- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
rosejbli
senior tag
válasz
DrojDtroll #40632 üzenetére
USB hubot szerintem lehet rádugni, abból van olyan is, amelyiken van Ethernet csatlakozó is.
-
Keem1
veterán
válasz
DrojDtroll #40592 üzenetére
Igen, LibreELEC rendszerrel itt többeknek jó a tapasztalata. De ha csak erre kéne, szvsz egy Android TV box jobb választás. Távirányító, meg egyéb nyalánkságok out-of-the-box
-
duffbeer
őstag
válasz
DrojDtroll #36078 üzenetére
Zero-hoz. Standard 72,4°-os verziót vettem.
Éjjellátó. Ebből az automatát vettem. Kicsit későn váltott át alapból éjjelire, kicsit módosítottam rajta.
"Standard" Pi camera.NOIR még mozgat, de az szerintem normál videózásra az nem lesz jó. Elég hülyén néz ki a kép IR szűrő nélkül nappal...
-
duffbeer
őstag
válasz
DrojDtroll #36078 üzenetére
Kínai is teljesen jó. 3 félét használok: egy eredeti pi kamera klónt, egy éjjellátó auto IR-cut-al, IR leddel és a Zerohoz szintén kínai klónt. Meglepően jók. Videó és képminőségre egyaránt. Ha gondolod, holnap tudok linkelni én melyeket használom.
Egyébként mire kellene és milyen Pi-vel?
-
Patice
nagyúr
válasz
DrojDtroll #26849 üzenetére
Hajrá.
-
Patice
nagyúr
válasz
DrojDtroll #26847 üzenetére
Semmit. Külföldről rendelős szinte az egész.
-
Patice
nagyúr
válasz
DrojDtroll #26843 üzenetére
Talán ez megtetszik.
-
azbest
félisten
válasz
DrojDtroll #26843 üzenetére
a raspberry-n a vezetékes hálózat is ugyanazon az egy szál usb-n lóg. Persze, mivel a lan úgyis csak 100 megabites, így annyit lehet a pi is ki tud szolgálni usb-hdd -ről is.
Ha gyorsabb, gigabites a belső hálózatod, akkor lehet jobban jársz nas célra az a20-as bananapi-vel, amin van natív lan, sata és gigabit lan. Persze gigabitet az sem tudja maximálisan hozni, mert van belső szűk kereszmetszet [link]
Régebben 10-20 között lehetett kapni 1 lemezes zyxel nasokat, amik alapból gigabites lannal voltak. Nem tudom miért csak drága nasokat kapni manapság.
Kifejezetten nasnak, talán egy olcsóbb gigabit lanos orange pi pc2 is megteszi, amit például st3v3np3t3r preferál. De érdemes megnézni, hogy melyikre van kifejezetten nas oprendszer vagy környezet, mert úgy talán jobb, mintha te magad próbálnád szoftveresen is összelegózni.
(#26845) DrojDtroll
jaa... olyan sebesség mellett gyorsabb, ha postán feladod. ha nem számoltam el 18 óra 1GB adat átmozgatása. -
Crvsh3R
senior tag
válasz
DrojDtroll #26841 üzenetére
Azokat főként itt találod, de azt látom már megtaláltad.
-
doberman
senior tag
válasz
DrojDtroll #20723 üzenetére
nekem 5 hónapja nem sikerül szereznem... valahol olvastam, hogy az hírlik hogy nem kötöttek le -időben elég- gyártókapacitást így elfogyott..
-
azbest
félisten
válasz
DrojDtroll #20721 üzenetére
Amikor valahol készletre kerül, akkor pár óráig vam legfeljebb a csupasz zero. A drágább csomagok is max pár napig szoktak lenni.
Kiindulásnak: http://whereismypizero.com/Pimoroniról sikerül már vennünk, mostanában nem volt készleten, de ígérték hírlevélben, hogy lesz még. A thepihut pedig úgy hírlik nem szállít magyarországra, mert sok gondjuk volt a postázással ide.
-
Celtis
veterán
válasz
DrojDtroll #20721 üzenetére
Inkább az a kérdés, hogy hogyan lehet egyáltalán hozzájutni. Általában out of stock. Az ebay-en pedig üzérektől megveheted kb. egy Pi2 áráért.
-
Ranger^41
aktív tag
válasz
DrojDtroll #20686 üzenetére
most vettem. tudom tesztelni valahogy?
Ha villan a piros led, kialszik pár mp-re, az áramkimaradást jelent? -
azbest
félisten
válasz
DrojDtroll #20674 üzenetére
talán táp probléma
(#20676) Celtis
hopp, tényleg -
azbest
félisten
válasz
DrojDtroll #20669 üzenetére
Milyen pi, milyen táp? Van -e rákötve más a pi-re?
Mi történik, ha nem indul, villog-e? Ha indul, akkor villog-e vagy van-e képernyőn kis szivárvány jobbról fenn?Esetleg filmesítsd meg
Videót mutass róla, ahogyan próbálod.
-
Headless
őstag
válasz
DrojDtroll #20581 üzenetére
Beállítás csak terminalon (sshn) keresztül... viszont wikije rendbe van.
Ehhez a feladathoz felesleges DE, csak fogyasztja azt a csekély erőforrást.
DE=Destop Environment, videó driver, asztali környezet, stb. mind-mind csak feleslegesen futnénak háttérben.
Persze ha tényleg csak VPN szerver lenne a feladat.
-
azbest
félisten
válasz
DrojDtroll #20579 üzenetére
Raspbianból egy fajta van. Az működik a régi és új pi-ken is. Persze a régiek lassabbak.
De kicsit több türelemmel az openelec is megfelelően működik a legtöbb normális videónál, csak a hd hangos videókat kell kerülni. A hardveres dekódolás egyformán működik mindegyiken. Műr, ha médiacenternek használnád. -
PeterPH
senior tag
válasz
DrojDtroll #20577 üzenetére
Rpi 1 model B verzió.
[link] -
ajani
aktív tag
válasz
DrojDtroll #10902 üzenetére
Ezt nem tudom. Egyszer már sikerült. Ezt a módszert alkalmaztam:
Úgy gondolom, hogy mennie kellene, de nem megy. Ezért a kérőjel bennem, hogy lehet kinyírtam Árpit?
-
válasz
DrojDtroll #10219 üzenetére
És nem mellesleg egy csomó leírásban ezt ajánlják arra az esetre, ha nem kell további eszközöket hajtani vele.
MaCS
-
válasz
DrojDtroll #10126 üzenetére
DrojDtroll, Kicsirics, köszönöm!
Akkor a böngészésről lemondok.Van viszont újabb kérdésem: megoldható a MindigTV vétele / műsorrögzítés a PI-vel? Valaha PC-n nagy kínkeservvel összehoztam egy USB-stickkel a TV-vételt...
Köszönettel: MaCS
-
Horvi
őstag
válasz
DrojDtroll #10139 üzenetére
Igen alapvetően én is onnan nézem és azzal semmi gond nincsen mert arra elég az a sávszél amit tud, csak én szoktam másolgatni is ide oda és azt kicsit lassúnak érzem.
-
zzola
titán
válasz
DrojDtroll #10121 üzenetére
Az sax...
-
zzola
titán
válasz
DrojDtroll #10119 üzenetére
Lehetséges, de azért nem minden a diákokról szól!
TRANSCEND MICRO SD MICRO SDHC CLASS 10 4GB 4G 4 G GB FLASH MEMORY CARD LIFE TIME
1,189.09 HUFTRANSCEND MICRO SD MICRO SDHC CLASS 10 8GB 8G 8 G GB FLASH MEMORY CARD LIFE TIME
1,295.02 HUFEz lenne az a nagy különbség? Csak egy példa, a sok közül...
-
zzola
titán
válasz
DrojDtroll #10117 üzenetére
Azért ez a mai világban nem egy nagy érvágás, valljuk be...
-
wassermann
Topikgazda
válasz
DrojDtroll #10056 üzenetére
Rejtélyesek ezek a dolgok: régebben nekem is történt valami egy SD-kártyával benne. Ezután újraformáztam és a kártya egy digitális fényképezőben azóta is gond nélkül működik. A Pi viszont azóta sem szereti (?) ezt a kártyát.
-
toth_janika
őstag
válasz
DrojDtroll #10043 üzenetére
-
toth_janika
őstag
válasz
DrojDtroll #10041 üzenetére
Így van. Az évben szeretnék venni egy fHD TV-t. Ezért szeretnék biztosra menni, hogy 1080p is megy. Nem célom keresgélni azokat a tartalmakat, amiket nem játszik le a pi viszont, amilyen istentelenül mákom van tuti a kamerám vagy a fényképezőgép nem szabványt rögzít
...
Örömmel hallom, hogy alapvetően nem kell gondokra számítani.
Köszönöm a segítséget, akkor egy kicsit még rágódok a dolgokon, és majd rendelek egyet.Ezzel kapcsolatos a következő kérdésem: honnan érdemes rendelni?
Szerk.: B.U.É.K.
-
zzola
titán
válasz
DrojDtroll #10034 üzenetére
Szerintem tud akadni, ha mondjuk nem @4 profil a kódolás, hanem valami eszement beállítással készült! A szabványos dolgokkal nincsen gond...
-
stopperos
senior tag
válasz
DrojDtroll #10012 üzenetére
Cronjob? Unattended-upgrade? Szerintem frissíti a csomag listát.
vzoltan: nálad is szépen megy a hőmérséklet mérés
-
DrojDtroll
veterán
válasz
DrojDtroll #10012 üzenetére
Most látom, hogy ugyan akkor valami letöltés is van, de még mindig nem tudom micsoda lehet.
Esetleg valamilyen log, ahol elkezdhetném keresni, mi történik?
-
Horvi
őstag
válasz
DrojDtroll #9973 üzenetére
Nekem pl UK van és előjött egy olyan hiba ha hozzáérek az USB/Ethernet vezérlő chipre ragasztott hűtőbordához akkor "leszakad" a rákötött külső vinyó szóval mindenhol előfordulhatnak gondok. Majd jövőre gariztatom aztán meglátjuk.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
DrojDtroll #9904 üzenetére
DrojDtroll, ilyen USB aljzatot ki lehet nyerni döglött PC alaplapokból is. Esetleg keress PC-bontót a neten!
-
trance89
őstag
válasz
DrojDtroll #9901 üzenetére
az nem kerámia csak sima fehér műanyag, amúgy rendelsz netről fillérekért egy ilyen dupla csatlakozót és beviszed egy akármilyen elektrós szervizbe, ott átforrasztják neked és valszeg olcsón megúszod
-
azbest
félisten
válasz
DrojDtroll #9895 üzenetére
fehér? A normál usb aljzatokra gondolsz? Azt hogyan sikerült elérni?
Ha valami gyári hiba miatt esett szét, akkor lehet próbálkozni a garanciával.
Vagy valaki hozzáértővel lecseréltetheted a csatlakozót.
-
válasz
DrojDtroll #9897 üzenetére
Háát, anno én is cli-ztem, de aztán megváltás volt a Windows 3.1 és az egér -- bár egy ideig még kitartottam pár programnál a parancssornál. Azóta elmúlt, bár a kezdeti célirány óta átmentem kocafelhasználóba.
Üdv: MaCS
-
válasz
DrojDtroll #9823 üzenetére
Tehát a pi be van dugva a powerbankba, a powerbankba meg a táp és így megy? Nem merül közben a powerbank?
Ha kihúzod a tápot (áramszünet) akkor a pi megy tovább a powerbankról? -
azbest
félisten
válasz
DrojDtroll #9824 üzenetére
Ez minek a sebessége? A raspire nincsen flash, szóval gondolom nem vele mérted.
-
oba
addikt
válasz
DrojDtroll #9815 üzenetére
-
oba
addikt
válasz
DrojDtroll #9811 üzenetére
nyilván nem gond de azért jó lenne tudni hogy mennyi lenne meg
-
bambano
titán
válasz
DrojDtroll #9789 üzenetére
ha legalább 5 volt kijön belőle.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
DrojDtroll #9794 üzenetére
-
sad_Vamp
őstag
válasz
DrojDtroll #9792 üzenetére
és annyit egy nagyobb kondenzátorral nem lehet megoldani?
-
válasz
Az enyém sajnos olyan, hogy ha a powerbankot töltöm, akkor ő nem "tölti" az eszközt. Tehát vagy áramról megy a pi, vagy a powerbankról, átkapcsolás nincs.
-
válasz
Ezen már én is törpöltem, és szerintem igen, nem látom akadályát -- azzal a figyelmeztetéssel, hogy ez az az üzemmód, amivel a leggyorsabban lehet a LiIon-akkut leamortizálni.
Üdv: MaCS
-
Kroni1
veterán
válasz
DrojDtroll #9765 üzenetére
hát pedig egy ebay fiók nem árt, főleg pi tulajoknak, kinából minden kiegészítő a hazai árak töredékéért rendelhető, és a kínálat is sokkal nagyobb..
-
Kroni1
veterán
válasz
DrojDtroll #9763 üzenetére
A borda tuningolt pi-nek is elég szokott lenni, én 300ft-ért vettem ebayen egy szettet.
A pi-ben a védelem 85C-nál automatikusan lekapcsol, hogy ne legyen baja. Nálam 24/7-ben megy csak bordával és 60C alatt van filmezés közben is..
-
golya87
őstag
válasz
DrojDtroll #9760 üzenetére
Feleslegesnek érzem a ventit. Ha bírja, akkor anélkül is fogja, ha pedig nem, akkor a ventivel se.
-
bambano
titán
válasz
DrojDtroll #9643 üzenetére
tegnap próbáltam sima letöltést, kevesebb, mint 1MBps-t bírt.
(#9645) urbi107: banán még nem volt a kezemben. szerintem valami egybepc-t próbálj inkább.
-
hemaka
nagyúr
válasz
DrojDtroll #9622 üzenetére
Én ez alapján tettem fel és (magam is meglepődtem) működik azóta is rendesen.
-
hemaka
nagyúr
válasz
DrojDtroll #9618 üzenetére
Ha nincs nyitva a 8888-as port a routerben, akkor csak a 192.168.x.x:8888 cimen ered el arrol a geprol, ami ugyan azon a halozaton log.
-
azbest
félisten
válasz
DrojDtroll #8457 üzenetére
A logokat kéne megnézni, hogy nem dobta -e el az usb-t vagy nem lett-e korrupt a fájl...
-
válasz
DrojDtroll #8457 üzenetére
Nincs beállítva valami limit?
Aktív vagy passzív a port? -
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #8434 üzenetére
Meg soha ki sem probaltam ezeket, amiket emlitesz. Ilyen forman hidegen is hagy.
(#8437) vjozsef válasza tvamos (#8433) üzenetére
Nem volt meg ilyen gondom... Van hdmi-s stickem, lenyomja a broadcom csipet siman.Nekem a GPIO-k hianyoznak, a compute module-t varom nagyon. Majd suszterolok sajat i/o module-t, ha kell. Vagy csak raforrasztom a kabeleket. Nem tudom...
-
lord.lakli
őstag
válasz
DrojDtroll #8434 üzenetére
Már csak az a kérdés, hogy ennyi USB eszközt megfelelő táppal is el tud látni?
-
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #8432 üzenetére
Nem sok minden...
Nincs kompozit video... Nekem tetszik, hogy tettek ra normalis rogzito furatokat.The most obvious changes are :
40 pin GPIO header
4 USB ports
Removed composite video port
Power socket moved to same side as HDMI port
Redesigned power regulator
4 mounting holes
MicroSD card slot
It isn’t called “Model C” -
azbest
félisten
válasz
DrojDtroll #8422 üzenetére
Ajánlott átfutni azokon a beállításokon, hogy később ne legyen nem várt meglepetés. Persze később is futtatható.
-
azbest
félisten
válasz
DrojDtroll #8419 üzenetére
http://www.raspberrypi.org/downloads/
Raspbian (Debian Wheezy)
Pidora (Fedora Remix)
Arch Linux
RISC OSés a médialejátszásra készített változatok:
OpenELEC
RaspBMC -
moli.hu
őstag
válasz
DrojDtroll #8419 üzenetére
asszem mind ilyen. peldaul a raspbian is.
-
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #8417 üzenetére
Mind ugy megy, szereny velemenyem szerint...
Legalabbis en nem telepitettem semmit, sehova. -
stopperos
senior tag
válasz
DrojDtroll #8270 üzenetére
Csak összefoglalásként:
* A: 256 Ram, 1 USB
* B rev1: 256 Ram, 2 USB, 1 eth
* B rev2: 512 Ram, 2 USB, 1 eth
Webservernek elég mindegyik, bár ha nagyobb a forgalom akkor érdemesebb apache helyett lighttpd vagy nginx. -
Cyber_Bird
senior tag
válasz
DrojDtroll #8270 üzenetére
B modell a tied, es a linux ami rajta van attol fuggoen irja a ram mennyiseget, hogy hogyan osztottad meg. (egy resze a vga-hoz megy, egy resze a rendszerhez.) tehat esetben 256 Mega ramot kap a vga, es 256-ot a rendszer.
-
stopperos
senior tag
válasz
DrojDtroll #8267 üzenetére
Azt ne felejtsd el hogy alapból nincs rajta eth csatlakozó.
-
sonar
addikt
válasz
DrojDtroll #8267 üzenetére
Ha már úgyis tanulni akarsz akkor hajrá
-
artiny
őstag
válasz
DrojDtroll #8256 üzenetére
ez az amire Te gondoltal?
Ha ez akkor melyiket a ketto kozul?
-
artiny
őstag
válasz
DrojDtroll #8245 üzenetére
Raspberry pi - szimpatikussabb es hat LINUX on fut.Megt csak most kezdenem kiprobalni magam szoval... meg annyira nem tudom pontossan mire kell. Lehet kesobb jo lenne az hogy linuxos a rb pi es nekem Arduino lessz, holott vehette volna rb pi-t amivel azokat is meglehet csinalni mint egy Arduino val.
Szoval azert kerdezem hogy ugyan azt meglehet csinalni ezzel RB pi vel mint egy Arduinoval? Szoval megirok egy kis programot es feltolttom rá mint pl a Arduino ra ? van Linuxra ilyesmi eszkoz?
-
Moon_Walker
tag
válasz
DrojDtroll #8239 üzenetére
Esetleg sleep?
-
azbest
félisten
válasz
DrojDtroll #8237 üzenetére
-
stopperos
senior tag
válasz
DrojDtroll #8237 üzenetére
Én egy ideig futtattam einstein@home-ot, de nem tett jót a DHT22 szenzor kiolvasásának, így hanyagoltam a témát.
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz
DrojDtroll #8229 üzenetére
rtorrent + rutorrent frontend lighttpd-vel meghajtva.
-
lord.lakli
őstag
válasz
DrojDtroll #8229 üzenetére
Hogy melyik a legjobb azt nem tudom, de én a transmission-t használom raspbmc alatt.
-
moli.hu
őstag
válasz
DrojDtroll #8099 üzenetére
@DrojDtroll: "Az előző kommentben azt írták, hogy jó."
mert az elozo kommentben az alapjan irtak, amit leirtal, hogy az y-kabelednek csak az adatkabeleit dugod be a pi-be. viszont, ahogy en irtam, nem csak azokat, hanem a tapjat is bedugod. ezzel viszont ket oldalrol tapolod meg a pi-t, ami nem csak itt, hanem az elektronikaban barhol es mindenhol nem jelent jot. a pi ugyanis beengedi az usb-port felol is a tapot, en jo ideig igy hasznaltam: a microusb port ures volt, nem volt oda dugva semmi! csak az usb-portra volt dugva egy hub, amibol a pi is mukodott, mert visszafele taplaltam.
olvass vissza a topikban, sokszor elojott ez a tema, es tobbszor az volt a verdikt, hogy a legegyszerubb megoldas, ha keszitesz magadnak egy kabelt, aminek a tapja innen, az adat pedig onnan jon. itt a topikban voltak konkret rajzok is hogy hogy kell ezt csinalni.
-
lord.lakli
őstag
válasz
DrojDtroll #8103 üzenetére
A hub mennyit ad le? Vigyázz, nehogy csak 500 mA-t adjon le, mert akkor kevés lesz a Pi-nek. Minőségi hub-ok tele vannak pakolva minden féle védelemmel. Azok visszafelé semennyit sem táplálnak és általában 500mA-t adnak csak le függetlenül attól, hogy hány portot használsz. "Poén", de az olcsóbbak "jobbak" ilyen tekintetben.
(#8107) DrojDtroll: ha megnézed a minőségi hub-okat, akkor portonként 500mA, így egy 4 portoshoz 2A-es táp tartozik.
-
itanczos
senior tag
válasz
Miért megy 2 kábel a hub és a pi között?
Most nézem, hogy a pi-t is a hub-ból táplálod?
Hm... Nekem külön tápja van.
Mekkora a hub tápja? Szerintem legalább 2-3A-esnek kell lennie! -
DrojDtroll
veterán
válasz
Elég egy sima hub aminek van tápja, vagy esetleg kell valami különleges hub?
-
lolka1980
aktív tag
válasz
DrojDtroll #8099 üzenetére
Szia!
Én úgy gondolom jó úgy ahogy megoldottad.
De mivel kérdezted így tuti,hogy aggódsz,szerintem jobban jársz ha szerzel egy aktív HUB-ot és nyugodtan alszol. -
moli.hu
őstag
válasz
DrojDtroll #8083 üzenetére
"""y kábelt adat részét a pi-be a másikat, amin csak áram folyik"""
biztos vagy te ebben?
itthon 7 y-kabelem van, ebbol most 6-ot mertem meg multimeterrel (1 elegge el van asva, lusta voltam).
a 6-bol 5-nel mindharom csatlakozora be van kotve a tap, 1-nel nincs, ezert mar tudom, hogy azzal a kabellel miert nem porog fel a hdd-m, amikor a pc-re van kotve. Szarul szereltek meg azt a kabelt (eddig azt hittem, hogy a hossza miatt, mert 1 meteres raadasul usb3-as). Ha a wdtv-n van az a kabel, akkor megy a hdd, talan a wdtv tobbet ad ki, mert eleve arra szamit, hogy hdd-ket fogsz rakotni?de ha nem a gyakorlatot vesszuk, hanem csak az elmeletet, en nem ertek az elektronikahoz, de ugy gondolom, hogy pont az a lenyege az y-kabelnek, hogy mindket portbol kap aramot.
ha viszont igy van, akkor nem jo, ha 2 kulonbozo korbol is taplalod ugyanazt a rendszert.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
DrojDtroll #8083 üzenetére
Jó
-
UsagiYojimbo
tag
válasz
DrojDtroll #8006 üzenetére
A sima kábel alatt ugye keresztkábelt értesz?
Különben nem fognak szóba állni egymással... -
moli.hu
őstag
válasz
DrojDtroll #8022 üzenetére
Nagyon helyes, hogy tanulni akarsz, de nem ez a legjobb modja. Ott kell kezdeni, hogy telepitesz egy linuxot az asztali gepedre, es az hasznalod, azon bongeszel, videozol, eleg a napi eleted. Aztan nehany honap mulva, ha megvan a linux, atterhetsz egy olyan specifikus, korlatozott hardware-re, mint a raspi. Egyebkent is ezek a kerdesek nem ebbe a topikba valoak, hanem ide es az, hogy milyen ip-t ad egy windows, az meg vegkepp nem! A tanulas nem azt jelenti, hogy ha valami kerdesem van, akkor beirom a forumba, ha kell az ip, akkor megkerdezem, hogy mi az ip, hanem azt, hogy elkezdesz magadtol utanaolvasni. Eloszor is hogy kap ip-t egy szamitogep? Pl az a minimum, hogy elolvasod a wikipedia ip-cimrol szolo szocikket, ahol kulon szekcio szol errol. Az elso esetben ugyanis tovabbra is csak egy felhasznalo maradsz, aki beirja a megadott parancsokat, csak a masodik esetben fogod erteni, hogy mi tortenik, es tanulsz barmit is. Pelda: monitorozo/grafikonozot akartam a pi-hez, es a tobbi szamitogepemhez. Felinstallaltam mindet, ami a linux repositoryban van, mind szar. Ezert elkezdtem utanaolvasni, hogy hogy tudom megoldani magam, es 1 hetig rrdtool dokumentaciokat olvastam, es mivel a dokumentacioban hibak voltak, ezert irtam a fejlesztonek javitasokat, aki el is fogadott tobb, mint 1 tucatot. Aztan a grafikont meg kellett jelenitenem valahogy, ezert kellett egy webszerver, amire itt a ph forumon a nodejs programozasi nyelvet ajanlottak, ami nekem vadiuj, ezert 1 hete olvasom a nodejs dokumentaciot, sikerult megirni. Itt szivesen segitenek neked, de nem google-robotok vagyunk, es nem tudunk mindent megcsinalni helyetted.
-
harry
veterán
válasz
DrojDtroll #8022 üzenetére
Google. Végtelen infót találsz, és sokkal többet tanulsz abból, amit magadnak keresel meg, mint amit itt leírnak neked.
-
harry
veterán
válasz
DrojDtroll #8018 üzenetére
Bootolni nem tudnád, magát a fájlrendszert lehet elérnéd, és konfig fájlokban lehetne matatni. De ahogy olvasom, ez nem neked való.
De nem is értem, mit szeretnél - ha a notidra van kötve, akkor vagy kap a gépedtől IP-t, vagy nem. Normál esetben, nincs DHCP kiszolgáló a windowson, így nem ad a Pi-nek, és biztos nem tudod elérni (hacsak nem drótozol be egyet egy konfig fájlba, ha tudod esetleg valahogy olvasni a mem kártyát a notiról, de ez nem tudom, mennyire körülményes).
A legegyszerűbb szerintem jelen helyzetben, hogy letöltesz valami dhcp kiszolgálót a winre, az majd ad neki IP-t, és ezt a program felületén úgyis látni fogod, hogy milyen címet osztott ki, és akkor azzal elérheted a Pi-t.Én használtam aksiról, a raspberry mellett 5db saját Arduino Uno volt még rajta, két kis kétsoros lcd (háttérvilágítás nélkül), meg pár kis mozgásérzékelő. Az RPi egy kis kapcsüzemű dc-dc konverterről kapott 5V-ot, a többi cucc egy-egy 7805-ös fesz. szabályzóról. Az egész rendszert egy MeanWell AD-55A táp vezérli, ami van hálózati áramról megy, vagy a rákötött 12V-os Yuasa aksiről, ami talán 7-8Ah.
Az egészet 10 órán át üzemeltettem, addig az aksin a fesz 13.3V-ról 11.3V-ra esett, ekkor inkább visszakötöttem a hálózati betápot (megjegyzem, a tápegység védelme lekapcsolta volna a rendszert, ha nagyon lemerítettem volna az aksit, de ezt nem akartam megvárni).
-
Honkydoo
őstag
válasz
DrojDtroll #8018 üzenetére
Hát nem hiszem..
Ez akkor működne, ha a pi-ben is x86-os proci lenne. Mivel más a processzor architektúrája, más gép kódra kell lefordítani a programokat, ezért nem működik.
Többiek:
Elvileg léteznek szimulátorok, amivel lehet emulálni egy arm cpu-t. Ismer valaki ilyen programot linux alá? Egy másik projekthez kellene. -
Honkydoo
őstag
válasz
DrojDtroll #8008 üzenetére
Valszeg van, de ez lehet nem is jó neked .
Most jutott eszembe, hogy csak az a gép fog válaszolni neked, amelyiknél ezt engedélyezed.Ha meg a pi-n kézzel beállítod, (rádugod a monitort) akkor már egyszerűbb, ha beírod hogy ifconfig, és akkor látod az ip-t..
-
vargalex
félisten
válasz
Szia!
A laptopon fut DHCP szerver? Ha igen, akkor annak a logjában / felületén. Ha nem, akkor nincs IP-je a PI-nek, mivel nem tud kitől kérni. Ekkor csak a loopback interface él (127.0.0.1), ami csak lokálisan (azaz csak a Pi-n) érhető el.
-
Honkydoo
őstag
válasz
Linux alatt egyszerű:
1. engedélyezd a broadcast válaszokat: [link]2. pingesd meg a broadcast címet, általában x.x.x.255
pl.: ping -b 192.168.0.255 -
vargalex
félisten
válasz
DrojDtroll #8004 üzenetére
Szia!
A routereden a DHCP-n kiosztott IP címeknél.
-
vargalex
félisten
válasz
DrojDtroll #7999 üzenetére
Szia!
Elsőre ezt olvasd el. Igazából Raspberry oldalon nincs dolgod.
-
moli.hu
őstag
válasz
DrojDtroll #7992 üzenetére
http://en.wikipedia.org/wiki/Virtual_Network_Computing
http://en.wikipedia.org/wiki/NX_technology
http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_remote_desktop_software
en nehany hete kiprobaltam a fenti tablazatban irt osszeset (ami ingyenes), mind hasznalhatatlan szar, fos, gyalazat, es kozuluk a legjobb a http://en.wikipedia.org/wiki/RealVNC -
vargalex
félisten
válasz
DrojDtroll #7992 üzenetére
Szia!
Mihez kell neked távoli asztal? SSH nem elég? Esetleg X11 forward SSH-n?
-
sztanozs
veterán
válasz
DrojDtroll #7965 üzenetére
Feltehetően:
- nem azonos vezérlőt használtál
- nem jól implementáltad a neten találtakat
- sz@r a szervó -
wassermann
Topikgazda
válasz
DrojDtroll #7943 üzenetére
Ez nem PC, nincs BIOS-a. A kártyán kellene lennie egy Linux-os oprendszernek ahhoz, hogy láss vmit! - de látom időközben megoldottad...
-
UsagiYojimbo
tag
válasz
Mekkora a táp?
-
harry
veterán
válasz
És mi van az SD kártyán?
-
sanchomuzax
aktív tag
válasz
DrojDtroll #7929 üzenetére
Iktass be a RPi és a HDD közé egy aktív tápos HUB-t, ha nem akarod elrontani a RPi USB portját a nagy terheléstől, és a HDD-t az RPi USB-ről jövő kevés áramról.
Ugyanis az RPi USB kimenete nem képes nagy terhelést kiszolgálni.
-
harry
veterán
válasz
DrojDtroll #7938 üzenetére
Mint mondtam, egy átlag USB port 500mA áramot tud leadni, de a Pi ennél jóval kevesebbet.
Keress rá, mennyit fogyaszt / mennyit ad a Pi. Szerintem nem. De azért annyira nem bonyolult dolog ezt megoldani, a Pi betápjáról kell adni áramot valahogy mindkét eszköznek, aztán rendben is. -
harry
veterán
válasz
Kell a vinyónak külön táp, nem lesz elég az, amit ez az USB le tud adni.
-
balaaa88
aktív tag
válasz
Kb. ez a kérdés minden oldalán felvetődik a fórumtémának, de min. 5 V 1 A jól jön neki.
-
DeniL
tag
válasz
DrojDtroll #7927 üzenetére
Igen, épített.
[link] -
sonar
addikt
válasz
DrojDtroll #7924 üzenetére
MagPi - kezdő szinttől kezdve mindent elmagyaráz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest