- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
5leteseN
senior tag
válasz
cog777 #45196 üzenetére
Minek is "amúgy"?
DIY/Cs(ináld-)M(agad) Rpi 5 -na jó:4,5- recept, annak, aki türelmetlen:
Egy méterre kapható/vágott alulemez hűtő és egy régi VGA kártya ventivel megvan 2,5 GHz-nek a hűtés, +Yt, + gugli(kulcs-szavak kb: RPi, overclock)....de szinte biztos, hogy a VGA hűtőborda is jó rá.
...
-
cog777
senior tag
válasz
t72killer #45197 üzenetére
Nem csoda, arduino uno/nano mega mar eleg regi cucc, nagyobb es ujabb modellek dragak.
Ha az eredeti arat nezem es nem a mostani chip hianyosat, akkor az adott arert nekem az rpi tobbet adott, barmenyik verziot is nezem. Bar arduinonak is megvan a maga helye a tortenelemben.Pico a ket cpu maggal, wifivel es azt tamogato pythonnal igazi tanulo platform.
-
-
cog777
senior tag
Ugy tunik nem lesz Rpi5 a kovetkezo evben [link] .
-
válasz
Balerik #45190 üzenetére
Bár nem használok OSMC-t, a menüpontok nevei elég beszédesek.
- Addons Folder -» Menti. telepített kiegészítőket
- Addon Data Folder -» Menti a kiegészítők adatait (beállításait)
- Database Folder -» Menti az adatbázis mappát (az összes adatbázist?)
- Keymaps folder -» A billentyűzetkiosztás beállításait menti
- Library Folder -» Gondolom nem az egész könyvtárat menti, csak a beállításait, hogy az adott típusú médiák (Mozik, sorozatok, stb... melyik könyvtárban találhatóak)
- peripherial_data.xml -»A rácsatlakoztatott eszközök beállításai(?)
- Playlist Folder -» A lejátszási listákat menti el.
- Profiles Folder -» A felhasználók adatai/beállításait menti
- Thumbnails Folder - Az index képeket menti el (Ez szerintem szükségtelen, majd újragenerálja/újraolvassa a fájlokból. Persze ha sokat pimpelted/babráltad érdemes ezt is menteni)
- Save States Folder -» (Talán itt tartja nyilván, hogy melyik nézted meg, éppen hol terasz a lejátszásban?)
- Tvheadend folder -» (Ha TV tuner is van rácsatlakoztatva, annak a beállításai)
- favourites.xml -» Elmenti a kedvencek fájlt
- guisetting.xml -» Elmenti a grafikus felület beállításait tartalmazó fájlt
- password.xml -» Elmenti a jelszavakat taroló fájlt
- mediasources.xml - Elmenti a médiaforrásokat listázó fájlt
- LCD.xml -» Ha van rákötött LCD kijelző, annak a beállításai
- profiles.xml -» Elmenti a profilokat tároló fájlt.
- RSSfeeds.xml -» Elmenti a beállított RSS forrásokat
- sources.xml -» ???
- upnpserver.xml -» A hálózati médiaszerver beállításait menti le egy fájlba
- /etc/fstab -» A rendszerben mi, hova, milyen néven van felcsatolva
- advancedsettings.xml -» Minden más?
- samba-local.conf -» A Windows-os megosztások/elérések konfigurációját menti le.
- Autofs -» ???
- Authorized SSH Keys.xml -» Az eltárolt SSH kulcsokat menti le.Ha rosszul tippelek, majd a többiek kijavítanak. Amúgy meg ha mindent bepipálsz, nem nyúlsz félre, legfeljebb szükségtelenül menti le az adott beállítást.
-
válasz
wassermann #45160 üzenetére
Köszönöm a tippet neked is, és a többieknek is az OSMC-re, nagyon király! Remekül fut a Kodi, és egy rakás teendőt levett a vállamról a rendszer konfigolása során
Egy kérdésem viszont lenne: Az OSMC felületen (Kodi) hogyan tudok plugint törölni? Felrakni sikerült, viszont törölni sehogy sem.
-
azbest
félisten
legó számítógép kocka pico pivel [link]
-
-
Szerencsére az SD kártyák egyre nagyobbak lesznek, de jogos a felvetés. Ezért említettem meg a profibb adatmentő/lemezkép készítő programokat, mert általában képesek eltérő méretű (akár kisebb) lemezre is visszaírni az adatokat. Feltéve természetesen hogy elég kicsire csökkenthető a kapacitás, ami a rajta tárolt adatok mennyiségétől függ.
-
válasz
Balerik #45179 üzenetére
Kikapcsolod a Pi-t.
Kiveszed a kártyát, és beleteszed egy kártyaolvasóba.
A kedvenc lemezképkezelő programoddal készítesz róla egy lemezkép fájlt, amibe lementi a kártya aktuális állapotát. Ha valami félremegy, vagy elromlik a kártya, ezt bármikor visszamásolhatod egy memóriakártyára, és az aktuális lementett állapottól folytathatod a használatát.
Ez lehet a Windows-og gépedről mentéseket készítő program, pl. a Backupper, de lehet direkt flash meghajtókhoz készült lemezkép készítő/író usbit.
Tehetsz egy próbát az összefoglalóban linkelt scriptel is, de osmc-n nincs letesztelve a működése.
Próbaképpen írd ki egy másik kártyára a lemezképet, és tedd be a Pi-be. Ha mindent jól csináltál, úgy botol a rendszer mintha mi sem történt volna. -
Balerik
aktív tag
válasz
Patice #45178 üzenetére
Köszi!
Ott már ,,néztem" és eléggé sok ,,opció" van ott és nem tudom melyiket kell kijelölni?
Ha holnap készítek egy képet róla akkor segítesz, hogy melyik kell?Még valami eszembe jutott.
Biztonsági mentés a rendszerről? Sikerült most jól beállítani, de szeretnék meg egy dologgal kísérletezni.
-
Balerik
aktív tag
Sziasztok!
A nappaliban egy RPI4-en osmc fut, amit már sikerült jól be konfigurálnom a saját és párom ízlésének megfelelően. Hogy lehetne ezt a rendszert a hálóba átköltöztetni a hálóban lévő RPI3-ra? -
-
-
Üdv!
Adott egy 3B v1.2, hozzá tartozó 5V 2,5A táppal és 16GB microSD kártyával. Kérhetnék egy gyorstalpalót, hogy mire lehet még szükségem feltétlenül ahhoz, hogy PiHole legyen belőle? Nem szeretnék úgy járni, hogy még a TV távirányítóját is kinyírja.
Hűtőborda? Ház? Valami shield? Amatőr kérdések ezek, Arduino-ban otthon vagyok, de ez a Raspberry dolog teljesen idegen, csak annyit tudok róla hogy egy teljes értékű szerver csak kicsiben...
Valahogy úgy képzelem ezt az egész procedúrát, hogy felhúzok valami rendszert a microSD kártyára, bedugom, táp + ethernet, adok neki fix IP-t és beállítom a routeren, hogy azt használja DNS-ként, aztán legfeljebb valami remote webes admin felületen finomhangolom hogy milyen domaineket akarok letiltani.
Egy 0-tól Java fejlesztőig terjedő skálán mennyire vagyok a valóságtól elrugaszkodott? Monitor, billentyűzet, egér, TV távirányító is kellhet a rendszer telepítéséhez (esetleg a használatához)? Arra gondoltam, hogy Pi OS-t rakok rá, mert Ubuntut ne
hézm lehet, jó eséllyel másra nem is lesz használva.Reményeim szerint ez egy set it and forget it scenario, nem szeretnék rendszeresen szarakodni vele, ugyanis az időm megfizethetetlen.
Köszi a konstruktív válaszokat előre is!
Üdv:
Rhino666 -
-
tasiadam
veterán
Na, felment pi1re a buster utan a bullseye, de ha imagerrel csinaltam, nem volt kep es ssh. Erdekes. De az is, hogy meg van pi1re up to date rendszer
-
fa4hu
őstag
SSD-n, amelyről nem a rendszer fut, hanem adattárolásra szolgál, érdemes vagy lehet beállítani valamilyen energiatakarékossági funkciót? Cigam összefoglalója szerinti első módszert nem támogatja az SSD.
Más:
Ha valakinek crashelni a Firefox ESR 32 bites Raspberry op. rendszer alatt, kapcsolja ki a fiókszinkronizációt, azzal elkerülhető a folytonos összeomlás.
-
válasz
wassermann #45160 üzenetére
Köszi, megnézem!
-
LibreELEC ugyanúgy használható terminálon keresztül, mint a Raspbian?
Amire eddig használtam az utóbbit:
- Kodi
- rtorrent + rutorrent
- samba fájlmegosztás
- scriptek futtatásaEzeket mind meg lehet oldani (ugyanúgy) LE alatt is? Azért tetszene ez a rendszer, mert a Kodi 19.4 alapból fel van rá telepítve és működik is, nem úgy mint a most frissített bullseye alatt
-
tasiadam
veterán
válasz
wassermann #45153 üzenetére
De egy core 2 duóra felmegy még a windows 8 is röhögve. Ha egy 18.04LTS ubuntu felmenne a pi1-re, az már untig elég lenne mindenre, de más nem hajlandó bootolni
-
stopperos
senior tag
válasz
tasiadam #45151 üzenetére
A Pi 1 már az elején sem volt erős, én hőmérséklet mérésre használom. Azóta is fut, bullseye van rajta, grafikus felület nélkül. Csak a DS18B20 szenzorokat kötöttem újra, hogy többen legyenek és stabilabb legyen.
Pi 2-től már van 4 mag és 1GB, a hálózat is sokkal jobb, mert nem eszi meg az egyetlen magot. Ezt már sok mindenre lehet használni. Dockert pedig a Pi 4B/400 4GB eszközökön futtatok. -
tasiadam
veterán
Pi1re ennyire eselytelen felrakni dockert? konkretan minden repo is erosen hianyos. Mire hasznalhato? PiHole es python script futtatasra? Mert akkor veszek egy vekony klienst es felrakok arra egy 20.04 LTS-t inkabb, fele annyi, mint a pi4
-
tasiadam
veterán
Aki pi1-el szarakodik: Debian buster PiOS 32 biten csak az alábbi mirrorral volt képes dolgozni, 1 órán át túrtam, mire találtam 1 jó repot. Nagyrésze a repóknak nem tartalmazza a bustert, vagy nem is megy a mirror.
http://archive.raspberrypi.org/debian/
-
Zsolt_16
tag
Köszönöm
-
válasz
Zsolt_16 #45146 üzenetére
Színes (RGB) szenzor UVIR szűrő nélkül ilyet produkál NIR-ben.
#45147: pontosan, vagy fekete-fehér, vagy hamisszínezés kell neki
-
fa4hu
őstag
VNC alól használtam mostanában a PI-t, de most a rákötött monitoron akartam ránézni, de a korábban működő egér nem működik rajta, ahogy a bluetooth billentyűzet sem. Az utóbbin a kurzorbillentyűkre és a backspace, enter gombokra csipog, de semmi mást nem csinál. Próbáltam más wired és wireless egérrel, semmi változás. Az lsubs parancsra mutatja az eszközt. Lehet ezt valahogy orvosolni, vagy marad az újratelepítés?
-
Ad@m
tag
válasz
hunaqua #45137 üzenetére
Szerintem ez attol fugg mennyire van terhelve, nekem 60fok volt armor case-el a maximum amikor ment a kodi és a widevine suboptimalis lett egy frissites hatasara és maxon porgette a procit folyamatosan. Ez volt az extrem terheles amit kapott, az atlagos headless uzem: nekem 40-45fok kozott mozog tobb web alapu servicevel.
-
hunaqua
addikt
Köszönöm!
Raktam rá egy bordát,így 50-52 fokon üzemel.Akkor ez így rendben lesz talán.
-
-
-
ReFleXx
addikt
válasz
hunaqua #45137 üzenetére
alapbol 82 foktol kezd throttlingolni, szoval az a "jo" ha az alatt van.
ez nyilvan nem azt jelenti hogy ha 81 fok akkor jo.
nekem is 0-24ben megy, eloszor semmi nem volt rajta ugy 62 fok korul ment, azutan dobtam ra egy full cover alu armort akkor beallt 52 fokra, majd kesobb meg raktam ra egy 4 centis kis ventit igy megall 38-40fok korul.
Azt hozza kell tenni, hogy egy eleg tomott fiokban pihen a TV alatt, szal nem a legoptimalis a szellozes, de igy a ventivel es a bordaval teljesen huvos es hangtalan.Azert erosen fugg hogy mire hasznalod es mekkora a load. ha maxra van terhelve a 4 mag akkor fel tud menni 58-60fokra, de azt csak tesztek alatt erte el.
-
hunaqua
addikt
Egy Rpi4 szerverként használva (0-24) mennyi a normális hőmérséklete?
(vcgencmd measure_temp
) -
atesss
addikt
Én 7" hivatalos gyári kijelzőt építettem már be régebben, van egy saját darabom is (kvázi fejlesztéshez, illetve "bemutató" darabnak amivel külső kijelző nélkül tesztelhető lehet egy szenzor vagy funkció vagy bármi), meg most is van ahova csinálok egyet épp (szabadulószobába).
Hát ez a kijelző nem olcsó. Ellenben elég jó, én tudom ajánlani, szerintem megéri a felárat. Főleg hogy mini kijelzőket is néztem nemrég, és hát minden horror árú lett, ha egyáltalán kapható (pl. HEStore-on ez a "átlagosnál hosszabb beérkezési idő jelezve a termékre"...).
Stabil elektronikailag/SW-esen (segít gondolom a dedikált csatlakozó).
Mechanikailag is erős, fasza rögzítési pontok gyári műszaki rajzzal (CAD-be átdobható kapásból), érintőfelület is szerintem rendben van ha nem egy mai új okostelefon érzékenységét várod el.
Méretéhez képest mai szemmel már nem a legnagyobb a felbontása, de ez az esetek 95%-ában nem gond szerintem. -
Imy
veterán
válasz
wassermann #45134 üzenetére
Akkor jó, nem kell ezek szerint. Nem tudom még mire fogom használni a Pi-t, de akkor valószínű nem kijelzős projektre.
-
Imy
veterán
Milyen kijelzőt ajánlatok Pi-hez akár külföldről, és minél olcsóbban, de működjön megbízhatóan? Méretre 5-7" körülit.
-
-
pube111
senior tag
Hali!
Ismertek valami kész megoldást ujjlenyomatos relé kezelésére?
Raspberry-n szeretnék valami szoftvert, webes felületen lehessen beállítani (nem kell internet). Sok user kezelné, relé zárás időt kéne allítani, logolni a userek belépését, stb. -
Sziasztok, használ valaki közületek 0.96"-os OLED kijelzőt napfényes környezetben? GPS koordináták, rövid szövegek kiírására kellene, de fontos, hogy akkor is tisztán olvasható legyen, ha direktbe kapja a napfényt.
-
Jó kis összehasonlító oldal:
The Single Board Computer Database -
Imy
veterán
Találtam 4-es verziót 1Gb RAM-mal 22e-ért szállítással. Mennyire jó ár, vagy érdemesebb a 4Gb-ot újan megvenni?
-
Imy
veterán
válasz
wassermann #45120 üzenetére
Az a gondom, hogy nagyon nem találok mást KIT-en kívül.
Házat tudok nyomtatni, 5V-os tápegységem az rengeteg van. Azért kérdem, hogy esetleg valami jó beszerzési forrás? -
Imy
veterán
Nézegetem az árakat, és az új készleteket. 2 és 3 elérhetetlen, 4-et lehet látni. Ez sem lesz olcsóbb, a régebbi modelleket még gyártják?
Ha nem, és nem használtan akarok venni (abban van rizikó, hogy valami problémája van) akkor úgy nézem 4-hez lehet csak hozzájutni.Ezeket nézegettem, de nem tudom, hogy mennyire jó ár, mivel a 3-at is 20e körül vagy alatt is lehet venni, ha esetleg éppen valaki le tud rá csapni időben. tegnap is 2db 3-at hirdettek fb-on 15e-ért fém házzal, és pillanatok alatt elment.
PI 4 - 1/16GB OSMC - ARGON MÉDIA KIT - 35 e
Raspberry Pi 4 Base KIT 1GB RAM / OS 32GB - 33 e
Raspberry Pi 4 Base KIT 2GB RAM / OS 16GB -37 e -
Imy
veterán
Igazából még ki kell találnom, hogy mit építsek.
Inkább vennék egy olyan boardot amivel lehet mindent, és ha kisebb az igény végül, akkor pedig egy pico.
Pythonnal ismerkedés akkor könnyebb (vagyis nekem), ha van valami konkrét probléma, amit meg kell oldani, és látom is, hogy a board mit művel. -
Ad@m
tag
Ha csak a pythonnal valo ismerkedésa cél én nem vennék erre külön eszközt,(arra bármilyen meglevő gép is jó, max scripteket desktop dolgokat csinalsz) ha perifériákat is akarsz vezérelni, esetleg kis otthoni projekteket pl, idojarasallomas, nedvességmérős öntöző, stb akkor arra elég egy pico is a W-vel még a wifire is konnyen rá tudod rakni és 4k alatt hozza lehet jutni.
-
JulianSinulf
őstag
Német eladótól megvásárolható a 4-es. Találtam kettőt is, akinek van raktáron. Az egyiknél úgy néztem, hogy szállít külföldre is, a másiknál nem tudom. Ez a másik az alternate.de. Tőlük már rendeltem pár dolgot. Épp a múlt héten is.
Az én 4-esem Angliából jött és 124 € volt vámmal, postával. Januárban. 4 GB-os.
Amiket most láttam, azoknál nem figyeltem a memóriát, de 100€ alatt voltak.
Keresd úgy, hogy "raspberry kaufen". Hátha több német találatot dob ki. Én csak a raspberry-re kerestem, régebbit nem dobott, mint a 4-es.
Klónokat viszont dobált.
Az enyém innen van. -
cog777
senior tag
válasz
wassermann #45112 üzenetére
En a Zero 1-et nem ajanlom, VSCode nem kompatibilis vele, akkor inkabb a 2-es verziot.
-
cinemazealot
addikt
Hardveraprón (de talán más apróhirdetési felületeken is) be lehet állítani hirdetés figyelőt, de itt van RSS is, ha az szimpatikusabb. De mondom, mivel a Pi most hiánycikk, valószínűleg ébernek kell lenned és gyorsan kell döntened, ha nem akarsz egy jó üzletről lemaradni.
Külföldi forrásról nem tudok nyilatkozni.
-
jozdavab
tag
Ha van külön géped, és a pythonnal való ismerkedés az egyik fő cél, akkor lehet jobban jársz ha nem direktben a raspberry-n fogsz kódot írni.
Desktoppal rendelkező raspberry OS n van előretelpített python editor, de szerintem az nem túl user-friendly first-time use ra, ha meg leszedsz valami nagyobbat akkor az elég lassú tud lenni, ha a raspberryn futtatod.
Viszont sok editornak (pl VSCODE) van olyan opciója hogy gazda gépről remoteSSH val rácsatlakozz a raspberryre (akár headless raspberryre is, és akkor megspórolod a GUI telepítést), és a gépedről fusson az IDE a fájlok szerkesztésére, ami sokkal gyorsabb, és utána ugyanúgy tudod a raspberry-den futtatni a kódot. -
Imy
veterán
válasz
cinemazealot #45108 üzenetére
Külföldről esetleg? Mert Hardveraprón sincs aktív hirdetés, Mo-on pedig nem találtam újat a 2 vagy 3-ból.
-
cinemazealot
addikt
A 2 és 3B modelleknek csak 1 GB RAM-ja van. Ha szimplán csak Pythonban akarsz programozni, hogy valamit érzékelj és/vagy működtess vele, ahhoz ez bőven elég. De még ha médialejátszóra vágysz, arra is elég az x264 kódolású, max. 1080p felbontású tartalomhoz (de az x265-öt is viszik max. 720p felbontásig).
Az ár nehéz kérdés. Én még 8 ezerért vettem anno 2B-t használtan. A hardveraprón most a 2/3 modellek 10 fölött kezdődnek, és nagyon hamar elkapkodják őket. Résen kell lenni.
Kiegészítőkből kell egy stabil táp (én a mozgásérzékelővel vezérelt, pontos időt is mutató LED soros fürdőszoba világításomhoz pl. egy finomhangolható 5V-os LED tápegységet használok) és egy nagyon élénk fantázia ahhoz, hogy el tudd dönteni, mit szeretnél építeni abból a kismillió komponensből, amit rá lehet akasztani egy Pi-re.
-
Imy
veterán
válasz
cinemazealot #45105 üzenetére
Nem érdemes venni 4-et, vagy elég a régebbi? A 2 és a 3-ért mennyi a reális ár? Mennyi memóriával?
Újan esetleg, akár külföldről?
Kiegészítőkben mi az ami kellhet? Házat tudok nyomtatni. -
Imy
veterán
válasz
wassermann #45102 üzenetére
Nem tudom mit tartalmaz majd az új, de azért addig nem akarok várni, január végére azért kellene az eszköz. Már csak kérdés, mi, és honnan, és mit érdemes.
-
golya87
őstag
válasz
wassermann #45102 üzenetére
Hát, vagy nem.
Ha Python a cél és Arduino-ról jön, akkor RPi Pico is szóba jöhet, ott kisebb a várólista (Farnell). -
Imy
veterán
Arduino után elkezdenék a raspberry-vel is foglalkozni.
Konkrét projekt még nincs.
Pythont szeretném megismerni, és az az elsődleges cél. Esetleg milyen kiegészítőket lehet érdemes még bevásárolni?Most hol lehet kapni, és melyik verziót lenne érdemes megvásárolni? Nem érdekes, ha akár idő amíg megjön, mert február környékétől lenne annyi szabad időm.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- Eladó fullos Asus Tuff PC Plusz Monitor +...
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- AKCIÓ! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
- ÚJ Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Ezüst -(2025) - 3 év gari - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest