Hirdetés
- CES 2026: Ez lehet a legjobb gamer notebook
- CES 2026: a hatékonyabb szellőztetésre gyúr a Phanteks többkamrás háza
- Nem bánik kesztyűs kézzel a mozgási elmosódással az új MSI monitor
- Őrült módjára szabja át AI-ra a GeForce-okat Kína
- CES 2026: hivatalosan is kettészakítja a PC-s kézikonzolok piacát a Lenovo
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Google Chromecast topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen házat vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Apple asztali gépek
- LG LCD és LED TV-k
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cs4mpX
újonc
És ez még nem a teteje..
-
pengwin
addikt
válasz
Alogonomus
üzenetére
Első próbálkozásnak ez egyáltalán nem rossz.
Nézd meg, hogy az Intelnek is eléggé erölködős a dGPU piac, pedig nekik már jó régóta vannak modern IGP-ik.#118 HUN_Sector
Engem csak az érdekelne, hogy kinek az IP-jét lopta a Lisuan, hogy már itt tartanak. -
Alogonomus
őstag
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Az első "kínai hazai kártya" cím már legkésőbb a Moore Threads kártyákkal elkelt.
Ez is hasonló azokhoz a kártyákhoz a 4070 Super szintű fogyasztásból szimpla 4060 szintű teljesítményt ígérve. A belső kínai piacon valószínűleg lesz rá kereslet, mert teljesíteni tudják vele az állami utasítást, hogy hazai alkatrészből épüljenek a számítógépeik. -
Stealth
senior tag
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Az igen!
Kína nem szarozik. -
HUN_Sector
őstag
Kínában megkezdték az első hazai kártyák terjesztését
[link] -
Chaser
legenda
válasz
zsirfecske
üzenetére
Van egy aktuális piaci ár, az szabja meg a használt árakat, ez nem nyerészkedés.
Normál esetben leesik az IT cuccok ára, most felesett' ( :, ennyi. De ha annyira lelkiismereti válságot okoz ez neked, én szívesen veszek tőled régi áron 4*8 ddr5 so-dimm modult
Desktopba én már nem látok 32gb ramot 150e alatt újan, aprót nem néztem de nem is érdekel.
Ha jól látom alzán gyanúsan ritkulnak a vga-k, valahogy nem tartom jó előjelnek. Bár jogos, drága ramhoz drága vga-t ( : kíváncsi vagyok alaplapok ára megfeleződik-e, mer' a kutya nem fogja vinni - költői kérdés volt, nyilván nem -.
Szegény éáj' ha tudna már most mennyi baj van vele....) -
zsirfecske
addikt
most adtam el 2x16gb ddr5 sodimmet mobil chipes itx lappal együtt, 80k körül volt belőle csak a ram. tudom, nem nyerészkedtem rajta eleget, lassan 100k lesz ez is, desktopban meg 150k alatt lassan nem lesz 32gb memória.
de van még tarcsiban pár 2x8gb sodimm ddr5 kit-em, akkor gondolom nem sietek az eladással, sokaknak lesz jó lesz még 2026-ban is a 16gb

-
Stealth
senior tag
Eladó 2X8G DDR3 1600Mhz memória - 90.000.
Garancia nincs, posta OK a vevő terhére. Foxpost: 3000Ft. Csak előreutalás után!
Brutális árak vannak.
-
Chaser
legenda
válasz
Alogonomus
üzenetére
Ezért tettem hozzá, hogy valós elérhetőség. Allegro meg egy rakat bolt csak ott van, minek az más kérdés .
Ez 99% fake, ennyi értékeléses boltból meg szöget se sztem) a fizznél még talán van 155e-ért, de 10ft-ot sem tennék rá mikor minden más boltban 200+ e.
Ami biztos valós 2*16 kit az 175e körül van, de ott 4800 v 6000 mhz árban ugyanaz, alzán van talán a legjobb ajánlat, nyilván az is elfogy osztcsá'.
So-dimm modulok ára is már kb itt van, nincs az, hogy átalakítóval olcsóbban kijöhet. Már nincs.
Am4 alapon 5800x 3d ha lenne 100e-ért mellé még a viszonylag olcsóbb ddr4 lenne valamivel olcsóbb, de ez a cpu uff minden szempontból, ddr5 meg mind drága.
Game over vagy zsebbenyúlás ( :
Esetemben ez azt jelenti, ha nem akarnék többet költeni a gépre, akkor 9070 xt helyett max 9600xt-t tudnék venni, abból is 8gb-osat. Feltélezve persze, hogy a vga-k ára nem mászik el - aminek kicsi az esélye -, jah ssd-t már bele se számoltam. Akkor lehetne ugyanannyi pénzből egy rtx 5050 tökömtuggya' mi a legkisebb.
Ez a 3d-s cpu olcsóbb rammal 1-2-3 hete talán még járható lett volna, sajnos elvitte a grincs
lassan 2*16gb bármilyen ddr5 200e ft. De ahogy néztem 8gb-os modulokkal sem kell nagyon spórolni, vicc.
Azok a 7xxx 6c 3d szörnyecekék pedig igen jó deal, 9600x helyett nyilván azokból vettem volna. Hát ez nem fog most kiderülni ( : -
Alogonomus
őstag
Azért van ott 148 ezerért is 2*16 kit (allegro), amit a bolt állítása szerint jelenleg tudnak is csomagolni és küldeni. Persze CL40-es 5600-as, de legalább nem 200 ezer. Mondjuk a bolt 2,5 csillagos értékelése kicsit nyugtalanító. 152 ezerért már rendelhető 4 csillagos boltból is.
Nyilván drága minden DDR5, ezért érdemes például a processzorválasztással is a minél olcsóbban megúszható DDR5-re gyúrni. -
Chaser
legenda
válasz
Alogonomus
üzenetére
6c 7xxx-ek kimaradtak, eleve a 9xxx-eket néztem, ha már új gép legújabb gen. De ezek tényleg jók
Ram viszont aranyáron van bármit nézek - ami valósan kapható, nem belistázott fake -.
Ák-n ránéztem a két legolcsóbb 2*16 kitre ami 150e-től indul, kattintva már 200e, ahol lehet kapni.
Sz@ros 4800-as standard crucial 180e még iponon. Pár gyártót még találtam akinek van ennyiért máshol akár jobb ramja is, de olcsóbban számottevően nem.
Bármilyen cpu-val számolsz game over.
Még 1-2 hét sztem vga árak is ugróvárasat játszanak.parandroid
Hát ez az, amiket én találtam ramokat árban a leglassabb is felrepült...persze lehet béna vagyok) -
parandroid
félisten
egy ugyanannyi magos/szálas X3D processzort extra 20-30 ezer forintért
AMD Ryzen 7 7700 8-Core 3.8GHz AM5 Tray - 90e
AMD Ryzen 7 7700X 8-Core 4.5GHz AM5 Tray - 100e
AMD Ryzen 7 9700X 8-Core 3.8GHz AM5 Tray - 110e
AMD Ryzen 7 7800X3D 8-Core 4.2GHz AM5 Tray - 135e
AMD Ryzen 7 9800X3D 8-Core 4.7GHz AM5 Tray - 180-190eKonkrétan a 9800X3D kivételével mindegyik olcsóbb, mint 32GB normális sebességű DDR5 RAM.
Annak is csak az árazása van a csúcsproci státuszhoz igazítva, amúgy jó esetben is csak olyan kb 10%-kal tud többet, mint a kistesó 7800X3D. tehát reálisan olyan 150-160 között szabadna max lennie. Németeknél amúgy a 7800X3D már 310-320 EUR körül is van, és a 9800X3D is csak 420-430 EUR. Ok, itt az áfa is alacsonyabb, meg nagyobb piac. p
-
Alogonomus
őstag
Kutass alaposabban és alsóbb szinteken is...
Akinek hatalmas terhet jelent a jelenlegi DDR5 árszint, az nyilván eredetileg sem a 180 ezres 9800X3D-ben gondolkozott. A valós körülmények között szintén nagyon erős 7800X3D 140 ezer körüli áron például máris barátságosabb a 100 ezer körüli 7700 vagy 110 ezer körüli 9700-hoz képest.
6 magos fronton pedig a 120 ezer körüli 7600X3D is ott van, sőt idén november óta a 100 ezer körüli 7500X3D is elérhető. Még a 7500X3D is valószínűleg általában erősebb teljesítményt nyújt játékokban, mint amire egy non-X3D 9700 képes, de főleg egy 7700-hoz képest.
Nyár végi árakhoz mérten olcsó gép nyilván nem jön ki így sem, de lényegesen barátságosabb árú gép igen.
-
Chaser
legenda
válasz
Alogonomus
üzenetére
Én nem úgy látom, hogy 20-30e ft többlettel 3d cpu-t lehet venni
. Am4-ek teljesen eltűntek, am5-nél 200e körül van a 9800x 3d.
Használt más tészta. Mondjuk az alsópolcos ranok is kb aranyárban vannak.
Olcsó gép ebből sehogy nem jön ki
-
Chaser
legenda
válasz
Dr. Romano
üzenetére
Vmelyik komment:
2000 - van pc-d? Huuuuu
2010-napjainkig - van pc-d? Mindenkinekvan'...
2040 - van pc-d? Huuuuu
:d
Nálam volt elmentve eg crucial 6000-es 2*16gb kit, ez 40e is volt alzán. Azért emlékszem rá, mert 6000mhz alatt nem is gondolkodtam, ddr4-nél is crucial volt a végén. Ez már nem annyira tuningos volt, de egyszerű design, mondom ez olcsónak pont jó lesz, micron chip van rajta 100%, tuning nem érdekes, időzítés is jó volt. Ha lehetne kapni az is lenne 200e biztos.
2*32-es kitből az olcsóbbak 80e-től indultak....( : -
Dr. Romano
veterán
válasz
Alogonomus
üzenetére
Az adatközpontoknál nem csak a $/GB számít, hanem a teljes TCO: energia, hűtés, rack-sűrűség, karbantartás, teljesítmény. Sok workloadnál az SSD drágább ugyan GB-ra vetítve, de kevesebb hardverrel és alacsonyabb üzemeltetési költséggel összességében versenyképes – tehát valós átfedés van a HDD és SSD felhasználás között.
A „ha akarták volna, eddig is emelhették volna”
a hyperscalerek óriási alkupozíciója és az SSD-k fokozatos térnyerése árplafont húz a HDD-k fölé. Nem emelhetnek tetszőlegesen, mert volume-ot veszítenének.A haszonjármű–személyautó analógia pedig sántít: a HDD és SSD nem külön piac, hanem ugyanarra a feladatra kínál eltérő kompromisszumokat. Nem teljesen csereszabatosak, de elég közel vannak ahhoz, hogy az SSD-k áralakulása igenis hatással legyen a HDD-k árazására.
-
Alogonomus
őstag
Adatközpontok számára viszont az SSD árak alakulása lényegtelenek, mert a HDD-k 0,017-0,02 $/GB bekerülési ára és az SSD-k 0,06-0,09 $/GB bekerülési ára között akkora a különbség, hogy ha akarták volna, eddig is emelhették volna jelentősen a HDD-k árát, és akkor is az maradna a jobb választás az adatközpontok számára.
A HDD és SSD kapcsolata olyan, mint a haszonjármű és személyautó viszonya. Az egyik árváltozása alig hat a másik árára, mert nem csereszabatosak. -
pengwin
addikt
válasz
Alogonomus
üzenetére
A HDD árakat nem a végfelhasználói igények mozgatják úgy kb. 10 éve.
Megy az is adatközpontba, a sok petabájtnyi SSD mögé. -
Alogonomus
őstag
Ugye nem néztél utána annak, hogy egy HDD mennyire és mire is tekinthető hasznosnak egy mai számítógépben? Segítek, nagyjából csak letöltött filmek tárolására, esetleg biztonsági mentések tárolására. Minden másra alkalmatlan már mind az adatátviteli sebessége, mind a párhuzamos adatkezelési képessége. Nagyjából csak az olcsó TB-onkénti fajlagos költsége, valamint a kvázi végtelenszer újraírhatósága biztosít neki helyet a mai számítástechnika világában.
Szóval most sem vesz nagyjából senki új HDD-t az otthoni vagy irodai gépébe, és a HDD-k árától teljesen függetlenül a jövőben sem fog, mivel adat archiválásán kívül szinte minden célra alkalmatlan már a HDD. -
pengwin
addikt
válasz
Alogonomus
üzenetére
A HDD-k nem tartalmaznak sok memóriát, így azok ára nem is szállt el igazán.
Ugye te nem ismered nagyon mélyrehatóan a HDD kartellt?
Meg lehet nyugodni, lesz ott is masszív áremelkedés. Ha más nem akkor azért, mert az SSD áremelkedés simán megemeli a HDD-k árplafonját - egy 100% SSD áremelés mellett simán el fog férni egy 50-80%-os HDD áremelkedés, mert még úgy is javulni fog a TB-onkénti fajlagos költség. -
Alogonomus
őstag
válasz
Dr. Romano
üzenetére
Idáig még csak a DDR4 és DDR5 modulok ára szállt el igazán, plusz némileg a GDDR7-et használó Geforce kártyák, meg a gyors SSD-k ára.
Az elszálló DDR4 és DDR5 árak kezelésére az a legjobb megoldás, ha a vásárló inkább választ egy ugyanannyi magos/szálas X3D processzort extra 20-30 ezer forintért, és cserébe megspórolhat 100+ ezer forintot a memórián, mert az X3D processzorok még egy alsópolcos memóriával párosítva is lényegében alig veszítenek a kinyerhető teljesítményükből. Máris nem kerül olyan sokba egy új gép.
Az elszálló kártyaárak igazán csak a GDDR7-es modelleket érintik, az ugyanolyan teljesítményű GDDR6-os modellek továbbra is elérhetőek normálishoz közeli áron.
Az SSD-k áremelkedése az egyetlen, ami tényleg megkerülhetetlen.
A HDD-k nem tartalmaznak sok memóriát, így azok ára nem is szállt el igazán. -
Dr. Romano
veterán
Egyértelmű. Ha a te kezedben van a "számítási kapacitás" nagy része, minek adnád el amikor fejheted vele a parasztokat örökké. Ha valakinek eddig nem tetszett a szoftver mint szolgáltatás működés, akkor lassan szokjon hozzá mert érkezik a hardver mint szolgáltatás... és nem, nem választható lesz hogy jaj mert a ping meg a lag miatt nem jó stb...
Nem, egyszerűen nem lesz pénzed megvenni a hardvert vagy szűkül az a réteg akinek ez elérhető lesz így nem lesz választás ha valaki játszani akar. Már most kitudja hány új PC-t nem építettek meg a 200ezer Ft-os RAM árak miatt, és idővel követi ezt az áremelkedést minden is (GPU, HDD, SSD már most a következő célpont + minden is amiben DDR, flash van telefon stb.)
Mindez azért hogy a kurvajól menő cégeknek minél kurvajobban menjen. A "sokra értékelt" végfelhasználókat meg abban a másodpercben ott hagyják a szarban ahogy megjelennek a dollárjelek... Ezért mondják hogy ne legyél egyik márkának a FAN-ja sem, mert egyik sem a barátod, csak a zsebedet nézik és ha máshol több lé van mint nálad löknek félre és rohannak oda. -
Chaser
legenda
Nem baj, én még high end Ballistixet használtam az utolsó gépemben ( :
Elvileg csak a Crucial vonalat szántották be, oem-eknek lehet árulnak majd, csak nem nagy az esélye.
Ami érdekesebb, a gamers nexusos csávó okfejtése - talán Steve -, érdemes megnézni. Röviden a Micron/Samsung/Hynix megoldott egy legális kartellt. Az adatközpontok beszippantják a ramot, majd a gpu-kat is. Akinek nagy számítási kapacitás kell bérel felhőt picipézé'....a végtelenségig
saját gép meg felejtős lesz. Máris megoldottak egy jó nagy szegmenst amiről mostantól mindent tudni fognak. Belegondolva reális az eszmefuttatás. Nv-t is elemzi, azt még nem néztem meg. -
pengwin
addikt
Ballistix már pár éve nem létezett, mint "high end" memória, most a Crucial maradékát is beszántották.
OEM rendszerekbe lehet továbbra is szállít majd memóriát a Micron (ahogy pl. a Samsung is), de én annyira nem reménykednék senki helyében.
#93 Sketch001
A legfrissebb negyedéves jelentésük alapján az 57 milliárd USD bevételből 4,3 milliárd volt a gaming. Az 7,5%.
Vagyis ha holnaptól senki sem venne NV videókártyát a végfelhasználói piacon, azt is simán túlélnék. Legfeljebb eladnák Quadróként. -
KISDUCK
addikt
válasz
Alogonomus
üzenetére
Nvidia szerintem letojja a gaming piacot, a data centeres bevételük kilőtt az égbe. Nem fogják siratni, ha amd kártyát vesznek a gamerek, mert ömlik a lové nekik máshonnét és ha vissza akarják majd szerezni a gaming piacot, dvga terén nem nagy ellenfél nekik az amd, az intel meg azt se tudja melyik irányba fusson a rajt vonaltól. Ez a szomorú valóság.
Nvidia Revenue Gaming 2025
Q1 2,6B$ Q2 $2,8B Q3 3,4B$ Q4 2,5B$
Data center 2025
Q1 22,5B$ Q2 26B$ Q3 30,7B$ Q4 35,5B$Hozzáteszem, hogy 2024 Q1-ben még csak 4,2B$ bevételük volt data centerből.
-
Sketch001
tag
válasz
Alogonomus
üzenetére
Ez csupán végtelen nyersanyag, gyártási kapacitás, és mérnök mellett igaz. A valóság meg az, hogy 23-ban a gaming vs datacenter bevétel azonos volt, 24-ben már már több mint 5*-ose az adatkozpont, miközben a gaming jelentősen csökkent.
25-ben csodálkoznék ha nem 10x lenne a szorzó vagy több . Innentől a lekötött wafer és gyártási kapacitás nyilván oda megy ahol nagyobb a profit, és végtelen a kereslet. Bármelyik normális, profit orientált cég ezt csinálja egy ilyen halyzetben.
-
Alogonomus
őstag
válasz
Dr. Romano
üzenetére
Attól, hogy nem tartja magát gaming fókuszúnak az Nvidia, még bőven megérné neki gaming kártyákat (is) gyártani. AMD sem gaming fókuszú, de azért gyárt gaming kártyákat meg konzol APU-kat is. Amiből egy cégnek jelentős nyeresége származik, azt önszántából nem építi le, mert a "portfólió diverzifikáció" a piaci folyamatokkal szemben erősebbé/ellenállóbbá teszi a céget. Persze az AI cégeknek eladott gyorsítókon nagyobb a haszon, de a gaming is bőven nyereséges, és plusz egy "láb", amire adott esetben támaszkodhat az Nvidia.
A cloud gaming viszonylag kevés szituációban jelenthet valós alternatívát. Ahogy pont a HWU friss kérdezz-felelek epizódjában is elhangzik, amelyik játékban a reakcióidő számít, ahhoz a cloud gaming nem igazán opció, hiszen reagálási képesség szemontjából már egy 20 ms latency is olyan, mintha 50 fps-sel játszanád a játékot. Amíg a latency nem csökken le a cloud gaming esetén stabilan a legalább 100 fps-t jelentő 10 ms alá, addig a valamennyire gyors reagálást igénylő játékok, mint például az F1/Forza, vagy Ratchet & Clank/Silksong, vagy Elden Ring/God of War/Cyberpunk/Spider-Man/GTA, vagy a mindenféle MMORPG játékok nem igazán lesznek élvezetesek a cloud gaming keretein belül.
A Fortnite/Call of Duty/R6/Battlefield/PUBG/Apex/Valorant/Marvel Rivals/CS akciójátékok pedig már 200+ fps tehát bőven 5 ms alatti válaszidőt igényelnek, és igazán ez utóbbi – százmilliók által játszott – játékoknak a becsalogatásával tudná komolyan megvetni a lábát a piacon a cloud gaming.
Amíg ez nem sikerül neki, addig viszont valós opcióként csak az akár 100 ms latency mellett is vállalhatóan működő játékokhoz lesz jó választás a cloud gaming. Ilyen játékok például a városépítős/birodalomépítős játékok, a nyomozós/rejtvényes játékok, stratégiai játékok, de ilyen játékokkal már viszonylag kevesen játszanak. -
Chaser
legenda
válasz
Dr. Romano
üzenetére
A Micron - ha jól tudom ők nem a Hynix -, de jah. Pá Crucial Ballistix. Azt akartam venni a majdani kondigba - megint -, inkább felszámolták a céget ne vegyek)
-
Dr. Romano
veterán
válasz
Alogonomus
üzenetére
Az Nvidia már nem tartja magát gaming cégnek. Szerintem a célja úgy is az hogy a saját cloud gamingje felé terelje az embereket. Nekik a jelenlegi helyzetben nem nagy biznisz végfelhasználók felé értékesíteni, miközben OpenAI, Meta, Hyperscale, Tencent, Musk milliónyi GPU-t vesznek majd tőle.
Memópiacon pl. Hynix azonnal be is szántotta a végfelhasználóknak szánt crucialt. -
Chaser
legenda
válasz
Alogonomus
üzenetére
Ezek majd kiderülnek gyakorlatban.
A konzol meg tényleg jó dolog, de pl részemre nem lenne alternatíva, ha játszanék pc. Fps nekem játszhatatlan, tps is csak kényszerből, és ezzel sokan vannak így. -
Alogonomus
őstag
Csak aki nem tud Geforce kártyát venni, annak is kell valamilyen kártya, így majd vesz Radeon kártyát, és az Nvidia jelenlegi mondjuk 80%-os piaci részesedésének a 30-40%-ával az AMD eladási darabszámai növekednének a következő pár évben.
Nvidia szempontjából az sem sokkal jobb forgatókönyv, ha a boltokból hiányzó Geforce kártyák miatt az emberek – Radeon irány helyett – átváltanak inkább AMD chipes konzolokra további 100 milliós mértékben bővítve az AMD-s ökoszisztémák súlyát a gaming területén, amennyit az a 30-40% jelenthet, hiszen 2024-ben összesen állítólag 251 millió GPU jelentette a 100%-ot. -
Alogonomus
őstag
válasz
Sketch001
üzenetére
A bányászláz idején sok kártya készült, viszont mindkét szereplő kártyáit a bányászok sokszor már a gyárkapuban megvették. Így viszont egyik piaci szereplő sem tudta a valóban otthoni vagy irodai gépekben levő kártyák tekintetében a részarányát javítani. Amennyiben viszont az Nvidia valóban leviszi első körben 30-40%-kal a legyártott kártyái darabszámát, valamint a mégis legyártott kártyák ára is – a teljesítménykategóriák eltérő kereskedelmi árszintje, viszont a GDDR7 egyenára miatt – 40-80%-kal drágább lesz az azonos teljesítménykategóriába tartozó AMD kártyák áraihoz képest, akkor a mégis legyártott kártyák sem lesznek vonzóak a bolti vásrálók számára. Ezért is szólnak arról a tippek, hogy a 30-40% termeléscsökkenés szinte teljesen az 5050, 5060, 5060 Ti és 5070 kártyákat fogja érinteni, mert azoknak az árát dobja meg a teljes kártya árához képest leginkább az elszállt GDDR7 ár.
Az AMD procikról is azért szoktak le anno az emberek, mert annyira azért nem tudta/akarta olcsón adni az AMD, amivel kikompenzálta volna az Intel processzorokhoz képest meglevő teljesítményhátrányukat.
Most is az lehet majd a gond, hogy míg a lényegesen drágábban beszerezhető GDDR7 miatt az RTX kártyák gyártási költsége megnő, az Nvidia nem tervezi legalább a GPU-t olcsóbban adni hozzájuk, hogy azzal segítsen a kártyát legyártó partnereinek versenyképesebb árat elérniük. Közben viszont a kártyák tényleges teljesítménye marad a régi, tehát ár szempontjából minden RTX kártya a 2025 nyári időszakban még konkurensének számító RX kártyához képest eggyel magasabb szintű RX kártyával kerül szembe. A 8 GB-os 5060 viszont esélytelen a 16 GB-os 9060 XT ellenében, ahogy a 16 GB-os 5060 Ti is esélytelen a 16 GB-os 9070 ellenében, vagy az 5070 a 9070 XT ellenében. -
Sketch001
tag
válasz
Alogonomus
üzenetére
Láttunk már csak kb papíron megjelenő kártyákat pl a bányász láz idején. És igazából olyan sok dolog nem változott... Most se mondom hogy teljesen leall a gyártás majd, vagy akár a fejlesztés, de annyit ad el amennyit, és egyáltalán nem pánikol mert minek.
Teljesen más az Intel amd vonal, az emberek nem azért szoktak le az amd procikrol mert nem volt a polcon.
-
Chaser
legenda
válasz
Alogonomus
üzenetére
Csak árat emel sztem. Aki munkára vette amd ellenében eztán is megteszi. Aki játékra ha van elég pénze szintén. Leviszik a volument 30-40%-kal, aki kimarad kimarad, ők jól járnak.
-
Alogonomus
őstag
@Sketch001
Egyértelműen jól fogynak most az Nvidia szervertermékei, de pont ezért áldozhatnának az ottani nyereségből valamennyit a consumer és prosumer kártyák versenyképes szinten tartására.
Egy elveszített piaci szegmens visszahódítás mindig nagyon költséges feladat. Elég csak az AMD esetét nézni, hogy lassan már 10 éve gyártanak jobb processzorokat, és még mindig legfeljebb egálba tudtak feljönni az Intel mellé volumenben.
Amennyiben 2028-ig – vagy ameddig egyáltalán a memória árak miatt még – nem tudnának versenyképes áron készülni az aktuális Nvidia consumer és prosumer asztali kártyák, akkor az Nvidia kikopna a vásárlók látóteréből, és azzal együtt a szoftverfejlesztők érdeklődési köréből is, ahogy az AMD CPU és GPU termékeivel is történt a 2010-es évek elején.
Nagy hibát követne szerintem el az Nvidia, ha a memóriaárak elszabadulását látva bedobná a törülközőt az RTX és RTX PRO kártyák kapcsán. -
HUN_Sector
őstag
válasz
Alogonomus
üzenetére
egy hónapja még voltak maradványai a 35000 ft-os ddr4 hirdetéseknek, de már sorra mondták le azokat a rendeléseket. Én végül 60-ért tudtam venni 2x16 GB modult. Ekkor még alzán is volt ennyiért. Mára már ez is felkúszott százezer ft környékére.
-
Chaser
legenda
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Ez egész addig működik, amíg van valami kiinduló gép. Nekem perpill van egy notebook 2*8gb ddr4-gyel. Csak azért nem 32, mert a cpu nem kezeli ( : láttam vannak dimm-sodimm átalakítók, ha annyira kell kraftos gép úgy meg tudom oldani am5-tel. Persze ha még lesz abból is, egy 5800x az most jó áron van. Akinek meg semmi nincs abszolút sz_póroller. Meg oersze ha a vga-k ára közben elszáll az megfejeli a rollert.
-
Noh, mivel a cikk nagyon ajnarozza, hogy a DDR4 eseteben nem annyira brutalis az emellkedes, megneztem, mennyi volt ket es fel eve.
Akkor vettem 32 bruttoert 32 GB-ot, most ugyanaz a memoria brutto 92. Szerintem a 3x-os dragulas nyugodtan nevezheto brutalisnak.
-
HUN_Sector
őstag
Technikailag ha van 16 gb ramod, egy i7 4790-ed meg egy 6 gigás 1660-od (esetleg egy nagyobb vramos rx 580) még mindent el tudsz futtatni fhd-n a megfelelő beállításokkal. Aztán mennyire őskövet technológia mindez mára.
Mai viszonyok között egy ryzen 3600, egy b580, meg ha volt 32 gb ramod, szintén jó időre elég kell hogy legyen kompromisszumokkal.
Egyszóval jól látod, ha nem létfontosságú a kraft, akkor nem kell vásárlásba fogni.
-
Chaser
legenda
válasz
Alogonomus
üzenetére
Majd kiderül, nv sztem lesz@rja. Ha van másból pénz az ugyanúgy pénz. Én is lesz@rnám mondjuk.
Biztos nem fog engedni, nem véletlen vágják meg a termelést. Vannak gazdagabb országok, aki nv-t akar perkál. Eladják a kevesebb gpu-t jobb áron, ugyanott vannak. -
Sketch001
tag
válasz
Alogonomus
üzenetére
A kérdés csak az hogy érdekli e őket a consumer piac... Azzal hogy a memória beszerzést attoltak a partnerekre, a válasz olvasatomban a nem igazán. Lesz amennyi lesz, kuzdjon meg az árakkal a többi gyártó, árulja ha tudja amennyiért tudja. Ha nincs eladás legalább a kapacitás és a wafer mehet végtelenül több hasznot hozó gyorsitoba.
Ha lecseng a láz, és kell a consumer piac, majd csinálnak megint kártyát és boldog lesz mindenki.
-
Alogonomus
őstag
Nagyon nem szállhatnak el a Geforce árak sem – kivéve persze az ellenfél nélküli 5090 –, mert akkor teljesen esélytelenek lennének a Radeon kártyákkal szemben.
Tegnap is leírta egy az Nvidia-t legalább a Pascal korszak óta hithűen védő fórumtag, hogy a márkahűségnek is vannak határai, és 40% felárat azért nem hajlandó kifizetni egy 5070 Ti kapcsán, inkább vesz akkor 9070 XT-t.
A továbbiakban is minden bizonnyal intenzívebben dráguló GDDR7 hatására pedig ez a különbség csak bővülni fog, hacsak az Nvidia nem enged nagyon sokat a GPU árának nyereséghányadából. Sőt ha az egymás konkurenciáinak tekinthető Geforce és Radeon kártyák legyártási költsége közötti különbség túl nagyra nő, az már a prebuilt gépekre is hatással lehet, mert ha egy mondjuk 5070 Ti beépítése már 150-200 ezer forinttal megdrágítaná a prebuilt gépet, akkor már az sem segít, ha nem 40%-kal drágítja meg a teljes konfigurációt, csak mondjuk 20%-kal. -
Chaser
legenda
válasz
Alogonomus
üzenetére
Még nem. Nv már közölte lecsökkenti a gyártást, és a ramot is lesz@rja, a partnereknek kell megoldani. Pár hónap múlva kiderül mennyire tesz ez jót az áraknak. Azért sejthető ( :
-
Alogonomus
őstag
A VGA-k ára egyébként annyira nem is ment fel, és a Radeon-ok ára állítólag később is csak pár $/GB mértékben megy majd fel, mert a GDDR6 és gyártósora nagyjából védett az AI árfelhajtó hatásától.
-
jonekk
csendes tag
válasz
Dr. Romano
üzenetére
+1
A WEF most biztosan örömtáncot jár... -
Dr. Romano
veterán
A parasztoknak marad a PCpass, amire előfizetve különböző tier-es konfigokat bérelhetsz a felhőben és tolhatod a cloud gaminget.
Ha eddig nem tetszett a szoftver mint szolgáltatás akkor képzeld el milyen lesz a hardver mint szolgáltatás.Nem lesz semmid és örülni fogsz neki.
-
Chaser
legenda
Sztem úgy lesz@rják ők a konzumer piacot, hogy kifejezés sincs rá.
Venni akarnak, kínálnak több pénzt, be is zárult a kör.
Én is jövőre terveztem gépet, tavaszra de méginkább nyár elejére, megkíméltek a pénzkiadástól ( :
Ha csak nem jön valami amihez erős gép kell, akkor megveszem, majd visszatermeli, de hobbi célre biztos nem veszek.
Van egy cikk itt nv-ről, ha jól látom a mondanivalóját, csökkenteni akarják a termelést, így legalább a vga is méltóképpen drága fog lenni a ramhoz
-
jonekk
csendes tag
Igen túl jól alakult, szóval b*sszunk oda az egész konzumer piacnak úgy ahogy van, rohadjon meg mindenki aki kockulni akar vagy vállalati környezeten kívül dolgozni (asszony pl. fotós, 2026Q1-re tervezte a gépújítást, mert lerohad a fotoshop munka közben... persze túlzok, annyira nem szar a gépe, de konkrétan produktivitás-kérdés nála a gép).
Mindezt azért, hogy a sok hülyének ne kelljen felmenni a Volán honlapjára, amikor meg akarja nézni a menetrendet, hanem majd a dzsemináj megmondja neki
-
Chaser
legenda
Hwu beszélt a problémáról, nem ma kezdték ( :
Biztosat nyilván ők sem tudtak mondani, de nem bizakodnak.
Egy ilyen gyár több év és csilliárd pénz. Pénzügyi szempontból teljesen érthető, ha kvázi lesz@rják a konzumer piacot, mindenki azt csinálná aki céget visz.
Ez most olyan mértékű drágulás, hogy az új egyéb alkatrészek iránti kereslet meg fog csappanni szerintem, ennek a notebook gyártók sem fognak örülni.
Talán lesz valami összefogás, majd meglátjuk. Ez most csak a ram gyártóknak jó helyzet, meg annak aki eladni akarja a talon ramjait, de az minimális mennyiség lehet.
Túl jól alakult már a komponensek ára, kellett valami
-
Baltazár123
őstag
A kulcsszó most a kompromisszum lesz, szerintem. Nem olyan nagy probléma ez, mint amilyennek sokan látják.
Igazából aki konzolon (is) játszik, az már réges régen hozzászokott a kompromisszumos játékhoz. Ettől még lehet teljes életet élni
Ramból nem, de hdd-ből, ssd-ből bevásároltam elég jól, még elképzelni se tudom, mikor kéne ezekből vennem újat. A ramot még májusban dupláztam a játszós gépben (ryzen4700g hp) és azt csináltam, hogy a tartalék gépemet feljavítottam egy ryzen 5 3600 + b550 lapra. Ebbe most belement a megmaradt 16gb memória. A 3600 nagyon jó áron van újonnan, 20,7e pénz a dobozos 3 év garival, normális kiskerből. Ez tartalék gép, akár évekig jó lesz ez a proci arra, hogy néha használom. Ha mégis PC-n akarok játszani komolyabban, akkor majd valami nagyobb procit belerakok meg használt vga-t. A HP gép nem igazán bővíthető, de engem kiszolgál az is még sokáig, esetleg majd az megy tartalékba, ha már tényleg kevés lesz az ereje.A vga-val is úgy voltam, hogy már a kosaramban volt egy 5060ti 16gb, de aztán átgondoltam, hogy egyrészt túlárazott, másrészt inkább fogom és elteszem azt a pénzt és lehet inkább belerakom a gőzgépbe vagy a következő xbox-ba, mert ezek hibrid gépek lesznek, konzolként és PC-ként is indítható a hírek szerint. Meg a reményeim szerint nem kell sokat ráfizetnem a vga mostani árára, de ez még egy nagy kérdőjel nyilván.
Amennyit és amikkel én játszom PC-n ez a konfig sok évig kiszolgál engem. Esetleg lesz egy használt vga bele valamikor, most a 3060 elég mindenre, amire én használom. Nem fogok eret vágni magamon, mert nem tudok minden csúszkát elhúzni a graf beállításoknál

Érdemes azt csinálni, hogy nem költeni a gépre, hanem megnézni milyen kompromisszumokra van lehetőség és hogyan kerülhető el a pénz égetés, mert a mostani PC-k csapnivaló ár/érték arányban vannak. A memória és az ssd miatt elsősorban.
-
Stealth
senior tag
válasz
Dr. Romano
üzenetére
Ez igen!
-
sgtGiggsy
csendes tag
Én ránéztem a DDR5 árakra, és azt mondtam, elég lesz a DDR4. Mikor csak az ötlet felmerült bennem, a normális DDR5 32GB-os kit épp 150k volt. VGA-ra tervezek költeni abban a magasságban, nem RAM-ra. Épp azért, amit te is mondtál, hogy az elméleti sebesség nagyobb annyival a DDR5-nél, nem a gyakorlati.
A mostani gépben még csak egy i5-4690 ketyeg, egy 1060 3GB, meg 16 GB DDR3 RAM. Kibírta tíz évig, pedig már akkor is csak a középkategória teteje volt. Nem igazán látom azt egyelőre, hogy 4-5 éven belül a DDR4 lehetne a bottleneck egy felső-középkategóriás gépnél. -
jonekk
csendes tag
Uh ezt a tényt könnyű szem elől téveszteni, viszont ha ezt is számításba vesszük, akkor az átlagfelhasználó tényleg b*szhatja. Államilag nyomtatott pézből telik pár hónap alatt 10x árúra emelkedett memóriára meg SSD-re, tehát exponenciális pályára kerülhet ennek köszönhetően a RAM piac.
Persze állami csilliárdokból tellene új gyártósorokra is, amiről érdekes módon nem hallani sok újdonságot... Majdnem úgy fest, mintha bizonyos cégeknek nem állna érdekében új gyárakat létesíteni, mert sz*rrá kereshetik magukat, ha mesterségesen szűkítik a kínálatot
-
jonekk
csendes tag
Használtan persze, hogy meg lehet szerezni őket, 100000 Ft fölött 😄 Én ezért döntöttem úgy, hogy inkább váltok AM5-re. Persze ha most kellene upgrade-elnem, egyértelműen 5800X3D-t vennék, hogy ne kelljen DDR5. Még 120k-ért is jó üzlet lenne, de a baj az, higy alig lehet elcsípni egyet-egyet HA-n. Ezért lenne ugye fasza, ha az AMD újra gyártana, de ahhoz előbb látniuk kell egy mélyrepülést az AM5 procik eladásaiban, ami egyértelműen visszavezethető lenne arra, hogy a DDR5 áremelkedés miatt az emberek nem váltanak az új platformra.
-
tibaimp
nagyúr
válasz
Dr. Romano
üzenetére
Bőven! A yb-on egy magyar srác 4090-et hajt vele UHD-n!
-
petymeg
addikt
válasz
Dr. Romano
üzenetére
Aztán gondoltam egyet és rendeltem ramot itt a hw aprón kb féláron, bontatlant.
Mert állítólag 2028-ig tart majd ez az őrület, addig meg nem várhat a fejlesztés. -
tibaimp
nagyúr
válasz
Dr. Romano
üzenetére
Pár éve pont én is 8700-ról váltottam 10900-ra, mert olcsón megúsztam a lap+CPU fejlesztést, a RAM ugye maradt DDR4, annyi, hogy 16-ról 32-re mentem (vettem még 2x8GB-t), de ez most kb. így is marad egy darabig....
-
petymeg
addikt
Most akartam fejleszteni a gépet új mb-t cpu-t meg ddr5-öt, de elnézve ezeket az árakat jó lesz még egy darabg az a ddr4.
-
Sketch001
tag
Nyilván itt csak mi veszítünk. Pár cég degeszre keresi magát, pár majd csődbe megy, párat valszeg megment a kormánya. A ceok mindhárom esetben gazdagon jól járnak közben.
Aztán jön a következő őrület. Addig meg mindenbe is ait tesznek hogy papíron legalább úgy nézzen ki, ez valaha is működhet piaci alapon mert "hatalmas a user bázis"
-
Dr. Romano
veterán
Gyenge vagy.
Májusban a notimba vettem új! 2*8GB 1600mhz ramot összesen 2800Ft-ért -
Sketch001
tag
Persze. És nem lesz nehéz, mert tok mindegy mit csinálnak, ha kijonnek egy jó kártyával, a legtöbb user úgyis vásárol. Amikor a banyaszoknak tolták ki a hátsó kapun a raklapokat akkor is hiszti volt, aztán meg nem lett abból se semmi. Megalltak a bányák, és a vásárlók boldogok voltak hogy megint van zöld kártya a polcokon értelmes árban.
Ha kimarad egy két gen, vagy csak papíron lesz 5*-os áron bármi, akkor se lesz semmi valszeg, a beszedett végtelen pénzből lesz fejlesztésre elég.
Csak az a kérdés hogy a körbe tologatott milliárd dollarok ha bukik a buli hogy vernek földhöz kit. Bár szerintem az nv abból se jöhet rosszul ki annyira...
Kisduck : írtam már máshol, hogy az nv kb bukik minden kártyán amit nem ai alá ad el. Minek csináljanak bármilyen 50**_et amikor abból a waferbol lehetne h200 is amin végtelen pénzt keres?
-
Dr. Romano
veterán
Én használtam 3070TI-t és a 8GB vram miatt adtam el. Hiába az erős gpu ha elfogy a ram, akkor a játékot nem csak "visszafogja", hanem a teljesítmény úgy zuhan le mint ember a szikláról. Stabil 60fps mint a kő egész 10fps-ig (rendszer memória és pci-e sebesség függő meddig)
Persze vannak játékok ahol "csak" a textúrák nem töltődnek be ilyenkor de legalább a sebesség megmarad.
És a gond az hogy egyre több játéknál tapasztaltam a vram elfogyást még indi címek esetén is...
Nyilván ez csak erősebb gpu esetében probléma ahol ki lehet (ne) maxolni a játékot, gyengébb kártya 8GB-vel még akár elmegy... -
KISDUCK
addikt
válasz
Sketch001
üzenetére
Jelenleg"lehet", de pár éve elég jelentős % volt a gaming az nvidia eredményeiben. Meg nem erősített hírek szerint az nvidia tervezi csökkenteni az RTX 50xx széria gyártását.
NVIDIA Plans to Reduce RTX 50 Production by Up to 40% in Early 2026 - techpowerup
-
Robitrix
senior tag
válasz
Alogonomus
üzenetére
De mégis visszafogja a teljesitményt a kisebb ram méret. Számos mai játéknál látszik, hogy a 8 GB vramnál hiába gyorsabb a RAM maga és ráadásul a 128 bitt se az igazi Aztán azt látni, hogy ott harcol a kártya az új játékoknál 7.7-7,8 GB VRAM foglalás. mellett. Aztán betesznek egy igyan olyan kártya 16 GB-os VRAMos verziót ás lás csodát a játék elkezd simán 11-12 GB.ot használni. Vagyis ha van VRAM, akkor azt sok játék hálásan fogadja. Ha van miből, akkor jut is marad is. Vagyis még az a mondás se igaz, hogy 8 GB VRAM böven elég FHD-ban mondjuk. vagy nem..... játék függő. el fog futni csak távolről se z optimális teljesitménnyel. 8 GB mellett több a botladozás, mint 12-16 GB esetében. a gyorsabb ram nem feltélenül teszi optimálissá a dolgot.
-
tibaimp
nagyúr
válasz
Alogonomus
üzenetére
Igen, ez így logikus. Kíváncsi leszek, hogy alakul.
Arra nem sok esély van, hogy a 6000-es széria megjelenését 2028 utánra tolják, gondolom. -
Robitrix
senior tag
válasz
zsirfecske
üzenetére
A radeon rx 9060 XT 16 GB nagyjából a RTX 5060 TI 16 GB-tal van pariban. Az NVIDIA egy picsit erősebb..... de nagyjából ha 10 játékot néz az ember akkor 3-ban a AMD a gyorsabb és lb. 7-ben meg az 5060 TI... viszont 30-35-tel drágább. Leginkább amivel többet tud az RTX 5000-es sorozat az a DLSS 4.0 dupla frame genje. Vagyis hogy két valodi kirenderelt kép közé két kamú megálmodott képet talál ki pluszban. Ami viszont megnöveli a latencyt. Vagyis jóval megnő a kép csúszása a a kijelzön és az előűllítás közt. reflexes játékokban viszont hátrány lehet a csúszás, mert ott néha pillanatokon múlik ki lő le kit. Egy mondjuk autóversenben meg baromira mindegy, hogy 180 FPS van az embernek vagy 250 FPS. nem azon fog múlni, hogy falnak rohan az ember vagy beveszi a kanyart. Amúgy itt toporog az FSR új verziója, ami a tesztek szerint már nagyon ütős mind kinázetben, mind teljesítményben és remekül müködik az AMD RX 9000-es grafikákkal. Persze megy a régebbi grafikákon is és nem csak radeonon. Nincsen úgy hardverhez kötve, mint az nvidia DLSS az RTX tensor maghoz. Na majd meglátjuk...
-
Robitrix
senior tag
válasz
sgtGiggsy
üzenetére
Azért az a helyzet, hogy vadi új gépet már nem szivesen alapoz az ember DDR 4-ra vagy mondjuk AM 4 procira. a jövőbe tekintve. ha új gépet építek azért 5-6 évre tervezem közben pár alaktrészt jobbra cserélése mellett. a régebbi már meglevő gép gazdaságosabb bövitése más kérdés. ha van rá lehetőség meggondolandó kitolva még pár évet a gép életét. Azért drasztikusan nncsen ám elöbbre az ember a programok teljesitményében hogy mondjuk egy DDR 4 3200 CL16.os RAM helyett. DDR 5 6000-es ramja van azért nagyobb CL számmal. Az elméleti átviteli sebesség nagyjából 1,8-szoros. de ettől a program futása nem lesz 80%-kal gyorsabb. Főleg, amikor a játékban inkább a grafika a meghatározó. Nagyjából 2-3 FPS körül lesz elörébb csak a memória miatt... Valahol baromira mindegy, hogy egy játék 120 FPS fut vagy 117 FPS.... Ha nem mérné az ember fel se tünik a különbség. Egy PC egy igen összetett komplex rendszer. aminek a memória elvi sebessége csak egy része a teljesítménynek. Szóval mindig érdemes gondolkodni, hogy mit kapa az ember nem utolsó sorban mennyiért.....
-
Stealth
senior tag
Én olcsón megúsztam. 7000Ft-ért vettem 2x8G DDR3-at a retró gépembe.

-
Robitrix
senior tag
Na hasonló convigom van nekem is ZEN 3-mas Ryzen 5600 32 GB DDR 4 3200-es CL 16-os rammal. És én is vettem a gépbe egy radeon RX 9060 XT 16-ot. RTX 3060 12 GB-ról váltva. Pár hete és átcseréltem a 144 Hz-es 24" fhd gamer monitort 180 Hzes 27" QHD-ra Alig csak 61 ezer volt akciósan a monitor. A monitor árak nagyon lefele mennek. Egy ilyen monitor 2 éve még 120-130 ezer körül volt. Ma a feléért meg lehet kapni. És agyaltam egy 5700X3d vagy 5800X3d cserében....... de teljesen eltünt a kinálatból a két monitor. 3D cache nélküli verziók kaphatoak, de azzal önmagában nagyon nincsen előre az ember csak a 2 mag 4 szállal. Ha nincsen kifejezetten szükség a 8 mag 16 szállra túl sokat nem lendit a dolgokon. Már pedig ma nem igen van olyan játék, ami igényelne párhuzamosan 16 programágat a futáshoz. Szóval végül CPU csere nem valósult meg. a monitor és a grafika csere igen. Plusz 3 év a gépnek, ha nem döglik be teljesen.
-
Robitrix
senior tag
Látod ebben igazad van. marhára eltüntek a kinálatból. Éppen agyaltm, hogy esetleg át cserélném valamelyikre a ZEN 3-mas 5600-at Mégis csak plusz 2 mag 4 szál és a 3D cache is lenditene egy játékon..... h árban jó végül is lehet érdemes volna még belevágni 2-3 évre..... erre nyoma sincsen már ezeknek a CPU-knak.
esetleg csak használtan lehetne szerezni még... . -
Robitrix
senior tag
Na a végén még hasznos lesz, hogy AM 4-en és DDR 4-en- maradtam. ZEN 3 CPU-val. Ráadásul jelenleg bőven elég a 32 GB 3200-as RAM.... játékokra feltélenül még a következő pár évben is. Szóval kenjék a hajukra a RAM árakat legalább is PC tekintetében.
-
Alogonomus
őstag
A maximum 16 GB-os kártyákkal 1-2 év múlva a következő generációban garantáltan elbukna az Nvidia a 60-as kategória fölött.
Ráadásul ha tényleg kitartana ez a RAM mizéria 2028-ig is, akkor már inkább a 4-5 ezer dollárért is eladható 90-es Nvidia csúcskártyákat lenne érdemes gyártaniuk, mert azoknak az ár-érték arányát sokkal kevésbé rontaná a mondjuk 48 GB GDDR7 akkori mondjuk 1000 dolláros bekerülési ára, míg a "csak" mondjuk 1500 dollárért eladható 80-as kártya árából a 24-32 GB GDDR7 akkori mondjuk 700 dolláros bekerülési költsége már nehezen lenne kigazdálkodható, ha a konkurencia a 24-32 GB GDDR6-ot mondjuk 400 dollárért azért tudná adni a BOM kitben a gyártóknak. A 70-es kártyák piaci lehetőségeit pedig szinte biztosan meg is fojtaná a drága GDDR7, mert az 500-700 dolláros bolti árba a 18+ GB GDDR7 szinte biztosan nem férne bele.
Ez a RAM mizéria úgy hiányzott Jensen számára, mint "üveges tótnak a hanyatt esés". Nem csak a másfélszeres memóriakapacitású Super kártyákat söpörte el, de a meglevő kártyák előállítási költségét is lényegesen jobban megdobta, mint amennyivel drágább a konkurencia termékeinek a legyártása lett. -
pengwin
addikt
Idén sikerült lecserélnem az 5700X-emet egy AliExpress-es 5700X3D-re, kb. 6000-7000 forintért. Egyre jobb vételnek érzem ahogy múlik az idő...
Tavaly pedig minimális költséggel váltottam 2*8GB 3200MT/s DDR4-ről 2*16GB 3600MT/s DDR4-re... ez az AM4 rendszer marad még sokáig ahogy most áll a piac.
-
tibaimp
nagyúr
válasz
Alogonomus
üzenetére
Érdekes. Akkor viszont a következő nv VGA család rohadt drága lesz, vagy jönnek vissza a 4 max 16GB-os VGA-k? Rohadtul megborult most a piac emiatt a RAM mizéria miatt.....
-
Alogonomus
őstag
A következő generációval csak akkor tudna visszalépni az Nvidia GDDR6-ra, ha ugyanúgy biztosítana mellé egy komolyabb extra gyorsítótárat, mint amilyen az AMD Infinity Cache megoldása.
Előző generációban még elég volt a 17 Gbps GDDR6 a RTX 4060-hoz és az RTX 4060 Ti is elbírta a 18 Gbps GDDR6 jelenlétét, de az RTX 4070 már 21 Gbps GDDR6X-et igényelt. A jelenlegi generációban pedig már az RTX 5060 is 28 Gbps GDDR7-et kapott, hogy a memória ne fogja vissza a teljesítményét. Ezek után a következő generációban inkább az a valószínű, hogy már az RTX 6050 is mondjuk 32 Gbps GDDR7-et kell kaphat, hogy ne maradjon le a konkurenciától.
Másik opcióként csak az jöhetne szóba – a saját technológiás gyorsítótár bevetésén túl –, ha a memóriabuszt szélesítenék ki, hogy GDDR6-tal is meglegyen a szükséges memória adatátviteli képesség, de egy 256 bites RTX 6050, 384 bites RTX 6060, 512 bites RTX 6070 és akár 1024 bites RTX 6080 nyilván nem lehet opció még a GDDR7 árának további többszöröződése esetén sem.
És akkor még nem is vettük figyelembe, hogy egy 512 bites memóriabuszos megvalósítás esetén is már – az RTX 5090-et idéző – 16 darab memórialapkát kellene elhelyezni a GPU körül, és az még "csak" egy 70-es szintű kártya lenne. Akkor már előbb térne át a GDDR6 esetén 256 bites memóriabuszt igénylő kártyák fölötti szinten valami HBM megoldásra az Nvidia a következő generációval, és úgy elég lenne a jelenlegihez hasonló számú memórialapkát elhelyeznie a nagyobb kártyáin. -
Sketch001
tag
válasz
bollokcs80
üzenetére
Az a baj, hogy míg a kripto bányász felszivta a vgat vagy a vinyot mikor hogy, addig most a bigcorp az "ellenfél"... Ezeknek nem remeg meg a keze az első eséskor, és terítik be a piacot joaras használt cuccal, amit az otthoni user boldogan használ utána. Vagy izomból betoljak mindenhova lásd az MS vergodest copilot, recall, etc vonalon, vagy csak szimplán gyűjtenek még pár száz milliárd dollárt hogy forogjon a kerék. Mert ha megáll, az mindenkinek fog fájni. Ha meg végül tényleg leterdel a buli... N200-al meg ecc rammal nem sok home user kezd bármit is...
-
Szepen ki fog ez a lufi is durranni. Ezzel a dragulassal maga az AI sem lesz annyira vonzo a befektetoknek hiszen azok a cegek is dragabban tudjak megvasarolni a memoriat. Plusz ha tenyleg kiderul hogy az LLM-eknek van korlatjuk akkor aztan meg hamarabb jon majd a pukk.
-
Chaser
legenda
Megnéztem én is most amik régebben el voltak mentve, ami még elérhető, az 2,5* áron van kb.
Mondjuk a te kited az ajándék áron volt.
Ddr5 már alig maradt alzán 2*16 kit, 4 fajta elérhető még, abból is egy kivételével pár db van nekik.
Ddr4 2*16-ból kicsivel több van, de abból sem sok.
Ennyiért is elfogynak.
Nem tudom hány pc bolt fog ebbe itthon belebukni, de sztem sok kisebb elvérzik majd. Ram nélkül nehéz gépet eladni. Itthon azért nem sokan engedhetnek meg maguknak 150-200e ft-ot csak ramra. -
jonekk
csendes tag
válasz
üzenetére
Az átlag felhasználó megteheti, hogy vár még az új RAMmal (hacsak le nem hal az utolsó gépe is és nem tud belépni a fészbukra), de ha cég vagy, ahol van többszáz vagy többezer alkalmazottad, nem teheted meg, hogy ha lehal valamelyik alkalmazott gépe, vagy upgrade-elni kell bármilyen okból, akkor kivársz 2-3 évet mire lecseng a RAM őrület, mert másképp nem tudja végezni a munkáját.
Szerintem a céges kereslet lesz az, ami magasan tartja majd az árakat addig, amíg az AI szerverfarmok ki nem épülnek és a memória chipgyártók nagy kegyesen hajlandók lesznek ismét nekünk is többet csepegtetni az elkészült chipekből...
-
Chaser
legenda
válasz
üzenetére
Ha most egy ram kit újan 200e ft és te 140-150e-ért adod, annak most annyi a normál ára akkor is ha 50e-ért vetted. Ha az akkori árhoz méred és 35-40e-ért odaadod akkor bizony apróért adtad. Ha 100-ért adod akkor is magaddal b@sztál ki ( :
De mindenki úgy csinálja ahogy akarja. -
törölt tag
Nem apróért adom a dolgaimat,normális árakon.
-
Chaser
legenda
válasz
üzenetére
Pont azért nem kell apróért odaadni. Az IT az ilyen, néha sokat veszít az értékéből valami, néha meg qz ellenkezője. Ram az kezdetektől ilyen volt, de ilyen mértékű kiugrás még nem volt, a vége meg sztem messze.
Sztem sok kisker azt fogja csinálni ha bedöglik valakinél ram, visszaadják a vételkori árat, nem fognak cserélni. Jogszabálynak mindkét verzió megfelel.
Na az már nyerészkedés, ráadásul legális. -
törölt tag
Eladtam már pár dolgot az életemben,sose nyerészkedtem. Nekem nem lenne lelkem eladni jóval többért még ha elvinnék is.
Tudom mi volt a videókártyáknál is. Mindenki még egy 1030-at is horror áron adta,kivéve én.
-
Chaser
legenda
válasz
zsirfecske
üzenetére
Îgy értem. Én mindig új árat hasonlítok újjal, úgy releváns. Használt az ki kell fogni kategória ha nem tömegesével van. Kinti beszerzés sem nagy érvágás ma már, de még mindig van akinek nem opció.
Ha lett volna ddr5-öm talonban megtartom, mikor már szépet lehet rajta szakítani akkor adom el ( : igen kicsi esélye van, hogy ez éveken belül lecseng.
Persze hogy so-dimm ddr5 is felmegy, evidens, ezért mondtam notebookoknál is katasztrófa lesz.Fairy34
Nem fognak lemenni az árak emiatt. A konzumer szegmens pici globálisan.
Pc/notebook, telefon, konzolok így hirtelen amikbe kell ram. A ws vonalról ne is beszéljünk meg a szerverekről, oda töménytelen ram kell. Ssd is szinte mindenben van már telefon kivételével - nem tudom az azokban levő nand azonos gyártás tech-e az ssd-vel -.
Nálunk tehetősebb országokban az ingerküszöb is nagyobb, de nyilván ott is van egy határ.
De mivel az éáj' piac beszippant mindent ami ram és jó oda, nem lesz túlkínálat. A micron egyenesen beszántotta a konzumer vonalat - crucial, ez sok mindent elárul.Tegyük fel veszel egy terméket x ft-ért, közben felmegy az ára 10x-re. Te ha elakarod adni x/2-ért teszed vagy 7-8-9x-ért?
Na ugye ( :
A használt termékek árát mindig az aktuális új ár határozza meg, kivéve ha nincs végtelen mennyiség a használt piacon belőle, jelen esetben nincs.
Ha megvettem volna azt a 2x32gb crucial kitet amit kinéztem - meg is akartam venni ősszel, aztán közbeszólt az élet és mással foglalkoztam -, szívfájdalom nélkül adnám el ha nem lenne rá szükségem amennyiért csak tudom.
100e ft volt. De mint mondtam én most nem tékozolnám el, kivárnék, lehet 400e-ért is elmenne pár hònap múlva ..vagy többért. Tefnap néztem 333e ft lett kb két hónap alatt
Akinek munkára kell az meg fogja venni. Kisebb vállalkozás is simán megveszi ha bolti nettó alatt van az ár, ktsg-ként el tudja számolni ugyanúgy.
Üdv a kapitalizmusban) -
törölt tag
Most néztem meg a használt m.2 nvme ssd és laptop ddr5 árakat. Azthiszem marad nálam a Mini erőgépem.
Nem kell venni ilyen árakon semmit és lefognak menni az árak. Az hogy boltba újonnan drága még csak csak megértem,de hogy elvileg "használt"-an is kicsit bicskanyitogató már.
-
zsirfecske
addikt
5700x3d-t 80-ért vettem boltban, 1 évvel később 100-ért adtam el itt, a vevő nem használta fel végül, ezért pár héttel később eladta 115-ért... a 7700-at aliról kuponos novemberi őrületben 59k körül vettem (most 64k, eu raktárból). ok, ali, de új, tálcás proci. ja és a 7800x3d volt kicsivel ezután náluk 95k körül kuponnal (most 115k, eu raktárból). ha így nézzük, az 5700x3d jelen 120-130k közt aprón őrültség. de minden más 5000-es proci is véleményes. 5700x volt régen az ár/érték bajnok, de a 7700-hoz képest az is nulla. csak hát ugye a k***a ram árak.
erre találtam most a mobil am5 cpu+sodimm slot-os minisforum lap kombót, refurbished, kuponnal remek áron. de a laptop ddr5 ár is elszállt közben, a 2x16gb oem kit már a 100k-t nyaldossa aprón alulról. én még vettem 25-ért is múlt hónapban, kb hetente ment fel 15-kval az ára

-
Chaser
legenda
válasz
zsirfecske
üzenetére
Használtan lehet felébe kerül, bár meglepne az is. Újan meg kb egálban volt az 5700x 3d-vel.
De kb mindegy, úgy néz ki am4 kifújt, kiderül amd életre kelti-e.
16gb-ot már max betra raknék, gamingre meg bohockódásra már több éve is 32gb-ot vettem. Meglepődnék ha változtak volna a game igények lefele ( : 32gb ddr5 meg már most brutál drága, alternatíva lehetne az am4 ha lassabb is. Lapok is vannak apróért alá. Új árakat nézve jelenleg am4 is sokaknak jó lenne, persze ha közben nem halt volna ki.
Most néztem gamers nexus tegnap tesztelt 5509-öt ( : csóri az tényleg nem a legélesebb kés a fiókban xd
De új 5600xt 55e körül van, ahogy 5700 is, aima 5600 meg 45e.
Nyilván ezek mellé nem lenne értelme egy 5070ti-t tenni, de kisebb vga-val és 32gb rammal azért használható gépek lennének. Pláne egy drágább 5700 3d-vel. -
sgtGiggsy
csendes tag
Azért az barokkos túlzás, hogy a DDR4-nél nem lenne durva az emelkedés. Most álltam neki új PC-t összerakni, DDR4-gyel, mert még az is BŐVEN elég. Mikor elkezdtem tervezgetni, a 32GB Dual Channel RAM 50k-tól indult. Mire egy héttel később eljutottam oda, hogy megrendeljem, már 63k volt. Most, két héttel azután, hogy kézhez kaptam, már 103k. Pontosan ugyanaz a Kingston Fury DDR4 32GB-os kit. És mindenhol.
-
zsirfecske
addikt
én is az 5700x3d-ből szálltam ki jókor, 16gb ddr4 -> am5 lap + sima 7700 + 32gb ddr upgrade-et ügyesen csinálva teljes mértékben finanszírozott a proci (25%-kal drágábban adtam el mint anno vettem újonnan, és ha várok még vele, akkor 50% is lehetett volna...).
az a helyzet, hogy jó az AM4, de az AM5 procik annyival gyorsabbak, hogy a ram para előtt már őrültség volt nem váltani. az említett 5700x3d semmiben nem veszi fel (gamingben se!) a versenyt a mára szinte fele annyiért megszerezhető 7700-al

-
Chaser
legenda
Ha 2026-ra van szerződésük és utána nincs, akkor már emelt áron kapják.
Nyilván 16gb ram és 1TB ssd nen dupláz árat, de addigra ki tudja hol lesz már 16gb ram ára. Meg nyilván nagyon nyomott áron kapták eddig a hatalmas volumen miatt, de ebben a felállásban ez nem fog számítani szerintem. Annyit mondanak amennyit akarnak, ha ez a hülyeség lecseng akkor sincs alternatíva máshoz mennie sony/ms-nek.
Az új gen szten parkolópályára megy, de ha nem, csillagászati ára lesz 32gb/2tb felállásban.
Lehet eljön a cloud game korszaka?)Most nézem am4 meg lassan kihal, akkor annyira nem nő meg ddr4-re a kereslet. Max akik új pc-t akartak bővítenek ramot ha kevés volt.
Alaplap árakkal kíváncsi vagyok mi lesz, nagyon vissza fog esni a kereslet rájuk, vga-ra szintén szerintem - akkor is ha az nem drágul -.
-
tibaimp
nagyúr
Az MS és a Sony szempontjából inkább már a next. gen konzol lesz jól megdurrantva. Eleve nem adhatják, minimum 2TB SSD-vel + 32GB RAM-al (GDDR + DDR5 kombóval) kellene jönnie, de lehet keveset írtam. Vagy elhalasszák a megjelenést 2028 utánra, amikorra remélhetőleg lecseng ez a szar, vagy az alap konzol simán lesz 500-600e Ft...
-
1-2 hónapja gondoltam rá hogy váltani kellene AM5-re. De azt hiszem a mostani gépemnek meg ki kell tartania pár évig.
-
Chaser
legenda
Hogyne drágulna jobban a ddr4, am4 5xxx még használható alternatíva. 32gb ddr4 értelmes kitek voltak már 40e-ért. Napokhan nézem, 70e hümmhümm, nem jó, de nem is olyan rossz - by csernobil ( :..qztán meglátom ez 2*8gb nem 2*16...qrvaanyád
Ilyen ddr5 árak mellett átlagember nem fog ddr5 alapú pc-t venni. Megnő a kereslet a ddr4-re, és hoppsz máris még drágább lesz.
Tavaszra akartam új gépet persze ddr5 alapon, most elgondolkoztam vegyek-e ddr4-et még "értelmes" áron és arra építsek. De elment tőle a kedvem ( :
Ha eléggé megdrágul a ddr4 akkor már inkább ddr5 alapú gépet épít az ember, a kereslet kicsit visszaesik ddr4-re, és kezdődik a folyamat elölről. Szerintem ez fog történni.
Kíváncsi vagyok a sony és ms mennyi időre szerződött le a partnerekkel. Viszonylag kevés ram és ssd van bennük de biztos emelkedni fog azok ára is.
Lesz valamennyi oem akik már leszerződtek szintén, de mikor ez az időintervallum elmúlik lesz nemulass'....notebookok is szépet mennek majd.
Marad az ezer éves fuji e746 amíg ki nem döglik alólam ( : -
ncc1701
veterán
Kollega most vett 16G DDR4 modult 64-ért. Jó biznicnek tűnik.

-
tibaimp
nagyúr
Az elképzelhető, hogy a következő gen. dVGA-k az Nv esetén is visszalépnek GDDR6-ra? Az AMD meg nem lép át GDDR7-re?
-
jonekk
csendes tag
Esetleg az AMD újra elkezdené gyártani és forgalmazni az 5700X3D és 5800X3D procikat, hogy az AM4 újra versenyre kelhessen az AM5-tel, és kisegítsék azokat, akiknek már érik a váltás AM5-re, de a RAM áremelkedés ezt ellehetetlenítette.
Én pont ebben a cipőben kötöttem volna ki, ha az utolsó pillanatban nem döntök mégis az AM5 mellett, hiszen kb. egy 5800X3D árából meg is volt a platformváltás a pánik előtti RAM árakon.
-
Hát, ez van
Új hozzászólás Aktív témák
- KÉSZLETKISÖPRÉSI ULTRAAKCIÓ!!! SPACE BLACK MacBook Pro 14" M4 10C/10G 16GB 512GB Gar!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3967
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Air 13 2022 M2 8GB 512GB notebook garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Ram viszont aranyáron van bármit nézek - ami valósan kapható, nem belistázott fake -.
Annak is csak az árazása van a csúcsproci státuszhoz igazítva, amúgy jó esetben is csak olyan kb 10%-kal tud többet, mint a kistesó 7800X3D. tehát reálisan olyan 150-160 között szabadna max lennie. Németeknél amúgy a 7800X3D már 310-320 EUR körül is van, és a 9800X3D is csak 420-430 EUR. Ok, itt az áfa is alacsonyabb, meg nagyobb piac. 

Ramból nem, de hdd-ből, ssd-ből bevásároltam elég jól, még elképzelni se tudom, mikor kéne ezekből vennem újat. A ramot még májusban dupláztam a játszós gépben (ryzen4700g hp) és azt csináltam, hogy a tartalék gépemet feljavítottam egy ryzen 5 3600 + b550 lapra. Ebbe most belement a megmaradt 16gb memória. A 3600 nagyon jó áron van újonnan, 20,7e pénz a dobozos 3 év garival, normális kiskerből. Ez tartalék gép, akár évekig jó lesz ez a proci arra, hogy néha használom. Ha mégis PC-n akarok játszani komolyabban, akkor majd valami nagyobb procit belerakok meg használt vga-t. A HP gép nem igazán bővíthető, de engem kiszolgál az is még sokáig, esetleg majd az megy tartalékba, ha már tényleg kevés lesz az ereje.