- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Milyen videókártyát?
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- SSD kibeszélő
- CPU léghűtés kibeszélő
- Raspberry Pi
- Bejelentette az Arc A sorozat nyugdíjazását az Intel
- OLED TV topic
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
J0shu4M1ll3r
senior tag
válasz
sztanozs #44596 üzenetére
Köszi, megnéztem de sajnos nem jutottam előre. SD kártya windows alatt látszik 2 partíció de nem lehet megnyitni őket.
Illetve egy külső hdd-t használtam korábban hozzá, viszont az sem látszik windows alatt. Ha csinálok egy másik kártyára egy új os-t és rákötöm a hdd-t, akkor meg fogom tudni nyitni? Van pár adat, ami kellene.Ugyanitt, mennyit érhetnek a következő pakkok?
1. Pi3, 16gb sd kártya, hivatalos táp, sima egyszerű ház
2. Pi4 4gb, 32gb kártya, pi ház, pi táp, hűtőborda, micro hdmi- hdmi kábet -
g0dl
addikt
Sziasztok
Lehet most 4-es modellt valahol kapni?
-
sztanozs
veterán
válasz
J0shu4M1ll3r #44595 üzenetére
PC-be berakva próbáld meg lemententeni a kártya tartalmát. Ha nem megy, akkor vsz kuka és kell egy új kártya (vagy használható lemezről/pendrájvról is).
-
J0shu4M1ll3r
senior tag
Sziasztok!
A napokban észrevettem, hogy a régóta üzemelő pi3-as masinámon csak a piros led világít, de másra nem képes. Jól gondolom, hogy kuka az os vagy akár a kártya is?
A sok beállítás miatt lehet nem esnék neki megint beparaméterezni, lehetséges ilyenkor valami mentést csinálni róla, és azt áttenni egy másik kártyára, vagy akár ugyanerre? Van valami javítási lehetőségem ilyenkor?
Mitől lehet, hogy ezt csinálja? Áramszünet nem volt, 0-24ben ment, de leginkább 1000 éves filmeket meg sorozatokat néztem róla, azt se sűrűn.
Köszi! -
ada19
senior tag
Én pl. csak akkor engedném ki internetre ha nagyon muszáj (és akkor is reverse proxyn keresztül), minden másra ott a WireGuard.
Legyen minden frissítve, lehetőleg passwordless SSH (cert alapján), root/admin/pi userek tiltva SSH-ról, egyedi user ami sudo-val képes root feladatokat ellátni. Ahol jelszót kell beállítani, egyedi és bonyolult legyen lehetőleg semmiképp ne olyan amit már máshol is használtál, nehogy a hash meglegyen, és főleg ne szótárazható.
Stb stb.
-
cigam
titán
válasz
pvt.peter #44592 üzenetére
Azt neked kell tudnod milyen erős a jelszavad, hogy a (régebben) alapértelmezett pi felhasználót használod-e, hogy milyen szolgáltatásokat futtatsz, azokat kiengeded-e az internetre. Ez egy elég komplex dolog sokfelől meg lehet közelíteni, nincs általános válasz a kérdésedre. PL. van aki szerint a belső hálózaton felesleges a samba megosztásnak user/pass párost beállítani, van aki meg el sem tudja képzelni anélkül a samba konfigot. van aki kényszerűségből smb1-re állítja a megosztást, vagy kliens oprendszer (Windows) beállításait, mert olyan régi eszközt használ.
Itt van pár program, amivel átnézhetted a hálózat felöl, de csak akkor érdemes belemenni, ha tudod mit keresel.
-
pvt.peter
őstag
Sziasztok,
Van esetleg olyan alkalmazás RPI -re ami tudja diagnosztizálni a biztonsági hiányosságokat a rendszer aktuális konfigurációját tekintve?
Elég sok minden kimegy/bejön (torrent, vpn, stb.) a RPI -t tekintve, kíváncsi lennék, hogy van-e esetleg vhol kritikus pont a rendszerben. -
azbest
félisten
bár a microkontrolleres rp2040 kevésbé téma, de azt hiszem egész jó üzlet azt kínából rendelni. Főleg, ha több flash vagy wifis megoldás is kell.
Sima picot látom kapni itthon is 2ezer ft körül. Pico W -t meg októbertől ígérnek.
Szóval ehhez képest lehet érdekes: 3.3 - 5.34 plusz szállítás a 2 vagy 16MB flashes kínai klón [link]. Ez lehet még lábkompatibilis is az alapítványos picoval.
A pico + esp32-c3 + kis kijelző, akku csati, a flash 4MB talán. De 12.57$ ért jól hanzgik. [link]A pico esetén a klón is a hivatalos rp2040-re épül, mert a chipet külön is meg lehet venni.
Azt mondjuk nem tudom még mit fogok csinálni belőlük, ha megérkeznek
Ideális esetben jó lehetne 3d nyomtató usb-jére kötni és wifis távoli konzolként használni. De az problémás, mert usb-serial adapter van a 3d nyomtató oldalon is és ahhoz driver kellene, ami inkább a linuxos zerokkal megoldható. -
válasz
excalibur36 #44588 üzenetére
Rasbian-on fut az octoprint vagy octopi van telepítve a gépre? Nem mindegy. Mert az első esetben LXDE (az ablakkezelő) beállítás:
How can I rotate my display using some GUI tool, in LXDE?
a másikat meg nem tudom -
excalibur36
senior tag
Sziasztok!
A segítségetek kérem!
Van egy RPI 3B-m amin Octoprint fut, a kijelző hivatalos "7" OctoDash.
El kellene a kijelző képet fordítani 180 fokkal, hogy az USB. ellenkező irányba nézzenek.
Hogyan tudom ezt megcsinálni? -
Tarokk79
aktív tag
Ezzel a hibával mit tudok kezdeni?
pi@raspberrypi:~ $ sudo apt upgrade
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
Calculating upgrade... Done
0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
1 not fully installed or removed.
After this operation, 0 B of additional disk space will be used.
Do you want to continue? [Y/n] Y
Setting up raspberrypi-kernel (1:1.20220308~buster-1) ...
Removing 'diversion of /boot/overlays/README to /usr/share/rpikernelhack/overlays/README by rpikernelhack'
dpkg-divert: error: error checking '/boot/overlays/README': No such file or directory
dpkg: error processing package raspberrypi-kernel (--configure):
installed raspberrypi-kernel package post-installation script subprocess returned error exit status 2
Errors were encountered while processing:
raspberrypi-kernel
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1) -
edari
őstag
Ettől tartottam, köszi a segítséget mindkettőtöknek.
-
edari
őstag
Sziasztok!
Ilyen hibával már találkozott valaki, vagy menjek át vele linux topicba?[ 31.979371] brcmfmac: brcmf_fw_alloc_request: using brcm/brcmfmac43455-sdio for chip BCM4345/6
[ 31.980723] usbcore: registered new interface driver brcmfmac
[ 32.247948] brcmfmac: brcmf_fw_alloc_request: using brcm/brcmfmac43455-sdio for chip BCM4345/6
[ 32.248073] brcmfmac: brcmf_fw_alloc_request: using brcm/brcmfmac43455-sdio for chip BCM4345/6
[ 32.257612] brcmfmac: brcmf_c_preinit_dcmds: Firmware: BCM4345/6 wl0: Jan 4 2021 19:56:29 version 7.45.229 (617f1f5 CY) FWID 01-2dbd9d2e
[ 33.141483] EXT4-fs (sda1): mounted filesystem with ordered data mode. Opts: (null)
[ 43.114527] sdhci-iproc fe340000.mmc: Card stuck in wrong state! card_busy_detect status: 0xf00
[ 46.124525] sdhci-iproc fe340000.mmc: Card stuck in wrong state! card_busy_detect status: 0xf00
[ 56.254490] sdhci-iproc fe340000.mmc: Card stuck in wrong state! card_busy_detect status: 0xf00
[ 59.264509] sdhci-iproc fe340000.mmc: Card stuck in wrong state! card_busy_detect status: 0xf00
[ 59.264528] mmcblk0: recovery failed!
[ 59.264570] blk_update_request: I/O error, dev mmcblk0, sector 540672 op 0x1:(WRITE) flags 0x800 phys_seg 1 prio class 0
[ 59.264605] Buffer I/O error on dev mmcblk0p2, logical block 0, lost sync page write
[ 59.264684] EXT4-fs (mmcblk0p2): I/O error while writing superblock
[ 59.444522] sdhci-iproc fe340000.mmc: Card stuck in wrong state! card_busy_detect status: 0xf00
[ 60.055309] uart-pl011 fe201000.serial: no DMA platform data
[ 60.075569] 8021q: 802.1Q VLAN Support v1.8
[ 60.410467] brcmfmac: brcmf_cfg80211_set_power_mgmt: power save enabled
Hibajelenség: a rendszer bebootol, de kb egy service se indul el, sőt még az update se tud lefutni mert elvileg read only a filesystem. Az sd kártyát még nem vettem ki, nem tudom hogy az írható-e.
-
-
niof
veterán
Biztos van, ez nem is kérdés. De nincs is reklám. Sőt! Kb. 2 hónapja üzemel (a kölcsön pi3-at is beleszámítva), és most a héten 2 malware-es oldalt is blokkolt. A weboldalak betöltési idején nem érzem a lassulást, de többet már nem adok hozzá.
Esetleg csinálok desktopon is képernyőképet, hogy jobban lehessen látni a szűrőket, ha valakit érdekel... -
Vagy megadod a routerben a dns cimet, vagy ha nem lehet akkor az klienseknek a wifi beállitásánál.
Én már jártam hasonlóan. -
Vigyorka
aktív tag
Kösz a segítséged!
Két telefon csatlakozik WiFin a routerhoz. Idáig mind a kettővel működött az RPin futó Aguard Home.
A Nord 2 tegnap kapott frissítést és azóta nem működik
Az Umidigi S3 (Android 9) jól működik.
A laptopom ritkán használom jellenleg nem működik.
Az R-Pi-n működik.
Böngészőben és ugyanazt az oldalt ( dlpure.com/android) teszteltem. Reklámokkal indul... -
Vigyorka
aktív tag
Pár napja használom az Adguard Home-t.
Nagyon megörültem, hogy sikerült a reklámokat kiszorítani.
Ma ahol idáig sikerült ott is tele van reklámmal.
Megoldás? -
wassermann
Topikgazda
PH cikk: Jön a Vulkan 1.2 a Raspberry Pi 4-hez
-
cog777
őstag
Segitseget szeretnek kerni. Par honapig nem leptem be VNC-vel es most a felhasznalo nev es jelszo megadasa utan visszadob a bejelentkezo kepernyore. Milyen logot nezzek meg, hogy rakeressek a neten? Gozom nincs miert nem tudok belepni. A rendszer egy ssd-n van, tobb cuccal igy valahogy nincs kedvem ujratelepiteni.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
JulianSinulf #44565 üzenetére
Korábban TV-okosítónak használtam egy Pi-t. Évekig lógott folyamatosan bekapcsolva a TV mögött. Nem látszott meg a villanyszámlán.
-
JulianSinulf
őstag
válasz
bollokcs80 #44564 üzenetére
Értem, köszi!
-
JulianSinulf
őstag
válasz
wassermann #44563 üzenetére
Köszi ezt a remek táblázatot!
Igaz, hogy számítógépszerűség, de a képessége is ehhez mérhető.
Ellenben jó tudni, hogy kevesebb a fogyasztása, mint egy szünetmentes tápnak. Meg szerintem egy routernek is több a fogyasztása, bár mostanában ezt nem mértem. -
bollokcs80
Korrektor
válasz
JulianSinulf #44562 üzenetére
Nem sokat foglalkoztam vele eddig, most 36 Ft egy kWh, ősztől havi 218 kWh felett a duplája.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
JulianSinulf #44562 üzenetére
A Pi hiába számítógépszerűség, a fogyasztása egy PC-hez képest elenyésző:
(persze ehhez még hozzá kell adni a rácsatlakoztatott eszközök fogyasztását)
-
JulianSinulf
őstag
válasz
bollokcs80 #44561 üzenetére
Jó olcsó a villany felétek. Mire fogják felemelni?
Én biztos, ami biztos, 135€ fizetek havonta és inkább kapjak vissza, mint sokat kelljen ráfizetnem. Pont most volt elszámolás, 100€ vissza is jön. Hogy hova fogják emelni, azt nem tudom. Egyelőre nem találtam infót róla.Engem jobban érdekelne az óránkénti fogyasztása a PI-nek. Nálam a PC éjjel nappal megy. 20-60W körüli fogyasztással, használattól függően. A TV sokkal többet fogyaszt.
-
bollokcs80
Korrektor
válasz
cinemazealot #44560 üzenetére
Igen, én a mostnani árral számoltam. Nagyjából egyenletes az áramfogyasztása a háztartásunknak, és mindennel együtt kicsivel a limit alatt vagyunk, így szerintem ezen nem fog múlni.
#44558ada19: Egy Pi4 és egy 2.5"-os, USB-s Samsung HDD.
Az előbb nem linkeltem, most pótolom: [link]
Az árnál a mostani 36 Ft-os kWh euróban kb. 0.091 € -
cinemazealot
addikt
válasz
bollokcs80 #44557 üzenetére
A forintra átváltás nem egyértelmű. Ha ugyanis a Pi fogyasztása "átlag" fölé emeli az energia felhasználásodat, akkor az ennél jóval többe fog kerülni.
-
Razzul
őstag
válasz
Igen, ez a szám nagyjából stimmel.
-
ada19
senior tag
válasz
Függ a pontos Pi modelltől, a vinyótól és leterheltségtől, de nagyságrendileg rendben van a szám.
-
bollokcs80
Korrektor
Sziasztok!
A mostani rezsimizéria kapcsán elgondolkodtam, mennyit is fogyaszthat egy Pi éves szinten. Találtam, egy kalkulátort, mely szerint egy USB-s vinyóval, terheléstől függően kb. 38-56 kWh, 1500-1800 Ft/év. Szerintetek ez helytálló?
(Ha igen, akkor legalább emiatt nem kell aggódni fogyasztásilag.)
-
Edorn
senior tag
Tudtok esetleg ajánlani leírást ahhoz, hogy miképpen tudok egy jó médialejátszót összerakni távirányítóval Raspberry-ből?
Milyen alkatrészek kellenek hozzá, mit kell telepíteni, mire figyeljek, stb...
(tv-n hdmi bemenet van, illetve RCA). -
psg5
veterán
Most elindult a CEC is.
Viszont sajnos úgy tűnik RPI2 nek már nagyobb falat a legfrissebb Librelec és Kodi, lassan érezhetően. De ez még elfogadható.Azzal lehet valamit kezdeni, hogy mitnha a filmek akadnának? Van valami kodek vagy beállítás kodiban amit meg kellene tenni?
-
psg5
veterán
Nah pont ettől is tartok. Idáig olyan de olyan jól működött sok év óta rpi2, de most én...az hbomax és a disney+ miatt gondoltam frissítek. Próbáltam openelecet libreelecre merthogy kodiból frissebb kellene azt vágom, de sajnos nem jött össze színes képernyőt kaptam. Ezért próbálom most a nulláról feltelepíteni libreelecet és utána új kodival remélem működni fog....Most formattálom teljes formázással mindkét meghajtót az sd kártyán hátha lesz egy meghajtó és akkor mehet rá a libreelec...
-
psg5
veterán
Áh úgy tűnik nem megy semmi sem.
Most ott tartok hogy tenném SD kártyára a Libreelecet de az sd kártyán olyan mintha két meghajtó lenne és mindegyik csak 512mb-os pedig 13gb-os a kártya...
Nincs leírás, hogy hogy történjen egy libreelec telepítés elejétől, illetve mi a bánat lehet ez a két meghajtó egy sd kártyán? -
psg5
veterán
Sziasztok!
RPI 2-n Openelecen fut Kodi. Ezt szeretném frissíteni, mert még 16.2 nél tart és kellene az hbo maxhoz a 19.4.
-
cinemazealot
addikt
válasz
KaiotEch #44530 üzenetére
Nekem a kisebb méretű érzékelőm van, amit egy fürdőszobai LED sor felkapcsolására használok (hogy éjszaka ne égesse ki a retinám a mennyezeti lámpa, illetve a LED soron lássam a pontos időt
). Ez jelenleg az ajtó fölött van kb. 220 cm magasan, így amikor belépünk azonnal érzékel. Viszont a fürdőszoba ajtóval szembeni részén lévő kádban sokszor van, hogy kalimpálok és nem vesz észre. Ez lehet, hogy azért van, mert a Fresnel-lencséje nem elég jó, vagy mert fürdéskor a kád fölötti meleg levegőtől nem tud engem megkülönböztetni, de pl. amikor a törölközővel kezdek legyezni, akkor már észrevesz.
Egyébként ugyanezzel a Pi-vel csináltam már Halloween-i házfalra vetítős dekorációt is: a Pi végtelenítve loop-olt egy videót egy projektoron keresztül (sötét erdő, pislákoló csillagok, széltől nyikorgó fák, bagolyhuhogás, elszálló denevér stb.) és amikor a gyerekek megnyomták a kihelyezett csengő nyomógombot, a táj fölé berepült egy szellem, majd vigyorogva továbbállt. A hang minőségére nem volt panasz, pedig a Pi saját jack kimenetét erősítettem.
-
cigam
titán
válasz
Razzul #44529 üzenetére
Nem tudom, de tippem szerint nem véletlen ragadtak le egy bizonyos verziónál. Itt azt írják, hogy a Raspberry Pi OS-en hivatalosan is támogatott lett 2021-ben, de a 32bites verzió.
Lehet nem készült(még?) el a 64bites verzió, és a 32 bites Widevine-al nem tud mit kezdeni? Nem követem a dolgot, csak tippelgetek. -
Razzul
őstag
Elvileg igen, Circuit Pythonban van hozzá megfelelő könyvtár és rendelkezésre áll a hangkimeneti PWM IO.
Tárhely szempontjából nincs elhalmozva a Pico (2MB) . Viszont ez nem feltétlen probléma, mert érthető módon az is korlátozott, hogy mekkora bitrátával rendelkező .mp3 fájlokat tud lejátszani. Így meg 500KB-nál egy többperces szám sem lesz nagyobb.
-
válasz
KaiotEch #44530 üzenetére
Ehhez igazán kár lenne raspberry-t pazarolni. Vannak arduino-val vezérelhető önálló mp3 lejátszó modulok, 3-4e Ft-ból megvan és tutorialt is találhatsz hozzá.
-
Üdv. Srácok szeretnék csinálni egy RPI-vel egy mozgásérzékelős hanglejátszót. Mint bármilyen kínai ajtónyitást érzékelő csengő, csak egy vagyis több mp3-t kéne az adott napszaknak megfelelően lejátszania. Egy ilyen szenzor jó lehet hozzá? Azt nem látom a leírásában, hogy mekkora távolságot tud érzékelni. Illetve a programkódom sincs meg hozzá, esetleg ebbe tudna valaki segíteni?
-
zsolt_64
senior tag
válasz
Fecogame #44525 üzenetére
Én sem gondolom, de lehet alternatíva, bár 30khufból nem jön ki(inkább a duplája). Viszont mehet nonstop ami seed szempontból nagyon kedvező a torrentoldalaknál.
Hozzá kell tennem azonban hogy a letöltött filmhez ugyan hozzá lehet férni nas megosztással, de ott se várjon senki sebesség csodát.
Tapasztalatből tudom viszont hogy kb 1.5TB anyag seedelésével a "magosba" be lehet jutni a top 3000beUpdate : mindvégig pi4/4GB ről beszéltem..
-
zsolt_64
senior tag
Pont ezért hagytam fel vele. Volt egy olyan elképzelésem hogy a céges gépem vpn+távoli asztal elérését csinálja csak, ez ltt volna egy szuper vékony kliens
, de nem vált be, mert szaggatott. Ugyanezt 1 Asrock n3700 alaplap gyönyörűen ellátta.
Talán most lehet majd népszerű a pi4 torrentezős gépnek az alacsony fogyasztása miatt.
A gyári táp elbír 1 db 2.5 usb3 külső meghajtót. Ebbe lehet tenni 2TB os merevlemezt. -
Marcsello31
őstag
Hát nemtom, de a kodival való filmnézés jobb mint a hagyományos kodival raspi alatt.
Én a sudo apt-get upgradeval, szoktam updatelni terminál alól, Firefoxot is lehet rá telepíteni,
persze, nem mindenkinek válik be, nekem egyenlőre marad. Majd ezeket megnézem a beállításoknál,.
-
cigam
titán
válasz
Marcsello31 #44521 üzenetére
támogatja a hardweres videó gyorsítást,kódolást
Ezt honnan veszed? Nem láttam erre utaló írást az oldalukon, viszont a faq tartalmaz furcsaságokat.
- A twister téma csak az alap felhasználóval működik, az újonnan létrehozott felhasználók nem tudják használni.
- A Chromium egy elavult verzióját használja(Valószínűleg a belehegesztett DRM modul miatt, amitől megy Netflix, Hulu,...), és nem azt írja le hogyan frissítheted, hanem hogyan kapcsolhatod ki a frissítési figyelmeztetéseket. -
Marcsello31
őstag
Sziasztok. Próbáljátok ki ezt a raspberryn, nekem tettszik, támogatja a hardweres videó gyorsítást,kódolást. kodi alatt. úgy látja a raspberryt ahogy kell. Én most ezt használom három napja, telepítése egyszerű,
[link] Neve Twister os, van rajta x86 emulátor és wine. a winfosos programokhoz, ftp, torrent samba tyukannya jó. Nekem usbről bootolbe egy 128gbytos ssd meghajtóról.
Én megtartom ezt egyenlőre, maximum 41fokig megy fel a gép, aktív használatkor. -
sztanozs
veterán
Ha Pi3, akkor a gond az USB hub lesz a board-on. Nagyon kicsit az áteresztőképessége és nem tudja rendesen a bulk-ot kezelni a HDD és a network irányába egyszerre.
The Raspberry Pi 3 shares the same SMSC LAN9514 chip as its predecessor, the Raspberry Pi 2, adding 10/100 Ethernet connectivity and four USB channels to the board. As before, the SMSC chip connects to the SoC via a single USB channel, acting as a USB-to-Ethernet adaptor and USB hub.
A Wifi chip viszont közvetlenül csatlakozik a Broadcom chiphez nem a fenti USB HUB-on keresztül.
-
sMblz
csendes tag
Szia!
Igen, WiFi-re csatlakoztatva nem észleltem még problémát; eddig egy torrentet töltöttem le Transmissionnel (>10GB), ezután egy nagyobb filmet másoltam át (>10GB) SMB-n keresztül és végül MiniDLNA-n megnéztem egy sorozatot, ahol lejátszás közben néha megállt tölteni de mivel WiFi-n megy így érthető.
Ebből arra tudok következtetni, hogy valami nem stimmel a LAN port környékén de nem tudom, hogy hogyan lehetne tudományosabban megérteni, hogy mi nem jó ott.
Dmesg output:
[Wed Jul 20 14:18:29 2022] WARN::dwc_otg_hcd_urb_dequeue:639: Timed out waiting for FSM NP transfer to complete on 2
[Wed Jul 20 14:18:29 2022] usb 1-1.1.2: reset high-speed USB device number 6 using dwc_otg
[Wed Jul 20 14:18:29 2022] sd 0:0:0:0: [sda] tag#0 UNKNOWN(0x2003) Result: hostbyte=0x07 driverbyte=DRIVER_OK cmd_age=0s
[Wed Jul 20 14:18:29 2022] sd 0:0:0:0: [sda] tag#0 CDB: opcode=0x28 28 00 06 d2 23 20 00 00 f0 00
[Wed Jul 20 14:18:29 2022] blk_update_request: I/O error, dev sda, sector 114434848 op 0x0:(READ) flags 0x84700 phys_seg 5 prio class 0
[Wed Jul 20 14:18:30 2022] usb 1-1.1.2: reset high-speed USB device number 6 using dwc_otg
[Wed Jul 20 14:18:30 2022] sd 0:0:0:0: [sda] tag#0 UNKNOWN(0x2003) Result: hostbyte=0x07 driverbyte=DRIVER_OK cmd_age=0s
[Wed Jul 20 14:18:30 2022] sd 0:0:0:0: [sda] tag#0 CDB: opcode=0x28 28 00 06 d2 24 10 00 00 f0 00
[Wed Jul 20 14:18:30 2022] blk_update_request: I/O error, dev sda, sector 114435088 op 0x0:(READ) flags 0x84700 phys_seg 4 prio class 0
-
Patice
nagyúr
válasz
bambano #44492 üzenetére
Nekem nemrég feldobta az eMag app, hogy van nekik raktáron Zotac Zbox Edge CI 341-es barebone most 44-ért.
N4100-as Intel Atom proci, passzív ház a 6W TDP mellé.
Igaz kell bele még RAM meg SSD, de ezzel el lehet lenni desktop felhasználással.
Az IGP-je sok mindent visz, a médialejátszás megy neki hardveresen gyorsítva.
Korábbi generációs J5005-ös procival szerelt Intel NUC-ot használok már vagy 4 éve netezős, mindenes gépnek. Teljesen használható a mai napig is és Win11 is megy rá.
Szerintem. -
sMblz
csendes tag
Szia!
Miután megvettem a HDD-t (ext4-re formáztam) és a külső házat a Pi-hoz, akkor először beállítottam a SMB/CIFS protocolt ez alapján. Jogosultsággal nem volt gond, Windows-on látható volt minden.
Először kipróbáltam 10/100Mbit/s LAN sebességgel de már ekkor elvesztettem a kapcsolatot a Pi-al párszor ssh-n keresztül (serial-n keresztül sem tudtam csatlakozni). Legtöbb esetben jól működött, így ezzel nem is volt nagy probléma. Amikor elvesztettem a kapcsolatot a Pi-l akkor ugyanúgy blk_update_request: I/O error volt a hibakód dmesg -T parancsnál.#2
Ezután kipróbáltam a router Gigabit LAN portját egy 1 méteres Cat7-es kábellel és amint elkezdtem másolni egy nagyobb fájlt Windowsról (>1gb) akkor pár másodperc után szintén elvesztettem a kapcsolatot a Pi-l, viszont itt folyamatosan. (Off: Tudom, hogy sosem lesz igazi gigabit sebesség a Raspberry Pi 3 B+ modelnél de még mindig gyorsabb, mint a sima 10/100Mbit/s sebesség; internet optikán jön; Telekom 2000/1000 csomag, amivel nem volt probléma)Transmission telepítése után, ez alapján, 10/100 Mbit/s LAN sebességnél ugyanúgy elvesztettem a kapcsolat a Pi-l, folyamatosan, mint a Gigabit LAN port eseténél.
Kérlek jelezd nyugodtan, hogy ha nem fogalmaztam jól vagy több információra lenne szükséged; mindkét esetet tudom reprodukálni.
-
0519
senior tag
Szia!
Nekem a blk_update_request: I/O error évek óta folyamatosan felbukkan naplóban. Szintén külső hdd -hez kapcsolódóan. Semmilyen engem a gyakorlatban hátráltató probléma nincs, csak a hibaüzenet. Túlléptem rajta.
A "becrashel az egész" az a probléma, amivel érdemben foglalkozni kell.
Mit értesz ez alatt "becrashel az egész"? -
sMblz
csendes tag
Köszönöm a konstruktív választ
Sajnálom, hogy problémát okozott a szövegértés, megpróbálok egyszerűbben fogalmazni.
Hitet felhagyva, pontosan milyen teszteket végezhetnék el? Hogyan tudom megállapítani, hogy az USB2 vezérlő tud-e szót érteni az USB3-as házzal?
Egyértelmű, hogy nem vagyok jártas ebben a témában, különben nem írtam volna ide utolsó mentsvárként..
-
cigam
titán
Megtennéd hogy nem Pitézel?! Így is elég kacifántos kikódolni, hogy mit akarsz írni.
A fájlrendszer ebben az esetben irreleváns, 1-2 emelettel lejjebb van a probléma (a hiba az üzent szerint).de nem hinném, hogy azzal lenne a gond
Ja, hogy nem hinnéd? Hát ezzel meg is oldottuk a kérdést. Hittel sok mindent el lehet intézni a templomban, de egy USB-s merevlemez ház esetében konkrétumok, tesztek kellenek. Pl. ahogy írták is, lehet az USB2 vezérlővel nem tud szót érteni az USB3-as ház. Az hogy a PC-re dugva jól működik nem jelenti azt, hogy a Pi vezérlőjével is jó barátságot ápol.
-
sMblz
csendes tag
Köszönöm a gyors választ cigam; lefuttattam HD Sentinellel a smart adatokat de első ránézésre jónak tűnik (alap változat; csak ezért nem akartam pro licenszet vásárolni); egyébként Ext4-ben van formázva a HDD, lehet érdemesebb lenne NTFS-ben használni? Piténél az USB 2.0, illetve 100 Mbit LAN port (gigabites port alatt szétfagy a raspberry pi 3b+) korlátnál szerintem mindegy a format, mert úgy sem tudja leadni a Pite a net/usb3.0 valódi sebességét.
Sajnos nincs külső ház az ismerősöknél de nem hinném, hogy azzal lenne a gond mert a gyártó tápjával használom a Pitét és a külső házat is.
Szerinted mivel próbálkozhatnék még?
-
Razzul
őstag
"Míg az egyik esetben csak egy 2D desktop-ot biztosító grafikus felületen keresztül kell kell átpasszírozni a kiszámolt pixeleket(a böngészőn belül sincs HW-es gyorsítás, mindent a CPU végez izomból), addig egy célprogram képes a HW dekódert felhasználva, közvetlen a videómemóriába másolni a képet.
A Desktop-on csak kezdik támogatni a GPU gyorsítást."
Ez a lényeg, és a rendes codec support és a GPU acceleration azok a tényezők, amik ilyen tekintetben számítanak. Emiatt képesek még a legalja okos TV-k is villámgyorsan zongorázni a YouTube videókon, mert ott hardveresen és szoftveresen is rendelkezésre állnak az ehhez szükséges tényezők, teljes a támogatás.A Raspberry Pi 4 által alkalmazott VideoCore VI elég combos, de natívan a modern codecek közül csak a H265-öt támogatja, azt is csak dekódolásra. Szoftveresen az AV1 bizonyos folyamatait bele lehet illeszteni a GPU menedzsmentbe, ezért van némi remény, de ez eléggé specifikus és nagy meló. Így érdemi javulás valószínűleg csak egy újabb termék esetén várható.
-
bambano
titán
elég egyszerű: jelenleg nem látok "mellette" infót a pi4 mellett, így az nem lesz. egyébként beszerezni se triviális.
intel nucot még nem néztem, az jó ötlet.
egyébként meg van itthon olyan konnektor, ami képes mérni és logolni a fogyasztást, beledugom, és kiderül, hogy melyik a jobb. -
cigam
titán
Ha már spórolás: Master-Slave elosztó. Figyel egy fő fogyasztó (Számítógép/TV) ki/bekapcsolt állapotát. Amikor kikapcsolod a TV-t, a körítést is áramtalanítja, legyen az médialejátszó, szolgáltatói vevő box, az erősítő, a soundbar, a DVD lejátszó,...
Ugyanez PC-vel, áramtalanítja a monitort, PC-re dugott aktív habfalat, laptop/tablet töltőt, külső tápos merevlemezt, nyomtatót, kábelmodemet (ha nincs rajt vezetékes telefon)sMblz
Dugd át PC-re, és nézd át a HDsentinellel a SMART adatait, futtass le egy teljes tesztet, vagy mentés után egy írás olvasás tesztet is. Ha mindkettő új bármelyikben lehet a hiba, ellenpróbaképpen kérj kölcsön egy külső házat, és abban is próbáld ki/teszteld le a merevlemezt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- EAFC 25
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- EarFun Air Pro 4 - a cél a csúcs
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Milyen videókártyát?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- SSD kibeszélő
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- HP EliteDesk 705 G3 MT AMD PRO A10-8770/8GB RAM/120 GB SSD/250 GB HDD
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Honor 200 Pro 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G, H730 1GB, áfás
- PlayStation Plus Premium előfizetés 3291 Ft / hó áron!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest