Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Kihátrál az x86S architektúra mögül az Intel
- Milyen monitort vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Milyen videókártyát?
- Milyen egeret válasszak?
- ZIDOO médialejátszók
- Azonnali VGA-s kérdések órája
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
pvt.peter
őstag
válasz Csapi007 #44683 üzenetére
Nekem egy Pi 3 B modellem van.
USB 2.0 -ba megy bele az RJ45 -ös csatlakozó egy átalakító segítségével, így nagyobb sebességet lehet elérni, mintha közvetlenül a 100Mbit/s sebességű ethernet portot használnád (link).
Nekem eddig még nem okozott problémát, 4K -s tartalom simán megy a TV -n.Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.
-
ath
senior tag
Sziasztok
Van egy [Zidoo Z1000 Pro] lejatszom, aminel az a kinom az android barmilyen tarhelyet kulso SD-kent kezel, igy az osszes torrent kliens eloszor leallokalja a letoltendo fajlokat, majd utana all neki tenylegesen letolteni is. Hat ez igy nem tul acelos.. raadasul a sebesseg sem a legjobb, egyik klienshez sincs webes elerhetoseg.. Emiatt arra gondoltam veszek egy RockPi 4A+ 4GB lapot, kap egy 1TB NVME SSD-t, futna rajta ssh, samba, esetleg omv, valamilyen torrent kliens (rtorrent-et ajanlottatok legtobbet itt), a Z1000 pedig smb-vel csatlakozna. Nem tartom valoszinunek, de lehet ebben a felallasban barmilyen sebessegbeli gondom?
Koszi
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz Saughassy #44684 üzenetére
Péntek délután 7-kor megérkezett az automatába, szombaton átvettem, munka után 11-kor nekiálltam a telepítésnek, a kész (csupasz) rendszer telepítése 10 perc alatt megvolt. Tehát szuperül működött, köszönöm az ajánlást.
Aztán még szórakoztam egy kicsit vele hajnalig, ma délelőtt még kalapáltam, de már nagy vonalakban kész vagyok.
-
Kenderice
senior tag
Sziasztok.
Jelenleg egy pi3 B+ van használatban Volumio-val.
Azonban szeretném úgy használni, hogy file szerver (ftp, samba, dlna)+torrent kliens (transmission)+volumio (vagy más, távolról vezérelhető lokális zenelejátszó).
Hogyan, milyen rendszerben tudnám ezt a hármat egybegyúrni?
Köszönöm. -
galbi1972
tag
válasz UberMutant #44689 üzenetére
Próbáltam de ugyan az a helyzet. Azt elfelejtettem, hogy USB-ről (HDD) bootolt a RPi4 mikor nem volt jó a DAC-al . Közben elindítottam a rendszert SD-ről is ekkor már a HDD nem volt rajta és láss csodát hibátlanul működött, felismerte a DAC-ot és ment a zene is VLC-vel. Annyi a szépséghibája, hagy max. FLAC-ot játszott le a VLC a DSF filet nem tudta kiadni (hiányzó codek-re hivatkozva de codeket nem találtam hozzá, amit tudtam volna telepíteni)a DAC felé USB-n. Keresgéltem, hogy mivel tudnám rábírni Raspbian alatt a PI-t hogy kitolja magából a DSF filet de sajnos nem sikerült. Talán nem is lehet csak cél OS-el (Volumio stb.) Viszont a mostani rendszerem (Raspbian 64) USB-ről bootol és torrentezik , Plexezik és marha gyors a letöltés(torrent). Viszont, ha SD-ről bútol a renszer akkor max. 35Mbit-el "száguld" ( 85Mbit HDD-vel) és a 4K-s filmek is kiválóan mennek (LAN) Plexel. Ezt szerettem volna úgy megtartani, hogy működjön a DAC-al és kiadja a DSF-filet is. Különben kell mellé még egy PI4 amin cél OS megy és csak a DAC van rajt, ezt elkerültem volna ha lehet.
[ Szerkesztve ]
Galbács Csaba
-
galbi1972
tag
RPi4 B 8GB új verzióm van Raspbian 64 fut rajta. Van mellé egy SMSL Sanskrit 10TH MKII USB DAC. Mikor csatlakoztatom a DAC-ot USB-n a Pi4-hez pár másodperc után lefagy a PI4 és csak az újraindítás segít rajta. Két sejtésem lenne. 1. vagy a Raspbian (64) nem támogatja ezt az eszközt. 2. Mivel alapból van a PI4-en egy 1TB-os USB-s 3.5-ös laptop HDD ráakasztva és a ház hűtését egy 5V-os ventilátor biztosítja esetleg elfogy az áram ( viszont ezt cáfolja az, hogy a DAC kap külön áramot nem a RPi-ről veszi fel). Esetleg valami ötlet? Ja Win 10-el rendesen megy a DAC, tehát az jó és a Rpi is hibátlan DAC nélkül. Tudom, hogy Volumio-val működne, de nekem Raspbian-on lenne fontos , mivel torrentezik és Plex is fut rajta. Köszönöm!
Galbács Csaba
-
addikt
-
Csapi007
veterán
Sziasztok,
Pi 3 B+-on szeretnék egy Jellyfin szervert futtatni, de a perfomancia elég siralmas.
USB merevlemez, 100 Mbit-es Ethernet, alacsonyabb felbontású tartalommal (480p) még pont elbír de bármi HD agy felett már élvezhetetlen töltési időket és szaggatást hoz.Tényleg ennyit bír, a szokásos közös IO busz a probléma vagy valahol máshol keressem a megoldást?
Tudtommal régebben volt a Jellyfin-ben HW dekodálás RPi alá, de kiszedték. Az segíthet?"Csak úgy mondom"
-
W1
senior tag
Sziasztok!
Sikerült clean installal felraknom a Raspnian 11-et, Plex, minden működik, de egyszerűen nem sikerül hozzáférést adnom a Plexnek, hogy ne csak a külső HDD-t lássa, hanem a rajta levő adatokat is.
Valaki esetleg tudna egy pofon egyszerű vagy szájbarágós tutorialt küldeni?
Köszi! -
-ZeeZee-
senior tag
válasz Saughassy #44677 üzenetére
Közben találtam egy oldalt, ahol sajnos szerepel az általam választott ház, mint mókolás után működő elem. Tehát a ház a ludas, mókolni kell egy kicsit és működik. De mivel nem linuxot akarok feltenni, ezért ez ki fog maradni. Sajnos az ajánlott startech átalakíthatót nem találtam sehol.
-
Saughassy
aktív tag
válasz -ZeeZee- #44658 üzenetére
Én 1 hete csinaltam az Imagerrel, az ujabbakban mar benne van a HASSOS, azt kiirtam a radugott SSDre, es csont nelkul bebootolt egy PI4. Valami megkavarodhatott nalad. Ha nem az SSD az alapertelmezett bootolhato, arra azt javasoljak, hogy SDre irj egy bootselector imaget, es azzal tovabblokod az elso sajat bootig. Igy meguszhato a linux buzeralasa.
A migralas is konnyen ment, a HASSOS az elso bootkor kerdezte is, hogy van-e backupom, ott betalloztam neki es par perc mulva ment minden. Pedig van mar szepen benne addon, RF, Zigbee, satobbi.
Kitartas. -
-
válasz slylecz13 #44672 üzenetére
Bocsi! Kimaradt a sudo, vagyis hogy ezt a parancsot egy emelt szintű felhasználó (rendszergazda/root) nevében futtassa. Szóval a jó parancs így néz ki:
sudo pdbedit -L -v
Minden sudo-s parancs után bekéri a felhasználó jelszavát (feltéve, hogy meg van engedve neki, hogy sudo-zon)Örülök hogy sikerült megoldanod.
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
slylecz13
csendes újonc
Jó reggelt!
Szeretném jelezni a fejleményeket!
Ezeket a sorokat hozzáadtam:
sudo chown root:users /media/sly/1TB
sudo chmod 775 /media/sly/1TBEllenőriztem, hogy kik tagjai az users csoportnak. Ott látszódott mindhárom felvett user, amikkel próbálkoztam , de köztük volt a "sly".
Úgyhogy az pipa...
(A felesleges felhasználókra van valami törlési eljárás rendszer/samba?)Megpróbáltam, de így még nem működött, úgyhogy listáztam volna, de ezt írta ki:
sly@raspberrypi:~ $ pdbedit -L -v
tdbsam_open: Failed to open/create TDB passwd [/var/lib/samba/private/passdb.tdb ]
tdbsam_getsampwnam: failed to open /var/lib/samba/private/passdb.tdb!
User Search failed!Úgy voltam vele, hogy megpróbálom hozzáadni a "sly" user-t. Ez sikerült is
Aztán leellenőriztettem a szintaktikát:
sly@raspberrypi:~ $ testparm
Load smb config files from /etc/samba/smb.conf
Loaded services file OK.
Weak crypto is allowed
Server role: ROLE_STANDALONE
Press enter to see a dump of your service definitionsItt úgy vettem ki, hogy minden rendben, aztán megpróbáltam win-ről a csatlakozást és lám, már láttam is a HDD-t.
Írtad, hogy sokat kell még tanulnod. Szeretném én annak csak a töredékét tudni, amit most te. De amit külön szeretnék megköszönni, hogy nem csak odaírtad, hogy miket kell beírnom a megoldás érdekében, hanem mellé írtál mindent, hogy azt miért is kell csinálnom.A hálám (a lehető legjobb értelemben) örökké üldözni fog!
köszi
-
W1
senior tag
válasz Sweet Lou 6 #44664 üzenetére
10 frissítése 11-re nem sikerült.
sudo apt install libgcc-8-dev gcc-8-base
parancs után a Folytatás(I/N)-nél hiába adom ki az "I" parancsot, Megszakítást dob.Közben elkezdtem egy üres SD-re a 11-et felrakni, sikerült is a qBittorrenttel, viszont mikor a Plex klienst akartam telepíteni, reboot után kernel panicot dobott.
Kernel Panic - not syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(0,0)
[ Szerkesztve ]
-
madrac
senior tag
válasz Sweet Lou 6 #44664 üzenetére
Docker
-
Az még kimaradt, hogy a
pdbedit -L -v
parancsol ki tudod listázni a samba felhasználókat. Ha nem vagy a listában, nem sikerült a
sudo smbpasswd -a sly
parancs.
plusz a testparm utasítással leellenőrizheted, hogy a konfigurációs fájl szintaktikailag rendben van-e.[ Szerkesztve ]
-
válasz slylecz13 #44659 üzenetére
Már csak egy dolgot kell megcsinálnod, engedélyt adni magának a T1 könyvtárnak az elérésére, mivel jelenleg root:root a tulajdonosa a T1 könyvtárnak, a jogosultsága pedig drwxr-x---+
Vagyis
- a tulajdonos: drwx (jelenleg a root) írhatja olvashatja, és beleléphet
- a csoport: r-x(jelenleg a root) csak olvashatja, és beleléphet
- mindenki más: ---(vagyis te) nem írhat nem olvashat, nem léphet beleVagyis kimaradt a
sudo chown root:users /media/sly/1TB
parancs, vagyis nem a root csoport lesz a tulajdonos, hanem az useres csoporthoz fog tartozni. Valamint a
sudo chmod 775 /media/sly/1TB
parancs, ami az useres csoport tagjainak is megengedi, hogy írja, olvassa, és belelépjen plusz mindenki másnak is adunk némi hozzáflérést(olvashatják, és beleléphetnek).
Tehát annak a könyvtárnak is fontos a jogosultsága, ahova felcsatolod.Ezzel nagy valószínűséggel megoldódik a jogosultság kérdése.
Ha nem, akkor ellenőrizni kell a, hogy sly tagja-e az users csoportnak.
grep 'users' /etc/group
A válaszban szerepelnie kell sly-nak. Ha nincs benne, akkor add hozzá:
sudo usermod -a -G users slyPlusz most bele kéne kukkantani hogy néz ki a samba koncig megosztás szakasza.
Köszi az elismerést, de rengeteg tanulni valóm van még.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz -ZeeZee- #44663 üzenetére
Közben jönnek elő az emlékek - jó rég telepítettem
Egy biztos, h ha supervised HA-t szeretnél az nem fog menni raspbianOS-en - vagy mi a neve neki
This installation method has very strict requirements, for example, it only supports Debian (and Ubuntu, Armbian, Raspberry Pi OS are not supported). So, make sure you understand the requirements from step 1 above.
Fel kell tenni egy debian-t:
Installing Home Assistant Supervised on a Raspberry Pi with Debian 11
És igen, nekem is usb-s ssd-ről fut rpi 4-en
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
addikt
válasz -ZeeZee- #44658 üzenetére
Ha jól rémlik alapból nem tud boot-olni usb meghajtóról. Egy eprom frissítéssel jött a fícsör:
I'm booting my Raspberry Pi 4 from a USB SSD
A lényeg, h boot-olsz sd kártyáról és a felállt rendszeren frissíted az eprom-ot
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
W1
senior tag
válasz Sweet Lou 6 #44657 üzenetére
-
slylecz13
csendes újonc
Jó reggelt!
Azt hittem már rájöttem a kihagyott lépésre, de sajnos még mindig nem akar működni.
A log fájlból ezt tudtam kiolvasni:
[2022/09/14 06:59:55.914440, 0] ../../source3/smbd/service.c:166(chdir_current_service)
chdir_current_service: vfs_ChDir(/media/sly/1TB) failed: Engedély megtagadva. Current token: uid=1003, gid=100, 2 groups: 1003 100
[2022/09/14 07:17:15.806478, 0] ../../source3/smbd/service.c:166(chdir_current_service)
chdir_current_service: vfs_ChDir(/media/sly/1TB) failed: Engedély megtagadva. Current token: uid=1003, gid=100, 2 groups: 1003 100A jogosultságok pedig így néznek ki:
És le a kalappal a jegyzetedért (független attól, hogy nekem a saját hibámból nem akar összejönni) látszik, hogy nagyon ott vagy a témában és hogy a saját hülyeségem már szinte a szívügyeddé vált
köszönöm
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz -ZeeZee- #44650 üzenetére
Este/éjjel próbálkoztam, leírom mire jutottam.
1. Nem rpi imagerrel, hanem balena etcherrel írtam ki az ssd-re a hassio-t: eredmény ugyanaz, ha "elindul" kb. 15 perc szenvedés után, de cli nem indul, mert hiányoznak függőségek, csak emegency mód (?) van.
2. Másik usb porton keresztüli bootolás (másik usb3, usb2 port), eredmény ua.
3. Rpi táp csere (hivatalos tápot cseréltem először 1 másik töltőre, utána kábelt is), eredmény ua.
4. 32GB-os pendrive-ra írtam ki a hassio-t, eredmény ua.
5. Rpi tápcsere pendrive-nál, eredmény ua.
6. SD kártyára kiírtam hassio-t, nagyjából 3 perc alatt felállt a rendszer, a 8123-as porton keresztül már láttam is, hogy még beállítást végez, nagyjából 20 perc lesz (nem lett annyi). Tehát a módszer működik, de csak sd kártyán.Megnéztem mi a különbség a 3 "adathordozó" között:
- SD kártya FAT32-re formázva, 256MB tárhely a bootnak.
- Ssd FAT-re formázva, 32MB hely a bootnak.
- Pendrive FAT-re formázva, 32MB hely a bootnak.Lehet, hogy ez miatt nem sikerül felállni a rendszernek?
[ Szerkesztve ]
-
W1
senior tag
válasz Sweet Lou 6 #44639 üzenetére
Erre ötlet?
pi@raspberrypi:~ $ sudo apt install qbittorrent
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Néhány csomagot nem lehetett telepíteni. Ez azt jelentheti, hogy
egy lehetetlen állapotot kért, vagy ha az unstable disztribúciót
használja, akkor néhány igényelt csomag még nem készült el vagy ki
lett mozdítva az Incoming-ból.
Az alábbi információk segíthetnek megoldani a problémát:
Az alábbi csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
qbittorrent : Függ ettől: libc6 (>= 2.29) de csak 2.28-10+rpt2+rpi1+deb10u1 telepíthető
Függ ettől: libgcc-s1 (>= 3.5) de az nem telepíthető
Függ ettől: libqt5core5a (>= 5.15.2) de csak 5.11.3+dfsg1-1+rpi1+deb10u4 telepíthető
Függ ettől: libqt5dbus5 (>= 5.15.2) de csak 5.11.3+dfsg1-1+rpi1+deb10u4 telepíthető
Függ ettől: libqt5gui5 (>= 5.15.2) de csak 5.11.3+dfsg1-1+rpi1+deb10u4 telepíthető vagy
libqt5gui5-gles (>= 5.15.2) de az nem telepíthető
Függ ettől: libqt5network5 (>= 5.15.2) de csak 5.11.3+dfsg1-1+rpi1+deb10u4 telepíthető
Függ ettől: libqt5sql5 (>= 5.15.2) de csak 5.11.3+dfsg1-1+rpi1+deb10u4 telepíthető
Függ ettől: libqt5widgets5 (>= 5.15.2) de csak 5.11.3+dfsg1-1+rpi1+deb10u4 telepíthető
Függ ettől: libqt5xml5 (>= 5.15.2) de csak 5.11.3+dfsg1-1+rpi1+deb10u4 telepíthető
Függ ettől: libtorrent-rasterbar2.0 (>= 2.0.7+0) de az nincs telepítésre megjelölve
E: A problémák nem javíthatók, sérült csomagokat fogott vissza.[ Szerkesztve ]
-
W1
senior tag
válasz Sweet Lou 6 #44639 üzenetére
Köszi, így adok neki még egy esélyt.
-
chris-v
senior tag
válasz chris-v #44644 üzenetére
Elvileg megcsináltam a kis scriptet amit szeretnék cgminer_start.sh. Simán a home-on belülre tettem, ott ./cgminer_start.sh paranccsal le is fut és el is indul a cgminer.
crontab-ba bele írtam:@reboot /home/cgminer_start.sh
Viszont nem történik semmi.
Log fájlban azt írja: (CRON) info (No MTA installed, discarding output)
Feltettem ezt az MTA-t:sudo apt-get install postfix
De a helyzet változatlan nem indul el.
És most ez van a log-ban:
"Roads? Where we're going we don't need roads!"
-
válasz slylecz13 #44641 üzenetére
A desktop verzióban be van kapcsolva az automata mountolás, valóban nincs szükség rá feltétlenül.
Ugyanakkor célszerű megnézni milyen jogosultságokkal, kinek a nevében csatolja fel a lemezt. pl. az ls -la /media/sly/1TB kimenete megmutatja, hogy a fájlok/mappák kinek a tulajdonában vannak, ki hogyan fér hozzá. Ez azért fontos, mert a Samba _és_ a fájl szintű jogosultságok összege határozza meg, hogy hozzáférsz-e a hálózat felül.
Ezért adom hozzá a felhasználót az users csoporthoz, és a megosztás mappáján fájl szinten úgy állítom be, hogy az users csoport legyen a tulajdonosa, és a csoportnak mindent megengedek (írás, olvasása, futtatás/belépés)-»7
Ezután a rendszerben létrehozott felhasználót(akinek megfelelő jogosultságai vannak a megosztott mappára) hozzáadom a Samba felhasználókhoz is, hogy a hálózat felöl is be tudjam azonosítani.Ha nem enged be, akkor
- a rendszerben létrehozott felhasználó/jelszó páros nincs hozzáadva (ugyanazzal a jelszóval) a Samba felhasználókhoz
- A Samba úgy lett beállítva, hogy az adott users korlátozottan, vagy sehogy ne férjen hozzá a megosztáshoz
- Fájlrendszer szinten nincs engedélye a megosztott mappáhozA /var/log/samba/ alatt vannak a naplófájlok, ott is megnézheted, mire panaszkodik, miért nem enged be.
De mondom, ha nem enged be, valami lépést kihagytál/nem úgy csináltad meg, mert ez egy többszörösen kipróbált jegyzet. Minden frissítéskor próbálom aktualizálni, ellenőrizni, hogy még mindég úgy működik-e ahogy anno leírtam.
[ Szerkesztve ]
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz body007 #44646 üzenetére
Nem innen szedtem, hanem a rpi honlapról leszedtem az rpi imagert, először sd-re usb boot, majd az ssd-re ezzel felraktam a "other spercific OS"/"home assistant and home automation"/"home assistant"/"home assistant Rpi4"-re való verzióját. Ezután jött, hogy megpróbáltam ssd-ről bebootolni, de nagyon lassú volt.
Szerk.:
Előtte már futattam ezen az rpi-n HA-t, de egy herélt dockerben, amiben szenvedés volt minden beállítás.[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz slylecz13 #44647 üzenetére
Létre kell hozni egy samba felhasználót azzal tudsz majd belépni win-en:
sudo smbpasswd -a USER
Itt kér user nevet / pass-tÉs öt kell betenni az smb.conf-ba:
valid users= USER
Persze csoportokkal is dolgozhatsz de gondolom nincs sok felhasználó a helyi hálódon
Ha mégis akkor is minden felhasználót fel kell venni, betenni őket egy csoportba (pl.: @USERS) és akkor a smb.conf-ba csoportot adsz meg:valid users = @USERS
Rengeteg leírás van erről, pl.:
How to create a Samba share on Ubuntu Server 20.04Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
Vigyorka
aktív tag
Új rendszert tepítek.. Raspberry Pi OS with desktopot.
A Midnight Commandert ha az asztalról indítom akkor a keret és a magyar betűk rendben vannak.
Ha SSH alatt indítom a keret "q" és "x" a magyar betűk helyet értelmezhetetlen karakter áll.
Megoldás? (kösz!)Vigyorka
-
-
törölt tag
válasz wassermann #44643 üzenetére
Én nem szoktam sokat vacakolni verziókkal. Igaz ugyan, hogy Debian-on csinálom és nem Pi-n, de nincs különbség.
Beállítom, hogy minimum smb2 legyen aztán jólvan. Ez így működik win, linux, macos kliensekkel.
Valami hasonló módon osztanám meg a tárhelyet:# Global parameters
[global]
workgroup = WORKGROUP
netbios name = PISERVER
server string = PISERVER
guest account = pi
min protocol = SMB2
create mask = 644
directory mask = 755
wins support = yes
socket options = SO_KEEPALIVE TCP_NODELAY IPTOS_LOWDELAY SO_SNDBUF=65536 SO_RCVBUF=65536
write raw = no
read raw = no
log level = 0
veto files = /._*/.DS_Store/
delete veto files = yes
[HDD]
path = /media/VALAMI_TARHELY
security = USER
writeable = Yes
guest ok = No
browseable = Yes
Annyit szoktam még csinálni, hogy létrehozok a megosztáshoz a user-nek saját samba jelszót, hogy ne az account jelszót kelljen használni.Itt például így:
sudo smbpasswd -a pi
Ezzel nagyjából 6-7 éve működik az itthoni gépem. Megy róla 3db Pi Kodi lejátszással, desktop/laptop gépek napi munkával.[ Szerkesztve ]
-
chris-v
senior tag
Köszi, megnézem, bár nálam kicsit más a helyzet, mert nem kell minden indulásnál beadni az url-t és a tárca címet ami a user név. Csak egész egyszerűen a sudo cgminer parancsot kellene a scriptbe beírnom.
Illetve akkor jól értelmeztem, hogy kell egy script amit meghívok.Nem vagyok teljesen vakon linux vonalon, és elsőre minden nehéz, de ez miért ennyire körülményes linux alatt, hogy valami automatikusan induljon, nem is értem.
-
-
slylecz13
csendes újonc
Sziasztok!
Kezdem azzal, hogy nem vagyok egy nagy terminal specialista, de ha valahol sorba van szedve, hogy mit és miért kell csinálni, akkor azt azért meg tudom csinálni.
Szóval, van egy RPi4B, amin beállítottam, amit ezen az oldalon találtam:
https://logout.hu/cikk/raspbian/halozati_fajl_szerver.htmlKét dolgot csináltam másképp:
- le van írva, hogy miként kell beállítani azt, hogy a rádugott külső meghajtó automatikusan felcsatolódjon indulás után. Ezt nem csináltam meg, mert ez nekem úgy nézett ki, hogy alapból működik. Bekapcs --> elindul --> és már látom is az asztalon a meghajtó ikonját
- a telepített samba configurálása során nem találtam meg azt a részt (aláhúzott sorok), amit a belinkelt oldalon a szerző leírt, így hát beírtam a "global" részhez.
workgroup=MUNKACSOPORT
wins support=yes
map to guest=Bad User
protocol=SMB2Végeredmény: windows-os gépről megszólítva, kéri a beállított felhasználónevet és jelszót, de nem dob tovább a megosztott meghajtóra.
Hol rontottam el?
Köszönöm
üdv
Szilveszter -
-ZeeZee-
senior tag
Sziasztok!
Elakadtam, segítséget kérnék. Tegnap végre rászántam magam, hogy feltelepítsem a HASS az ssd-re. RPi4B 4GB-os modell, sd kártyára kiírtam az usb bootot, megvártam, amíg villog, majd áramtalanítás után rádugtam az ssd-t ebben a házban. Táp vissza és vártam a csodát. Nagyon sokáig...
5-10 perc múlva a pi megjelent a routeromban (már előre fixáltam az ip-t), de csatlakozni nem tudtam rá. Vártam hát tovább. 20 perccel később (vagyis már majdnem fél óra eltelt az első boot óta) próbálkoztam rácsatlakozni, de nem ment. Ekkor újrakezdtem mindent előröl.Eredmény ugyanaz, bár azt láttam, hogy lehet, hogy sok idő, amíg feltelepül (de hát ssd-ről van szó!), ezért elmentem aludni. Reggelre a helyzet nem változott: nem elérhető.
Mindent újra előröl egy másik gépen. Pingelni tudom a pi-t, de a 8123-as port elérhetetlen.
Reboot. Nincs változás. Ezután rákötöttem a pi-t egy monitorra (eddig azért nem, mert a gépet ki kell kapcsolni, amin eddig próbáltam elérni...). Sd kártya be, boot, képernyő zöldre vált, mehet az ssd. Boot. Látom a sorokat pörögni, bár nem túl gyorsan. Aztán:
(a képek több próbálkozásból vannak )
És persze nem lehet elérni, amit nem is csodálok, hiszen nem megy végig a telepítés (több, mint 10 percig futott a telepítő).
Szerintetek mit tehetnék, hogy jó legyen?
[ Szerkesztve ]
-
W1
senior tag
-
-
chris-v
senior tag
crontab -e megvolt, bele is írtam 1 sort, a cgminer elérési utat, de az kevés, mert nem működik
@reboot /usr/bin/cgminer
A neten a leírásokat néztem, de nem tudtam megoldani a problémát. Úgy néztem, hogy valami scriptet kellene meghívnom hozzá (vagy nem?).Na de megnézem itt a topikba, rákeresek, hátha megvilágosodok
[ Szerkesztve ]
-
chris-v
senior tag
Sziasztok!
Egy kis hobbi projektet szeretnék megcsinálni, de elakadtam. Raspberry Pi OS Lite-ot tettem fel, mert alapvetően nem kell grafikus felület.
Rövid történet: solo BTC szerencse bányászás. Hardverek adottak, szoftveres része ok, minden rendben. Autologon-t bekapcsoltam.
Cgminert feltettem:sudo apt-get -y install cgminer
Viszont nem tudom hogy oldjam meg, hogy ahogy betölt az op rendszer induljon ez is.
Illetve nem tudom okoz-e gondost hogy sudo-val indul.
Hogy tudom megcsinálni, hogy az op rendszerrel együtt induljon?[ Szerkesztve ]
-
Nem lehet, hogy az SD kártya/fájlrendszer makkant meg?
Próbáld meg ellenőrizni/kijavítani a root fájlrendszer
sudo touch /forcefsck; sudo rebootVálaszd le a külső meghajtót, és azon is végezz fájlrendszer ellenőrzést. Amúgy azt nézted, hogy nem telt-e meg?
Esetleg próbáltad frissíteni? A raspbianban már 4.2.5-nél járnak.
[ Szerkesztve ]
-
W1
senior tag
Sziasztok!
Adott egy Rpi 3b+.
Torrent és Plex mediaszervernek használom. Néhány hete szinte nem is tudom igénybe venni a torrent részét. Fut 22 aktív torrent, 5 le, 17 fel. Egyszerűen nincs olyan nap, hogy ne crashelne ki az alkalmazás, és mivel elég nagy torrentek futnak 70-700gb, igazából van, hogy az ellenőrzés sem fut le. Kilépésről sincs semmi hibaüzenet, egyszer csak eltűnik.
Valaki tapasztalt már hasonlót? qBittorrent 4.1.5.
Köszi! -
0519
senior tag
válasz Shummo #44619 üzenetére
Szia!
Nem világos miért raktál # jelet a sor elejére.
# = ez komment, kedves rendszer ezt ne vedd figyelembe.Nekem így működik az NFS megosztás KODI felé:
/mnt/nfs 192.168.1.0/24(ro,async,no_subtree_check)
mit kinek (milyen feltételekkel)all_squash,insecure
: ezt ajánlották vmi fórumon, nekem nem kellett a működéshez''Vígan ülünk tort azok fölött akik ellenünk törtek'' -Addams family
-
lac14548
aktív tag
Szabad itt hirdetni eladó Raspberry kiegészítőket?
[ Szerkesztve ]
/Motorola V2288/Siemens C35/Siemens MT50/Nokia 6600/HTC Touch Cruise/ZTE Blade/Samsung Galaxy S+/Xiaomi Redmi 1S/Xiaomi Redmi 2 Pro/Xiaomi Redmi Note 6 Pro/Realme 8 ...
-
Shummo
senior tag
User/Group szerkezetben kérném a segítséget.
Van a PI-n egy HDD. a KODI NFS-en keresztül olvassa a HDD tartalmát. /etc/exports az alábbi ódon néz ki.
#/media/d***a/nas *(rw,all_squash,insecure,async,no_subtree_check,anonuid=1001,anongid=1001)
Problémám, hogy random módon jogosultsági problémába futok. Ezért szeretném megoldani úgy, hogy az NFS ne legyen ennyire nyitott, hanem csak a KODI tudjon rajta átmenni.példa kedvéért:
PI id 1000
KODI id legyen mondjuk 1001Hogy tudom azt megoldani, hogy a chown pi:pi megmaradjon, de az NFS-en keresztül a 1001, tehát KODI id-vel hozzá lehessen férni a fájlokhoz.
Vagy teljesen mind1 mit hagyok a NFS IDnek (maradhat a PI)? Mivel tudom biztonságosabbá tenni?
Az alábbira gondoltam, csak mégsem működik.
sudo setfacl -R -m "u:kodi:r" /media/d***a/nas
-
Semmire se jó, de akkor is remek: [link]
-
addikt
válasz Vigyorka #44610 üzenetére
Ha a routeren be van állítva a DNS szerver akkor a klienseken nem kell állítani semmit, megkapják a DNSt DHCP-n a routertől.
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
Igen, nem teljesen világos, hogy a routeren a WAN port DNS-t állítottad át, vagy a DHCP DNS bejegyzését.
Eleinte dolgozhat a ceche-ból is, vagyis az eszköz megjegyez pár dns címet, így az adguard-ot megkerülve fordul közvetlenül a szerverhez. [link]
Mi a nem teljesen ugyanaz? Az AdGuard felületén látni hogy azon keresztül mennek a kérések?[ Szerkesztve ]
-
Vigyorka
aktív tag
Az R-Pi -n megy az Adguard Home a DNS szürök bepipálva.
AX3600-n routeren DNS átjárók beállítva az R-Pi IP címére.
A telefonokon a wifi statikusra állítva az átjárók beállítva az R-Pi IP címére.
Azt gondolom, hogy tesztnek mind a 3 kliensnél ugyanazt az eredményt kéne produkálnia... (Hát nem..)
((A szerveren átmenöen,..))
Köszönöm, hogy foglalkozol velem! 😊👍Vigyorka
-
-
Vigyorka
aktív tag
R-Pi 4. Adguard Home-t próbálom beállítani.
3 klienst akarok beállítani. Mind a 3 különböző eredmény produkál ugyanazzal a test site-al..
2 Android telefon (9 és 12 es) + egy Win 11-s laptopVigyorka
-
Npeter25
tag
Biztos volt róla már szó , de nem találom hirtelen. Szóval SSD boot kellene libreeleccel, egy pi 3-on.
-
Wolfram
aktív tag
Sziasztok,
Van itt valaki aki vállal raspberry pi project készítést, vagy van ilyen piactér valahol?
-
válasz J0shu4M1ll3r #44600 üzenetére
Az gáz, mert a boot partíció az FAT fájlrendszert használ, azt látnia kellene. A másik partíciókat normális hogy nem tudja megnyitni, mert EXT4-re van formázva. Azt csak küldő gyártó programjának telepítésével válik láthatóvá a Windows számára. pl. [link]
Vagy egy live Linux-ot indítva is lementheted az adatokat.
Természetesen az is megoldás, hogy egy új kártyára felteszed a neked tetsző rendszert, és az alól mented le az adatokat, vagy használhatod tovább.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Robogó, kismotor
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Facebook és Messenger
- Szólánc.
- Stellar Blade
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Milyen RAM-ot vegyek?
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Kihátrál az x86S architektúra mögül az Intel
- Politika
- További aktív témák...
- HP Elitedesk 800 G2
- ASUS ROG GR6 i5-5200U 16GB 2 512GB SSD GTX 960M - ultra pici, ultra csendes, bivalyerős gép - olcsón
- Gamer PC: Ryzen 5 5600X // RTX 4060 Ti // 32Gb Ram // 1Tb SSD
- GAMER Ryzen 5 3600 / RX 6600 XT 8GB / 16GB DDR4 / 512GB NVME / Beszámítás / Garancia
- RYZEN 9 5900X (12 mag/24 szál) + Új ASROCK B550 PHANTOM GAMING 4 + Új 16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest