-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Osiris
őstag
Gondolom azért, mert valami béna portolás van csak hozzá, mint amilyenek a totalcommanderben az ext olvasó pluginek (lassúak). A jelenség annyi, hogy tölt le a transmission (magas proci terhelés a transmission részéről), majd megáll és a fuse-exfat terheli le a raspberry-t, miközben tolja ki az adatokat a hdd-re. A letöltés sebessége (burstos) töredéke mint ext4-el volt régebben.
Most ext2-t teszek a külső hdd-re. A naplózás hiánya miatt gyorsabb, kevesebb lemezművelet van, cserébe nem lehet tudni, hogy adott fájl írása befejeződött e (pl. egy áramszünetkori leálláskor), de a torrent kliens úgyis ellenőrzi a fájlokat és tudja javítani (újra letölteni az adott szeletet ha sérült), a rendszer meg úgyis az ssd-n van.. -
Osiris
őstag
Milyen fájlrendszert érdemes használnom egy usb hdd-n, ha a cél, hogy a raspberry-n (osmc rendszer) futó torrentkliens erre mentse a filmeket? Mostanáig azt gondoltam, hogy a viszonylag egyszerű exFAT jó döntés lehet, mert azt könnyen tudom windows alatt is olvasni, nincs 4GB-os korlátja és nincs nagy erőforrás igénye a kezelésének. Sajnos ez utóbbi elképzelés nem jött be, úgy tűnik, hogy az overhead elég magas exFAT esetén. Ha jól gondolom akkor ext2 vagy ext4 jöhet szóba. Jól gondolom? Szerintetek melyik legyen?
-
Osiris
őstag
Raspbmc rendszeren valamiért nem indulnak el a telepített szervizek a boot során. Az /etc/init.d/apache2 indító script sem fut le, pedig az teljesen default. Próbáltam az insserv és update-rc.d parancsokkal is beállítani:
$ sudo update-rc.d apache2 default
update-rc.d: using dependency based boot sequencing
usage: update-rc.d [-n] [-f] <basename> remove
update-rc.d [-n] <basename> defaults [NN | SS KK]
update-rc.d [-n] <basename> start|stop NN runlvl [runlvl] [...] .
update-rc.d [-n] <basename> disable|enable [S|2|3|4|5]
-n: not really
-f: force
The disable|enable API is not stable and might change in the future.
$ sudo insserv apache2
$ _Ezeket a kimeneteket kapom, be is kerülnek a linkek a futási szintekhez, de nem indul az apache bootkor automatikusan.
Az sem segített, hogy betettem a /etc/rc.local -ba a nem induló szervizeket.Mitől lehet ez és hogy lehetne beállítani az automatikus indítást?
-
Osiris
őstag
Van egy HDD-re telepített rendszerem: RaspBMC. A bootolás SD kártyáról történne, de most az SD megadta magát. Lehet valahogy a rendszer újratelepítése nélkül készíteni egy boot SD-t?
-
Osiris
őstag
Tegnap a nagyon sok mindenre (xbmc, mysql, httpd, php, samba, transmission, cgminer, stb.) használt, hdd-re telepített RaspBMC rendszeremre feltettem egy mono keretrendszert. Nem 100%, hogy ez az oka, de csináltam egy újraindítást és azóta az XBMC felület nem tud elindulni.
A syslogban ez látható:
09:26:25 raspy console-setup: keyboard-setup: successfully set up keyboard layout
09:26:25 raspy console-setup: no cache.kmap.gz found, exiting
09:26:26 raspy xinetd[1146]: Unexpected signal 28 (Window changed)
09:26:38 raspy kernel: Console: switching to colour dummy device 80x30
09:26:38 raspy xinetd[1146]: Unexpected signal 28 (Window changed)
09:26:42 raspy xbmc: /home/pi/.xbmc-current/xbmc-bin/lib/xbmc/xbmc.bin: symbol lookup error: /home/pi/.xbmc-current/xbmc-bin/lib/xbmc/xbmc.bin: undefined symbol: _ZTIN6TagLib8IOStreamE
09:26:42 raspy kernel: Console: switching to colour frame buffer device 240x67
09:26:42 raspy xinetd[1146]: Unexpected signal 28 (Window changed)Szerintem a dolog a "console-setup: no cache.kmap.gz found, exiting"-el lehet összefüggésben.
Újra lehet valahogy generálni ezt a cache.kmap.gz-t? Esetleg más ötlet?
Nagyon nem szeretném újratelepíteni a rendszert... -
Osiris
őstag
válasz
Mezga Aladár #7405 üzenetére
Ok, akkor egy másik sd-vel még lehet esély.
-
Osiris
őstag
Teszek majd még egy próbát egy másik sd kártyával. Bár meglepne, ha ez lenne a baja, mert eddig is csak olvasta az sd-t a bootkor és a rendszer az usb-hdd-ről futott.
Szerintem egyébként mikor az pi-be semmi nincs (sd sem), csak a táp bedugva, akkor is kéne a folyamatosan világító piros leden kívül egyéb életjelet produkálnia, pl. egy villogó zöld ledet. Vagy nem?
Egyébként 2 hétig, RaspBMC előrebeállított max tuningján ment ami úgy tudom még a gyártó szerint is tűrésen belül van:force_turbo=1
arm_freq=950
core_freq=450
isp_freq=450
sdram_freq=450
over_voltage=6 -
Osiris
őstag
válasz
lord.lakli #7396 üzenetére
2 hétig ment ezzel az sd-vel és ugyanaz az sd most is megy a régi 256MB-os rpi-mmel. Illetve a rendszer nem is az sd-n van, arról csak bootol és a HDD-n van minden. Sajnos most sd nélkül sem próbálkozik semmivel, nincs semmi életjel, csak a piros led. Ebből csere lesz. Csak azt sajnálom, hogy a hűtőbordáknak így annyi, mert nincs hozzájuk újabb adag hővezető kétoldalú ragasztóm (régi zalmann vga ram sünik). Lehet valahol ilyen hűtőborda ragasztót venni?
-
Osiris
őstag
Ma leállítottam a pi-met raspbmc-ben a gép kikapcsolása gombbal (felületről), mert némi áramtalanításra volt szükség. Visszakapcsolni már nem sikerült, azóta, ha bedugom csak egy piros led világít és nem kel életre. Gondolom ez azt jelenti, hogy vihetem vissza garanciáztatni, vagy esetleg van még valami módja az életre keltésének?
-
Osiris
őstag
Lecseréltem a régi 256MB ramos pi-t egy új 500MB-osra. Azt jól gondolom, hogy az újhoz is meg kell venni az mpeg2 és vc1 licenceket, vagy át lehet esetleg regisztrálni a meglévőt?
-
Osiris
őstag
Az /etc/transmission-daemon/settings.json fájlban az
"umask": 18,
sort átírtam így:
"umask": 0,
...azóta rendesen elindul a transmission. (Persze lehet, hogy ennek semmihez semmi köze, de most megy.)mod.: a fájl szerkesztése előtt le kell állítani a transmissiont, különben felülírja a beállításokat.
-
Osiris
őstag
Újabban miután felteszem a raspbmc-re a transmission-daemon-t azt tapasztalom, hogy boot után a transmission első idulásakor üresnek látom a torrentlkienst (a remote transmission gui-t használom). Ilyenkor a transmissoion-daemon újraindítása után már megjelennek a torrentek a gui-ban. Valószínű, hogy a az újraindítás elött nem is indul el rendesen a transmission-daemon.
Mi lehet a gond? -
Osiris
őstag
Köszönöm a válaszokat!
Akkor ahogy látom jó eséllyel kaphatok angol verziót, de szerencse kérése. Viszont legalább tudni fogom hol készült amit kaptam. Legrosszabb esetben a rendszer-t pendrivera, vagy hdd-re teszem. Még az is elképzelhető, hogy több rammal nem is fog hiányozni a magasabb órajel, mert nem kell majd swap-et használni az sd kártyán. -
Osiris
őstag
Tervezek mostanában a 256MB-os pi-ről váltani 512MB-osra. Ezzel kapcsolatban érdekelne, hogy a tuning szempontjából mi a helyzet az új verziókkal? Bírják azok is a RaspBMC-ben beállítható "Super" tuning beállítást, ami valami ilyesmit jelent:
force_turbo=1
arm_freq=950
core_freq=450
isp_freq=450
sdram_freq=450
over_voltage=6Azt hallottam, hogy az újak összekutyulják az sd-n a fájlrendszert a tuningtól. Van amelyikre ez kevésbé jellemző?
-
Osiris
őstag
Köszönöm!
/etc/network/if-up.d/secure-rmc fájl vége módosítva, így:
logger -t iptables "Configuring ip tables for interface $IFACE"
if [ "$IFACE" != "lo" ]; then
NETMASK=$(get_subnet $IFACE)
iptables -A INPUT -s $NETMASK -i $IFACE -j ACCEPT
# iptables -A INPUT -i $IFACE -j DROP
iptables -A INPUT -i $IFACE -j ACCEPT
fiA kikommentezett sor végét egyszerűen átírtam ACCEPT-re DROP helyett.
@Lin3Lord:
Thx! -
Osiris
őstag
válasz
hombember #4331 üzenetére
Köszönöm! Valóban droppolta a kintröl érkező csomagokat.
Egyenlőre töröltem a filter tábla szabályait, mert a router tűzfala nekem elég:
pi@raspbmc:~$ sudo iptables -t filter --flush
pi@raspbmc:~$ sudo iptables -L
Chain INPUT (policy ACCEPT)
target prot opt source destination
Chain FORWARD (policy ACCEPT)
Chain OUTPUT (policy ACCEPT)
target prot opt source destination..és megy is minden. Azért most előveszem az iptables zsebkönyvet, mert úgy érzem totál elfelejtettem már ezt a témát. Később a tűzfalat újra beállítom, ha majd tudom mit csinálok.
Egyébként eddig alapértelmezésben el lehetett érni és csak ezzel a friss verzióval futottam bele ebbe. -
Osiris
őstag
válasz
hombember #4322 üzenetére
-Nincs tűzfal:
pi@raspbmc:~$ sudo iptables -L
Chain INPUT (policy ACCEPT)
ACCEPT all -- anywhere anywhere state RELATED,ESTABLISHED
ACCEPT all -- 192.168.1.0/24 anywhere
DROP all -- anywhere anywhere
ACCEPT all -- 192.168.1.0/24 anywhere
ACCEPT all -- catv-212-96-42-0.catv.broadband.hu/24 anywhere
Chain FORWARD (policy ACCEPT)
Chain OUTPUT (policy ACCEPT)
target prot opt source destination-Nincs az ssh tiltva kintről. (Nincs benne a ListenAddress sor)
-Kívülről sem ip-vel, sem no-ip-s domainnévvel nem érem el (a routerem bármelyikkel elérem kintről, illetve bentről lan-ból, a domainnel is elérem a raspberryt)
@otapi:
xinetd van itt is, de annál sincs gond a beállítással. A transmission-daemon pl. nem a xinetd-n keresztül érhető el, hanem közvetlenül van portja, amit szintén csak a LAN-ból érek el. Vagyis kizárható, hogy az xinetd lenne rosszúl beállítva, de kizárható az sshd rossz beállítása, vagy a torrent démon hibája is....amiket most leírtam, azok alapján olyan mintha a router szórakozna velem (a nat-tal) mégiscsak, de ennek meg az mond ellent, hogy elvileg csak a raspberry-t nem érem el kintről. Most nem tudom kipróbálni, mert más eszköz épp nincs bekapcsolva. Este megnézem.
-
Osiris
őstag
válasz
hombember #4320 üzenetére
Ahogy már írtam korábban ez mind megvan, a frissítés előtt simán el is értem kintről (raspbmc oprendszer frissítés) a wan felöl is, most csal lan-ból érem el. A routeren a portforward és a tűzfal is ok, nem változtattam rajta. Csak a raspy nem érhető el kintről semmilyen porton, egyéb eszközöket elérem a routeren keresztül a wan felöl.
Esetleg valami ötlet, hogy a rasbmc (linux) oprendszeren milyen beállítás okozhatja, hogy csak a lan-ról érkező kapcsolatokra válaszol? -
Osiris
őstag
Legalább akkor jó eséllyel a frissítésben van valami hiba. Mindenesetre az újraindítás sem segített. Nem vagyok épp kezdő sem a linuxban sem a hálózat témában, de nem értem mi lehet ennek az oka. A router elfogadja raspi felé érkező ssh és transmission kommunikációt, de a raspy mintha meg sem hallaná... és nem a natolással van a baj.
@lord.lakli:
Mit értessz factory reset alatt? A raspy-ra teljesen új telepítés került, nem a régi rendszert frissítettem, tehát elvileg minden alapon volt, majd beállítottam a konfigokat. A transmission konfigját ugyan áthoztam a régi rendszerről, de annak a verziószáma nem változott.. Ráadásul nem csak a torrent démon, hanem az ssh elérés sem megy WAN felöl. -
-
Osiris
őstag
Az új RaspBMC telepítése óta, nat-on keresztül nem tudok ssh-n belépni az rpi-re és a transmission-daemon-hoz sem tudok naton csatlakozni, csak a LAN-ról.. A routeremen nem nyúltam semmihez. Most néztem a beállításait, de minden rendben. Az mondjuk gyanús, hogy kintről csak a 80-as portja van nyitva a routernek a nat beállítások ellenére... Érdekes.
...főleg, hogy a routert elérem kintről ssh-n. -
Osiris
őstag
Megoldható valahogy, hogy a rasbberry ne kapcsolja be a tv-t a hdmi-n kersztül mikor újraindítom?
-
Osiris
őstag
RaspBMC-t a telepítés után van értelme frissíteni? apt-get update + upgrad-re gondolok. Nekem valamiért úgy tűnik, hogy nem tesz jót neki, lassabb lesz, csomag ütközések vannak stb..
-
Osiris
őstag
Sziasztok!
A raspi-m a következő tuningal tűnik teljesen stabilnak (RaspBMC):
force_turbo=1
arm_freq=1000
isp_freq=450
sdram_freq=500
over_voltage=6A core feqi alapon (250Mhz) maradt, mert itt azt olvastam, hogy annak tuningja okozza az sd kártyák fájlrendszerének az összekuszálódását. Az lenne a kérdésem, hogy a core_freq tulajdonképpen minek a sebességét jeleni és mire van hatással a gyakorlatban? Illetve kiderült e, hogy ennek az órajelnek az emelése hardveres vagy szoftveres probléma miatt okoz gondot?
-
Osiris
őstag
Mitől lehet az, hogy a RaspBMC-n sambával megosztott usb meghajtót windows alatt a \\RASPBMC\devices\ed2b10fc-888a-43d9-86f8-a1859069a363 hálózati helyként tudom írni olvasni, de openwrt alatt mikor megpróbálom felcsatolni akkor ugyanerre ( mount -t cifs -o username= //RASPBMC/devices/ed2b10fc-888a-43d9-86f8-a1859069a363 /mnt/shared ) azt kapom, hogy nincs ilyen eszköz. Viszont ha a //RASPBMC/devices/ utvonalat csatolom fel, akkor felcsatolja a raspbmc /media/ könyvtárat amiben látom is a tartalmat, de csak 0bájt méretű fájlok vannak a könyvtárakban, és a felcsatolás mérete nem a megosztott usb-s meghajtó, hanem a raspbmc sd kártyának a mérete.. Mi lehet a baj? Miért nem látom a meghajtót, ha win alatt elérem a fájlokat?
-
Osiris
őstag
Mi lehet az oka annak, hogy az rpi órája (RaspBMC) 2 óra alatt majdnem 10percet siet?
-
Osiris
őstag
-
Osiris
őstag
válasz
vtechun #3582 üzenetére
Nemkem a RaspBMC-ben tudja és tökéletesen váltja is képfrissítést minden videonál a megfelelő beállításra.
Más:
screen terminál emulátorral elindítottam egy terminált, a terminálon egy mc-t, az mc-vel két usb-s hdd között egy másolást. Közben a hosszú másolás miatt leválasztottam a terminált és kiléptem a puttyból. A másolás a hdd-k villogásából ítélve azóta is tart, de már nem enged be a putty: kapok egy login promptot, de a jelszó begépelése után nem megy tovább. Áll és vár és órákkal később sem szakad meg a kapcsolat.
Mi lehet a baja?
Hasonló jelenséggel akkor találkoztam, mikor csomagméret hiba (mtu beállítás) miatt a csomagok a szervertől visszafele nem "fértek" át a hálózaton, pl. egy adsl mögötti szerver routere 1500 bájtos csomagokat próbált az 1492 bájtos csomagokkal operáló adsl vonalon küldeni..
Most várom, hogy befejeződjön a másolás, mert addig nem indíthatom újra (,már megy 14 órája). -
Osiris
őstag
Az ékezetesek méretkülönbsége a probléma. Az előző verzióban (rc5) be tudtam állítani, hogy a hu-utf-8 legyen a lokalizáció és akkor a betűk normálisak voltak.
Most ezt nem tudom megtanni mert:
..az új RaspBMC-ban nincs swap és így nem elég a memória ahhoz, hogy legenerálja az utf-es localt.
Kéne csinálnom egy pendrivera egy ideiglenes swap partíciót és felcsatolni amíg ezeket a beállításokat megcsinálom. Viszont swap nélkül az XBMC felület sokkal pörgősebb.. A tuti még 256MB ram lenne.(most összesen van ennyim)
-
-
Osiris
őstag
válasz
sztanozs #3350 üzenetére
Közben kimértem a feszültséget a Pi saját tápjáról és a hub-ról is 4.8V körül ingadozik (+-~0.3V) terheléstől függően. Mind a két esetben a a Pi mini usb bemenetén tápláltam meg. Sajnos a hubom a bemeneti usb aljzatán valóban nem táplál vissza.
Esetleg a hubot kéne valahogy "megjavítanom", ha egy egyszerűbb forrasztással lenne rá lehetőség. Ha jól sejtem egy diódát kéne söntölni. (Bocs ha hülyeségeket beszélek.) -
Osiris
őstag
Épp ez az, a Pi mikro usb bemenete az ebből a körből kimarad, a hub ad tápot minden portján a Pi-nek meg fogadnia kéne elvileg a normál usb porton.. Nem hiszem, hogy ennek a hubhoz van köze.
Szerk.: mert alapból a Pi csak a mikro usb-n kaphat tápot.
Az én Pi-met elvileg akkor a mikro és a normál usb felöl egyszerre táplálhatnám? ..este mérek és tesztelek..
-
Osiris
őstag
Direkt a RPi VerifiedPeripherals közül választottam egy ilyet:
Belkin F5U700 USB 2.0 7-Port Hub (Powered, able to power Raspberry Pi via micro USB directly from hub)Elvileg erről mennie kéne.
-
Osiris
őstag
válasz
wassermann #3342 üzenetére
Van, de most nem vagyok a gép közelében. Este meg fogom mérni.
-
Osiris
őstag
Sziasztok!
A raspbmc-vel mit kéne tennem, hogy ne csak mkv-ket meg blurayeket tudjon lejátszani, hanem az avikat és wmv-ket is vigye? Az utóbbi kettő esetén csak hang van kép nélkül..
-
Osiris
őstag
A GPU Firmware verzióját honnan lehet megtudni? Illetve, hogy van e frissebb azt hol tudom ellenőrizni?
Ezt a leírást találtam, de szerintem ezzel nem derül ki, hogy miről mire frissít.. vagy igen? -
Osiris
őstag
..na erről ennyit, rövid úton borult az sd kártyámon a rendszer. A ram instabilitás nem tesz jót neki.
Ami viszont még idegesítőbb, hogy az sd-vel kapcsolatos hibaüzenetek az újra formázás és telepítés után is megmaradtak a boot elején. Lehet, hogy a telepítés előtt az sd kártyát tele kéne írni nullákkal? -
Osiris
őstag
válasz
moli.hu #3154 üzenetére
Thx!
Tuning:
A memóriának próbált már valaki magasabb feszültséget adni? Meddig lehet elmenni?Ezeket a feszeket lehet elvileg a configban állítani (érdemes a ram feszekkel játszani?):
over_voltage – Sets the voltage for the ARM and GPU processor. The default value is 0. The value range is -16 to 8. For each positive value increment you step the voltage by 0.025V. For each negative value increment you step the voltage by 0.025V. The default voltage is 1.2V, with a range of 0.8V to 1.4V.
over_voltage_sdram - Sets the voltage for over_voltage_sdram_c, over_voltage_sdram_i, over_voltage_sdram_p simultaneously. The default value is 0. The value range is -16 to 8. For each positive value increment you step the voltage by 0.025v. For each negative value increment you step the voltage by 0.025v. The default voltage is 1.2V, with a range of 0.8V to 1.4V.
over_voltage_sdram_c - Sets the voltage for the SDRAM controller. The default value is 0. The value range is -16 to 8. For each positive value increment you step the voltage by 0.025V. For each negative value increment you step the voltage by 0.025V. The default voltage is 1.2V, with a range of 0.8V to 1.4V.
over_voltage_sdram_i - Sets the voltage for SDRAM’s I/O. The default value is 0. The value range is -16 to 8. For each positive value increment you step the voltage by 0.025V. For each negative value increment you step the voltage by 0.025V. The default voltage is 1.2V, with a range of 0.8V to 1.4V.
over_voltage_sdram_p - Sets the phystical voltage for theSDRAM. The default value is 0. The value range is -16 to 8. For each positive value increment you step the voltage by 0.025V. For each negative value increment you step the voltage by 0.025V. The default voltage is 1.2V, with a range of 0.8V to 1.4V.
NOTE: over_voltage_sdram controls three values simultaneously. If you wish to control these values independent of one another, you’ll need to disable over_voltage_sdram and enable the values for over_voltage_sdram_c, over_voltage_sdram_i, and over_voltage_sdram_p.
NOTE: There are two ways to deactivate a volt parameter, you can either completely delete the value from your config.txt or place a “#” in front of the parameter you wish to disable. Placing a “#” indicates that the corresponding line of code is a comment and will not be executed.
Kipróbálom meddig bírja a samsung ramom..
-
Osiris
őstag
Van akinek a Raspbmc-vel megy 100Mbit-es hálózaton a fullhd lejátszás? Van valami magic ahoz, hogy 5mp-ént ne kezdejen el bufferelni ilyen esetben?
(Ezt leszámítva (meg a hdmi-cec nem működést és az időnkénti xbmc lefagyást) minden oké lenne a kütyüvel.) -
Osiris
őstag
Meddig melegedhet a proci mielőtt instabil lesz vagy káros lenne rá?
Nekem egy rambordával, 950mhz-en, háztető nélkül, 64°C-ra felmegy.
Lehet, hogy sok a 6-os overvoltage? Nincs valami stabilitás teszt amivel ki lehetne tesztelni? -
Osiris
őstag
Hogyan tudom ellenőrizni a cpu aktuális órajelét?
A cat /proc/cpuinfo egyáltalán nem azt mutatja amire tuningolva van, hanem még az alapnál is kevesebbet pár mhz-el..(a rendszer raspbmc)
-
Osiris
őstag
Hogyan tudom ellenőrizni a cpu aktuális órajelét?
A cat /proc/cpuinfo egyáltalán nem azt mutatja amire tuningolva van, hanem még az alapnál is kevesebbet pár mhz-el..(a rendszer raspbmc)
-
Osiris
őstag
válasz
Benoe77 #3092 üzenetére
Most olvastam egy forumon az RC4-ről olyat, hogy a HDMI-CEC miatt csinálhat ilyet. Lehet, hogy nálam is ez a gond.
Mi lehet a baja a HDMI-CEC-nek, mert nem akar menni a távirányítóval navigálás. Raspbiannal felismerte a tévém (Samsung LE40A656A Anynet+) az rpi-t, de RaspBMC alatt nem.. A távirányítóval eddig semmit nem sikerült elérnem.
Kell valamit beállítani, hogy ez működjön? Esetleg a samsung más szabványt használ és az a gond? -
Osiris
őstag
válasz
wassermann #3089 üzenetére
Nem.
Más:
A RaspBMC mennyire nevezhető stabilnak? Nálam mikor leállítanám a rendszert (shutdown) Minden második alkalommal megfagy. Az SD és a LAN akitivitást jelző led egy darabig még villog, de a képernyő kimerevedik és nem jut el abba az állapotba amibe ilyenkor szokot (lejapcsol és csak a piros led világít).
Ez a jelenség friss telepítéskor tuning nélkül is jelentkezett nálam, így azt gondolom a hiba a RaspBMC-ben lehet. Találkozott már ezzel a jelenséggel valaki? -
Osiris
őstag
Szisztok!
Raspbianban szeretném tuningolni egy kicsit a rendszert.
A Settings - Raspbmc Settings menüben a következő lehetőségek vannak:-CPU
-Core
-Image sensor pipe
-GPU
-RAM
-Over VoltageMelyiket mennyire érdemes állítani? Tesztelni a stabilitást hogy lehetne?
-
Osiris
őstag
Hogyan lehet a hdmi-n fullhd tévére kötött eszközön elérni, hogy használja a natív felbontást? Raspbian van fent.
A grafikus felületen a beállításoknál azt mondja, nem tudja lekérni a monitor adatait.. -
Osiris
őstag
Végre megérkezett az én RPI-m is (15hét után). Ha megérkezik végre az aktív usb-hubom is, szeretném majd HTPC-nek és torrentkliensnek használni. Nem feltétlenül egy időben akarom a kettőt, mert olvastam, hogy nem bírja, de egy olyan rendszert szeretnék feltenni ami mind a két dolgot tudja. Mit javasoltok? Rasbian jó erre? Torrenthez transmissiont szeretnék használni, ha nincs a célra sokkal jobb ötlet, de várbék javaslatokat. Thx!
-
Osiris
őstag
válasz
Benoe77 #2662 üzenetére
Június 28.-án rendeltem, tegnap kaptam a levelet, hogy késik 5 hetet és a jövő héten járna le a 10 hét... Örültem volna ha most szeptember elején megérkezik, de nincs sok kedvem variálni, mert ezen kívül még van pár egyéb garanciális ügyem amit intézek és már így is csak kapkodom a fejem.
Milyen sd kártyát érdemes használni a rendszer alá? Főleg a sebessége érdekelne, hogy érdemes e emiatt drágábbat venni, vagy nem nagyon számít?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új RYZEN 7 5700/5800X +RX 6600/6700XT/6800/9060XT +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA!
- Gamer PC - i3 12100f, RTX 3070 és 16gb DDR5 + GARANCIA
- GAMER PC - RYZEN 5 5500 / ASUS RTX 2060 / AORUS 16GB DDR4 / 512GB SSD / 500GB HDD
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Csere-Beszámítás! Akciós Gamer PC! R5 5500 / GTX 1070Ti Rog Strix / 32GB D4 / 500GB SSD
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD Intel ARC A770 16GB Rampage SHIVA 650W
- Új! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
- DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2650v3 (20 mag / 40 szál, 2.3/3.0GHz), 32GB RAM, 55992Ft+ÁFA
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 42C3 - 42" OLED EVO - 4K 120Hz 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest