- Vezetékes FEJhallgatók
- Fujifilm X
- Házi hangfal építés
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Teljesen az AI-ra fókuszál az új AMD Instinct sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Bluetooth hangszórók
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Archttila
veterán
válasz
Fecogame #46497 üzenetére
Ahh, ez most nalam csak amolyan why not
(rauntam a Diablo 4-re, gyerek nagyszuloknel, desktophoz ritkan kell nyulni...)
viszont temperature kiolvasasra csak azt talaltam amit eddig is tudtam [link] csak ez ugye sudo nelkul nem mukodik.
Na midnegy lehet ezt elengedem bar netes kepek alapjan mukodnie kell valahogy -
-
válasz
Archttila #46495 üzenetére
Nekem is beletelt 20+ órába, hogy kinézzen valahogy, de valahogy mégse voltam vele teljesen megelégedve. Így most keresek valami más megoldást, ami konténereket is tud monitorozni, de nem eszi meg a gépet. Grafana jó lenne, de több erőforrást eszik meg ez a megoldás, mint bármelyik másik service.
-
Archttila
veterán
válasz
Archttila #46494 üzenetére
Kesz. Itt-ott azert belekozmetikaztam a service fajlokba, mert kulonben a desc eltolna picsaba az oszlopot
de pl. volt ahol kivettem a usert, a vegen pedig rendbetettem a kis es nagybetuket.
Azert zabalja az ember idejet rendesen, de ahogy mondani szoktam: csak egyszer kell megcsinalni! -
Archttila
veterán
válasz
Archttila #46493 üzenetére
Noh közben rájöttem
[alucard@server ~]$ systemctl status rpimonitord | grep "rpimonitord.service -"
● rpimonitord.service - System monitor for the Raspberry PI
[alucard@server ~]$ systemctl status rpimonitord | grep "Active: "
Active: active (running) since Fri 2023-08-25 13:36:23 CEST; 3min 6s ago
Mindjárt átírom a többit is. -
Archttila
veterán
válasz
sztanozs #46492 üzenetére
Termezetesen a szoban fogo servicek futnak.
Eloszor d nélkül próbáltam (gondolom debian es származékain eltérő névvel futnak) de Manjaro (Arch) alattrpimonitord
essshd
● sshd.service - OpenSSH Daemon
Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/sshd.service; enabled; preset: disabled)
Active: active (running) since Fri 2023-08-25 10:36:47 CEST; 2h 46min ago
Main PID: 393 (sshd)
Tasks: 1 (limit: 3935)
CPU: 443ms
CGroup: /system.slice/sshd.service
└─393 "sshd: /usr/bin/sshd -D [listener] 0 of 10-100 startups"
● rpimonitord.service - System monitor for the Raspberry PI
Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/rpimonitord.service; enabled; preset: disabled)
Active: active (running) since Fri 2023-08-25 12:12:51 CEST; 1h 10min ago
Main PID: 7212 (rpimonitord)
Tasks: 3 (limit: 3935)
CPU: 54.554s
CGroup: /system.slice/rpimonitord.service
├─7212 /usr/bin/perl /usr/bin/rpimonitord
├─7229 /usr/bin/perl /usr/bin/rpimonitord
└─7230 /usr/bin/perl /usr/bin/rpimonitord
-
sztanozs
veterán
válasz
Archttila #46490 üzenetére
A neten talahato peldaban nincs d az rpimonitor es ssh utan:
dynamic.4.name=rpimonitor_desc
dynamic.4.source=service rpimonitor status | grep "rpimonitor.service -"
dynamic.4.regexp=- (.*) dynamic.5.name=rpimonitor_act
...
dynamic.13.name=ssh_desc
dynamic.13.source=service ssh status | grep "ssh.service - "
dynamic.13.regexp=- (.*) dynamic.14.name=ssh_act -
Archttila
veterán
Manjaro ARM: RPI-Monitor a service statusokat nem detektalja, szerintetek mi lehet az oka?
dynamic.4.name=rpimonitord_desc
dynamic.4.source=service rpimonitord status | grep "rpimonitord.service -"
dynamic.4.regexp=- (.*)
dynamic.5.name=rpimonitord_act
dynamic.5.source=service rpimonitord status | grep "Active: "
dynamic.5.regexp=(\(.*\))
dynamic.6.name=rpimonitord_runtime
dynamic.6.source=service rpimonitord status | grep "Active: "
dynamic.6.regexp=; (.*)
dynamic.13.name=sshd_desc
dynamic.13.source=service sshd status | grep "sshd.service - "
dynamic.13.regexp=- (.*)
dynamic.14.name=sshd_act
dynamic.14.source=service sshd status | grep "Active: "
dynamic.14.regexp=(\(.*\))
dynamic.15.name=sshd_runtime
dynamic.15.source=service sshd status | grep "Active: "
dynamic.15.regexp=; (.*)
...
-
vigfer90
csendes tag
válasz
thelastoth #46487 üzenetére
Igen, ezeken mar regen tul vagyok, de te igy is tudtal ujat mondani. A hetvegen osszekaparom minden linux tudasom, felcsapom a parancssort es kiprobalom. Koszonom.
-
thelastoth
csendes tag
Köszi mindenkinek a választ, újragombolom a setupot
-
vigfer90
csendes tag
válasz
thelastoth #46478 üzenetére
Szia. A Pi4-en en openmediavaultot hasznalok. Az omv-nek az smb funkciojaval letrehozott szervert viszont a xiaomi kamerak nem latjak. Sajnos mar mindent probaltam, de sehogy sem sikerul megoldanom. Valahol olvastam, hogy a xiaomi kamerak csak az smb1-et tamogatjak, az omv 6-os verziobol pedig ez a funkcio kikerult. Te hogyan oldottad meg a pi-n az smb szervert?
-
válasz
Pendrive-ra több szálon írni (legalábbis amiket eddig próbáltam) mindig tökönszúrás, és irreálisan belassul. Ahogy a többiek is említették egy SSD-vel sokkal jobban járnál.
Vigyorka: én ddclient-et használok erre a célra, te nem tudom mit, nem derült ki
-
Vigyorka
aktív tag
Üdv!
A routeremen átálltam Openwrt-re.
A DDNS updatet az Rpi-n oldottam meg.
Ma azt tapasztaltam, hogy curl ifconfig.me nem működik.
Megoldás?
Köszönöm! -
válasz
Nem a pendrive szekvenciális (folyamatosan ír/olvas egyetlen fájlt, semmi mással nem foglalkozik) írástesztje a mérvadó, hanem pl. az iops teljesítménye. Vagyis ha egyszerre több írás/olvasás műveletet kell kiszolgálnia, akkor mire képes. Erre a mezei pendrive-ok alkalmatlanok. Egy mezei HDD-vel, vagy SSD-vel jobban jártál volna. Pláne a mostani SSD árakat figyelembe véve.
-
UberMutant
őstag
válasz
egy SSD kellett volna , nem egy szr pendrive
-
thelastoth
csendes tag
Sziasztok! Vettem a PI4-hez egy más fórumokon ajánlott sandisk pendrive-ot, háttértár gyanánt, USB3-ra csatlakoztatva. Gondoltam kiváltom ezzel három Xiaomi kamera NAS mentését, ami eddig - hibátlanul - egy Zyxel NAS-ra ment, tehát, h innentől erre a sandisk-re mentsék a videókat, SAMBA share-en keresztül. A dolog működik is, a pendrive-ot a 200MB/s-re benchmarkolja az OS, egészen addig, amig a három kamera nem kezd rá menteni - onnantól gyakorlatilag, ha bármi másra akarnám használni a driveot - másolni rá például, az kb 3-4 MB/s sebességgel sikerül. Van valamilyen limitáció, amire nem figyelhettem? Ext4-re formáztam a driveot, mert azt olvastam h az NTFS erre nem a legjobb választás. Abban a pillanatban, ahogy leállítom a SAMBA szervert, visszakapom a sebességet.
Ami miatt azt gondolom, h ez nem lehet annak a hibája h a három kamera folyamatosan ment rá, az az, h eddig a NAS-on lassabb tárhelyekkel sem volt ilyen gond, simán néztem mondjuk onnan filmet - ezt innen nem tudom megtenni.
Előre is köszi minden ötletet!
-
válasz
Undoroid #46476 üzenetére
Ez a Pi3 rajza. wassermann pedig a Pi4 tápját linkelte, ez kicsit összezavart.
Itt egy részletes leírás mire is jó ez. Nyugodtan betáplálhatod a tüskesorról, ez bevett gyakorlat mindegyik Pi esetén. -
Undoroid
őstag
válasz
wassermann #46474 üzenetére
Átnéztem pár rajzot és ott látszik, hogy a betáp csatlakozó és a gerinc 5V-os ág között még van egy FET-es áramkör, ami beavatkozik * (tipp: nyilván ezt lehet működtetni, ha szoftveresen kapcsolom ki a PI-t) ha éppen szükség van rá!
Úgy döntöttem, hogy a panel hátlapjára (jobb - alsó sarok) fogok forrasztani megfelelő keresztmetszetű vezetékeket, amin keresztül etetni tudom majd a PI-t! Így lesz elég 'kakaó' a megfelelő működéshez! Tehát pont oda fogok csatlakozni (PP1 és/vagy PP2 a + és PP3 a -), ahová egy normális minőségű kábel adná a betápot. Nem lesz annyira könnyen oldható ez a két kötés, de menni fog és sűrűn sem szeretném az egészet szerelgetni...
* szerk: Ez valami egészen más lesz! Leginkább valami tápstabilizátorra hasonlít, ami túláramnál beszól - lekapcsol!
-
wassermann
Topikgazda
Ha ez a kép, amit a neten találtam, jó: akkor az 5V-on csak egy feszültég korlátozó Zener-diódás védelem van:
-
Undoroid
őstag
"Megmérted a kábelen eső feszültséget?"
Nem, mert ezt nem tudom megmérni! Olyan pici az a csatlakozó...Az "induló" oldalon meg tudom, de az "érkezőn" nem nagyon merek az MY64 mérőcsúcsaival kísérteni a sorsot! Az ötödik X közelében már nem olyan biztos a kezem és a látásom, mint régen...
Az a két pont már foglalt (onnan veszem le a szellőztető venti 5V-ját) de ezt megoldom! Az ilyen (GPIO) kimeneten való betáplálás mennyire biztonságos? Gondolok itt arra, hogy nem közvetlenül a feszültségellenőrző chipen keresztül érkezik meg a betáp a PI további elektromos alkatrészei felé...netán pont megkerüli azt és ezért hibás jelzést ad? Megpróbálok valami rajzot keresni, hátha lesz találat?!"Az hogy a kábelre mit írtak rá, vagy mihez adták, semmit nem jelent. Kínában bármit rányomnak..."
Ez annyira gagyi lehet, hogy már semmit sem írtak rá!
Teljesen noname!
-
-
Undoroid
őstag
Nos, kitermeltem az előző DC-DC modult és beépítettem a helyére a másikat, amit előzőleg 5.08V-ra lőttem be. A nagy kapacitású Elkót végül nem építettem be (az eredeti 220uF helyére)...összeszerelve, csatlakoztatott SSD-vel nagy lendülettel bekapcsoltam és vártam a csodát! Megmértem a tüskesoron a 3.3V-ot, ami rendben is volt. Viszont az 5V helyett ismét csak 4.5V-ot mértem, de ezt már vártam is, ugyanis boot közben ott volt a villámjel.
" Lehet elég lenne a tápkábelt kicserélni. "
Ez már nem csak lehet, hanem biztos! Csak azért választottam ezt, mert a csatlakozásai megfeleltek és a hossza is pont jó volt! Nem oxidos, mert nem túl régen csomagoltam ki egy légmentesen leforrasztott, bliszteres csomagolásból...egy másik kütyü töltésére volt odacsomagolva!
Most azon agyalok, hogy lehetséges-e a tüskesorra közvetlenül csatlakoztatni a betápot? Ebben az esetben sokkal nagyobb keresztmetszetű vezetékkel kapná meg a szükséges feszültséget! Lehet ilyennel trükközni vagy nem ajánlott?
-
ravensky13
tag
Pontatlanul fogalmaztam bocsi:
Késleltetés alatt a HDD elérési idejére gondoltam. Ha csökken a szabad terület és nagy a fragmentáltság a lemezen, akkor többet kell keresgélnie neki, hogy megtalálja a szabad területet, ahova be tudja írni a letöltött adatot. Rossz esetben, nem tud a HDD elég gyorsan pozícionálni, aminek következtében nem tudja az adatot időben kiírni. Ezt egy ideig a cache áthidalja, ám egy ponton az is megtelik, és leesik a letöltési sebességem mert a HDD nem győzi az adatokat kiírni. Viszont ha SSD-t használok, fragmentációról nem beszélhetünk, az elérési idő eleve nagyságrenddel kisebb, mozgó alkatrészek híjján a címzés és a kiírás nem történik lassabban fogyó szabad terület esetében. Ez az én analógiám.Szvsz ezt még tetézi (ha nem is drasztikusan, de mindenképp lassítja) az, hogy van egy USB-Sata konverzió, valamint ha SMR-es a HDD.
"Kis tárhely" alatt "kis szabad tárhelyre" gondoltam, amikor a lemez pl 90%-a megtelt, de ezt egy előző mondatban fent is leírtam:
"különösen amikor kevés volt a szabad hely, leesett a letöltési sebesség""Nincs összefüggés, a szabad tárhely kapacitás, és aközött, hogy milyen hamar kezdi küldeni az adatokat a HDD. Nem mellesleg SSD használata esetén is elfogy(hat) a szabad tárhely."
Tisztában vagyok vele hogy az SSD-n is elfogyhat a tárhely, ezt nem igazán értem mire írtad.Nem vagyok nagy torrentbubus, azt bérelt szerverrel csinálják a nagyok
viszont ezt a HDD-t teljesen rááldoztam arra hogy fut rajta akár 50-80 torrent, a kliens rendesen van konfigurálva, max párhuzamos szálak is ésszerű értéken vannak, a net sávszéléhez mérten.
És nem, ez a HDD már nem teszi a dolgát, mivel kb 30perc betöltés után volt hajlandó megmutatni a rajta levő fájlokat, szóval tuti véres a torka, majd megnézem HDSentinellel, bár szerintem felesleges, de lehet nem jól gondolom
-
válasz
ravensky13 #46468 üzenetére
Valamit nagyon félreértettél.
- Ellenőrizd a HDD SMART állapotát pl. a HDSentinellel, ezt akár a Pi-n is megteheted.
- Ellenőrizd a fájlrendszer állapotát.a kis tárhely miatt a drasztikusan megnövekszik a késleltetés meg még ott van a CMR/SMR kérdés is, és itt már több sebből vérzik a történet
Inkább csak ez a mondat vérzik több sebből, rosszul értetted amit írtak (vagy rosszat írtak).
A kis tárhely miatt nem növekszik a késleltetés(pontosan minek a késleltetése?!). Nincs összefüggés, a szabad tárhely kapacitás, és aközött, hogy milyen hamar kezdi küldeni az adatokat a HDD. Nem mellesleg SSD használata esetén is elfogy(hat) a szabad tárhely.
A CMR/SMR kérdését sem értem. Pl. mekkora torrentbubus vagy (egyszerre mennyi torrentet töltesz le/fel? Honnan tudod hogy a jelenlegi HDD melyik csoportba tartozik, és hogy ez valós gond számodra?
Természetesen lecseélheted SSD-re, ami javítja a véletlen hozzáférést, de amíg rendben teszi a dolgát a HDD minek cserélnéd le? -
ravensky13
tag
Sziasztok! Szeretnék tanácsot kérni egy esetleges SSD vásárlás ügyében. Szeretnék beújítani a Pi4-hez egy SSD-t, mivel az USB3-as WD mypassport HDD-m egyik pillanatról a másikra nem akar vele működni. Egy másik linuxos gépen sikerült megnyitnom a rajta levő fájlokat, de gyanítom hogy véres a torka, mivel 24/7 torrent futott rajta kb 1 évig. Mondjuk nem feltétlenül kellene megpusztulnia ettől, de a jelenlegi helyzetben ez most mellékes
A másik dolog, hogy eddig is voltak teljesítménybéli gondok, különösen amikor kevés volt a szabad hely, leesett a letöltési sebesség kilobyte-okra, és ilyenkor meg-meg emlegettem a rendszer felmenőit
Ezen a fórumon ajánlotta valaki, hogy cseréljem le az egészet SSD-re, ha jól emlékszem arra hivatkozva, hogy a kis tárhely miatt a drasztikusan megnövekszik a késleltetés meg még ott van a CMR/SMR kérdés is, és itt már több sebből vérzik a történet ez számomra is világos, csak nem tudtam/akartam rá túl sok időt szánni...eddig
Szóval a kérdésem az lenne, hogy milyen SSD-t vegyek? Konkrét típus ami bevált? Van-e valakinek jól bevált config? Ti mit használtok torrent/dlna/samba alá? Szvsz BŐVEN elég lenne nekem egy sata3 SSD is egy aliexpress-es USB3->SATA3 csatolóval, de rémlik valahonnan, hogy ott sem minden típust szeret a málna. De lehet van jobb vétel ami nvme csatolású, de akkor ahhoz kellene usb3->nvme átalakító. Persze arra is gondoltam, hogy nem árt egy betáplálással ellátott USB3 hub. Ezen vívódom, minden véleményre kíváncsi vagyok, előre is köszi
-
válasz
Peathee #46464 üzenetére
Miért nem szkennelsz hálózaton keresztül közvetlenül a gépre? [link]
Elméletileg Raspbianra is elkészítették ezt az Epson scan2-t. -
Peathee
senior tag
Sziasztok,
Én az alábbi problémát szeretném megoldani.
Van egy új Epson Ecotank L3260-as multifunkciós nyomtató. Ez még nem tudja a Scan to Cloud funkciót sajnos, de természetesen USB-n rádugott PC-re tud scannelni. Akár úgy is, hogy a nyomtató kijelzőjén állítom be a scannelés paramétereit és utána az előre kiválasztott mappába felmenti JPG vagy PDF formátumban.
Na már most a gond az, hogy nincs rádugva PC/laptop állandóan, mert a nappaliban van.Amire én gondoltam:
1. Pi 4-et rádugom USB-n
2. az Epson szoftvert valahogy működésre bírom.
3. Egy olyan mappát állítok be mentési helynek ami a hálózaton meg is van osztva SMB-n.
4. Majd a tetszőlegesen használt laptopon (mobilon) megnyitom a fájlt a mappában ha kell.Érdekes módon valaki előttem már mintha pont ezt akarta volna dokumentálni.
Ami a nehezítés: Sosem volt Pi-m és Linuxot sem láttam még. (Csak A Synology NAS van ami nem Windows-os. De akár fizetek is, ha ezt valaki beállítja nekem egy használt Pi 4-en.
Amiért nem egy olcsó használt windows gépre gondoltam, az a windows update és az áramfogyasztás és azzal járó hűtési igény.Van aki használ EPSON Multifunkcós gépet linuxon itt a csoportban?
Köszönöm a segítséget!
-
fa4hu
őstag
A Kodiban csak bcm...headphone eszközök látszanak hangkimentként, azonban nem csak a Kodi alatt, hanem az egész Pi alatt nincsen hang, ha be van kapcsolva a dtoverlay=vc4-kms-v3d, ha viszont az nincs, akkor a Kodi nem indul el, sehogy sem.
Köszi az eddigi segítséget
, legalább a probléma már tisztábban látszik!
-
-
Elvileg? Nem feltétlenül, mert van GUI nélküli "lite" telepítő, van GUI-s, és a GUI+ajánlott programok telepítő. Ezektől függetlenül Te maga is felteheted /leveheted, ki/be kapcsolhatod.
Csak azért kérdem, mert könnyen összeveszik a grafikus felülettel, hiszen mindkettő magáénak akarja tudni a videó vezérlő kezelését, és nem szívesen adja ki a kezei közül.
Próbáld meg azt, hogy parancssorba botolsz be:
sudo raspi-config
1. System Otions -» S5 Boot / Auto login - » B2 Console Autologin
Majd a terminálból indítod a kodit:
kodi-standalone -
válasz
BB9360 #46452 üzenetére
Nem hülyeség, csak a megfelelő tudás hiánya miatti értelmezhetetlen kérdés. De igen, jól mondod
miért csak akkor látszik a tv, ha be van kapcsolva
Ezt a kérdést is átfogalmaznám.
Nem kellett volna azon végigmenni, mert feleslegesen eltekerted a kormányt egy másik irányba, pedig ahogy írod, már volt egy működő jól beállított megosztásod. Ezt ki kellett volna hangsúlyoznom
Arra gondoltam, hogy itt meglátod, hogy a kodin belül hová kell kattintgatni. Egyáltalán miért mentél bele a Windows-os megosztás beállításai közé, amikor a routerre dugott HDD-t akarod elérni?!
A legegyszerűbb, ha visszacsinálod, amit eddig betekertél, pl. minek plusz 1 felhasználó?
Az a baj hogy itt nem tudom leírni, mennyi minden tudást kellene felszívnod, mert az, hogy vakon követed a lépéseket anélkül, hogy tudnád mit csinálsz, nem sok jóra vezet. Fogalmam nincs mit hol tekertél el, így a helyes irány megtalálásában sem tudok sokat segíteni (plusz ez nem is a Pi topikba való, hanem inkább az Otthoni hálózat és internet megosztás-ba.)pl. a "hálózat felderítése és fájl- és nyomtató megosztást" érdemes bekapcsolni, mert ezáltal "láthatóvá" válasz a hálózaton, és te is szétnézhetsz hálózati erőforrások után kutatva.
[link]A "WORKGROUP" (MUNKACSOPORT) a helyi hálózat alapértelmezett neve. Egyáltalán nem kell foglalkozni vele, csak egy a fontos: Mindegyik eszköz hálózati beállításában ugyanaz legyen a munkacsoport neve. Mindegy hogy WORKGROUP, DANILAN, vagy HALOZAT a neve (az ékezeteket nem szereti)
Ennek folyománya, hogy a névfeloldás is esetleges (lehet) egy helyi hálózatban, ezért ha nem megy valami névvel, próbáld ki IP-vel. Pl. ha a routerre kötött HDD-t akarod elérni, akkor írd be, hogy \\routerneve\hdd
és nincs eredmény, akkor írd be a router IP címét:
\\192.168.1.1\hdd
A megosztásnak lehetőleg ne az legyen a neve, hogy "eztlemezt tavalyvettemegyakciókereténbelüligyrengetegpenztmegsporoltamvele" hanem egyszerű rövid nevet amiben nincs se szóköz, se speciális karakter, mert ez is rengeteg probléma forrása lehet. Miért nem az lett a megosztás neve, hogy HDD?!fa4hu
Milyen op.rendszeren fut? Van rajta GUI? Honnan/hogyan lett telepítve?
Amúgy a hibaüzenetből nekem úgy tűnik, hogy a "jack" csomagot (daemont) hiányolja. -
robohw
aktív tag
Ha még nem volt:
[link]
Ezen besírsz.
Az orosz raspberry Pi! -
BB9360
aktív tag
Köszi. Átfogalmazom: ha a Pi-n megy a Libreelec, akkor miért kérdezek olyan hülyeséget, hogy a Raspbian/Raspberry Pi OS-be miért nem tudok belépni?!?
Jól mondom?
Tehát amit linkeltél, aszerint működnie kellene, de nem megy.(Időközben visszaállítottam a 9.2.8-as verziót, mert azt is olvastam, hogy 10 felett lehetnek gonjaim a full HD kódolással, de úgy el sem indultak a videók, szóval újra 11-es van fent)
Most már az egészet nem értem, de lehet, hogy ez az otthoni hálózat és internet megosztás témája... Csak mivel azt szeretném, hogy a Pi lássa a routerre csatlakoztatott HDD-t, talán belefér picit.
A laptopomon elérem a routerhez csatlakoztatott HDD-t, le is tudok játszani anyagot róla a laptopon. A tv-re nem megy az átküldés (a hang igen, de a mozgókép nem; attól most tekintsünk el, hogy miért csak akkor látszik a tv, ha be van kapcsolva, mert nekem ez is egy kérdés...), de nem ez a problémám, mert inkább azt szeretném, ha amikor bekapcsolom a Pi-t, akkor lássa ezt a HDD-t.
Elkezdtem, amit linkeltél, de először inkább a sárga keretben lévő windows step-by-step guide alapján indultam, hogy a feltételezés, miszerint az SMB már jól van beállítva, igaz legyen.
Eljutottam odáig, hogy létrehoztam egy új helyi fiókot (vendég és publikus megosztásnál nem kapcsoltam be a hálózat felderítése és fájl- és nyomtató megosztást; majd igen, hogy hátha az a gond, ezután tűnt el újra a fájlkezelőből a router, lásd a vége felé alább) megosztásaim néven, ami jelszóval védett. Ezután a hálózaton lévő HDD-t kellett volna hozzáadnom, de hiába mentem rá a kiválasztott könyvtárra, a tulajdonságok/megosztás után ez a kép fogadott:
, azaz semmit nem tudtam változtatni rajta, hozzáadni a létrehozott helyi fiókhoz pl..
Ezután visszaléptem az általad linkelt oldalra, és mindkét verziót próbáltam, de hiába.
Az "add network location" verzióval, ahol megadtam a nevét a routernek (router típusa-HDD neve, így van a hálózaton), majd a Video folder nevét. Software caused connection abort üzenet fogadott.
Az egyszerűbb, Windows network (SMB) esetén pedig először láttam a WORKGROUP helyet, hozzáadtam, de ugyanez fogadott, most pedig csak a laptopomat mutatja... Nem értem.Plusz: a total commander a hálózatok főkönyvtárban ezeket adja:
majd a workgroupon belül:
innen a maxtorba lépve szépen elérek mindent. De a teljes hálózatra történő továbblépés esetén:
itt a microsoftot nem érem el, azt írja, hogy lehet, nincs jogom hozzá, a workgroup-pal újra ide:
.
De a fájlkezelő nem is látja a maxtort, de mire ezt leírtam, most látja, majd újra eltűnt (ez mi?!?)... Nem értem, nem értem.Mi lehet a gond, hogyan álljak neki orvosolni? Lehet, hogy az a baj, hogy a routerhez kapcsolt HDD már hálózati eszköz és van vmi workgroup hálózatom is?
-
fa4hu
őstag
Megtaláltam a logját, így kezdődik:
2023-08-15 14:23:57.675 T:5691 INFO <general>: -----------------------------------------------------------------------
2023-08-15 14:23:57.675 T:5691 INFO <general>: Starting Kodi (19.4 (19.4.0) Git:20221007-166303c4f0). Platform: Linux ARM 32-bit
2023-08-15 14:23:57.675 T:5691 INFO <general>: Using Release Kodi x32
2023-08-15 14:23:57.675 T:5691 INFO <general>: Kodi compiled 2022-10-07 by GCC 10.2.1 for Linux ARM 32-bit version 5.15.61 (331581)
2023-08-15 14:23:57.675 T:5691 INFO <general>: Running on BCM2835 with Raspbian GNU/Linux 11 (bullseye), kernel: Linux ARM 64-bit version 6.1.21-v8+
2023-08-15 14:23:57.675 T:5691 INFO <general>: FFmpeg version/source: 4.3.6-0+deb11u1+rpt3
2023-08-15 14:23:57.675 T:5691 INFO <general>: 4 CPU cores available
2023-08-15 14:23:57.675 T:5691 INFO <general>: ARM Features: Neon enabled
2023-08-15 14:23:57.675 T:5691 INFO <general>: special://xbmc/ is mapped to: /usr/share/kodi
2023-08-15 14:23:57.675 T:5691 INFO <general>: special://xbmcbin/ is mapped to: /usr/lib/arm-linux-gnueabihf/kodi
2023-08-15 14:23:57.675 T:5691 INFO <general>: special://xbmcbinaddons/ is mapped to: /usr/lib/arm-linux-gnueabihf/kodi/addons
2023-08-15 14:23:57.675 T:5691 INFO <general>: special://masterprofile/ is mapped to: /home/pi4/.kodi/userdata
2023-08-15 14:23:57.675 T:5691 INFO <general>: special://envhome/ is mapped to: /home/pi4
2023-08-15 14:23:57.675 T:5691 INFO <general>: special://home/ is mapped to: /home/pi4/.kodi
2023-08-15 14:23:57.676 T:5691 INFO <general>: special://temp/ is mapped to: /home/pi4/.kodi/temp
2023-08-15 14:23:57.676 T:5691 INFO <general>: special://logpath/ is mapped to: /home/pi4/.kodi/temp
2023-08-15 14:23:57.676 T:5691 INFO <general>: The executable running is: /usr/lib/arm-linux-gnueabihf/kodi/kodi.bin
2023-08-15 14:23:57.676 T:5691 INFO <general>: Local hostname: raspberrypi
2023-08-15 14:23:57.676 T:5691 INFO <general>: Log File is located: /home/pi4/.kodi/temp/kodi.log
2023-08-15 14:23:57.676 T:5691 INFO <general>: -----------------------------------------------------------------------
2023-08-15 14:23:57.676 T:5691 INFO <general>: loading settings
2023-08-15 14:23:57.677 T:5691 INFO <general>: special://profile/ is mapped to: special://masterprofile/
2023-08-15 14:23:57.694 T:5691 INFO <general>: No settings file to load (special://xbmc/system/advancedsettings.xml)
2023-08-15 14:23:57.694 T:5691 INFO <general>: No settings file to load (special://masterprofile/advancedsettings.xml)
2023-08-15 14:23:57.694 T:5691 INFO <general>: Default Video Player: VideoPlayer
2023-08-15 14:23:57.694 T:5691 INFO <general>: Default Audio Player: paplayer
2023-08-15 14:23:57.694 T:5691 INFO <general>: Disabled debug logging due to GUI setting. Level 0.
2023-08-15 14:23:57.694 T:5691 INFO <general>: Log level changed to "INFO"
2023-08-15 14:23:57.694 T:5691 INFO <general>: CMediaSourceSettings: loading media sources from special://masterprofile/sources.xml
2023-08-15 14:23:57.696 T:5691 INFO <general>: creating subdirectories
2023-08-15 14:23:57.696 T:5691 INFO <general>: userdata folder: special://masterprofile/
2023-08-15 14:23:57.696 T:5691 INFO <general>: recording folder:
2023-08-15 14:23:57.696 T:5691 INFO <general>: screenshots folder:
2023-08-15 14:23:57.700 T:5691 INFO <general>: Running database version Addons33
2023-08-15 14:23:57.737 T:5691 ERROR <general>: CAddonInfoBuilder::Generate: Unable to load '/home/pi4/.kodi/addons/script.module.slyguy/addon.xml', Line 0
Failed to open file
... -
fa4hu
őstag
Sziasztok!
Raspberry4 Pi 32 bit alatt nem indul el a Kodi, fekete képernyő után az alábbi hibaüzenettel kilép:
Cannot connect to server socket err = No such file or directory
Cannot connect to server request channel
jack server is not running or cannot be started
JackShmReadWritePtr::~JackShmReadWritePtr - Init not done for -1, skipping unlock
JackShmReadWritePtr::~JackShmReadWritePtr - Init not done for -1, skipping unlock
ERROR: Unable to create GUI. ExitingHang van a TV-n a Pi-ről, amire rá van kötve. Mi lehet a gond?
Előre is köszönöm!
-
De ez miért off?
BB9360
A samba is jó erre. A kodiban csak annyi a dolgod, hogy betallózod mint hálózati erőforrást. [link]
Azt hogy érted, hogy a LE-be be tudsz lépni SSH-val, de a Pi-re nem? A Pi csak egy HW, önmagában nem képes semmire, így belépni sem lehet rá semmivel. Viszont ha már fut rajta egy op.rendszer, annak lehet egy olyan szolgáltatása ami ssh elérést tesz lehetővé. Ez lehet LE, OSMC, vagy éppen a Raspberry Pi OS.
Átfogalmaznád a kérdést? -
BB9360
aktív tag
Üdv!
Szeretném kipróbálni, hogy a routeremhez csatlakoztatott HDD-ről hogyan menne a filmek lejátszása. Ha jól vettem ki, ehhez a samba-t kellene bekapcsolnom/aktiválnom. Jelenleg Libreelec-en futó KODI-val használom, USB-n a Pi-hez (RPi3B) csatlakoztatott HDD-vel. Itt ugyan látok samba hálózati lehetőséget, de vajon az nekem elég, vagy a Pi-n is kellene valamit bekapcsolnom/aktiválnom?
A kövekező kérdés, hogy PUTTY-val a Libreelecbe be tudok lépni, de a Pi-be nem, hiába adom meg a pi-t, mint usert és hozzá a raspberry jelszót (nem hiszem, hogy anno megváltoztattam volna, de ha igen, akkor sem találom és eltalálni sem tudom) - ilyenkor mit lehet tenni?Köszönöm!
-
válasz
Undoroid #46445 üzenetére
Lehet elég lenne a tápkábelt kicserélni. Gyakran előfordul, hogy a sok gagyi kínai USB kábelt rosszul vezető drótokból rakják össze. Így akkora feszültség esik rajta, hogy már villámjelet ad a Pi, vagy más bizonytalan működést produkál.
Mérd meg mekkora feszültség esik a kábelen. (DCDC kimenete, és a Pi bemente között)Ugyanakkor az alacsonyfeszültségre figyelmezető chip is lehet (gyárilag) hibás
-
Undoroid
őstag
válasz
Undoroid #46443 üzenetére
Kipróbáltam az egyszerűbb esetet és egy nagyobb kapacitású (4700uF) kondi segítségével próbáltam kicsit megemelni / stabilizálni a tápegységem kimeneti feszültségét, ami egészen 4,8V-is sikerült is...sajnos ez elég halvány annak tudatában, hogy a kapcsolásomban használt HW384-es modulom nem hozza az adatlapján leírt 5,1V-ot! Kénytelen leszek kiszerelni azt és helyette egy LM2596-os modult használni. Még jó, hogy maradt egy kis hely és el is fog férni. A biztonság kedvéért alapból megkapja a nagy kapacitású elkót is!
-
Undoroid
őstag
Megmértem:
3,3V = 3.28V (1. és 6. pinen mérve)
Ismét igazad volt! ... az 5V-os kimenettel bajok vannak! Ott csak 4,4 és 4,7 közötti feszültségek vannak! Az SSD-t levettem és így kaptam ezt az értéket boot után...nagyon nem lesz jó ez érték! Ki fogom cserélni a DC-DC konvertert egy másikra, amit pontosan (fokozatmentesen) be tudok lőni a megfelelő értékre vagy teszek egy méretes pufferelkót, ami segítene megtartani a kimeneti feszültséget!
-
Voy15
tag
válasz
cibere11 #46441 üzenetére
Én egy ilyet vettem: https://www.alza.hu/axagon-adsa-st-dual-hdd-d4016888.htm
Ennek van külön tápellátása. Beleállítottam 2 SSD-t, és azóta megy is szépen.
A pendriveom meg közben kinyíródott. -
cibere11
tag
Üdv!
Nálam megy egy zero 2w dlnaval a böngésző nem megy de NAS-nak ha sebesség nem számít működik
És most én kérdezek.Rpi4 4gb a két kék usb egy hdd lóg.szépen megy.De ha a maradék ket usbre egy pendriveot dugok meghal a hdd.Miért?próbáltam ssdvel is de egyszerre nem megy a ketto. -
Leginkább a hardveres gyorsítás hiánya öli meg ezeket a hardvereket.
Még ott lehet előnye a sok RAM-nak, ahol nagyobb a háttértár használati igény (pl. adatbázis szerver) és a RAM egy részét le lehet csípni virtuális meghajtó számára, temp könyvtárnak. De a 8GB azért ilyen célra sem olyan bántóan sok. -
Ja igen, ez tényleg így van... emlékszem van egy csomó pehelysúlyú Linux rendszer, ami az idősebb gépeket bár hibátlanul viszi, azoknak a procija már nem bírja el a modern böngészőket és gyakorlatilag erre a feladatra nem használhatóak, vagy csak kínlódás kivárni, míg akármi is betölt.
-
Sziasztok,
Raspberry Pi 4B 8 giga rammal mire elég? Böngészőket viszi normál tempóban?
Szerk.: illetve érdeklődnék, hogy valakinek van-e Zero 2 W-je? Valami 0-1 watt között van a fogyasztása, ami miatt felmerült bennem, hogy NAS-ként is használható lehetne. -
Undoroid
őstag
A feszültséget még a projektem legelején a HW394-es step-down konverteren mértem üresjáratban, majd összeszerelve a PI Gpio portján az 5V-os kimenetein (2 és 6 pinen) egy MY64-es multiméterrel! A 3.3V-ot még nem néztem...
Ezt pótolni fogom, de már csak holnap! Nem hinném, hogy hibás lenne. Ezt a PI-t a saját dobozából és papírcsomagolásából Én vettem ki, amikor megvettem sok-sok évvel ezelőtt! Vagyis a Főnököm megvette, mert fantáziát látott benne, de végül nem így lett és hónapokig ott volt az asztalán és Én megvettem Tőle.
Igen, ez a számtech alapköve: menteni - menteni - menteni
Ezt a jelenlegit nem hiszem, hogy érdemes lenne lemásolni...egy fekete képes "történet" után lehet, hogy a korábban megokosított SDR-program sem menne már rendesen! -
válasz
Undoroid #46431 üzenetére
Hol méred a feszültséget, és mivel? A 3.3V-ot mennyinek méred?
Lehet HW-esen hibás a Pi? Másik tápegységgel is próbáltad?Ja és még egy fontos dolog: Menteni, menteni, menteni.
Az összefoglalóban is linkelt scripttel, vagy bármi más SD kártya mentőprogrammal időnként készíts egy másolatot az SD kártyáról. Ha bármi történik(fekete lesz a kép, vagy be sem botol az SD kártyáról), visszatöltöd a lemezképet, és megint minden rendben. -
-
Undoroid
őstag
Van miért köszönetet mondani! Azt hiszem, hogy ezt sokunk nevében mondhatom!
Igen az SSD-t kizárólag ebben a kis masinába építve szeretném majd használni! Már egybe is van építve a PI-lappal, kis távtartókkal azért, hogy a hűtésre ráirányított levegő jól át tudja járni mindkettőt, alulról és felülről is! A szellőztető levegőt pedig az előlapra szerelt, 5V-on járatott, folyamatosan üzemelő 120mm-es venti biztosítja! A biztonság kedvéért a PI-hőfejlesztő részei kis méretű hűtőbordákat kaptak!
" Én inkább rádugnék egy "szünetmentes" akkumulátoros tápot. " Nem is rossz kiegészítő! Erre a célra viszont már létrehoztam egy sajátot! Ezzel akár 15órán keresztül is tud működni! Az utántöltés pedig egy saját, kis méretű napelemmel fog végbemenni! Így mondhatni "zöld" lesz az energiaforrása...az autómata kikapcsolás azért kell, mert így is meghibásodhat valami!
Ami érdekes még ezzel kapcsolatban, hogy csatlakoztathatok hozzá gyári tápegységet vagy saját magam által legyártott energiaforrást a PI-képén folyamatosan ott van a 'sárga villámjel' ami -szerintem- azt jelzi, hogy valami baj lehet az energiaellátással! A megoldásommal folyamatos, szűrt 5.1V a kapocsfeszültség. Az akkumlátorpack töltését egy "CC/CV" korlátot támogató áramkörrel oldottam meg, ami csak akkor van elektromosan csatlakoztatva, amíg a töltési feszültség jelen van! 3db 18650 + BMS gondoskodik a szerkezet esti energiaellátásáról!
-
válasz
Undoroid #46427 üzenetére
Köszönöm a dicsérő szavakat! Pont az volt a cél, hogy az alapokat megmutassam, hogy bárki használatba vehesse.
A fálszerver oldalt tanulmányozd egészen az NFS bekezdésig. Itt le van írva a felcsatolás, és megosztás módja.
Pl. ha nem akarod az automata felcsatolást beállítani, csak ezt az egy lemezt akarod használni, azt a pár bekezdést nyugodtan átugorhatod.Itt egy kis script ami figyeli az alacsony feszültséget, és lekapcsolja a rendszert. Viszont sok lehet a fals riasztás, egy hírtelen terhelés, vagy áramingadozás miatt is lekapcsolhat. Pl. áramszünet esetén, vagy ha kihúzod a konnektorból, nem lesz ideje rendben leállni.
Én inkább rádugnék egy "szünetmentes" akkumulátoros tápot.
Az pedig már gyerekjáték, hogy a fenti script-et átalakítod, és egy I/O port-ot figyel, hogy van-e rajta feszültség, vagy nem. Figyelheted azt is, hogy az akkumulátoros modul bejövő 5V-oltja megvan-e, de azt is hogy mikor figyelmeztet (Battery warning indicator: on when the battery is reverse) az akkumulátoros modul.
Arra vigyázz, hogy a Pi I/O lábai 3,3V-osak, vagyis kell egy 4,7Kohmos soros ellenállás a 5V meglétének figyeléséhez. -
Undoroid
őstag
válasz
cog777 #46425 üzenetére
Köszönöm az információkat, rajta vagyok a dolgon!
Annyi beállítás, jogosultság, stb...van, hogy elveszek közöttük.
Mivel cigam úr válasza számomra sokkal alaposabb, így megint az Ő írását fogom felhasználni!
* * *
Na ez a részletes leírás nem semmi! Hatalmas segítség ez a kezdők számára!
Át kell olvasnom párszor, hogy megértsem!
Nekem majd olyan beállításokat kell találnom, hogy a következőket 'tudja' ez a pici Raspberry:
- hálózati tároló olyan adatokra, amik itthon keletkeznek (fényképek, Arduino programfile-ok, kapcsolási rajzok, stb...)
- kizárólag a 'belső hálózatomon' szeretném megosztani ezeket, akár több gépen is (gépváltást tervezek és nem akarok minden ilyen adatot másolgatni, keresgélni.)
- esetleg, ha van erre a dologra valami speciális megoldás, akkor a tápfesz alacsony szintre esésekor (5V alatt valahol) a Pi biztonságosan kikapcsolna a további hibák és fekete képek elkerülése érdekében, de még a tápkör BMS-e végső lekapcsolása előtt! A PI nyilván figyeli a megfelelő betápot (kicsi, sárga villámjel) és ezt talán fel lehetne használni erre.
-
válasz
Undoroid #46424 üzenetére
1. Nyitsz egy terminált, akár közvetlenül a Pi-n, vagy engedélyezed az ssh kapcsolatot, és egy terminálemulátorral rákapcsolódsz. Erről pár mondatot itt olvashatsz, itt pedig pár gondolat a meghajtók felcsatolásáról.
2. Ha abban a mappában, ahova felcsatoltad, megjelenik a külső lemez tartalma, a művelet sikerült. A findmnt parancs szépen kirajzolja, hogy mi hová van felcsatolva (mi a fájlrendszer, és mik a hozzá tartozó jogosultságok). Ebben a listában kell megkeresned, hogy az sda1-et (Az első meghajtó (sda) első partícióját (sda1))
3. A fenti linkeken szinte mindenre választ kapsz. Ha mégsem, írd meg melyik résznél akadtál el, mi nem világos.
-
Undoroid
őstag
Nem!
Inkább kipróbáltam cigam ötletét és az lett a befutó! Onnantól visszatért minden a helyére!
Viszont felmerültek újabb kérdéseim:
1. Milyen parancssor szükséges ahhoz, ha az egyik USB-porton keresztül szeretnék felcsatolni egy SSD-t, mint háttértár?2. Hogyan tudom ellenőrizni, hogy sikeres-e a felcsatolás és az SSD-t kezeli a Rpi?
3. Hogyan tudom a helyi hálózatomon megosztani azt az SSD-kapacitást másik gépre?
Nyilván teljesen alapvető dolgokat kérdezek, de nem értek hozzá, bevallom!
-
Shummo
senior tag
Próbálok integrálni egy Xiaomi A1 camerát a videoP2Proxy segítségével, de a telepítésnél elkapadok. a MAKE parancsnál az alábbi logot kapot. Esetleg valaki tudna abban segíteni, hogy merre induljak el?
pi@raspberrypi:~/videoP2Proxy $ make
make all-am
make[1]: Entering directory '/home/pi/videoP2Proxy'
CC main.o
CC av.o
CC avframe.o
CC client.o
CC iotc.o
CXX rtsp.o
rtsp.cxx: In function ‘void* min(void*)’:
rtsp.cxx:65:34: warning: control reaches end of non-void function [-Wreturn-type]
65 | env->taskScheduler().doEventLoop();
| ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~^~
CXXLD videop2proxy
/usr/bin/ld: av.o:/home/pi/videoP2Proxy/common.h:15: multiple definition of `MODE_RTSP_FIFO'; main.o:/home/pi/videoP2Proxy/common.h:15: first defined here
/usr/bin/ld: av.o:/home/pi/videoP2Proxy/common.h:14: multiple definition of `MODE_RTSP_FIFO_FILE'; main.o:/home/pi/videoP2Proxy/common.h:14: first defined here
/usr/bin/ld: av.o:/home/pi/videoP2Proxy/common.h:11: multiple definition of `MODE_STDOUT'; main.o:/home/pi/videoP2Proxy/common.h:11: first defined here
/usr/bin/ld: av.o:/home/pi/videoP2Proxy/common.h:11: multiple definition of `MODE_RTSP'; main.o:/home/pi/videoP2Proxy/common.h:11: first defined here
/usr/bin/ld: avframe.o:/home/pi/videoP2Proxy/common.h:11: multiple definition of `MODE_STDOUT'; main.o:/home/pi/videoP2Proxy/common.h:11: first defined here
/usr/bin/ld: avframe.o:/home/pi/videoP2Proxy/common.h:11: multiple definition of `MODE_RTSP'; main.o:/home/pi/videoP2Proxy/common.h:11: first defined here
/usr/bin/ld: client.o:/home/pi/videoP2Proxy/common.h:11: multiple definition of `MODE_STDOUT'; main.o:/home/pi/videoP2Proxy/common.h:11: first defined here
/usr/bin/ld: client.o:/home/pi/videoP2Proxy/common.h:11: multiple definition of `MODE_RTSP'; main.o:/home/pi/videoP2Proxy/common.h:11: first defined here
/usr/bin/ld: iotc.o:/home/pi/videoP2Proxy/common.h:11: multiple definition of `MODE_STDOUT'; main.o:/home/pi/videoP2Proxy/common.h:11: first defined here
/usr/bin/ld: iotc.o:/home/pi/videoP2Proxy/common.h:11: multiple definition of `MODE_RTSP'; main.o:/home/pi/videoP2Proxy/common.h:11: first defined here
/usr/bin/ld: rtsp.o:/home/pi/videoP2Proxy/common.h:15: multiple definition of `MODE_RTSP_FIFO'; main.o:/home/pi/videoP2Proxy/common.h:15: first defined here
/usr/bin/ld: rtsp.o:/home/pi/videoP2Proxy/common.h:14: multiple definition of `MODE_RTSP_FIFO_FILE'; main.o:/home/pi/videoP2Proxy/common.h:14: first defined here
/usr/bin/ld: rtsp.o:/home/pi/videoP2Proxy/common.h:11: multiple definition of `MODE_STDOUT'; main.o:/home/pi/videoP2Proxy/common.h:11: first defined here
/usr/bin/ld: rtsp.o:/home/pi/videoP2Proxy/common.h:11: multiple definition of `MODE_RTSP'; main.o:/home/pi/videoP2Proxy/common.h:11: first defined here
collect2: error: ld returned 1 exit status
make[1]: *** [Makefile:488: videop2proxy] Error 1
make[1]: Leaving directory '/home/pi/videoP2Proxy'
make: *** [Makefile:391: all] Error 2
-
-
Undoroid
őstag
Igen, igazad van!
A linkelt videón a config.txt-t módosította a beszélő...Én is ott próbálkoztam. Első körben a HDMI_mode=1 utasítást módosítottam (kivettem a #-jelet előle) HDMI_mode=16 -ra. Visszajött a kép, de már akkor hatalmasak lettek a Málnák boot közben és a jobb felső sarokban a 'villámjel' is méretes lett!
Ezek után a HDMI_group=1 -el próbálkoztam, sikertelenül...
Majd a HDMI_safe=1 -et próbáltam elengedni, de változatlan maradt minden.
Tovább nem piszkáltam azt a config.txt -t!
Azt még nem jeleztem, hogy az első boot-nál, amikor sikeresen megjelent a kép, akkor a task mérete is hatalmas volt! (22'-os monitoron kitakarta az alsó rész kb. 1/8-ad részét!) A korábbi tartalmak sem látszottak rajta (hálózati kapcsolatok, hőfok, óra, stb..) Csak egy széles, üres sáv!
Bebootolva még megpróbáltam a felbontást többször is megváltoztatni, de semmi változást nem láttam a reboot után. Itt kértem végül segítséget...
-
-
Undoroid
őstag
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni egy számotokra egyszerű dologban: régóta rendelkezem egy Raspberry PI 3 B+ kártyával, aminek építettem egy spéci, kis gépházat és egy egyedi energiaellátást biztosító 3x18650-es akksi pakkot. Kísérletezgettem vele míg végül összeállt a végső szerkezet! Kipróbáltam azt a lehetőséget, hogy a saját akkucelláiról meddig képes üzemelni? Nagyon szép üzemidőt produkált, majd a BMS lekapcsolt...ez után fekete kép fogadott a következő indításnál! Elvégeztem EZT a javítást a memóriakártyán és vissza is sikerült kapcsolnom a képet...DE indításkor úgy néz ki minden, mintha a legkisebb felbontásban (hatalmas ikonok mindenhol) lenne minden. Több felbontást is kipróbáltam a memóriakártyán közvetlenül és beindított PI-vel is, de ugyanaz maradt a jelenség! Hogyan lehet visszaállítani az alapfelbontást?
A PI-n elvileg Raspian Jessie fut.
Köszönöm a segítségeteket!
-
sztanozs
veterán
válasz
Fecogame #46413 üzenetére
Kivancsisagbol - hogy jobb a load, mint Kodi alatt, bar a Kodibvan van hardveres tamogatas, a Plex alatt meg csak akkor, ha vettel liszenszt... Vagy ez beallitas kerdese inkabb?
En mondjuk nem emiatt kukaztam, hanem mert nem sikerult osszehozni se a tevemmel ("buta" - nem androidos - okosteve), se a PS5-tel: iszonyat mod bufferelt, pedig az RPi kabellel a PS5 meg wifi ax-en csatlakozik. -
noorbertt
őstag
Sziasztok,
Esetleg van itt Pimox felhasználó?
Erdekelne a fogyasztás és a teljesítmény mondjuk egy
plex, *arr , torrent és HomeAssistant felhasználássalVagy valami hasonló iránymutatás miatt.
-
válasz
Csabu82 #46406 üzenetére
Az oldal alján találsz leírást, hogyan tudod az op.rendszert felvarázsolni rá soros proton keresztül.
Hogy érted hogy az USB-k nem működnek? -
Csabu82
csendes tag
Sziasztok!
Olyan kéréssel fordulnék hozzátok, adott egy Banana Pi M1és újra kellene telepíteni rajta a Debiant. Az image -t szépen ki írom fut is viszont az usb-k nem működnek rajta, sebaj van serial kábelem, igaz sosem használtam. Putty-al, linux alatt screen-el szépen dolgozik látom a telepítő ablakot de se Entert-t, se TAb-ot nem tudok nyomni hogy tovább jussak a nyelv választáson.
Hiába kerestem a netten nem találtam semmi használhatót, van valakinek tapasztalata, hogy tovább esetleg mik lehetnek a billentyűzet kombinációk?Válaszokat előre is köszönöm.
-
Váltottam Kodi-ról Plex-re. Rövid összefoglaló:
- Bármelyik eszközön, automatikus feliratozással lehet nézni filmet/feliratot, nem csak lokálisan
- Különválogatja a filmeket és sorozatokat, nem pedig mappákban kell bóklászni
- Több felhasználót hozzá lehet adni, így mindenki tudja, hogy hol tart, nem keverednek össze a dolgok (mindezt bármelyik eszközről lehet folytatni)
- Sokkal kisebb CPU terhelés (Kodi esetén 1 film lejátszása 3-as loadot okozott, míg a Plex-el egyszerre két eszközön lejátszva is csak 1.2 körüli)
- Kodi úgy, hogy csak "standby" üzemmódban van, 0.25-ös loadot csinál, miközben a Plex annyira keveset, hogy nem is látszik a top-ban)
- plex.tv oldalon belépve lejátszható bármi, nem kell DDNS
- A TV-n van Plex alkalmazás, így nem kell fizikailag összekötni a málnávalRövden ennyi az egynapos tapasztalatom vele, nagyon elégedett vagyok (és feleségem is) a váltással.
-
sztanozs
veterán
válasz
tvamos #46403 üzenetére
crontabban asszen a user-t lehet megadni
* * * * * {username} {command}https://unix.stackexchange.com/questions/127732/system-crontab-or-root-crontab
-
sztanozs
veterán
válasz
tvamos #46401 üzenetére
Azt szeretnem, ha csak azt a programot futtatna rootkent, mast nem.
Mindket megoldas ezt csinalja. soid bittel az owner neveben fut a program, pl:
#-r-sr-x--- 1 root users 2023 Jul 29 10:09 my_script*
Itt a my_script minden users csoportba tartozo user root joggal futtatja.
A masik pelda alapjan (sodoers
NOPASSWD
) nem ker jelszot a sodo parancs kiadasara. Ha a vegere berakod a script eleresi utjat, akkor csak arra lesz erventes a jelszo nelkuli sodo:
https://kifarunix.com/run-only-specific-commands-with-sudo-in-linux/A tobbire:
https://raspberrypihq.com/use-a-push-button-with-raspberry-pi-gpio/
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vezetékes FEJhallgatók
- Elektromos cigaretta 🔞
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Linux kezdőknek
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Google Pixel topik
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- LG 48C3 - 48" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest