Hirdetés
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hyperion
senior tag
Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata popcorn és raspberry párossal?
HD-k lejátszását ki tudja szolgálni a pi?Köszönöm!
-
Hyperion
senior tag
Hónapok óta vacak a szállítás Kína és MO között. Mint kiderült kormányváltás miatt beszigorítottak a vámon, és nagyon sok cuccot ottfogtak Kínában, vagy csúszva érkezik.
Elméletileg ez a helyezet a napokban rendeződik.Az hogy nem szállít MO-ra, nem a postaköltség miatt szokott lenni, hanem az elveszett csomagok, megreklamállt, 1 hónapnál tovább érkező szállítások miatt. Magyarország egy kis porszem számukra, ezért inkább bannlistára rakják minthogy szenvedjenek a refund-al.
-
Hyperion
senior tag
-
Hyperion
senior tag
Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata, 16X2-es LCD-vel, abból a szempontból, hogy mekkora a maximális karakterhossz amit rá lehet küldeni?
ELőfordul, hogy a második sorban lévő hosszabb szöveg vége visszatér az első sorra. Viszont nem találok benne rendszert. 40-és 60 karakter között KB.
-
Hyperion
senior tag
-
Hyperion
senior tag
Azt hiszem meglett a gond. Az adafruit féle lcd pythont használtam, mert kézenfekvő volt, plusz külön classként épült be a már meglévő programom mellé. 1 szóval lustaság.
Na ott a gond. Újraírtam adafruit nélkül és látszólag OK. Nincs kedvem debugolni, ezért inkább az átírtam használom továbbra is, adafruit kuka..Remélem másnak is hasznos lehet.
[ Szerkesztve ]
-
Hyperion
senior tag
Érdekes. Ezek szerint, jobb ha az ember nem lusta, és mindent magának ír
Apropó. Eredeti felállás szerint az lcd vezérő, valamint a tact-switch-ek programja, két külön pythonban futott. Működött is, viszont 50-60%-os cpu összterheléssel.
(Mindkét python folyamatos while -al futott, 0.5 sec-es sleepel.)Lényeg a lényeg, egyesítettem ezt a két file-t és leesett 6-7%-os terhelésre. A programban lényegében nem változtattam, csak összegyúrtam.
Tanulság, hogy adjuk fel a szép átláthatóságot, és csináljunk egy nagy katyvaszt, hogy ne egye meg a PInket -
Hyperion
senior tag
Sziasztok!
Talán közületek valaki találkozott már ezzel a problémával. Raspbian alatt, usb-s hangkártyát használok MPD-vel.
A gond az, hogy csak akkor hajlandó usb-n lejátszni bármit is, ha alsamixer-t elindítom, majd kiválasztom az egyetlen hangkártyát(Mivel a stereo jack-et le is tiltottam (/etc/modules)), ami egyébként is a default, majd újra elindítom az MPD-t..
Hogy tudnám rávenni, hogy automatán kezelje?
Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
Hyperion
senior tag
Sziasztok!
MPD-vel próbáltatok már 96Khz-es flac-et lejátszani? Dadogós, darabos hang lett az eredménye...
Másnál is ez a probléma, vagy csak nálam jelentkezik?
Köszönöm!Médiainfók:
Működik:
Audio
Format : FLAC
Format/Info : Free Lossless Audio Codec
Duration : 2mn 57s
Bit rate mode : Variable
Bit rate : 668 Kbps
Channel(s) : 2 channels
Sampling rate : 44.1 KHz
Bit depth : 16 bits
Stream size : 14.1 MiB (100%)
Writing library : libFLAC 1.2.1 (UTC 2007-09-17)Darabos:
Audio
Format : FLAC
Format/Info : Free Lossless Audio Codec
Duration : 4mn 3s
Bit rate mode : Variable
Bit rate : 884 Kbps
Channel(s) : 2 channels
Sampling rate : 48.0 KHz
Bit depth : 16 bits
Stream size : 25.6 MiB (100%)
Writing library : Lavf53.19.0 -
Hyperion
senior tag
Nagyon pofás lett, gratulálok hozzá!
Tápokat a házon kívül helyezed el? Én mindent központosítani akarok házon belül. Csináltam két stabilizált tápot. A pi-nek, valamint a hub-nak + reléknek + lcd háttérnek. Így kihagyhatom a kis kapcsolóüzemű tápokat amik az eszközökhöz jártak.
Milyen módon akarod megoldani az lcd háttér lekapcsot? Analóg/manuális módon egy kapcsolóval, vagy a Raspi vezérelje azt is? Én az utóbbit választottam, már csak a relét várom hozzá: [link]
Találtam tök igényes megoldást az RJ45 és az USB panelre rögzítéséhez:
[link]
[link]A DU-PON kábel tanácsodat köszönöm! Már rendeltem is egyet a pc-s szalagkábel helyett
[ Szerkesztve ]
-
-
Hyperion
senior tag
Sziasztok!
Új vagyok még a Python világában, és most elakadtam.
Próbálom szeparálni a programomban lévő részeket az alábbiak szerint:
variables.py --- Kizárólag változókat tartalmaz
functions.py --- Működéshez szükséges utasításokat tartalmazza.
main.py --- Fő programrész ami elindítja az utasításfolyamatokat(funtcions.py-n belül.).client.py --- Egy bizonyos időben elinduló python, ami kizárólag a változókat mozdítja a variables.py-ben.
Terveim szerint azt szerettem volna elérni, hogyha elindítom a client.py-t az változtatja futásidőben a variables.py-t és ez kihatással lesz a program működésére.
Hát ez nem megy. Olyan mintha "static" lenne az összes változó.
Importok: main.py: Variables.py, functions.py
functions.py: Variables.py
client.py: Variables.pyClient.py tartalma:
#!/usr/bin/python
import variables
variables.tesztboolean = True
Ennek ellenére folyton False az értéke a változónak. Mit hibáztam?
Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
Hyperion
senior tag
A csudába... Akkor milyen megoldással tudnám a fentebb közölt feladatot megoldani?
Hogy átlásd a problémám az, hogy a lirc-en érkező utasítást, pl.: mpc next, valahogy kiíratni a az LCD-re. Ezt nyomógombbal könnyű volt megoldanom, de a lirc egy Pythonon kívüli folyamat, ezért képzeltem el vmi hasonló megoldást..
[ Szerkesztve ]
-
Hyperion
senior tag
válasz vargalex #4068 üzenetére
Köszönöm a javaslatot, sztanozs fórumtárs is javasolta, viszont fölöslegesen túlbonyolította volna számomra a dolgot. Így is kezd elég bonyolult lenni a program.
Sikerült teljesen megoldanom Pyinotify-al. Az eddigi közvetlen, gombnyomásra történő MPC parancsokat, átírtam fájlírássá, és nagyon reszponzív lett. Lirc parancs is így működik ragyogóan.
Köszönöm a javaslatokat, különösen sztanozs-nak!
-
Hyperion
senior tag
Sziasztok!
Terveim szerint, majd ha bekerül a nagy projekt dobozba a raspi, az SD kártyát szeretném a ház szétszedése nélkül cserélni. Ezt a tervemet nagyban gátolja a microusb kábel.
GPIO-n keresztüli betápnak van bármiféle hátránya, mind a működésre nézve, mind pedig az élettartamra?Köszönöm!
-
Hyperion
senior tag
válasz Proci85 #4208 üzenetére
KB 2 hónapja estem bele komolyabban a kapcsolások, tápok rejtelmeibe, szóval kérlek légy elnéző velem, ha hülyeséget kérdezek
Kissé maximalista vagyok, ezért valószínűleg túl van méretezve, de én így szeretném megoldani a rendszerem:
Amiket használok:
- USB hangkártya
- USB hub
- Kapcsolórelék (optócsatolós)
- LCDEzek meghajtásához készítettem két stabilizált tápot. Az egyik 5.2V-on üzemel, a másik 5V-on.
Terveim szerint az első fogja táplálni a Raspit, az USB hangkártyát (a betáp direktbe kötve, és az USB-n kikötve) valamint a reléket.
A második az USB hubot, valamint az LCD-t. + a hubra kötött egyébb dolgokat.Ha jól értem azt amit leírtál, jelen esetemben gondok lehetnek mivel a 0.2V különbség jelentkezik a két táp között. Ellenben nekem első szériás raspim van. És ha jól tudom nála pont az USB visszatápolás van kiiktatva, tehát nem kellene jelentkeznie e jelenségnek amit vázoltál.
Jól gondolom? -
Hyperion
senior tag
válasz wassermann #4213 üzenetére
Világos! Kézenfekvő megoldás...
-
Hyperion
senior tag
válasz Proci85 #4215 üzenetére
Szerettem volna szeparálni a "tiszta oldalt", a "szennyező" oldaltól. Tehát a raspi és a hangminőség a legfontosabb. Az összes többi másodlagos. Viszont ezen állításid alapján elgondolkodtam az egy tápos megoldáson...
20VA-es 9V-os trafó van egyenirányítva, majd 5.2V-ra vágva... Elvben akár egy táp is elég lenne.. -
Hyperion
senior tag
válasz Proci85 #4217 üzenetére
Valóban ezzel kiegyenlítődhet a két táp közti különbség.. Viszont kell e nekem ez a két táp.. Elméletben 4A amivel gazdálkodhatok, ez ha igaz elég. Elbizonytalanodtam abban, hogy mennyi pluszt adna nekem az, ha kettéválasztanám a két kört. A sok pluszmunkáról nem is beszélve...
-
Hyperion
senior tag
Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata, olcsó smart kártya olvasókkal? MindigTV, UPC stb...
Esetleg ha eBay-es link is van, az csodálatos lenneKöszönöm!
-
Hyperion
senior tag
válasz sanchomuzax #4850 üzenetére
Nem ismerem, de ha túl bonyis szerintem ne szenvedj vele. Munin első blikkre profibbnak tűnik, és pofon egyszerű a telepítése. Több szerveremen is ez fut, gond nélkül. Igaz raspi gyengébb, de egy próbát megérne..
-
Hyperion
senior tag
Jó dolog a Raspi, de inkább csak kártyakezelést bíznám rá
Mivel ritkán nézünk TV-t, a 30-40W-ot fogyasztó HTPC-m végezné a valódi munkát, a Raspi csak besegítene.A Te projekteddel hogy haladsz? Dobtad a dolgot a csomagvesztés miatt, vagy vársz a megoldásra, eselteg A modell?
-
Hyperion
senior tag
Sziasztok!
A napokban elkészültem a saját Raspberry projektemmel. Hátha más is kedvet kap a legózáshoz, ezért megosztom veletek
A célom egy Logitech Squeezebox szintű eszköz megépítése volt, természetesen kompromisszumokkal.
Webes felületre nem volt szükségem, viszont okostelefonnal, bármilyen PC-vel, távirányítóval, dedikált gombokkal vezérelhetőnek kellett lennie.
Kényes vagyok a hangminőségre, ezért egy ár/érték arányban elfogatható Behringer UCA USB-s hangkáryát választottam, amihez építettem egy szűrt, stabilizált tápot. Ez utóbbi, kizárólag a hangkártya működtetéséért felelős, semmilyen más eszköz nincs rákötve, nem terheli/zavarja.Jellemzők:
Hardver:
- 4A-es kapcsoló üzemű táp.(Raspi GPIO-n,USB-hub,Relé,LCD)
- USB hub által biztosított, és kivezetett 4 USB port.
- Raspi által vezérelt 2 csatornás optocsatolós relépanel (1 ág: Sorba kötött sztereó erősítő, 2 ág: Belső stabilizált táp )
- Egyedileg épített szűrt,stabilizált tápegység, lehető legtávolabb helyezve a hangkártyától
- 20x4-es LCD kijelző
- 5db egyedileg programozható tact switch (Prev,Next,Mode(webradio/filemode),standy(Stab táp ki, LCD ki), play/stop )
- HDMI splitter a hátlapra kivezetve
- Infra vezérlés
- Lézer vágott plexiSzoftver:
- MPD alapú lejátszás
- Python alapú programkódok
- Fájlfigyeléses eseményvezérlés. pyinotify (Leginkább a távirányító miatt.)
- Csatorna, előadó, számcímkijelzés
- A hanyagul kezelt streameknél a rádió honlapjáról automatikusan letöltődik a "most játszott" adat.
- Menü rendszer, a nagy mennyiségű rádiócsatorna kezeléséhez.
- FILE-Mode, a HDD-n tárolt zenékhez.Nem vagyok programozó, és mivel ez életem első valamire való Python kódja sok hibát/fölösleges dolgot tartalmaz ezért nem tenném közzé. Persze, ha valakit érdekel szívesen elküldöm.
Hát ennyi... Nagy élmény volt az építés, és már pár napja üzembiztosan megy.
CSatolok 1-2 képet. (Bocs a minőségért, már elég sötét volt...)
[ Szerkesztve ]
-
Hyperion
senior tag
Köszönöm!
Esetleg valakinek van tapasztalata ezzel a 20x4-es kijelzővel?
Vannak furcsaságok nálam
Pl, ha "lecsapom" a házon belüli kis tápot hirtelen alapállapotba kerül a kijelző (sok négyzet). Ezért minden egyes ki-be kapcsoláskor egy újrainicializálást kell csinálnom. Ami nem zavar, de jobb lenne nélküle.A kódban nincs semmi ami bezavarna. Esetleg vmi impulzus lehet, ami a táp megszűnésekor jelentkezik?
-
Hyperion
senior tag
-
Hyperion
senior tag
Szervusz!
Üdv a klubban :/ Számomra nem egyértelmű teljesen a dolog. Pl. X időközönként, ha scrolloztatok egy szöveget, akkor is teleszóródik szeméttel. De nagyon ritkán, és változó hogy milyen szövegnél..
Van egy olyan sanda gyanúm, hogy nem csak hardware, hanem szoftver gond is lehet. Én is a raspberry-spy féle scriptet vettem alapul ami valljuk meg, nem a legszebb kód amit valaha láttam. Az adafruit féle [link] sokkal szebb, átgondoltabb, viszont jelentős különbségeket nem találtam a két script között.(Talán csak annyi, hogy a karakter kiiratás előtt az adafruit féle megoldásnál van egy sleep, valamint ha jól emlékszem ez a kód minden kiiratás előtt törli az aktuális állapotot. Ez okozza a villogást, a váltások között.) Szóval passz.
Mindenesetre átírom a kódomat, az utóbbi kódra alapozva..Valamint azt is észrevettem, hogyha egymásután, pár tized másodperc várakozással küldök új karaktersort a kijelzőre, attól is kiakad.
Esetleg Te is tapasztaltad a fentiek valamelyikét?
-
Hyperion
senior tag
válasz sanchomuzax #4880 üzenetére
NM
-
Hyperion
senior tag
válasz sanchomuzax #4879 üzenetére
Simán megéri! Viszont ne 16x2-est vegyél. Én is azzal kezdtem, és hamar kinőttem Drágább a 20x4, de megéri.
-
Hyperion
senior tag
válasz sanchomuzax #4886 üzenetére
Hmmm érdekes gondolatok... Hétvégén, ha lesz időm elmatekozok vele.
Köszi! -
Hyperion
senior tag
válasz sanchomuzax #4893 üzenetére
140$!!!!??? Jesszus.. Nem lenne olcsóbb egy használt monitor? Touch-ot meg felhasználod máshová..
-
Hyperion
senior tag
Én a warning-ok megoldásával kezdeném. /etc/init.d/ dbus cron udev stb... scriptek LSB tag-je hiányzik. (Begint init info) Ha valóban nincsenek a warningolt fájlok legelején kitöltöd egy alap infóval majd mentés után egy apt-get update, és mehet az install.
Elméletileg így eltűnik a warning a következő restartig. Ha biztos vagy a dolgodban, update-eld le az initeket:
update-rc.d "the service" defaultsNemtudom, hogy a te esetedben ez segít e, de egy Debian6-os szervernél ez volt a gond.
Hasznosság: [link]
[ Szerkesztve ]
-
Hyperion
senior tag
válasz sanchomuzax #4895 üzenetére
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- UItra 9 185H / 32GB DDR5 / Intel Arc GPU / 1TB SSD - Beelink mini PC
- i7 es Lenovó IdeaCentre pc
- AKCIÓ!!! GAMER PC SZUPER ÁRON: i5-12400F/14600KF - RTX 3060 Ti - Új 16/32GB DDR4 - GAR/SZÁMLA!!!
- JGamer PC V2 R7 1700 RX 5700 XT 16GB DDR4 512GB NVME 1TB HDD
- Gamer PC , i5 13400F , RTX 3070 , 32GB DDR5 , 512GB NVME , 1.2TB HDD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest