- CPU léghűtés kibeszélő
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- SSD kibeszélő
- Milyen videókártyát?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen egeret válasszak?
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Warter
addikt
Egy ilyesmi usb töltőbe dugtam a Pi-t. Elvileg 5V/1A-t tud. A pwr és az act led is fixen világít, tehát nem villog, de hdmi-n se kép, se hang. Gyanítom ez a töltő nem tud annyit amennyi rá van írva. Mennyi kell vajon ennek minimum, hogy biztosan ki tudjam zárni a táphibát?
-
escape
aktív tag
Esetleg egy ilyen? Drágább, mint egy átalakító, de talán minőségbb. Biztosan van kisebb is, de hirtelen csak ezt találtam.
Nálam úgy van bekötve, hogy a Pi-ból HDMI-n keresztül TV-be megy a hang, majd a TV-ből hozom ki jack-el az erősítőbe. Így a TV is az erősítőn szól, nem csak a PI.
-
PeeterssoN
őstag
Én most kezdtem el ismerkedni vele. Nálam fagyás kb. indítás után.
Majd nagy nehezen elindítottam a saját jegesmedvés böngészőjét, chrome -ot akarván telepíteni... kb meg sem nyikkant, majd magától újraboot, majd nagy nehezen elindítom a youtube-ot de lejátszani semmit nem akart.
A nagy nehezen azt jelentené, hogy többször kattintgatok mint állat de fel se fogja csak "villog" a kép.
Új a cucc csak a billentyűzet és az egér nem. Lehet nálam is az alapokkal van gond. -
-
Rick4
félisten
Ide nem kell sok tuner, megvan ez a rész, a lejátszásnál viszont nem mindegy, hogy 1 vagy6 másdodperc a váltás. Android sticket néztem először, de mondom hátha jobb paraméterekkel rendelkezik egy rpi, felkonfigolni lehet nem 2 perc, de azt csak egyszer kell megcsinálni. Nekem jó a stick is, ha abból van tuti.
-
escape
aktív tag
Így van. Egyelőre a nas nem játszik, még nincs kifizetve sem elhozva, de pár nap és az is meglesz. Azért csak sambával oldottam meg, mert ez alapból megy mind a két platformon, igénytelenebb fullhd filmeket még wifin keresztül is tudja játszani, szóval egyelőre ez marad, amint pedig lesz nas, átállok az NFS-re.
-
escape
aktív tag
Persze, elnézést, ez véletlenül lemaradt. Mindkettő hálózaton sambán keresztül. A router csak egy 100 megabites darab, valószínűleg az is közrejátszott. Azonban egy harmadik esetnél a pin lévő pendriveról nem tudta képhiba nélkül a Frozent megjeleníteni, ám ennek nem tudom megmondani az adatait, mert nem az enyém volt.
-
schferenc77
aktív tag
Igen openelec.
és az megoldás lehet, hogy a \var alatt lévő xbmc mappából a \storage alatt lévő userdata mappába másolom (ahol az xbmc felületről telepített egyéb skin-ek is kerülnek) a teljes skin.confluence mappát és ott zserkesztem? Figyelembe fogja venni ezt? Egyáltalán a userdata mappában lévő dolgok felüleírják az eredeti mappában lévő dolgokat? Pl remote.xml-t szeretném kicsit módosítani, hogy tudja az LG távom spec gombjait kezelni...Btw, egy raspbmc vagy xbian jobb lehet, mint az openelec? Sebesség, testreszabhatóság. Itt van pár olyan skin/mod/add-on, amit nem enged telepíteni (pl függőség hiba, vagy nem kompatibilis azt mondja). Vagy ez a nem telepíthetőség azért van, mert gyenge a hw?
-
bambano
titán
ez meg b+ és nem találtam róla rendes kapcsolási rajzot a neten. mert az is egy kényelmes megoldás lenne, hogy egy rossz egérről levágom a drótot, kibontom, a tápot rádugom a gpio-ra, és bedugom az usb-be.
csak előtte látni szeretném, hogy ezzel benevezek a 20-i tüzijátékra vagy sem.a műszerem szerint a futó, de periféria nélküli málnán 5.56V a gpio-n a táp. én sokallom.
-
moli.hu
őstag
itt a masodik kerdesre tud valaszolni valaki?
mennyiert lehet mostanaban eladni egy nem tuningolt model B rev 2-t onmagaban?
-
-
-
wassermann
Topikgazda
Biztos meglesz a DAB is!
Visszanéztem ennek az FM-transmitternek a teljesen fapados, mono verziója majd másfél éve jött ki. Egy 2012. dec. 16-ai hozzászólásomban írtam, hogy valaki megírhatná az algoritmust a sztereo-vá alakításhoz. Most jött valaki aki ért hozzá és meg is csinálta... : ))
-
GyéBen
tag
"az sd kártyánál is gyakori az adatvesztés"
Egyáltalán nem gyakori az adatvesztés. Régebben valóban volt olyan, hogy egy "szabálytalan" leállításkor összeomlott a fájlrendszer, de ezt a problémát hónapokkal ezelőtt orvosolták a firmware-ben.
#8615:
A hír, amit linkeltél, majdnem két éves. Azóta elég sokat javítottak a problémás dolgokon a firmware-ben. -
bambano
titán
logolás hálózaton menne, webservice-be. sávszélesség se kell sok, csak menjen egy karakteres ssh meg a naplózás.
de ha elkezdem kiszámolni, hogy munkaidővel, benzinpénzzel egyetemben mennyibe van ez a projekt, akkor kezdem tépni a hajam...
szerk: 36 rugóért már van alix pc alaplap a wireless-bolt-ban, és azzal minden megy elsőre.
vargalex: thx
-
feco93
tag
Köszönöm majd megpróbálkozom vele. De egyenlőre úgy érzem kicsit kevés a tudásom hozzá! Telepítését megtaláltam viszont azt nem tudom hogyan kellene a Python kódot módosítani.
Vagy az már könnyen módosítható dolog ?
Mert én nem igen értek a programozáshoz próbálgatással csinálgattam az átalakítást!
-
-
steveetm
őstag
Igen, bár az nem dzsunka, viszont fogyasztásban idle alatt "sokat" esznek. Igazából 90%, hogy 50W-nál többet, míg az említett j1800as konfigok pedig talán 11W-ot idleben, terhelve meg 15. És ezek viszont tipikusan 0-24 gépek, nekem ez már döntő tényező lenne.
Üdv.: steveetm -
tvamos
nagyúr
Becsomagolam, felmasoltam fileszerverre.
Utana letoltottem a raspbiant.
Utana rajottem, hogy nem irtam fel, hogy tudom beallitani a smabat.
Vissza masoltam a file szerverrol a regi mentest, de mar nem sikerult kitomoriteni.Akkor gondoltam megkerdezem, lehet-e legkozelebb ugy menteni, hogy rogton be legyen tomoritve.
-
steveetm
őstag
Tud tömöríteni, de én rendszert nem pakolnám arra. Nekem az 512M egyébként nagyon szájhúzós ZFS+PI-hez, de ez csak ilyen rossz beidegződés lehet nálam, deduphoz SOK mem kell, anélkül meg semmihez nem használtam ZFS-t
Viszont elég faszántos tud lenni, ha már ZFS-re van megcsinálva, a compressed zpool send /receive valami távoli zpool-ba, eléggé leegyszerűsíti az rPi mentését és azok kezelését, imho
De (ez csak az én hibám), valamiért én fázok a ZFS-től rPi-n, de biztos kipróbálom majd
Üdv.: steveetm -
sonar
addikt
Uhh, pedig mikor én kerestem akkor nem találtam. Fél éve kellett volna egy projecthez.
#8475 nyilván nem elegáns és nem szereti, de vmit vmiért
Igazából egy kényelmi problémára keres megoldást aminek összességében nem sok értelme van. Mert lehet, hogy a TV-je többet fogyaszt készenléti állapotban, mint amennyit a Pi terhelve... szóval takarékossági szempontból nem sok értelme van ezen spórolni -
tvamos
nagyúr
-
vjozsef
senior tag
Pl tplink tl-wn725n jo lehet nekes, vagy Ublink csoda de a nano meretu antennatol ne varj sokat.
Nekem erkelyen kintvan a raspi es bent 5 meterre a router de mar az ssh kapcsolat is szakadozik, ezert be kellett raknom kliens modba melle egy mobilroutert, ezzel normalisan megy.
Arrol mar nem is beszelek hogy a nano wifi sticktol a raspi usb aljzata meg maga a stick is iszonyuan felforrosodik.
-
rii
nagyúr
nagyon köszönöm! .-)
igyekszem magam átrágni az INFO-n, amit írtál .-)
hová van értelme az erősebbet, a "B"-t venni?
andoridos eszközöknél miket kellene néznem?
totál nem vagyok benne ezekben sem ...-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
(#8375) tvamos:
köszönöm, megnézem a TVbox-okat is .-) -
Honkydoo
őstag
Uhh, azt nem is néztem...
Igen, emlékszem arra amit linkeltél. Végül is az a legjobb.
Talán attól lehet tartani, hogy nem megy át rajta a HDMI-CEC. Olvastam már hasonlót más, drágább átalakítókról.
Szerk.: Vagy akkor marad a "fullos" usb-coax adapter, amit egy fórumtárs linkelt régebben, vagy a hifiberry.
-
Igen, én olyan megoldást keresek, ami a telefon képét kirakja a tv-re a pi segítségével. Találtam is egy ilyen proof-of-concept-et: Piracast, ami nekem nem működött, és amúgy is úgy lenne jó, hogy ha ezt az általam használt mediacenter tudná (raspbmc vagy xbian).
Ezért akadt meg a szemem azon, hogy az xbian tudja (vagy tudná, de majd kipróbálom)
Kicsit más amúgy a miracast, mint az airplay, mert ehhez hardveres támogatás is kell, amit a piracastnál a wifi-dongle biztosít, és csak közvetlen wifi kapcsolaton működik, normál, egy hálózatra kapcsolódó eszközöknél nem. -
-
Peter789
senior tag
Lévén hogy az USB HUB csipp regisztereit nem tudod befolyásolni, egy lehetőséged marad az hogy lebutítod a host sebességét, ezáltal a HUB is lassabb módra vált és elvileg stabilabb lesz tőle...
"The compute module contains the guts of a Raspberry Pi (the BCM2835 processor and 512Mbyte of RAM) as well as a 4Gbyte eMMC Flash..."
Ez tényleg jól hangzik mindössze 30$-ért - akinek ennél több vagy más konfig kell az is talál magának alternatívákat a piacon - ez is jó lesz sokaknak főleg ilyen formátumban... Fel fog lendülni az ebay-en a DDR2 foglalatok forgalma
Bár tény hogy ehhez nyákot házilag már nem nagyon gyárt majd senki, szóval csak komolyabb projektekben fogják ezeket használni - vagy a hozzá készen vásárolható dev.board készletekkel... Viszont ennyi IO kivezetéssel lehet hogy már nem csak az erőforráspazarló USB-n vagy SDIO-n lehet rávarrni majd LAN-t, WiFi-t - lehet hogy így már PCI / PCIe sávok vagy valami egyéb buszrendszer is elérhetővé válik!
-
golya87
őstag
Nekem nincs ilyen fájl ott. fbdev-blacklist.conf és 8192cu.conf van és egyikben sincs se i2c, se modprobe.d.
Most próbálkozok Raspbmc + boblight párossal.
Annyit már el tudok érni kézzel, hogy néhány lednél ha zárom az áramkört akkor felkapcsolódik, esetleg színt vált, de boblight teszt része se megy... -
Osiris
őstag
Teszek majd még egy próbát egy másik sd kártyával. Bár meglepne, ha ez lenne a baja, mert eddig is csak olvasta az sd-t a bootkor és a rendszer az usb-hdd-ről futott.
Szerintem egyébként mikor az pi-be semmi nincs (sd sem), csak a táp bedugva, akkor is kéne a folyamatosan világító piros leden kívül egyéb életjelet produkálnia, pl. egy villogó zöld ledet. Vagy nem?
Egyébként 2 hétig, RaspBMC előrebeállított max tuningján ment ami úgy tudom még a gyártó szerint is tűrésen belül van:force_turbo=1
arm_freq=950
core_freq=450
isp_freq=450
sdram_freq=450
over_voltage=6 -
peter9228
aktív tag
De az kevésbé kihívás, és nincs köze a Pi-hez.
A fólia meg nem lyukas lesz, át fogja szakítani. Ha kell akkor kb. 1-2 nyíl vastagságúra hagyom, úgy biztos a szakadás.wassermann
Köszönöm, ezzel most lehet megmentetted a Pi-m életét, erre nem is gondoltam.
Majd valami védelmet akkor beiktatok.
-
-
Szokenesz
senior tag
Most lehet hülyének fogsz nézni, de "magától" megjavult... mikor írtad, hogy másoljam be azt a fájlt, a blogodról letöltöttem bemásoltam újra (méretük nem egyezett), újraindítottam, nem látta ugyan úgy... állítgattam rajta az egyéb dolgaim, volt néhány újraindítás, ma este ránéztem és látja az eszközt, de hogy mitől...
-
zzola
titán
Köszi!
rPI MédiaCenter csomag tartalma:1 db Raspberry PI számítógép 512 MB
1 db SD - XBMC Média Center Szoftverrel (4GB/Class10 vagy 8GB/Class6 kapacitással választás szerint. Előre telepített RaspBMC szoftverrel)
2 db MPEG2 és VC-1 média licensz
1 db 5V 1A microUSB-s tápegység Raspberry PI-hez
1 db Ház (választható színben)Nem tudom, hogy a nyomógomb tartozéka-e háznak illetve a "Low-profile" microSD adapter Raspberry Pi-hez" kell-e?
Ez lenne 23900-ért, + kellene távirányító, hűtőborda, USB dokkoló a külső HDD-hez. ~35k-ban állna meg. Nos, ennyiért a gyári lejátszók (linkek) sem tudnak többet...
Én csak és kizárólag film/zene/youtube lejátszásra használnám...
-
moli.hu
őstag
"Today I’m pleased to announce a step in that direction: working with the Raspberry Pi Foundation, effective immediately there’s a pilot release of the Wolfram Language—as well as Mathematica—that will soon be bundled as part of the standard system software for every Raspberry Pi computer."
ha az egetesen megy a fennakadas, akkor az mas, de nyilvan nem azon, hiszen meg a bios sincs "beegetve", nemhogy barmi mas.
-
wassermann
Topikgazda
A rízs is jó, de a legjobb teljesen lezárt, szigetelt ház és a legalsó pontján vagy izzó tűvel vagy 1mm-es fúróval készített légzőlyuk. Ha le is csapódna a házban a kirakás utáni első estén egy pici víz a napi hőingás okozta ki-be szelelés kinyomja a vizet. A pici lyuk a hőszigetelésben nem igazán számít, mert mivel lefelé néz fölötte megáll a melegebb levegő.
-
wassermann
Topikgazda
A kíváncsiságon túlmenően engem még az alábbiak hajtanak egy "A" kipróbálásának irányába (a cél egy független Wifi-s TV-szerver):
1 a "B"-n lévő két USB-port a két mux lefedésére, kártyaolvasóra és még egy USB-s Wifire amúgy sem elég.
2 alacsonyabb fogyasztás, mert éjjel nappal menne fixen
3 nincs szükség videora és hangra, ezért a videomemóriát levehetem minimumra, így talán a 256MB-ból maradó 240 is elég
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple M4 Mac Mini 256GG, 16GB Eladó
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- HP EliteDesk 705 G3 MT AMD PRO A10-8770/8GB RAM/120 GB SSD/250 GB HDD
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 7700 XT 12GB DeepCool CC560 Seasonic 650W
- DELL Thunderbolt Dock - WD19TB modul 02HV8N (ELKELT)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest