- TCL LCD és LED TV-k
- RAM topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- CPU léghűtés kibeszélő
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- SSD kibeszélő
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zsolt_64
senior tag
válasz
Latitude #34996 üzenetére
Én kettőt kaptam, sajos meglehetősen alulméretezetteket. Szóval lehetne nagyobb is. Gondolkodom a lapka beszerzésén , itt valaki vett már, ezek általában 5x5 cm méretúek, szóval ki lehet vágni rendes méretűt belőle,és ha elrontod sincs gond.
Egyben jutna alulra is, az ugyan csak a nyákhoz érne, és lehet hogy kettőt kéne ragasztani, de biztos lenne hőelvezető szerepe, hiszen a proci környékére esik. egyébként szerintem az alja az egy másik modellhez való. -
Latitude
aktív tag
válasz
zsolt_64 #34973 üzenetére
Akinek ilyen egyborda háza van, az hány hővezető matricát kapott? És hova ragasztotta? Mert amit én kaptam ahhoz kettő járt azt felragasztottam a procira és a memóriára, viszont alulra nem jutott, pedig elvileg a proci aljára is kellene rakni, mert az alsó bordán látszódik a helye.
-
Csicsóka
őstag
válasz
rosejbli #34992 üzenetére
Ezt a tipust, és az összes S905x2-t csak akkor ajánlanám, ha elég a droid, és elég az SD-ről futó CoreELEC. CE tisztán eMMC-ről futtatása még nem lehetséges jelen pillanatban csak az SBC-ken. A CE csapat nem foglalkozik vele, mert a rizsföldi dobozok u-boot-ja mind eltér egymástól, így egy általános megoldás nem létezik. Az S905 topikban foglalkozunk a témával. A napokban készült egy kernel.img ami SD-ről indul és képes használni az eMMC-t és onnan futtatni az ex4 rootfs-t.
-
ztsoft
őstag
válasz
rosejbli #34992 üzenetére
Ez például elég jó alternatíva lehet + ezekre is létezik corelec
Azért a vásárlás előtt érdemes körülnézni, érdeklődni itt [link], sajnos mostanában megszaporodtak a selejt, hibás hirdetés (nem azt kapod, amit rendeltél), hamis kínai box-ok. Ami a CoreELEC-et érinti, rendes támogatást csak az SBC-k és pár ismert box-hoz lesz, a többi vagy működik rendesen, vagy nem.
Én is keresem a jelenlegi box-om (Amlogic S912) utódját, ezért olvasgatom a topikot. Nem vagyok benne biztos, hogy Amlogic vonalon maradok (esetleg olyanon, amire több OS is elérhető).
-
rosejbli
senior tag
válasz
zsolt_64 #34990 üzenetére
Nyilván egy sim kártyás box eléggé rétegigény. Nem gondolom, hogy ebből adnák el a legtöbbet.
Ez például elég jó alternatíva lehet + ezekre is létezik corelec, ha valaki tényleg csak a kodit akarja használni, de az ugye androidon is elérhető és ott ott van a többi alkalmazás is. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb kábelszolgáltató appján keresztül is lehet már androidon tv-t nézni, akár a hd csatornákat is.
Nem akarok senkit lebeszélni a pi-ről, mert tényleg csoda kis masina, és ha esetleg már nincs szükség a tv okosításra, akkor másra is be lehet fogni, de azt azért lássuk be, hogy nem célhardver -
zsolt_64
senior tag
válasz
Flowtation #34988 üzenetére
Semmi gond eszmecsere folyik
-
zsolt_64
senior tag
válasz
rosejbli #34989 üzenetére
Csak belenéztem egy mások topickba [link]
Érdemes elolvasni és a ráadott válaszokat is
[link] Puff neki
Hozzáteszem hogy nem értek az androidos tv boxokhoz, csak kb 3 percet kutogattam...
Tehát még nem is olcsóbb , megveszed és be vagy zárva egy célhardverbe, aminek biztosan nincs olyan támogatottsága és tábora mint a raspberry-nek
itt egy másik kedvcsinálónak [link] ... hááát eléggé bizonytalan -
rosejbli
senior tag
-
Flowtation
őstag
válasz
zsolt_64 #34985 üzenetére
Ahogy (felületesen) néztem, szigorúan véve csak Kodi használatra annyival drágább a pi, mint amibe a sallangok kerülnek hozzá, tehát táp, hűtő, sd kártya, stb. Csak ezek miatt merült fel bennem más lehetőség is. De nem azért kardoskodok itt, hogy vitát gerjesszek, félre ne értsd.
-
Vigyorka
aktív tag
Üdv mindenkinek!
Pi 4 Raspbian Full SD tartalmát (mmcblk0p1,mmcblk0p2) szeretném lementeni az esetleges kártya méret változtatás miatt. Az összefoglalóban lévő A Pi-n futó oprendszert mentő script használható? (((...nekem nem sikerül, de lelkes amatőr vagyok)))
-
zsolt_64
senior tag
válasz
Flowtation #34982 üzenetére
Hát ha találsz oyan alternatívát ami szignifikánsan jobb a pi4-nél ilyen htpc használatra akkor mutasd meg
A Ram méretét meg jól mondod (nem künnyű utólag bővíteni) , 4 kHuf a különbség. Ha Kodit-használsz akkor minimum 320 Mbyte-ot át kell adni a video-nak, de javallott az 512MB.
Ezt a Kodi valószínűleg pufferelésre használja.
Ha előkerül ez a memória-méret mindig van aki pánikrohamot kap a 4GB-tól, pedig nem fáj
-
PistiSan
addikt
válasz
Flowtation #34982 üzenetére
Én most keresem azt, hogy mire lehet használni a 4GB memóriát, mert nem igazán tudom 10% felé vinni a használatát.
-
Flowtation
őstag
válasz
zsolt_64 #34975 üzenetére
Igen az biztos mellette szól, hogy rengeteg mindenre is használható, attól függetlenül, hogy én csak LE+Kodi kombóra használnám valószínűleg. Mondjuk nasom épp van. Még mindig 2db pi1-t használok erre, max megelégedéssel, meg ismerem is már a nyűgjeit. Gondolom a 2 gb ram is elég lenne erre, de az az igazság, hogy sajnálnám azt venni, ha van 4 is. A konkurenciával még nem vagyok teljesen tisztában, próbálok utána olvasni és összevetni mindent.
-
golya87
őstag
RPi4 a teljes bordás házzal nektek is meghajlott kissé?
-
cigam
titán
válasz
Latitude #34978 üzenetére
Valamivel többet, hiszen a grafikus felület programjainak(X szerver, az ablakezelő Pixel(ami egy pimpelt LXDE, stb...) is szüksége van memóriára, procira, GPU-ra. De annyival nem fogyaszt többet, hogy ez bármit is korlátozzon, vagy visszafogja a samba, vagy bármi más program működését, sebességét. Már ha erre vonatkozott a kérdésed.
-
Latitude
aktív tag
Ha fent van a teljes raspbian (nem a lite), akkor van arra mód, hogy kilépjek a desktop módból és csak parancssoros módban legyek? Vagy csak parancssor akkor lehet ha a lite van feltelepítve, különben a destopnak futnia kell?
-
zsolt_64
senior tag
válasz
Flowtation #34974 üzenetére
Akkor 1 kis info a hezitáláshoz:
pi4:
4 procc akár 4GB Ram (ajánlott)
Kitűnően fejlesztett oprendszer hozzá.
Tűrhető grafikus felület
Élvezhető sebességű internetezés
Megoldott az oprendszer áttétele usb3-as meghajtóra
Torrent,nas,média szerver funkciók.
Az új Kodi-val megoldott a filmnézés (akár 4K), youtube(1080p) h264/h265 hardweres dekódolása.
meg még kismilló más alkalmazás... -
zsolt_64
senior tag
válasz
Flowtation #34971 üzenetére
Ha visszaolvasol kiderül hogy ez az egybeborda a legjobb megoldás... (venti nélkül)
-
Latitude
aktív tag
válasz
Flowtation #34971 üzenetére
Gyakorlatilag úgy néz ki, mint egy ezüst színű kétoldalú ragasztó...
-
zsolt_64
senior tag
válasz
Flowtation #34969 üzenetére
A paszta a láthatatlan felületi különbségek kiegyenlítésére szolgál. fogsz egy intel procot és hozzáilleszted a hűtőbora felületéhez. látszólag nincs rés, mégis van.. oda kell a hővezető paszta. Hővezető pasztával nem hidalsz át 1 mm-t.
A hővezető ragacs egy ilyen ilyen lapka ami létezik 0,5-2 mm vastagságokban.
Nézz körül a "vizesben" , ott lehet venni, jó drága.
A kitárgyalt pi4-hez való egybebordához 1 mm vastag ragacs-négyzeteket adtak, sajnos spóroltak vele.nincs pót, ha elrontod....
Ez ilyen gyurmaszerű anyag, mindkét oldalán fólia amit le kell venni, az egyik oldala ragad, azt kell a proccra tenni. -
zsolt_64
senior tag
válasz
Latitude #34962 üzenetére
Igen az egybeborda alja is melegszik rendesen, szóval a csavarok átviszik a hőt.
a mag nekem még 61 foknál nem volt melegebb (akkor volt 30 fok a szobában), a bordát ott ahol a procc van "kézrátétellel" 42-46 fokosra becsültem akkor.
Oda tudod nyomni a kisujjadat akármeddig.
A levegőáramlás mindenképpen hasznos. Olyan helyen kisérleteztem ahol rányitható volt az ablak, a báramló levegőtől egyből esett 10 fokot az egész hőmérséklete.
szvsz a venti fölösleges.
Felszereléskor ügyelj erre a hővezető reagacsra, az az egész lelke.
Ha visszaolvasol, ezt korábban kiveséztük. -
Latitude
aktív tag
válasz
rosejbli #34965 üzenetére
Távtartót mindenképpen teszek alá, de a farost is lyukacsos, mögötte légréssel.
Még egy kérdésem lenne kicsit másabb témában, azoktól akiknek Mikrotik routerük van/volt (vagy csak ismerik ezeket az eszközöket) és esetleg pi-hole-t is használnak/használtak:
Van egy Mikrotik RB750 Gr3 routerem (2 magos 880 MHz-es processzorral/256 Mb memóriával). Reklám blokkoló megoldást szeretnék "fabrikálni", mi lehet a jobb választás, a Mikrotik-en a firewall beállításoknál szabályokkal/script-ekkel blokkolom a reklámokat, vagy raspberryi pi-ből készítek pi-hole-t?
Egyfelelől nem tudom, hogy elég erős-e a router, hogy egy nagyobb/bonyolultabb firewall szabály/script futtatása mellett is megfelelően gyors tudjon maradni. Másfelöl nem tudom, hogy egy router-től független eszköz (pi-hole) amivel a hálózati eszközöknek még külön kell kommunikálni a routeren kívül is, nem lassítja-e jobban a kommunikációt mint az első megoldás? -
Latitude
aktív tag
válasz
wassermann #34961 üzenetére
Erős használat esetén celsiusfokban mennyit jelenthet? Nem arra gondolok, hogy mit mutat a processzor beépített hőmérője, hanem, hogy hány fokos lehet ilyenkor a hűtőborda? 42-45?
-
Latitude
aktív tag
Köszönöm a választ, azóta én is egykicsit utána olvastam. Valószínűleg nem futna/nem tudna futni a kettő egy időben.
Más jellegű kérdés. Megérkezett az rpi4-hez az alu ház, ami egy nagy hűtőborada is egyben (én is a venntilátor nélküli verziót rendeltem). A kérdésem az, hogy az alsó borda kb mennyire melegszik át? Ugyan is egy farost lemez lapra szeretném ráfogatni az eszközt. Gondolom nem tud annyira átmelegedni, hogy az esetleg tüzet okozzon?
-
Új Raspbian verzió jelent meg, innen letölthető
Raspbian Buster with desktop
Image with desktop based on Debian Buster
Version: September 2019
Release date: 2019-09-26
Kernel version: 4.19
Size: 1149 MBRaspbian Buster Lite
Minimal image based on Debian Buster
Version: September 2019
Release date: 2019-09-26
Kernel version: 4.19
Size: 426 MB -
AcCEsS
senior tag
válasz
kovbandi82 #34945 üzenetére
A Domoticz nevű otthon-automatizálási rendszer vezeti statisztikát, amibe a Raspberry küldi be az infókat curl segítségével. Raspbian alól tulajdonképpen egy cron szkript a /sys/class/thermal/thermal_zone0/temp változóból olvassa ki az aktuális hőmérsékletet...
-
konyok
tag
Szívesen elengedném a témát, de...
- Ha felszökött a vér az agyadba a hirdetés láttán, miért nem dobtál egy privit, hogy ember, ez így nem ok! Töröld, módosítsd, gondolt át, stb stb. Én nem tudtam, (nem gondoltam) hogy ez így ebben a formában hirdetésnek minősül, de belátom tévedtem. Elnézést is kértem a fórumon.
- Ha elolvastad volna picit figyelmesebben a hirdetést, láthattad volna, hogy nem elvállaltam a munkát, hanem árajánlat készítés alatt áll a projekt! Ergo számolnom kell a programozás, hardver környezet, és 1000 egyéb dologgal is.
- És NEM madarat kerestem, hanem egy szakembert aki valóban helyettem csinálja meg a munkát, de fizetek a munkájáért.
Köszönöm. -
PistiSan
addikt
Szia!
Milyen fájlrendszerrel használod a külső SSD-t?
EXT4-et javaslom!
A preallokáció azért jó, mert nem lesz annyira töredezett a fájlrendszered, ext4 fájlrendszer esetén az a lefoglalási idő szerintem max 1mp-et vesz igénybe.
Hozzá adok egy 70gb-os Linux Iso gyűjteményt, és már tölti is mindenféle késlekedés nélkül.
Transmission-t használok én is. -
Gy4ka
csendes tag
válasz
g.gergo #34926 üzenetére
Láttam transmissiont használsz, volt vele valaha probélmád?
Én raspby 3B+ -on, azzal szenvedek, hogy egy új torrent hozzáadása után befagy a webes interface, majd 4-5 perc múlva újra elérhetővé válik és elindul a letöltés.. Ahogy eddig utána olvastam a problémát a storage preallocation okozhatja, ezt ki is kapcsoltam azonban nem oldódott meg..
Fel van mount -olva egy 240 GB ssd a mentést közvetlen erre végzi a transmission (tehát nem sd kártyára tölt le)
-
Mosqu!to
addikt
Sziasztok!
Tv adást szeretnék időzítve felvenni, adott hozzá:
- coaxon érkező digi kábel
- lg tv (webos)
- rPi 3B
- külső hddÉrdekelne, hogy van-e megoldas, hogy ne az lg titkositott felvetelet kelljen utólag dekodolni, hanem a pi-t hasznalva valahogy tudjak adást ezt a védelmet megkerülve rögzíteni?
-
golya87
őstag
Van itt olyan, aki RPi4-et Plex szervernek használ? (Docker-ben?) Bírja rendesen szuflával?
Egy köhögő két magos Phenom2-est váltana. -
hunaqua
addikt
Gondolkodom NAS építésen RPI4 cuccal .Azt kérdezném,hogy csak SD kártyán telepítve tud mondjuk futni az OMV,vagy mehetne usb-n SSD-vel is?
-
LógaGéza
veterán
válasz
PistiSan #34934 üzenetére
Be van építve két társával együtt egy álmennyezet felé, ahol mennek hűtés/fűtés csövek is, vagyis nem éppen jó összehasonlítási alap. Sajnos képet nem csináltam róla.
A Fan SHIM-eket pedig úgy állítottam be, hogy 65°C-nál kapcsoljanak be, és 55°C-nál ki.
Perpill 63°C a középső, kettő Chromium kiosk ablak fut egymás alatt függőlegesen, két FullHD-s kijelzőn, amiben eléggé mozgékony tartalom van, a load általában 0.7 körül van.cigam
Gyorsan kellett összeraknom a projektet, sajna nem volt időm rá, pedig akartam stress tesztet, összehasonlítani a full passzív teljes bordás "házzal" jó lett volna. -
PistiSan
addikt
-
cigam
titán
válasz
PistiSan #34929 üzenetére
Én eleve nem raktam házba, csak úgy lóg a levegőben. Ezt neked kell tudni. Esetleg pattintsd rá a shim hűtőt, és zárd le a fedelet. Így a levegő is pörög körülett,e de zárt is (csendesebb(?!)) lesz mert rajta lesz a kupak. Nem tudom belefér-e. Rá kéne kérdezni az eladónál, vagy akinek van ilyen megoldás, az megírhatná.
Érdekes kísérlet lenne, hogy mennyire változik a hőmérséklete. Plusz még vezérelheted is, hogy csak 70 fok felett kapcsoljon be. -
PistiSan
addikt
Igazából nem pörgök nagyon a témán, bocs ha úgy tűnik. Te simán vissza raknád a gyári ház tetejét? A 71 fok kicsit soknak tűnt, ennyi az egész. Bár ha jól tudom 85 fokon veszi vissza a teljesítményt a pi4. Pont ez a fura nekem, hogy gyári házon 1db lyuk sincs, se hűtőborda, tehát okkal feltételezhető, hogy simán lehet így használni ahogy van.
-
Latitude
aktív tag
Sziasztok, a korábbi hozzászólásban már kérdeztek hasonlót, ez keltette fel az én kiváncsiságomat is... Pi 4-re telepítenék raspbiant, plex-et, rutorrentet, pi-hole-t. Első kérdésem, hogy ezek feltelepíthetőek-e rpi4-re? Illetve mi az amit még érdemes feltenni (tudom ez izlés dolga), minden jó ötletet meghallgatok.
Köszönöm a válaszokat.
-
cigam
titán
válasz
PistiSan #34920 üzenetére
Szerintem nincs kész megoldás rá. A legegyszerűbb ha elfelejted a ventilátort. De ha ragaszkodsz hozzá, kell egy kis kézügyesség: [link] Pár alkatrészt kell összeforrasztani.
Ugyanakkor van félig kész megoldás is, csak nem az ott kialakított helyére kell tenni a ventit, hanem a bordára. -
AcCEsS
senior tag
válasz
hunaqua #34915 üzenetére
Ez a típus. Létezik ventilátorral és anélkül szerelt változati is, a linken meg tudod nézni!
-
nababika
aktív tag
válasz
wassermann #34912 üzenetére
Rendben, de linux alatt hogy kell formázni? Bocs az amatőr kérdésért de még sajnos itt tartok.
-
AcCEsS
senior tag
A Pi4-hez tervezett (kínai) ventilátoros hűtőborda egyszerűen zseniális!
Kb. a megjelenése óta nyúzom a Pi4-et, és a fórumon olvasottak alapján rendeltem ventilátoros, kétoldalas fém hűtőbordát, háááát, csodát tett! Ja, és a venti még be sincs kötve, csak a fém hűtőborda hatása érvényesül!
A szokásos hőfok (az elmúlt 3 nap, de írhattam volna az elmúlt kb. két hónapot is, mert ugyanez volt). A hűtőborda felapplikálása után jelentkező változás a grafikon végén egyértelműen látszik. A zoomolt képen látszik, hogy a hőfok cirka 48 fokon normalizálódott, miközben kb. fél órája egy 4k-s film lejátszása zajlik. Ezek után a standby hőmérsékletre még inkább kíváncsi vagyok! Hátezállat!
-
nababika
aktív tag
válasz
wassermann #34910 üzenetére
De a raspbian alol megnyitja, lejatsza a tartalmat, le is tudtam menteni hibatlanul. csak a win nem tud mit kezdeni vele.
-
wassermann
Topikgazda
-
nababika
aktív tag
Sziasztok. Erdekes dolog tortent. Van egy pendrive-om nehany film van rajta, win10-es gepen lett leformazva ntfs re. Mukodott szepen olvastam irtam win alatt. Bedugtam a Raspberry pi be, utanna a win nem ismeri fel, formazni sem tudom mert a win szerint irasvedett. Raspbian alatt lementettem a tartalmat. A kerdes hogy mikent tudom a windowson is olvashato allapotba hozni?
-
BullZeye
veterán
válasz
BullZeye #34907 üzenetére
Úgy néz ki, hogy HDD és a HDD keret egyaránt meghasalt valamitől.
Linux mint másik keretben se engedi mountolni a HDD-t, windows alól pedig a keretbe másik HDD-t nem ismeri fel.
Úgyhogy most nézelődök egy erősebb NAS-t amire home assistantot tudok telepíteni 1,5 év alatt a második rendszer összeomlás, előzőnél a sok írás olvasás miatt micro SD kártya, most jó ég tudja miért a HDD is megadta magát.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- TCL LCD és LED TV-k
- Argos: Szeretem az ecetfát
- RAM topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- World of Tanks - MMO
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- További aktív témák...
- Apple M4 Mac Mini 256GG, 16GB Eladó
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- HP EliteDesk 705 G3 MT AMD PRO A10-8770/8GB RAM/120 GB SSD/250 GB HDD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i7-8GEN I 16GB I 256GB I 14" WQHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- 1-12 részletre.Új noblechairs EPIC műbőr FEKETE - FEKETE. 2 év garancia!
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eladnád a telefonod? KÉSZPÉNZES OKOSTELEFON FELVÁSÁRLÁS azonnali fizetéssel!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest