- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Micsoda mázli! A POWER LED és az SD kártya IO LED pont jó helyre került.
A hátulja kicsit szellős, és csak a két USB-hez férni hozzá, de a célnak megfelel. -
sonar
addikt
válasz
Aksomatic #47195 üzenetére
Izlések és pofonok, hogy ki mit használ. Meg ha sokat tapasztalt már az ember akkor van nagyobb rálátása a dolgokra.
Én speciel Wireguard-ot használok. RPi1-es 4 klienset simán kiszolgál.
Ugyanez OpenVPN-nel, inkább a hagyjuk kategória.
Ezen felül van ssh elérésem is amire kb bármit is rá lehet tunnelezni. Illetve socks proxyként is lehet használni és a céges webfiltereket szépen meg lehet kerülni vele.pivnp/wireguard doksi alapján kell végig menni.
Ha van tűzfalad akkor jó tisztában lenni azzal, hogy mit hogyan csináltál. -
-
Aksomatic
senior tag
sajnos nem tudok be ssh-zni a Pi-mbe miutan lefuttattam a következő parancsokat
sudo umount /boot
sudo mkdir /boot/firmware
sudo sed -i "s:boot:boot/firmware:" /etc/fstab
sudo systemctl daemon-reload
sudo mount /boot/firmware
sudo apt -f installtisztában vagyok vele, hogy hibáztam
viszont csak megoldást próbaltam keresni hogy miért nem frissül a DietPi. Ha jól értelmezem összecsesztem az egész boot-ot és tartalmát. Meg lehet ezt javítani?
-
-
Aksomatic
senior tag
köszi mindenkinek, megpróbálkozom először a Tailscale-l
más: próbálom update-lni a dietpi rendszeremet és ebbe futok, nem tudom értelmezni mi a baj
-
-
Akkor már egyszerübb, ha a routerén bekapcsolja a VPN szervert.
Aksomatic
Ja, ha Norbi monta, akkor biztosan úgy van...
Valóban vannak kockázatai, de a VPN sem hibátlan. Tulajdonképpen a legbiztonságosabb, ha nem engeded ki az internetre, és a belső hálózatoodat is csak vezetékes kapcsolton át érhető el. De ilyenkor sem 100%-os a védelem! -
-
Aksomatic
senior tag
hogyan tudnám elérni a Pi-met amin CasaOS fut a hálózaton kívülről biztonsagosan? jó lenne mindent elérni, de legalább a Jellyfint.
-
-
psg5
veterán
Sziasztok!
RP2 Kodival Liberec alól.
Filmnézésre beállítva a Kodi borítók megjelenésével.
Hogy tudom elérni, hogy amelyik film esetében nem talál borítot ott is azért megjelenjen? Nyilván elérem más úton, de gyerekeknek a legegyszerűbb ha borító alapján látják, indítják. Próbálgattam különböző borító letöltő helyeket, de bizonyos filmeknél nem talál. Talán a film fájl átnevezés oldaná meg?Szerk.:
Közben: ha átneveztem a filmet és megtalálta... -
golyani
őstag
Üdv!
Elkezdtem mókuskodni a pi4-gyel, aztán jó lenne átállni SSD-re, ez mennyire lehet zsákbamacska? [link]
-
atiska007
senior tag
Azt esetleg tudja valaki, hogy a qbittorent file-ok hol vannak tárolva?
Át szeretném költöztetni, de vagy 70 torrentet nem töltögetnék be újra... -
válasz
wassermann #47166 üzenetére
Dehát ez sosem volt máshogy. Csak sajnos a Rpi olyan irányba fejlődött, hogy lassan kiírja magát a történetből.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
azbest #47165 üzenetére
Köszi a linket! Tulajdonképpen hasonló vélemény jön le a videóból is, mint amire itt jutottunk:
A Pi barkácsolós dolog és kifejezetten azoknak jó, akik szeretnek alkotni. A Windows-os minigép pedig annak a tábornak, aki azt szereti, hogy "kicsomagolás után bekapcsolja és működik". -
azbest
félisten
Jeff is csinált raspi5 vs N100 videót [link]
-
válasz
Undoroid #47163 üzenetére
A relé modulról semmit nem tudok, de bőven elég a behúzást jelző LED.
-
Undoroid
őstag
" Pi2 " Így már világos! Oda nem biztos, hogy kelleni fog a hűtés! Ártani nem árt! A kopter ebben az esetben nyilván nem kell!
" Relé panel " A távtartó készletben -ha jól láttam- akkor vannak félmagasak is! Azt beteszed a panel alá és máris elérhetőbbek a nagyobb forrszemek a relék kivezetéseiknél! Egészen pontosan milyen relé panelod van? Tudsz róla adatlapot linkelni? Vagy a panelon lévő relé típusa is jól jönne!
" Nem baj ha jól látszik " Akkor akár a két szín / csatorna is bevethető! Léteznek olyan tokozású LED-ek, amikkel ezt a két színt egy furattal az előlapban meg tudod oldani! Csak a megfelelő előtétellenállást nem szabad kifelejteni! Ha elég az egy szín, úgy sokkal egyszerűbb a feladat!
" süllyesztett fejű rögzítés " Nincs mit!
Ha másokat zavar ez a kicsi OFF, akkor átmehetünk privátba is!
-
válasz
Undoroid #47161 üzenetére
Ez egy Pi2, ilyeneket nem gyártanak manapság
. Szóval nem valószínű, hogy valaha throtlingolni fog, pedi 7/24-ben fog működni.
A relé panel megcsapolására én is gondoltam, de elég rossz a szemem, nem látom jól ezeket a kis smd alkatrészeket, viszont az alja a relé tekercsek lába megfelelő támadási pontnak tűnik.
Nem baj ha jól látszik (főleg az elején), nem otthonra lesz, hanem a munkába.
Ez a fordított kialakítású süllyesztett fejű rögzítés remek ötlet, köszönöm!
-
Undoroid
őstag
Szia!
A legfontosabbat ne hagyd le a PI-ről! Egy zárt dobozban hamar túl fog melegedni és átköltözhet az örök bitmezőkre! Ne felejtsd el hűtőbordákkal ellátni! Nem tudom, hogy ez mennyit fog menni, de jobb a békesség! Részemről 2db passzív bordát applikáltam fel a lapra, amik egy AC-cooling VGA-készletben maradt meg! Az egész szerelvényt alul és felül is átjárattam egy 120-as kopter légáramlatával, 5V-on járatva! Persze, azóta sem fejeztem be azt a projektemet...
A relék állapotát visszajelezheted közvetlenül a relékről (előtét ellenállással) levéve a tápjukat! Ha két áramkörös, váltókontaktos a relé, akkor a nyugalmi és az aktív állapotot is jelezni tudod! Részemről nem használnám ki, mert már egy led is hatalmas (zavaró) fényt tud produkálni este! A LED pedig rajta van a relépanelodon alapból.
A menetes távtartós felfogatás jó! A dobozod alja felől tenném a belső menetes részt, mert akkor a rögzítő csavar nem fog kilógni és beakadni mindenbe! Süllyesztett fejű a legjobb, mert akkor ki sem lóg a dobozod síkjából!
-
Házibarkácsolók segítségét kérném. Számomra a dobozolás volt mindég a legnagyobb gond. Pl. most találtam egy rossz router házat, aminek a belét kidobtam, és Pi megy a helyére.
A terv kb így néz ki:
A Pi a "WAN" lyukon néz ki, a relék pedig a "LAN" portokon.A Pi rögzítő lyukait bejelöltem, a dobozt alján, ki is kilyukasztottam a megfelelő helyeken, és itt picit elakadtam. A doksi szerint ezek a rögzítő lyukak 2.75mm-esek. Arra gondoltam, hogy egy ilyen 2.5mm-es készlettel rögzítem a Pi-t, és a relét is. Járható út, vagy van másik jobb megoldás? A micro USB-t is kivezeesem a házra? Hogyan? Valaki készített már hasonló "átalakítást"?
Az előlapi LED-eket felhasználnám a táp, és a relék állapotának jelzésére. A Pi IO lába elviselik ha a relé modullal párhuzamosan 1-1 LED-et is rákötök, vagy inkább tegyek be egy egy tranzisztort, biztos ami biztos?
-
sztanozs
veterán
válasz
wassermann #47154 üzenetére
Oh, nekem semmi gondom vele, siman elviszi a PI4 eredeti tapja a lemezt es a PI-t is egyutt...
-
wassermann
Topikgazda
-
sztanozs
veterán
válasz
sztanozs #47152 üzenetére
Nekem ez a ket eszkoz log usb3-on:
pi@raspberrypi:~ $ sudo lsusb
Bus 002 Device 003: ID 18a5:0411 Verbatim, Ltd
Bus 002 Device 002: ID 152d:0561 JMicron Technology Corp. / JMicron USA Technology Corp. JMS551 - Sharkoon SATA QuickPort Duo
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 001 Device 002: ID 2109:3431 VIA Labs, Inc. Hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hubVerbatim - USB taplalasu haz notebook hdd-vel
JMS551 - Sharkoon SATA QuickPort Duo - sajat taplalasu "haz" ket WD Red HDD-vel -
tomibro
tag
válasz
UberMutant #47149 üzenetére
quirks? Az micsoda?
Nemhinnem hogy 4 usb haz is inkompatibilis lenne mert 4 gyarto külön termeke -
tomibro
tag
Sziasztok! Nem tudom jo helyen keresgelek-e de vegso elkeseredesemre ide is irok ebbe a forumba hatha valaki tud magyarazatot megoldast vagy otletet. Raspberry pi 4 4gb verzio az alany es a hdd kerdes. Szeretnek rafuzni hddket hogy lehessen file megosztasra hasznalni a kicsiket de barmit probalok usb 2 eseten tok jol mennek, usb 3 eseten viszont elverzik es egyszercsak azt irja random par perc utan hogy lecsatlakoztatva es eldobja mindet. Olvastam utana hogy 1.2ampert tud ugyebar az usb stb ez okes kulon taplalt usb hubnal is ugyanez a hiba all fent. Probaltam 2.5 es 3.5 hddkel is termeszetesen 3.5 eseten van 12v kulso tap meg minden. Az usb elosztot szetkaptam es a +5vot kiiktattam nehogy visszafele is nyomjon naftat a pi usb portjara de ekkor is ledobja. Utolso elkeseredesemben jo dragan vettem egy olyan usb elosztot ami 12v betaplalasu es ugy ad 5vot ki az eloszto igy tobb amper all rendelkezdesre konkretan ha jol emlekszem portonkent 5v 2.4amper amit kivehetnek belole. Namost nekem kb 500mA kell csak hogy a hdd menjen rola es nagyon elkeseredve tapasztaltam hogy igy is eldobja az eszkozt vagy eszkozoket. Ugyanis mindegy hogy 1 vagy 3 log rajta... ha kozvetlenul dugom a pibe es csak egyet azt is eldobja usb 3 eseten. Szoval lassan feladom a pi projektet mert hasznalhatatlan pedig olyan jo kis cucc ez de kene a filemegosztas is ugy lenne ertelme hogyha mar megy, de azert az usb 2 sebessege a mai vilagban nudli igy szerentem ha menne usb 3 eseten is. Hogyan oldottatok ti meg a kerdest? Masnak nincsen ezzel baja, rengeteg kulfoldi oldalt olvastam de nincsen erdemi megoldas vagy otlet igazabol, mindig csak hogy kulso tap kell a hddnek. Ez okes de mar ennel nem lehet jobb kulso tap neki... A pi onmaga gyari 5.1v 3amperes tapjarol megy azt is olvastam hogy kell az az 5.1v. Ez is megvan. Neztem fogyasztasokat is ilyen usb mero segitsegevel szinte semmi terheles nincsen rohogve bootol a pi stb. Aztan megy egy darabig de itt par percet kell erteni majd eldobja a hddket es vissza sem jonnek. Csak a teljes reboot oldja meg aztan megint megy par percet egyszercsak gondol egyet eldobja megint. USB 2 eseteben meg megy szepen ahogy kell igazabol csak lassan. Olvastam azt is hogy usb 3mon tobb a fogyasztas de ez tutira nem okoz mar problemat mert van boven delej
mondjatok nekem otletet mit nezzek csinaljak mert mostmar szinte biztos vagyok benne hogy nem harveres hiba hanem valamiert az os dobja el. Koszonom elore is (picit hosszu bejegyzes lett bocsi)!
-
kopogo
tag
Helló
Ki mit használ a fotók megjelenítésére ne keljen dockert telepíteni.
Webesen lehessen megjeleníteni és kategorizálva legyenek a képek.
-
azbest
félisten
Egyébként Jeff Geerling összefutott Ebennel a CES-en és emlegeti, hogy lassan meg kéne jelenjen a CM5 is. [link]
De még csak pár infót osztottak meg róla partnereknek, hogy ha valaki vele tervez kb tudja mire számítson (méret, csatoló, áram). Elvileg kb olyan form factor lesz, mint a cm4.
Az AI-ról kérdezte még, de nem éri meg ráintegrálni. Az 5össel pcie csatolós ai gyorsító is ráköthető, nem csak az usb3-as coral.
-
azbest
félisten
válasz
Steven #47141 üzenetére
jó hát ő itx lapot vett nagy házba
A pi5-höz 27W-os a gyári táp, ha nem az 5V5A töltőt használod, hanem 5V3A-t, akkor alapból le is tilt / korlátoz funkciókat, bár szoftveresen feloldható, csak ha tényleg meghúzza, akkor instabil lesz. A pi talán 90 x 70 x 25mm körül van.
Az n100 kompakt mini kütyükhoz 30W tápot adnak. Van ami csak 87 * 87 * 40mm [kép]
De persze valóban van különbség, mert a pi lehet 5w alatt van készenlétben, ha van rákötve ssd is. A minipécé meg 10w idle. Le lehet korlátozni kisebbre is a soc-ot, de persze akkor lassabb.
Egyébként létezik már mutatóba n100 is pi form factorban. De irreálisan drága a kis kockagéphez képet. [link] Én magyar áfával együtt csíptem meg decemberben 140 dolcsiért a 16/512 vátozatát a kis kockának.
-
azbest
félisten
hm, raspi 5 vs n100 minipécé - ExplainingComputers [link]
Csinált pár sebesség összehasonlító tesztet ubuntu 32.10 alatt:
gimp, kdenlive, lejátszás
Persze nem meglepő, hogy az n100 nyer, inkább érdekes, hogy van amiben egész tűrhetően követi a pi5. persze könnyű lett volna olyan próbát is választani, aminél a pi5 meg sem tud szólalni -
-
-
pube111
senior tag
Van egy pi3B+, ami fagyogatott. Van rajta egy belakott raspberry os. Átraktam belőle az sd kártyát egy pi3B-be. Mivel a wifi antennája (is) más, így az update ezzel a hibával megáll.
Hogy lehetne elérni, hogy hiba nálkül fusson az update?
Az újratelepítés nem megoldható -
totya79
tag
Köszi mind2-nek, ránézek
-
válasz
totya79 #47128 üzenetére
Ezzel a programmal igen. Szektorról szektorra lemásolja, akár használt, akár üres.
Létezik olyan lemezkép készítő ami csak a felhasznált szektorokat menti, pl. a [clonezilla], ill. az összefoglalóban van egy kis script, ami fájl szinten készít másolatot egy image fájlba. -
-
totya79
tag
Sziasztok.
Volt egy régebbi lemezkép mentésem is,és most frissitettem,szintén mentettem,de valamiért meghaladja az img fájl mérte,a 30 gigát.Pi-n a fájlkezelővel átnéztem mi foglalhat ennyi,de nem találtam semmit.Gondolom,az nem normális hogy ekkora.Hol nézelődjek,esetleg ötlet? -
Vigyorka
aktív tag
Üdv!
R-Pi 5-n a hütö ventilátort szeretném vezérelni (optimalizálni). Argon Neo 5 ház és venti.
Nem találtam rá a megoldásra...
A jó megoldást megköszönöm.. -
wassermann
Topikgazda
Kérek mindenkit, ne OFF-oljátok szét a Raspberry Pi topikját!
Ha a mini PC érdekel benneteket, menjetek át pl ide: [link] -
A napokban lecseréltem a Raspberry Pi 4-esem egy MiniPC-re, és totál megérte. Plusz 10ezer Ft-ért kaptam 6-7x nagyobb teljesítményt, kis mértékű fogyasztásnövekedés mellett, de akár kihozhattam volna plusz pénz fekektetése nélkül is. Úgy olvasom mások is ugyanígy látják a váltást.
Persze nem akarok senkit lebeszélni a málnáról, inkább rávilágítani arra, hogy van alternatíva is
-
sonar
addikt
válasz
K4jusz #47109 üzenetére
A kérdés, hogy hogyan vannak csatolva a particiók.
Első lépésként nézd meg, hogycat /boot/cmdline.txt
cat /etc/fstab
Ha látsz ilyesmiket:
root=PARTUUID=3bd49b37-eb01-426e-9287-2f5c913e4cfeHa ilyet látsz /dev/sda1 akkor csak formázod átmásolod a dolgokat és örülsz.
Viszont ha UUID-val vannak csatolva a particiók akkor nem fogja megtalálni a rendszer.
Kb ezeken a lépéseken kell végigmenned: [link]Lényeg, hogy az fstab meg a boot/cmdline.txt az új disk/partició UUID-ait tartalmazza.
-
-
K4jusz
tag
Sziasztok! Noob kérdés. Van egy Pi4, headless raspbian fut memóriakártyán. Samba, nfs, transmission fut rajta.
Szeretném kicserélni a csatlakoztatott winyót egy nagyobbra. Azon kívül, hogy leformázom és létrehozom rajta ugyanazt a könyvtárszerkezetet, kell valamit csinálni?
(winyon csak egy partíció van). -
turho
addikt
Nekem ez az alapfelállás:
Ezért nem érem el az sd-kártyát. (Vagy csak kínlódva, meg mindig szét kellene borítanom). És ugye ez van körbedobozolva. De ez volt a jobb megoldás, mert csatolólapkák vannak a monitorhoz, a HDMI, a touch, és a táplálás.
Ez a majdnem kész streamer. (Mint egy 10.1" képkeret, csak vastagabb
)
-
Ablakos
őstag
A rendszer sd kártyát szeretném egy kisebb méretű sd kártyára klónozni. (Nem akarom, hogy évekig a max 4GB -os elfoglalt területet egy 64GB-os kártyán terpeszkedjen. Csak OMV van, lesz.)
Úgy szeretném, hogy a (usb) pendriveSD kártyára átklonoznán a rendszert. Milyen parancs, util kell ehhez? -
Akármi van, matathatok csipesszel az sd után.
Akkor a dobozolással kéne kezdeni valamit, az összes Pi ház úgy van tervezve, hogy az SD kártyát körömmel benyomva simán ki lehet belőle szedni. Lehet te csinálsz rosszul valamit.
A Volumio megnyilatkozásr nem értem, most hogy jött ude
Sehogy. A volumio szónál abbahagytam a hsz olvasását, mert se nem használom, se nem ismerem, így nem tudok rá válaszolni.
-
turho
addikt
Persze, elég lenne a 25 cm-es. Valljuk be, az RPI-ken nem túl felhasználó-barát a microsd aljzat hozzáférése. Nekem a 10.1" monitorra van portolva, a gyári helyre, és az bedobozolva. Akármi van, matathatok csipesszel az sd után.
A Volumio megnyilatkozásr nem értem, most hogy jött ude
nem én írtam, de szégyen, hogy évek alatt us egy bughalmaz az egész...
mert alapvető dolgok se működnek benne jelenleg sem
-
sonar
addikt
Akinél nem működik, de szeretné, hogy a win újra lássa a samba megosztásokat annak ajánlom figyelmébe az irományomat: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Eladó fullos Asus Tuff PC Plusz Monitor +...
- Brutál ERŐMŰ! Lenovo P710 / 2x Xeon E5 (44 mag!) / 256GB DDR4 / 2x 512 SSD / 8TB HDD / ASUS 1660 6GB
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- Eladó a csótány PC! i5-12400, 16GB RAM, GTX 1660 Super, SSD + HDD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 730W
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest