-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pubszon
veterán
SanDisk Edge 16GB-os, ez járt hozzá.
NAS-ról olvassa a médiát SMB megosztással, a NAS gigabit, a RB pedig (még, holnapig) WiFi-n csatlakozik a hálózathoz 150 Mbps-os linksebességgel.wassermann: Tudom melyiket mondod, de egyik ikon sem jelenik meg ilyenkor, sőt sosem.
Korábban a Raspbian használatakor, hosszabb (és rosszabb) USB kábel esetén jelent meg a kis villám, hogy gyenge a táp.
LE alatt is meg kellene jelennie ha indokolt? -
Pubszon
veterán
Üdv.
Van egy RBPi 3 B+ lapom, melyen jelenleg semmilyen hűtés nincs.
LibreELEC 9.2.0 van telepíve egy SD kártyára és így használjuk médialejátszóként.
Na most volt olyan már többször, hogy indexeli a mappát és közbe elindítok egy filmet és a Kodi lefagy. De maga a rendszer SSH-n elérhető.Mi lehet a gond?
Tápegység? Túlmelegedés? Rendszerhiba? -
válasz
Márton #36493 üzenetére
Ezt te látod, neked kell tudni hogyan néz ki a partíciós tábla, és hogy hol vannak a fájlok. Fiók mélyéről/telefonból/... előveszel egy kártyát, ráhúzol egy friss rendszert, és visszatöltöd rá a mostani rendszered mentését. Így begyakorlod hogyan kell csinálni, és meggyőződhetsz róla, hogy az utolsó szögig minden olyan lett mint volt.
-
Márton
nagyúr
Igen, nyilván úgy megy, épp ezt akarom elkerülni, a 25giga videót mozgatni
Kérdésem arra irányult, hogy most lementem a beállításokat, teszek egy másik kártyára újabb LE-t, oda is vissza tudom tölteni ezeket a beállításokat? És akkor végülis upgrade is volt.
Ez is megoldás.
De a legjobb az lenne, ha a videók lementése nélkül csak a rendszerről is tudnék egy klónozott kártyát csinálni (azt hittem ez külön partíción van a videóktól) -
válasz
Márton #36491 üzenetére
Nem, az upgrade amikor a futó rendszert frissíted újabb verzióra. Amire én gondoltam az a beállítások mentése, visszatöltése a programon belül. Ezzel egy szűz friss telepítésre tudod visszatölteni az összes beállításodat.
Az imagefáj készítés idejére letörlöd róla a videókat, és úgy készítesz mentést.
pl. win32diskimager, usbit,... -
-
zsolt_64
senior tag
-
Darko
senior tag
Feltettem a qbittorrentet, és átlag 26-27MB-al töltött a Pi, de volt hogy 30 fölé is ment. Köszönöm az ötletet!
A kérdésem viszont az lenne, hogy grafikus felületen értem el a qbittorentet, hogy tudom PC-ről irányítani, hozzáférni a Pi-n futó klienshez. Az hogy grafikus felületen futtattam és bezártam gondolom a háttérben ilyenkor még nem fut, vagy igen? -
Márton
nagyúr
Picit off, de gondolom a módszer ugyanaz:
mivel tudok a belakott libreelec rendszeremről win7 alatt a legegyszerűbben másolatot csinálni egy másik kártyára? Tehát csak a rendszerpartíció kéne, a több gigás médiafájlok nem.
-
Darko
senior tag
válasz
duffbeer #36466 üzenetére
Az 50-60MB szép sebesség, nekem 20-30MB elég lenne, lehet megpróbálozom az qbittorent-el. Nyilván 15MB/s sebességel is lejön hamar egy film, de nagy méretnél előfordulhat hogy az is sok idő nekem, ez akkor fordulha elő amikor hirtelen néznénk valamit, csak épp nincs a gépen.
A másik kérdést nem letöltött YT videóra értettem hanem raspbian alatt PI-re kötött monitoron bőngészőből elindítva. Melyik verzió képes lejátszani folyamatosan?
-
ssd / hdd kérdésre.
Egy esetleges áramkimaradást (random újra indulást) az ssd azért jobban tűri nem? -
PistiSan
addikt
Ha hurcolod, akkor talán meg értem az ssd-t, a gépemben nekem is ssd van, de a pi-n egy 1TB os 2.5-ös hdd lóg, mi sem halljuk, előzőleg a nasomban 3.5-ös hdd volt, az engem és az asszonyt is zavarta este, szóval a laptop hdd-t én is bátran ajánlom. Amúg az ssd nagyon jó dolog, de a GB/Ft -ban a hdd még mindig sokkal jobb.
-
Keem1
veterán
válasz
Murdock1981 #36479 üzenetére
Igen-igen, ezen a téren abszolút igazad van, ezt biza nem tudom vitatni.
Nyilván itt a gigabit ethernet lesz a szűk keresztmetszet. Viszont tényleg SSD párti vagyok, másrészt szeretném Pi-től függetlenül is használni.
-
Murdock1981
tag
Persze megértem és nem is akarlak lebeszélni róla.
De..😀.. megbízhatóság terén a hdd-k is bizonyítottak. Az 500asom 1080nap üzemidőnél jár és 100%-os kondícióban van. A gigabites lan port 125MB/secet tud maximum ha nem tévedek. Valóban ennyit nem tud egy 2.5-ös 5400-as hdd, de az ssd sebessége sincs igazán kihasználva.
A terhelésről még csak annyit hogy bármelyik usb-be (pc, laptop,tv, pi) bedugva rendesen működött az 500-as 1 usb csatlakozással, pedig a szabvány usb port 5v 500mah, vagy port terhelésről sztm nincs szó és bár nem mértem, de nem hiszem, hogy egy ssd jelentősen kevesebbet fogyasztana.
Imádom az ssd-t, pc/laptopban az van. A kamera rendszer rögzítőjében és a pi-nél viszont marad a hdd. -
Keem1
veterán
válasz
Murdock1981 #36477 üzenetére
Én SSD párti vagyok
Nekem fontos, hogy ne legyen benne mozgó alkatrész (-1 hibafaktor), legyen teljesen hangtalan, és ne terhelje a legcsekélyebb mértékben sem a Pi USB-jét. De a dologhoz hozzá tartozik, hogy nekem Pi 4 van, az USB 3.0, így az SSD sebességét ki tudom használni.
Nem olcsó az a 60 ezer forint, de dolgozó ember vagyok, kevesebb, mint a fizetésem 15%-a, szóval nem olcsó, de nem is vág földhöz. Azért ezt megengedem magamnakRáadásul tényleg nagyon ott van a Samsung T5, a cégnél mi használunk, csak kisebbeket.
-
Murdock1981
tag
Saját vélemény/tapasztalat rpi3b+
2.5"-os hdd-vel 0 hangja van, 10 centiről kizárt hogy bárki hallaná. Plussz táp nélkül is simán megy, annyi bibi, hogy nekem arról bootolt és bootolás közben egy pillanatra lekapcsolja az usb-t, emiatt újra fel kellett pörögnie, emiatt egy idő után adatvesztés volt és nem indult a rendszer. (Tanuló korszakom elején elég sokszor újraindítottam).
3.5"-os hdd-vel hangosabb kb 30 centiről már nem hallom. Ágyunktól fél méterre van és párom még nem szólt érte. Ide ugye kell még egy 12v táp is.
Fogyasztás ezzel a kombóval 10.41w óránként, azaz napi ~10 Ft. A 2.5 hdd-vel ~7Ft
A 2.5-ös vinyora 5V 450mah volt írva, az ssd-kre amit én láttam 5V 1A.
Szóval az én véleményem hogy egy 2.5-ös 1TB hdd sokkal gazdagságosabb, mert olcsóbb, hangja nincs, sebessége egy pi-nek tökéletesen elég ( az 500-asom ha jól emlékszem 80MB/s írást tudott PC-be rakva) és fogyasztásban sosem hozza vissza az árat az ssd a hdd hez viszonyítva. -
válasz
wassermann #36475 üzenetére
Milyen stick-et használsz(tok) ami tuti megy pi-vel? És ha lehet jó erős a jele
-
wassermann
Topikgazda
válasz
AcCEsS #36471 üzenetére
Valamelyik külföldi fórumon régebben olvastam, hogy ezek a USB-toldók egy Bluetooth- vagy Wifi-stick esetén valamennyire antennaként is működnek.
Azóta vettem egy 2m-est és tényleg, annak a végébe bedugva a BT-stick-et, a BT fejhallgatóm az egész lakásban működik, nem csak 3m-ig : - ) -
Keem1
veterán
Na srácok, megosztom veletek is! Összeállt a házi NAS-om terve
Onnan indultam, hogy 1 TB-os merevlemez, kb. 16 ezer. Nem jó, hangos és kell neki külön táp. Oké, Samsung EVO 860 SSD 1 TB (ugyanilyenem már van negyedgigásban). Ez azért kicsit több, 45 ezer, plusz kell egy SATA-USB ház (kb. 5000) is. Ez már 50 ezer. Aztán jött az égi jel: Samsung T5 Portable SSD, USB 3.1, ráadásul már a C csatlakozó (egyre több dolgom kezd C-s lenni, és bízom benne, hogy egy napon már minden külső periféria USB C lesz, az adattól a töltésen át a képátvitelig). Ez még kisebb is, mint egy hagyományos SSD, ráadásul direkt külső használatra tervezték, nagyon egyben van minden téren (a cégnél használunk egy kisebbet), és bár 61 ezer forint, de a saját magam által összerakott külső SSD-hez képest alig 10 ezerrel több. És itt nincs semmi hátulütő, Samsung minőség és megbízhatóság. Ráadásul tényleg veszett gyors (nem kell félni, hogy ront-e a sebességen az ismeretlen minőségű kábel/ház). És emellett bármikor használhatom laptophoz, PC-hez is, ha nagyobb mennyiségű adatot kell magammal vinni.Szóval Samsung T5 a befutó a Pi mellé
-
válasz
Murdock1981 #36472 üzenetére
Gratula!
-
Murdock1981
tag
rpi3b+ felraktam a buster lite verziót és az utolsó pontig mindent feltudtam rakni, amit a desktopnál is használtam. Rengeteget tanultam az rpi-vel, előte rá sem néztem a linux-ra, most a Pc-n és laptopon is az van. Hihetetlen egy kütytü a kis pi, köszi, hogy vagy. :-D
-
AcCEsS
senior tag
válasz
PistiSan #36470 üzenetére
A "kivezetést" úgy értettem, hogy a PI portja és egy külső bluetooth dongle közé beiktattam egy kb. 50-60cm-es USB toldókábelt, így már tiszta és árnyékolásmentes a bluetooth kapcsolat. Az elmúlt napokban órákon át nyomultam egy DualShock játékvezérlővel a SteamLink-en keresztül és egyszer sem szakadt meg a kapcsolat. A táv 5-6 méter volt.
-
PistiSan
addikt
válasz
AcCEsS #36350 üzenetére
Ezt a kivezetést hogy gondolod pontosan? A beépített bluetoothoz valami féle antennát rakni valahogy?
Nekem nem tudom mi van vele, ha el indítom a zenét, valami 10kbs/es bitrátásnak tűnik a hang minősége, viszont a beállításokban a telefonomon be nyomom a hd hangot, majd vissza és utána jól szól a hang. Nem tudom ezt mi okozhatja. Nálad nincs ilyen gond? -
zsolt_64
senior tag
válasz
duffbeer #36466 üzenetére
Nálam meg pont a qbit aktívabb visszaosztásban
és soha nem hibázott, kizárólag egy tracker 1 torrentjénél, viszont ott állandóan...
Szóval csak annyi, hogy a torrentezés sebessége annyi tényezőtől függ amik ráadásul pillanatról pillanatra változnak hogy lehetetlen megjósolni hogy az áhított film mikorra jön le -
duffbeer
őstag
Használtam Transmission-t és qBittorrentet egyaránt. Most épp utóbbi fut. Pi4 1GB, 480GB-os SSD USB3-as külső házban. Gigabites hálózat, gigabites net.
qBittorrent-el nyilván nagyobb számú kapcsolatot beállítva és megfelelő számú seederek esetén tudja hozni a gigabites letöltést (az előbbi kondíciók ritkán teljesülnek, ezért sokszor nem láttam), de 50-60MB(yte) /s simán megvan, szinte mindig. Visszaosztásban viszont közel sem olyan aktív, mint a Transmission.
Transmission valamiért nekem 15-20MB közé beállt, nagyon ritkán ment fölé, bármilyen beállítást próbáltam, viszont visszaosztásban sokkal jobb volt.
Mindkét kliensek saját portja nyitva routerben.
Amit még itt megjegyeznék, valamiért a qBittorrenten többször történt adatvesztés. Pontosabban X idő elteltével nem tetszett neki adott torrent integritása. Újraellenőrzésnél "néha töltött még rá kicsit".
Sokszor nem fordult elő, de volt már. Igaz, akkor még sima HDD-re töltött, ami viszont nem bírta a tempót.
Szerk.:
Youtube-os kérdésedre, letöltött videó lejátszása a kérdés? Mert fhd-ban már a legrégebbit sem akasztotta meg. Ha egy Pi-n futtatott rendszeren belüli böngésző a kérdés, az már neccesebb. -
zsolt_64
senior tag
-
Darko
senior tag
válasz
golya87 #36462 üzenetére
Pi4 és megabyte-ot értettem. Olvastam hogy rtorrent-el 30+ és qbittorenttel is 20+ MB-al tudnak tölteni. Itt az lenne az érdekes ha valaki több klienst is kipróbált, és össze tudta hasonlítani a sebességeket az adott konfigurációban.
Másik kérdésem lenne, hogy mi az a minimális Pi típus ami képes youtube videók akadásmentes lejátszására fhd illetve hd felbontásban?
-
golya87
őstag
Milyen Pi-t használsz? 15MB alatt, megabyte vagy megabit-re gondolsz? Ez számomra sosem egyértelmű.
Igaz, hálózat/internet terén én még a múlt évtizedben ragadtam, ahol a koliban a 10Megabyte/s letöltés jónak számított, nagyon fölé nem is szerettem engedni, mert a vinyó lemaradt, de még így is pikk-pakk lejött egy film.
Nekem Pi4, rtorrent-tel UPC500-as neten 15-18Mbyte/s-el töltött egyszer, amikor elfelejtettem limitet beállítani. -
Darko
senior tag
Olvastam hogy többféle torrent klienst használtok, nekem transmission fut, 15MB fölé nem nagyon megy, sambán 26-27MB szokott lenni a sebesség. Ilyen sebességekbeli különbségek vannak a torrent kliensek között?
-
AcCEsS
senior tag
Egyébként valakinek sikerült már beüzemelnie a Hyperion-t a SteamLink-hez? Ha aktiválom a Hyperion-t, elfeketedik a képernyő és a TV azt jelzi, hogy a HDMI bemeneten nincs jel.
-
AcCEsS
senior tag
válasz
wassermann #36422 üzenetére
(#36422) wassermann Az a helyet, hogy a CEC-re szükségem van, mert Kodi is fut rajta, azt sajnos nem tudok kikapcsolni.
(#36423) Márton A GUI-ban nincs felbontás-beállítási lehetőség.
(#36452) NoX1 Ezzel meg az a gond, ahogy írtam, hogy a config.txt-ben megadott paramétereket mintha az X nem venné figyelembe. Pontosabban úgy tűnik, mintha az X indításakor újra lekérné a kijelző adatait és ahhoz állítaná be magát.
-
Fut a daemon?
sudo systemctl status minidlna.service
● minidlna.service - LSB: minidlna server
Loaded: loaded (/etc/init.d/minidlna; generated)
Active: active (running) since Sun 2020-02-02 23:52:05 CET; 6min ago
Docs: man:systemd-sysv-generator(8)
Tasks: 2 (limit: 2200)
Memory: 7.6M
CGroup: /system.slice/minidlna.service
└─3352 /usr/sbin/minidlnad -f /etc/minidlna.conf -P /run/minidlna/minidlna.pid -rfebr 02 23:52:04 magic-pi systemd[1]: Starting LSB: minidlna server...
febr 02 23:52:05 magic-pi systemd[1]: Started LSB: minidlna server.A böngészőben mit látsz, ha megnyitod a http://192.168.1.1:8200 címet (az IP címet értelemszerűen helyettesítsd be a Te eszközöd IP címére)
Ja, nem te, hanem J0shu4M1ll3r
-
Keem1
veterán
válasz
J0shu4M1ll3r #36386 üzenetére
Én ezeket állítottam be pluszban a gyárilag a conf fájlban lévő bejegyzések mellé:
media_dir=V,/share/Media/Movies
media_dir=A,/share/Media/Music
media_dir=P,/share/Media/Pictures
user=minidlna
db_dir=/share/minidlna
log_dir=/share/minidlna
port=8200
inotify=yesA Pi gyökerében (/) létrehoztam egy share mappát, amire 777 jogot adtam és a Samba is ezt tartalmazza, mint megosztás.
-
válasz
J0shu4M1ll3r #36386 üzenetére
Nézted a naplófájlokat? Nem jeleznek hibát? Más programmal, pl. VLC se látszódik?
A Windows-on használsz valami külső biztonsági programot(Külsős víruskergető, tűzfal, vagy más biztonsági program)
Más eszközzel nem tudsz ránézni? pl.TV/telefon -
Márton
nagyúr
Pi4: a config.txt-ben beállítom a hdmi group és mode paraccsal a 1080/50Hz-et, de a második hdmi-n így is 60Hz. Hogy tudom azt is 50-re tenni? (cli)
-
kovyhun
tag
Köszi, akkor nem aggódom túl
Ez van rajta: STM 32F030F4P6 -
válasz
kovyhun #36445 üzenetére
De a Sonoff egész más tészta, abban egy esp8266 mikrovezérlő van, itt pedig egy egyszerű i2c vezérlő chip-ről van szó. Ha ennyire aggódsz miatta, olvasd le a chip feliratát és írd be ide, utánanézek az adatlapján, hogy mi van benne. Nagyon meg lennék lepve, ha pár i2c regiszteren kívül bármi más lenne benne.
Egyébként az esp flash memóriát tartalmaz, megfelelő library-t használva tud wear levelinget is, ha csak az 1MB változat is van benne, cellánként kb. 10-100000 írási ciklussal életed végéig bírni fogja akkor is, ha 10mp-enként felülírod az állapotát. Probléma inkább akkor lenne, ha eeprom-ot használnál, mert ott 1000 körüli írási ciklust bír egy memóriacella. -
Murdock1981
tag
Üdv!
Egyre inkább feleslegesnek érzem a grafikus felületű verziót. Mindent megtudnék oldalni parancssorból is, egy kivételével. Google cloud print. Ezt meglehet oldani, vagy mindenképpen a grafikus felületű raspbian kell hozzá?
-
kovyhun
tag
Köszönöm.
i2c-tools-t használom.
A relék státuszát mindenképp lekérdezem, csak nem akartam bonyolítani a programot ha nem muszáj, gondoltam hátha csak ram-ban tárol annak nem árt az írogatás.
(Előtte gpio panel volt, ott csak akkor küldtem ha kellett)
Majd keresgetek tovább, hátha találok mintaprogramot, hogy szokták megoldani.
A hibakezeléssel kicsit élőbbre jutottam, még jön még egy "Error: Read failed" de a többit átugorja. Ugyanez a szkript végzi az adatgyűjtést és nem szeretném ha relépanelhiba vagy csak valamiért (egyik) relépanel ki lesz véve, megállna az adatgyűjtés is.
Úgy néz ki, most megy rendesen. -
válasz
longhair #36439 üzenetére
A pi-nek szinte biztosan nem árt a fagy sem, a merevlemez miatt jobban aggódnék. Ha az egészet beteszed egy jól záródó dobozba és teszel köré némi hőszigetelést, vagy ad abszurdum beteszed az egészet egy nikecell fagylaltos dobozba, fog annyi hőt termelni magának odabent, hogy kemény fagyokat is kibírjon. Ne kapjon nedvességet, arra figyelj.
-
válasz
kovyhun #36424 üzenetére
Nem túl elegáns, de nem fog problémát okozni, ha 10mp-enként ráküldöd a kapcsolási parancsot. Az i2c kommunikációhoz elengedhetetlen, hogy a fogadó oldalon legyen r/w memória, ebbe írogatsz az i2c buszon keresztül, amikor a reléket szeretnéd kapcsolgatni, valószínű, hogy ezt ugyanígy ki is tudod olvasni. Ez válasz a második kérdésedre is, az i2c kommunikáció része az is, hogy a slave a parancsküldés végén küld egy "tudomásul vettem" üzenetet, amiből a master tudja, hogy lóg valami eszköz a buszon, vagy sem. Nem tudom milyen library-t használsz, de ha nem jön válasz, valószínűleg exception-t fog dobni, amit neked le kell kezelni az adott programban.
"A cél az lenne hogy a relépanel nélkül se fusson hibára a program." Ez nem tudom milyen esetben praktikus, de a fent említett kivételkezeléssel ez is megoldható. -
longhair
csendes tag
Sziasztok.
A hideg mennyire árt a málnának? Van itthon egy 1es Pi-m, és azt tervezem, hogy egy külső merevlemezzel kiteszem a garázsba backupnak, de nincs fűtés. Naponta 1x a lényeges dolgokról csinálna egy mentést.
Köszi
-
Murdock1981
tag
sudo apt install proftpd
sudo nano /etc/proftpd/proftpd.conf
sudo service proftpd reloadMellé kell csinálnod egy ddns-t pl.: noip.com
Nyitnod kell egy portot is.: 21 az ftp
Nekem a routerban a dmz host-nál meg kellett adni a pi ipcímét, hogy belső hálóról is elérjem ddns címmel -
Keem1
veterán
Jelentem, a torrent kiválóan megy a Pi-n (4-esem van).
Nem lassabb, de nem is gyorsabb, mint gépen.
Viszont én se javasolnék USB 2.0-s racket, jelentősen visszavesz a diszk sebességéből. Én egy USB 3.0-SATA III bridge-et fogok beszerezni, plusz mellé egy 1 TB-os SSD-t a napokban (nem lényeges a külső ház nekem, mert az SSD állandóan a Pi-é lesz, a tartalmát csak rajta keresztül akarom elérni). -
Sonja
nagyúr
válasz
zsolt_64 #36429 üzenetére
qBittorrentet használok a gépemen most is, de ennél még nem használtam távoli elérésben, csak az rTorrentet, ezért gondoltam rá.
Egyébként AXAGON EE25-XA6 Aline külső hazam van egy 1TB-os HDD-vel, ext4-el (Linux felhasználó vagyok).
Lehet veszek egy Pi 4-et, és a KODI-s filmnézést is letudhatom vele.
-
Petikeje
tag
válasz
Petikeje #36425 üzenetére
Hello,
Na találtam vmit.
ip addr
parancsra kiadja, hogy eth0-n 2 ip van.
rákerestem, ha a dhcpcd leállítom, akkor eltűnik a secondary ip, de néhány weboldal nem nyilik meg.
A pi be van állítva DNS szervernek a routeren.
De innen nem értem miért nem akar megnyitni oldalakat, amit megnyit sztem az is valami cache-ből. -
zsolt_64
senior tag
válasz
Fecogame #36427 üzenetére
qbittorrent is nagyon jó, nekem is 26MB környékén van a letöltés, amit aztán samba-val osztok meg. megy nonstop. ugyanazon a pi4-en közben még filmnézés is folyik.
ha külső 2.5 dobozt akarsz venni javaslom (AXAGON EE25-XA ALINE)
még egy fontos dolog, a partíció ext4 legyen. -
Sonja
nagyúr
Van valaki, aki a Pi 4-et torrent-re használja?
Gondoltam, hogy veszek egyet torrent-re. Viszont USB-n tennék rá egy 2,5" HDD-t, és arra menne. Olcsóbb lenne, mint egy NAS, és nem csak arra lehetne használni. Mennyit bírna letöltésben, nem próbálta valaki?
-
Petikeje
tag
Sziasztok,
Mi-r3g routeremen padavan van. van rákötve raspberry pi ubuntuval amire telepítve van egy pi-hole. A router client listjeben van 2 ubuntu bejegyzés ugyanazzal a mac addressel, a hostnév az egyiknél csupa nagybetű, a másiknál csupa kisbetű. Az IP címeik egymás utániak. Mind a kettőnél megnyílik a pihole admin felülete.
Azt ajánlották itt kérdezzem meg.
Miért van 2 ipcíme a raspberrynek?
THX:
P! -
kovyhun
tag
Sziasztok!
Most üzemelek be egy i2c relépanelt egy adatgyűjtőhöz ami 10 másodpercenként kér le adatokat, azok alapján kapcsolja a reléket.
Működik, de két kérdésem lenne:
1. Kell figyelnem a relé aktuális állapotát és csak akkor küldjek neki parancsot ha nem úgy áll a relé ahogy éppen kell vagy simán 10mp-enként küldhetem rá a be- vagy kikapcsolt állapotot? Gondolok itt arra hogy tárolja-e valamiben az állapotot és a sok írás rövidítené az élettartamát?
2. Valahogy le tudom úgy kérdezni hogy elérhető-e a panel hogy egyszerű választ kapjak vissza? A cél az lenne hogy a relépanel nélkül se fusson hibára a program.
PHP szkript használja de sima konzolos parancsokkal. -
AcCEsS
senior tag
Pi4 és Buster alatt a grafikus felület felbontását képtelen vagyok korlátozni. 4k-s tévére van kötve a Pi és 1920x1080 fix felbontást szeretnék kicsikarni a rendszerből. A config.txt-ben ezekkel próbálkoztam:
hdmi_group=1
hdmi_mode=16 (ez a 1080p 60Hz)
framebuffer_widht=1920
framebuffer_height=1080
max_framebuffer_widht=1920
max_framebuffer_height=1080A boot folyamat során és a konzolban tényleg 1080 lesz, de az X indításakor mintha újra lekérdezné az EDID értéket és beáll 3840x2160 felbontásra.
Van valami egyéb ötletetek?
-
Márton
nagyúr
Egy kamera hdmi kimenetét szeretném továbbítani wireless 2 Pi között (kb. 50m, rálátás van)
Megoldható ez? Jelenleg 2B és 4-esem van. Milyen plusz modul kell? Plusz antenna? How much $? Késletetés?
köszi -
válasz
Murdock1981 #36415 üzenetére
Az attól függ, hogy szolgáltatói NAT mögött vagy-e vagy publikus az IP címed. Hasonlítsd össze a routeredben olvasható IP címet az itt láthatóval. Ha ugyanaz, akkor vagy telepítesz vpn szervert, vagy portot nyitsz a világ felé, utóbbi nem túl egészséges.
-
kutga
félisten
válasz
Murdock1981 #36416 üzenetére
Köszi, működik.
-
Murdock1981
tag
Samba
sudo apt-get update && sudo apt-get upgradesudo apt-get install samba samba-common-bin
sudo nano /etc/samba/smb.conf
Bemásolni a végére:
[global]
netbios name = Pi
server string = The Pi File Center
workgroup = WORKGROUP
[HOMEPI]
path = /home/pi
comment = No comment
writeable=Yes
create mask=0777
directory mask=0777
public=noJelszó megadása:
sudo smbpasswd -a pi
sudo service smbd restart
Win10-nél keresőbe:
//pi ip címe
Homepi jobb klikk hálózati meghajtó hozzáadása és kész is.
-
Murdock1981
tag
Üdv!
Beállítottam a mini dlna-t, működik is rendesen. A kérdésem, hogy esetleg megoldható-e, hogy távolról is elérjem a tartalmakat?
-
válasz
PistiSan #36409 üzenetére
Lehet nem tökéletes megoldás, de megpróbálnék egy IPv6 tunnelt beállítani (gondolom a szolgáltató nem ad 6-os címet), például a Hurricane Electric-féle tunnelbroker.net-en, majd egy dyndns szolgáltatónál, pl. duckdns.org, frissítgetném ezt a címet. Így elvileg elérhető lenne a Pi, nyilván ami gond lehet, ha a távoli kliensnek sincs IPv6-os címe, akkor annak is szerezni kell valahogy...
-
kutga
félisten
Hölgyek/Urak!
RPI3-at használok otthon torrent szervernek, van rajta egy usb-hdd, amire töltöm a tartalmat. Miképpen tudnám ezt a meghajtót az otthoni, egyazon hálózatban lévő W10-es gépekkel megosztani úgy, hogy másolgatás nélkül le tudjak róla játszani tartalmakat?
Raspbian oprendszer, Transmission daemonnal.
-
PistiSan
addikt
válasz
Fecogame #36407 üzenetére
Nem lehet, a szolgáltatómnál 1 lehetőség van, ha kérek FIX ip-t akkor kapok egy publikusat (plusz pénzért), hosszasan leveleztem már az ügyfélszolgálattal, hogy szeretnék publikus ip-t, erre sokszor jött a válasz, hogy ők dinamikusan osztanak nekem ip címet, írtam is hogy ez nem gond, csak a dinamikusan kiosztott ip cím legyen publikus ip, persze hogy ilyenre nincs lehetőség. Nem emlékszem fejből, de valami 255.255.0.0-át osztanak, szóval az ideális 255.255.255.255 helyett ez van. Igazából ha nem lennék olyan rohadtul elégedett az árral, és az elérhetőséggel, akkor még lehet váltanék is telekoma, de élénken él még bennem az emlék, amikor a 10/0,5-ös telekom netért 6000ft-ot fizettünk, és délután 4 és este 11 között használhatatlan volt, tehát amikor kb mindenki használta munka után, és a szolgáltatót ez nem érdekelte.
-
Keem1
veterán
válasz
PistiSan #36406 üzenetére
Azt nem tudom sajnos hogy Pi-re (Linuxra) van-e, de anno mikor NAT-olt networköm volt, akkor a TeamViewer VPN-je tök jól működött. Kaptam egy belső 10.x.x.x IP címet, és a belső hálózatot lazán elértem így.
Persze már a UPC netem nem NAT-olt. Plusz szerencsére ingyenes dynsnsre sincs szükségem, ugyanis az IP címem annyira ritkán cserélődik (valahol 1 és 3 hónap között random jelleggel), hogy a saját webszolgáltatásomra behúztam egy aldomaint ("otthonom.domainem.hu") és egy saját service értesít IP csere esetén (e-mailben), így ha net elérésem van, akkor úgy két kattintás módosítani az aldomain-hez tartozó IP-t, mely után továbbra is megy minden. Amúgy én csak az SSH-t és a VPN-t engedtem ki a netre, ráadásul kívülre teljesen random porton keresztül, így próbálom biztonságban tartani a belső hálózatot. Az SSH/SFTP megy teljes sebességgel, bypasselt porton, a VPN-en keresztül pedig minden más - szintén nem szokványos porton (igaz, a legtöbb hazai netszolgáltató által lekorlátozott sebességen). -
PistiSan
addikt
Távoli eléréshez van esetleg valami olyan megoldás, ami NAT-olt ip mögül is működik? A legjobb az lenne, hogy ha webes konzolt adna, de egy sima ssh is jó, az nem fogyaszt sok adatforgalmat. Láttam hogy sok mindent ajánlanak, de egyrészt nem tudom mi az ami tényleg biztonságos, másrészt ha van valami bevált dolog annak az ajánlását is szívesen venném.
-
-
Keem1
veterán
válasz
Sumptuous #36403 üzenetére
Bár a Pi-vel kevés tapasztalatom van még, szerintem ilyesmire egy médiabox (mondjuk egy igazi Android TV-s Xiaomi Mi Box) jobb választás, sokkal kényelmesebb, a kodekek rendben vannak, valamint a gyárilag meglévő titkosítási kulcsok miatt mennek (4K-ban is) a DRM tartalmak (HBO Go, Netflix). És valóban, a 4K 120 Mbites anyag se akasztja meg, még hálózaton keresztül sem.
A Pi-t én inkább desktop GUI nélküli szervernek, médiakiszolgálónak, automatizálási központnak látom kiválónak. Egy olyan eszköznek, ami különösebb energiapazarlás nélkül állandóan működhet, tevékenykedhet éjszaka is.
Amire én jelenleg használom:
- to**ent
- médiaszerver (DLNA, Samba)
- backup (vannak webes projektjeim, így gép nélkül, függetlenül, hogy észben tartanám, menti a webtárhely és az adatbázis tartalmát, ellenőrzőösszeget készít, betömöríti és felhőben helyezi biztonságba - duplán, Google Drive és Dropbox) - ezt mind magától, naponta többször, anélkül, hogy hozzányúlnék
- automatizálás (fix ip cím híján csekkolja, ha változik az ip cím és küldi e-mailben, ha igen - saját konzol applikáció, a reklámos dyndns szarokat utálom)
- és még egy sor olyan feladat, amire létezik terminálos program (vagy megírom magam) és/vagy futnia kell az emlékezetemtől függetlenül és/vagy éjjel vagy olyankor, mikor nem vagyok otthon
- VPN szerverA GUI feleslegesen nem fogyasztja a szűkös erőforrásokat (felesleges, úgysincs monitorra kötve).
Egyébként én Windows alatt is több feladatra jobban szeretem a CLI appokat (youtube-dl, instaloader, ffmpeg). Egyszerűen ezeknél nem hogy fölösleges a GUI, hanem egyenese erőforráspazarló.Készül a saját okosotthon-projektem, aminek központi eleme nem egy röhejes hangszóró (Google, Apple), hanem egy Rpi lesz.
Szóval én ilyenekben képzelem el a kiaknázandó lehetőségeit ennek a pici, ám de annál jobb eszköznek. Szerintem desktop gépként nem annyira megfelelő, akkor már amúgy is ott a pc, hanem - ahogy írtam - állandóan működő, kis energiaigényű feladatokra.
Huhh, hosszú lett, bocs érte, és azoktól is, akik esetleg épp ellenkezőleg látják, de nekem ez a véleményem a kedvenc kis cuccunkról.
-
Sumptuous
senior tag
Sziasztok!
Eddig csak pihole-ra használtam az rpi-t, most viszont elköltöztem, és máshogy oldanám meg a dns-t, szóval ugymond felesleges lett. Faterom jelezte, hogy jó lenne neki is valami médiabox, mint nekünk, azon nézne dolgokat. Gondoltam nekiadom az rpi-t. Meg is csináltam neki, felraktam a dietpi-re a kodit, arra pedig exoshark, movieshark stb. Illetve az itthoni nas-t is hozzáadtam ddns cím alapján. Az is szuperül megy. Egyetlen egy próbléma van, az egész cucc kegyetlenűl lassú. Rányomok egy videóra és egy bő fél perc mire csinál bármit is. Nas-ról hamarabb indul a lejátszás, de az online videó indulása az nagyon lassú. Próbáltam kábelen, 5ghz-s és 2.4Ghz-s wifin is. Sajnos nem segít. Maga a szoftver (kodi) nem fagy meg, egyfolytában megy a gondolkodós animáció. Nem tudom mi okozza, már a dietpi-re gyanakszom. Mire lenne érdemes leváltani? Illetve már egy órám benne van, mire mindent pöpecül beállítottam a kodin belűl. Lehet az összes(!) beállítást kimenteni, majd egy új telepítés után visszarakni a mentésből a beállításokat? Jelenleg legfrissebb kodi van telepítve, ezt is szeretném ha maradna.
Egyébként az említett médiaboxunk még a jó régi amlogic s905 alapú. 4k-s tv-n van használva, és meg se reccen. Ezzel ellentétben az rpi csak 1080p-ig megy és azon is akadozik a megjelenítés. Valamikor folyamatos, de leesik 10FPS-re is néha. Szerintem az rpi hw-je erősebb mint a médiaboxé. Tévedek? Vagy ez ennyit tud? Vagy valóban rossz linux disztrót használok, ami nem alkalmas erre a célra?
Szerk: A gpu ram-ja fel van emelve a zárójeles (kodi) értékre, ha jól emlékszem ez 256Mb-ot jelent.
-
azbest
félisten
válasz
golya87 #36400 üzenetére
új revizíó kapcsán a gyártási kód magyarázó oldalon szerepel már 4b 4GB v1.2 [link]
DE úgy látom, hogy szokás szerint még azt is tagadja a staff, ami a saját doksijukban szerepel [link] Megbízható forrásból meg nincs infó, hogy 1.2-est tényleg kapott-e már más, vagy csak pár feltűnési viszketegségben szenvedő ember postolt 1.1-es képeket.Fő vonalon biztos nem lesz mostanság nagy változtatás, évekig ellesznek a mostani soc-kal. Tényleg csak az tűnt fel, hogy mennyire nincs készleten egy ilyen befutott és jól menő cég némelyik terméke. De a drágábbak pörgetése is elég indok lehet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Brutál Gamer PC eladó! 17-12400F/Víz/Asus Tuf 3080 10GB/32GB Ram/1,5TB SSD
- Eladó magas teljesítményű gamergép AMD Ryzen 7, RTX 4060 Ti, 32GB RAM!
- ASUS PRIME B760M-K D4 + Intel I5 12400F + Netac 2x16GB DDR4 3200MHz CL16
- Szerver rack szekrény 42U gurulós zárható 200x100x60
- Gamer PC- Rysen 5 3600, Asus Radeon 5700 XT(OC) 8gb VGA,16Gb Hyper x Fury RAM, Coolermaster K500.
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- AKCIÓ! HP USB C G5 Essential (5TW10AA) dokkoló hibátlan működéssel garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged