- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Mexikó tisztázta a Google-t a monopóliummal kapcsolatos vádak alól
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
psg5
veterán
Ha minden igaz akkor a NAS on kellett az uj liberec ipncimet hozzaadni jogosulti hozzafereshez. Most frissiti a mediatarat. Kiderül.
-
-
-
turho
addikt
Használ valamelyikőtök egyszerű MicroSD extendert esetleg? 15-60 cm közt mindenféle méretet látok....melyik fajtát javasoljátok, ami bevált?
-
psg5
veterán
Sziasztok!
Rpi2 Synology Nasrol olvassa a Filmeket, képeket. Router cser történt. Uj IP cím miatt a Liberec alatt futó Kodiban modositottam az IP címet a médiatár eleresi utvonalnál. Mégis azt irja hogy sikertelen csatlakozás. Nas rendben van mert más eszkozokrol siman elérjuk. Mit kellene még Rpi-nballitani?
-
truefx
aktív tag
Használ valaki PiHelpert? Ez egy mobil app, amibe be lehet állítani akár több RPi ssh login adatait, és egy kényelmes felületen monitorozni az RPi-jaidat.
Az a gondom, hogy hiába pötyögök be mindent tök pontosan (IP cím, port, username, pwd), nem tud belépni. Az egyik pi-t látja (Volumio), de a másikat egyáltalán nem, ami egy LibreElec. Ott ugye csak a root user játszik. Másik hosztról simán be tudok lépni, jelszóval, és RSA privát kulccsal is.
Mi lehet a gond? -
turho
addikt
Sziasztok!
Leírná nekem valaki légy szíves, szájbarágósan, hogyan tudom ezt megcsinálni?
Volumio3 van SD kártyán (elvileg ez marad is sd-n, mert állítólag nem bootol SSD-ről). Vettem egy 512 Gb külső ssd-t. Szeretnék rá egy univerzális oprendszert (mi legyen az?), és egy Retropie+t, amihez van egy 256 Gb lemezképem. Ezt kellene összehoznom.
Na itt jön a csavar. Szeretném ha az sd is a Volumioval benne maradhatna a gépben, plusz indításkor dönthessek, hogy oprendszer, Retropie, vagy Volumio induljon.
Megoldható ez egyáltalán?
Ez egy dobozolt, jelenleg csak Volumio3 streamer pi4 alapon, nem könnyen megoldható az sd kártya ki-be rakosgatása.
Bízom benne, hogy megoldható valahogy 🙂hálás köszi, aki segít. (Esetleg pm-ben is). Nem vagyok valami nagy Linuxguru. Köszi a türelmet. -
kbhuinfo
tag
válasz
wassermann #47086 üzenetére
Koszi! A tapasztalatok alapjan nagyreszt problema nelkul lehet igy is uzemeltetni. Neha megszunik a bootolasi lehetoseg, de ha nem kritikus, akkor csak egy flash, restore es koktel a medenceparton
-
kis.zsolt
aktív tag
Röntgen alatt az RPi5 [link]
-
-
kbhuinfo
tag
válasz
wassermann #47073 üzenetére
Akkor nalad nincs semmilyen szunetmentes megoldas uzemben?
Tobbiek? Ti mit hasznaltok?
-
-
-
válasz
Fecogame #47074 üzenetére
Talán mert egy súlyos, ext4 fájlrendszeren adatvesztést okozó hibát találtak a kernelben, és ők is ezt a verziót használták?
-
kbhuinfo
tag
Csináltam egy piackutatást szakmai oldalról a raspberry pi UPS megoldásokra koncentrálva - azon belül is elsősorban szuperkapacitás alapúra, hogy ne kelljen az akksival bajlódni és tartós legyen, akár kültéren is. Kérlek lessétek meg és ha kimaradt volna valami, jelezzétek!
Raspberry Pi UPS megoldások
Előre is kösz a reakciókat! -
Undoroid
őstag
" Ami nem romlott el, azt nem kell megjavítani.
" A szívemből szóltál! Pont egy ilyen dolog miatt szívok most Én is!
Jó, kellenek néha a frissítések, de sajnos az ilyen dolgokra nem lehet (?) előre felkészülni! Ahány gép, annyi konfiguráció...de volt már arra is példa, hogy egy WHQL -aláírással rendelkező (talán VGA?) driverprogram, sok felhasználónál adatokat törölt az adott gép vinyójáról!
-
Azért inkább előtte csekkold hogy a kedvenc programjaid mennyire komálják a verzióváltást. Pl a Python 2-t lecseréli 3-ra, és azon már nem fut, vagy az új kiadásból hiányzik valami.library ami xy programhoz szükséges.
De a frissítés előtt mindenképpen készíts egy image mentést, hogy legyen hova visszatérni, ha mégsem úgy jön össze ahogy kellene.Ill. egy másik nézőpont: Ami nem romlott el, azt nem kell megjavítani.
-
DasBoot
aktív tag
Jó szerencsét!
-
pube111
senior tag
Van valami megoldás arra, hogy a qbittorrent korlátozottan használhassa a cpu-t?
Letöltés közben felmelegszik, és lefagy a pi.
Van rajta hűtőborda, de így is felmegy 60c fölé.
3B+ -
J0shu4M1ll3r
senior tag
Szia!
Köszi, sikerült. Azért még szoknom kell, hogy ez nem egy jobb klikk start kategória
Először nem találta az elérési utat a külső hdd mappájához, majd átmásoltam a letöltésekbe, ott meg futtathatóságot kellett adni, majd sikerült feltelepíteni.Viszont, telepítés után nincs rendszer gui, illetve a meglévő smb conf file-t is felülírja, így a meglévő megosztás kuka. Illetve a pi hole, rpi monitor is ment a levesbe, de a transmission-höz nem nyúlt. Sebaj, lett készleten pi5, így vettem egyet, gondolván, hogy majd akkor átköltözöm arra. Itt jött a következő galiba, pi5 már csak az új os verzióval indul (bookworm), viszont az omv még nincs 7-es verzió, a 6-os meg csak az előző os-t támogatja (bullseye).
Ugyhogy úja fogom tenni a 4-esre a lite os-t, majd omv és azon belül dockerben futtatni a korábbi szolgáltatásoka, legalábbis ez a terv. Jó kis hétvégi program -
Nem, pont hogy HW-es. A Pi4 GPU-jába épített egység képes a H.265 (4Kp 60Hz-ig) és H.264 (1080p 60Hz-ig)-ben kódolt videót kicsomagolni.
Vagyis a GPU-n belül van egy olyan "doboz", amibe belemegy a fájlból kicsomagolt (h.264, vagy h.265) videó adatfolyam, és a másik oldalon kijön a teljes képernyős kép.
Így a CPU-nak csak annyi dolga van, hogy a fájt kicsomagolja, és a videóstreamet folyamatosan tolja a GPU megfelelő dekóderérbe. Így már csak a hang dekódolásával kell foglalkoznia, és ráküldeni a HDMI és/vagy audio jack kimenetre.Ennek szöges ellentéte, a szoftveres megoldás, hogy a videó adatfolyamot egy programmal számoltatják ki, ami a CPU-t igencsak igénybe veszi. A CPU által kiszámolt képkocka pixeleit a grafikus felületkezelőn keresztül szintén a CPU rajzolja ki pixelenként. Jellemzően nem telejs képernyőn jelenik meg a videó, hanem egy ablakban vagy az ablak egy bizonyos részén, ezért még át is kell méretezni a képet. Mivel itt minden feladat a CPU-ra van bízva, gyakran előfordul, hogy 1-2 képkocka kiszámítása, kirajzolása nem fejeződik be, kimarad. Ezért van az, hogy panaszkodnak a videólejátszásra, legyen az egy mezei videófájl, vagy youtube video.
wassermann
Csak egy másik SD kártyán, mert elég sok vért izzadtunk, hogy működjön nála a Volumio -
Nagyon nem mindegy, hogy egy desktopon, böngészőből nyitod meg, vagy játszod le az adott videót, vagy KODI-n keresztül (GUI desktop bélkül!), vagy a TV/médiajátszón keresztül nézed a dlna megosztással.
A desktop-on minden pixelt a CPU számol ki, nincs GPU rásegítés pl. HW-es videó dekóder úgy, ahogy az x86-os PC-knél már évtizedek óta. Ezért szoknak a youtube, és más videókra panaszkodni, hogy még 1080p-ben is akadozik, dobálja a frameket desktopon.
De!
Ha elindul a KODI, ott nincs desktop(ablakkezelő), csak egy grafikus menürendszer, és a lejátszás teljesképernyős módban, a HW dekóderrel működik. Feltéve hogy a GPU ismeri azt a kódeket, amivel a videó készült.
Ha pedig DLNA szerverként funkcionál a Pi, akkor csak kiszolgálja a lejátszót, és a TV-n/médialejátszón múlik milyen fájlokat képes lejátszani problémamentesen. (Itt is ketté kell választani, hogy a DLNA szerver csak át küldi a kért fájlt, vagy megpróbálja valós időben átkódolni, hogy olyan formátumot küldjön amit a lejátszó ismer. Utóbbi esetben megint lehetnek problémák)Arról nem is beszélve, hogy az mkv csak egy konténer dormátum, bellül bármilyen kóderrel készült (videó)stream lehet (mpeg2,h.264, h.265,...)
Szóval elég bonyolult a kérdés, nem lehet egyértelmű igennel, vagy nemm felelni, inkább csak egy "attól függ"el. Sokkal pontosabb kérdés feltétele szükséges. Pl. a fenti variációk pontosítása, hogy biztosabb választ lehessen adni.
-
turho
addikt
válasz
Fecogame #47043 üzenetére
Még tudatlanul kérdezem akkor (mert még nem próbáltam ki semmit a Volumion kívül, viszont sokat olvasok más fórumokon), hogy akkor miért irkálják annyian, hogy az 1080p is bajos
vagy eszerint ez sokkal bonyolultabb, mint egy windows+vlc player tárgyköre? A youtube-on is vannak ideok, ahol mutogatják, hogy mennyi framedrop van egy 1080p mkv-vel, vagy youtube videoval....emiatt nem is estem még neki.
Mi kell akkor,.mit takar ez a "Plex" alatt? -
válasz
J0shu4M1ll3r #47034 üzenetére
Igen. Letöltöd a githubos telepítő script-et, aztán kedvenc szerkesztőddel kiveszed ezt a pár sort. Elmented, és ezt futtatod.
-
-
válasz
sztanozs #47036 üzenetére
Szia,
Köszi a válaszokat, mivel üres volt újra formáztam és utána működött .PI5 ről is mondjak valamit plexet használva nagyon látszik a teljesítmény különbség pi 4 hez viszonyítva . A 4k-s filmbe bele tekerve is azonnal indul nem gondolkodik nem cigizik közbe,hanem mindent is csinál és azt időbe teszi
-
-
0519
senior tag
Itt vannak a kiadások:
[eeprom/releases a githubon] -
Ablakos
őstag
Használtan (baráti áron vettem) a pi4-et. NComputing sd kártya volt benne (RDP). A kérdésem, hogy az eredeti eeprom tartalmat frissítem, akkor az eredeti sd kártya tartalom fog még működni? Vissza lehet állítani az eredeti eeprom tartalmat?
$ sudo rpi-eeprom-update
*** UPDATE AVAILABLE ***
BOOTLOADER: update available
CURRENT: Thu Apr 29 16:11:25 UTC 2021 (1619712685)
LATEST: Wed Jan 11 17:40:52 UTC 2023 (1673458852)
RELEASE: default (/lib/firmware/raspberrypi/bootloader/default)
Use raspi-config to change the release.
VL805_FW: Using bootloader EEPROM
VL805: up to date
CURRENT: 000138a1
LATEST: 000138a1
-
0519
senior tag
sudo rpi-eeprom-update
paranccsal tudod lekérdezni az aktuális telepített verziót, és a legfrissebb elérhetőt.
Használd bátran a keresőt. Ingyenes.A kakaó igényt nem kell elképzelned. Lejátszás közben belépsz SSH-n és atop vagy htop programmal megnézed mennyire van leterhelve a CPU.
-
turho
addikt
Igen, ha ez a helyes neve, akkor igen
tudni a jelen verziót, és frissíteni, ha szükséges - ez lenne a kérdés.
A performance átállítást megfontolom, komolyabb tr24 vagy dsd trackeknél elképzelhető, hogy több kakaó kell. (Illetve a Peppymeter plugin is gondolom, eszik egy kis cpu-t).
Még a napokban azon agyaltam, hogy felengedem 2 Ghz-re (bár még nem tiszta, hogy ekkor is automata marad-e a teljesítmény, illetve órajel skálázása). -
stopperos
senior tag
válasz
Rabbitf_24 #47022 üzenetére
...elkéstem a válasz beküldésével, már megoldottad.
Használd a gpiozero könyvtárat. Vannak jó példák. Kb ez lesz kódod:from gpiozero import LED
import time import sleep
LEDPin = LED(17)
while True:
LEDPin.toggle()
sleep(1) -
turho
addikt
Sziasztok!
Raspberry pi4b 8 Gb.
Honnan tudhatom meg azt, kell-e bootloadert frissítenem, illetve mennyire up to date ez nekem a kártyámon? Mivel csak Volumio3 fut, az alól ennyit látok egy beépülővel:Köszi
-
Rabbitf_24
addikt
válasz
Rabbitf_24 #47022 üzenetére
gpiozero használatával megoldódott.
-
Rabbitf_24
addikt
Sziasztok,
GPIO 17-et szeretném HIGH és LOW állapotba tenni, LED vilogtatás.
Sajnos a "Cannot determine SOC peripheral base adress" hibát dob a fordító.import RPI.GPIO as GPIO
import time
LED_PIN = 17
GPIO.setmode(GPIO.BCM)
GPIO.setup(LED_PIN, GPIO.OUT) (erre a sorra panaszkodik).Egy frissen telepített, frissített Pi5-ön tanulok.
Köszi a segítséget.
-
DanielLong
senior tag
válasz
DanielLong #47009 üzenetére
Na közben inkább miniPC mellett tettem le a voksot, most olcsón találtam egy Intel NUC-ot i3-1115G4 procival, TB4 porttal, HDMI 2.0b-vel, Iris Xe grafikával. A portok szempontjából overkill lesz, a CPU meg sajnos csak 2 magos, de az Xe grafika elég potens és így szerintem lesz olyan gyors, mint egy i5-8500t. Esetleg valami ellenvetés, amit nem vettem figyelembe? Linux támogatással gondolom nem lesz baj.
-
-
válasz
Fecogame #47016 üzenetére
Gondolom ezt kéne be űtni akkor
"sudo chmod -R 777 /media"
és akkor az almappákra is érvényesül hát nem történik semmi
bár itt már az owner a root nem a pipi@raspberrypi:/ $ sudo chmod -R 777 /media
pi@raspberrypi:/ $ ls -l /media
total 4
drwxrwxrwx+ 3 root root 4096 Nov 18 14:31 pipi@raspberrypi:/ $ ls -l /media/pi
total 512
drwxr-xr-x 5 pi pi 524288 Nov 18 14:31 RaspShare -
Kérlek segítsetek mit baszok el mert már az őrületbe kerget
Ezt szeretném átírni arra , hogy bárki bármit csinálhasson vele.
de úgy érzem ez leszar engemKöszi!
-
válasz
A videó alapján mégis megeszi az összes rpi-t reggelire, minden szempontból.
persze a gpio sort kivéve, ami ezen nincs. Nagyon jó kezdeményezés volt a rpi a maga idejében, de ehh...
-
adabra
senior tag
válasz
Igazad van, egy pi5 erősebb CPU-ban, mint az n5105. Gyakorlatban valószínűleg mindegy (az én tervezett felhasználásomnál).
-
-
wassermann
Topikgazda
válasz
DanielLong #47002 üzenetére
" ...mivel a Linuxot szinte alig ismerem. Esetleg mondanátok pár pro/kontra érvet még? Pi5 lenne olyan fluid egy Kodi alatt mondjuk, mint egy mini PC?"
A Pi barkácsolós kihívás lehet, a mini PC viszont kényelmes megoldás!
-
adabra
senior tag
válasz
Én most rendeltem egy passzív hűtésű Mele Quiter 3C mini PC-t. Hasonló dolgokra fogom használni, mint amiket írtál + Home Assisitant fog rajta futni.
Üresjáratban kb 4W-t fogyaszt. 16 GB RAM + 512 GB (256 EMMC + 256 SSD) háttértáras verziót sikerült 170 EUR-ért beszereznem (német ebay-ről). Ugyan drágább, mint az rpi, de "potensebb" is. Egyébként most egy rpi4 (4GB)-t használok, az megmarad backup megoldásnak. -
Aksomatic
senior tag
válasz
én Jellyfint hasznalok panasz nélkül
-
DanielLong
senior tag
Sziasztok!
Média szervert kerestem otthonra, amikor láttam, hogy épp kijött az új Raspberry Pi 5. Most elbizonytalanodtam, hogy mi lenne nekem jobb, egy Pi5 vagy egy Dell/HP mini PC i3-9100T procival összességében hasonló áron, ha számolom a Pihez szükséges töltőt, házat, mini HDMI kábelt, SD kártyát.A feladatok, amiket erről működtetnék: média szerver 4K HDR filmek lejátszása, Plex és Kodi, transzkódolás nélkül, BitTorrent, biztonsági mentés nagyon ritkán, és amit kipróbálnék, az régi konzolok emulálása.
A Pi mellett szól, hogy kb 2-3W lenne az idle fogyasztása, kisebb és "menőbb", plusz alapból van rajta HDMI 2.0. Egy sima mini PC meg ugye bővíthetőbb, úgy gondolom jóval erősebb, akár Windowst is tehetnék rá, mivel a Linuxot szinte alig ismerem.
Esetleg mondanátok pár pro/kontra érvet még? Pi5 lenne olyan fluid egy Kodi alatt mondjuk, mint egy mini PC?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen házat vegyek?
- Formula-1
- OLED monitor topik
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen notebookot vegyek?
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- További aktív témák...
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
- Bontatlan SteelSeries QcK 3XL egérpad
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged