak ilyen problémák...HDD Sentinel szerint rendben van a lemez.
-
maestro87
őstag
Természetesen. Ha az SD kártyára mutatna akkor "nincs elég hely a lemezen" hibát dobna ki.
Nincs incomplete mappa beállítva, így a letöltési mappába tölti a .part kiterjesztésű fájlokat is. Ez lehet hiba?
Egyébként a watch mappa mire jó?
A többi mappát listázza, csak épp a Filmek mappát látja üresnek amit használnék.
De azt nem ellenőriztem, hogy pörgött-e a lemez mikor ezt produkálta. Ha esetleg alvó állapotba került, akkor szerintem a többi mappát sem kellene látnom, illetve a letöltés indítással fel kellene "ébredjen" a HDD.
SSH-n nem néztem a mappákat, de a dmesg-re ezeket a hibákat dobta most ki: [link] -
maestro87
őstag
Mit jelent a Structure Needs Cleaning hiba?
Ezzel a hibával szokott néha leállni a letöltés már a torrent hozzáadásakor.
Ilyenkor teljesen üresnek látom a letöltési mappát is FTP-n keresztül, ellenben más mappákat listáz...
Az RPi újraindításával meg újra működik rendesen.
Remélem nem a külső merevlemez fájlrendszerével van probléma, elég kellemetlen lenne újraformázni... megint. -
maestro87
őstag
Szerintetek ha vennék a Pi 3B-hez egy 5GHz-es USB-s WiFi adaptert, akkor gyorsabb lenne a letöltés?
100 Mbit-es net ellenére is max 4MB/s-mal csorog lefele WiFi-n. Egy jó 5GHz-es adapterrel szerintem a 200 Mbit-es netet is kiszolgálhatná, vagy nem?
Bekábelezni nem biztos hogy betudom, a falban lévő lyukban épphogy a TV koax kábele elfér. -
maestro87
őstag
-
-
maestro87
őstag
Tudom, NTFS-re simán megy.
Most eszembe jutott, hogy az OpenWrt-s routeremnek van egy ilyen webes formázó felülete, de SWAP partíció nélküli beállítás pont nincs. Rádugtam és a router is felismerte (törölt partíciókkal) amint láthatod, de az lsblk parancsot ez se ismeri.
Miért, van olyan hogy a ház vezérlője nem kezeli az ext4-et?Külső tápos: Orico 7688U3
-
maestro87
őstag
Ext4-re szerettem volna. Elindítottam a formázást és vagy 20 percig formázta, semmiféle beállítás nem volt, mintha teljesen teleírta volna valamivel.
De most már megint levettem a málnáról és töröltem újra az összes partíciót Win alól.
Egyébként korábban ez alapján is próbáltam NTFS-ről ext4-re konvertálni de ablkid
paranccsal csak egy 374 MB-os partíciót láttott, /dev/sda2 nem volt.Egyébként meg:
LibreELEC:~ # lsblk
-sh: lsblk: not found -
maestro87
őstag
Na jó, hogy kell SSH-n keresztül a külső HDD partícióját törölni majd formázni ext4-re?
Vagy az normális, hogy MiniTool Partition Wizard-dal formázva 5589,03 GB-ból használva van 5589,03 GB? Baromi lassan is formázta...
Nem is látja a Raspberry Pi sem. -
maestro87
őstag
Ok, rosszul fogalmaztam. Nem adatmentés miatt kellene, mert fontos adatok nem lesznek rajta, hanem hogy egyszerűen* letudjam menteni egy másik lemezre a rajta lévő fájlokat pl. egy nagyobb lemezre való költözés miatt.
*egyszerűen: Ne kelljen Linux-szal vagy Live Linux-szal bajlódnom.
De akkor ext4 lesz szerintem, aztán majd ha úgy adódik a dolog akkor szendvedek vele.MaCS_70: Ez tényleg érdekes, mert lassabnak kellene lenni.
-
maestro87
őstag
Miért hurcolásznám? Nem hurcolászom. Pár napja tettem csak a Rpi-re. Új a HDD és a külső ház is.
Egyébként az exFat lesz a ludas. Visszatettem a régi laptopból kioperált HDD-t ami eddig is rajta volt NTFS fájlrendszerrel és probléma nélkül elindítja a torrentet, a CPU hőmérséklet is marad 55°C körül. A mount.ntfs CPU használata is 5% alatt van csak.
Ezután újra leteszteltem az exFat-ossal, hogy arra indítom el a letöltsét és ugyanaz mint előtte. Szóval nem jó az exFat. NTFS-t meg nem ajánlják linux-ra (nem tudom miért), akkor mi legyen? Olyan kellene amit majd a következő androidos box is fog támogatni, mert ezt lefogom cserélni az biztos.
Vagy nyugodtan mehet NTFS-re is?
És mivel lehetne átkonvertálni adatvesztés nélkül?Murdock1981: Köszi.
-
maestro87
őstag
Akkor ma lehet megcsinálom a sebesség tesztet mert kíváncsi vagyok rá mit tud a wifi-je
Egyébként ha az exfat fájlrendszert lecserélném akkor csökkene a CPU használat? Mert a mount.exfat 30% CPU-t használ fel. A linkelt képen a felső sorban mi az a 114%-os érték a kodi.bin-nél?
Más: merevlemez hőmérsékletét milyen paranccsal lehetne megnézni? hddtemp-et nem ismeri.
-
maestro87
őstag
Pedig a Transmission fogyaszt 44%-ot 3,4MB/s-os letöltési sebességnél (WiFi-n). [link]
Most megnéztem mégegyszer a másolást egy 4 GB-os .iso fájllal Double Commender-ben, és csak 6 MB/s-mal tolja a Raspberry Pi-re. Másolásnál amúgy nem terheli ennyire a CPU-t. [link]
Akkor a teszted szerint 30-40 Mbit-re képes csak a WiFi-je?És nem Raspbien van rajta, hanem LibreElec, amit ma frissítettem a legújabbra, így felszabadult a memória nagyrésze, de ugyanúgy terheli nagyon a processzort a torrent.
De szívesen váltok LibreElec-ről ha van jobb...(#32708) weiss: Ezek szerint.
Nem akartam olyan fájlrendszert amit csak Linux kezel, mert ha adatot kell menteni, akkor csak a szívás lenne vele. De lehet nem volt szerencsés a linkelt képekből kiindulva (20-30%-os CPU terhelés).
(#32710) Savageboy: Meglehet, hogy a beépített WiFi sem képes többre, de most ez a kisebbik probléma, a lefagyás jobban zavar.
Egyébként az előbb is volt egy érdekes eset, hogy torrent + online tartalom lejátszásakor úgy ledobta magát a WiFi-ről, hogy csak a router! újraindításával tudott rá ismét csatlakozni. Minden más működött: CEC, filmlejátszás stb.
Ezekkel a nyíltforráskódú szoftverekkel (router-en is az van) úgy látszik nincs szerencsém. -
maestro87
őstag
Wifi-n próbálom.
A Raspberry Pi-n meg egy Orico 7688U3 házba szerelt WD Purple 6TB HDD van exFat fájlrendszerrel.
Bármit akarok rámásolni, lassan megy, pedig egy 10 MB/s-ot elvárnék így WiFi-n keresztül is.Mióta meg rákötöttem az új HDD-t azóta minden torrent hozzáadásakor lefagy az egész gép olyan 5-10 percre és újraindul. Csak ezután indítja el a letöltést. Pedig csak 3-4 MB/s-mal tölt a lassú net miatt. A proci hőmérséklete is ilyenkor 75°C felett. Ma már rátettem egy ventilátort, így "csak" 50°C-os, de ugyanezt csinálja torrent hozzáadáskor.
Míg nem töltöttem 20 gigás FHD filmeket, addig nem volt ilyen gond. A lemezhely foglalás miatt fagy le, vagy miért? Mert lefagyott állapotban is dolgozik a HDD. Eddig csak egy régi laptop HDD volt rákötve.
Szabad memóriát is keveslem ami olyan 15% csak, üresjáratban is. Mondjuk azt sem értem miért csak 747 MB-ot ír teljes memóriának az 1GB helyett.
Esetleg ha lecserélném a Micro SD kártyát egy gyorsabbra? Mert most csak egy Class 4-es van benne azt hiszem. A tönkrement Mixza kártyák óta még nem vettem újat.Ezzel szemezek, de ez sem egy sebességbajnok, de legalább nem menne tönkre fél év alatt. Vagy ti mit ajánlanátok?
-
maestro87
őstag
Sziasztok!
Sambán keresztül a csekély 3-4 MB/s-os másolási sebesség mennyire normális?
Rendszer: Raspberry Pi 3B LibreElec-kel + TP-Link WDR 4300 router -
maestro87
őstag
Sziasztok!
Raspberry Pi 3-hoz (LibreElec) melyik DVB-C tuner az ajánlott ha FHD-ban is akarok rögzíteni (Digi kábel)?
Illetve két tunerrel meglehet oldani, hogy egyszerre két csatornáról is rögzítsen? -
maestro87
őstag
-
maestro87
őstag
Sziasztok!
Raspberry Pi 3-hoz vennék SD kártyát az op.rendszernek, ebből mekkora ajánlott, illetve számít-e a sebessége? Egy olcsó MIXZA kártyában gondolkozom.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iMAC 24" M3 8/256 Green
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- Eladó fullos Asus Tuff PC Plusz Monitor +...
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- MSI CreatorPro Z16P - i7-12700H, RTX A5500, értintőkijelző
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
- LG 27GR93U-B - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest